pátek 19. února 2010

MOBY DICK: Citius, Altius, Fortius

Rychleji krást, vyšší sumy, a silněji lhát...
*************************************************************

Neděle 14. února 2010
 
Ve Vancouveru začala XXI. zimní olympiáda. Ještě před slavnostním zahájením se při tréninku smrtelně zranil gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili, když v rychlosti 140 km vyletěl z pravotočivé zatáčky. Byla to jeho chyba. Jezdí se tam i 150. Kolik chceme jezdit na našich dálnicích auty? 160...
Předpokládané náklady na bezpečnostní opatření (ne proti nehodám na trati ale proti teroristům) se ze 120 mil$ zvedly na miliardu ("bilion"). Nad horami létají vrtulníky, na moři plují torpédoborce, pod vodou potápěči kontrolují pilíře mostů. Ukazuje se však, že největším teroristou je vražedná touha, stojící v záhlaví této akce:

Rychleji, výše, silněji.

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková jela nejrychleji a získala zlato v závodě na 3.000 m. Některé země mají desetitisíce rychlobruslařů. Česko asi sedmdesát.

Byl jmenován nový katolický primáš - arci arcibiskup - Dominik Duka. DD se hodlá více obracet na mladé. A vyřešit vyrovnání státu s církvemi.

Pražský magistrát vloni zaúkoloval svoji akciovou společnost Dopravní podnik Hlavního města Prahy, aby vypověděla smlouvy s hernami, které jsou umístěny v podchodech metra. Výsledek: ze dvaceti smluv se nešikům z DP podařilo vypovědět jedinou. A nabrat ještě navíc další. Třeba nějací "šikové" tlačili silněji...

Policejní informační bargo ohledně žabovřesského starosty AK (Občasně demokratická strana) a jeho údajného čtyřmilionového úplatku se nekoná. Ale zavazbili ho.
Takže se může rozloučit s místem na kandidátce. Vyškrtnut byl rozhodnutím oblastní rady ODS. A možná ztratí i křeslo starosty.
Robert Kotzian (první místopředseda brněnské ODS): "Nemyslím si, že někdo, koho policie vzala do vazby, by mohl vykonávat funkci starosty."
No, vykonávat by ji mohl těžko, ale "zastávat" by ji snad mohl, ne?

Pondělí 15. února 2010

Český lyžař napříč krajinou Lukáš Bauer získal na ZOH bronz v závodě 15 km libo-volnou technikou.

Dobrá zpráva: české domácnosti začaly šetřit a už si tolik nepůjčují na dluh.
Špatná zpráva: 4. kvartál 2009 zaznamenal po dvou čtvrtletních růstech pokles HDP o 0,6 %. Meziročně to je pokles o 4,2 %...

Provozovatel české energetické přenosové soustavy ČEPS, a.s., varuje, že příští léto bude nucen odpojit některé solární zdroje ze sítě, aby nebyla přetížena. V době krize totiž spotřeba elektřiny klesla, zato náramně stoupl kšeft s ekologickou elekřinou (přesněji: s podporovanými "obnovitelnými zdroji energie"). Sluneční elektřina, draze placená spotřebiteli zejména té nepodporované OZE, se dnes prakticky vyváží. A ČEPS by měl přestat strašit, tvrdí zelení kšeftaři. Odpojit hodnou elektřinu z roztomilých polí fotovoltaiky totiž zakazuje zákon!

Generální ředitelka státního podniku Česká pošta Marcela Hrdá (dosazená na svůj flek volebním manažerem České strany sociálně demoagogické a skvělým managorem Jaroslavem Tvrdíkem) jmenovala nového ředitele pro obchod a marketing. A manažerem se stává.... chvíle napětí... Michal Kasal, (štědrý sponzor ČSSD).

Martin Dořák (GŘ DPHMP, a. s.): "Stigma, které karta Opencard získala je šílené. Ale myšlenka není špatná." Opencard už nebude stát ani kačku - tedy žádnou "podstatnou" kačku, jak vloni slíbil a letos upřesnil primátor HMP PB. Nyní se stane součástí jiného šíleného projektu na znovuzavedení turniketů do metra. Šílený není projekt sám, ale jeho cena - 3,5 mld Kč.

