neděle 31. ledna 2010

Budou letos komunisté ve vládě?

V lednu 1990 byla taková euforická doba. Tak jsme to vyhráli! Chystají se svobodné volby, máme novou vládu, Dubček vede parlament, Havel prezidentuje. To bylo obzvlášť rozkošné, představa, že Havel je prezidentem. 
Pamatuju se, jak poprvé, když zazněl návrh, že by se prezidentem měl stát Václav Havel, někdy 9. prosince 1989, jak jsem se smál, až jsem se svíjel na podlaze. Představoval jsem si, jak bude Havel projíždět vlastí, jak budou kolem silnice stát děti z mateřských školek, a jak jejich chovankyně budou ke stáru vzpomínat: 
"Čekali jsme na průvod pana prezidenta Havla v rozkvetlé aleji. Už se přiblížilo jeho auto. Když jelo kolem, zpomalilo a zastavilo. Vystoupil z něj pan prezident. Hned jsme se všechny děti kolem něho seběhly a on se nás ptal, jak se nám ve školce líbí. Líbí, líbí, volaly jsme. Pan prezident mne pohladil po tvářičce a věnoval mi tento peníz."

Devadesátiletá Anna H. otvírá škapulíř a vyndává z něj zašlou minci. Spojené státy pojmenují jednu ze svých budoucích letadlových lodí "President Havel". A takové podobné veselé představy mne napadaly. 
Euforie z vítězné revoluce pro mne skončila v pátek 5. ledna 1990. Tehdy jsem se dozvěděl, že bylo právě rozhodnuto o způsobu přípravy nového volebního zákona. Bude poměrný, budou se volit jednotlivé strany, ne osobnosti. Tehdy jsme očekávali, že bude zvolen způsob většinový, podle kterého by v každém volebním obvodu vyhrál jediný kandidát. Bylo jasné, že převážně by šlo o kandidáty Občanského fóra. Bylo však též evidentní, že OF je jen přechodnou formou, ze které se časem odštěpí její liberální, konzervativní i sociálně demokratická složka. Tyto všechny proudy byly v OF zastoupeny. Komunisti by utřeli pysk, protože by nezískali jediného poslance. Budoucí parlament by byl složen pouze ze zástupců demokratických stran, které by vzešly z OF. 
"Proč se nebude vytvářet volební zákon na základě většinového systému?" ptal jsem se tehdy. "Vždyť by komunisti šli konečně od válu?" 
"No právě," bylo mi odpovězeno. "Komunisti s takovým zákonem nesouhlasí." 
"Jak nesouhlasí, vždyť snad přece prohráli, proč by s tím měli souhlasit?" 
"V jednání u kulatého stolu s tím nesouhlasili." 
My jsme mysleli, že revoluce skončila vítězně, že nové demokratické síly ovládly vývoj, ale protože komunisti nesouhlasili se svým odchodem do nicoty, muselo se jim ustoupit. Dokonce to šlo tak daleko, že vznikl nový zákon o politických stranách, kde byly přímo vyjmenovány existující politické strany. K národněfrontovním stálicím byly přijmenovány Občanské fórum a Verejnosť proti násiliu. Tento zákon definoval Komunistickou stranu Československa jako právoplatnou stranu, hodnou, všem ostatním demokratickým stranám rovnou. Jiné strany, v zákoně nejmenované, musely shánět podpisy na registraci... 
Takže volby proběhly podle zákona, který byl účelově připraven tak, aby na něm neztroskotali komunisti a tak nám zůstali soudruzi zachováni.

Po pravdě řečeno, většinový systém se měl podle mých představ opírat o vyhraněné osobnosti, jenže těch bylo v tehdejším Československu tak sto. Nebyli lidi! On každý systém má své, a pouze používáním se vylaďuje v dokonalý nástroj.

           Dnes*, po deseti letech od základního díla profesora Jičínského, se jeho odkaz snaží vylepšit profesor Klaus. Chtěl by překopat zákony tak, aby účelově podpořily velké strany. Teď by se tvrdý většinový systém hodil, nejlépe jednokolový, s dvoukolovým má ODS špatné zkušenosti. Pan profesor Klaus už to zmínil v roce 1996: Potřebujeme mít víc než padesát procent! Tak založil tradici pravicového bolševismu.

