úterý 26. ledna 2010

Svoboda slova a internetová sebranka

Šance pro Bereniké, Baghíru či milé balíky z Plzně

Naše generace ještě zná smysl vtipu: „U nás přece existuje svoboda projevu. Jde jen o to, aby existovala i svoboda po projevu“.
Zažili jsme osmašedesátý rok, kdy jediná povolená svoboda – a to svoboda slova – táhla za sebou komplexní svobodu pro celou společnost. Než přijely tanky. Naše generace pamatuje, jak svoboda slova, kterou požadovala Charta 77, přispěla k rozpadu komunismu. Pamatujeme, jak přestala být rušena svobodná slova Svobodné Evropy. Načež přišla naše současná svoboda. Až nečekaná. A to jak pro odpovědné občany, tak i pro všelijakou sebranku.


Ale přesto pro mou pradávnou generaci zůstává svoboda slova na místě prvním. I proto jsem před sedmi lety protestoval,
když se Aston poprvé rozhodl zrušit diskusi k článkům na Neviditelném psu. Měl pro to dobré důvody – té zlaté svoboděnky slova často zneužívali sprosťáci, rasisti, agenti KSČM a podobná čeládka. A protože jsem často psal proti komunistům, náckům i antisemitům, byl jsem často (slovně) atakován právě touhle sebrankou. Přesto jsem se tehdy zastal volné diskuse, protože jsem viděl i její klady.


Dnes tedy nepřichází její absolutní konec, pouze se zavádí „registrace“ přispěvatelů. Podle zkušeností „mateřských“ (či snad „pěstounských“) Lidovek.cz však bude skutečně omezená, dokonce až „svázaná“, abych tak řekl. Rovněž reakce čtenářů pod sobotním článkem Moby Dicka na pláč jeho ženy věstí odchod – nejen sprosťáků a podlých hajzlíků (kteří byli po aféře Klondike v roce 2006 většinou eliminováni), ale hlavně konstruktivních potížistů, a zejména příznivců jednotlivých autorů!!!


Ačkoliv souhlasím s právem majitele serveru stanovit si pravidla při návštěvě jeho webu, opakuji dnes dosud platné námitky proti tomuto omezení:


"3. Sprosté útoky, jimž jsou vystavováni autoři Psa jsou většinou odráženy jinými komentátory. Sám autor nemá čas a nervy na to, aby odvracel některá skutečně agresivní napadení - ale právě v tom mu pomáhají zase jeho příznivci, často lépe, než by mohl autor sám. Je to moje osobní zkušenost. Zavedení komentářů mne odbřemenilo od nekonečného trápení s maily. Někdy jsou obránci stejně zlí, jako útočník - oko za oko a celou sanici za zub. No a? Alespoň se lidi učí myslet a diskutovat.


4. Právě sprosté a útočné komentáře plné emocí mohou obsahovat důležité informace. Autor se může splést, čtenář mu sice vynadá, ale napíše většinou proč - a v tom "proč" se může skrývat zrnko pravdy. Já osobně hledám sebereflexi právě v těch nesouhlasných článcích! Autor bez sebereflexe se stane svatým neomylným kazatelem, mediálním manekýnem, kterými jsou zasrány všechny tištěné noviny a televizní stanice!!!


5. Neviditelný pes se svým stylem komentářů lišil od oficióznosti bohatě dotovaných stránek. Koho styl komentářů pohoršoval, ten je nemusel číst. Ale dost lidí se na Psa obracelo právě kvůli komentářům. A na jeho stránkách setrvávali po celou dobu svého psaní.


7. Jak citoval Hnidopich Sid Páral na Psu 26. ledna 1997 v recenzi na Formanův film Lid versus Larry Flynt: "...je možné s někým nesouhlasit, ale proto ještě není možné přestat ho respektovat či začít omezovat." (Aniž bychom prosazovali porno, nacismus či jiný hnus - vždyť jde o komentáře a nikoli redakční text!!!) Přemejšlel jsi někdy o tom filmu? A té kauze?"


