úterý 9. února 2010

Zelená kontrarevoluce

Není namířena proti Zelené revoluci - ale proti Zeleným Khmérům, kteří ničí svobodu i životní prostředí

Ledy na Himalajích tají. Nepochybně. Někde, teď. Někde zase přibývají. Nikdy však nebyly "vodním zdrojem ". Však kdyby byly, pak by už odtály. (A kdyby labutě, pak by odletěly.) Byly, jsou a budou pouze přírodním rezervoárem vody.

Důkazem oteplování měly být ledové kry, odlamující se od Antarktidy. Jenže proč se odlamují? Jsou sunuty do moře z vnitrozemí - kde nabývají sněhovými srážkami. Místo "důkazu" oteplování jsou stejně hodnověrným "důkazem" ochlazování.
Roztáním ledovců se jednak ochlazuje mořská voda, a jednak - pokud se týká arktických plání - dle Archimedova zákona nepřibývá jejího objemu. Objem ledové kry pod vodou a ledové kry nad vodou je roven objemu vody, ukrývané v ledu...
Globální teplota nestoupá. Stoupají lokální teploty v tepelných ostrovech, ve kterých tepelní podvodníci měří své jediné povolené údaje.
Hladina světového oceánu nestoupá. To jenom přílivové vlny více zaplavují oblasti, které byly dříve chráněny buďto přirozenými (a člověkem likvidovanými) bariérami, anebo v oblastech, kde nejsou udržovány bariéry umělé (New Orleans).
Klima se dnes mění, nepochybně, jako se mění už čtyři a půl miliardy let. V době holocénu [oprava z přestřelených "čtvrtohor":]  je však až znepokojivě stabilní - možná to má souvislost s rozvojem civilizace. Ne, že civilizace zklidnila klima, ale stabilní klima umožnilo rozvoj civilizace.
Civilizace je dnes už tak "rozvinutá" - alespoň v průmyslových zemích - že lidé v ní žijí a netuší, že se nacházejí uprostřed divoké planetární přírody. Skutečně - stejně jako se mléko nevyrábí v obchodech a jablko nevyroste v ledničce, stejně tak není atmosféra planety uměle klimatizovaná! Lidé jaksi zapomněli, že jediná bouřka má více energie než jaderná válka a že jediná sopka dokáže způsobit globální ochlazení na celou sezónu. A že sníh v lednu a mrazy v únoru nejsou ve střední Evropě žádnými "rozmary počasí" nebo "klimatickou katastrofou"...
Přestože je klima celkem stabilní, jeví cyklické změny. Právě jednu prožíváme, a to je několikaleté (možná i víceleté) globální ochlazení, které však v příštích několika stech letech může přerůst ve skutečně bombastické oteplování - pokud budeme věřit slunečním fyzikům. Ale i když nebudeme věřit nikomu, klima se bude stále měnit - sem i tam, a bylo by nesmírnou chybou počítat pouze s jednosměrným vývojem.
V této situaci trvá tupá setrvačnost politiků, živená podplacenými a zblblými médii a kšeftaři emisních odpustků, kteří teď jedou v oteplovacím byznysu. Myslí si, že teplé akcie budou mít stálý a nekonečný růst - tedy alespoň nejméně do roku 2100. Problém je ten, že dnes máme utratit peníze v hospodě, která za devadesát let bude nejspíše zavřená.
V této situaci se k totalitní moci dostávají Zelení Khmérové, kteří křičí - sice nemáme ještě dosud potvrzené všechny předpoklady, ale musíme JEDNAT. A "bylo by chybou pochybovat". Demokratická Evropa a Amerika tak následují komunistickou Čínu, která kdysi vyhlásila boj proti škodlivým vrabcům, kteří zobou zrní. Jakých ztrát se ušetří! Za každého skoleného ptáka dostal čínský uvědomělý zemědělec určitou částku - a příští rok se náramně rozmohly mouchy. Čínská politika jednoho dítěte, praktikovaná totalitními metodami v totalitním státě s tradicí cennosti mužského potomka a bezcennosti dívky vedla k milionům vraždám. (Nemyslím potraty, ale živě narozená mimina!) Dnes schází čínským mladíkům miliony nevěst. Není třeba chodit až do Číny - právě v době, kdy přicházel přirozený populační nárůst, podpořili jej českoslovenští komunisté příplatky, půjčkami a dalšími ekonomickými nástroji. V okamžiku přirozeného útlumu napak dali ťafku z druhé strany a přiškrtili kohoutky - když jim došly peníze. (My tedy dnes peníze nemáme, a odložená porodní vlna "Husákových dětí" odchází, ale naši sociální demagogové budou trvat na plození dětí Paroubkových.)
V případě změn klimatu se nacházíme v obdobné situaci, jako populační inženýři totalitních systémů. V situaci, kdy značná část vědců pochybuje o existenci nějakého oteplování, případně upozorňuje na možné ochlazování. Politici a lobisté však už mají hezkou hračku a nehodlají se jí zbavit. Naštěstí zkrachoval loňský kodaňský koncil proti "klimatické změně", jeho hlavním viditelným výsledkem je závazek nepřipustit zvýšení globální teploty o více než 2 kelviny za sto let... Rozvojové země si arci zaslouží naši pomoc - ale konkrétní peníze musí jít na konkrétní projekty.
Ale smysluplné ( v plném smyslu tohoto slova). Tedy ne na idiotská opatření, jež mají za svůj následek zhoršení životního prostředí! Nesmyslná podpora "podporovaným" (nikoli ekologickým!!!) zdrojům vede nejen k problémům v energetické síti, ale v budoucnu nás čekají obrovské potíže s nebezpečným odpadem, v nějž se po skončení životnosti fotovoltaických elektráren změní sluneční články. Agenti s ruským a arabským plynem nás přesvědčují, že produkt jejich chlebodárců je "ekologický", nebo "méně neekologický", ale odmítají rozvoj jaderné energie. Je potřeba, aby bylo jasně řečeno: Jaderná energetika má nulový uhlíkový efekt. Oproti energetice uhelné je mnohem bezpečnější a produkuje i mnohem, méně pracovních úrazů - na množství vyrobené energie. Podporujme výzkum dalších generací reaktorů, které nás zbaví jaderného "odpadu" (ještě je v něm ukryto 90 % energie). Budoucnost může být třeba v přechodu k vodíkové energetice - ale nezakazujme plynové elektrárny!
Zákazy žárovek nic fatálního neušetří. Pokud budem počítat i s energií potřebnou na jejich výrobu. A zatížení životního prostředí se zvýší. Jaké překvapení: tyto tvarové zářivky jsou po rozbití nebezpečným odpadem! A do sběrných dvorů se jich vrací jen třetina. Nesmyslné dotace na "biopaliva" nejen ničí motory našich aut, ale ničí i brazilskou džungli, která se vykacuje pro sojové a kukuřičné plantáže.

