středa 24. února 2010

Trochu více toho evropského nacionalismu, prosím!

Konec kolonialismu evropského, začátek kolonialismu jihoamerického. Diplomatická bitva o Falklandy - neexistuje.

Ve středu 17.2.2010 argentinská vláda vyhlásila, že bude kontrolovat všechny lodě, které se plaví na Malvínské ostrovy skrze "argentinské teritoriální vody". Přičemž argentinskými teritoriálními vodami jsou míněny vody kolem Malvín, které prý Argentině patří "historicky". Načež britská vláda poslala ponorku, která má britské Falklandy s třemi tisíci poddanými Jejího Veličenstva zásobovat.

Různá jména označují stejné souostroví, jež bylo objeveno britským mořeplavcem Johnem Davisem roku 1592. V té době zde žili jen tučňáci, a ještě nějakou dobu tomu tak mělo být.  Roku 1690 je britská expedice Johna Strongajim pojmenovala dle lorda Falklanda.  Malvíny se jim říká od r. 1764, kdy sem dorazil francouzský mořeplavec Louis-Antoine de Bougainville – podle přístavu St. Malo či snad podle francouzských ostrovů "Îles Malouines". V té době se sem také Francouzi nakvartýrovali. Většinou velrybáři a piráti. Francie ostrovy prodala r. 1766 Španělům.

Asi pět set kilometrů odtud na západ je jihoamerické pobřeží. K němu jako první Evropan dorazil r. 1516 Španěl Juan Días de Solis – čtyři roky před Fernão de Magalhãesem. R. 1539 se dnešní argentinské území stalo součástí španělských jihoamerických držav. Nezávislost na Španělsku získala Argentina po šestiletém boji v roce 1816. A teď pozor: V té době měli Španělé své Malvíny už 50 let koupené od Francouzů, kteří je předtím zabrali domorodým tučňákům! Ti na osvobozenecký boj nepomysleli.

Argentinci ano. Kolem roku 1820 Malvíny "historicky osídlili". Ne nadlouho. Roku 1833 ostrovy vojensky zabrali Britové - a od té doby to jsou zase "Falklandy" a jsou součástí mezinárodně respektovaného území Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.

Argentinci ostrovy dobyli vojenskou silou "zpět" roku 1982, čili téměř po jednom a půl století. Načež jim Britové vyprášili kožich. Poté padla argentinská junta, která si myslela, že si agresí vylepší domácí reputaci.

Na ostrovech mezitím proběhlo referendum, ve kterém asi 1700 voličů většinou skotského původu rozhodlo, že chtějí zůstat britskými občany. Argentinci se však svých "nezadatelných práv" nevzdali.  V ústavě z roku 1994 si zakotvili, že se nároků na Malvíny nezříkají.

V pondělí 22.2.2010 začala na šelfu 100 km severně od ostrovů firma Desiore Petroleum s pokusnými vrty, které mají ověřit předpokládanou zásobu až 60 miliard barelů ropy.

Argentinská vláda, jež má v současnosti u obyvatelstva pouze 23% oblíbenost, se rozhodla svou popularitu zvýšit. Na konferenci v Cancúnu ji jednomyslně podpořilo 32 států latinoamerického regionu. (S vyloučenou účastí Kolumbie, kde prý "vládne vojenská junta".) Jihoameričtí lídři podepsali "Deklaraci o malvínské(!) otázce" a zvláštní "Komuniké pro těžbu nafty".

Ve středu 24. 2. 2010 se argentinská prezidentka Cristina Fernandéz de Kirchner rozhodla otázku předat OSN. Chce, aby byla přijata rezoluce odsuzující Brity. Průzkumné vrty prý  jsou porušením rezoluce OSN, která zakazuje jednostranné akce ve sporných vodách.

Tak bacha! Ohne sranda!! Jaké "sporné vody"??? Stejně tak je "sporná" samostatnost Gruzie, Finska nebo územní příslušnost pohraničí České republiky!!!

Velkou oblibu získali argentinští bojovníci za osvobození malvínských tučňáků u venezuelského diktátora Cháveze, který už má slíbenou masivní dodávku sovět, é, ruských zbraní. Také v největší zemi regionu, Brazílii, mají neo-anti-kolonialistické argentinské požadavky oporu.

