pátek 26. února 2010

MOBY DICK: Diskriminace a skutečná bída myšlení

Ubozí homosexuálové, Poláci, lišky, odboráři a jiní Latinoameričané
******************************************************************

Neděle 21. února 2010, Mezinárodní den mateřského jazyka

Tři etapy letošní Giro d´Italia se pojedou v Nizozemsku, konkrétně v Amsterodamu, hlavním městě gayů. V rámci toho má být ukončena jasná diskriminace, které se heterosexuálové dopouštějí na některých svých bližních. Vítěze nemá líbat dívka, avšak homosexuál. Zpráva nepraví, zda mužského či ženského pohlaví. Možná by byl cyklistům přijatelnější gay - než lesbička! Na hermafrodity se ostudně zapomnělo. Tak snad příště.

Podle nařízení Evropského parlamentu skončí diskriminace dětí. Evropské právo jasně praví: Děti mají nárok na vlastní elektronický občanský průkaz, tedy i pas. Diskriminační zápisy dětí v pasech rodičů zmizí do června 2012. Pak nastoupí nejspíš další nařízení: Na pas mají nárok i nenarozené děti. V poslední fázi dostanou pasy i vajíčka a spermie...

Třicet tři firem, ve kterých má stát rozhodující vliv, bude na konci června měnit manažerské smlouvy. Ty budou omezovat vysoké odměny manažerů a jejich zlaté padáky. Jakkoli toto opatření současné vlády působí rozumně, povede to k tomu, že současní špičkoví lídři státních firem si vyberou v pohodě svoje současné zlaté padáky a odtáhnou do jinam. Stovky manažerských postů se tak uvolní pro zástupce vítězných stran z právě proběhlých voleb. Pár desítek milionů se ušetří - a cena akcií klesne o miliardy. (Žena Moby Dicka, (značně menšinová) akcionářka ČEZu, toto konkrétně očekává u své firmy - a bojí se, že ji zmrví Tvrdík - jak byl již učinil u ČSA.)

ODS přišla se svou dopracovanou Vizí 2020. Zazněl hlas, že by se ten dokument měl jmenovat "Provize 2020".

Spolužák Jiřího Paroubka Tomáš Melich věnoval kamarádovi 6,5 milionu na volební kampaň v Ústeckém kraji. Stejný sponzor věnoval vloni na podzim stejnou částku i na pořádání sjezdu Evropských sociálních demagogů. Tom měl před časem tu smůlu, že zkrachoval s loterijní společností Eurolotto. Přišel o čtvrt miliardy korun. (Přesněji jeho věřitelé.) Mohly za to zejména klacky ze strany státem podporované Sazky. Taková diskriminace by se měla napravit. Ale zatím jde, podle slov ředitele marketingu Petra Dimuna o "problém pana Melicha a připadá mi absurdní spojovat tyto dvě věci dohromady".
Dvě rozdílné věci jsou: a) podpora presumptivního premiéra, b) náhrada škod, způsobených českým státem. Pan Melich si totiž smočil i ve výživné šťávě z Diag Human...

Vůdce sociálně demagogických odborů Milan Štěch pravil, že stávka v dopravě se zatím odkládá. Jak to bude dál se uvidí až podle toho, jestli poslanci zruší diskriminační paragraf v daňovém zákonu. Přednosta Odborového svazu dopravy Luboš Pomajblík prohlásil, že jde o "útok na postavení odborů v Česku, který zásadně ovlivní průběh a výsledky kolektivních jednání ve všech odvětvích".

Pondělí 22. února 2010, Evropský den obětí

Kanadští a australší televizní komentátoři si dělali legraci z amerického krasobruslaře Johnnyho Weira, který na olympiádě skončil pátý. Weir prý ubližuje image mužského krasobruslení. O jeho pohlaví lze dokonce do jisté míry pochybovat - spolehlivě by ho určilo až lékařské vyšetření. Herec Mick Mollock k tomu pravil, že organizátory prý překvapila sexuální orientace krasobruslařů - protože jeden z nich prý byl dokonce heterosexuální.
Québecký výbor homosexuálů a lesbiček se okamžitě rozběsnil. Komentátoři by se měli omluvit za své "pobuřující a homofobní" výroky.
Mollock se nakonec omluvil: "Lituji toho, co jsem řekl, ale ten heterosexuál rozhodně nebyl Weir."

Bohužel, diskriminace na olympijských hrách stále existuje. Už je zaveden ženský hokej, ženské skoky na lyžích, ale stále chybí samostatné závody pro homosexuály - zvlášť pro gaye a zvlášť pro lesbičky... Ale dosti laciných a hloupých vtipů. Weir, bronzový z předloňského mistrovství světa, byl na olympiádě pod zvláštní ochranou. Čelil totiž hrozbě usmrcení - za to, že vystupoval v kostýmu s liščí kožešinou!

Tohle skutečně není sranda. Bojovníci za práva zvířat litují lišky - a hodlají vraždit lidi!

"Americký finančník George Soros" (spekulantský pirát, který okradl Velkou Británii o miliardy liber) radí Evropě, jak zabránit krachu Řecka: Prostě se emitují dluhopisy. Výtěžek půjde na záchranu nebohé země. Ručit bude - eurozóna. Ovšem, hnedky upozorňuje, že totéž už nelze udělat pro: Španělsko, Itálii, Portugalsko, Irsko... Proč by ale Španělsko, Itálie, Portugalsko a Irsko měly platit řecké dluhy, to už nevysvětluje.

Toyota stahuje auta - víc, než kolik jich prodává. Ukazuje se, že problémy s plynovým pedálem, který vyvolával "nechtěné zrychlení" se objevily už v roce 2003 a firma na jejich odstranění nedostatečně reagovala. Závada má na svědomí nejméně 30 zabitých řidičů i spolucestujících.

Železničáři stávkovat budou. Vůdce modré armády Jaroslav Pejša při jednání s předsedou sněmovny Miloslavem Vlčkem poroučí: "Chceme konkrétní záruku, že požadovanou změnu poslanci projednají. Zatím jsme slyšeli jen sliby."

Sliby dávají i sociální demagogové, lid na ně ale slyší. Jenže ty volební sliby by zvýšily rozpočet o dalších 79,3 mld ročně. Vyšší daně přinesou jen 31,5 mld. Další navrhovaná opatření jsou jen mlhavě formulovaná.

Nefalšovaný údiv ženy Moby Dicka: "Pracující lid nechce zdanit benefity? A proto bude volit ty, kteří zvednou daně?"
Ale, miláčku, ty daně se přece zvednou "jen nejbohatším" a "jen firmám". Tedy tátové lidu to teď tvrdí...

ODS a TOP 09 raději své rozpočtové plány tají.
Ostatně tají je i předpokládaný vítěz maďarských voleb, předseda konzervativní strany Fidesz Viktor Orbán...

Zasedání ministrů zahraničí zemí EU odsoudilo zneužití pasů evropských zemí v aféře Dubaj. Aférou není míněno, že předák teroristického Hamásu v zemi kupoval zbraně, ale že byl při tom zabit. Z atentátu na něj jsou podezřelí příslušníci izraelské tajné služby Mosad. Příště si prý Izraelci, až pojedou do nějaké arabské země, mají vzít izraelské pasy.... (BTW: I sám zabitý Mabhúh přicestoval do Dubaje s falešným pasem, ale to přece nikomu nevadí.)

Zasedání ministrů zahraničí zemí EU se neobtěžovalo vydat prohlášení k argentinské blokádě britských Falklandských ostrovů.