Je to divný svět, divné věci, když je pro lidi třeba pálit laciné žito v peci, aby zdražil chleba!

Nastal čas vyhlásit boj Zeleným Khmérům. Protože je současně doba předvolební, ptejme se my, voliči, kandidátů různých politických stran, na jejich "zelenou vizi". Žárovky a plazmové monitory, olověné pájky a rtuťové teploměry nám nezakazuje nějaká pofiderní Evropská unie. Tyto zlovolné útoky na lidskou svobodu a zdravý rozum podnikají žraloci "zeleného" průmyslu za blahovolného nezájmu našich ministrů, zastupujících nás v Evropské radě, za mlčení našich europoslanců. Ministři jsou odpovědni parlamentu, a parlament si volíme. Už nikdy by neměl být zvolen lhář a podvodník takového kalibru, jako je Martin Bursík, bývalý ministr životního prostředí a bývalý poradce energetických firem. Člověk, který by chtěl do ceny jaderné elektřiny zahrnout cenu za nákup stíhaček a bezpečnostních opatření proti ekologistickým teroristům. Člověk, který zamezil rozvoji atomové energetiky u nás, a pak se hlasitě smál, když poukazoval, že na potřebnou a včasnou výstavbu většího množství jaderek nejsou stavební a průmyslové kapacity!
Je samozřejmě jedině rozumné šetřit a užívat přírodních zdrojů s rozumem a přiměřeně. Ale nic rozumného a přiměřeného není např. na zákazu lékařských teploměrů a matných skel u všech žárovek...
Proto vyhlašuji Zelenou kontrarevoluci. Tato "kontrarevoluce" není namířena proti Zelené revoluci - ale proti Zeleným Khmérům. Je nejvyšší čas, pokud si chceme uchovat svobodu, zabránit rozebrání našich společných peněz - a zachránit životní prostředí pro nás i pro naše děti.

