pátek 12. února 2010

Světlé zítřky amerických pilotovaných letů

Úsporná opatření prezidenta B.Obamy zasáhla americký program přímo v jeho nejcitlivějším místě. Zrušení vývoje systému Constellation nejenže tento program prakticky likviduje, ale zprvu ani neušetří. Nejdříve se oknem vesmíru dokořán vyhodí devět miliard dolarů, které již byly investovány. Načež se bude muset proplatit nějakých dvě a půl miliardy dolarů za storna při rušení už dohodnutých kontraktů. Výrobci se prý mohou spolehnout na soukromý rozvoj. Což zní velice rozumně a velice pravičácky.
Důvěryhodná informace praví, že NASA už podepsala smlouvu na 3,5 miliardy dolarů se společnostmi Space Exploration Technologies (zkráceně SpaceX) a s Orbital Sciences. Další společnost Bigelow Aerospace prý pracuje na projektu trvalé oběžné stanice jako "vědecké laboratoře". Již na oběžnou dráhu zdárně umístila dva modely (v měřítku 1:3), které prý fungují perfektně a chce poslat opravdovou stanici na oběžnou dráhu v roce 2014. Jenže ke zprávě z roku 2007 schází další informace o dalších pokusech, které měly proběhnout letos a vloni. A hlavně jiná informace praví, že tento komerční projekt, využívající původně plánované nafukovací technologie NASA, má sloužit jako hotel s nepatřičným názvem Nautilus. Jistě, komerční projekty musejí vydělávat, a nejspíše vydělají na turismu - což je možná nejsmysluplnější využití. Hned poté se v kosmických hotelích otevřou nejlépe placené smyslné služby - bordely.
No dobře. Bude vypuštěna soukromá kosmická stanice. (Ruským nosičem, stejně jako modely.) Hned potom, co Číňani uskuteční svůj Projekt 921-2. Jenže stanici teď nepotřebujeme. Už jedna velká existuje, jmenuje se ISS a už se pomalu plánuje její zrušení - ačkoli tento projekt za řádově sto miliard ještě není dostavěn.

Co potřebujeme: musíme se na ty stanice a do těch hotelů nějak dostat. Zatím platí Američané Rusům za jednu letenku 50 milionů dolarů. Ale co až se ukáže, že všechny lety jsou na příštích deset let vyprodány?

Máme tady přece ty soukromé společnosti. SpaceX chce svůj kosmičeskij karjábl Dragon vypustit už letos ke stanici ISS. Automaticky, jak bylo plánováno. A jako nákladní loď, jak bylo plánováno! Mezi kontejnerovým automatem a kosmickým autobusem je sakra velký rozdíl. Společnost vyvíjí vlastní nosiče na kapalinový pohon řady Falcon. Už v říjnu 2008 vypustila vlastním nosičem maketu družice těžkou 165 kg. Nechci nikomu kazit nadšení, ale k dopravě posádky na ISS či Nautilus nebo Galaxy, jak se ty orbitální špeluňky mají jmenovat, je ještě daleko - zejména z kapacitních důvodů. SpaceX už má totiž od prosince 2008 podepsaný s NASA kontrakt na 1,6 mld. dolarů, za kterých má vypravit 12 dopravních letů ke stanici ISS po roce 2010. Předpokládám, že půjde o nákladní lety. Řeči o tom, že v roce 2011 - prakticky ihned po skončení letů raketoplánů - bude Dragon přestavěn na kosmickou loď pro dopravu pasažérů, beru jako reklamu k tomu, aby společnost dostala včas životodárné kontrakty. Čuju, že právě kvůli tomu byl původně přislíben onen ročník 2011. Totiž touto optikou viděno se vlastně nic neděje, když shutlly půjdou do šrotu a Constellation bude až posléze. Dragon překlene nepříjemnou mezeru několika let. Když se pak ukáže , že nepřeklene, pak zde přece máme Constellation. Jenže ten teď nemáme, a pokud vím, pak Dragon ještě za sebou nemá žádný zkušební let - ani nemá udělen žádný certifikát! A teď se koukám, že ten první avizovaný Dragon na orbitě bude kus, určený původně jen pro pozemní testy, bez motorů a přístrojového vybavení...