Úterý 23. února 2010

Ministr lidskosti Michael Kocáb se v převleku za "Radu pro národnostní menšiny" rázně postavil za práva diskriminované polské národnostní menšiny. Řeka Olše by se měla vrátit ke svému původnímu názvu. (Řeka se správně jmenuje Olza a na Olši ji přejmenovali komunisté už v roce 1870!) Požaduje to v dopise, rozeslaném místním starostům. Některé i osobně navštívil, aby je přesvědčil.
Přitom utlačovaná menšina se nějak nebouří. Navrácení původního názvu by nikdo neměl nařizovat. "Věřím, že řeka Olza se bude zase jmenovat jako kdysi. Bude to ale potřebovat čas, vždyť podle mého názoru jí většina lidí na české straně hranice stejně říká Olza." (Předseda Kongresu Poláků v České republice Józef Szymeczek)
Starosta Bystřice je však proti. Přineslo by to jen jen zbytečné výdaje: "Řeka Olše je zanesena pod tímto názvem i v mezinárodních smlouvách jako je hranice mezi Českem a Polskem."
 
Nedivme se tomuto antiministerskému postoji dotyčného starosty. Jmenuje se totiž Ladislav – Olšar...

Žena Moby Dicka míní: "A co by se ušetřilo, kdyby se zrušilo zbytečně prudící zbytečné ministerstvo, vyvolávající zbytečné nesváry – i se zbytečným ministrem!"

Diskriminace berlínských dětí odstraněna. Od nynějška pro ně platí stejná výjimka, jak pro kostelní zvony, sněžné pluhy, sirény záchranek a hasičů a traktory "jedoucí na pole". Tedy jedná se o výjimku z protihlukového zákona. Děti tedy smějí křičet. (Jen v neděli ne.) V patnácti dalších spolkových zemích zatím zákaz dětského křiku platí.
Žena Moby Dicka podotýká: "Aha, tak teď už vím, proč Němci, když jsou v cizině, tak hlasitě řvou!"

Při stávce "zřejmě nepojede metro, tramvaje ani autobusy... Ranní nával dopravy ucpe hlavní město." (Vratislav Feigel, zástupce odborů pražských DP.)

Lekají se i tátové pracujícího lidu. Oni by se mohli totiž naštvat jiní voliči, než ti dopravní:
"Odboráři by měli rozlišovat, kdo je na jejich straně." (Sociální demagog Zdeněk Škromach).
Odboráři rozlišují. Změny zákonů, namířených proti lidu, se ve sněmovně nedaří prosadit kvůli obstrukcím ODS. Je to jasné: "Stávka je neodvratná!" (Předseda železničních odborářů Jaroslav Pejša.)
Občasní demokraté couvají: "My ale určitě nějaké dohodě, která bude existovat napříč politickým spektrem, bránit nebudeme." (Stínící ministr financí ODS Martin Kocourek)
Přednosta sněmovny Vlček (ČSSD) odborářům slibuje, že návrh na změnu antibenefičního zákona sněmovna projedná včas. Místopřednosta ČSSD Bohuslav Sobotka našel "řešení, které by odboráře uspokojilo." Změna zákona se projedná jako přílepek k novele zákona o zadávání veřejných zakázek.

Takovéto zneužití zákonodárného procesu však neuspokojuje tři další rozhodující instituce: prezidenta republiky, Ústavní soud - a ženu Moby Dicka!

Středa 24. února 2010

Brazilský prezident Lula da Silva vyzval OSN k "politickému vysvětlení", proč Malvíny (mínil Falklandy) přísluší zemi, která je 14.000 mil daleko od ostrovů (mínil Velkou Británii). Jižní Amerika jako celek se postavila za nezadatelná práva Argentiny na cizí státní území. Co na to OSN? Nic. A jaká je odpověď EU? Která má po Lisabonské smlouvě "hovořit jedním hlasem"? Tak teď tedy Evropa jedním hlasem - mlčí...

"Odboroví předáci dobře vědí, že není správná doba ke stávce" (Charles Powell, španělský sociolog.) I místní socialistické odbory chápou, že ke zvýšení věku do důchodu (až v 67 letech, Čížci!) nakonec bude muset dojít.
Ve španělských odborech je jen 16 % zaměstnanců – jejich vůdci zatím "zkoumají terén"...

Českomoravští dopravní odboráři budou a budou a budou stávkovat! Vždycky se jim to vyplatilo, i když stávky byly vyhlášeny a provedeny ne-zákonně, proč by si nezastávkovali i teď.
Inu – hoden jest dělník mzdy své, a když mu otrokář nechce platit...
Ale von mu chce platit! Ani mzdy nesnižuje.
Tak když ho nutí do přesčasů...
Von ho do přesčasů nenutí!
Tak když ho chce vyhodit, protože pro něj nemá práci...
Von pro něj nemá práci, ale vyhodit ho nechce!
Tak proč vlastně chce stávkovat?
Kvůli benefitům.
Von mu chce zrušit benefity?
Ne, von mu nechce zrušit benefity – von mu je chce zdanit!
No jo, ale když ta modrá armáda příliš lukrativní platy nemá...

Jenže režijní jízdenky má krom armády modré i armáda úředníků nejen z Českých drah, a.s., ale i Ministerstva dopravy, Správy železniční dopravní cesty, Drážního úřadu, Drážní inspekce...

Rada Mrtvé Kočky jak se vyhnout zdanění benefitů: "Zrušit benefity!"

[Vloženo 3.3.2010: 
Bc. Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce:
"V sobotu 27. února byl na stránkách internetového deníku Neviditelný pes v sekci Šamanovo doupě uveřejněn článek, který se snaží celkem vtipně, i když nepřesně, glosovat situaci uplynulého týdne nejen v České republice. V rámci části oddělené podnadpisem „Středa 24. února 2010“ se autor věnuje sociální problematice a hrozící stávce v dopravě v České republice, přičemž rozebírá jaké pohnutky odboráře k takovému kroku vedou. Jako hlavní příčinu stávky uvádí zdanění firemních benefitů, respektive „režijních jízdenek“. Autor se ani tak nepozastavuje nad tím, že režijní jízdenky má „modrá armáda“, ale že je má i „armáda úředníků“ nejen z Českých drah, a.s., ale i Ministerstva dopravy, Správy železniční dopravní cesty, Drážního úřadu, Drážní inspekce...
Na tomto místě autor MOBY DICK projevil zásadní neznalost stávající situace ve věci firemních benefitů ve formě režijních jízdenek. Otázku cen jízdného a přepravného a podmínky jejich uplatnění stanovuje zákon č. 77/2002 Sb., § 33, kde je jasně uvedeno, kterým organizacím a úřadům jsou tyto výhody a za jakých podmínek nabízeny. Drážní inspekce byla zřízena na základě zákona o drahách až po nabytí účinnosti zákona o akciové společnosti České dráhy v roce 2003, jako správní úřad vykonávající správu v oblasti provozování drah a drážní dopravy, a na uvedeném seznamu není uvedena. Na zaměstnance Drážní inspekce se ceny jízdného a přepravného stanové Ministerstvem dopravy (režijní jízdenky) v žádném případě nevztahují. Už samotné spojení Drážní inspekce se stávkou v dopravě je zavádějící. Drážní inspekce jako nezávislý vyšetřovací orgán sice spadá pod Ministerstvo dopravy, ale o zapojení do stávky Drážní inspekce neuvažuje a ani neuvažovala."

Drážní inspekci se za neznalost a uvedení nesprávných údajů omlouvám, a zase jsem chytřejší. Za upozornění a uvedení na správnou míru děkuji. A rovněž děkuji za to, že nestávkujete!]