AK (Žabovřesky) se ve vazbě vzdal. A to jak starostenského ouřadu, tak i funkce zastupitelské. Domovská ODS ho také vyloučila z partaje. Jedná se o Topolánkův volební kraj.

Rusko - politická obleva: Už se smí demonstrovat proti premiérovi Putinovi. Akorát státní televize o těchto protestech neinformuje.
Itálie - řízená demokracie: Premiér Berlusconi dosáhl prostřednictvím svého vlivu v parlamentním výboru pro dohled nad státní televizí RAI, že se v předvolební kampani nebudou smět na jejích kanálech vysílat politické diskusní pořady. Demokracie a práva jsou však zachovány, neboť jiné televize, patřící podnikateli Berlusconimu, mohou tato talk-show vysílat nadále...

Po smrti mladého Egypťana vypukla válka mezi Severní Afrikou a Jižní Amerikou - v Miláně. Rasistický ministr vnitra Robero Maroni navrhl rozsáhlé šťáry v "etnických čtvrtích". Nelegální migranti by měli být vyhoštěni.

Úterý 16. února 2010

Dobrá zpráva: ČSSD chce zvýšit státní příspěvek do penzijních fondů ze 150 na neméně 300 Kč měsíčně
Špatná zpráva: Stálo by to rozpočet navíc alespoň 8 mld.

Dobrá zpráva: ČSSD chce zachovat státní důchody na současné úrovni.
Špatná zpráva: Státní rozpočet to bude stát navíc asi 30 mld. K těm 30 mld, co scházejí už dnes. Každoročně...

Dobrá zpráva: Chybějící desítky miliard dodá prostě do systému stát. Jak prosté. Pravil místopředsedající sociální demagog, táta Škromach.
Špatná zpráva: Demagogové asi vyhrajou volby...

Špatná zpráva pro kšeftaře se zelenou elektřinou: Provozovatel páteřní sítě české energetické soustavy státní akciovka ČEPS požádala dva největší distributory - ČEZ a E.ON, aby už nepouštěli do sítě další neregulovatelné zdroje.
Dobrá zpráva pro ty hajzly, kterým k této loupeži dopomohli evropští i čeští Zelení Khmérové (jako je třeba MB): K 50 MW už instalovaných zdrojů přibude dalších 6000 MW slunečních elektráren, které už povolení k připojení získaly. Za dvacet let tak čeští odběratelé zaplatí navíc asi 800 mld Kč! Letos to bude 415 Kč za rok na jednoho.

Zprávy z Německa: V minulém kvartále nulový růst HDP. Meziroční pokles 3 % zaznamenala spotřeba piva. 3,6 mil nezaměstnaných ještě nebude konečné číslo. Odbory státních zaměstnanců požadují pro své dva miliony členů nárůst platů o 5 %...

Zprávy z Podněstří (dříve Besarábie, nyní ruská východní enkláva Moldavska (což je od 1991 nezávislá země, vymanivší se ze SSSR, (kterou roku 1940 Rusáci okupovali (... (zatímco r. 1829 toto území v rámci Moldávie získalo autonomii na osmanské říši))))):
Podněstřané se rozhodli vložit svou ochranu do rukou Ruské federace. Jsouce vedeni obavami z amerických imperialistických takzvaných obranných raket, které by mohly být umístěny na území rozpínavého Rumunska, rozhodli se přijmout protektorát, kdy na toto věkovité ruské území budou umístěny mírové ruské taktické rakety Iskander.

Zprávy z televizní Moskvy: Ruské zamini neprodloužilo Jozefu Pazderkovi, takto zahraničnímu zpravodaji ČT, vízum. Jde zjevně o odvetu za vyhoštění sovětského špiona, který se skrýval za pražského zpravodaje listu Parlamentskaja gazeta. Zpravodaj za zpravodajce! Pazderka navíc v letech 2000-1 pracoval jako humanitární pracovník u čečenských teroristů.

Středa 17. února 2010, Světový den manželství

Dobrá zpráva: české domácnosti se rozhodly investovat do rodinných krbů a jiných topných systémů.
Špatná zpráva: jen proto, že jim ty staré po dvaceti letech vypověděly službu po dvou měsících mrazu...

