pátek 5. února 2010

MOBY DICK: Etické kodexy

Ukazuje se, že ráže 5,56 mm nepostačuje a půjdeme výše - i na klasické 7,62

******************************************************************

Neděle 31. ledna 2010
Velké firmy vyhlásily "boj korupci". Měly by jí zabránit "přísné etické kodexy". Skanska například "nastavuje systém vnitřní kontroly, který zabraňuje nestandardnímu či dokonce korupčnímu chování během výběrových řízení," chlubí se její šéf Dan Ťok. Není úplně jasné, jestli se Skanska brání korupci při výběrových řízeních, které pořádá pro své subdodavatele – anebo i výběrových řízení, kterých se sama účastní jako dodavatel...

To mluvčí Metrostavu František Polák se diví: "To, že nebudeme uplácet, považuji za samozřejmost. Není nutné to někam psát."

Nejzábavnějším bojovníkem s korupcí je přednosta představenstva Viamontu Luděk Peleška. Etický kodex je dle něj nutný. "Jenže sám nevím, jestli takovou směrnici Viamont má, protože jsem sem nastoupil teprve před dvěma a půl roku"... Při průměrné životnosti špičkového managora má nejvyšší čas se po firmě trochu porozhlédnout!

Komis ministerstva obrany se ještě nerozhodla, jestli armádě doporučí koupit 8.000 samopalů Scara (od belgické FN Herstal) anebo ČZ805 (od české uherskobrodské zbrojovky.) Jména členů komise jsou tajena – jde o kšeft za jeden a půl miliardy. Média varují před možnou korupcí ze strany výrobců nekvalitních českých šmejdů. Jeden sapik vyjde na 187.500 Kč. No, nejsem odborník na zbraně, ale takový Kalašnikov, když si ho budete kupovat v Tádžikistánu, tak vás vyjde dvacetkrát levněji (500 dolarů). A třeba by nám Tádžici dali množstevní slevu?

Sice mají na pažbách už pár zářezů – ale zase budete mít jistotu, že v mrazivé vánici, tropickém dešti či v písečné bouři bude skutečně fungovat.

Zato na opravy deseti armádních Sokolů peníze nejsou. Tyto záchranářské vrtulníky, které jsme před deseti lety vyměnili s Poláky za stíhačky MiG 29 (v poměru 1:1) už nejsou přes rok v provozu...

Úspěšný obchod s lidmi probíhá i na "českém" Facebooku. Bažní zakladatelé skupin je střelí za pár tisícikorun – a pak si založí další. Z prodané skupiny se odhlásí nanejvýš 5 % fanoušků...

Prezident Václav Klaus se otázal hlavního hygienika Michaela Víta, jestli tedy máme tu prasečí pandemii čili nic? Vít vzkázal, že pandemie je, ale ne v Česku. Zatím.

Pondělí 1. února 2010
Prezident B.Obama představil svému národu svůj první rozpočet: Ruší plán letu na Měsíc. Chce místo toho podpořit – vznik nových pracovních míst. V opuštěných halách ruských kosmických dodavatelů se svého času montovaly kovové postele, asi se USA dají stejnou cestou. Než "soukromníci" dostanou patřičné bezpečnostní licence, pomůže americkým soudruhům astronautům stařičký ruský Kalašnikov – pardon, Sojuz. (Dvacetkrát levnější – a střílí!) Zatím nejvyšší plánovaný deficit ve výši 8,3 % bude hrazen např. z milionářské daně (vyděláte-li víc než 250 tisíc doláčů ročně, neodvedete jako dosud 35, ale až 40 procent). Za vytvoření nového pracovního místa vzato dostanete 5 tisíc. "Velké banky" budou pod novými daněmi přímo úpět. Možná ale, že budou úpět – z Baham...

"Je to rozpočet, který zohledňuje vážné výzvy, jimiž země čelí. Jsme ve válce, přišli jsme o sedm milionů pracovních míst a naše vláda je hluboce zadlužená." Proto se zadluží ještě více. Vloni americký stát vyhodil... věnoval boji proti krizi biliony – a ký div, letošní schodek je neplánovaně na mínus 10,6 %. Tyto výpadky hodlá Obama dohnat na konci svého funkčního období.

