úterý 23. února 2010

Chcípající slon

Pakul by se mohl použít jako vstupní turniket do metra

****************************************************************
Před pětadvaceti lety jsme vodili své dětičky k panu profesorovi Žilkovi, kde se učily nejen hře na flétničku, ale i zásadám společenského chování. Doučovali jsme se i my rodiče. Jak notám a pískání, tak i chování.

Jedna sezóna byla z nezbytí přesunuta do Paláce kultury ("Pakulu"), který se na hraně pankrácké pláně hradně tyčí nad údolím Botiče. Vím, že jsem byl překvapen, když jsem zjistil, kolik desítek různých malých společenských sálků a místností tento kongresový moloch obsahuje. A když byl v tom největším supersále sjezd kombajnérů RVHP, pak byl celý barák zavřený. Nu, Píšťaličku tam vpustili do jednoho z mnoha pobočných minisálků, ale byli jsme doprovázeni takovými nenápadnými pány. Moc jich bylo a nedělali napohled vlastně nic. Při sjezdu KSČ neměly přístupy ani ty děti...

A ono to tak nějak trvá. Sjedou se ministři NATO, barák je zavřený, i s širokým okolím. Sejdou se prezidenti EU, zrovna to samé. A stejné je to i s kulturním využitím oné chaloupky. Když se podívám do programu, tak mohu během měsíce přijít na dva, tři koncerty. Dnešní Kongresové centrum přivítá taky jen dva tři kongresy měsíčně, nanejvýš. Podle mne si na sebe ten barák prostě vydělat nemůže. Co se týče kultury, tak i když je Pankrác pět minut od Muzea, tak je vlastně na periferii. Na klubové pořady i divadelní vystoupení je přerostlý, na velké popové koncerty zase malý – a nejspíš i drahý. Koncerty hvězd sežere spíš konkurující Sportka Aréna – pokud nebudou pod širou plachtou na nějakém stadionu či louce. Koncerty klasické hudby se sem hodí. Kongresový sál prý patří "mezi 13 nejlepších koncertních sálů světa" (škodaže ne 12:). Svými akustickými parametry je "srovnatelný se slavnou londýnskou Royal Albert Hall". Jedno Pražské jaro ročně to ale nezachrání. No a kongresy? Ty se pořádají v modernizovaných panelákových ubytovnách a sídlištních kongresových centrech, kam zamíří i současné politické strany – pokud chtějí ušetřit. Jako každý.

Takže ztráty se každoročně počítaly v řádu desítek milionů korun. Až vloni nastal obrat, kdy snad zázrakem či šikovností manažerů vydělal objekt 70 milionů. Ale z takovéhoto provozního zisku se nedají splácet ty zásadní dluhy, které vznikly už na samém začátku.

Před tím čtvrtstoletím se odtud rozevíral nádherný výhled na pražské panorama. A je tu i dnes. Zrovna tak byl pohled na tu ohromnou masu jak z údolí tak i od Hradu přijatelný, někomu se to i líbí. Jenže dnes je barák zatížen dluhy ve výši dvou miliard. Už patnáct let jde o majetek Prahy. Takže to jsou  (další) pražské dluhy. Přitom ten palác plus pozemky plus nový kongresový hotel Holiday Inn mají cenu pouhou miliardu. Což je kupodivu, když byl v roce 2000 rekonstruován částkou tři miliardy. (Z té doby vlastně onen dluh přetrvává.) To se nám nějak rychle amortizoval, pánové! Splátky se splácet musejí, ale z čeho, když nevydělává ani ten hotel?

Pražský hotel pět minut od centra, s výhledem na Račana – a ani ten nevydělává? Vydělává. Ale zatímco zisk se dělí se mezi provozovatele a město, ztráty hradí – pan majitel. Praha. Prý "špatně nastavená smlouva". (Nějak je už těch "špatně nastavených smluv" a "ekonomicky nepodložených půjček" moc...)

Pakulí instituce prý nesmí padnout. Vláda nemá peníze, aby dluh sanovala. Praha však "nechce přijít o jediné důstojné místo pro pořádání velkých zasedání". A to hrozí, ó hrůzo. Zájem o koupi totiž projevili soukromníci! A ze zahraničí!! A chtěli by tu otevřít – kasino? ne – bordel?? ne, hůře, chtěli by tu otevřít obchodní centrum!!! Avšak pokud by nebyli úplně blbí, pak by snad oba hlavní sály, které tvoří tak 50 % jinak prakticky nevyužitého objemu ponechali, ne?

