pátek 5. března 2010

MOBY DICK: Nelítostný kapitalismus, nelítostný komunismus

Doprodej Hoven a jiná měkká volební hesla, příjemná na dotek
******************************************************************

Sobota 27. února 2010

Bc. Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce:
"V sobotu 27. února byl na stránkách internetového deníku Neviditelný pes v sekci Šamanovo doupě uveřejněn článek, který se snaží celkem vtipně, i když nepřesně, glosovat situaci uplynulého týdne nejen v České republice. V rámci části oddělené podnadpisem "Středa 24. února 2010" se autor věnuje sociální problematice a hrozící stávce v dopravě v České republice, přičemž rozebírá jaké pohnutky odboráře k takovému kroku vedou. Jako hlavní příčinu stávky uvádí zdanění firemních benefitů, respektive "režijních jízdenek". Autor se ani tak nepozastavuje nad tím, že režijní jízdenky má "modrá armáda", ale že je má i "armáda úředníků" nejen z Českých drah, a.s., ale i Ministerstva dopravy, Správy železniční dopravní cesty, Drážního úřadu, Drážní inspekce...
Na tomto místě autor MOBY DICK projevil zásadní neznalost stávající situace ve věci firemních benefitů ve formě režijních jízdenek. Otázku cen jízdného a přepravného a podmínky jejich uplatnění stanovuje zákon č. 77/2002 Sb., § 33, kde je jasně uvedeno, kterým organizacím a úřadům jsou tyto výhody a za jakých podmínek nabízeny. Drážní inspekce byla zřízena na základě zákona o drahách až po nabytí účinnosti zákona o akciové společnosti České dráhy v roce 2003, jako správní úřad vykonávající správu v oblasti provozování drah a drážní dopravy, a na uvedeném seznamu není uvedena. Na zaměstnance Drážní inspekce se ceny jízdného a přepravného stanové Ministerstvem dopravy (režijní jízdenky) v žádném případě nevztahují. Už samotné spojení Drážní inspekce se stávkou v dopravě je zavádějící. Drážní inspekce jako nezávislý vyšetřovací orgán sice spadá pod Ministerstvo dopravy, ale o zapojení do stávky Drážní inspekce neuvažuje a ani neuvažovala."

Moby Dick se Drážní inspekci se za neznalost a uvedení nesprávných údajů omlouvá. Za upozornění a uvedení na správnou míru děkuji. A rovněž děkuji za to, že nestávkujete!

Neděle 28. února 2010

Poděkujme ještě Lukáši Bauerovi za bronz na 15 km, a společně s ním i Martinovi Jakšovi, Jiřímu Magálovi a Martinovi Koukalovi za nečekaný bronz za štafetu 4x10. A co ta nepovedená padesátka? Stane se. Snad alespoň bude mít Lukáš Bauer motivaci na další čtyři roky!

Řecko shání 54 mld. € na splácení dluhů a dorovnání rozpočtu. Evropa (Německo + Francie) zamýšlí vydat řecké dluhopisy za 30 mld. €. Ty by měly koupit evropské vlády... A soukromí investoři. Proč soukromí investoři?
Když soukromí investoři koupí řecké dluhopisy, bude mít řecká vláda 20 mld. €, aby mohla v dubnu a květnu zaplatit dluhopisy soukromým investorům. V Česku se pro toto počínání užívá pojem "letadlo".

Supermoderní superdrazí panduři, vycházející hvězdy našeho obrněného vojska, jedou do války. V Afghánistánu budou nasazeni čtyři. Nejdříve se však musejí – doupravit:
1) Budou vybaveni přídavným pancéřováním. Armáda před pěti lety netušila, že proti obrněným transportérům budou lstiví Afghánci střílet protitankovými zbraněmi...
2) Budou vybaveny rádiovými rušičkami. Armáda před pěti lety netušila, že lstiví Afghánci budou nastražené miny odpalovat dálkově...
3) Nebudou jezdit po místních cestách. Nehodí se totiž do hornatého terénu. Armáda před pěti lety netušila, že bude muset bojovat s Afghánci, kteří lstivě bydlí v horách...
4) Budou bránit naše rekonstrukční týmy, které tam staví mosty. Ale zatím nemohou ty mosty přejíždět, protože se svými 20 tunami by je hned rozbořili. Armáda před pěti lety netušila... Proto budou panduři v afghánské bojové verzi dovybaveni i nadlehčujícími balonky.

Pondělí 1. března 2010, Mezinárodní den za zrušení trestu smrti

Dneska stávka nebyla. Bude až ve čtvrtek.