Stínící vláda České strany sociálně demagogické hodlá po svém ustanovení na vládu zářící vyprodukovat několik státních regulačních úřadů, které mají zajistit "efektivní a levné" fungování státu. Volební program ČSSD ví velmi přesně, jak státní finance vyhazovat – ale jak je získat, to se bude učit v běhu let nejspíš od B.Obamy...

Presumtivně vítězná sociální demagodie se po volbách nehodlá koalovat s českomoravskými komouši – ledaže by k nim přibyla "nějaká třetí". Lidoví křesťané (ti sejako nejmenovaní "třetí" okamžitě přihlásili) vidí rozpor možných koaličních soudruhů v postoji k NATO. A jak se soc.dem. stavějí k případné velké koalici s občasnými demokraty?

"Ve variantách řešení se jí nedá vyhnout." Slyšeli jste slovo Jiřího Paroubka.

Česká vláda pod bedlivým dohledem prezidenta Klause odpískala povinné očkování. Příště má o tom rozhodovat hlavní hygienik Michael Vít.

Premiér Jan Fischer se hodlá proti nařčením z lobbingu (ze strany zeleného poslance Martina Bursíka) bránit všemi prostředky, včetně právních. A to "se vší naléhavostí". Bursík ale jemně Jeníka upozornil, že má poslaneckou imunitu...

Je rozhodnuto: Do české armády patří české samopaly! Ty české jsou srovnatelné s belgickými. Jenom ještě nebyly vyzkoušeny v boji. Ředitel české zbrojovky odmítá informace, že se jeho výrobek po vypálení většího množství nábojů zasekává: "Zbraň prošla složitým vývojem a vyskytly se určité závady, ale v současnosti jsou již odstraněny." Výhodou je, že současně "standardní ráže 5,56 mm" může být v budoucnu vyměněna za "větší" (neřekl přímo 7,62). Podle řady expertů se ukazuje, že tento "standard" není v Afghánistánu "vyhovující".

Což věděl už Kalašnikov. Zlatý vosumapadesátky! Vlastně – armáda je teď bude vyprodávat, ne?

Tři kilometry vysočanské cyklostezky přišly na 140 milionů. Jako silnice první třídy. Na trati je ale vybudováno několik mostů – a musely se vyrovnávat terénní nerovnosti, aby se cyklisti nemuseli namáhat...

Úterý 2. února 2010
Vít hlásí z první linie, že pandemie chrochro je už tady. V neděli Míša hygienik možná nakazil i celou Bezpečnostní radu státu! Ouvej, Klausi, a co když se ještě ke všemu otepluje?

Pentagon opouští strategii dvou válek. Pro příště bude schopna vést Amerika jen jednu regionální - a místo té druhé se bude bránit kyberútočníkům, špionování z vesmíru a teroristům hromadného ničení. Na konvenční válku s Čínou prý pořád má – ale "nepočítá se s konfliktem velkých rozměrů".

Čína na protest proti včerejšímu rozhodnutí USA dodat na Tchajvan zbraně, zastavila dialog o strategické bezpečnosti a kontrole šíření jaderných zbraní.

Čína varuje B.Obamu, aby se varoval hovořit s dalajlámou při jeho plánované návštěvě USA. Mohlo by to "vážně poškodit vztahy mezi oběma zeměmi". Alespoň dle čínského komisaře pro otázky tibetského exilu Ču Wej-čchüna. Ten jemně připomněl Američanům jejich čínské zadlužení: "A jak by to mohlo pomoci Spojeným státům překonat jejich nynější ekonomickou krizi?"

Čína nyní přistupuje k USA podobně, jako před časem Rusáci: Když pes stáhne ocas mezi nohy, ostatní psi ho nechají. Ale tygr nebo medvěd ho roztrhá! A Obama je pes se staženým ocasem. Nebo vocas bez psa?