Soustředěný nátlak na principála Neviditelného psa tehdy vedl k tomu, že byly komentáře už druhý den obnoveny. A tak jsem díky tomu byl upozorněn Pavlou z Kanady, že "pacemaker" není "peacemaker". Čtenář -hh- mne vyškolil, že neexistuje "antidatování", avšak "antedatování" - přepsání data na nějaké předcházející. Podle vzoru "Hannibal ante portas". A už nezjištěný diskusník pod článkem o bitvě u Sokolova, kde jsem psal o osudu rodiny Lanzerových mne hned příští měsíc nesmírně potěšil, když se zmínil, že v Ostravě se místu, kde stával jejich krámek, dlouho říkalo "Lanzerovo"...


Nedovedu si představit, že by se se mnou a dalšími čtenáři chtěla třeba Pavla bavit až poté, co dostane do Kanady registrační heslo doporučeným dopisem z Česka!!! Potom, co vyblije svoje jméno, svou adresu, svůj mail - s tím, že podmínky (zne)užití se mohou průběžně měnit!!! Australani, Amerikáni a Kanaďani se na nějakou registraci vykašlou. Vykašlou se na komentáře, vykašlou se na čtení příspěvků - jako se už před těmi sedmi lety vykašlali na přispívání do listu. Doby, kdy nad redakcí NP slunce nezapadalo jsou už dávno pryč. Ale samozřejmě to neznamená, že by to samotné "čtenosti" nějak na dlouhou dobu ublížilo - spíše naopak, každý se chtěl podívat, jak Pes skomírá.... A dnes jsme odhadem na čtyřnásobku přístupů. Jistě ani po omezení komentářů Pes neskomře, ale zase bude jiný. Zařazenější do linie!


A dopomůže k tomu právě ta registrace. Ta je velice vypečená - ale přečtěte si její podmínky na registrační stránce raději sami. Mně na nich nejvíce zaráží, že nebude možno užívat nicku! A toto se rovněž týká přidružených stránek, z nichž Sarden má už určité renomé jakožto samostatný elektronický sci-fi časopis. Však se taky jeho současný šéfredaktor Pechy (Jan Pechanec) k této problematice ozval. Ozval se uvážlivě a chápavě, ale právě zrušení nicků ho nadzvedlo, a upozornilo i na další špecifiká:


"Společnost MAFRA však zašla i na můj vkus poněkud daleko, když v diskuzi neumožnila použití přezdívek. Sám jsem si všiml, že na Neviditelném psu se vytvořila skupina lidí, kteří dotváří celkový obraz rodiny ve spojení s deníkem a stali se jeho neodmyslitelnou součástí, kvůli které se nemálo z vás na Psa vrací. Tato nemožnost poněkud vyvrací mé přesvědčení, že by se jednalo o zvýšení komfortu diskuze pro všechny slušné čtenáře. Také přístup mých kolegů a vedení Lidovek, tedy nevedení dialogu se čtenáři, posiluje obecnou nedůvěru a připomíná právě totalitní zřízení." (K čemuž Šaman vulgo Jan Kovanic vyslovuje svůj plný souhlas.)


Jemináku, kolik lidí bude tušit, že pod fádním jménem "P. Holan" se skrývá Pagi? A nemyslím si, že jwp se bude chtít podepisovat "J. Procházka". Jistý komentátor Šamanova doupěte za svým jménem udává dovětek "balík z Plzně". Bez balíků už to nebude ono. (Autoři se mohou skrývat za nějaké anonymní Astony či Moby Dicky - komentátoři nebudou moci?) Sarden má tedy problém s komentáři částečně vyřešen tím, že o scifárnách je možno diskutovat (také registrovaně - avšak bez komerčního zneužití, jen s udáním mailu a nicku, přičemž mail může být skryt...) na diskusním fóru scifiworldu. (O Sardenu se zde zmiňuji taky proto, že i do něj pravidelně přispívám, a po deseti letech od vydání zde uveřejňuji na pokračování svoji románovou prvotinu Blackout.)


