středa 31. března 2010

Kačenky a lidé

Jaro  pokračuje, i když se poněkud ochladilo. V parku na Karlově náměstí se opět objevily dvojice strážníků, kteří odtud vytěsňují bezdomovce. Krom dvojky strážných osob se vykytují i jiní lidé v párech.

Můj poslední jarní report hovořil o tom, jak probíhá párování kačenek. V hejnu nápadníků kačerů byla jediná samička.

Před týdnem se jak na Karláku tak v lužinském Centrálním parku houfovala i mládež. V jejich hejnech byl ale poměr obou pohlaví velice vyrovnán. Nějak jsem to nezmiňoval, neb mi na tom nepřišlo nic nápadného. Až dnes u rybníka mne to trklo, když jsem pozoroval pár kačenek. Tedy kačenku a kačera. Zatímco se před týdnem kačeři o samičku prali, zde už byly jasně patrné partnerské vztahy.

Vskutku zajímavé je, že zatímco se podobně houfovala lidská mládež- no, tak ta se tedy stále houfuje. Ale náramně narostl počet párů, separovaných párů. Nejspíše to bude způsobeno stejným počasím a stejným jarem - že se z houfu vydělují dvojice. U kačenek i u lidí.

Jeden podstatný rozdíl tu však je. Zatímco se lidské dvojice k sobě náramně mají, kačer s kačenou se po pouhém týdnu už nějak nemiliskují. Procházejí se či plavou tak na dva, tři metry od sebe. Milenecká láska je již opustila a teď se k sobě chovají jako manželé po několika letech. Už si nejspíš své odmilovali. Ještě se drží spolu, ale již ne na dotek, pouze na dohled. Námluvy a milování si odbyli za pouhý týden. Jaro pospíchá, budou Velikonoce - ano svátek vajíček...  Chudáci ptáci, jejich život a jejich láska jsou tak krátké!

Lidi to mají lepší. Mohou se párovat, namlouvat a milovat celé roky.

Ach, ale stejně je i lidský život na tu lásku tak krátký!


Psáno v Praze dne 31. března 2010

2 komentáře:

informace řekl(a)...

Kachna nadívaná
http://www.fotosearch.it/PTC102/028497/
obrázek můžete zvětšit.

informace řekl(a)...

Kachna s pomerančí
http://www.cucinaconme.it/images/anatra_arancia.jpg