Vocas nepřijede na květnové setkání EU v předsednickém Španělsku. Už návštěva Prahy byla "ztrátou času". 27 hlav evropských států se prý tehdy jen ohřívalo v "jeho slávě" – a to nehodlá opakovat. Spojenec nejvěrnější...

Předsedkyně kanadských Zelených Khmérů Elisabeth Green se zlobí na světová média, která "sedla na lep obratným propagandistům". Míní tím sérii afér, kdz vyšlo najevo, jak jsou oteplovači – neobratní propagandisté. Neobratní, ale mocní! Zelená Green se dnes zlobí na britský Guardian, jenž uveřejnil zprávu, podle které přední čaroděj ("klimatolog") Phil Jones "pracoval ve svách prognózách i z daty, která si podle potřeby upravoval, aby vyhovovala teorii globálního oteplování". Astrolog Jones prostě podváděl. Už po první aféře, kdy vyšly na světlo boží jeho maily s návody k podvodům, odstoupil z čela "Klimatické výzkumné jednotky". Stále však tvrdí, že si skandál někdo "objednal" aby "vědce" (???) poškodil.

Mikuláš Dzurinda, předseda nejsilnější slovenské opoziční strany SDKU-DS odstoupil z blížících se voleb na Slovensku. Už ho nebaví čelit skandálům. Naposledy s "údajným praním špinavých stranických peněz". (Která partaj nemá fondy? A která je nepotřebuje naplnit? Aby mohla zaplatit přeběhlíky? Dzurindovi taky stačili dva.) Mikulášovo rozhodnutí nejvíce zaskočilo a rozhořčilo premiéra Róberta Fico – už měl na něj ušitou předvolební strategii za miliony eur...

Řekové se chtějí ze svého dlouho utajovaného krachu dostat - zvýšením daní zahraničním firmám a bohatým lidem, pozdějším odchodem do důchodu, zvýšením spotřební daně na benzin a zmrazením platů státních zaměstnanců. EU pomůže – slíbil její skutečný prezident Jossé Barroso.

Česká tripartita se dohodla na 38 krocích k ekonomické záchraně státu. Podle amerického vzoru se má hlavně mohutně investovat. A odbory hledají "rezervy" zejména ve zvýšení plateb pro živnostníky. Vždyť živnostníci se tripartity nezúčastňují! Jen vláda, velkokapitál a Česká sociální demagogie prostřednictvím svého odborářského klonu.

Středa 3. února 2010
Nezavisimaja gazeta uveřejnila článek o nové ruské válečné doktrině, kterou pro prezidenta Medvěděva vypracovala Rada bezpečnosti . Tento Sovět poukazuje na to, že ve světě stále roste jaderné, chemické a bakteriologické zbrojení, vzrůstá mezinárodní terorismus a zostřuje se boj o energetické zdroje. Rusáci si "vyhražují právo" prevetivního útoku buď nukleárního nebo konvenčního v případě, že se budou cítit ohroženi nebo budou ohroženi její spojenci.

Dvě upozornění Moby Dicka:

Á: Stačí, když se máť Rus bude "cítit ohrožena" - třeba pamflety typu "2.000 slov" nebo Deníček Moby Dicka.

Bé: Dnešní vojenští spojenci Ruska (dle vyjádření sovětských admirálů): Sýrie, Lybie, Venezuela. A není snad Venezuela ve smrtelném ohrožení? Ostatně Sýrie taky.

Na amerického psa se přesně v době před podepsáním smlouvy mezi Ruskem a USA o omezení jaderného zbrojení zvedá další klacek. Proč ne - když má v čele místo hlavy vocasa???

Ještě dvě Mobyho poznámky: Ta smlouva bude pojednávat zejména o americkém odzbrojení. A bez ruských raket se Amerikáni na Mezinárodní kosmickou stanici nedostanou...

A třetí poznámka - nevyžádaná. Pane prezidente Klausi, sejměte konečně z očí růžové brýle, co se týče ruské dobrotivosti. Nerad bych se dožil dne, kdy bych musel připomenout, že náš státní lev má - vocasy dva!