Budoucí premiér Jiří Paroubek už nyní hýbe ministerstvy. Omráčen naším ohromujícím úspěchem kapitalistického sportu na ZOH (míněny ty dvě holky a čtyři kluci) se chce sám postavit do čela nového sportovního úřadu. Přesněji řečeno: sport má být odejmut z resortu školství atd. a podřízen přímo jeho premiérské postavě. Tak se prý podle JP zabrání dalšímu olympijskému debaklu hokejistů...
No kdyby Paroubek nestál v čele státu, ale uprostřed branky, pak by asi naši sportovní soupeři těžko hledali místo ke střelení gólu...
A kdy socialisté postaví rychlobruslařskou dráhu? Zatím budou stavět jen předvolební stany s ledovou plochou. Tedy pro ty hokejisty, kteří měli dle Tvrdíkova plánu být ve Vancouveru úspěšní. Aby byl úspěšný i socialistický poslanecký kandidát a člen partaje hokejista Jiří Šlégr, klíčový ksicht kampaně. Ještěže jsme vyhořeli!

160 mil Kč bude stát ČSSD její volební kampaň. Najdou se i honoráře pro hvězdy středního popu Standu Hložka, Michala Davida, Pavla Vítka a Kateřinu Brožovou. Podle ex/pre/ministra kultury Vítězslava Jandáka "bigbít není umění". Zdá se, že "bigbít" bude podporovat jiné partaje...

ČSSD poráží ODS v průzkumech – i ve svých vizích. Zatímco ODS představila Vizi 2020, její konkurenti jdou o pětiletku dál se svou Vizí 2025: Ten rok nastane "celonárodní blahobyt" a ČR se ocitne v první desítce států EU. A přitom není třeba šetřit, není třeba spořit! Fondy jsou! (Nejspíš se vezme "bohatým" a bude všeho dost "pro všechny".) "Není na místě, když se u nás deficity státního rozpočtu i celkový státní dluh tak silně dramatizují, že to vyvolává nedůvěru v budoucnost."
No nevol – ty voly!

Městská firma DPHMP postrádá letos 1,3 mld. Kč na zapravení režie za loňský rok. Proto bude investovat 3,5 mld. do turniketů v metru.

Pražský policejní hlavoun ZB si postavil/rekonstruoval chatu/domek. Prý z peněz, které měl vyplatit práskačům. Tak ať se nediví, že ho práskli!

Válečný zločinec, bývalý komunista a básník Radovan Karadžić se před Haagským tribunálem hájí dosud veřejně nepoužitým argumentem: Boj (bosenských) Srbů (proti všem ostatním) byl "spravedlivý a svatý".

Tohle se neodvážila na plnou hubu říci ani jiná bývalá komunistka a čtyřnásobná vražedkyně Ludmila Brožová Polednová.

Úterý 2. března 2010, Den boje spisovatelů za mír

Sněmovnou prošla zpytlíkovaná změna zákona o veřejných zakázkách, která přílepkovitě zpětně oddaňuje benefity. Pro hlasovala drtivá... menšina 56 přítomných poslanců z řad KSČM a ČSSD. A dva přeběhlí socani.

Odboráři jsou však nespokojeni. Stávku odvolají, až jim politici zaručí, že právní paskvil projde i v Senátu. Zde je trochu problém, protože naše zastupitelská demokracie se stále ještě zcela neřídí principem demokratického centralismu či vůdcovského principu, jak je zvykem v odborech ještě z dob komunismu a německého protektorátu...

Lidovci slíbili, že když odboráři stávku odvolají, v Senátu novelu podpoří. Avšak pravičáci z ODS a TOP 09 nechtějí "dát garance".

Dokonce prezident republiky VK prohlásil drze v soukromoprávní televizi, že nepodepíše zprasenou novelu. Připojil se tak k protilidové ODS 09. Stávka bude! Prezident by měl být odvolán pro zradu zájmů pracujícího lidu! Tedy – vlastně – nepracujícího lidu...

Senátor Milan Štěch netušil vloni na podzim, že schválením novely zákona o DPH schválil i změnu DPH u zaměstnaneckých výhod. To mu žádný poradce neprozradil. Zlý ministr Janota tehdy výslovně tvrdil, že DPH na benefity se budou řídit "cenami obvyklými na trhu" – a tím právě senátory ČSSD ošálil. A zejména samotného předsedu ČMKOS Milana Štěcha.

Možná by se mělo změnit staré rčení "Ševče, drž se svého kopyta" na novodobé "Politiku, drž se jednoho koryta"!