Psáno v Praze dne 9. února 2010 primárně pro Neviditelného psa, kde vyjde zítra.

Viz i článek Hospodářských novin Globální oteplení se nechystá

20 komentářů:

STK řekl(a)...

“Fanatismus je určitý nedostatek statečnosti. On je to strach přijímat svět v jeho složitosti. Fanatismus je cesta k zjednodušení života. Je to útěk před odpovědností, kterou člověk přijímá tím, že se pořád rozhoduje. Fanatik se rozhodne jednou provždy a utíká do své jedné pravdy jako do krytu. Schovává se v ní.“

Ďjó, my dva to přece víme, Šamane... ;-)

A taky velká spousta lidí, kteří alespoň občas donutí k činnosti to, co jim narostlo mezi ušima.
Pro mě ale zůstává záhadou, proč se téhle zelené štvanice zůčastňuje tak velký počet médií. Setrvačnost? Prachy? Takže se hlásím k CZK (Celonárodní Zelené Kontrarevoluci), protože se nadále nehodlám nechat okrádat ve jménu pofiderních idejí. Takže do chutě díla!
Osvětlovací zdroje: V době, kdy začínala spotřebitelská "masáž", aby si všichni vyměnili žárovky za zářivky ("úsporky", což není nic jiného, než stará dobrá zářivka, jenom místo tlumivky má vf. měnič a je stočená do spirály, aby vešla do lampičky či stropnice), byly na postupu zdroje založené na LED diodách. Jenže se některé vlivné skupiny z "žárovkářského průmyslu" rozhodly, že nebudou čekat, co se z LED lampiček vyvine a navíc: technologie výroby úsporek a žárovek si je bližší, než technologie LED a začaly bystře produkovat. No a teď je třeba tu nadprodukci uplatnit na trhu. Protože je zářivka výrobně složitější a tedy i dražší, lobují výrobci za zákaz žárovek. Jak je vidět, úspěšně. Jenže LED technologie nespí. Už teď mi na klávesnici svítí LED lapička s výkonem 3W a vidět je od ní stejně, jako od 11W úsporné zářivky. A hřeje jen malinko. Je menší a nemůže se rozbít. Navíc - předpokládaná životnost je 25 - 50 000 hodin. Při svícení 8 hodin denně vydrží přes 17 let. A to už bude pomalu čas na výměnu celé lampičky. Moderní kapesní svítilny se už prakticky jinak než s LED nebyrábějí.
Samozřejmě divadla, TV a filmová studia by bez žárovek v reflektorech nemohla fungovat. Zářivky jako plošný zdroj světla s minimálními schopnostmi regulace jeho intenzity se nehodí.

STK řekl(a)...

S prominutím - dokončím:
Zbývají drahé vysokotlaké výbojky, které se rovněž nedají regulovat a jejichž start je pomalý, takže musí svítit celou dobu a jejich svit se musí tlumit mechanickou clonou. Jenže se již objevily naprosto použitelné reflektory na bázi LED. Ty umějí všechno potřebné, kromě toho jsou schopny bez nějakých filtrů plynule měnit barvu světla v celém rozsahu, jsou menší, lehčí a hřejí jen docela maličko. Zatím jsou dražší, ale když uvážíme, jak dlouho oproti žárovce nebo výbojce (cca 2 000 hod.) vydrží, ukazuje se, že je to vlastně nejlevnější druh scénického osvětlení.
Do domácností se LED dostanou už brzy po jejich masovějším rozšíření (už se používají jako veřejné osvětlení (Praha), slavnostní osvětlení budov (Brno), v divadlech (Ostrava) atd.) - a po dožití zářivek, které jsou lidé donuceni kupovat nyní, při zákazu používání Edisonova vynálezu.
Takže se dá konstatovat, že "úsporky" byly jen slepou vývojovou větví. "Modernost" na pár let. Ale fabriky na "úsporky" už mají vyděláno. Myslím, že se v současnosti rychle přeorientovávají na LED zdroje - a vzápětí si někdo se Zelenáčků "všimne", že zářivky obsahují rtuť, bak, bak a že jsou "neúsporné" - bak, bak.
A nastane celosvětový "run" na LED-ky.