            Jenže polovičku voličů lze při pěti stranách získat statisticky velmi nepravděpodobně. Když to nejde ve voličských hlasech, mělo by to jít šikovným nastavením volebního systému a velikostí volebních obvodů v počtu poslaneckých hlasů. Že by mohli vyhrát komunisti? To bude výborná předvolební kampaň!, mnou si ruce v ODS. Jenže tohohle triku používalo tehdy před deseti (dvaceti) lety už Občanské fórum: Žádné zbytečné diskuse o novém volebním zákoně, o zákoně o politických stranách, o rozvíjení demokracie, teď hlavně musíme zabezpečit, aby nevyhráli komunisti! Jenže deset (dvacet) let tohoto řevu vede k odpovědi: 

A proč by vlastně neměli vyhrát? Všechno musí být lepší, než dvouvládí komunistické strany se jménem ČSSD a sociálně demokratické strany s názvem ODS. Říkají si mnozí. "Komunisty účast na vládě nemine," tvrdí titulek článku Martina Prose v Hospodářských novinách ze dne 28. 12. 1999. KSČM se nemusí distancovat od vlastní minulosti, neboť ta už zajímá pouze politické komentátory. Záleží na volebních preferencích. Ministerstvo školství nebo práce a sociálních věcí, to je pro členy komunistické strany jako stvořené. 40 % voličů nevidí důvod, proč by se komunisté nemohli podílet na vládě. Vždyť oni se vlastně už dávno podílí - viz nejbližší soudruh Miloše Zemana Mirek Šlouf. 

Takže otázka by měla znít: Bude mít letos KSČM své členy ve vládě? Zavěštím si - nebude. Protože každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. 

A já věřím, že český národ není natolik degenerovaný, blbý a zkurvený, aby něco takového dopustil. 


Psáno v Praze na Lužinách dne 5.1.2000, na Neviditelném psu vyšlo den nato.

 ********************************************************************


* To "dnes" se týká samozřejmě roku 2000. Skutečně, tenhle článek byl psaný deset let po Sametovce. Uběhlo dalších deset let - a v textu stačí  číslovku "deseti" doplnit číslovkou "(dvaceti)".  A jak bude po volbách? Zatím  to vypadá, že vyhraje komunistická partaj s názvem ČSSD. Protože slibuje lidem to, co chtějí.


A český národ je... Totiž - je, nebo ještě není?




23 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Český národ komentátorů je dnes na Neviditelném psu pod úvodníkem :-)

informace řekl(a)...

Jo, přípravy k honosnému funusu vstupují do dalšího kola. Běsnění vbrzku pozůstalých nad lží doktora, že tuhá cenzurní disciplina je ta pravá medicina k vyléčení chcípajícího zvířete, sílí na intenzitě. A než mu dají definitivní ránu, zatím do něj lejou očistné klistýry jeden za druhým.

Schumacher řekl(a)...

Sice mě svědějí prsty jak bych na to či ono hodil glosu, ale to už je uzavřená kapitola. Alespoň něco veselého sem. Dostal jsem dotaz jestli a kolik se platí za mail do zahraničí. Rozdýchal to a odpověděl : Za každý gram jednou euro plus 0,30 euro uhlíková daň, 0,80 euro ve prospěch nadace pro výuku plavání obyvatel Mikronésie, 0,40 cenzurní poplatek, 0,15 euro do komprenzačních fondu provozovatelů holubí pošty, 0,1 euro do fondu odškodnění obětípočítačového násií za každé jedno sprosté slovo a 0,25 euro nikdo neví na co, ale EU to chce.

Větší vlastenec řekl(a)...

Zdá se, že po přečtení dnešního úvodníku NP většina Psího lidu KONEČNĚ pochopila : Soukromokapitalista pan Neff o registraci diskutujících Lidovky požádal. Sám od sebe. Padla tedy děsivá a přitom paradoxně útěšná pohádka o malém hodném Psu a zlých velkých soukromokapitalistech z Mafry.
Co teď, občane-grafomane ?
Registrovat se ?
NIKDY !!! zní rozhořčený křik Psího lidu. Většina dosavadních diskutérů běsní (to je výraz ctihodné Informace z výše uvedeného příspěvku, prosím) při představě možnosti prodeje svého jména a adresy reklamním agenturám. Jistě žádný z běsnících "vbrzku pozůstalých" po (údajně) chcípajícím Psu nepoužívá ŽÁDNÉ kreditní (bankovní, slevové atd.) karty. Že ? Že ano ?!?
Jistě si NIKDO z nich nikdy nic nekoupil přes internet. Není na Facebooku. Není v telefonním seznamu. V rejstříku firem. V registru obyvatel.
Není a nebude.
Takže po známé výzvě může hrdě prohlásit "JÁ jsem nevinný, JÁ první hodím kamenem !" No, asi vznikne přechodný nedostatek makadamu. Neboť, vážení nevinní nikdy nikde nijak registrovaní diskutující, zrádci se již našli. :-(((
Ano, již někteří zradili, opustili jednotný Psí lid, stali se slouhy nepřítele. Horší než Sabina, horší než mrva-stávkokaz, horší než Slánský (a jen o psí chlup lepší než Trockij) - to je zrádce JFND (Jednotné fronty neregistrovaných diskutérů).
Až se jednomu na jazyk (a do prstů) derou slova národní umělkyně Marie Pujmanové o psí smrti pro psy-zrádce pracujícího lidu.