Další zpráva z Latinské Ameriky a odborářských práv: Bolivie přijala nový zákoník práce. Ten obsahuje i razantní opatření proti místní dobře známé notorické nedochvilnosti: Zaměstnanec, který dorazí do práce včas, má být "finančně nebo jinak zvýhodněn". To je přece námět pro naše předvolební časy! A kdyby to nějaký rudorůžový dement nyní navrhl, tak to snad i projde!!!

Čtvrtek 25. února 2010

Martina Sáblíková má ke zlatu ze 3000 m a bronzu na 1500 m i zlato na pěti kiláscích. Česká média počítají, kolik za to dostane, ale zdůrazňují, že jí to přejí. (I Moby Dick blahopřeje a přeje!) Ozývá se otázka, jestli u Velkého Oseka konečně nevyroste (víceúčelová) ledová hala. Stálo by to jeden a půl miliardy.
Návrh MD: Hala pro Martinu a další česká dítka by mohla vyrůst na Letné místo Národního fotbalového stadionu. A zaplatit by se to dalo z celkového rozpočtu Opencard - tam ještě zbývá utratit dvě miliardy!

Hoši z běžecké štafety vybojovali bronz. Po 22 letech zase placka pro běžkaře z olympiády! Rovněž blahopřání!
Hoši z hokejového týmu své olympijské vystoupení podělali. Trenér Růžička jen konstatoval zjevnou pravdu: "Když nedáme gól, nemůžeme vyhrát." To sklutečně nezachrání ani ten nejlepší brankář! Já vím, oni dlouho hráli v oslabení. Ale, hoši, když faulujete jako prasata, tak se nemůžete divit!
Peníze na hokejové haly se zatím vždycky našly...

V přípravě na obranu Falkland byla v Praze otevřena pobočka amerického Úřadu pro námořní výzkum (jediná ve státu bez moře). US Navy už osm let spolupracuje s katedrou kybernetiky na ČVUT. Společně vytvářejí systém, který monitoruje pohyb pirátů v Adenském zálivu.

Leví a lidoví poslancové uznali (skóre 94:60), že mateřská se má zvýšit. Maminky zvítězily - na úkor svých dětí.
Lidověbolševičtí poslancové uznali, že když oni mohou jezdit státní drahou ouplně zadarmo a ani další benefity se jim nedaní, že by byla diskriminace ministerských úředníků některé jejich benefity zdaňovat.
Vláda posílá do sněmovny přílepkovou novelu. Vše musí být schváleno co nejdříve. Ještě dříve než hned! I když... I když železničářům a jejich úředníkům už platí celoroční režijka podle starých pravidel. I když benefity mají dopraváci zaručeny v kolektivní smlouvě na dva roky dopředu! No jo, ale teď je přeci před volbami, a někteří poslanci některých stran chtějí být zvoleni. Za jakoukoli cenu. Moc to není - jen další půlmiliarda ze státního rozpočtu, no bóže...

Arnošt Lustig se omluvil Jiřímu Paroubkovi: "Je mi líto, že má odpověď v interview pro Hospodářské noviny může vyvolávat dojem, že se připojuji k nespravedlivému napadání Jiřího Paroubka". Co pan spisovatel pravil ošklivého o oblíbeném politikovi, lépe řečeno o knížce rozhovorů s JP, které byl spoluautorem? Co se tak strašně nelíbilo Jiříkovu sekretáři Martinu Vlastovi? (Míněn ten Vlasta, který se účastnil společně s dalšími zlobbisty dýchánku finančníků z J&T ve Vysokých Tatrách.)
Toto: "Dali mi honorář a řekli, abych si vymyslel padesát otázek. Má první otázka byla, co by Jiří Paroubek dělal, kdyby se narodil jako Žid... Proč bych to nedělal, já bych se sešel i s Hitlerem, protože by to bylo zajímavé..."

Arnošte, vy jste se nepřipojil k nespravedlivému napadání Jiřího Paroubka. To bylo spravedlivé napadání. Protože on sám se právě svým vztekem nad vaším prohlášením připojil k Hitlerovi.

Pátek 26. února 2010

"Takováto prohlášení hlav státu jsou v mezinárodních vztazích nepřípustná," ozvalo se z OSN. Je to snad reakce na prohlášení brazilského Lula prezidenta a argentinskou blokádu britského území? Ne, nikoli, je to odezva na provokativní vyhlášení šaríji (bojkotu švýcarských lodí, zboží, turistů...), ke které vyzval Kaddáfí I. své poddané a všechny muslimy kolem. Tomuto drbanovi se nelíbí, že švýcarská policie vyšetřovala jeho synáčka Hannibala za mučení služebného hotelového personálu, a tím ho diskriminovala za jeho zákonnou potřebu! A pak ho taky naštvalo referendum, které rozhodlo o diskriminaci muslimů v této helvétské zemi, když zakázalo zminaretnění Švýcarska. (Zatímco v některých muslimských zemích se křesťanské kostely stavět nesmějí.) Podle magora Muammara K. je "švýcarská" i Evropská unie, ačkoli tato země zrovna v Unii není.
Sama Evropská unie Kaddáfímu I. už dlouho, rozhodně a neochvějně, věrna zásadám společné politiky, leze do řiti.

V německém Bundestagu probíhá diskuse o prodloužení mandátu německých vojáků v Afghánistánu. Při té příležitosti vytáhli poslanci (post)komunistické Die LINKE protestní transparenty. Byla na nich napsána jména nevinných civilních obětí jedné loňské nepodařené operace Bundeswehru. Učinili tak prý na protest proti tomu, že Spolkový sněm ještě památku těchto obětí "neuctil". Předseda Bundestagu Norbert Lammert levičáky vyzval, ať toho nechají. Když nereagovali dost rychle, tak je vyhodil ze zasedacího sálu...
Taková diskriminace pacifistů, no toto. Toto! Bravo, Norbert!

Školní ministr Liška kritizuje ČEZ za to, že v době krize vydělává. "Vyvádí peníze z peněžek obyvatel!" volá tento zelený demagog. Peníze z peněženek obyvatelů vyvádíte vy, zelení Khmérové nekalí, vymejšlením škodlivých dotací za (ne)ekologickou elektřinu!!!

Soc.dem. Sobotka volá: Vidíte? Stát peníze na vyplacení 13. platů (7 miliard) má! To se hned po volbách použije.
Nepřející hlídač státní pokladny Janota úpí: To je nemožné! Dividendy ČEZu přece jdou na zvláštní účet, ze které se hradí likvidace eologických škod!
Má pravdu, ten hoch. A je na to dokonce zákonné opatření! Nicméně je také pravda, že nová vláda může vydat nová vládní opatření.

Jako třeba: "Státní dluhy se nemusejí platit." Nebo: "Rozdáváním peněz se nezvyšuje zadlužení státního rozpočtu." Či: "Zdroje jsou a budou. Na věčné časy, a nikdy jinak!"

Dopravní stávka v pondělí nebude. Pokud tedy strany stáhnou ocas, a zdanění benefitů, které před půl rokem schválily, odschválí. Lidovci se už hlásí do jednotné komunistickobolševické fronty a své ocasy naopak mají vztyčené.
ODS a TOP 09 volají na poslaneckou sněmovnu: Nenechte se vydírat!

Vedení drah je zoufalé. Už se na pondělí připravilo. Takhle svoje plány může zmuchlat a hodit do koše.