"Ti mizerové nic nevyhrávali – a nikdo nechápal proč. Vždyť za každou medaili měli slíbeno sto tisíc dolarů!" zlobil se ruský novinář na ruské sportovce ve Vancouveru. V Ruském domě tekla vodka zdarma proudem (mělo se jí zapíjet vítězství) a černý kaviár se nabíral polévkovými lžícemi. Zejména hokejisté se činili. Tak možná proto.

Tajné služby varují před nedostatečným zabezpečením chytrých mobilů. Při té příležitosti byl uveřejněn odhad ceny propagace, kterou pojítku OstruŽina dělá americký prezident Obama: 50 milionů dolarů.
BTW: Další nečekaná nespravedlnost, která potkala prezidenta USA. Nikdo si s ním nechce hrát, nikdo ho prý nemá rád!

Středa 3. března 2010

Velké a nečekané překvapení: Peníze od zpěváčků z Queen, Rolling Stones či Madonny které před 25 lety dostala hladová Etiopie (milion mrtvých) jakožto výtěžek koncertu Live Aid (150 mil $), souběžně konaného ve Filadelfii a londýnské Wembley, získali tehdejší povstalci. Tedy 95 % prostředků. A koupili si za ně – zbraně!

Doposud neviditelný ministr lidskosti Michael Kocáb se v předvolebním období nezvykle činí. Zatímco minulý týden bojoval za přejmenování řeky Olše na "nekomunistickou" Olzu, nyní se rozohnil na Českou televizi, která na Čtyřiadvacítce opakuje před hlavními večerními zprávami 25 let staré zprávy ČST. Pan ministr si tohoto pořadu všiml po třech letech od jeho počátku. Pan ministr si ještě nevšiml, že ČT opakuje už asi patnáct let padesát let staré týdeníky. To jsem mu asi neměl prozrazovat. Podle něj je to totiž stejné, jako kdyby dnešní německá televize dávala týdeníky z doby třetí říše s vůdceho projevy:
"Jsem zneklidněn každodenní masáží komunistickými zprávami z doby před 25 lety, které jsou vysílány jen tak, bez odborného uvedení do historického kontextu..." Podle Kocába tyto zprávy vyvolávají jedině "nezdravý resentiment a volání po silném a všeobstarávacím státu", lidé by však neměli zapomínat, že totalitní komunistický systém občany utlačoval a perzekuoval.
Já nezapomínám. A zrovna tento den vysílané zprávy o tom, jak lyžaři v Orlických horách čekají hodiny na vlek a po dojezdu se ani nemají kde občerstvit, moc resentimentu nevyvolaly. Ty zprávy nejsou vysílány celé, ale jsou zlomyslně vybírány právě ty kousky , které bolševik dával v rámci začínající perestrójky či doznívající komunální kritiky, aby se mohl tvářit, že se jedná o "vyrovnané zpravodajství". A ještě je legračnější, když se ukazuje, jak strana pečuje o zásobování pracujícího lidu módními doplňky a moderní elektronikou... Právě proto jsou tyhle zprávy tím nejnázornějším antikomunistickým vzděláváním, voni vole! Zelenej...

Panu ministrovi před pětadvaceti lety nevadilo, když se někdy jako zpěváček v té nacistické televizi objevil. (Viz např. vynikající klipy "V penziónu Svět" a "S cizí ženou v cizím pokoji" z roku 1988.) Televize byla tehdy komunistická (stejně jako pekárny a tramvaje) a komunisté naschvál vysílali i kvalitní písně, aby mohli občany ukolébat a potom je o to silněji utlačovat a perzekuovat. Někdo si zpíval a bral od komunistické televize honoráře - a my jsme se na něj dívali a líbilo se nám to - jiný bručel ve vězení.

Předpremiér Jiří Paroubek se chlubí, že příští víkend se na ideovou konferenci českých sociálních demagogů dostaví demagog světového formátu, nositel Nobelovy ceny za lež a známý obchodník s teplem Al Gore.

Odboráři "ocenili výjimečné zacházení, kterého se jim dostalo ze strany vlády a poslanců". A tak stávka nebude. Zatím. Až podle toho, jak se zachová Senát. A prezident. Odboráři je budou "bedlivě sledovat". A když neposlechnou? "Jsme schopni tu stávku opět zorganizovat velmi rychle," pravil nahlas Jindřich Hlas, předseda federace strojvůdců. Tentokrát by však byla celodenní.