(Zítra si vezmu na paškál "obnovitelné zdroje".)

Šaman řekl(a)...

TV a filmová studia by bez žárovek v reflektorech nemohla fungovat.
A jak to dělají, když jim praskne? Kupují si je v Číně?

STK řekl(a)...

2 Šaman:

Něco mají v zásobách a na tzv. projekční žárovky se zatím moratorium myslím nevztahuje. Jinak, jak píšu v komentu - LED útočí!

informace řekl(a)...

Bojovat proti zeleným khmérům. Ale jak? Strana zelených (původně byly dokonce dvě) zmizela z parlamentu, italského a pak i evropského při posledních volbách. Slunce, které se smálo, teď pláče, protože je prý bojkotuje i TV. http://www.verdi.it/
To neznamená, že by jejich ideologie vymizela, někdy se jejich předsudky inspiruje levice pro brzdění vládní politiky. Itálie chce stavět jaderné elektrárny, jejich provoz a nová výstavba byly zastaveny referendem v 1987 r. (po Černobylu) a zezelenalá levice v některých regionech se proti tomu staví.
Kromě strany zelených je tu lega environmentalistů, která se staví jak proti nukleárním tak proti eolickým elektrárnám (ty ničí krajinu a panorama).
http://www.legambiente.eu/
Jinak tu vznikají ad hoc různá místní enviromentální hnutí, která se snaží vždy zabránit postavení něčeho nového, jako na př. velkorychlostní trati Turin - Lion, protože to prý zničí krajinu údolí řeky Susa. http://www.trail.liguria.it/Interventi/Corridoio_5/lione-to.htm
Takže mé pole působnosti je omezené. A na Bursíka mám daleko.

STK řekl(a)...

Bursíka, vážená Informace, pomiňte, je vlastně neškodný. Jemu jde o moc a slávu (peněz má prý dost) a bude bojovat v kterémkoliv žoldu. Být čerstvým otcem ho zřejmě "nenaplňuje".

Ti ostatní - já jim říkám Melouni. Zvenku je to zelené a když to rozkrojíš, je to červené a plné peciček. Jejich náplní života je říkat NE! Čemukoliv. Kdyby vláda prosazovala třeba solární elektrárny, hned by vymysleli, čemu to škodí.
Časem se uklidní, založí rodiny, musí je finančně zabezpečit a pro změnu budou na všechno kývat. To je stádium "ovčanství".
Někteří se tomu stádiu vyhnou tím, že začnou o ledaačem pochybovat a tedy i přemýšlet. No a to jsou "ti ostatní". Z těch nemají radost ani ovčané, ani Khmérové a už vůbec ne "věrchuška".
Je jich, pochybovačů, naštěstí pro ostatní, dost málo.

Dobrou noc přeji, jdu zalézt ke kamnům....

doxtan řekl(a)...

No vcelku není o co se dohadovat, zaujalo mě ale to tvrzení o přicházejícím populačním nárustu u Husákových dětí, s tím jsem se ještě nikde nesetkal. Zajímalo by mě, Šamane, jakjsi na to přišel, máš proto toto tvrzení důkazy?

Anonymní řekl(a)...

Tito khmérové zneužívají jednoduché užitečné lidičky a ti s radostí chodí krmit ptáčky salámem z TESKA . Při upozornění na nevhodnost jejich počínání vytáhnou argument jemuž nelze odolat - ten salám je přeci EKO. Prosťáčci je zase budou volit!HURÁ!

Unknown řekl(a)...

Zeleni nejsou uz davno revolucionari, ale ve skutecnosti jsou ta prava vedecko technicka kontrarevoluce. Prece by nemel byt tak velky problem sehnat pro ne dostatecne velky kus Sibire a tam je nechat zit podle jejich idealu za svoje. Tez se hlasim do rad ZCK.

drak řekl(a)...