Tehdy v tom únoru 2003 se mi na mé psaní pak ozvala spousta čtenářů maily, v nichž mnozí odhalili svoje nicky. Mezi nimi byli i jistý bankovní manažer, ředitel menší firmy či taky zaměstnanec Poslanecké sněmovny. Neprozrazovali žádná obchodní či politická tajemství, jen svobodně sdělovali své názory - a nick jim umožnil vyjádřit se jako svobodným občanům. Tito lidé by mohli mít problémy s publikováním svých názorů i dnes! Stejně jako lidé na malém městě. A kolik "J. Nováků" může být svým okolím považováno za ty internetové poťouchlíky? Sám se pod své příspěvky podepisuji - samozřejmě. V diskusích jsem však Šaman. A nikdo si mne nemůže splést s praprabratrancem "J. Kovanicem" z Prahy (tedy Jiřím:), či s jinými příbuznými, které by možná za mé nekorektní vyjadřování chtěli lynčovat skini. (Maximálně si mě spletou s Big Shamanem - ale kdo zná Velkého, ten se nesplete:) Před časem na mě podal trestní oznámení jeden náš nácek, a policie mne vypátrala. Jistěže mu moji adresu neřekli - aspoň doufám. Příště si třeba nebude muset na to najímat policii a doví se mé skutečné bydliště - aby věděl, kam položit zápalnou bombu.


Říkal jsem, že nebudu citovat z podmínek registrace. Ale přece jen uvedu ty nejvypečenější:

"3. MAFRA, a. s., si vyhrazuje právo kdykoli v budoucnu vyžadovat poskytnutí i dalších údajů a bez jejich sdělení si vyhrazuje právo dosavadní registraci zrušit a/nebo neumožnit přístup k stránkám/službám, které vyžadují registraci.

6. Poskytnutím údajů k registraci návštěvník souhlasí s tím, aby MAFRA, a. s., ve smyslu § 4 písm. e) zákona č. 101/2000 Sb., jím poskytnuté údaje zpracovávala, a to za účelem jejich interního využití, jakož i pro marketingové účely své vlastní a/nebo osob, s nimiž tvoří holding.

11. MAFRA, a. s., je oprávněna tato pravidla měnit, změny jsou pro návštěvníky serveru závazné od okamžiku jejich zveřejnění..."


Pro zpracování osobních údajů sice "platí Zásady nakládání s osobními údaji uživatelů webových služeb společnosti MAFRA, a.s. (www.lidovky.cz/soukromi)", jenže kvůli ochraně státu může být donucena Mafra změnit podmínky a vůbec - bod 11 je výsměchem právnímu státu. Tomu se chcete upisovat? Nechcete, a já se vám nedivím.


RaJský vůdce nejsilnější strany a presumptivní premiér této země pan Jiří Paroubek po loňské vajíčkiádě prohlásil, že strana udělala chybu, když se dostatečně nevěnovala Internetu, a že se na něj bude muset více zaměřit. Možná, že se mu už "věnují"...


Premiér Paroubek, který již nejméně jednou osvědčil svou chuť úkolovat policii (viz aféru s ilegálním CzechTekem) , policie, která mnohokrát (minimálně od ministra vnitra Grosse po ministra vnitra Langra) byla považována za ochotnou poslechnout, bývalý "antimonopolista" a současný a snad i budoucí ministr vnitra Martin Pecina v kombinaci s budoucí možnou spoluprací s KSČM - to je smrtící kombinace. Každá soukromá organizace je povinna předat své seznamy předem usvědčených zločinců státním orgánům, že??? Kdo se nepamatuje na padesátá léta, ať si čte o současné Venezuele - ta má také jakousi "demokracii"...


Právě dnes se v Evropě připomínají oběti holokaustu. V českých zemích k jeho „zdárnému“ průběhu přispěly i dokonalé seznamy samotných židovských obcí, stejně jako kolonka „náboženská příslušnost“ v rodných listech. Nebylo tedy třeba složitě sbírat data, stačilo sebrat Židy. Na jejich adresy pak časem přinesl pošťák z obce doporučený dopis – s registračním číslem. Do transportu.


Začal jsem vtipem, končím jiným: "Ničemu se nediv, když se divíš, nemluv, když mluvíš nepiš , když píšeš, nepodepisuj se - a když se podepisuješ tak se pak nediv..."