Brazilský prezident (a zároveň premiér) Lula da Silva jde mnohem dále. Vyzval OSN k "politickému vysvětlení", proč Malvíny přísluší zemi, která je 14.000 mil daleko od ostrovů. Podobná otázka se může týkat dalších britských enkláv, zejména v Karibiku. (A dalších držav zejména evropských zemí, ale i USA.) Nic proti samostatnosti – ale tady se vyhlašují územní nároky země, která je od dotčeného území vzdálena stále ještě půl tisíce kilometrů, a která tam nemá ani národnostní menšinu. (Pokud nepočítáme tučňáky.)
Lula da Silva se však nezastavil. Rozmáchl se celoplanetárně: Je prý nutné opět diskutovat o roli Rady bezpečnosti OSN, protože je zcela evidentní, že již není možné pokračovat s Radou bezpečnosti, která odráží geopolitickou realitu druhé světové války a je tudíž zapotřebí vzít v úvahu změny, které nastaly ve světě. (Míněno členství GB v RB.) A dále, k problematice "změny klimatu", či přesněji vyplacení nehorázných částek vládcům třetího světa bez kontroly, na co jdou: "Není možné, aby bohaté země na řešení tohoto problému přispívaly tak malou částkou peněz a ještě se chovaly jako že nám dělají laskavost, když ve skutečnosti ony znečistily svět, tudíž se nejedná o laskavost, ale prostě o zaplacení dluhu." Vole, a kdo neumí uhlídat amazonskou džungli?

Vážení rodáci, dostáváme se do nového kola boje proti kolonialismu. Nyní nejde o osvobození porobených národů, ale o snahu porobit demokratický svět!

Proti výhrůžkám sjednocené Jižní Ameriky zatím stojí místní falklandské ozbrojené síly: fregata HMS York a čtyři nové stíhačky Eurofighter Typhoon. Jo, pluje tam ta ponorka.
V roce 1982 bylo rozkošné sledovat reakci našeho tisku na tehdejší argentinsko-britskou válku. Protože Argentinu ovládali juntáši, proti kterým Rudé právo psalo každodenně velmi ohnivě, vypadaly tak i první zprávy: Argentinští agresoři napadli Falklandy. Navečer už dostali naši hlavouni ťafku z Moskvy. A od té doby komunistický tisk mluvil o osvobození Malvín. Ačkoli tehdejší oficiální politický atlas světa, vydaný Novou dobou "ve spolupráci československé a sovětské redakce" psal o "Falklandských ostrovech". Britové byli totiž imperialisti...  Dnes bude opět velmi zajímavé sledovat, jaké jméno sousostroví budou používat  která média ve kterých zemích. Třeba zrovna ta ruská. O jihoamerických už to víme.

Co je však varovné: Evropská unie, jíž jsme společně s Velkou Británií členy, na tento - měsíce očekávaný - konflikt absolutně nereaguje. Je to o to podivnější, že novopečenou "ministryní zahraničí" EU je britská eurokomisařka Catherine Ashton.

Velká Británie je i členem NATO. Nepozoroval jsem, že by tato organizace nějak reagovala poté, co se její členská země stala obětí agrese. Ano prosím, vyhlášení  námořní blokády je dle mezinárodního práva akt agrese. A nejde tu jen o ochranu nějakých 3.000 Skotů, ale o zdroje energie. O zdroje nearabské, nejihoamerické, neafrické, neruské, nediktátorské, nejuntášské, neislámské, necarské - ale evropské ropy!!!

Myslím si, že by tentokráte ta trocha britského neokolonialismu nezaškodila. O Brity se neobávám, o Evropany a Američany ano. Náměstek argentinského ministra zahraničí Victorio Tancetti totiž tvrdí, že jeho země nehodlá  v tomto sporu "přistoupit k vojenskému řešení". Ví, že by zase dostali na budku. Avšak Argentina "má na Malvíny zákonné právo". A to se bude snažit protlačit přes OSN. Nebylo by to poprvé, že vojenské vítězství je zmařeno podepsáním debilních smluv tupými či podplacenými politiky. Dnes se nedá říci "U Port Stanley se bojuje za Evropu". Dnes se bojuje u jednacích stolů, kde mají zatím přesilu novodobí rozvojoví imperialisté. Vlastně tam křičí pouze oni. Diplomatická bitva o Falklandy vůbec neexistuje.