Ale třeba ještě stávka bude. Možná hned ve čtvrtek. Tedy až podle toho, jak rozhodne sněmovna při svém úterním zasedání. Ve čtvrtek se odborářská pátá kolona ČSSD rozhodne, jak to pravičákům (a zbytku republiky) zavaří. Moment - nejsou stávky regulovány zákonem? Jo, zmiňuje se o ní 2/1991 Sb., ale ten se týká jen stávky kvůli kolektivnímu vyjednávání. Nejvyšší soud však už v roce 2001 pravil:
"Upravuje-li zákon pravidla stávky jen v případech stávky v souvislosti s kolektivním vyjednáváním plyne z toho závěr, že jiného (zákonného) omezení práva na stávku v českém právním řádu není. Platí tedy, že právo na stávku je zaručeno (článek 27 odst. 4 Listiny práv) aniž by (s výjimkou stávek v souvislosti s kolektivním vyjednáváním) bylo v souladu s ústavními principy omezeno."
Ale i v tomto případě musí být vypracovány seznamy stávkujících - ti totiž nedostanou od firmy za prostávkovaný čas zaplaceno, kdežto ostatní dostanou. Kdyby dostali všichni stejně, byla by to diskriminace těch nestávkujících. (Pokud by byl plat vyplacen i účastníkům stávky, došlo by k porušení zásady vyjádřené v § 109 odst. 1 zák. práce a příjemce platu by v takovém případě získal ve smyslu § 324 zák. práce bezdůvodné obohacení, které by byl podle § 451 odst. 1 občanského zákoníku povinen vydat. Viz zde.
To by mne teda zajímalo, jestli někdy odbory ty seznamy předložily!

Jednání sněmovny ohledně této trapné nepodstatnosti bude vedeno ve "stavu legislativní nouze".
Legislativní nouze? Míněna zkratka protektorátních odborů – Národní Odborová Ústředna Zaměstnanců???
(Vysvětlivka MD: NOUZ jako jediná protektorátní organizace vplula do poválečné doby bez jakékoli změny. A pak totéž provedla po únoru 1948. Co nacisté sjednotili, komunisté nerozděluj...)

Sobota 27. února 2010,

Prognostická žena Moby Dicka burcuje vládu a rozumné poslance: " Teď ustupujete vyděračům? Co budete dělat, až nastane skutečná – BÍDA?"

********************************************************
minulý zápis: Citius, Altius, Fortius
předminulý zápis: Řecká cesta
*******************************************************
Čtenáři, kteří by si toužili koupit Deníček Moby Dicka, kde popisuje první tři roky kvasu v ČESKÝCH TEXTÁRNÁCH, mohou tak učinit na stránkách internetového knihkupectví Daemon.cz
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Dostupné staré kousky Moby Dicka: Leden 2003, Únor 2003
Kdo byl kdo v Českých Textárnách v dubnu 2003.

Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz 
Předem dík! >>:)) Moby Dick

31 komentářů:

Moby Dick řekl(a)...

A Šárce Záhrobské blahopřejeme k její bronzové olympijské medaili za slalom!

informace řekl(a)...

Něco ke zprávě z 22. 2. o zabití v Dubai lídra Hamasu Mahmouda Al Mabhouha, kterou včera komentovali čtenáři na Psu a na alternativní diskuzi. Nejsem zaregistrovaná na žádném z nich a tak dodám něco tady. Prohlídla jsem několik článků v it. novinách a mohu říci, jestli mi něco neuteklo, že novináři se nad tím moc neznepokojují a nerozhořčují.

Levicová la Repubblica věnuje události tři články, ve kterých popisuje dost podrobně luxusní, diskrétně ztlumené prostředí , v němž se pohybuje nenuceně jeden z hlavních lídrů Hamasu, jaké nákupy dělá v exkluzivních obchodních centrech, pak podává celou rekonstrukci atentátu, umožněnou množstvích televizních kamer, umístěných v Dubai na každém kroku. Jen se člověk diví, proč na udušení polštářem jednoho teroristy tam muselo být tolik lidí. Mabhouh se prý zastavil na skok v Dubai na své cestě do Sudanu, aby se zotavil ze své činnosti a pookřál.

Nezávislý il Foglio uvádí, že eliminace teroristického lídra byla umožněna spoluprácí informátora uvnitř špičkového vedení Hamasu, který dal zprávu o pohybech Al Mabhouha, jehož bezpečnost byla přísně střežena. To znamená, že izraelské nebo jiné tajné službě se podažilo proniknout do nejvnitřnějšícj kruhů Hamasu – vedení Hamasu teď začalo vnitřní vyšetřování. Il Foglio říká, že již v minulosti podobný informátor pracoval pro izraelské tajné služby, a to syn zakladatele Hamasu, šejka Hasana Yousefa. Prozatím byly zatčeni dva palestinci.

Pravicový il Giornale uveřejňuje článek europoslankyně Fiammy Nirenstein, která ostře kritizuje postoj francouzského a španělského ministra zahraničí Kouchnera a Moratinose, kteří navzdor vší logice požadují, aby se urychlil proces vytvoření palestinského státu. Francouzi, Španělé, Angličani see neptají, kdo byl Mabhouch, proč obstarával zbraně a komu, ale neseni novou vlnou pacifizmu kritizují Izrael. „Co má dělat Izrael? – ptá se Fiamma N. – přijímat nové rány terorizmu s přívětivým úsměvem na rtech a očekávat nové rakety, nové krveprolití, nový atentát?“ Zdůrazňuje nebezpečí, které hrozí Izraeli ze spojenectví Hamas, Syrie, Irán, z raket dlouhého doletu, které mohou zasáhnout Tel Aviv. Na středním východě probíhá tajná válka bez uniforem: válka tajných služeb, která přináší pozitivní výsledky – jádro Hamasu je citelně postiženo. Kromě toho se proti Hamasu staví i umírněné arabské státy, které se cítí ohroženy expansionistickou politikou Iránu.

Můj malý komentář, když dovolíte. Francouzské přísloví: à la guerre comme à la guerre. České: kdo čím zachází, tím také schází. Otázka: to mají Angličani, Francouzi a Španělové takový strach z domácích a cizích muslimů? Tak proč si jich tam tolik nabrali ti pacifističtí multikulturální defétisti?

Máte pravdu, je to zas moc dlouhý, kdo to má číst. Ale zkuste to někdo napsat kratčejš!

informace řekl(a)...

K první zprávě o polibku gay v Holandsku:
Nad zprávou o polibku gay vítězi první etapy a o holandském konkurzu, kterého se účastní kromě dívek i tři gay, ustrnul šokovaný Angelo Zomegan, italský organizátor Giro d’Italia z Rcs Sport. A komentoval úsečně: “Miss vybereme my. Vítěz etapy v Amsterdamu bude odměněn na podiu polibkem dvou dívek, které vybere náš Rcs Sport. Nic o tom holanském konkurzu nevím, nedali jsme k němu žádné svolení. Dívky budou Italky a přivezeme je z Itálie. O tom se nediskutuje.“
Ani italské organizace gay si nedělají iluze, že italšté organizátoři ustoupí amsterdamským zeleným a gayům..
Noviny si z toho dělají více méně legraci.
http://www.lastampa.it/sport/cmsSezioni/ciclismo/201002articoli/25385girata.asphttp://www.lastampa.it/sport/cmsSezioni/ciclismo/201002articoli/25385girata.asp
http://gaynews24.com/?p=9638
http://sport.sky.it/sport/altri_sport/2010/02/19/ciclismo_giro_amsterdam_podio_gay.html foto gay
Copak amsterdamští zelení nemají nic lepšího na práci a vážnější starosti než "rompere i c..." ostatním?