Čtvrtek 4. března 2010, 91 let od prvního velkého kraválu sudeťáků

Jan, vlastně Heinz Fischer, rakouský prezident, poslal zdravici rakouským sudeťákům. Ostře v ní odsoudil Beneschovy degrety. Prý se jednalo o "hluboké bezpráví". Jeho prohlášení zaznělo zrovna k příležitosti dnešního výročí z roku 1919, kdy čeští Němci v pohraničních městech žádali o své "právo na sebeurčení" a "setrvání ve svazku s Rakouskem".

Ten den vyzvala německá sociálně demokratická strana spolu s odbory veřejnost k demonstraci a generální stávce na protest proti znemožnění účasti na volbách do parlamentu pofiderního státu "Německého Rakouska" (Deutsch-Österreich). Stávka a demonstrace měly upozornit mezinárodní veřejnost na “bezpráví vůči Němcům v českých zemích”. Hodný sudeťák a fýrer sociálních demokratů Josef Seliger volal:“Neslučuje nás nenávist k českému národu, kterému my jeho osvobození přejeme…Chceme vytrvat v našem boji o právo na sebeurčení …. Chceme společně s nimi vstoupit do velkého, svobodného socialistického Německa!"
Soudruh jaksi pozapomněl , že se nachází na území tisíciletého českého státu. Po Seligerovi tvrdil i Hitler, že se v roce 1918 jednalo o "anexi německého území". A dnes tedy to opakuje současný rakouský prezident Heinz Fischer.

Při střetech s četnictvem a vojáky bylo tehdy zastřeleno 54 lidí. Vojáci začali střílet, když byli zběsilým davem kamenováni a byly činěny pokusy sebrat jim zbraně. Při dřívějších prohlídkách byly v domech Němců nalezeny např. i granáty...

"Jako rakouský prezident budu i nadále usilovat o to, aby byly zpracovány temné stránky našich dějin, a zasazovat se o to, aby lidská práva byla respektována a dodržována jak v naší zemi, tak za jejími hranicemi," křičí dnes Fischer. Přičemž "temnými stránkami našich dějin" nemyslí evidentně účast Rakušanů na genocidě evropských národů. Ono dodneška se tvrdí, že Mauthausen a všechny jeho pobočky byly vlastně - německými koncentráky. No a "respektování lidských práv i za hranicemi" se už dlouhodobě míní jako "koukejte nám Češi vrátit, co jste nám ukradli!" Částečně se míní zabavený majetek a částečně dědičná otčina...

V Rakousku se sice blíží prezidentské volby, ale ten rakouský prezidentský Honza měl raději držet hubu, když už si do ní nevidí a necítí ten hnědý smrad, co mu z ní táhne!

Řecko po stávce přijalo alespoň část rady Mrtvé Kočky (Zrušit benefity!) a zrušilo alespoň třetinu benefitů. Tím pádem státní zaměstnanci zase ušetří na daních. Větší daně však budou mít "bohatí".

Měkký a příjemný na dotek. Takový je koberec pod reklamním poutačem Ikey "Doprodej Hoven".
Svoboda, Spravedlnost, Solidarita, JISTOTY pro lidi, NADĚJE pro naši zemi.
Taková jsou hesla volebního programu ČSSD.

Dvě zprávy od socialistů. Nejdříve ta dobrá:
MUDr. David Rath se po volbách nechystá usednout do křesla ministra zdravotnictví ani jiného.
A teď ta špatná: MUDr. David Rath po volbách hodlá i nadále řídit Středočeský kraj ze sedla hejtmana.

Al Gore do Česka nedorazí. Rád by se objal s presumptivním premiérem a podělil se s ním o zkušenosti s úspěšnou demagogií, ale asi se bojí, že by tady mohl narazit na Václava Klause. Al se raději bude věnovat vybírání penízků od amerických sponzorů na americké volby do Kongresu. V květnu už budou primárky. A řada příznivců a sponzorů ho "vnímá jako možného prezidenta USA". Ou, Obama má tedy velkou konkurenci! Ale nevím, jestli si náš velký americký bratr polepší...

Jeden a půl mld. Kč jde na opravu či úpravu železničních mostů na Labi tak, aby pod nimi mohly proplout velké lodě – které však stále mají málo vody na to, aby se sem vůbec dostaly. A budou mít málo vody do té doby, dokud zelení Khmérové budou blokovat stavbu labských jezů pro tuto ekologickou dopravu. Což bude trvat nějaký čas. Lukáš Hradský, jednatel společnosti Evropská vodní doprava k tomu použil příměr:
"Je to, jako kdyby se nejdřív postavila svodidla a teprve pak budovala dálnice."
Státní zakázku provádí firma Viamont. Od té se odstřihnul její původní zakladatel a spolumajitel třetiny akcií Aleš Řebíček, když v roce 2006 přišel do "velké politiky". Tím se míní, když se stal ministrem. "Odstřižení" stálo 44 milionů, které pan ministr dostal za své akcie, tedy vlastně ono se neví, jaké akcie to byly. Viamont pak získal od ministerstva dopravy během tří let zakázky za 14 mld. Kč. Neví se, kdo její akcie vlastnil. (Existuje tak neprokazatelné podezření ze střetu zájmů.) Ví se, že exministr Aleš Řebíček je členem Řádu sv. Konstantina a Heleny a že se nechal pravoslavně pokřtít. Kmotrem mu byl Igor Střelec, bývalý příslušník StB.