"Program (strany) bezpochyby směřuje k omezování základních práv a svobod." (Předseda senátu Nejvyššího správní soudu Vojtěch Šimíček k rozhodnutí o rozpuštění české Arbeitspartei (míněna ta neonacistická, ne starobolševická)). Partajní fýrer Tomáš Vandas pak oslovil své druhy, kteří se v hojném počtu shromáždili před soudní budovou - kde panuje zákaz veřejného shromažďování. Náckové se obrátí se stížností na Ústavní soud.

Hlavní volební managor ČSSD Tvrdík poslal přátelům na Ústecko (Paroubkův volební kraj) dopis, ve kterém je požádal, "aby se uklidnili". A přestali si dávat po papuli.

300 lidí se sešlo na Mariánském náměstí, kde protestovali proti nehospodárnosti v nakládání s veřejnými financemi a korupčními praktikami magistrátu. Protestanti prý požadovali "pád Béma". Ale jejich občanské sdružení se jmenuje "Defenestrace"...

Moskva: Starosta Lužkov vyzval orgány, aby v případě nelegálně postavených staveb konaly. V obci Rečnik, která vznikla na území bývalé zahrádkářské kolonie z roku 1956, byly strženy k zemi první černé stavby. Obytné domy tu vyrůstají už od roku 1970, a už od té doby se vedou spory o jejich legálnost. Právo musí bejt vy kluci hloupí!
K tomu tři poznámky:
1) Bagry najely do nevystěhovaných domů, aniž vykonavatelé dali předem vědět.
2) V Moskvě je mínus 20° C.
3) Sousední milionářské enklávy, roněž postavené nelegálně, se likvidace staveb netýká...

Sýrie: Vysoký představitel US vlády navštívil Damašek, kde přátelsky pohovořil s prezidentem Asadem II. Do země po pěti letech přijede i nový americký velvyslanec. Ten starý byl odvloán po atentátu na libanonského předsedu vlády Rafíka Harírího, ve kterém měla Sýrie pracky.

Rusko: Izraelský premiér Benjamin Netanjahu jednal s ruským prezidentem Medveděvem i premiérem Putinem. Poté Rusko ohlásilo, že dodávky protiletadlových raket S300 pro Írán pozastavuje pro "technické problémy".

Ukajina: Nejvyšší správní soud pozastavil platnost prezidentských voleb až do přezkoumání námitek poražené Tymošenkové. Juščenkova inaugurace je plánována na 25. úora. Nový prezident hodlá zemi připojit k celní unii Rusko/ Bělorusko / Kazachstán. Rusku se ale moc nechce - přišlo by o clo za ropu a plyn...

Ústav pro studium totalitních režimů má nového ředitele. Historik Jiří Peres chce, aby ústav produkoval skutečně hodnotné vědecké studie, které by vypovídaly o vývoji komunismu. Chce se také více zaměřit na zanedbávaný výzkum období nacistické okupace. No, výborně. Konečně snad naši badatelé nebudou muset kvůli materiálům našich sudeťáků jezdit až do Berlína!

Čtvrtek 18. února 2010

Na ZOH začal hokejový turnaj zápasem ČeskoSlovensko. Proti komu se hrálo? Proti Jágrovi! Kdo vyhrál? Jaromír - 3:1.

Starostové ODS kritizují Topolánkův plán na schálení ústavního zákona, který by z nich udělal "národní výbory". Jiří Kittner (liberecký primátor, ODS): "Jestli si někdo myslí, že díky kontrolám NKÚ sníží korupci, tak se mýlí."

Tento výrok má dvě možnosti výkladu: A) Zákon je špatně navrhnut . B) Starostové už vědí, jak ho obejít.
BTW: Kolik prošustroval Liberec na zkorumpovaném mistrovství světa v klasických lyžařských disciplinách? Jak to bylo se stavbou městské Sport Tip Arény, která ale původně vůbec neměla být městská?

Dobrá zpráva: český nezaměstnaný si může přivydělávat.
Špatná zpráva: jeho příjem nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy...

Bývalý starosta Žabovřesk AK popírá, že by si říkal o úplatek.

Washington: Americký prezident B.Obama se soukromě setkal s dalajlámou. Dalajláma nechce tibetskou samostatnost,. Amerika taky ne:
"Prezident vyjádřil svou silnou podporu uchování jedinečné náboženské, kulturní a jazykové identity Tibetu a ochraně lidských práv Tibeťanů v Čínské lidové republice".
(Tibeťané mají mít lidská práva - a Číňané nikoli? )
Očekávají se pouze "omezená odvetná opatření" ze strany komunistické Číny. (Spátky amerických dluhopisů?)