Zeleným se nakonec podařilo dokonale zkompromitovat vše, co se týká ochrany přírody. Dlouhodobě zastávám názor, že by se lidé měli ke svému prostředí chovat co nejohleduplněji to jen jde, už jen proto, že něco zničit, je poměrně rychlý proces, obnovit původní prostředí, to už je přinejmenším běh na dlouhou trať, ne-li rovnou cosi z říše nemožného. Proto by se každý zásah do krajiny měl pečlivě rozvažovat.
Jenže ona banda padouchů, která cynicky využila situace, kdy významná skupina voličů byla právem nespokojena s oběma velkými hráči naší scény a za pomoci fondů bůh ví od koho a odkud, se goebbelsovskými metodami a za pomoci fikslovaných průzkumů veřejného mínění nakonec dostala do parlamentu (naše ČT by se opravdu měla stydět), kde naplno rozvinula svůj vyděračský potenciál a uplatnila politický vliv zcela neadekvátní jejímu volebnímu výsledku. SZ se zpronevěřila svému poslání a poškodila životní prostředí u nás tím, že zcela nesmyslně poškodila rozvoj jaderné energetiky u nás, a nejen to, prosadila i spoustu dalších nesmyslů, jako jsou fufrníky, plantáže fotovoltaických elektráren na úkor zemědělské půdy, výrobu biopaliv prvé generace, o které se celkem dávno ví, že jen vystavuje hladu spoustu lidí v Asii, Africe a Jižní Americe.
Zeleným kontrarevolucionářem jsem již od doby, kdy se pomocí goebbelsovských metod, podle a cynicky využívaje duševního rozpoložení části voličstva prodírali k moci, jenže bohužel se tenkrát nenašel nikdo, kdo by tem barnumský řev dokázal přeřvat a tak tedy máme to, co někteří naivkové chtěli a ti rozumnější zase nedokázali zastavit. Bohužel.

N.N.Nemo řekl(a)...

To doxtan Ad Porodní vlna "Husákových dětí"
Důkaz: Stačí se rozhlídnout.

informace řekl(a)...

Ona je ta otázka s ekologizmem, environtalizmem a zelenou ideologií velmi složitá. Nestačí vyloučit při volbách zelené strany z parlamentu, a zbavit je tak státní finanční podpory, ta ideologie se šíří dál. Odkud? ptá se občan, zavalený výzvami na obranu planety. Zdá se, že ekologické uvědomění již prosáklo do podvědomí většiny. Agentura pro průzkum veřejného mínění Swg přišla s údajem, že prý 86% žen by nešlo s mužem ekologicky neuvědomělým. To by byl údaj pro pana Vlka, já to nebudu rozvádět, nemám na to dostatečný smysl pro humor.
Všichni nás teď horlivě a neúnavně vychovávají, jak přispět k záchraně planety. Vy děláte takový randál kvůli úsporným žárovkám. Nepochopitelné! My to už máme klidně za sebou. Městská správa to vyřešila tak, že jich poslala každé domácnosti balík a tak je z "úsporných důvodů" používáme. Přece je člověk nevyhodí, to by bylo antiekologické.
Také nám poslala rozprašovač na vodu z kohoutku, abychom šetřili vodou. Nabádají nás, že se nemáme koupat ve vaně, ale sprchovat. A dávají nám za příklad UK, kde bylo doporučeno spotřebitelům, aby se myli míň a stahovali vodu na klozetu jen v případě potřeby. To by bylo taky něco pro páně Vlkovo péro. Umíte si asi domyslet, co by napsal. No já na tu ironii nemám. Ale při tom, jak píší po léta noviny, asi 30% pitné vody se ztrácí už ve vodovodním potrubí, protože je děravé. Proč ho raději neopraví než vydávat peníze za propagandu šetření, ne?
Kromě toho nás v TV učí,jak přešívat staré šaty, jak vyhotovit z prázdných láhví z plastiky křeslo nebo třeba celou bytovou stěnu. Prostě nic nevyhazovat, ale znovu použít.
Prý devastujeme planetu odpadky. I zde zasáhla městská správa, zavedla třídění odpadků na body. Kdo jich sebere víc, sníží mu prý daně za odvoz odpadků. O kolik, to neřekli, ale poslali nám legitimaci, kde se to bude registrovat.
Ale to rozšířené ekologické vědomí se teď obrací proti svým autorům. (A nejen proti nim, znemožňuje normální vývoj.) Občané protestují proti stavění jaderných elektráren (tomu se po dvaceti letech antinukleárního výmývání mozku moc nedivím). Protestují také proti stavění jak eolických tak fotovoltaických elektráren, protože ničí krajinu. Čím tedy chtějí svítit?
Protestují proti zařízení na spalování odpadků, prý škodí zdraví, ale i proti otevírání nových skládek. (Berlusconi před dvěma roky musel v Neapoli poslat proti protestujícímu davu vojsko. A to jim haldy s pytlíky sahaly někde až do prvního patra.)
Prostě mám dojem, že nás zelený diktát pomalu paralyzuje.

drak řekl(a)...