Harpyje řekl(a)...

Moby Dicku, Ghaddafi nevyhlásil šaríji, nýbrž fatwu. Právo vyhlašovat fatwy ovšem náleží pouze islámským duchovním, takže i tento poslední, v řadě jeho výstřelků, je spíš důkazem jeho duševního stavu, o kterém si určitě ani většina muslimů nedělá iluze, než následováníhodná výzva. Evropa mu samozřejmě "leze do řiti", ale rozhodně ne z Vámi jmenovaých důvodů, nýbrž proto, aby se alespoň trochu osvobodila od jednostranné závislosti na řiti Putina.

STK řekl(a)...

Moc děkuji Informaci za aktuální rešerše z evropského tisku. Jsou pro mě nedostupné, i když navýsost zajímavé, protože:
a.) moje chabé jazykové znalosti
b.) katastrofální nedostatek času

Harpyji: Je mi jedno, komu lezeme do anusu. Podstatné je, že lezeme a zdá se, že to už je setrvalý stav. Kam jsme to vlezli, spoluobčané, obyvatelé české kotlinky? Máme sice "patent na přizpůsobivost v kritických situacích", ale tohle...

Přiznejte se, štamgasti: Kdo to vlastně hlasoval pro vstup ČR do EU? Já osobně neznám nikoho. Nebo se stydí a lžou mi ...

Tak kdo to byl?!

Harpyje řekl(a)...

Že naše vlast oplývá mlékem a strdím, je, myslím, všeobecně známo. Že ale sedí na významných zásobách zemního plynu a ropy, je, přiznávám se, pro mně novinkou. Osobně si myslím, že "viribus unitis" můžeme v Evropě čelit lépe všem nesnázím, pocházejícím z venku. Když si ale myslíte, že by osamělá ČR měla výhodnější vyjednávací pozici, než jako člen EU, tak Vám tento názor samozřejmě neberu.

STK řekl(a)...

Pro Harpyji:

Ve jménu vyjednávací pozice spolkneme vše? Hlavně se k ničemu nevyjadřovat, ti druzí by se mohli na nás trochu naštvat? Poláci se dovedou ozvat, i když v EU a nato jsou také. Ale netrpí tolik "předposraností".

"Oni" nás potřebují zrovna tak, jako my je. EU je dost velká na to, aby měla určité sebevědomí. Jenže jednota - ta jaksi chybí. Myslím, že se tomu říká partikulární zájmy. A to je ideální stav na to, aby "jiné státy" nasadily tzv. salámovou metodu na získání vlivu. Moby Dick má pravdu. A mlčet k nepravosti znamená souhlasit.

O tom, že Bůh je vysoko a Brusel daleko raději nemluvím - přesto, že vím, že se na "brusel" často jenom vymlouváne.

Moby Dick řekl(a)...

Omluva Harpyji a čtenářům za nepřesnost ohledně Kaddáfího. Ten magor vyhlásil "džihád". Alespoň tak to říkala ČT. Fakticky jde o tu fatwu - ale prakticky o blokádu.
Pro své poddané je duchovním vůdcem, ale samozřejmě není ajatolláhem. Ani není "Afričanem", tak jak chce vést Afriku pod sloganem "Afrika Afričanům"...

Moby Dick řekl(a)...

Pro STK
Já jsem hlasoval pro vstup do EU. A pořád si myslím, že při troše šikovnosti bychom mohli získat pro své "národní zájmy" i spojence v Evropě. Myslím si, že problém je v tom, že my nemáme "národní zájem" definován! I Slováci drží víc pohromadě. A každý Francouz - ať republikán nebo levičák - ví, co je francouzský zájem.
Neexistuje v Bruselu Český klub. Ale tři nebo čtyři politické - přičemž ty politické nemají tak úplné propojení se stejně politicky zaměřenými kluby z jiných zemí.
Pouze komunisté mají fungující evropskou internacionálu.
Mluvím o Evropském parlamentu, který má ale málo pravomocí.
EU stále potřebuje demokratickou transformaci. Ale tu transformaci můžeme provést jen zevnitř. Avšak nevidím zde k tomu českou snahu.
A taky vím, že takhle se v 68. mluvilo o KSČ: je nedemokratická, ale když ji chcete změnit, tak do ní vstupte. Myslím, že s tím se už vypořádával dávno předtím Karel Čapek:
Říká se, že máme ty špatné strany změnit tak, že do nich vstoupíme a změníme je k lepšímu. Na to existuje otázka: "A která partaj je ta nejhorší?" Protože ta by pak měla mít nejvíc členů...
>>:))

informace řekl(a)...

Upřesnění: Ve čtvrtek ve svém projevu v Tripolisu, Kaddafi vyzval věřící musulmány ke svaté válce (jihad) proti Švýcarsku.
"Svatá válka musí být vedená všemi prostředky, protože Švýcarsko, nevěřící a odstupnické, ničí Alahovy chrámy,... ale svatá válka se musí vést také proti sionizmu, proti cizí agresi. Taková válka není terorizmus." A dodal: každý muslim, který jedná se Švýcarskem je nevěřící a jde proti islámu,proti Mohamedovi, proti Bohu, proti Koránu."
Kaddafi motivuje svou výzvu jako odpově´d na švýcarské referendum o minaretech, ale ve skutečnosti je to stále reakce na zatčení ve Švýcarsku jeho syna v r. 2008 pro špatné zacházení se služebným personálem.
Jeho projev vyslechl tisícový dav v deliriu.
http://ilsecoloxix.ilsole24ore.com/p/mondo/2010/02/26/AMHqSYQD-gheddafi_svizzera_minareti.shtml
Co od takového člověka můžeme čekat? Francouzská vláda teď protestuje, Itálie se to snaží nějak sešít.

Harpyje řekl(a)...

Pro STK: Nevím, co v té ujařmené ČR musíte na rozdíl od jiných členských států polykat, ale musí to být asi hrozné. Že EU chybí jednota? Není divu, když se nějaká hlava státu členských zemí chová tak, jako Václav Klaus. Nick Kisco má pravdu:
" Vy budete volit KOMUNISTI."

informace řekl(a)...

Souhlasím s Harpyjí o nezbytnosti členství ČR v EU. Pro osamělý stát uprostřed Evropy není budoucnost. Zvlášť, když si jeho politické síly nedokážou uvědomit, jaké jsou národní prioritní zájmy. Na počátku se mluvilo o V 4 - Česko, Polsko, Slovensko, Maďarsko, ale tato skupina zřejmě nefunguje, jsou tu národnostní třenice mezi Maďarskem a Slovenskem, zřejmě pro ty dva "nepřekonatelné". Fakt je, že vnitřní nesnáze se nepřekonají šovinistickými hesly pro nespokojence a nevybuduje se společná pozice států, které mají podobné zájmy a společné potíže. To je také jedna ze "zdí" v hlavách postkomunistických politiků, kteří se nedokážou orientovat realisticky v situaci a pořád si zahrávají se starými nacionalistickými mýty.
Ale mám dojem, že Evropa ve svém celku není vůbec připravená na nějaké užší sjednocení než ekonomické (a ani na to ne docela), pořád se probouzejí staré otázky, staré spory, staré averze. Četla jsem něco takového o řeckých antipatiích vůči Německu, které prý pocházejí až z r. 1832, kdy se Otto Wittelsbah stal řeckým králem, a které se najednou staly aktuální, když Merkelová prohlásila, ža Řecko musí šetřit, že ho nemůže tahat z bryndy Unie. Zároveň si Řekové vzpomněli, že jim Německo nezaplatilo válečné reparace.
S takovouhle mentalitou se nikam nedojde, zřejmě nikdo není ochoten položit na minulost kámen a začít jednat u tabula rasa znova, bez zátěže rekriminace pro staré křivdy.
Pro STK: nedělám zvláštní rešerše, ráno to najdu už hotové na monitoru, když otevřu PC. Kromě toho italština je prakticky můj první komunikační jazyk. Mluvím celý den italsky.