Takže, internetová sebranko: Pro ty, kteří se budou chtít svobodně vyjadřovat v komentářích alespoň k mým článkům, jsem založil blog Šamanovo doupě, kam je budu kopírovat. Nehodlám jako autor odcházet z Neviditelného psa, kde jsem od roku 1997 strávil značnou část svého života, do kterého jsem napsal asi 1300 příspěvků a který mne vychoval k internetovému i neinternetovému psaní. A který mně po celou tu dobu umožnil svobodně psát i věci, na které měl pan principál jiný názor. Ondřejovi Neffovi za to patří nehynoucí dík. A uznání za založení tohoto prvního blogu - když ne na světě, tak v Česku určitě.

Ale nehodlám ani přijít o Bereniké, Baghíru či milé balíky z Plzně.

Psáno v Praze ve dnech 24.-26. ledna 2009

***************************************************************************

PS: Zde se časem budou objevovat i jiné Šamanovy kousky než ty, které jsou na Neviditelném psu uveřejněny jako aktuální. Rovněž jsem vzal pod křídla kolegu Moby Dicka i s jeho ženou – když tak bědovala.

Jenom se tu, prosím, chovejte alespoň trochu jako partneři - i když neregistrovaní partneři.

 Vyplouváme...

43 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jen malá poznámka, vycházející z dosti čerstvé osobní zkušenosti : Ani registrace na Lidovkách nezajistí vyloučeným návrat do diskuze na Neviditelném Psu.
Větší vlastenec, rasista, sadista a sprosťák

Anonymní řekl(a)...

Zajímavá možnost, dík za ní. Uvidíme...
wiki

Anonymní řekl(a)...

dik za moznost
aliB

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer a děkuji.
Jan z bezu

Anonymní řekl(a)...

Děkuji. Aspoň něco pozitivního v této mrazivé noci, když už jsem po zazvonění budíku vstala a šla přiložit do kotle :-) Snad to bude fungovat. A mimochodem - Pagiho jméno znám, i křestní, protože jsme se za dávných ještě komunistických časů setkali na Tatraconu.
Bereniké, před lety tu vystupující pod skutečným jménem Jana, které bylo poté změněno, když se na Psu objevila jiná Jana se silně levicovými názory :-D

ijáček řekl(a)...

Dík za pokus, ale Psu to asi nepomůže - protože to Lidovkám nedojde. Vždyť i na Aukru, kde jde o peníze, se nabízí pod nickem, a teprve po uzavření obchodu se dozvíte kdo nebo od koho se kupuje.
Jediné řešení, pokud na to Astonovi záleží, jít se Psem jinam. Je otázka, jestli by to dnes byl tak strašný problém, třeba s Google reklamami by se to mohlo i ufinancovat.

Anonymní řekl(a)...

Vetsi vlastenec mi casto mluvil z duse.
Berenike a Plujici oblaka jsou krasne nicky.
Born to be free.

Anonymní řekl(a)...

na jedný lodi, pane. Nejste sám. Odhaduji, že zánik diskuse na psu (tak to nazývejme), vygeneruje nejméně sto blogů, některé budou velmi zajímavé.začaly už před Vánoci. Neff je zaprvé nezodpovědný naiva, zadruhé děvka prodejná. Holt nás všechny obětoval. Když mu to tak vyhovuje, má to mít....

Anonymní řekl(a)...

Pane Kovanic, tento podepsaný komentář k Vašemu článku NP nedovolil.

Pane Kovanic, jste buďto zoufalec, nebo snílek. U té registrace jde přeci o normalisační censuru aplikovanou Neffem a Wágnerem. Nějaké nicky s tím nemají co dělat, jde o obsahy příspěvků. (Že se jedná o "koncentrovanou akci" MF, LN, ČT, ... a že to souvisí s volbami je očividné, ale vidět to jako útok levice na svobodu slova, je vzhledem k bolševickým manýrům českých pravicových imitátorů Neffovsky tendenční)

BTW: Je sice pravdou, že pro nacistické pronásledování Židů, Romů, ... byla rozhodujícím předpokladem registrace provedená při "sčítání lidu" pomocí kartového systému IBM (např. v Holandsku), ale na to jsou dnes účinnější a nenápadnější možnosti.

Je škoda, že jste se probudil až teď, protože svinstvo praktikoval Neff a spol. permanentně.
M. Zima

Ruda řekl(a)...

děkuji za tuto možnmost. Takových jako je M. Zima si raději nevšímejte. Přeji hetký i když mrazivý den

Anonymní řekl(a)...