K tématu ještě předpověď politického klimatu do roku 2020: Opět vznikne bilaterární svět - Čína, společně se svými africkými koloniemi v něm bude silnějším hráčem proti ruskému impériu a jeho jihoamerickým revolučním satelitům.

Pražský akademický klub (PAK) 48, sdružující bývalé vysokoškolské studenty tvrdě pronásledované komunistickým režimem společně Konfederací politických věznů, Svazem PTP a desítkou dalších organizací, vydal Prohlášení k významnému volebnímu roku 2010. . Staří idealisté vyzývají "všechny naše demokraticky smýšlející občany, aby svou plnou účastí ve všech volbách v roce 2010 podpořili naši snahu vrátit České republice čestné místo ve světě, kterého ji komunisté a jejich pomahači zbavili, a pečlivým výběrem svých zástupců do zastupitelských orgánů zajistili, aby do těchto orgánů byli zvoleni jen slušní politici s vysokým morálním kreditem a zajistili tak nejen sobě, ale i svým dětem slušnou budoucnost neposkvrněnou komunistickou ideologií. Zamezme návratu komunistů k moci!"

Moby Dick je všemi ploutvemi pro - ano, volme jen slušné a čestné politiky. Taky jsem idealista!

Vedení uhlobaronské Czech Coal připustilo svou spolupráci s MB. Nikdy to prý netajili. Ani Bursík to nevidí jako problém – pracoval pro ně jako soukromý podnikatel. Uhlobaron Jan Dobrovský si pochvaluje:
"Dostali jsme od něj informace o tom, co říkají zelení o Jiřetíně. Vyhovovalo nám, že má spoustu známých na různých místech. Vydělal si u nás zhruba 1,6 milionu. Je mi líto, že se k tomu dnes nehlásí"

A tady je vidět ta prefíkanost evidentně uplaceného premiéra. Místo aby kvůli své korupci odstoupil, nebo si alespoň "udělal pořádek ve svém okolí", hází bláto na sympatického Bursíka. Fischerův poradce Vladimír Mlynář je totiž "blízkým přítelem" uhlobarona Dobrovského, takže by měl nejspíš vyletět, neb on zřejmě způsobil, že - se vynořila pravda o dvojím ksichu počestného Martina. A protože se to objevilo poté, co byl premiér nařčen z podléhání lobbistům a korupci, jde nejspíš o zákeřnou odvetu. Avšak Mlynář je rovněž Bursíkovým kolegou z Tošovského vlády, a tak by měly čistky pokračovat. A už nikdy by se v žádné vládě neměl neetický Bursík objevit!

(Mrtvá Kočka připomíná: Nemusí být ve vládě, stačí mu, když bude pro ni pracovat jako odborník na - na cokoliv.)

BTW: Ohledně limitů to řekl minulý rok v severních Čechách drsný prezident Klaus otevřeně: "To uhlí tady prostě JE."

Čtvrtek 4. února 2010
Ve sněmovně probíhá ústupový boj dočasných demokratů s demagogy všech stran. ODS se uchýlila k poslední zoufalé obraně, totiž k obstrukcím. Levice však hodlá prohlasovat své debility, i kdyby měla sedět ve sněmovních lavicích nonstop až do voleb.

Část zakázek do 20 milionů korun pro dálniční stavby v Česku získaly firmy, u nichž není jasné komu patří. Celkem za dvě stě, za sedm set, za osm set milionů. Kilometr naší dálnice přijde na 300 milionů korun (to se mají cyklostezkaři ještě co činit!). Úplatný premiér se navíc projevil jako zvrhlík, když žádá: "Kdo chce soutěžit, ať se svlékne do naha."

Sociální demagog a exministr vnitra Bublan žádá, aby se ČEZ zbavil svého "speciálního vymahačského komanda". Občas se kvůli němu někdo zastřelí (když předtím ukradne elektřinu za půl milionu). Za loňský rok si na násilné jednání (odpojení od černého odběru) stěžuje i 80 pěstitelů rostlin pod umělým osvětlením a oteplením.