Proto volám na evropské vlády – i na tu naši českou:

Projevte trochu více toho evropského nacionalismu a podpořte - zejména politicky - Velkou Británii!


Psáno v Praze dne 24. února 2010

26 komentářů:

STK řekl(a)...

Jak už kdysi řekl jeden Děda Mráz... zpět - V. Klaus, "O peníze jde až v první řadě!"

Ale vzhledem k celkové "předposranosti" celé euro-atlantické neboli křesťansko-židovské civilizace to vidím černě. Železná Lady je už v důchodu a ostatním... ...ostatním evropským "činovníkům" jde jen o ty jejich - prachy!
Takže opět "pracka v láhvi" - a následná porážka toho, čemu my hrdě říkáme "evropská kultura".

Anonymní řekl(a)...

Židy do toho netahejte STKáčko, ti se o sebe dovedou postarat nejméně od WW2, posr anná euro pa to je u boha s na konci á. Ahoj

jiný Honza řekl(a)...

Móóóc dobře si pamatuju, jak se smáli v Rudém právu amíkům - prý co budou dělat, když jsou v NATO i obdobném spolku států ameriky (nějak už si nepamatuju název). Pro mě je zábor jako zábor - pokud nepředcházela dohoda, je to agrese.
A co se týče zbytku: kolonialismus travl příliš krátce. Někde výhody pochopili (Indie), jinde byli evidentně kolonisováni málo a je třeba to zopakovat.
Tak a teď se pusťe do bílého heterosexuálního muže, nevěřícího a neinvalidního. 8-D

žibřid řekl(a)...

Jak moc se chápe Argentina jako stát domorodých jihoamerických Indiánů? Vždyť to jsou samí (bývalí) evropané.
Referendum považuji za důležité. Územní nároky Argentiny, vzdálené cca 500km jsou zcela mimo, hlásit by se mohla stejně dobře třeba Brazílie nebo Chile.
Naopak by bylo vhodné uspořádat referendum, zda se Argentina nechce připojit k Falklandám a věřím, že by tamní politici měli dost co dělat, aby výsledek byl, že nechce :-)

Michal řekl(a)...

Tady nejde jen o referendum, ale o fakt, že OSN je paralyzováno "rozvojovými" diktátory a v budoucnosti bude dříve či později zneužito proti civilizované části světa! O stavu NATO a dnes přetřásanému článku 5 ani nemluvě. To by se naši politici mohli pos.at (hlavně komanči), kdyby měly poslat nějakou jednotku na Falklandy. Většinu práce bude stejně mít námořnictvo a letectvo. Jen jestli opět nestáhneme ocas mezi nohy a neutečem jak je u současných politiků zvykem! Souhlas s Šamanem, že by EU mělo držet za jeden provaz a ukázat, že si stojí za svými právy!

STK řekl(a)...

2 Michal:

EU? Ani přibližně ne jedním směrem, natož za jeden provaz ... ;-/

Takže: Stáhnem, utečem - a ještě budeme hlasitě roztrubovat, že jsme "zabránili krvavému konfliktu".

drak řekl(a)...