Avšak kdyby neponechali, a někdy za dva roky se mělo v Praze zase uskutečnit nějaké světové epochální fórum v trvání dvě hodiny - kde by se oni světoví lídři prezentovali? Třeba v Top Hotelu. Nebo v Sazka Aréně. Nebo by se pro ně mohl postavit na Bílé Hoře cirkusový stan...

Dosti žertů. Asi by se to tedy mělo prodat sakumprásk, protože o jednotlivé části není takový zájem. Jenže v době krize prodávat nemovitosti pod cenou není vhodné. Radu, jak z toho ven, tedy nedám. Jenom konstatuji, že jde o další krvácející ránu městského rozpočtu. Jsme v pasti, před kterou už před patnácti lety varovali někteří nositelé zlých ekonomických zpráv.

Když nemá na podobné baráky peníze stát, nemůže ho město Praha suplovat. Jenže Praha, zdá se, peníze má. Alespoň dnes, kdy radní uvolnili na letošní splátky dluhu 100 milionů korun, aby předešli vyhlášení insolventního řízení. Možná z kulturního fondu, kdoví. Když už je předsedou představenstva této akciovky náměstek primátora Milan Richter.

Anebo by se mohl Pakul použít jako jeden velký turniket do metra – kterýžto systém má stát tři a půl miliardy, tedy tři a půl Kongresového paláce...

Psáno v Praze dne 23. února 2010

17 komentářů:

žibřid řekl(a)...

Ten velký koncertní sál Lidojemu (tenhle název neznáte?) je prý dobrý z toho hlediska, že veškerý zvuk zcela utlumí, takže pomocí ozvučení se dosahuje kýženého účinku. Ale jsou hudebníci (třeba moje žena), kteří tvrdí, že dobrý koncertní sál má mít přirozený malý dozvuk a nějaký vyvážený poměr mezi útlumem a odrazem.

Jestli bude Lidojem kulturní stánek, tak si na sebe vydělá vždy jen s problémy, to by musel uvádět muzikály (ale proč ne, lid to baví). Nákupní centrum není špatný nápad, ale vrtá mi hlavou, proč neprosperují už existující Kotva, Labuť, Eden?

STK řekl(a)...

Megalománie je tu od počátku lidstva. Kamenný chrám ve Stonehenge byl vzhledem k tehdejším technickým možnostem taky pěkně vypečený případ megalománie. A Babylonská věž a pyramidy v Gize a... atd.

Problém je, co s tím dál. Koncertní sál to zas po akustické stránce tak moc kvalitní není, kdyby byl, nebylo by potřeba využívat Smetanovy síně a podobných prostor pro konání opravdu důležitých koncertů. Ozvučení - ledacos zachrání (ale musí se to fakt umět), ale o přirozenosti tu není možné mluvit a skutečný milovník klasické hudby se už teď otřásá hnusem. To už je pak lepší si poslechnou přímý přenos na ČRo3 nebo koupit vymazlené CD. Nehledě na to, že se tam muzikantům (prý) nedobře hraje.

Té kultury v Praze se mi odtud, z východu zdá tolik, že mě problém "jak sehnat diváka" nijak nepřekvapuje. U nás je to stejné. Cimrmani vyprodají 2-4 představení (a to patří do kategorie "skvělý zážitek"!) tedy cca 2 500 lidí a dost. Při kapacitách, které lidojem nabízí je to katastrofa. Náš (menší) lidojem je na tom podobně. Prostě se neuživí. A nikdo ho nechce.

A obchodní centrum? Tolik obchodníků pohromadě? To by už bylo jak na nuda-pláži. Jedna pěkná nahá žena je pro chlapa rozhodně příjemný pohled. Stovky nahých žen - to už budí jenom rozpaky...


(Osobně se mi ale líbí spíše rafinované poodhalení, než kompletní nahota. Dámy určitě prominou ... ;-)

anonym řekl(a)...

ten barák byl odsouzen k živoření už když malovali plány. Hnusný zevnitř i zvenčí, nenáviděný snad všemi Pražáky ( dnes to možná nepřiznají, ale když se stavěl, jediného přívětivého pohledu se nedočkal).
Možná by se hodil jako zimní cirkus, ale kdo dneska chodí v ČR do cirkusu?
Ohledně tohoto Kongresového centra mám chuť být chvilku major Terazky: zbúrať.
I když je fakt, že mne nevytáčí tolik jako Julda-Fulda v režii Kočkových, zejména po tom fajru (pořád ještě si myslím že i ten byl Kočkových a řeči o zapomenutém spreji mne nepřesvědčily), případně strahovský stadion. To je taky hnus fialovej.