Pátek 5. března 2010, Světový den modliteb

Al se zatím vyhýbá i Floridě. Český prezident Václav Klaus tam dnes hustil do naslouchajících uší členů konzervativního Klubu pro růst svá varování před ohrožováním svobody a prosperity ze strany zběsilých oteplovačů.

Skupina vědců z Německa, Ruska a USA upozorňuje, že současné "globální oteplování" je příznakem právě nadcházející doby ledové. Vidíte - a Al nám pořád říkal: "Nesviťte těmi žárovkami!" A teď to tady máme. Lidstvo ve své hamižnosti schválně oteplovalo, až to nakonec dopadne tak, jak Al vždycky říkal. Gore určitě během pár let v rámci globálního oteplování začně prodávat jediné správně ekologické spodky a solární elektrická kamínka. A pak jako zachránce lidstva dostane druhou Nobelovu cenu.

Skutečná Paní Evropa Angela Merkel na přátelské návštěvě Řecka řekla jasně: O pomoci Evropy Řecku teď nebude Řeč.

Řekové odpověděli na úsporný rozpočtový balíček ve výši 4,8 miliardy stávkami a demonstracemi s házením kamenů. Odborová demonstrace se konala před parlamentem, kde poslanci schvalovali škrty. "Nezavinili jsme krizi a nyní za ni musíme zaplatit," zlobí se demonstranti, kteří při této příležitosti přerušili svoji práci v pětihvězdičkovém hotelu. Projev k lidu před parlamentem držel i odborový boss Jannis Panagopulos. Nějaký jiný lid mu dal pěstí přes čuňu. Zranění bylo kvalifikováno jako "lehké". I když se k ráně pěstí přidalo polití vodou a kafem. (Správně, podávání sklenky vody ke kávě se opět stává tradicí, a nejen v pětihvězdičkových hotelech.)

Proslulý finanční korzár a kazatel o etice v podnikácí Georg Soros, který před osmnácti lety okradl svými nekalými čachry zejména britskou státní banku o miliardu dolarů, má pravděpodobně své pracky i v současném útoku na Euro. Je "podezřelý z tajného spolčení za účelem oslabení eura".

Vypadá to, že obchodní a marketingová společnost Českomoravského fotbalového svazu tunelovala Českomoravský fotbalový svaz. Ukazuje to alespoň audit, který nechalo udělat nové vedení ČMFS. Za tři roky bylo za předražené a někdy zbytečné smlouvy vyplýtváno nejméně třicet milionů korun.

Oprava pondělního zápisu: Úspěchy našich lyžařů a lyžařky a rychlobruslařky nejsou úspěchem kapitalistického sportu. Nespokojený prepremiér a budoucí ministr sportu Jiří Paroubek proto hodlá provést ve svém budoucím resortu přímo revoluci! Je nespokojen, protože pohořeli jeho oblíbení hokejisté, na nichž si vybudoval volební kampaň. Proč pohořeli? Protože mladí hráči odcházejí do Kanady. A:
"Tam se ztrácejí. Nemají tam ani rodinné, ani trenérské zázemí. V tomhle tam panuje nelítostný kapitalismus."

Presumptivní JP hodlá pravděpodobně zavést po té své (zřejmě socialistické) revoluci nelítostný komunismus.

Jako byl ten, který naše vítězné hokejové mistry světa zavřel do kriminálu a zničil jim tam zdraví na nucených pracích v uranových dolech. No jasně – a do žádné Kanady nepojedete, holenkové. Stejně jako za toho sádelnatého reálného hospodského RaJského socialismu to bude dovoleno jen některým zasloužilým vysloužilým hokejistům.

