pondělí 1. února 2010

Jak si udělat atomovou bombu

Opravdu si lze splichtit atomovou bombu ve své vlastní kuchyni? Nebo dokonce vodíkovou? Jistě! Máte stejnou možnost, jako jaderné mocnosti. Poskytnu vám k tomu převod z anglického originálu, který už - jak teď vidím - odvál čas. Tím spíše je třeba osvěty.


Tak tedy: Abyste si mohli vytvořit vodíkovou bombu, potřebujete připravit nejprve bombu atomovou. Ta v řetězové reakci pomocí Einsteinovy rovnice E=mc2 vytvoří potřebný žár pro vaši pečínku. Všechno, co potřebujete, je 10 liber uranu - ale musí to být speciální směs 90 % izotopu U-235 a jenom 10 % izotopu U-238. (Pokud nemáte U-235, můžete místo něj použít plutonium 239.) Takto namíchanou směs však v přírodě nenajdete, je třeba získat obohacený uran někde jinde. Než byste se namáhali čištěním uranu přírodního, ukradněte si raději někde rovnou ten obohacený. Nejlepší je otočit zářiče U-235 v lahvích pro ošetřování rostlin radioaktivními plyny. V desetilitrové lahvi je 7 kilo potřebného uranu. Nebo si ukradněte uran z reaktoru, nejlepší je nějaký universitní.

Příčí se vám krást? Tak si uran kupte od nějakého chemického podniku. Jenže takový komerční uran má jen nějakých 20 % U-235. (Ani temelínské palivové články nedosahují požadovanou koncentraci.) Ale nakonec si ho vyčistit můžete taky sami, i když je to poněkud pracné. Nejdříve musíte zakoupit celých 50 liber dvacetiprocentní směsi. Koupený uran - bude to kovový kysličník uranu, vložte do destilačního přístroje, zalijte koncentrovanou kyselinou fluorovodíkovou. (Upozornění - ta je silně korozívní, používejte jen plastové a skleněné nádobí.) Tím převedete pevný kysličník uranu na tekutý uranový tetrafluorid. Zamíchejte a vražte do toho plynný fluór. Tlakové bomby s fluórem jsou běžně dostupné v chemických supermarketech. Ale pozor - tento plyn je vysoce jedovatý, raději si vezměte roušku. Směsku nechejte vybublat do připravených dvougalonových plastikových kanystrů. Máte hexafluorid uranu - jeho plynnou formu.

Teď jen oddělit izotopy uranu. Plynná difuse je proces těžký, dlouhý a drahý. Pokud nemáte miliardy na centrifugy a náladu na nějaké zdržovačky, poradím vám i teď: Nejprve napumpujte hustilkou na kolo svůj plynný hexafluorid do vody. A máte hned kapalný hexafluorid uranu. Ten nalijte do čtvrtiny standardního kbelíku. K držadlu kbelíku přivažte šest stop dlouhý provaz a roztočte kbelík ve výšce vaší hlavy. Točte nepřetržitě asi 45 minut. Potom opatrně zpomalujte a velmi opatrně položte kbelík na podlahu. Lehčí U-235 plave na povrchu, jako máslo. (Vot - maslostrój! :-) Stačí ho jen setřít. Tak dlouho opakujte, až nashromáždíte 10 liber uranu 235. Ale pozor - ne v jednom kbelíku, raději ve dvou či ve třech - a mějte je pěkně v různých rozích vaší kuchyně, aby nedošlo k jadernému výbuchu předčasně.

No, a teď do kbelíků vhoďte několik šumivých tablet vápníku - koupíte v každé lékárně. Vyloučí se bezbarvá fluoridová sůl a vám zůstává zase kovový uran - ale už obohacený. (Opravdu se vám ještě příčí krást?)

V takovém malém množstvíčku vás uran příliš radioaktivně neozáří. Ale jestliže budete dělat více než jednu bombu, bylo by vhodné vybavit se na kuchtění ochrannými rukavicemi a nějakou pěknou, pokud možno olověnou zástěrou. Problém je s plutoniem, které bývá k uranu také přímícháno. Tisícina gramu plutonia vám způsobí masivní fibrózu plic s velmi nepříjemným koncem, miliontina gramu rakovinu. Ani není vhodné plutonium polykat či vdechovat - mohli byste dostat leukémii. Slyšte tedy dobrou radu: Na tu chvilku vždy zadržte dech. Jestli je to pro vás příliš těžké, pořiďte si gázmasku. Proti polknutému plutoniu platí jednoduché pravidlo - nikdy nedělejte atomovou bombu s prázdným žaludkem!