No s přelivem sprosťáků sem (a na další otevřené blogy) nutno počítat....ale v případě, že to zdejší Pán brány bude chtít nějak řešit, je zde dost různých nástrojů - např. přesun do nadále přístupné složky "Senkrovna" apod.
V každém případě se rád zastavím.
šimon klein

pepa 81.19.1.xxx řekl(a)...

dekuji za pokus a uvidime jek se diskuse rozsiri.
na psa jsem chodil si probrat nazory, pohadat se a i si obcas zanadavat. ale prece kdo chce nemusi to cist nebo odpovidat.
tak diky a uvidime.

Jet řekl(a)...

naprosto souhlasim s autorem, ze registrace, zvlast TAKOVA, je konec psa jak ho cela ta leta zname. Casto jsem chodil na psa se pobavit diskusemi a nevidim vubec nic spatneho, kdyz jeden vynada druhemu do kokotu. Proste takove prispevky nectu, nebo se jim zasmeju. Pokud to chce Neff, nebo kdokoliv jiny ukoncit, jak je libo, pes u me po vic jak deseti letech skoncil.
Jeste jsem chtel napsat, ze pres diskuze u psa jsem nasel minimalne 2 kamarady, kteri me tam poznali a ozvali se mi. Dnes by to uz neslo, protoze ja se tam rozhodne registrovat nebudu a pochybuju o tom, ze nekdo jiny ano.
Srdecne zdravim Samana.

Josef Pavlik, Italie (abyste vedeli, ze se za sve jmeno nestydim, ale registrovat se nebudu)

Anonymní řekl(a)...

To samé si myslím i já. Došlo k tomu co jsme před lety předpokládali. Internet přestal být hraškou akademiků, počítačových nadšenců, ale stal se mocným nástrojem obchodu a politiky. Přestal být ignorován a začal být využíván těmi, kdo ještě nedávno o něm měli slova pohrdání. Mocní si uvědomili moc tohoto média a snaží si ho okupovat pro sebe. Jednak vytyčováním a skupováním zajímavých klajmů, za druhé vládními a zákonnými regulacemi včetně likvidace nezáviských médií a trestní represe. Pod záminkou ochrany všeobecného blaha. Dochází k tomu, co jsme předvídali a to i obecně ve společnosti, když koncem devadesátých let jsme říkali, že na dnešní svobodu budeme nostalgicky vzpomínat. Naše svoboda je postupně oktrojována. O co nám přibývá vychvalovaných práv, o to nám ubývá svobody. Na hrozící nebezpečí například terorismu, místo cílené pragmatické reakce se stáváme obětí hysterických a absurdních opatření zabalených do politicko korektních škatulí. O tom co pro je pro nás dobré a co špatné rozhodujeme ne my sami, ale toto právo si za nás uzurpuje banda idiotů a chamtivců. Čím se máme živit, jak se máme živit, co pěstovat, kolik čeho vyrábět, čím svítit, a nakonec i jak moc prdět. Protože oni přece lépe než my vědí co je pro nás dobré. Mají z toho dobré bydlo a budou tak pokračovat až do hořkého konce. Protože jejich počínání vede k všeobecné mizérii, která je prostředím pro ještě větší zhovadilece než jsou oni. Není v možnostech jednotlivce ani skupiny tento trend změnit ani rozumné se o to pokoušet. Smysl má jediné, vynakládat úsilí na omezení srážek s blbci, na omezení negativních následků srážek, kterým nelze zabránit. A na získání síly čelit následkům, kterým se nelze vyhnout. A to všechno s humorem. Právě tím, jehož deficitem trpí všichni ti kteří nám ztrpčují život. Nám, kteří nechceme víc než normálně slušně žít a radovat se z každého dne. Proto jsme odešel z NP a už se nevrátí ani kdyby se podmínky změnily. Nemá smysl povykovat před hospodou, že pivo je břečka, předkládaná krmě je hnůj a ceny nehorázné. Je jediné řešení. Do té hospody nechodit. Zato má zásadní význam nedovolit majiteli nejen šířit poměry mimo hospodu ale i určovat pravidla pro ostatní hospody. Schumacher.

Tess řekl(a)...