Šaman řekl(a)...

Přiznání pro STKocoura:
Také já jsem po váhání volil v referendu o vstupu do EU PRO. A dokonce jsem k tomu nabádal i čtenáře Šamanova doupěte na NP. Nakonec mne totiž přesvědčili političtí vězni, tedy konference Konfederace politických vězňů, která ten vstup popdpořila. Odkaz na můj tehdejší verbuňk zde:

Konec pochyb - ANO Evropské unii!
http://archiv.neviditelnypes.lidovky.cz/clanky/2003/06/30909.html

informace řekl(a)...

Šamanovi:
přečetla jsem si Váš článek. Nechtěla jsem tu o tom problému mluvit, abych nerozšiřovala diskuzi na "choulostivé" téma, ale plně to do toho obrazu rozhárané Evropy, nacionalisticko-šovinisticky neúprosně zakotvené v "křivdách" minulosti, patří.
Divím se, co sudetští potomci chtějí. Vždyť Bavorsko je jedním z nejbohatších regionů Evropy. A pořád mluví o vyhnání a genocidě. Kdyby někdo slyšel vyprávění ukrajinských Poláků, co zažili při válce, když se tudy dvakrát převalila fronta, nebo po válce, když odtamtud utíkali často jen s rancem v ruce před řáděním ukrajinských nacionalistů a i v Polsku, kde se živili, jak mohli, tak by asi o zvěrstvech při vyhnání nemluvil. Někdy ty rodiny zůstaly rozdělené navždycky, manželé se již před smrtí nesetkali. Muž, polský voják, se nejdřív dostal do stalinského lágru a odtud do armády generála Anderse a pak umřel v cizině a žena se o malé děti musela starat sama, jak mohla. Vyprávěli mi to Poláci a Polky, které tak život postihl a vyprávěli o tom s jakousi odevzdaností bez nenávisti a bez požadavků na nějaké odškodnění nebo morální zadostiučinění. Co si má člověk pak myslet o sudetských Němcích? Na jedné straně je chápu, na druhé vůbec ne.

STK řekl(a)...

Ani já nebudu tvrdit, přátelé, že jsem měl tehdy jasno. Měl jsem jen pochybnosti. Vzpomněl jsem si na fungování RVHP a s tím související "socialistický blok", dokonce i "bratrská pomoc 1968" mě zpovzdálí varovala. Je užitečné být součástí většího celku - pokud ovšem celek funguje dobře. Nakonec, po delším váhání jsem volil ne.
A ukázalo se, že větší počet ouřadů dokáže vymyslet větší počet nesmyslů. Že mnohastupňové řízení a zpětná, opět mnohastupňová reakce vnáší do řízení obrovské chyby. Že zájmy jednotlivých členů EU jsou velmi často protichůdné a "větší bere" totiž vyhrává.
Nemyslím, že bychom se měli bát jakési formy samostatnosti. Hospodářská spolupráce - jistě. Sjednocení norem - samozřejmě. Zmírnění celních bariér - pochopitelně. Specializace v oborech - nepochybně.

Ale na to vše by přece bohatě stačila bývalá EHS! Není třeba předstírat společnou obranu, nemáme-li nezanedbatelné společné ozbrojené síly (vzpomeňte na Mnichov) a společnou politiku - ať už hospodářskou nebo obecnou.
Pokud se dohodnou společná měnová pravidla, můžeme si být téměř jisti, že je někdo vzápětí z ryze národně - utilitaristických důvodů poruší a pokud bude "dost velký", tak beztrestně - bude mu udělena vyjímka, protože si ji prohlasuje. EU je už taková a to z principu.
Malé státy snad doufaly, že se trochu přiživí na těch bohatších, bohaté a mocné státy zase doufají (a právem) ve větší odbytiště svých produktů.
A tak se v Česku ruší cukrovary, aby se následně dovážel drahý cukr odjinud. Prý je ten náš dražší. Co ho takhle vystavit konkurenci bez celních omezení - o (ne)přiměřenosti jeho ceny bychom se dozvěděli myslím hodně brzo. Atd., atp.

Faktem je, že jsme uvnitř a cesta ven je podle mě t.č. nereálná. EU má, dmnívám se, jen jednu, dočasnou, zato dost podstatnou výhodu. Mechanizmus vzdálené "vlády" nedovolí naší politické "reprezentaci" příliš rychlé kotrmelce typu " únor 1948". Vše bude střední, průměrné, pomalé.

V dlouhodobějším horizontu nás ovšem agresivnější kultury pohltí. Na světě není místo pro průměr. Vítězí schopnější. Naši pravnuci možná se budou zdravit "Alláh Akbar!" ;-(

STK řekl(a)...

To Harpyje:

Asi ano. Budeme "volit nějaké komunisti". To proto, že Gaussova křivka inteligence obyvatelstva české kotlinky je taková, jaká je. Prospěch hned, dneska. Budoucnost? To za nás přece "někdo" vyřeší. Jsme přece tak malí, nepatrní, nedůležití. Národní hrdost? Prodáme nejvyšší nabídce. Atd., atp.

Já OSOBNĚ NIKDY "komunisti nevolit". Ani rudé, ani oranžové, ani modré nebo zelené. Já si ještě pořád trošku "vážit sám sebe". ;-)

informace řekl(a)...

Řecko se urazilo, když Merkelová kritizovala jeho finance a řekla, že ho Evropa nemůže vytahovat z nesnází, že si musí pomoci samo rigorozní politikou. Řekové na to odpověděli, že prý jim Německo nezaplatilo válečné reparace.
Podívejte se, jak jim odpovídá německý týdeník Focus.
http://www.wallstreetitalia.com/articolo.asp?art_id=876416
Pěkná výměna názorů, že?

informace řekl(a)...

Link na Focus
http://www.focus.de/magazin/archiv/jahrgang_2010/ausgabe_08/

N.N.Nemo řekl(a)...

A zaplatilo Řecko válečné reparace za výboje Alexandra Velikého?

informace řekl(a)...

Raději o tom moc nemluvte, pak by na Řecku chtěli reparace Iránci, vláda Iráku, Egypťani, Pakistánci, Afghanistánci, Indové a kdo ví kdo ještě. Pak byste museli přispět i vy, euro-unii by na nestačily peníze.

N.N.Nemo řekl(a)...

Zatím Řecko dostává zpátky "uloupené" antické vykopané artefakty. A Egypt. Nevím, jestli si už požádalo Turecko (z Troje). A jak je na tom okradená římská a etruská Italie?
Hm, a kdy vrátí Benátky Dubrovníku doubravy a Izrael Libanonu cedry?
A kdy Švédové vrátí do Prahy Rudolfovy sbírky? A kdy budou konečně provedeny restituce za Bílou Horu?
Měli bychom i napravit nespravedlnosti způsobené stěhováním národů.
A co teprve škody způsobené alpinským vrásněním?

informace řekl(a)...