POZOR ! Výzva všem členům JFND !
Neustále vyhledávejte, pečlivě pozorujte a aktivně ničte zrádce naší věci, registrované diskutující !
Pohov.


S pozdravem "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí !" Větší vlastenec, rasista, sadista, sprosťák a registrovanec

S.T.K. řekl(a)...

Tentokrát mi Šaman náladu nespravil, naopak. Myšlenky na smrt a na průměrnou kvalitu IQ našeho národa (Tedy "národa"... Na obyvatele české kotlinky a okolí) úpěnlivě zaháním s argumentem, že se s tím nedá nic dělat. O smrti zatím nepřemýšlím, o intelektuálních a morálních schopnostech národa ano. To, jak snadno dokáže pár demagogů lidi dokonale zblbnout mě opravdu děsí. A moje obavy nezmírňuje ani skutečnost, že okolní národy, ba národy všeobecně jsou na tom dost podobně.

Mám schovaný dvojlist z časopisu. Je na něm několik fotografií Václavského náměstí, plného lidí s vlajkami, mávátky a někdy i transparenty. Ty fotky vypadají dost podobně. Popisky se ale liší. Jednou je tam psáno, že lid vítá císaře Františka Josefa II., pak zase T. G. Masaryka, na další oslavuje vstup německých vojsk, jindy vítají davy protektora K.H. Franka, pak zase osvoboditelskou Rudou armádu, pak shromáždění obyvatel podporuje Vítězný únor, oslavuje mezinárodní svátek pracujících 1. máj... ...až po shromáždění občanů v roce 1989. Tam série fotografií končí.

Vždy stejný úhel záběru od Muzea, vždy plné náměstí. Když se nad tím jeden zamyslí, poněkud jej zamrazí. V tom davu byli nejspíše v nezanedbatelném počtu ti stejní lidé. Znamená to, že měnili názor podle příležitosti, podle toho, kdo byl právě u kormidla. Dali se snadno ovlivnit. Ukecat.

Tož takovému národu se vládne dobře, že?

(Co s tym, synci a děvuchy?)

S.T.K. řekl(a)...

Inu V. Vlastenče, rozhodně tvrdím, že každý svého štěstí (a samolibosti) strojvůdce.
Moje tiché a soukromé rozhodnutí je takové, že zvládnu svou grafomanii a zůstanu neregistrovaným, občasným Psím čtenářem tak jako doposud.
Stejně jsem tam psal jenom blbiny...

Věra řekl(a)...

Jo, všichni jsme na Psu, teď už tam je k článku o registraci asi 2767 příspěvků, možná ty 3000 jako rekord uděláme!:-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Své samolibosti strojvůdce ?? Říší dobyvatel, králů pokořitel, nad vlastním egem vítěz ?
No prosím, proč ne ? Jistě jsou i tací antiNapoleoni. :-)

Ale, pane S.T.K., chci vidět např. dnešní psovsky vytrvalé diskutéry. Asi 20 zarytých (do klávesnice zakousnutých) debatérů tvoří většinu příspěvků pod úvodníkem NP - ti také zvládnou svoji grafomanii ? Jsem na ně zvědav.
A jinak - zatím jsem se nikdy nevracel, když mne odněkud vyhodili. Takže ani po 15.únoru nebudu zkoušet, zdali náhodou, achich achich, mě pan W. nepustí dovnitř, třeba jen prstíček či dva že bych si ohřál ...

Prostě, jak my pracující říkáme, Ego illum periisse dico, cui quidem periit pudor.

S.T.K. řekl(a)...

Dyk to nebylo osobní, Větší V.! Ba přímo všeobecné konstatování to bylo. I já jsem zvědav - ale zas ne chorobně.
Já se totiž podotýkáním bavím, ne ukájím... ;-)

Větší vlastenec řekl(a)...