Proti zeleným ale nejen jim, proti jakýmkoliv ideologiím se dá bojovat buď osvětou, jenže co chcete pořídit s osvětou, když, jak jsem kdysi na jedné rodičovské schůzce zjistil, tak z celkem 30 rodičů dává 28 přednost tomu, aby jejich potomek dostal nezaslouženě dobrou známku, aniž by musel mít odpovídající znalosti a dovednosti. Což ale cosi vypovídá i o celkovém stavu naší společnosti, jako takové. Takže ti 2 ze 30 to evidentně nevytrhnou.
Proti ideologické propagandě se dá bojovat ještě kontrapropagandou, tedy proti jedněm scvrklým mozkům poštvat jiné, ale jednk je nutné najít někoho, komu se chce tu kontrapropagandu spustit a jak je vidět z výsledků voleb roku 2006 u nás a dění po nich, tak ani to někdy nestačí, zelení khmérové prosadili kdeco, následkem čehož dokonale pohnojili rovněž kdeco. Následky budeme pociťovat ještě dlouho, o to déle, že nejdřive ještě budeme muset pořešit krizi a veřejné finance. Možná, bud-li duce Paroubek ve svém konání extrémně úspěšný, tak to tu po něm nakonec budou tvrdě, ale účinně řešit havrani z MMF.
EU častokráte budí dojem, že my jsme sice členství v RVHP s obrovskou úlevou kdysi ukončili, ale to jsme tenkrát opravdu nemohli tušit, jak dobře a dokonale jej bruselští dovedou nahradit.

Jedna chyba se vloudila řekl(a)...

"Rozvojové země si arci zaslouží naši pomoc"

Nezaslouzi, stejne jako si ji nezaslouzili cikani a dalsi takova verbez. Tohle je jedina chyba na celem jinak vynikajicim clanku.

Skoda ze nikdo neposlouchal, kdyz jsem uz pred deseti az dvaceti lety videl a v komentarich varoval pred zelenymi, tenkrat v zacatcich jste to ale temer vsichni naivne polykali a ted v pokrocilem stadiu se s tim uz neda nic moc delat, uz je to rozjete a musime si poradne rozbit drzky, jina cesta vpred uz neni.

Anonymní řekl(a)...

Co bude zvonit příště , ne klíče, ale závěry zbraní o nábojnice !!!

Pak snad bude chvilku klid.

hruucoon řekl(a)...

Je to již dlouho co jsem napsal nějaký komentář na vážné téma (kdysi i n Psu jsem klábosnici křížíval) - ale přišel den a já tedy zúčtovávám se svou dosavadní dekadencí a ironií (aspoň na chvilku)
Myslím, že pod tento text pana Kovanice se mohu podepsat a děsím se jenom chvíle, až muslimům dojde, jakou barvu vlastně jim to chlapci z CGO (Církev Globálních Oteplíků) uzmuli a skočí do totok ekológyje ONI s tím akbarovatým - a to bude teprv mazec, neb proti nim jsou všichni Pičaurí a spol. velmi špatní demagogové...
Pro usínání pak doporučuji ve své neskromnosti a nabubřelosti výplod vlastní hlavy - první pohádka na dobrou noc z mých znovuobnovovaných stránek pod jménem "Církev globálních oteplíků" - http://www.hruucoon.cz/?topic=cirkev-globalnich-otepliku
VIVAT RUPRECHT !!!

Šaman řekl(a)...

Ad "Rozvojové země si arci zaslouží naši pomoc"

Pomocí slabšímu se sami stáváme silnějším - protože ten slabší je pak spokojen (nebo není tak nespokojen) tam kde je a zvostává doma.
Bez nějaké perspektivy zlepšení by miliony slabších došly až k nám, a pak by se ukázalo, kdo je slabší a kdo je vítěz... (A toto se už částečně děje.)
Samozřejmě by pak nikdo neměl nic - rozvojové země by zůstaly rozvojovými a z rozvinutých zemí by se staly země úpadkové.