Argentinská vláda vyhlásila, že bude kontrolovat "všechny lodě, které se plaví na Malvínské ostrovy skrze argentinské teritoriální vody:" Malvíny jí totiž patří "historicky". A dnes se tam začínají rozbíhat prospektorské práce na hledání zásob ropy a plynu.

Ostrovy byly objeveny britským mořeplavcem Johnem Davisem roku 1592, a od té doby se nazývají "Falklandy". Lidé se sem nastěhovali r. 1764, a byli to Francouzi. A od té doby to jsou "Malvíny". Krátce zde vládli Španělé. V r. 1820 je "historicky osídlila" Argentina. R. 1833 ostrovy zabrali Britové - a od té doby to jsou zase "Falklandy". Argentinci ostrovy dobyli vojenskou silou "zpět" r. 1982. Načež jim Britové vyprášili kožich. Poté padla argentinská junta a ve volbách v GB zvítězila opět premiérka Margaret.
Argentinská ústava z roku 1994 uvádí, že se Argentina nároků na Falklandy/Malvíny nezříká. Asi zase bude válka. Britové si snad nenechají pročmuchávat svoje lodě???

Aha, Margaret už dávno není premiérkou...

Pátek 19. února 2010

Krajské úřady (ČSSD) rozdaly churavějícím voličům už asi půl mld Kč. Letos to bude jen 300 mil. Sociální demagogové je totiž hodlají zrušit po volbách do Poslanecké sněmovny. Po vítězných volbách, které kvůli těm jidášským třicetikorunám už jedou vyhrály...

Přihlásilo se už 115 žáků, které zneužívalo dvanáct jezuitských učitelů (mezi nimi i dvě učitelnice) v Německu v 70. a 80. letech. Asi nevyslyšeli hlas Ježíšův, který svým učedníkům vpodstatě vymlouval celibát - pokud nejsou takového založení. A příroda byla silnější než víra. A nikoli poprvé. USA, Chile, Španělsko, Irsko... A nikoli naposled! Kdo má uši, slyš!
Jezuité jsou zatím velmi nemluvní a s omluvou vyčkávají - nejspíš na biskupskou konferenci 22.2...

Školní parlament písecké ZŠ J.K.Tyla prosadil, aby žák, jenž přijde do školy v den olympijského zápasu v (nápodobě) dresu našich chrabrých hokejistů, nebyl vůbec zkoušen. Zkoušeni tak budou pouze zrádci, kteří odmítají skákat. Jak jsem pochopil, pak členy parlamentu jsou žáci i pedagogové. U školáků to chápu, že si neuvědomují bolševickost svého rozhodnutí, ale místní učitelé jsou kreténi!

Bývalý manažer rakouské zbrojovky Steyr Jedlaucnik prohlásil, že jeho výroky o uplácení českých hodnostářů, aby rozhodli o nákupu dvě stě transportérů pro Českou armádu byly "jen žert" Společně s kolegou Habitzlem si ho dovolili poté, co se dověděli, že po nich pasou reportéři. Když se na ně "špatně zamaskovaný novinář v utajení" obrátil, řekli mu prý to, co chtěl slyšet.

Jak to, že se nesmějeme? Jednak se tedy asi nesmějí pánové a přátelé: tehdejší premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross, bývalý ministr obrany Karel Kühnl a nynější ministr obrany Martin Barták. A nesměje se ani daňový poplatník, který za jedno to vozítko zaplatil 100 mil.

Barták to považuje za provokaci.
Standa Gross opět nezklamal a odpověděl už klasicky: "S žádným cizincem jsem se na toto téma nesetkal. Určitě. Tedy určitě. Myslím si, tedy jsem si tím skoro jistý."

Wolfgang Habitzl prý o nákupu jednal i "vycházející hvězdou v socialistické straně", nejmenovaným místostarostou v Praze. Náměstkem primátora byl v té době jistý JP. A jak odvětil Jyrka na otázku, jestli tedy s ním někdo o kšeftu za 20 mld jednal?

"Já si nepamatuji, já nevím."

Čeští a francouzští genetici našli způsob, jak zlikvidovat virus HIV.