Bylo by velmi žádoucí, aby EU a NATO rukou společnou a nerozlučnou vykázali Argentinu do patřičných mezí. Jenže k tomu by bylo zapotřebí, aby se v evropské politice vyskytovaly osobnosti alespoň trochu se blížící tomu, co representovala Margaret Thatcherová, jenže ona se se tam vyskytuje taková rozbředlá ztělesněná personální nouze, že čekat od těchto lidí cokoliv rozumného, srozumitelného, jasného a vyhraněného, je cosi z říše sci-fi, takže asi nám zase začíná jeden příběh se špatným koncem, protože k dobrání se dobrého chybí politická vůle. Doufejme, že aspoň v Británii k tomu zaujmou rozumnější stanovisko.
Ono by také bylo žádoucí, aby naši politici vykázali do patřičných mezí železniční odbory a další vyděrače, ale také raději rychle ustupují. Asi bude vhodné zaujmout taktiku známou z bojových umění a to tu, že nestačí-li mi mé vlastní síly proti protivníkovi, tak proti němu využiji ty jeho, např. vykročí-li proti mně, místo abych se mu stavěl do cesty, ustoupím do strany, nastavím mu nohu a postrčím ho ve směru pohybu vpřed, hubu si už rozbije sám. Není-li tedy v silách pravice zabránit odborářskému a jinému vydírání a drancování beztak značně deficitního rozpočtu, nechť se pravice od tohoto konání hlasitě distancuje, třeba tím, že opustí sněmovnu a nechá tudíž levici co nejrychleji dovézt rozpočet na buben, z celého srdce pak přeji Jiřímu Paroubkovu a jeho "ekonomickým expertům" spolu s jejich zpitomnělými voliči zažít si, na vlastní kůži, jaké to je řídit se pokyny havranů z MMF a škrtat plošně výdaje rozpočtu o 20, 30 nebo 40%. Jak to tak sleduji, asi se nakonec dočkáme.

STK řekl(a)...

2 Drak:

EU je unií jen názvem a svými proklamacemi. Jinak tam všichni (hlavně ti větší a "starší") sledují jen své partikulární zájmy. Je to vidět i na "podpoře" odvetných opatření proti zavedení víz pro Čechy do Kanady. Nic neříkající, plytké žvásty, to je vše čeho jsme se po téměř roce od vzniku kauzy dočkali.

Dumám, co by asi udělala EU, (kdyby měla nějaké společné ozbrojené síly) v případě, že by maďarští nacionalisté vojensky obsadili jižní Slovenko. Asi by vydala nějaké neurčité prohlášení...
- - -
Politické směřování si představuji jako růžici kompasu: Nahoře je sever, to je politický střed. Nedosažitelná a nestabilní idea. Nalevo a napravo je klasická levice a pravice - tedy západ a východ, dále směrem na jihovýchod a jihozápad to jde do extrémní levice a pravice, které se na azimutu 180° spojí tak, že jsou od sebe neodlišitelné. Proto nemám rád, když se ultrapravičákům říká pravičáci. Jen trošku přidají na důrazu a už nejsou od ultralevičáků k nerozeznání. A naopak.

Druhým omylem je považovat např. ODS za pravicovou stranu. Pokud vládla, byla na ní pravicová jen ta rétorika. Zbytek byl klasický levý populismus. A u koryt nechutně mlaskala. Ale aspoň šetřila státními výdaji. Takže od ní ten sebeobranný/sebevražedný krok nečekám. Železničáři dobře vědí, že jsou schopni, když ne zastavit, tak aspoň přibrzdit chod státu a bylo by od nich zpozdilé toho nevyužít. Tenhle "sport" může provozovat jen pár profesí - hasiči, lékaři, energetici. Když začnou stávkovat umělci, učitelé, vědci nebo politici, nestane se vůbec nic - jen stát trochu ušetří. Vydírání se prostě nekoná.
Lidi nekoukají moc dopředu, maximálně pár dnů. A někteří ani tolik ne...

Takže pokud by nějakým omylem naše "pravice" využila pouček ze sebeobrany a Duce Paroubek by následně stát přivedl ke krachu, nebudu šťastný. Budu už asi v důchodu, důchody se budou krátit a pracovat nebude kde, takže budu žít z úspor. Ale ty mám v bance a netuším, zda nebude měna, třeba 100:1. Asi si brzy koupím malou zlatou cihličku.
- - -
Proto se já, bezvěrec, modlím, aby už konečně povstala nějaká "uvěřitelná" pravice a zmocnila se vlády nad touhle zemičkou, kde žije obrovské množství lidí (čti blbů), kteří si naprosto klidně půjčí na dovolenou nebo na Vánoce peníze od Providentu...

97 řekl(a)...