Co se cikánů tejče, tak to jsou čeští občané a jsou tady stejně doma jako jiní čeští občané či jiná verbež. Někteří cikáni jsou Romové, někteří Romové jsou Cikáni, ale většina českých cikánů jsou Češi - a katolíci...

STK řekl(a)...

Pro Šamana:

Problém při pomoci "hladovým černouškům" je ovšem ten, že jen nepatrná část zboží a peněz se dostane do těch správných rukou. S pomocí se kšeftuje a bohatnou na tom většinou jen tamní vládci a zprostředkovatelé.

Druhý problém je v tom, že když už se pomoc dostane tam, kam byla směřována, odnaučuje ony "černoušky" pracovat a pokud momentálně nemřou hlady, začínají se mezi sebou často prát. O území, o svého pánaboha nebo jen proto, že "ti druzí" mluví trochu jiným jazykem. (Huttové a Tutsiové - například.)
Ti, kteří na misii už byli a byli schopni vnímat víc, než jen "lesk vlastní ušlechtilosti" to většinou a s hořkou bezmocí potvrzují.

Třetí problém zní následovně: "To musí být zaslíbená země, ta Evropa. Tam se má každý dobře, nemusí se tam pracovat a všeho je dost a zadarmo. Pojďme tam!" - pravil "černoušek" a vydal se na dráhu ekonomického uprchlíka.

Není zas tak málo původních obyvatel (jejich potomků) bývalých kolonií, kteří vzpomínají na "zlé" kolonialisty s úctou, když už ne s láskou. Takže s tou pomocí rozvojovým zemím je to podle mě jaksi divné.

Asi to děláme nějak špatně...

informace řekl(a)...

Pro zimomřivého kocoura
Píše o tom africká ekonomka Dambisa Moyo v knize Dead Aid.
http://www.dambisamoyo.com/deadaid.html
Knihu jsem nečetla jen recense. Italský il Riformista v recenzi píše, že D. Moyo vkládá velké naděje v investice Číny do Afriky, které bez velkého hluku pomalu mění africké poměry.
Přečtěte si recenzi britského economa Paula Colliera v
http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/reviews/dead-aid-by-dambisa-moyo-1519875.html
a příspěvky pod ní.

Anonymní řekl(a)...

"K požadavku každého suverénního státu patří vykonávat kontrolu nad chováním svých občanů, vnutit jim kázeň a vyžadovat přiměřenou poslušnost..A společenské kontroly se ..nejsnadněji dociluje prostřednictvím strachu…Západní země padesát let udržovaly své občany ve stavu neustálého strachu Strach z jaderné války,Hrozba komunismu.železná opona.Říše zla.A v komunistických zemích fungovalo to samé naopak... V roce 1989 to celé náhle skončilo. Pád Berlínské zdi vytvořil vakuum strachu. .Musí je něčím vyplnit…environmentální krize zaujala místo studené války…..Industrializované země svým občanům nebývalé bezpečí, zdraví a pohodlí. . A přece moderní lidé žijí ve strachu. Mají strach z cizinců, nemoci, zločinnosti, životního prostředí. Bojí se domů, ve kterých žijí, jídla,které jedí, techniky, která je obklopuje .A ještě překvapivější je jejich přesvědčení, , že je ničeno životní prostředí celé planety. Navzdory našemu přesvědčení, že žijeme v různých zemích ve skutečnosti obýváme jediný stát.Říši strachu..Za starých časů obyvatelé Západu věřili, že jejich státy jsou ovládány něčím, čemu se říkalo vojensko-průmyslový komplex….Jenže vojensko-průmyslový komplex již není primérním motorem společnosti. Ve skutečnosti jsme posledních patnáct let pod kontrolou zcela nového komplexu, daleko mocnějšího a všudypřítomného. Říkám mu politicko-právně-mediální komplex .A ten je odhodlán šířit mezi obyvateli strach-pod rouškou posilování bezpečnosti
Západní země jsou pohádkově bezpečné…..Politici však potřebují strach kvůli ovládání obyvatel.Právníci potřebují strach,aby mohli vést spory a vydělávat peníze. Média potřebují děsivé příběhy k upoutání diváků a čtenářů. Společně tyto tři stavy dosahují takové přesvědčivosti ,že můžou prosadit svou ,i když je strach naprosto neopodstatněný.I když nemá žádnou oporu ve faktech..takhle moderní společnost bez ustání vytváří strach. "
To je základ enviromentalismu