Pokud omdlíváte, máte horečku či nějaké pochyby o svém zdravotním stavu, píchněte se sterilním (!) špendlíkem, vymačkejte trochu krve a mrkněte se na ni pod mikroskopem. Červené krvinky vypadají trochu jako koblihy (ty americké donuts - ale bez ďourky). Bílé jsou menší a je v nich vidět jádro. Máte-li víc, než 1 bílou k 400 červeným krvinkám, měli byste se začít znepokojovat. Ale pokud použijete bombu brzy, nemusí to znamenat žádný vážnější problém.

Teď už jenom vezměte dvě salátové mísy z nerez oceli, do každé umístěte polovičku z těch deseti liber odstředěného U-235. Ocel musí být nerez proto, aby odrážela neutrony. Volný neutron je mrtvý neutron. Nakonec ještě musíte vyrobit detonační zařízení, které obě salátové mísy s podkritickým množstvím splácne k sobě. Buď si střelný prach vyrobíte opět sami, nebo si někde koupíte či ukradnete na staveništi nálože TNT. Dobrá je plastická výbušnina. Udělejte si korýtko, na jednu stranu dejte jednu salátovou mísu, na opačnou stranu druhou. Za tu upevněte výbušninu. Pak ještě potřebujete rozbušku, elektrickou baterii, drát a spínač. Drát natáhněte za roh a spínač stiskněte.

Příště si povíme, jak je to s tou bombou vodíkovou.

(Konec převodu :-))))) Kam až jste tomu věřili? Já poprvé zaváhal u točení kbelíkem kolem hlavy. Zadržování dechu mě už nahlodalo. Ale teprve u pravidla plného žaludku jsem pochopil, jak hnusným teroristům jsem naletěl!


(Zkráceně citováno z mé knížky "Nebojte se Internetu - Průvodce Internetem i bez počítače", vydal Computer Press, Praha, 2000. Oni to ještě někde mají - i když jde o deset let starou věc - a v Internetu mezitím uběhly geologické věky:-)


Poprvé vyšlo v Šamanově doupěti na Neviditelném psu 26.4.2001.  

13 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Zde zmíněný návod k domácí výrobě vodíkové bomby (POZOR ! Je v ohavném jazyce imperialistů !) :
http://twin-peaks-video.com/darkstar/so_you/want%20to%20build%20an%20h-bomb.htm

Varování pro členy SPUSA : Článek je zaměřen skvěle protiamericky !

Šaman řekl(a)...

Jak vidíte, výroba atomové bomby je zde nastíněna ze dvou nezávislých zdrojů. Nuže - chutě do díla!

Kdo první vyrobí doma v kuchyni vodíkovou, ať se s tím netají a přijde se pochlubit sem do komentářů. Některý víkend to pak můžem vyzkoušet v lomu v Prokopáči.

Jinak - pst! BIS nespí...

S.T.K. řekl(a)...

Jsa sláb v chemii jsem vydržel až do toho kyblíku na provaze. Mám totiž představivost. Pak se mi ale po obličeji cosi divného rozlezlo a za chvíli jsem už věděl: Šaman mi vykouzlil úsměv, pak pochrochtávání a nakonec chechot.

Jak málo stačí starému tlustému kocourovi k radosti... Dík.

zcr řekl(a)...

Příliš mnoho chemických nesmyslů i na recesi (kyselina fluorovodíková do skleněného nádobí opravdu nepatří, a že by reakcí UF6 s "šumivými tabletami vápníku" (wtf?) vznikal "kovový uran", to jako ne, prosím pěkně. Ostatně komerční sloučeniny uranu pro nejaderné účely mají buď přírodní zastoupení izotopů (0.7 % 235U), nebo jsou ochuzené o 235U... kde by se vzalo těch 20 %? No a "napumpováním hustilkou do vody" UF6 zhydrolyzuje, takže by bylo po srandě.

Větší vlastenec řekl(a)...

Že jsem tak smělý, ó Šamane, ale nejde o dva nezávislé zdroje.
Mnou uvedený odkaz vede na text, z něhož byl pořízen Vámi uvedený převod.
Překladatel (nebo převoditel ?) jen eliminoval protiimperialistické a protisionistické narážky.
Račte si oba texty porovnati.