Anonymní řekl(a)...

pro ANDY P HO.
A co v téhle zemičce není "hnus fialovej" ? Podle mne jde pp. o hnus rudo-orangovej, nebo se pletu?

N.N.Nemo řekl(a)...

To Anonymní Ad Co není hnus fialovej:
Veletržní palác + přehrada Dlouhé stráně + Ještěd + + + + miliony dalších věcí + tahle zemička

Šaman řekl(a)...

Registrované čtenářce, komentující na Psu
(Technická:
Autor: J. Koťátková Datum: 24.02.2010 07:35
říká se spravně umírající slon.)

My tady ale, prosím, nemluvíme "správně"!

Anonymní řekl(a)...

TOM: ostatně, jak asi prosperuje ten R.A. Hall? To je jistě taky moloch. Poznámka navíc: vloni jsem tam chodil do tanečních (do jednoho z těch spousty sálků).

Likeke řekl(a)...

Je-li majitel Praha, tedy si nemusí platit nájem, a bude-li tam středně schopný manažer, tak není možné, aby si na sebe ten barák nevydělal a pochopitelně i splácel dluh. Pokud to však chce jenom někdo dodojit a po nás potopa, tak to je taky dobrý podnikatelský záměr!

anonym řekl(a)...

ad Anonymní( BTW, nic mi do toho nemá být, ale fakt je tak složité najít si nick a dovolit ostatním, aby alespoň tušili, že se baví ve vlákně pořád s jedním a tím samým a ne s třeba pěti anonymními? Díky za pochopení).

K věci: je toho mnoho, ale z dob "rozvinutého socialismu " ne. Architektura nepřála kráse a kvalitě, jen tzv.plánu.
Pakul byl megalomanská essence socialistického hnusu a to zejména svou rádobymoderní výzdobou. Takže bych byla smířlivá vůči třeba Kotvě, žižkovské věži a cojávím Centrotexu a Motokovu, i když se mi nelíbí, nejsou alespoň děsivě ohavné, jen ohavné. Ta Aulického věž je docela v pohodě, když už tedy někde v Praze musí být.

N.N.Nemo řekl(a)...

Ad turniket za tři a půl miliardy
Metro má 57 stanic, vybavení turnikety jedné stanice přijde na 60 milionů. To musí být zlatý stříbrný, ty turnikety.
A jak se mají zaplatit? Nějakou virtuální úsporou, nejspíš, když DPHMP ani neví a nemůže vědět kolik černochů jede metrem.
A proč teď utrácet miliardy když na to nemáme?
To bude asi zase nějakej Opencard! 4. defenestrace se blíží, ale aby nepřišla moc pozdě!

Anonymní řekl(a)...

Tady Lapil, tady Lapil. Zdá se, že požadavek nebýti anonymem je nad mé technické schopnosti!!!

Nejlepší akustika??? To by mě zajímaly kritéria. Byl jsem tam jednou na klasickém koncertě - bída a utrpení; nějaká megalomanská skladba pro dva symfonické orchestry a kdovíkolik sborů. Fakt je, že bylo slyšet málem každé otočení not, takže akustika je tam opravdu skvělá, pokud její hlavní funkcí je sežrat muziku dřív, než dorazí od muzikantů do sálu. Že hrát na tom pódiu musí být hrůza hrůz, protože neslyšíte souseda - taky mi to tak připadá, i když jsem tam v životě nezpíval.

A byl jsem tam na ozvučeném muzikálu. Pravda, seděl jsem asi na nejhorším místě, které bylo k dispozici, ale kdybych si to pustil z tranzistoráku po rodičích, udělám líp. No, asi přeháním, nechraptělo to, ale stáhněte si doma vejšky a hloubky a budete mít jasnou představu. Tvrdím, že to bylo technikou, TAK blbej zvukař po světě neběhá.

drak řekl(a)...

2 žibřid

Co se týče oněch pro město zpravidla velice "výhodných" smluv, jsou buď všichni radní a magistrátní úředníci postiženi předčasně stařeckou demencí, nebo za dementy považují obyvatele Prahy, což je bohužel v mnoha případech oprávněné. Nicméně za to jejich hospodaření už by zasluhovali, aby už zase došlo k nějaké defenestraci.

Ekonomická stránka celé té věci není jednoduchá, neboť jak je vidět, tak uživit se kongresy a kulturou není úplně jednoduché a na druhé, otevírat další obchodní centrum mi přijde jako nápad, který je sice momentálně obecně oblíben, ale obchodních center už je nadbytek a investice do dalšího, mi připadá jako dost nejistá. V blízkosti nedávno dostavěných Arkád, kde na rozdíl od Lidojemu není problém zaparkovat, bych tedy považoval za rizikovou investici.