Nevim, co se autor divi, ze nove sdruzeni Lat.Am. zemi pouziva nazev "Malvinas" - tam je vetsina spanelsky mluvicich a spanelsky jsou to proste "Malvinas", anglicky Falklands a cesky si muzeme vybrat.
A "porobit demokraticky svet"? Lat. Am. je nyni demokraticka skoro cela, podobne jako Evropa. Amerika ma svoji Kubu, Evropa zase Belorusko.

Anonymní řekl(a)...

Milá prezidentka si na Falklandách přihřívá svoji politickou polívčičku, na konflikt nemá, jen čeří vodu a funguje jí to, kdo z vás před tím věděl, jakou mají v Argentině fajnovou vládkyni... Děkuji Šamanovi, který už se na tu registrovanou diskuzi nemohl koukat, a opravdu chtěl vědět, co si o tom myslí čtenáři, a ne placení " blogeři " ČSSD a KSČM.

Anonymní řekl(a)...

Já si myslím, že soudružka ministryně inostránych děl pošle vážné várování oběma stranám. Ty se leknou a opět zavládne mír....

Něco mi říká, že ta baba je spřízněna s Chamberleinem.

Anonymní řekl(a)...

Ono se to lehce řekne,ale co bychom jako členský stát NATO měli dělat?Nabídnout své ozbrojené síly na podporu oprávněných požadavků GB?Ona se se taková jednotná politika EU těžko prosazuje,když ve většině členských zemí sílí euroskeptické nálady pod vedením především pravicových stran,je těžké zaujímat společné stanovisko obvzláště za situace,že se liší pohledy na řešení krizí z pohledu nejsilnějšího spojence preferující silová řešení a zbytku NATO,preferující diplomacii a spolupráci.GB trpící neokoloniální nostalgií trčí jako solitér z celé Evropy,pro sebe bude jen těžko hledat sympatie,pokud bude trojským koněm americké politiky v Evropě.

Anonymní řekl(a)...

jedna šance by tu byla...Evropa ve své zbabělosti bude prchat od Falkland takovou rychlostí, že by do nich mohla z druhé strany vrazit....a pak by to mohlo dopadnout minimálně nerozhodně...

JVP řekl(a)...

2 STK-
No jo, ale myslíte, že Vámi trefně zmiňovaní klienti úvěrových společností by si zvolili nějakou pravicovou vládu? Já ne. A dokud zde bude takto nastavený volební systém, včetně všeobecného volebního práva, tak se situace nezlepší.

Šaman řekl(a)...

Pro návštěvníky ze Psa, kteří by chtěli diskutovat pod svým jménem / nickem, zde opakuji návod, co je támhle vlevo nahoře pod štítky a nad jídelním lístkem posledních 10 komentářů:

Jak komentovat pod vlastním jménem / nickem:
Přidat komentář -> Komentovat jako: (Vyberte profil...) -> Název/adresa URL -> do Názvu vyplňte své jméno / nick -> Pokračovat

Anonymní řekl(a)...

Diskutoval bych pod vlastním nickem,ale promiňte,doba nepřeje nezávislým názorům a já nestojím o to být osočován tu jako bolševik a tu jako modrý pták.Tady jsem vskutku svobodný.Ale Šamane,dobrý!Jen tak dál.

Anonymní řekl(a)...

Šamane, máte 100% pravdu. Jen bych dodal, že za WW1 se o útok na Falklandy pokusili i Němci. Britové byli připraveni a tak byla celá Německá flotila nakone zničena (napřed 4 křižníky z 5, pak, po dlouhé době i poslední z nich).

Anonymní řekl(a)...