Budeme-li se vyhýbat srážce s blbcem, bude, dle fyzikálních zákonů, jeho pohyb neomezen...

Anonymní řekl(a)...

Neff není ani naiva ani děvka prodejná. Spílání si nezaslouží. Redigovat a spravovat NP je náročné na čas i peníze. Musí se pídit za chlebem vezdejším, má na starosti IDIF, měl jak víme zásadní a tragické osobní problémy, je po operaci. Sil není nekonečně mnoho, den není natahovací a nic netrvá věčně. Za to co už pro nás udělal bychom mu měli být vděčni. Místo toho remcáme jako židi na poušti "Už zase mana ? Kdo to má furt žrát. Jo, v Egyptě, to bylo ždádlo, měli jsme beránky zimrlíky a cibuli a pivo..." I kdyby jim Hospodin, Bůh zástupů tohle nadělil, vymysleli by si zas něco dalšího. Za převedením NP pod Lidovky nehledejte nic než praktické důvody. Zavedení registrace je "koncernovou" politikou sledující 1.právní ochranu poskytovatele před žalobami a pro případ trestního oznámení, 2. komerční zájem, 3. obecné politické zájmy vlastníka tak jak se projevují v obsahu jím vydávaných periodik. Schumacher

neuropan řekl(a)...

V listopadu 1989 se vrátila svoboda slova do tehdy československého tisku, rádia a televize. Pro nás, co jsme si nemohli pamatovat rok 68, něco nepředstavitelného. Pro nás tehdejší dvacátníky, odchované mírně oktrojovanou svobodou slova a projevu v polské televizi to zase tak velká novinka nebyla, bylo to jen o to pikantnější, že zprávy o zásazích na Václaváku, zavírání lidí do kriminálu atd. už nepřinášely jenom ty štvavé vysílačky, ale už i naši přátelé z tábora míru. Pak o něco později přišel internet. S radostí pamatuji na dobu, kdy debatovat nad článkem na Psovi bylo možné jen prostřednictvím mailu přímo s Astonem. O to překvapivější bylo, když jsem na svůj názor dostal od Astona osobní mail skoro obratem. Moc jsem si toho považoval, že ani můj postřeh k nějakému jeho článku neskončil někde v koši. No, a tak se nám ten internet postupně zrychloval, onlajnovatěl až zfejsbúkoval do dnešní podoby. A s jeho rozvojem a komercionalizací, a neustálým prohlubováním demokracie vznikem nových zákonů, norem, směrnic a jiných nesmyslů jsme se dopracovali tak daleko, že už nikdo soudný nebude nad ničím debatovat, pohoršovat, nadávat, diskutovat, a to je pro demokracii a svobodu to nejhorší. Takové to mrtvolné ticho. Ti, co si pamatují 70.léta budou jistě vědět, o čem píšu. Proto chci poděkovat Šamanovi za SVOBODNÝ prostor pro svobodomyslné !

Anonymní řekl(a)...

A ještě poznámka. Pozoruhodné je jak někteří akademičtí "pravičáci" ignorují právo (svobodü) majitele určovat pravidla, naříkají nad podmínkami registrace jak cikán když mu berou sociální dávky.

Anonymní řekl(a)...

Ach jo, ono nestačí, že mrzne jak praští. Ono je Zima i tady.... Sch.

dulcibelka řekl(a)...

Taky se obávám, že ustupovat blbcům není zvlášť taktické...ale na registraci, včetně onoho dodatku o právu vyžadovat DALŠÍ údaje, Neffovi kašlu. Až bude potřebovat novou motorku, střelí celou databázi už zmiňovanýmu rýdrz dajdžestu?

Anonymní řekl(a)...

Vážení, po přečtení výše uvedených příspěvků se ještě jednou vrátím do diskuze.

Jak vidím, někteří naivkové se domnívají, že pan Neff zavedl registrace pod nátlakem Lidových novin. :-)))
Opak je pravdou, vážení : O zavedení registrací požádal Lidovky pan Wagner, v posledních dnech loňského roku. A pan Neff, dle sdělení téhož pana Wagnera, "by diskuse klidně zrušil úplně a s okamžitou platností".