A nákladní lodě se na Zemi zpět nedopravují - po použití se odhazují ke shoření v atmosféře. Právě bezpečný návrat z plnohodnotné oběžné dráhy bude tím pravým oříškem. Ano, věřím, že během příštích pěti let bude nějaká firma schopna dopravit kosmonauta na orbitální stanici. Ale ze stanice pošupajdí dolů Sojuzem - anebo se budou kosmonauti na oběžné dráze hromadit jako Cimrmanovi horníci v dole...

No jo, no. Družici dneska už umí vypustit kdekdo, ale vyvinout pilotovanou kosmickou loď, aby hned někoho nezabila, dá sakra práci! Zatím se to podařilo třem výrobcům: SSSR (dnes Rusko), USA - a teprve po dalších pětačtyřiceti letech Číně. K vlastnímu pilotovanému projektu asi měla nejvíc našlápnuto Velká Británie, a dnes je mu nejblíže ESA. To všechno jsou státy nebo sdružení států - zatím se to "soukromníkům" nepovedlo. Nestačí totiž vyrobit "pouze" bezpečný nosič a kvalitní kabinu. K pilotovaným letům při zachování dnešního bezpečnostního komfortu je totiž potřeba složitá infrastruktura:

Lékařská podpora
Kosmodrom
Řídící centrum
Systém sledovacích stanic
Záchranné týmy - na místě i na celém světě
Záložní místa na přistání
Občas se hodí mít po ruce flotilu záchranných lodí a nějaká ta letadla a vrtulníky
...a. t. d...

Poskytne toto vše NASA? Možná. Jenže to vše stojí více, než samostatný kosmický let - a Obama chtěl ušetřit, ne? Proč by ze státních peněz financoval soukromé výlety? Jestli si někdo myslí, že NASA vlastně bude outsourcovat pouze pilotované lety, a celou infrastrukturu si ponechá, pak se asi mýlí. Btw: Kdo bude platit - platit a udržovat a sledovat - systém spojových družic, které v současnosti zabezpečují nepřetržitý tok informací ze Space Shuttle, tedy spojení s řídicím střediskem na celém orbitu?

Ale hlavně je třeba zachovat jisté bezpečnostní parametry. Jednak jde o bezpečí astronautů, pak jde o bezpečí obyvatel příslušného kontinentu, a nikoli na posledním místě jde i o něco, čemu jsme dříve v době studené a jiných válek říkali "národní bezpečnost". Kosmický soukromý podnikatel bude přísně hlídán. Nemůže si ho koupit žádná Al-Kajda, jejíž pilot by třeba provedl taran na N.Y. Tady bude největší zádrhel. V ouřadování, v prověřování - zde věštím mnohem větší problémy než v čistě technických věcech! Protože to nebude jen tak, získat koncesi k provozování letů s lidskou posádkou na oběžnou dráhu.

Ale vždyť přece je tu alespoň pět společností, které chtějí vydělávat na vesmírné turistice! Kosmická loď společnosti Virgin Galactic už byla ve vesmíru a její zdokonalená verze tam má vozit bohatou klientelu pravidelně. Společnost Space Adventures chce dokonce provozovat hnedle tři kosmodromy - v Singapuru, ve Spojených arabských emirátech a ve Spojených státech severoamerických. Tento turistický průmysl má generovat miliardu dolarů ročně! Tak kde je problém?

Problém je v tom, že zatímco reklamy a média píší o "kosmonautech" a "kosmických letech" jedná se pouze o vyhlídkové letecké zájezdy. Pravda, sice do extrémních výšek, ale nikoli na oběžnou dráhu. Kvůli zápisu do knihy nvštěvníků "kosmického prostoru" musí tato letadélka překročit úředně stanovenou hranici 100 km. Jenže jejich největší rychlost je 3 Mach, a na vrcholu své suborbitální balistické křivky mají prakticky nulovou dopřednou rychlost. Kdežto k dosažení orbity potřebujete 25 "M" (ve vakuu...).

Dovolte otázku: Proč by soukromníci riskovali vývoj plnohodnotné kosmické lodě, když jim z toho téměř "nic" nekyne? Anebo - když jim kynou pohádkové výdělky v jiných oblastech? Turisté zaplatí miliardu ročně za několikaminutový pobyt v beztížném stavu, kdy se na okamžik dopraví na práh vesmíru. A tentýž den mohou jít ještě do jiného lunaparku. Pobytoví turisté se do hotelu/bordelu také pohrnou - ale proč by hoteliér vyráběl auta, když turisté rádi zaplatí levným ruským rikšům? Nebo indickým? A proč by někdo jezdil za státní peníze autobusem s vědci, techniky a výzkumníky, když z turistů a kurev má přece největší vejvar?