Mimochodem - prošel jsem si dotazník, abych se ujistil, že Bomba pro mě NENÍ vhodná. A s úděsem jsem zjistil, že vyhovuji minimálně jedné desetině podmínek ("The Deer Hunter" jsem viděl dvakrát).
Ach jo.

zcr řekl(a)...

No, tak kromě toho kiksu s "calcium tablets" (což by mohlo být vlastně i vpořádku, pokud se autor měl namysli kovový vápník, ten ale, zejména v tabletách, po drogeriích nemívají) přibyly ostatní nesmysly (velmi špatným) překladem. Původní text je psán s nadsázkou, ale relativně realisticky (ne že by se to podařilo), překlad je s prominutím fraška.

mpu řekl(a)...

To: VV, dekuji za twin peak link. Moc pekne napsane. On Vas NP opravdu vyloucil za vlastenecke projevy? Urcite jste to taky myslel uprimne. A nejdokonaleji ze vsech vyuzival vsech novych lidove demokratickych grafickych vymozenosti, barev a smajliku.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro mpu :

Rádo se stalo.
Ano, je to opravdu pěkně napsané. Čtenář se prostřednictvím satiry nenásilně poučí o : 1) neekologičnosti a vůbec všestranné škodlivosti jaderného výzkumu a energetiky; 2) naprosté zbytečnosti amerických jaderných zbraní; 3) obecně hnusných a hloupých záměrech imperialistů; 4) hlouposti odpůrců vegetariánství
Prostě - autor je dobrým žákem Leninovým a Goebbelsovým. Píši mu za 1.

Jistě, že jsem to myslel a myslím zcela upřímně. Takoví už prostě jsme, my pokrokoví, levicově založení lidé.
NP mne po několika loňských varováních vyloučil, neboť jsem, slovy váženého pana redaktora, "dělal z diskuse ještě větší binec, než tam je."
S čímž naprosto souhlasím.

Ad "nové grafické vymoženosti atd." : Ano, využíval jsem možností zvýraznit text svých Živých slov. Na VUMLu nám kladli na srdce, že metody agitační práce musíme vždy přizpůsobovat nejen cílům, ale i konkrétnímu publiku. ("Hle, já vás posílám jako ovce mezi vlky; buďte tedy obezřetní jako hadi a bezelstní jako holubice.")

Co se týče celkového přístupu ČSSD k internetu – nepodceňujeme toto médium. Ale naše hlavní úsilí v předvolebním boji musíme napřít jinam. Jak všeobecně dobře známo, soudruh Lenin řekl "Ze všech umění je pro nás nejdůležitější film". Což platilo nejen v roce 1922. Ale dnes už je jiná doba, dnes by s.Lenin řekl totéž o TELEVIZI.
Navíc je jasné, že drtivá většina našich voličů vyžívá internet jen zřídka nebo vůbec ne. Je rovněž jasné, že drtivá většina osob používajících počítač jako hlavní pracovní nástroj (resp. hlavní zdroj informací) naši Stranu volit nebude.
Což se radikálně změní teprve po obnovení OPRAVDU SVOBODNÝCH voleb (to jest jednotná kandidátka Národní fronty, volební lístky hezky do ruky až ve volební místnosti a žádné plenty či zástěny). Zkrátka a dobře, v letošních volbách nám ty intelykenti prostě hlasy nedají.
Nedají, i kdyby se všichni naši lidé v čele s naším př.Předsedou (http://www.cssd.cz/nasi-lide/ ) na našich internetových stránkách prezentovali nazí.


Čest práci a míru zdar !

mpu řekl(a)...

Pro VV: Dekuji velmi, me srdce (vlevo) radostne poskocilo. Opravdu leninsky dokaze videt dnes jiz jen malokdo. Budu vas volit, v monterkach s laclem a s obcanskym prukazem v leve ruce.

jiný Honza řekl(a)...

Krásný návod a k tomu ještě Vlastenec!!! Hned je den lepší. 8-D
Pánové díky

Schumacher řekl(a)...

Nemůžu sehnat salátovou mísu.

Anonymní řekl(a)...

Heil hitler.

informace řekl(a)...

Říkala jsem si, ejhle vrátili se Kocour a Větší vlastenec. A ony to jsou staré příspěvky.
Co se s našimi dvěma populárními diskutéry stalo, že se neozývají?