Ono by stačilo, na začátek, kdyby Francie vrátila všechny obrazy, umělecké památky, zlato a stříbro, co nakradl Napoleon. Existuje o tom i kniha Paul Wescher, Kunstraub unter Napoleon, Gebr. Man Urlag, Berlin 1976.
Francouzi kradli v Holandsku, Itálii, Vatikánu, a pak v Německu. Dokonce pro nakradené italské umělecké předměty zřídili 22 nových muzeí. Po pádu Napoleona toho vrátili sotva polovinu.

raul řekl(a)...

To N.N.Nemo: Taky by se nemělo zapomenout na Huny a Avary. A co Keltové? Beztak to tady taky vybrakovali.
K odborářské stávce jen maličkost. Existuje krásná Renčínova kresba, jak typická postavička stojí v hospodě na židli a hovoří k lidu: "A jestli nám nezvýší I.Q., budeme stávkovat." Vypadá to tak, že ještě nezvýšili, no uvidíme ve čtvrtek.

informace řekl(a)...

Jo, vy jste jako malé děti, takovýho rámusu, že vám stávkuje doprava, regulární stávka vedená regulárními odbory. To tady: v Itálii, Francii, Španělsku, Portugalsku, Řecku probíhá dnes evropská stávka imigrantů, kteří protestují proti zákonům a opatřením na omezení imigrace, proti rasizmu, proti diskriminaci a nevím proti čemu všemu. Samozřejmě to organizuje a vede evropská levice. Ve čtyři ve spoustě evropských měst vypustí žluté balonky, aby se zviditelnili, kromě toho organizují průvody a projevy. Imigranti by pak dneska neměli pracovat. Ale nevím, jestli jim to došlo nebo jestli na to kašlou. Nebo se raději nechtějí moc "zviditeňovat.

Šaman řekl(a)...

STÁVKA: Ono nejde o "regulérní stávku" podle zákona o kolektivním vyjednávání, ale o stávku podle Listiny práv, ale nejsou dodrženy zákonné podmínky - takže ani všechny znaky regulérní stávky nemá. (Seznam stávkujících, termíny a rozsah stávky mají být oznámeny tři dny dopředu, což se nestalo.)
A taky vůbec nejde o "regulérní odbory", ale o kliku ČSSD. Předseda centrály ČMKOS je senátor Milan Štěch, senátor a místopředseda Senátu za ČSSD. ČSSD tlačí na vládu přes odbory.
Dále - ne všechny odbory chtějí stávkovat. A nakonec - většina zaměstnanců nejsou ODBORÁŘI - A TI JE OZNAČUJÍ ZA "STÁVKOKAZY".

Naši vůdci odborů jsou novodobí bolševici - vlastně menševici. Je jich ve firmách ménšina a rozkazují ostatním zaměstnancům, co mají dělat!

informace řekl(a)...

Chápu, moje poznámka byla jenom žertem, vzhledem k mým předešlým zkušenostem se mi to nezdálo tak vážné. My totiž jsme v Itálii zažili v sedmdesátých létech tolik stávek, regulérních i "divokých", že se divím, že státní hospodářství docela nezkrachovalo. Stávky vyhlašovaly levicové i pravicové odbory (ty pravicové křesťansko demokratické, aby nezůstaly pozadu), komitéty, které vznikaly ad hoc, ve všech oborech činnosti, i v nemocnicích, kde ošetřovatelé nechali nemocné bez péče, takže tam museli chodit příbuzní a sami se o své nemocné starat. Před továrnami stály pikety a ty jednoduše zbily každého, kdo chtěl vejít. To divoké stávkování skončilo někdy v roce 1980 když t.zv. "bílé límce" t.j. administrativní zaměstnanci zorganizovali v Turinské Fiatce pochod "čtyřiceti tisíc" proti stávkám.
http://www.lastoriasiamonoi.rai.it/puntata.aspx?id=89
Tenkrát si odbory uvědomily, že nemají za sebou většinu a že lidi toho už mají dost. Tenkrát se počet stávek zmenšil, ale pracovní morálka, zodpovědnost byly ztraceny navždycky. Teď tu znovu stávkuji proti krizi a proti nezaměstnanosti a propouštění, ale k ničemu to nevede, odbory nemají moc situaci zlepšit nebo napravit. Nemají žádnou smluvní sílu, jen rozdávají útěšná cukrátka.
Jenomže já jsem chtěla upozornit na nový výmysl evropské levice, která zorganizovala dnešní stávku imigrantů. Ukazovali nějaké průvody v TV, ale moc barevných imigrantů tam nebylo vidět, prý do průvodů šli studenti. To je další projev nezodpovědnosti levice, ať se ty strany nebo organizace, které to daly dohromady, jmenují jakkoliv. Zneužívat dost prekérní situace neustálého přílivu imigrantů do Evropy jen pro ohřívání vlastní vychládající polívčičky. Situace s nezaměstnaností, se státním rozpočtem je dost vážná, než aby se do Evropy svobodně nastěhovali imigranti a zatěžovali už tak dost přetíženy rozpočet sociální pomoci. Kromě toho čtu, že komisařka pro justici Malstromová předložila návrh, aby Frontex rozmisťoval ilegální přistěhovalce do jednotlivých zemí Unie, kde by se pak měly vyřizovat žádosti o azyl.
Nejdřív je sem všechny pustíme a pak budeme vyšetřovat, jestli mají právo na azyl? Vždyť většinou nemají dokumenty a dostat je oficiální cestou ze země, odkud přijíždějí trvá měsíce a někdy se ty doklady ani nenajdou. A kdo bude mezi tím ty davy živit, dávat jim přístřeší?

STK řekl(a)...

Stávka: důvody, principy a dopady.

Stávka, tedy odmítání kooperace se systémem je určutě v principu legální, ať už si zákony říkají, co chtějí.Je to zbraň slabých proti siným.¨- často jediná. (Snad kromě revoluce a té... ...defenestrace.

O oprávněnosti stávky se dohodnout nelze, z každé strany vypadá situace jinak. (Principem stávky je ovšem uškodit mocnějšímu buď tím, že snížím jeho zisky a jeho zákazníci odejdou ke konkurenci, nebo, pokud je podnik dotovaný státem, znepříjemnit život široké veřejnosti a naladit ji poroti stávající věrchušce. To se ovšem nemusí vždy povést a vrtkavá veřejnost je nakonec naladěna proti stávkujícím. Ale jak jinak prosadit názor, když legálně mě nikdo neposlouchá. Je to třeba risknout.