Toto je argument: "To, že jsme nalili devět miliard do neuskutečnitelného projektu, není omluvou pro to, abychom do něj nalili dalších padesát miliard. Pořád zůstává neuskutečnitelným programem," pravil Jim Kohlenberg z "úřadu pro vědeckou a technickou politiku Bílého domu". (Kolik bilionů se vhodilo do bank a automobilek a hypoték - a kolik se jich tam ještě vhodí na uskutečnění neuskutečnitelného programu "domek na půjčku pro každého"???)

Tak dobře, jednou přece jen někdo v Americe, Brazílii nebo Indii bude soukroměkapitalisticky vypouštět na oběžnou dráhu kosmonauty - výzkumníky. Ale nebude to na Měsíc, ani na Mars. Ne v průběhu příštích dvaceti let. Takže jaké budou ty zítřky amerických pilotovaných letů?

Světlé - ale ne americké.

Američané nejenže ztratili Měsíc, Mars a další planety, měsíce a planetky Sluneční soustavy, oni především ztrácejí - Ameriku!

Dáno na Šamanův blog v Praze dne 11. února 2010

16 komentářů:

drak řekl(a)...

Toto, když se to domyslí naprosto do důsledků, je ta nejhorší zpráva z USA, kterou jsem za poslední dekádu slyšel. Když volili tohoto presidenta, tak rozum byl kdesi na procházce.

informace řekl(a)...

Jsem technologický analfabet a tak nevím, co dodat. Našla jsem ale na sajtu demokratického kontroverzního politika Lyndona H. LaRouche (bližší na Wikipedii) video o zničení Nasa.
http://www.larouchepac.com/lpactv?nid=13392
The destruction of Nasa

Kromě toho je tam zajímavá konference tohoto politika, kde tvrdí, že Obama má být odstraněn z americké politiky, protože je jen loutkou britského imperia (EU), loutkou evropského oligarchického systému.
http://www.larouchepac.com/webcasts/20100130.htmlThe End of the Obama Administration

Jde o řeči blouznivého štváče nebo je to realistický pohled na svět? Přikláním se k první alternativě, podle La Rouche je na př. Obamova zdravotní politika obdobou Hitlerovy genocidy.
Máte-li trpělivost (videa jsou dlouhá), poslechněte si a posuďte sami. Je to nakonec hlas z Ameriky.

Anonymní řekl(a)...

Že "Obama rozhodl" se mi zdá dost "optimistické"

Pilotované lety nemají vojenský význam.

informace řekl(a)...

Dodatek k předchozímu komentáři.
Materiál o vojenské politice USA
The Quadrennial Defense Review (QDR) is a study by the United States Department of Defense that analyzes strategic objectives and potential military threats. The Quadrennial Defense Review Report is the main public document describing the United States's military doctrine.
http://www.scribd.com/doc/26120037/Quadrennial-Defense-Review-Report
http://csis.org/publication/2010-quadrennial-defense-review
http://www.defensenews.com/story.php?i=4473825&c=POL&s=TOP

STK řekl(a)...

2 Drak:
Tímto rozhodnutím se mi stal Obama osobním nepřítelem.
SF, které jsem četl jako kluk (a musím konstatovat s nelibostí, že jsem si tehdy, za tuhého socilaismu nasbíral do knihovny ty nejlepší kousky, nyní už kupuji SF jen sporadicky) se začalo vypňovat, byť popisy technologií se ukázaly jako věc, které zastarala jako první a popisované společenské zřízení tenhle aspekt beprostředně následovalo.
Tehdy mě nenapadlo, že se budu někdy dívat na přímý Tv přenos z přistání na Měsíci, nebo se každý večer kouknu na net, kam až se dostala Opportunity, připadně zda se podařilo Spiritu vyváznout z písečné pasti.
Sledoval jsem plány NASA na lety s lidskou posádkou na Mars a odhadoval, zda ještě před smrtí uvidím, jak se "člověci" prochází po jiné planetě.