Nejlepší by asi bylo nějakou dobu s prodejem počkat, protože prodávat teď. kdy ceny jsou dole asi nemá ten správný efekt.

Město by si určitě mělo rozmyslet, chce-li ten dům nadále vlastnit a provozovat, samozřejmě ziskově, nebo zda pak zvolí strategii prodeje najednou či po částech, někdy se dá vydělat více na těch částech, někdy fakt, že jde o celek, dokáže cenu vyhnat nahoru, takže tohle by měli uvážit na magistrátě a samozřejmě, že dojdou-li k závěru, že dům prodají, tak nechť je to za těch opravdu nejvýhodnějších podmínek a ne jako obvykle.

anonym řekl(a)...

rozprodávání po kouskách mi připadá jako nejhloupější nápad- snad nikdy to nevyjde tak, jak si město představuje. Koneckonců právě Bílá Labuť je toho příkladem, během roku z toho byla blešárna a normální kupec tam nešel. Koh-i-noor...pořád ukrajovali, pronajímali...omezovali výrobu a výsledek- z fabriky nezbyl ani stín bývalé slávy. Přitom se zabývá produkty, o které je v celém světě zájem.
Je fakt, že já jsem zaujatá proti Pakulu- být primátorem, dala bych v první řadě zlikvidovat ty hnusný stropy a ozdoby jak nákupního střediska na sídlišti. Podívejte se na "jednací sál" http://www.kcp.cz/download/panorama/java/start06.htm
vždyť je to jako Hitlerovo Orlí hnízdo.
A teď mne napadlo- byl by to pěkný Senát a Parlament. Mnozí ze zvolených by si připadali jak kdysi v Okrese na severu, to by se jim mohlo líbit. A aspoň by vypadli z paláců a přestali prudit na Malostranském s těmi svými auťáky a byty pro papaláše.

Michal řekl(a)...

Trochu offtopic,
milý Šamane dnes jsem viděl srandashow z parlamentu a obě tiskovky. A jak jsem pozoroval Jyrku a jeho šibaly po protlačení mateřské, tak jsem si vzpomněl na citát z dnes už klasiky: "Plány revanšistů zhatí naši vepři boubelatí."

Jen podotýkám, že manželce od ledna sebrali 4 tisíce z mateřské, ale to neva. Jen mi vadí, že to samý nevezmou všem státním zaměstnancům!

Šaman řekl(a)...

Michalovi
Ono je to taky o říjmech a vydáních.
A odboráři budou stávkovat - ne proti snížení mezd, ne proti propouštění - ale kvůli zdanění benefitů. A co až půjdou mzdy státním zaměstnancům o 20 % dolů a důchody taky a sociální dávku tuplem - protože na ně nebude? Jako v Maďarsku?

No to už budou furt jen stávkovat...

STK řekl(a)...

Volám Lapila, volám Lapila: Lapile, návod na "selfdeanonymizaci" je v levém sloupku stránky. Je zcela podrobný a správný! Tady STK, konec spojení...
---
To blbý ozvučení nemusí být ani technikou, ani blbem za pultem. Jsou prostory s tak mizernou prostorovou akustikou nebo prostory tak velké, že se ozvučit prostě nedají - odporuje to fyzikálním zákonům. (Stojaté vlny, rezonance prostoru, úbytek výšek vlivem masy vzduchu, převaha difuzního zvuku nad přímým, různé doby doletu k jednotlivým posluchačům a nutnost reprosoustavy "vyzpožďovat", což stejně jde jen pro malý kousek auditoria atd.).
V takových prostorách jsou jen dvě možnosti: Buď dát každému posluchači sluchátka Koss, nebo tam kulturní akce tohoto typu jednoduše nepořádat. (Ani ta pantomima tam není moc ke koukání, nemáš-li přiměřeně silný dalekohled...)

(Než velký sál "pakluláce" bych raději ozvučoval hangár na tři Zeppelíny nebo Sinajský poloostrov... ;-)
---
Otázka pak zní jednodušeji - co vlastně s těmi lidojemy, jak říkával Vašek H., "smysluplně" podniknout?

žibřid řekl(a)...

Nápad umístit tam parlament a senát zatím považuji za nejlepší!!!
A parkovat se tam dá, vždyť některé plochy podzemních parkovišť jsou otevřené veřejnosti, takže kapacitně by pro zvýšený počet návštěvníků mohly stačit.