Třeba ti imigranti: utekli z prostředí, kde se jim nevedlo dobře ať už ekonomicky nebo nábožensky či politicky. Bohatá "západní" země je přijala, protože ji chyběli lidé na vykonávání podřadných prací. Většinový občan raději čeká na podpoře na nějaké slušné zaměstnání, než by šel dělat přidavače na stavbu, zametat ulice, umývat nádobí nebo péct celou noc v bistru placky. A tak tu ti imigrati žijí a říkají si: ten Němec (Francouz, Holanďan) se má líp než já. Já jsem sice nevzdělaný, ale to je proto, že celou noc pěču ty placky v bistru a na školy nemám čas. Ale jsem taky člověk a k tomu, jak říkal imán jsem "Alláhem vyvolený" a jednou mi to tady celé bude patřit. Pro začátek se tedy Hasan ozve - a je mu doporučeno, ať vypadne zase tam, odkud přišel. Tak to teda ne, tam to znám, tam jsem na spodku společnosti a tady jsem přece jenom kousek nade dnem. I když mi zakazují zabít sestru (dceru), když se rozhodne mít pletky s "bílejma". To mě štve hodně, protože když si vezme někdo "bílej" o dost bohatší než já nebo můj bratr, porodí mu děti a nakonec bude, když ne v první, tak v druhé generaci přijata do většinové společnosti. Já ji tady nesmím zabít, tak jako bych mohl doma a jsem tedy ukrácen na svých právech. Takže s kamarády půjdem zapalovat auta a rabovat obchody těm hnusným bílým lidem. Nojo, to nás asi zavřou...
Ještě že je tu ten mladý chlápek, co vyznává "multikulti" a nosí dredy jako černoch, ten nás podporuje. Vykřikuje sice cosi o obnovitelné energii a rovnosti ras (to je přece blbost, vyvolení jsme my, arabáci!), ale v podstatě je s námi a říká, ať se ozveme, že oni půjdou s námi. Taky něco chtějí a nechce se jim čekat, až si na to vyděljí. Sestru bych mu tedy nedal (ON NENÍ MUSLIM!), ale teď se nám pro naše záměry hodí. A ten dredáč říká,že než zapalovat auta bude lepší vykašlat se jednoho dne na bistro a vyjít na ulici s transparenty. Prý se to líp televizi filmuje, uvidí to v TV spousta lidí a nikdo není na nás, arabáky, zas tak moc naštvaný, jako když mu spálíme auto nebo rozbijeme bistro. A tak stávkujeme a demonstrujeme...
Však ti bělouši uhnou, poserové, a ségra zase bude nosit burku, aby ji nemohl každý hnusný nevěřícím pes očumovat obličej. A kdyby nechtěla, tak ji s tátou domluvíme ručně...
- - -
Zkušenost praví, že každá skupina lidí, kteří se mohou dát "pod společného jmenovatele" je:

a.) diskriminována
b.) nedoceněna

Platí to pro železničáče, zubaře, zvukaře, státní úředníky, taxíkáře, farmáře, horníky, herce, homosexuály, černochy, židy, majitele velkých aut, cestujídcí tramvají, konzumenty piva, kuřáky, chovatele psů, svobodné matky, smažky, abstinenty, invalidy, vegetariány, nekuřáky atd., atp.
Pokračujte prosím sami, a až těch skupin budete mít tolik, že každý člen národa bude zařazen aspoň ve třech, přiblížíte se skutečnosti. Všichni jsou diskriminováni a nedoceněni a ostatní jim činí odjakživa (a dneska pak zvláště) příkoří.

My, staří, tlustí kocouři to pozorujeme z bezpečí na sloupku u plotu a smějeme se potichu pod vousy. Ovšem - kdyby se začalo stávkovat proti psům nebo za větší příděl smetany, tak to se pochopitelně připojíme!

Pryč se psy všemi!
Za smetanu smetanovější!
A myši ať si loví hospodář sám, vykořisťovatel jeden!

informace řekl(a)...

Právo na stávku je v každé zemi regulováno zákonem. Český zákon neznám a tak se nemohu k chystající se stávce líp vyjádřit. V Itálii je právo na stávku zaručeno ústavou, ale v r. 1990, zákonem č. 146 byla silně omezena pravidla pro vyhlášení stávek v klíčových sektorech veřejného života jako zdravotnictví, doprava, škola, pošta, komunikace,sociální péče, městská hyginena atd. A to po katastrofických zkušenostech ze sedmdesátých let, kdy se stávkami prakticky ochromoval veřejný život a bylo ohrožováno zdraví a život obyvatelstva. V tomto směru má Itálie mnohem přísnější zákon než třeba Německo, Francie nebo Anglie. Stávka nemůže trvat déle než stanovený počet hodin, v dopravě musí být zaručen provoz v hodinách 6-9, 18-21, v jistých dnech roku se nesmí stávkovat vůbec. V sedmdesátých letech vlna stávek měla jasně politický ráz, cílem bylo zřejmě zvrátit politické a státní zřízení. Jak jsem psala nahoře, to vyvolalo u obyvatelstva takovou nechuť, odpor a nenávist k odborům, že to vyvrcholilo pochodem 40.000 tisíc v Turině, kde vedle zaměstnanců a dělníků Fiatky protestovali i občané Turina.
V české stávce nejde ani tak o základní práva zaměstnanců jako o zkrácení privilegií zdaněním. Nevím, jak by to zdanění zasáhlo do životní úrovně zaměstnanců, ale jistě ne tak, aby mohli vyhrožovat stávkou do krajnosti nebo rozšířením stávek na jiná odvětví. To je jasně asociální postoj a divím se, že strany jako ODS toho propagačně nevyužijí. Na jedné straně stojí privilegia omezené skupiny, na druhé právo na normální život celé komunity. Takhle jen politickou obstrukcí v parlamentu bez náležitého vysvětlení veřejnosti z toho strany, co nepodporují stávku, vyjdou v každém případě jako poražení. Cožpak má vliv na odbory a vazbu s nimi jen sociální demokracie?
Nejlepší by bylo, kdyby jim stávka slavně zkrachovala přes hrozby a nátlak na neodboráře. To by pak soc. dem. pěkně sklopili křídla. A ten nátlak by měl být zveřejněn a to pěkně hlasitě, aby si lidé uvědomili, o co jde. Na co tu jsou media? A kdyby na to ODS a jiné strany měly tu sílu a organizační schopnosti, měly by zorganizovat veřejný protistávkový protest. Politika se dělá taky a hlavně mezi občany a ne jen v parlamentu.

informace řekl(a)...

Pro STK
plně podporuju stávku koček a kocourů proti psům, hlavně rotweillerům, dobrmanům a podobným násilnickým nestvůrám. Jako odměna dvojitá, a co říkám dvojitá, trojí porce smetany.
Pokud jde o stávku imigrantů, asi se moc nepovedla,noviny se o tom moc nešíří.
Je také možné, že jsou za ní jiné organizace než evropské, které tak chtějí zasahovat do evropské imigrační politiky.

informace řekl(a)...

Pro STK
Rok 2010 v Číně je ve znamení Velkého kocoura (tygra). Mrkněte se:
http://blog.panorama.it/foto/2010/02/19/in-cina-e-lanno-della-tigre/china-lunar-new-year-6/#foto?refresh_cens

Schumacher řekl(a)...

Mahmouda Al Mabhouha zlikvidova Mossad. Žádné prý nebo pravděpodobně. Byla to učebnicová operace jeho hit. Část krycích dokladů byla opatřena tradiční dobrovolnou spoluprací jejich oprávněných držielů toho času přebývajících v Izraeli. Jako Židé cizí státní příslušnosti byli požádáni aby státu Izrael prokázali službu. Taková služba se neodmítá. Jenže toto byla chyba, která bezprostředně ukázala na Mossad a oprávněné držitele vystavila riziku a to i do budoucna. Budou v policejních databázích islámských zemí. Dalším zdrojem krycích dokladů je zahraniční síť agentů. Ti kontaktují spřátelené osoby a požádají o drobnou službu, například o zapůjčení cestovního pasu. Na jeho základě vznikne dokonalý padělek použitelný všude kde pro vstup nejsou vyžadovány biometrické pasy nebo se neprovádí biometrická kontrola. Například v Dubai. Biometrické ochranné prvky významně ztěžují záměnu identit. Biometrické pasy a důsledná kontrola jsou obranou proti terorismu, ale významně ztěžují izolované akce hitteamů Mossadu a zvyšují riziko prozrazení. Postup Mossadu lze vysvětlit různými verzemi. Zavedeným postupem předvídajícím kalkulované riziko, setrváním na zavedeném postupu, časovou tísní, která zabránila opatřit bezpečnější krytí.