Ekonomický expert ODS a zároveň předseda dozorčí rady ČEZ Martin Kocourek bublání odmítá: "Kdo volá po naprostém zrušení činnosti odboru netechnických služeb, prokáže dobrou službu organizovanému zločinu."

Jen počkej, Kocourku, až bude po volbách! Přijde na tě Kočka!

Neznámí hračičkové/teroristé oslňují piloty letadel, přistávajících na Ruzyni, laserovými paprsky. Podle všeho nejde o obyčejná světelná ukazovátka, ale o "laser minimálně 3. třídy, který je schopen na dva kilometry zapálit papír". Příslušný odborník v ranním vysílání ČT dalším případným teroristům objasnil, kde k podobnému zařízení mohou přijít. Řekl to aspoň třikrát - kdyby snad někdo nedával pozor. Ale pozor - případně chyceným hračičkům se prý nemůže nic stát, neboť policie už odložila trestní oznámení - v ČR totiž "neexistuje zákon, podle kterého by svícení laserem na letadla bylo trestné". On možná ani neexistuje zákon, aby nesměly být rozbíjeny telefonní budky, možná ani není zákon, který zakazuje dávat strojvůdci na sedadlo připínáček, on určitě není zákon proti manikůře na palubě letadla, a ani není speciální zákon, který zakazuje na civilní letadla civilním osobám střílet raketami! A co takhle všeobecné ohrožení? Nebo je snad policie skutečně blbá?? A co pak její prezidenti a ministři vniter???

V hosp... é, literárním klubu mě věhlasní literáti ubezpečili, že ty naše pušky ČZ805 jsou dobré - dají se u nich vyměnit hlavně, takže mohou mít tři délky a tři ráže, podle potřeby užití. Mohou střílet na naše staré (a afghánské talibánské) střelivo, na současnou naťáckou normu - i na tu budoucí! Krom toho bude v ceně i dodávka dostatečného množství munice. A určitě to bude nakonec levnější, než co nabídli Belgičani. Tak dobře. Zdá se, že naše vojsko bude střílet daleko kvalitněji.
Otázka je jen - na kterou stranu?

Pátek 5. února 2010
Ukazuje se, že s tou kamennou poslaneckou zadnicí to není tak horké. Víkend začal poslancům dnes ve 14:00 a bude pokračovat až do úterního rána. Pak zase zasednou: ČSSD prosadí, aby energetickou koncepci státu neschvalovala vláda, ale sněmovna. Komunisti dosáhnou zrušení stropů pro platby zdravotního pojištění. Na žádost ČSSD a ODS se vrátí mateřská na loňskou úroveň - a doplatí se to, co stát letos už nevyplatil (vzor Litva). Rovněž se zase začnou proplácet první tři dny nemoci. Po úterní mimoř.schůzi sociálních demagogů budou ve středu následovat dvě mim.schůze, prosazené občasnými demokraty. Debatit se bude o možné korupci při leasingu gripenů a na řadu přijde poslanecká novela horního zákona na zbourání Jiřetína.

Podpora zaměstnanosti roste, jak svědčí asi čtrnáct dní starý poznatek čtenáře J: "Byl jsem dnes na fin. úřadu Prahy 10 odevzdat silniční daň. Na stolech u vchodu vždy byla řada chlívečků, kde byly uloženy všechny daňové formuláře. Možná si někdo někdy vzal jeden formulář navíc (ztráta několika haléřů). Dnes tam již bylo utevřena nová přepážka, za kterou seděla úřednice, formuláře na hromádkách před sebou a dle přání návštěvníků jim formuláře vydávala. Důležité je šetřit!"