No dyk jo, pane S.T.K., dyk se mi taky ani kousek toho egouška neurazilo. :-))

Ale tak mne napadlo, a zatím nepustilo, neodbytné pomyšlení : Jestli je toto Doupě "založeno pro neregistrované komentátory", tak, himmelhergotdonnerwetter, jsem zde vlastně ilegálně !
Takže bych měl asi v tichosti za bukem vyčkat chvíle, kdy ó velký Šaman zavede povinnou registraci komentátorů, jako poslední pomoc proti pekelným příspěvkům prchlých psích přispěvatelů.

For now the thought both of lost happiness and lasting pain torments him.

informace řekl(a)...

Jenom krátce o tom, jak se zakopává pes, čili o parádním funusu známých ryze internetovýh novin. Dnes ráno je pod včerejším úvodníkem 2802 příspěvků. Je to rekord, jak poznamenali někteří přispěvatelé. Čekali, že jich bude víc jak tři tisíce, ale i takhle se významně překročila norma. Ve dnech normálního provozu to je celkový počet účastníků na všech diskuzích. Jak jsem tak pročítala některé příspěvky, (pročíst je všechny bylo nemožné, nemám tolik času k dispozici, a myslím že neměl čas ani cenzor, který to asi nakonec vzdal, pohřbený pod lavinou nářků, kvílení, vyčítek a protestů), uvědomovala jsem si pozvolna, že by ta celá affaire s cenzurou mohla být geniálním tahem marketingu na promoci žurnálu.
Nejdřív nechat zvolna prosakovat tu rokovou zprávu mezi čtenáři upozorněním některých nejvěrnějších o tom, co se chystá a ti ji pak šíří e-maily dalším. asi týden na to vystavit červený štítek s upozorněním na registraci a pak mlčet. Potom dát ban některým z nejčtěnějších a tak vyvolat rozhořčenou reakci protestu a strachu. (A proposito, nedovedu pochopit, jak někdo z internetové kavárny může poslat příspěvek s perfektní typografickou úpravou. Já se o to marně pokouším na domácím počítači už nějakou dobu, ale pokaždé mi to server nakonec zmrví. Nemluvě pak o internet caffé, kde jim u notebooku chyběly dvě klapky na klávesnici, což značně znesnadnilo stylizaci dopisu.) Čtrnáct dní na to uveřejnit úvodník, který místo aby omluvil a vysvětlil volbu redakce, napadá de facto diskutéry a vinu za opatření svaluje na ně, na jejich nedisciplinovanost. Reakce na článek je bouřlivá. Co lepšího by si mohl marketingový promotér vymyslet?
Třeba by to mohl být i pokus o obranu novin proti nátlakům jisté firmy. Svolat diskutéry na pomoc, ztmelit jejich řady do jednoho šiku, ukázat tak názorně, jak je to opatření nepopulární a neproduktivní.
Tato akce by pak mohla vyvrcholit známým žertovným zvoláním apríííl! Nebo vysvětlením, že redakce upouští od registračního opatření, přemožena dojetím nad projevy věrnosti milovaných a milujících čtenářů (to by bylo podle mého vhodnější co do formy).
Zbývá už jen čtrnáct dní, co nového nám přinesou?
Končím závěrem jednoho včerejšího příspěvku: "Takže - měj se jak chceš, chcípáčku! Páč - brzo chcípneš na úbytě."
Naděje umírá vždycky jako poslední, říká jedno přísloví.

Šaman řekl(a)...

To Větší vlastenec Ad "založeno pro neregistrované komentátory"
Pro neregistrované založeno, vstup volný všem, bez diskriminace registrovaných. Možno použít nick - možno použít jméno.
To jsem sám žádostiv, jestli po deseti letech (nebo i kratší době:) přistoupím na eliminaci nácků či bolšánů - ale ti mi sem nějak zatím nelezou!
\:-)

informace řekl(a)...

Nepodařená provokace. Kdo z přítomných zná kontext citace: ego illum periisse dico quoi quidem periit pudor?

Anonymní řekl(a)...

budou ve vládě, no a my budem v pr....! AHOJ

N.N.Nemo řekl(a)...

Překlep:
ne
ego illum periisse dico quoi quidem periit pudor
ale
ego illum perisse dico quoi quidem periit pudor

Jinak nevím. Plautus?

infirmace řekl(a)...