POZOR ! Jak snad všeobecně dobře známo, já jsem pokrokový, levicově založený člověk. Ale naprosto uznávám právo každého soukromokapitalisty na libovolné nakládání se svým majetkem (dokud mu jej neznárodníme, samozřejmě).
Zkrátka a dobře, pan Neff má plné právo zavést na Psu registrace do diskuzí, má plné právo diskuze úplně zrušit. A nikdo mu do jeho rozhodnutí nemůže žvanit. (Do zavedení Stranického a státního dozoru nad internetem, samozřejmě.) Pohov !

Takže JEDINÉ, co mne na celé věci mrzí, je urputné mlčení obou hlavních aktérů tohoto pseudodramatu : majitele Neviditelného Psa a jeho klíčového zaměstnance. Buď jim vyhovuje přesvědčení naivní části čtenářstva o jejich "nevině", nebo na čtenáře prostě kašlou.

Hezký den všem lidem levé vůle přeje Větší vlastenec

dulcibelka řekl(a)...

Vaše školení mi ale budou chybět, Vlastenče.

Bereniké řekl(a)...

Zkouška spojení, zkouška spojení :-)

Anonymní řekl(a)...

Pro pana autora.
Nemohlo mi uniknout, že jste patrně musel provést další opatření - přemístit se se svým blogem do USA.
To mě sice nepřekvapuje, je to ale smutné.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji. Zase jste projevil sobě vlastní hrdost ušlechtilého divocha. Diskuse se může podle Vašeho příkladu ze Psa přesunout na blogy těch autorů, kterým nevadí - a kteří za to budou diskutujícím stát. Jen mi je líto, že to bude znamenat konec Psa, tak jak jsme ho znali, rozpad rodiny, která se zná pod nicky a ví, co od koho očekávat, aniž by to tušila o paradoxně podstatně anonymnějších skutečných jménech, ta totiž na rozdíl od nicků nejsou jedinečná, konec diskuse vedené až na výjimky slušně a velmi často velmi informovaně, na jedné stránce k řadě témat. Jen... nemohl by mi prosím někdo z těch, co už to umějí, poradit, jak udělat, abych tu mohl diskutovat pod svým nickem, a ne NAD ním :-), jako teď? Ivanhoe

Tess řekl(a)...

Ivanhoe: Návod na diskuzi pod vlastním nickem je v liště vlevo pod Štítky a nad Posledními komentáři :-)
Je jasné, že se všichni nemůžou vyznat v komentářových špecifikách bloggeru :-)

Ivanhoe řekl(a)...

Slušně děkuji za slušnou odpověď, hnedky zkouším! Až budete, Tessi, potřebovat určit nějaký ostružiník, pošlete mi herbářovou položku, udělám co budu moci :-)

Informace řekl(a)...

Mafra spravuje také IDnes, kde před nedávnem zavedli registraci přispěvatelů více méně se stejnými výhradami a podmínkami jako na LN a NP, ale bez povinnosti udat vlastní jméno, adresu a bez procedury ověřování údajů posíláním hesla na adresu přispěvatele. Diskutuje se tam pod nicky. Takže zavedení diskuze pod pravými jmény nebude zřejmě výmyslem Mafry, ale majitelů obou novin. Proč zvolili tuto formu registrace a kontroly, není právě jasné. Šlo by to i bez ní. Chtějí omezit počet přispěvatelů? Udělat si jejich seznam? Dost velká část píše ze zahraničí a vzhledem k tomu, že to jsou povětšině emigranti z 68 roku, budou mít seznam důchodců. Snad jim chtějí přispět k penzi, ale stydí se to veřejně říct. Nemyslíte?

guerrier řekl(a)...

Jsou to smutné konce.

Anonymní řekl(a)...

Přeju, Šamane, hodně štěstí. Blog je dobrý nápad. Kromě toho, že je mi vaše snaha přenést sem aspoň něco ze starého Psa sympatická, vám ale musím napsat i jednu výčitku: S Klondikem jste vedle, a to velmi. Jestli jste přijal výklad celé aféry z pera Tomáše Haase, tak je mi líto. Byl naprosto vylhaný.
Jepice

Anonymní řekl(a)...