Informace: Italský Popolo dell’Internet právě dosáhl úspěchu nad náhubkovým zákonem Decreto Romani, týkajícím se TV a internetu, který byl vypracován na základě směrnice EU 2007/65/CE. (Směrnice krásně hovoří o "rozvíjení mediální gramotnosti", ale zároveň vyzývá, aby: "vzhledem k vysoce hodnotným zkušenostem vydavatelského odvětví, pokud jde o mediální gramotnost ve světě offline, a ke stále rozsáhlejšímu přechodu tohoto odvětví k tvorbě a šíření digitálního obsahu by iniciativy týkající se gramotnosti ve vztahu k digitálním médiím měly zaručovat, že se na nich budou úzce podílet tradiční vydavatelé.". Tedy majitelé tiskovin, kteří již mají mediální trh rozparcelován jak mafie trh s čímkoli. Zároveň se vyzývá, aby "se rozvíjely a realizovaly iniciativy v oblasti společné regulace")

V návrhu italského zákona byly zrušeny všechny klauzule na omezení svobodného užívání internetu. Po stávkách televizních a filmových pracovníků se i internetový lid spojil a "viribus unitis" zloboval politiky v parlamentu. Směrnici EU zatím aplikovaly jen tři státy: Belgie, Rumunsko a Slovensko. Jiné státy - Dánsko, Francie, Lucembursko, UK, Rakousko, Německo, Irsko, Malta, Holandsko - už podobné zákony vypracovaly nezávisle na směrnici. Jak je na tom ČR? (Otázka od zarubežné čtenářky "informace", které tímto děkuji.)

Sobota 6. února 2010, slavíme Werichovy stopětiny
Odpověď přemýšlivé ženy Moby Dicka: "Vždyť vidíte sama. Občasní asociální demokraté ten evropský náhubek všem štěkajícím psům ještě přitáhnou! Ještěže jsem se dala očkovat..."
********************************************************
minulý zápis: Nebetyční troubové
předminulý zápis: Chytráci, podvodníci a hovada
*******************************************************
Čtenáři, kteří by si toužili koupit Deníček Moby Dicka, kde popisuje první tři roky kvasu v ČESKÝCH TEXTÁRNÁCH, mohou tak učinit na stránkách internetového knihkupectví Daemon.cz
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Dostupné staré kousky Moby Dicka: Leden 2003, Únor 2003
Kdo byl kdo v Českých Textárnách v dubnu 2003.

Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku mailto:moby.dick@seznam.cz

Anebo si poslužte komentářem

Předem dík! >>:)) Moby Dick

14 komentářů:

Moby Dick řekl(a)...

Moby Dick se hlásí v doupěti. Už trochu zvládám to blokování, ale ještě mi to občas nejde. Děkuji Šamanovi, že mě sem pustil, teď už si svoje věci sem můžu dávat sám, aby neměl tolik práce.
Rovněž milé čtenářce a informátorce informaci z jižního zahraničí za její informace posílám dík.

>>:)) Moby Dick

informace řekl(a)...

Rádo se stalo, vybrala jsem si tento nick právě proto, abych tu přinášela zprávy a informace z cizího tisku, které se na stránky českých novin nedostanou anebo se tam dostanou značně zkreslené, a to hlavně o situaci v Itálii. Já tu žiju už léta a zdejší poměry dobře znám. A nic mi tak neleze na nervy jako "disinformazione". Neberu to jako "mission" ale jako přispění do diskuze z "jiné" strany.

Moby Dick řekl(a)...

Právě když jsem sledoval český tisk a zprávy na českých televizích - a pak jsem náhodou přepnul na CNN nebo BBC anebo se zatoulal po webu, tak jsem zjistil, jak strašně moc se obraz světa liší od toho, jak je představován v českých médiích. Hlavní důvod: Média nemají na to, aby měla vlastní zahraniční dopisovatele!!!
Potom - je na to málo lidí a přitom špatně placených lidí. Neexistují týmy rešeršistů, přebírají se zprávy z agentur - které ale tak nejsou označeny, jsou podepsány jmény redaktorů - kteří si ani nedají práci nejen ověřit zprávu, ale ani ji alespoň stylově upravit. Někdy ji zkrátí. Anebo "prodlouží".
A tak se třeba z vraždy na psychiatrické klinice Na Karlově (Kateřinky) stane vražda na "Karlově náměstí"...
Opisuje se tak strašně, že večer televize jako aktualitu předvádí to, co si redaktoři ráno přečetli v novinách!!!
Já tedy taky opisuji, ale alespoň trochu měním stytlizaci, a když cituji, tak uvedu zdroj, nebo jméno citovaného velikána.