Plautus: Bacchides, III,485, Lydus, který si stěžuje dost květnatými výrazy na nemravné chování otce Pistoclera, mladíka, který zase podlehl nástrahám dvou lehkých žen, "bacchae bacchanti".
Dost rozpustilá morálka těch pracujících.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro N.N.Nema :

Periisse.

My pracující teda fakt jako nejsme tak zdělaný jako vy intelykenti, ale zas nejsme úplně blbí teda jako.

A jinak : V daném úryvku Lydus tvrdí Mnesilochovi, že jeho žák Pistoclerus, Mnesilochův nejlepší přítel, je zamilovaný do kurtizány ("Meretricem indigne deperit."). Poté ji záměrně popíše jako Mnesilochovu vyvolenou; ve skutečnosti jde o její sestru.
Mnesilochus odmítá uvěřit Pistoclerově zradě ("...tu Pistoclerum falso atque insontem arguis. Nam ille amico et benevolenti suo sodali sedulo rem mandatam exsequitur. Ipsus neque amat..."), načež Lydus popisuje, čeho byl očitým svědkem : milostných hrátek Pistoclera s kurtizánou.
Svůj moralistně rozhořčený projev končí právě oněmi (hojně citovanými) slovy.

Howgh !

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro Šamana :

Ó velký Šamane !
Jsem celý dojatý z pokračující možnosti přidávat prostřednictvím Vašeho blogu své špetky do internetové pranice. Děkuji Vám. Bez jakékoli ironie děkuji.

Nuže, registraci diskutujících možná nebudete nucen zavádět nikdy. Až se sem nastěhují osvědčení bojovníci proti sionismu, kapitalismu a demokracii (myšleno razantnější bojovníci než pisatel těchto řádků), tak stačí blog zrušit.
Nebo zavést reklamy, a z výnosů platit redaktora, resp. redaktory na nepřetržitou službu, na kontinuální mazání určitého typu příspěvků.
Vyjde to levněji než si najímat právníky na odražení žalob za propagaci obou socialismů a metod boje proti třídnímu nepříteli, resp. proti nižším rasám.

Na závěr musím zdůraznit, že nejsem "to", leč "ten".
Vážně. Před chvílí jsem se raději podíval.
Prostě, "to" budu až po prostatektomii. ;-)

Přeji Vám hezký večer.

informace řekl(a)...

Bravo! Pracující lid umí taky latinsky. Tak to doplním. Lydus si stěžuje, že tolerantní výchova otce vede Pistoclera k mravní záhubě. Otec odpovídá: Paulisper, Lyde, est libido homini suo animo obsequi; iam aderit tempus, cum sese etiam ipse oderit. morem geras; dum caveatur, praeter aequom ne quid delinquat, sine. III,418 ... Já jsem za mladých let také vyváděl různé kousky.
Ženy jsou dvě, dvojčata a tak část komedie je stavěna na jejich záměně.

S.T.K. řekl(a)...

To Větší Vlastenec (VV):
blbečci a řváči do tmy se tu objevit mohou - a nemusejí.
Je to otázka počtu pravděpodobnosti: ve velké hospodě je větší pravděpodobnost výskytu vobejdů, než v útulné hospůdce u hřbitova. Tam i ti opilci jsou tak nějak... ...milejší.

Nevím, jestli tenhle model webu má možnost přístupu pod heslem a zda je možno oprávnění po "provinění" diskutérovi odebrat. Pokud ano, vím o webu, který to tak praktikuje a při "střední ráži" své návštěvnosti je přijatelně čistý. (DEFENS)

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro S.T.K. :

Ale jistě, vážený, nemusejí.
Jenže ! Od 15.února se zpřísní režim v další velké a (dnes) hlučné hospodě. Hlídač u vchodu bude požadovat cosi na způsob identifikační karty; zatím ještě ne občanský průkaz, zatím ještě ne.
Ovšem pro řadu dnešních štamgastů je z různých důvodů i ta "karta" nepřekonatelným problémem, přestože při troše snahy a drzosti na ni mohou napsat téměř libovolné jméno.
Ano, mohou jít jinam, mohou se třeba na všechno vykašlat a doma čučet na bednu. Jenže si taky mohou všimnout té reklamy, která už dnes visí v rohu té hojně navštěvované putyky : Navštivte útulnou hospůdku "Šamanovo doupě". Vchod za rohem.

Prostě, jak my pracující říkáme, Pax ibi servatur, custodia quo dominatur.

Přeji dobrou noc, případně dobré ráno.

informace řekl(a)...