Šamane, vím, že nic nevíte. Nebo víte, ale zamlčujete. Už při minulém konfliktu GB/Argentina NATO zásadním způsobem pomohlo GB. Je pravda, že boj vedly britské speciální jednotky a námořní plavidla, ale GB měla k dispozici logistickou podporu plavidel a základen USA a NATO v oblasti, veškeré informace z družic, v její prospěch se vedly výzvědné vzdušné operace NORAD i USA. Všechny země NATO včetně USA zastavily obchod s vojenským materiálem jak s Argentinou, tak s ní spřátelenými zeměmi už v okamžiku narůstajícího napětí, a to včetně Francie, která má k Falklandům (historicky logicky) "zvláštní vztah". Jen a pouze díky tomu "utrpěla" Argentina ztrátu pouze dvou plavidel (zcela nového bojového plavidla Sheffield a starší zásobovací lodi). A domnívám se, že naprosto stejnou podporu by dostala i tentokrát, i když současná politická situace se s tehdejší nedá srovnat. Argentina má daleko masovější podporu regionálních zemí LA, než měla 1982. USA zde rovněž ztratily značnou část svého vlivu. Jediné, co hraje ve prospěch GB, je zastaralost výzbroje LA zemí a drtivá technologická převaha zemí NATO. Všechno ostatní je proti ní, včetně obrovské vzdálenosti a krizí a účastí v íránském a afghánském konfliktu vyvolané nepříznivé vnitropolitické situace, která ji nedovolí vést větší válečné operace. Argentina si je této situace dobře vědoma a samozřejmě ji využívá. A NATO samozřejmě na tuto situaci reaguje - proč např. myslíte, že USA nepovolily vývoz českých L-159 do této oblasti? Letounů, které, ač podzvukové, dokáží ve vzdušném boji vymanévrovat bez problémů F-16 a má s nimi problém i Typhoon (ačkoliv se tím ČR z neznámého důvodu moc "nechlubí" a je dobrým zvykem na ně spíše plivat jako na "zbytečné letouny", jedná se v kategorii pokročilých výcvikových/lehkých stíhacích letounů o skutečně vynikající stroje). Váš článek, Šamane, považuji spíše za populistické slohové cvičení nepoučeného laika, než za seriózní komentář. Je to prostě rádobybodrá slátanina. Zdraví Jara London.

Jara London řekl(a)...

Aha, už jsem se poučil, jak vložit nick - díky, Šamane. Využiji toho jednak k oprvě - samozřejmě mělo být ... "utrpěla GB" ..., ne ""utrpěla" Argentina" ..., jednak k reakci na rádoby válečnická vyjádření některých zde přítomných. Zkuste si vzí globus a podívat se, kde vlastně ta Argentina leží. Pak se podívejte na to, kde leží kupř. ČR. A teď si představte, že někdo ve vládě vystoupí s plamenným projevem, jak je potřebné, aby se ČR zapojila do pomoci GB v boji o Falklandy. Ministr obrany bude pověřen, aby ze svého rozpočtu pronajal od některé další země NATO vhodné plavidlo, které by dopravilo do oblasti těžce vyzbrojený český expediční sbor. Zorganizoval jeho leteckou přepravu letouny pronajatými od Ukrajiny do nejbližšího vhodného námořního přístavu NATO. Zajistil jeho logistickou podporu a vzdušný most pro jeho zásobování na místě (předražená unikátní s téměř ničím v NATO nekompatibilní výzbroj českých vojáků nedovoluje využívat "místní" zdroje náhradních dílů a výstroje na základnách NATO v oblasti). Musí také zajistit zpětnou dopravu nejprve mrtvých vojáků, a poté i (jak jinak) zvítězivšího zbytku kontingentu zpět do ČR, a to včetně výzbroje a výstroje. Atd., atd. Řeknu vám, někdy se nad podobnými bláboly fakt hodně bavím.

Anonymní řekl(a)...

K úloze NATO:
Ze základnách dokumentů NATO vyplývá, že zasahuje při napadení severně od obratníku Raka. (Vit též plný název organisace.)

---

Taky je dobré si připomenout, že Argentina si nárokuje i Jižní Georgii a Jižní Sandwichovy ostrovy, což už se ani nenamáhá dokládat jakýmikoliv "historickými" nároky, ale prostě jen tak.

David

N.N.Nemo řekl(a)...

To Jara London
A já bych rovnou poslal české válečné námořnictvo. U Falkland už jednou bojovalo pod velením Admirála z Rispaldiců (Ducháček to zařídí).
Pokud čtu článek a ne kometáře, tak je tam napsáno "podpořte - zejména politicky - Velkou Británii!"
A o politiku jde, protože prezidentka půjde na věc v bloku Jižní Ameriky přes OSN. Podobně jako teď přes OSN útočí oteplovači. A dovedu si představit, co by udělalo angažmá USA v evropsko-jihoamerickém konfliktu. Jenže USA nic neudělají s tímto prezidentem.
Psalo se ale při podpisu lisabonu, že bude Evropa mluvit jedním hlasem? Tak teď Evropa mlčí jedním hlasem.

gogo řekl(a)...