Mám pocit, že i naši politici znají svět, to jest zahraniční problematiku, pouze z českých médií...

No, aktuální deníček se mi už objevil na Psu, podívám se tam, snad tam vydrží.

Za informace dík
>>:)) Moby Dick

STK řekl(a)...

K tomu přehledu zpráv, kterým je Deníček se téměř nikdy nedá nic dodat. Bývá úplný, pravdivý, dostatečně cynický a pokud mě náhodou napadne nějaké shrnutí, nějaký bonmot, určitě ho už přede mnou řekne paní Moby Dicková... :-D)

Anonymní řekl(a)...

Na berňáku formulář za pár halířů ?To bych se divil. U nás, kde cyklosteska stojí jak silnice, tramvajenka skoro miliardu bude ten formulář nakonec stát jak román od Jiráska.

Větší vlastenec řekl(a)...

.
Technická poznámka

Jura Jurax na Psu už uvedl na pravou míru některá mylná tvrzení Moby Dicka o "Kalašnikovu" apod.
Takže jen k diskuzím o účinnosti moderních střel malé ráže :
Místo dlouhého vysvětlování pojmů ranivost, střelný kanál, kavitace atd. doporučím docela dobrý článek na wiki : http://cs.wikipedia.org/wiki/Termin%C3%A1ln%C3%AD_balistika
Nu, a pokud se někomu budou zdát schémata střelných kanálů nezáživná až bezkrevná, tak může shlédnout opravdu působivou presentaci (POZOR ! Některé fotografie jsou VELMI názorné ! NEUKAZOVAT DĚTEM !!!) : http://www.brokawarms.com/library/ballistics/FirearmCartridgeFamiliarization.pps


Jestli pozdě tasíš, život sobě zhasíš ! (Samuel Colt)

Informace řekl(a)...

Musím dodatečně poděkovat Moby Dickovi, že tu mou informaci o náhubkovém zákonu v Itálii uveřejnil ve svém Deníku. Teprv dneska ráno mi došlo, že je to také na Psu a nejen na blogu. To je sranda. Včera odpoledne mi dali ban a vyhodili mne odtamtud oknem a o půlnoci jsem tam znova a tentokrát "oficiálně" dveřmi. Kdybych to byla věděla předem, byla bych dodala nějaké odkazy. Ale stačí vyťukat "decreto Romani" na Googlu a otevře se 50 stránek hesel s celkových počtem 496 odkazů na články, italské a zahraniční. A byla bych dodala i nějaké zajímavé podrobnosti. Na příklad, že proti dekretu se postavila nejen levicová opozice, ale i vládní strany (autor dekretu Paolo Romani je náměstek ministra pro ekonomický rozvoj). Naléhavá otázka, proč taková starost o svobodu na internetu? Jednoduchá odpověď: na jaře budou administrativní volby a uživatelů internetu je asi třicet milionů (více méně, přesný počet prý není znám), z nichž přes polovinu jsou fanatici facebooku a twitteru. Která strana by riskovala při volbách kvůli nějaké směrnici EU, že?
Tak ještě jednou dík Moby Dickovi.

Anonymní řekl(a)...

ten odkaz na střelná poranění je fakt dost syrový...v podstatě platí, že ráže 5,56x45 je elegantní náhradou střel dum dum, jen se o tom tak nějak nemluví. Ta nedostatečnost, o které se mluví, je v tom, že nestabilní střela se snadno stane nestabilní i tím, že v letu škrtne třeba o stéblo. no a pak letí do pryč místo do cíle. to znamená, že se nehodí pro boj ve vysoké trávě a podobně. 7,62x39 je klasická ráže z doby, kdy střelné rány sice zraňovaly a zabíjely,ale nedevastovaly..