Sobota 6. března 2010, Den jódu

Utrápená žena Moby Dicka slibuje: "Asi se začnu modlit, aby to došlo nejen hokejistům..."
********************************************************
minulý zápis: Diskriminace a skutečná bída myšlení
předminulý zápis: Citius, Altius, Fortius
*******************************************************
Čtenáři, kteří by si toužili koupit Deníček Moby Dicka, kde popisuje první tři roky kvasu v ČESKÝCH TEXTÁRNÁCH, mohou tak učinit na stránkách internetového knihkupectví Daemon.cz
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Dostupné staré kousky Moby Dicka: Leden 2003, Únor 2003
Kdo byl kdo v Českých Textárnách v dubnu 2003.

Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

19 komentářů:

STK řekl(a)...

Ano, paní Moby-Dicková. Rozum definitivně došel.
Už nám zbývá jen to modlení...

Kisco řekl(a)...

Ten Moby Dick rekl to dobre. On je ne a baboon ale on je ten Sperm Whale!
Nemcouri ne mohli chtit ten self-determination proto ze to bylo pro nas. My sme lidi nemcouri sou nemcouri.

Ale Masaryk byl stupid proto ze ta ceske karlovstvi bylo VELKY in the Middle Ages (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Duernkrut3.jpg). A Masaryk udelat moch velky Cesko az na to Adriatic sea.
Proto ze to byla uzemi tisicileteho ceskeho statu.

My mohli mit to more ale Masaryk vzal ty Slovaky misto toho.


A ted ja ctu ze nemcour Fischer chce dat pryc ty Benes decrees. A to je spatny!
Ty Benes decrees sou zaklad statu.
Decrees No.100-103 delali tu nationalization. Bez tech Decrees by socialism ne byl.

A bez toho socialism a Sovetskyho svazu by nemcouri prisli znova a udelali by okupaci a concentration camps. A Cesi by byli zabity.


A ted ctete CAREFULLY:

Havel rek Sorry nemcourum.

Schwarzenberg rek ze ten odsun nemcouru ne byl odsun ale vyhnani.

Topolanek rek: Zradili jsme svobodu a poslouzili tyranii, kdyz jsme po valce zatocili nejprve s pravy Nemcu, pak s pravy kapitalistu a nakonec se vsemi nasimi individualnimi svobodami, které se pridcily nove nastupujícimi kolektivismu.

Havel a Schwarzenberg a Topolanek sou TRAITORS.


Kdo neni traitor? KOMUNISTI.

Moji drahy Cesi, ne budete baboons!
Vy budete volit KOMUNISTI nebo nemcouri prijdou a oni zabijou vas.

informace řekl(a)...

Pane Kisco,
jako obvykle jste uhodil hřebík na hlavičku, ale také, jako obvykle, jste dobře neodhadl úhel dopadu a tak se hřebík nakone zkřivil.
Je pravda, že Postupimská dohoda o odsunu sudetských Němců vyřešila problém nepohodlného nebo dokonce nepřátelského soužití dvou etnik v Československu, a to alespoň do konce osmdesátých let. A že existence t. zv. socialistického tábora de facto činila diskuzi o správnosti nebo nesprávnosti tohoto opatření neaktuální a pro sudetské organizace a i pro politiky západního Německa a Rakouska na mezinárodním politickém poli nevýnosnou.

Po rozpadu poválečného rozdělení Evropy se ukazuje, že pro některé organizace nebo politické jedince se problém odsunu stává argumentem "che paga" (který se vyplácí). Je smutné, že problém přestěhování obyvatelstva z jednoho státu do druhého, které jistě přineslo těmto lidem, hlavně při provádění a pak v prvním období, nesnáze, utrpení, se stává dnes tématem pro politickou propagandu hlavně předvolební.

Nemyslím, že by páni politici ani páni představitelé sudetských organizací měli tak na srdci utrpení odsouvaných sudetských Němců. Stává se pro ně aktuálně palčivé až po šedesáti letech. Dost zpožděný tento soucit a tato starost, když ne o živé, alespoň o mrtvé. Mrtví nemluví, nemohou říci ani své "žaluji" ani své "nechte nás odpočívat v pokoji".

Že žádná mezinárodní rovnováha ve vztazích netrvá věčně, jsme uviděli, když se rozpadl celý socialistický tábor a i Sov. svaz jako stát. A to nečekaně i pro mnohé mezinárodní experty, nemluvě o politicích. Teď se svět a Evropa dopracovávají dost bouřlivě a neuspořádaně k nějaké nové rovnováze. Je tu spousta nových dosud neznámých problémů, nebudu je tu vyjmenovávat, nestačila by mi stránka.