Tak už to neuvidím. Nemám proto Obamu rád.

Šaman řekl(a)...

Budou se procházet Indové a Číňani. Možná Japonci, možná Brazilci...

A hlehle, kocoure. Že byly ty scifárny z 60. let nejlepší? Když už jsem nemohl žádný takový najít, tak jsem si napsal vlastní! Blackout. Vyšlo 1999 a popisuju rok 2024. Takže už je jedenáct let poté a čtrnáct předtím, to je sranda...

Po těch 11 letech to dávám na síť vždycky po půlkapitole na Sardenu. A zdá se, že to zase někdo čte. Von je odkaz vlevo tady nahoře na liště, ale dám ho i sem (je tam seznam všech částí, co už vyšlo:):

http://neviditelnypes.lidovky.cz/blackout-hodiny-pote-2-0u3-/p_scifi.asp?klic=88054

STK řekl(a)...

Tak už jsem konečně pochopil, proč jsem zalezl (po rozvodu se Psem) zrovna to téhle hospůdky.
Intuice!
Vyučil jsem se v podniku, který se teď jmenuje Telecom. Pak jsem (jen krátce ) spotřebovával to, co Šaman vyrábí (-60 V=).
K tomu: už léta sbírám tzv. postkatastrofickou literaturu. Šamanův Blackout je, pokud vím, typickým představitelem zrovna tohohle typu SF. Jsem neortodoxní liberál - a takových tu také pár posedává. A tu mám rezervovanou stoličku u kamen.
Tak kam jinam měl ten starý kocour zalézt? ;-)
---
Ad "stará" SF: Myslím, že právě nechuť tehdejší věrchušky příliš podporovat "nesocialisticky nerealistickou" SF (a to ani sovětskou!) vedla nakladatelství k tomu, že vydávali to nejlepší, co bylo k dipozici. Poto mám v knihovně police se SF naplněné většinou zažloutlými paperbacky, z jejichž lepené vazby občas vypadne pár listů. Co se dá dělat, trochu lepidla a jsou zase na svém místě.
Ale to počteníčko! Bratři Strugačtí, raný Asimov, A. C. Clark, pozdní Stanislav Lem...
A taky Malevil, Den trifidů, Bídné roky, Muži pod ochranou, Non stop...
---
Člověk je asi v principu antropocentrickým tvorem. Pokud nedokážeme poměřit například cizí civilizaci právě sebou samými, lidmi, nikdy ji nepochopíme. A právě SF o lidech, o jejich chování v mezních situacích je to, co mě zajímá. Myslím, že mi v knihovně přibude jeden raný Kovanic.

Tož tak.

Větší vlastenec řekl(a)...

No, kocoure, právě v "pozdním" Lemovi lze se dočísti, co povstane z poměřování cizí civilizace sebou samými, lidmi.

Jedno velké Fiasko.

Není tedy lepší raný Lem, s čistou a jasnou vizí zářných komunistických zítřků ?

Šaman řekl(a)...

Kovanicův Blackout se dá půjčit v papírové formě v leckteré knihovně. Dá se i koupit v antikvariátě, v aukci na netu, i čerstvě deset let nově nepoužitý (129, CZK:). Ale ať jsem hledal, jak jsem hledal, na netu jsem našel jediného distributora: Daemon.cz Tam mají - stejně jako u všech jiných dobrých knihkupců - i román Zapomeňte na Mars, vlakové čtení ze sady Mark Stone -Zlato Alwogiry - a pár sborníků a čísel časopisů, ve kterých vyšly sci-fi povídky tohoto mladistvého beznadějného autora.
Jinak v době, kdy byl Šaman knihkupcem, koupil tohohle Kovanicova titulu několik balíků - a ještě mám několik knížek na skladě...
JK, prodej knih: jan.kovanic@seznam.cz

Šaman řekl(a)...

Jinak - firma se teď "jmenuje" ou! tútú, nebo tak nějak. Strávil jsem tam nezapomenutelných 25 let, ale už dělám v jiný telekominický firmě.

A ten pravej Blackout teprve přijde...

STK řekl(a)...

Ne fiasko, VV. Kuřecí maso.
A tak to stejně dopadne, věřte mi, Vlastenče. Budeme všichni poslouchat Pánův Hlas.
His Master Voice - věštecká značka. Jenom tam neměl být ten pes... Neviditelný.