Zdraví gogo

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený gogo, osobně bych si netroufl náboj vz.43 označit za "klasickou ráži". No, je to možná způsobeno pouze mým pokročilým věkem. ;-)

Ba dokonce bych si troufl prohlásit, že ráže 5,56x45 a 5,45x39 nejsou "elegantní náhradou střel dum-dum", nýbrž výsledkem dlouhého vývoje munice, jež měla mít stejné či lepší účinky na živý cíl jako v té době standardní puškové náboje, při výrazné redukce hmotnosti (= zvýšení neseného palebného průměru).
Každopádně stížnosti na devastující zranění způsobené puškovými střelami zazněly již v r.1870. Prusové tehdy obvinili Francii z používání explozivních střel, tedy z porušení ustanovení Petrohradské deklarace. Ve skutečnosti šlo o do té doby neznámé účinky střel o vysoké dopadové rychlosti (z jehlovky Chassepot).

A tady je jedna z veselejších diskuzí o účinnosti resp. neúčinnosti výše zmiňované munice : http://www.akfiles.com/forums/showthread.php?t=23659 .

Míru zdar !

mpu řekl(a)...

To: Moby
Moby, ono to vypada, ze ty penize vyhozene US vladou (Paulson, jeste za W. Bushe) nakonec zabranily katastrofickemu rozpadu bankovniho systemu. Ono to vazne mohlo byt mnohem mnohem horsi.

Moby Dick řekl(a)...

Měl jsem na mysli spíš ty biliony do automobilového průmyslu - a ty "nevyhozené" miliardy do kosmického průmyslu, které by vytvářely smysluplná pracovní místa se supervysokou přidanou hodnotou.
Krom toho přítomnost v kosmu má nejen propagandistickou hodnotu, ale i vysoce strategickou hodnotu.

A horší to ještě pořád může být - právě i vůli tomu, že další miliardy mají být věnovány zabezpečení nesmyslného amerického "snu" - že každý může mít svůj dům. Ano, každý může - ale nikoli "stát má povinnost zajistit, aby každý měl"... Tak totiž demokrati současnou krizi připravili.

mpu řekl(a)...

Moby: Jsem take smutne ze skrtu v kosmickem vyzkumu. Americky automobilovy prumysl, to je velika spousta pracovnich mist. Dvacetiprocentni nezamestnanost v Detroitu je socialne devastujici a neudrzitelna. S temi domky, nerealisticky rostouci ceny nemovitosti (housing bubble) plus bezskrupulosni pujcovani penez lidem bez odpovidajicich prijmu (subprime loans) dost pomohly na zadelani problemu. Vsechno jeste v obdobi, kdy presidentoval W. A pak se to vsecho zacalo najednou sypat.

Anonymní řekl(a)...

k vlastenci...
Ba dokonce bych si troufl prohlásit, že ráže 5,56x45 a 5,45x39 nejsou "elegantní náhradou střel dum-dum", nýbrž výsledkem dlouhého vývoje munice, jež měla mít stejné či lepší účinky na živý cíl jako v té době standardní puškové náboje, při výrazné redukce hmotnosti (= zvýšení neseného palebného průměru).....
souhlas, jen bych si dovolil tvrdit, že náboj 43 rozhodně není standardní puškový náboj ve smyslu mosina, mausera či springfielda...a za druhé..dum dum je náboj s vynikajícími účinky na živý cíl,bohužel kdysi se válčilo poněkud konvenčněji a náboj byl zakázaný. Myslím si, že je jedno, jestli k devastaci dochází roztržením náboje nebo jeho rotací

zdraví gogo

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený gogo, napsal jsem m.j. "...osobně bych si netroufl náboj vz.43 označit za "klasickou ráži". "
Takže, ať nejsme ve při, zkusím to napsat lépe a radostněji : Náboj vz.43 není klasickou puškovou ráží; jedná se o ráži redukovanou.

Jo ?