Do tohoto politického mezinároního mumraje je znova zatahována otázka nacionalizmu. Většinou, jak ukazuje skutečnost, ze snahy vyhnout se aktuálním naléhavým vnitrostátním problémům nebo využít národnostních třenic k vlastnímu politickému užitku.
Je to docela nezodpovědné jednání. Rodmychávat nenávist mezi lidmi, kteří mluví různými jazyky, ale jejichž hlavní životní zájmy jsou v této situaci víc než společné, je na jedné straně anachronistické, přenášející nás do minulosti, která je již přírodním během věcí překonána, na druhé nebezpečné, protože podkopává a dělá výbušnou situaci, která by se měla v zájmu všech urovnávat v míru a dohodě.

Proto vidět jako protilátku nebo lék k této hypotetické hrozbě účtování za odsun Němců v návratu komunistů do vlády je také anachronistické a nebezpečné.

Jednou je tu nezávislý český stát a tak se musí bránit, a to svorně, jak proti pomluvám, tak proti nátlakům zvenčí tak i proti návratu minulosti.

N.N.Nemo řekl(a)...

To informace Ad aktuálně palčivé až po šedesáti letech.
K posrání je, že rakouský president vyjadřuje pozdravy ne k 60., 65., ale k 90. výročí prvního sudetského pokusu o odtržení našeho území. Už od roku 1918 se Češi dopouštěli nechutných zvěrstev, podle nich, násilí na sudetoněmeckém národě, který nikdy neexistoval! (Má sice vlastní zfalšované dějiny už od pravěku, ale nemá svůj jazyk.)
Kisco pořád operuje dekrety, ale sudeťáci ve skutečnosti vyčítají už Masarykovi vznik ČSR v jeho nynějších hranicích. A Benešovi "podvody" ve Versailes. Ti nejspravedlivější z českých sudeťáků pak říkají, že v jiných hranicích ani životaschopná republika vzniknout nemohla a tedy ani neměla.
V normální zemi je toto velezrada. Tvrzení, že vlastní stát nemá právo na existenci!
Tak proč Kisco vlastně píše česky? Aha, on česky nepíše.

informace řekl(a)...

No, vidíte, já jsem se zaměřila na konec II světové s Benešovy dekrety a odsunem a on pan prezident to bere už od konce I světové války. To je totéž jako s jižním Tyrolskem, s tím rozdílem, že Tyrolsko bylo před válkou rakouské, zatím co Sudety byly součástí českého království. O tahanicích s Itálií jsem psala včera, trvají už skoro sto let a jde jen o opravdu malou menšinu - 280 až 300 tisíc lidí. A co už nadělali nepříjemností a incidentů. Teď si představte, co by se bylo dělo, kdyby Sudeťáky neodsunuli. Nebo kdyby ta ůzemí byla přivtělena k Rakousku v 18.-19. roce. Je to snadná představa, když porovnáme tyto dva čiselné poměry: jižních Tyroláků je max. 300.OOO a Italů kolem 60 milionů, Sudeťáků byly asi 3 miliony, Rakušanů 10 milionů a Němců asi 8O milionů.
Aspirují snad Rakušané na vytvoření velkého Osterreich? Nebo na znovuvzkříšení imperia? Ubozí hadrníci, kam se hrnou!

informace řekl(a)...

Zapomněla jsem napsat: a Čechů deset milionů.

Jura Jurax řekl(a)...

No, on ten nedobitý ýbrmenš, co chce být v Rakousích zas prezidentem, nějak nedával jako pachole ve škole pozor, takže mu uniklo, kdo rozpoutal a kdo prohlál druhou světovou válku. A že Hitler byl jeho krajan ...

Harpyje řekl(a)...

To Jura Jurax:
Velmi nápaditý argument. A takový neotřelý!

informace řekl(a)...

Moby Dick napsal velice bohatý souhrn toho, co se stalo, byl to týden plný událostí jak v Česku, tak v zahraničí.
Chtěla bych tu připomenout, že čtvrteční noviny psaly o tom, že prezident dubajské policie generál Tamim požádal tamní prokuraturu o vydání zatykače na izraelského premiéra Netanyahu a na šéfa Mossadu jako zodpovědné za zabití lídra Hamasu Mabhouha v únoru. Dubai si prý potřebuje spravit pověst jako spolehlivý stát, kde se mohou pokoutně vést obchodní a finanční transakce a obcházet tak mezinárodní opatření jako obchodní blokování Iránu.
V Dubaji má Irán uložené kapitály a má tam firmy, které fungují jako prostředníci v nedovolených operacích.
Jestli ten zatykač dubajská prokuratura vydá, chci vidět tu melu, jestli budou chtít izraelského premiéra zatknout.

žibřid řekl(a)...