Hi friends!Iniciátoru tohoto blogu děkuji za pokus zachránit svobodnou diskusi a přeji mu, aby se tento pokus vydařil. Zřejmě jsem ale asi blbá, a se mnou i mí přátelé. Doposud jsme nepřišli na to, co znamená "komentovat jako" (?)
Zdraví Harpyje

Tess řekl(a)...

Zdravím Harpyji! Pod vokýnkem s nadpisem "přidat komentář" (v české verzi), do kterého se datlí příspěvek, je text "Komentovat jako" za nímž je vokýnko s výběrem z možností. Z těchto možností se vybere Název/adresa URL, což je mírně zaváděcí, neb se tím neudává název příspěvku, ale jméno komentátora. Políčko s adresou vyplňovat netřeba. Je možno též se přihlásit jako uživatel některého z kompaktibilních systémů, nicméně to není nutné.

wiki řekl(a)...

test návodu

Anonymní řekl(a)...

Děkuji Tess (d´Urbervilles?), děkuji i Většímu vlastenci. VIRIBUS UNITIS! :-)))
Harpyje

Anonymní řekl(a)...

...tak aspoň takhle. Tímto se p. Kovanic zapsal do dějin. (akiti).

Anonymní řekl(a)...

Pane Kovanic líbí se mi váš článek i nápad s blogem, sám se divím, že to Neff zkousnul. Hoši z MAFRY chtějí mít stádečko pěkně bečících oveček, přesně jak jste naznačil. Na to se jim každý soudný člověk vykašle.
Bohužel to vypadá, že to bude chtít další neviditelné štěně! Starý pes už toho moc nevydrží. Škoda
Michal

Anonymní řekl(a)...

Tesim se na spolecnost znamych a dekuji za prilezitost pane Kovanici.

Anonymní řekl(a)...

Díky, Šamane, díky. Diskutuji velmi výjimečně, ale přesto mám z vašeho počinu radost a společnost diskutérů zde mi připadá vybraná.

Šaman řekl(a)...

Ad Jepice: S Klondikem jste vedle, a to velmi. Jestli jste přijal výklad celé aféry z pera Tomáše Haase, tak je mi líto. Byl naprosto vylhaný.

Nepřijal, jen publikoval - a opsal jedno tvrzení. Takže křik o tom, že viníky rušení/omezování jsou sami komentující, neb to jsou (několik vulgárních výrazů, zde se omlouvám, že jsem pro ty hochy užil výraz "hajzlíci") se opět, minimálně potřetí, nejspíš jenom opakují.

Vida - nebýt svobodné diskuse, nedověděl bych se to.

Díky, Jepice! (Snad se uvidíme i zítra?)

Šaman řekl(a)...

Ad Michal: "sám se divím, že to Neff zkousnul."

Věřím v Astonovu profesionalitu, kterou osvědčil už před těmi sedmi lety, kdy jsem byl mnohem brutálnější. Tehdy se nakonec rozhodl, že šou mast gouon.

Když se podíváte na příspěvky do NP, tak už dnes to jsou většinou věci přejaté z blogů jednotlivých autorů. (A na konci článku je i odkaz na jejich blog.) Někteří blogují na IDnes, a tím je daná možnost komentářů, jiní mají svou doménu a v ní třebas možnost komentářů vůbec. Zatímco tedy Pes kopíruje jiné blogy, tento blog je výjimečný, že kopíruje Psa - co se tejče mých pravidelných středečních a Mobyho sobotních příspěvků. Pozor - kopíruju to ze své rubriky, kterou mi pojmenoval jeden z prvních redaktorů Šedivák, a kterou jsem si zformoval a vypsal sám.
Jinak - když už mám blog - tak je to tak jednoduchý, něco do něj připsat kdykoli a kdekoli...

Ještě - už jsem zasunul nový článek, kde komentuji začátek této diskuse, tak asi bude dobrý přemístit se aktuálně tam. (Ale nevyháním vás vocuď:)

A nebo jít do postýlky.

\ :-) Dobrou!

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím, že pes chípne.
A souhlasím že nám je do toho kulový.
A souhlasím že díky šamanovi

N.N.Nemo řekl(a)...

Souhlasíš, že šamanovi patří díky, anebo souhlasíš, že pes chcípne kvůli šamanovi?
;-)

paštun višnu řekl(a)...

To se přece nevylučuje.