Já naprost nemám pocit, že by EU někdy něco udělala....od toho tu přece není, dovede si snad někdo představit ty davy byrokratů, jak vymění propisky a počítače za maskáče a kulomety? Ještě tak bojovat proti globálnímu oteplování,to se dá v sedě...nebo ve stoje, když čtu podle silnic ty oranžové plakáty...

Anonymní řekl(a)...

No uvidíme, ale věřím že kdyby došlo na lámání chleba tak by se britové a američani, tedy akceschopná část NATO, k něčemu rozhoupali. JEstli se tam najde ropa tak to bude tutovka. A kecy z argentiny budou každému šumafuk - psi štěkají ale karavana jde dál.

STK řekl(a)...

To JVP:

Třicetikorunoví voliči si zvolí pravicovou vládu tehdy a jen tehdy, když jim pravice bude mazat med kolem huby - nebo - když je princ oranžských dovede na pokraj propasti - a bude potřeba udělat ten krok vpřed.
Jistě není rozumné, aby "Pepa z depa" měl stejné rozhodovací pravomoce jako vážený ekonom, primář nebo úspěšný podnikatel. (Nebo publicista, herec atd. atp.) Ale od něčeho je třeba se "odpíchnout". Pro začátek to je všeobecné a rovné volební právo. Že jsou výsledky žalostné? A že pořád budou? Budeme tedy muset změnit výchozí parametry!
- - - -
Na jiném webu (D-F) jsem tu už psal, tady to zopakuji: Volič jde k volbám. Buď využije svého práva a svobodně volí, nebo k urně nepůjde a dostane od volební komise nějakou částku - např. 1 000.- Kč na ruku. Vzhledem k registraci voličů není problém částku řádně vyůčtovat. Volby sice budou drahé, (domnívám se, že velmi drahé ;-) ale docela spolehlivě to vytřídí třicetikorunové a podobné existence. Volit budou jen lidé, kteří si dokážou tu tisícovku odepřít v očekávání lepšího příštího.

Co vy na to?

Skandinávec Cabalka řekl(a)...

Sem do Skandinavie tehdy utekly hordy Jihoamericanu, kteri se tvarili, ze jsou vysokoskolsky vzdelani a demokrate az do morku kosti a bojuji tu na dalku proti vsem vojenskym diktaturam. Tato maska jim ovsem rychle spadla behem falklandskeho konfliktu, kdy najednou vsichni jednohlasne a velmi hlasite podporovali prave tu diktaturu, kterou Britove v namorni valce nakonec svrhli.

Znalost dejin Falklandu meli mimochodem na urovni materske skolky.

Jedine, na cem se v J. Americe politici dokazou shodnout aspon s 50,1% obyvatel je prave tahle nepredstavitelna ideologicka slatanina komunismu, ultranacionalismu a populismu, ktery se iracionalnimi woodoo-argumenty snazi dokazat, ze za jejich vlastni lenivost, poloanalfabetismus, korupci a zaostalost muzou jine zeme, a ze diktatura na Kube je vzorem vsech ctnosti.

Anonymní řekl(a)...

Jak může EU mít "presidenta," "ministra zahraničí" atd., když není schopna svůj členský stát podpořit proti územním !! požadavkům ze strany nečlenského státu???
Není to první případ, stejně se zachovala při agresivním aktu Maroka proti Španělsku (Maročané poslali armádu na sporný ostrůvek ve Středozemním moři, který měl být podle dohody obou stran demilitarizován). Situace hrozila ozbrojenýn konfliktem a EU se nebyla schopna sjednotit kvůli Francii, která nechtěla poškodit své "speciální" vztahy s Marokem. Nakonec musel zasáhnout eurohujery nenáviděný G.W. Bush, který dohodl návrat k předchozímu stavu.
Jestli někdo chce argument proti Lisabonské smlouvě, tady ho má.