Sobota 20. února 2010, Den nenásilného odporu

Rozvrkočená žena Moby Dicka naříká : "Už aby někdo našel způsob, jak likvidovat tenhle virus korupce, lží a podvodů."
V demokracii jsou k tomu přece volby, miláčku!
"No právě. Jediný, kdo se moc nenamočil byl ten, kdo nebyl ve vládě."
Komunisti to maj jistý...
********************************************************
Neregistrovaným komentátorům je možno vyjádřit se k tomuto článku v Šamanově hospůdce U hřbitova.
minulý zápis: Řecká cesta
předminulý zápis: Etické kodexy
*******************************************************
Čtenáři, kteří by si toužili koupit Deníček Moby Dicka, kde popisuje první tři roky kvasu v ČESKÝCH TEXTÁRNÁCH, mohou tak učinit na stránkách internetového knihkupectví Daemon.cz
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Dostupné staré kousky Moby Dicka: Leden 2003, Únor 2003
Kdo byl kdo v Českých Textárnách v dubnu 2003.
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Komentovat možno na Šamanově blogu
Předem dík! >>:)) Moby Dick

10 komentářů:

informace řekl(a)...

Co si porad stezujete. 18 unora Lidovky uvadi :
Praha je podle statistik Evropského statistického úřadu (Eurostat) pátým nejbohatším regionem Evropské unie v přepočtu HDP na obyvatele.
A zaroven, ze Praha je na ctvrtem miste v Evrope, pokud jde o organizaci dopravy.
Procpak to Moby Dick zapomnel pridat? Neveri Eurostatu, ani kdyz jde o dobre zpravy?

anonym řekl(a)...

Dobrá zpráva: český nezaměstnaný si může přivydělávat.
Špatná zpráva: jeho příjem nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy

Tedy řekla bych, že nezaměstnaný, který si přivydělává už není nezaměstnaný.
Takže se přidám k rozvrkočené ženě a povzdechnu si: Už aby někdo našel způsob, jak zlikvidovat tenhle pseudosociální, byrokratický a pomatenou legislativou zavalený stát. Jestli při tom bude lhát a vezme si nějaký úplatek, ráda mu ho odpustím.

Moby Dick řekl(a)...

Informaci
Praha není ČR. I když si to myslí někteří Pražáci. I když si to myslí někteří evropané... Všechny ostatní české euroregiony dostávají pomoc EU, čili všechny ostatní jsou tak chudé, aby ji mohly dostávat.
Celková nezaměstnanost je 9,8 %. Přitom v Praze prakticky neexistuje - je tu jen 3,8 - což je stav "přirozené" nezaměstnanosti. V Praze vždy vyhrává ODS. Než ji to teď podělá Pavka Bé.
Ústí n.L.- 14,2. Tam kandiduje Parobek - zde vždy získávají socani - a komunisté.

Čísla v krajích nevypadají tak zle, jak může být v některých konkrétních lokalitách. V Libereckém kraji je nezaměstnanost 11,6 - ale v samotném Liberci to není tak špatné. Ve stejném okrese to dolů táhne například Frýdlantsko s odhadovanou nezaměstnaností 20 %...

Moby Dick řekl(a)...

Informace:
Minimální mzda je od r. 2007 8.000 Kč/měsíc. Polovina je tedy 4.000.

informace řekl(a)...

To jaksi chapu, ze Praha jako hlavni mesto neni republika, pokud jde o zivotni uroven. Ale stejne, jinde by se tim vysledkem pysnili tydny a dokazovali by, ze statni finance jsou v poradku, ze krizi se podarilo prekonat a ze vsechno jde kupredu plnym tempem. A hned by o tom byly nekonecne televizni debaty, jestli se ten vysledek da hodnotit jako uspech vladni politiky nebo ne.
Zarazi me to, ze to berete jako vec samozrejmou nebo dokonce bezvyznamnou.

Moby Dick řekl(a)...

Problém je, že jsme v době růstu prošustrovali možnost začít napravovat důchodový systém a trvale se suneme k důchodové pasti. Problém, není až tak v obecném současném stavu, ale ve směru vývoje.

Presumtivní premiér Paroubek tvrdí, že dárky voličům nezatíží státní rozpočet, že do důchodu budou chodit lidi pořád v 63, že i beze změny důchodovéhos systému bude udržen poměr důchodů ke mzdám. Na všechno přispěje stát, který na to vezme peníze od ČEZ.