K mladému Lemovi: Nemám mu to za zlé. Každý nějak začínal. Např. já se prý dokonce počurával...

Šaman řekl(a)...

"Roku 2003... Mnoho let už uplynulo od pádu posledního kapitalistického státu. Těžký, bolestný a velký úsek spravedlivého přetváření světa se chýlil ke konci. Bída, hospodářský chaos a války se již nestavěly do cesty velkolepým plánům obyvatel Země."
Astronauti, psáno 1951 - sáhnu do knihovny za sebou - viz foto - a vytáhnu. Lem si později nepřál tuhletu socialistickou agitku zmiňovat v registrech svých děl....

Větší vlastenec řekl(a)...

Uh oh.
Kuřecí maso ???
Was ist mit diesem Rätselwort gemeint?
Jsem jen prostý pracující, studoval jsem stejné university jako Aljoša Peškov. Takže termín "kuřecí maso" mi v souvislosti se sci-fi literaturou evokuje pouze svěží a úderné antikapitalistické dílo "Obchodníci s vesmírem", vytvořené kolektivem pokrokových autorů Pohlem a Kornbluthem.

Každopádně – moje výše uvedená otázka byla jen řečnická. Vždyť přece každý pokrokový, levicově založený člověk ví, že komunismus je budoucností lidstva. Takže naše vítězství v květnových volbách bude velký skok (zpět) pro naši vlast, ale jen malý krůček pro lidstvo.

A nebudou už žádní páni. Pány (i dámy) železným koštětem smeteme na smetiště dějin. Znít budou jen hlasy prostých pracujících, znít budou šťastně a radostně : http://video.mail.ru/mail/crow-s/396/627.html

A tančit, tančit se bude všude !

drak řekl(a)...

2 STK & Šaman

Já pana Obamu nemusím už od začátku, kdy už během jeho nehorázné barnumské kampaně bylo poměrně jasné, že jeho sliby hodně překračují meze rozumného a slušného natolik, že to až uráží zdravý rozum. Dost podobně se mimochodem chová i současná ČSSD.
Co se sci-fi týče, tak bych řekl, že ty staré dobré knížky od Asimova, Clarka, Lema a dalších mám v honém počtu doma a musím se přiznat, že mě nedávno publikovaným Blackoutem na NP zaujal jako autor i pan Kovanic, takže se po jeho knížkách rozhodně rozhlédnu :-)

STK řekl(a)...

2 VV:
Nemohu teď v noci probíhat knihovnu, spí tam žena. Navíc moje.
Nevím přesně, která Lemova kniha to je, ale myslím, že Pánův hlas. Jedna z mnoha zápletek tohoto díla je v tom, že lidstvo dostalo z Vesmíru rádiový vzkaz. Když se podle něj zařídili a vyrobili vzkazem popisovaný aparát, začala v nádrži "stroje" vznikat hmota. Obrovská hmota. Když se jí kousek z výzkumných důvodů odřízli, vypadala, chutnala a dala se používat jako kuřecí maso. Nic záhadného. Až na to, že...
Jako jedna z alternativních budoucností mě ale případ "kuřecí maso" naplňuje ještě větší hrůzou, než Velké Vize Vlastencovy. (Ostatně - ty jsem zažíval v praxi dlouhá léta a přežil! (Jestli v kompletním duševním zdraví, nevím zas tak jistě...)

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro STK :

http://en.wikipedia.org/wiki/His_Master's_Voice_(novel)
Prostě fiasko.

A jinak - ony "vize" nejsou "moje". Zlatý věk, ať už jako vzpomínka nad doby nenávratně minulé nebo jako vyhlídka na (možnou) budoucnost, patří všemu lidstvu.
Takže stačí poněkud přeformulovat základní atributy Zlatého věku na 1)odstranění vykořisťování člověka člověkem; 2)sociální spravedlnost (rozuměj rovnost), a máme ideály socialismu jako na dlani.
Ani nemusíme slibovat pečené holuby rovnou do huby (tohoto výdobytku dosáhneme až v komunismu), a volby máme vyhrané.

A když k tomu opět slíbíme ochranu naší vlasti před sudeťáky, američany a sionisty (a nově evropany) ... Pche !

S námi nesmrtelný Lenin, kdo proti nám ?!?