Byla jsem zvědavá, jak bude zakopávání psa čili honosný funus ryze internetového deníku pokračovat po prvním únoru, kdy protest přispívajících dosáhl vrcholu. Dneska, 3.února je pod úvodníkem jen asi 15-20 protestujících z celkového počtu 220 příspěvků. Pod ostatními články prakticky nic.
V novinách se objevila do nekonečna omílaná otázka o českém národním charakteru, i když v kamuflážním obalu: pan Vlk píše o zelených, pan Doležal komentuje článek prezidenta Klause ve středečních Lidových novinách z minulého týdne proti chybným a škodlivým názorům na prezidenta Beneše. Oba články jsou pokračováním stále se opakujícího klání dvou bojovníků, kteří, nevím od kdy, tu v zápalu boje kříží neúnavně své dřevce a vyzývají obvyklé habituées, z nichž se časem stali zfanatizzovaní diskutéři, k zuřivému fandění.
I když jsou oba autoři známí pro svůj názorový antagonizmus – pan Vlk je horlivý nacionalista, pan Doležal je zastáncem české viny vůči sudetským Němcům a prosudeťákem, kupodivu se ve svých komentářích shodují. Pan Vlk se vyjadřuje téměř s opovržením o české vlastnosti ohnout hřbet a přizpůsobit se okolnostem: „V Česku se už po staletí vždy mísilo slepé ideologické nadšení hraničící s idiocií s typickou českou schopností si vše přizpůsobit (často až s vychcaností). My musíme mít ten ideologický fanatismus někde v genech, nebo co.. . Když je potřeba, dokážeme se ohnout. To není a priori z hlediska přežití malého národa špatná taktika. Rozhodně je úspěšná. To „ohnutí“ však není zadarmo. Jakmile se osvobodíme anebo si myslíme, že jsme svobodní, začneme blouznit jako nejhorší náboženští fanatici.” Pan Doležal když mluví o postavě Beneše, mu notuje: “Podívejme se na našeho národního světce, dr. Edvarda Beneše. Nejprve vyklidil pole v roce 1938. Jeho rozhodnutí bylo tenkrát pragmatické, ČSR opustili její spojenci (za vzor bojovnosti se to ovšem vydávat nedá). Podruhé – neodpustitelně – v únoru roku 1948, kdy jeho povinností bylo přinejmenším okamžitě abdikovat.”
Jsou tedy Češi národem, nechci říct zbabělců, ale lidí, kteří, místo aby hájili svá práva, ohnou hřbet a jen opatrně mezi sebou remcají? Nechci tomu věřit, pro člověka, který žije v cizině, je to jako urážka, jako praštění mokrým hadrem na podlahu přes obličej. Snad ten pocit, že pocházím z národa zbabělých užvaněnců, zlodějů, tunelářů a přidejte sem další podle libosti, tak ponižující a palčivý, je pro vás domácí asi těžko pochopitelný.
Dokud nebyla zavedena povinná registrace, hájila jsem vždycky myšlenku, že národ má svou pravou identitu, svůj čestný štít hájit. Na špinění národního hnízda stačí ty útoky a kritiky zvenčí, nemusíme tam kálet sami.
Jenže teď, když vidím, jak vlna protestů proti faktické cenzuře při registraci rychle opadla, jak po momentálním vzplanutí zase všechno klidně přešlo do starých dobře vyježděných kolejí obvyklé diskuze, když stačí hodit čtenářům kousek masa, aby se o ně porvali jako zvířata v kleci (chtěla jsem napsat lvi, ale to je příliš vznešený symbol pro tuto podívanou) a víc neotravovali, začínám se ptát proč. Proč už ztichly protesty, vždyť zbývá ještě 13 dní. A i když noviny opatření neodvolají, proč se jim denně neukazuje na nesprávnost, nespravedlnost a nesmyslnost toho, co dělají? A snad se nakonec někteří i zaregistrují, smíří se, ohnou hřbet, buď puzeni grafomanskou závislostí nebo konformizmem.
Je to všechno opravdu příznak české povahy?

N.N.Nemo řekl(a)...

Z Šamanova článku - "každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. A já věřím, že český národ není natolik degenerovaný, blbý a zkurvený, aby něco takového dopustil.
český národ je... Totiž - je, nebo ještě není? "

To uvidíme po volbách. Naši celkem rozumnou současnou vládu si vlastně nezasloužíme

Šamane, on Komenský taky věřil - a skončil v emigraci.