Ale ČEZ není státní - třetina patří soukromým majitelům. Když se budou jen dojit dividendy, tak do rozpočtu půjdou jen dvě třetiny - a třetina odteče mimo...

Hlavní město je na tom vždy nejlépe, ale: tím pádem je v Praze draze, a tím pádem se v Praze také nejvíce korumpuje a krade - to mi vadí...

To, že je Praha pátá nejbohatší lokalita v Evropě vůbec nevypovídá nic o stavu státních financí, a už vůec ne, jak na tom jsou regiony a vísky.

Víte, jak excelentně je na tom třeba Moskva? A pak se podívejte jinde po Rusku...

informace řekl(a)...

Myslím, že reformu důchodového systému budete muset provést, ať je u vlády kdokoliv. Ecofin a Soudní dvůr, které nad tím dohlížejí vám nedají pokoj. Itálie už provedla několik důchodových reforem a má systém dost složitý. Poslední zákrok je vyrovnání věku, pro odchod do důchodu žen s muži, po připomínkách Soudního dvora. Stát nemůže brát peníze na důchody ze zdanění podniků, soukromých nebo státních ale jen z důchodového fondu, takže až tam nic nebude, nebudou ani penze. Jenže nad tím bdí příslušné finanční orgány EU a národní vlády nemůžou dělat nějaké hokus pokusy.

Anonymní řekl(a)...

Milý Moby, díky za otevření diskusního fóra. Registraci nefandím ani v diskusích ani v partnerských vztazích.

Jinak k dnešnímu článku - tentokrát se to gramaticky moc nepovedlo.

Valdez

informace řekl(a)...

Proč by měli němečtí dělníci platit penze Řekům, kteří jdou do důchodu v 52 letech?
Europe cannot leave Athens on its own
By Tommaso Padoa-Schioppa
Published: February 18 2010 20:33 | Last updated: February 18 2010 20:33 Financial Times

What should be made clear to the public is that no country has full sovereignty any longer – not Greece, because of its misbehaviour, and not even Germany, because of its openness (which is a major source of its prosperity).
Some luck is indispensable, but what matters most is enlightened political leadership backed by good economic advice. This is needed primarily in Athens, but also very much in Brussels, Berlin, Paris and every other European capital.
http://www.ilsole24ore.com/art/SoleOnLine4/dossier/Italia/2009/commenti-sole-24-ore/21-febbraio-2010/esame-greco-unione-europea.shtml?uuid=4f4ddcdc-1eeb-11df-973b-d71534057fb5&DocRulesView=Libero

Moby Dick řekl(a)...

Anonymnímu k "tentokrát se to gramaticky moc nepovedlo".

Pravděpodobně komentujete psí verzi deníčku na
http://neviditelnypes.lidovky.cz/moby-dick-citius-altius-fortius-dad-/p_doupe.asp?c=A100220_000010_p_doupe_wag
K tomu vysvětlení:
V pátek jsem jel se ženou Moby Dicka na velký nákup. Psaní deníčku jsem během týdne zanedbával a musel jsem ho napsat najednou - jako většinou. Trvá mi to vždycky 5 hodin. 4 hodiny psaní a 1 hodinu korektury. Tentokrát jsem se dostal k počítači až v 8 večer. Takže jsem deníček 5 minut před půlnocí poslal Jirkovi Wagnerovi s tím, že by mohl vychytat mouchy. Já to ani neměl čas po sobě přečíst, jen jsem kontroloval funkčnost linků.

JW obvykle ještě dělá korektury, ale už bylo moc pozdě. On pak někdy ještě dodělává korektury i po půlnoci - jenže zrovna ten den odpoledne dostal k práci nový počítač, a ještě do něj nahrával programy - neměl ho vychovaný. Takže to nechal běžet.
Korektury jsem pak ještě dodatečně dělal zde na Šamanově blogu, a ukončil je hodinu po půlnoci.

Na NP je tedy nezkorigovaná prasárna, ale nemohu se tam omluvit v komentáři pod příspěvkem, protože když už nejsem registrovaným a ztotožněným autorem, nechci být ani registrovaným komentátorem...

Tak se těm, kteří sem ze Psa zabloudili, omlouvám alespoň dodatečně.

Za zájem dík,
>>:)) Moby Dick