Z mého, architektonického, hlediska je Dubaj jenom taková habaďůra, která má předstírat, že jde o západní civilizaci.
Hodně světoznámých architektů tam navrhuje něco na pomezí kýče, jen aby se zalíbili a mohli tvrdit, že vycházejí z místních tradic. A také používají nejmodernější (tj. nejdražší a nejnevyzkoušenější) technologie s odůvodněním, že je to ekologické.

informace řekl(a)...

Dubaj také pociťuje krizi, import zlata prý v minulém roce klesl o 15 procent. Kromě toho pociťují krizi i v prodeji jejich honosných sídlišť. I když, jak píší noviny, jednu vilu za 44 milionů dolarů koupil jedenáctiletý syn prezidenta Azerbajdžanu Ilhama Alieva. Vila se nachází na umělém ostrově ve formě palmy v moři emirátu. Můžete snad koupit synovi něco podobného? A to jsou všechno prachy za ropu, už nevědí, co s nimi a tak je vyhazují za přebytečný přepych.

Šaman řekl(a)...

Kiscovi: A ted ctete CAREFULLY:
Havel rek Sorry nemcourum. Schwarzenberg rek ze ten odsun nemcouru ne byl odsun ale vyhnani. Topolanek rek: Zradili jsme svobodu a poslouzili tyranii, kdyz jsme po valce zatocili nejprve s pravy Nemcu, pak s pravy kapitalistu a nakonec se vsemi nasimi individualnimi svobodami, které se pridcily nove nastupujícimi kolektivismu.

Sudeťáci na to řekli: Fajn, a teď nám vraťte majetky. A teď odsuďte Beneše, že rozpoutal válku, aby mohl provést genocidu sudetoněmeckého národa. Genocidu, proti níž jsou jakési nepatrné ztráty Čechů zanedbatelné. Odsuďte Masaryka, že nám v roce 1918 uloupil domovinu.

Píšu naschvál "sudeťáci", čímž míním dinosaury revanšismu, abych je odlišil od dnešních Němců, kteří se nám již milionkrát omluvili, a kterým se postotisící mohu omluvit i já - za věci, které my osobně jsme si neudělali. To sudetáci jsou ve své chamtivosti stále nenávistní, neústupní - a neochotní přiznat byť jen ždibeček vlastní viny. A naopak, svou vinu i nadále prohlubují, opakujíce své stoleté nacionalistické požadavky, které v Evropě rozpoutaly už dvě války!!!

Harpyje řekl(a)...

Šamanovi: čtěte carefully! Posselt řekl SORRY Čechům.
Ve vysílání českého rozhlasu (http://www.radio.cz/de/artikel/26153)se Bernd Posselt omluvil českým občanům za hrůznou dobu národního socialismu a za ty sudetské Němce, kteří měli podíl na těchto hrůzách. "Pro mně je národní socialismus a vše, co s ním souvisí, jeden z největších zločinů 20.století. Jako předseda SdL musím prosit český národ za odpuštění těchto hanebných činů, které měl na svědomí tento hanebný režim."
Jinak, Šamane, Vaše řeči o "chamtivosti" sudeťáků a o tom, že sudeťáci rozpoutali "už dvě války!!!" jsou spíš k smíchu.

Harpyje řekl(a)...

Nick Kisco sice hodně babúňá, ale přesto není baboon, nýbrž chytrá opice. Komunisté nejsou "traitors", protože jejich rozhořčení nad výroky rakouského prezidenta je důkazem jejich ryzího patriotismu :-))) "KSČM tento výrok vnímá jako výrazné vměšování do vnitřních záležitostí České republiky, zpochybňující právní řád České republiky ... Výrok rakouského prezidenta ukazuje na stále reálně exitující a dlouhodobě hrozící snahy o zpochybnění poválečného uspořádání. Podporuje přímo tzv. politické a majetkové požadavky Sudetoněmeckého landsmanšaftu směřující k revizi poválečného uspořádání..." http://www.halonoviny.cz/index.php?id=93254

Šaman řekl(a)...

Harpyji k Posseltovi: A proto hlasoval proti vstupu ČR do EU. Protože dosud platí - dle něj - nespravedlivé Benešovy "degrety".
(BTW: Avšak - ani Německo nezrušilo všechny Hitlerovy výnosy. Bez zákonů, vyhlášených prezidentem republiky a později schválených čs. parlamentem, by např. dodnes území Lidic patřilo německému státu a atentátníci na Heydricha by byli teroristé...)

informace řekl(a)...

Pan Posselt aktivní zastánce práv sudetských Němců.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bernd_Posselt.jpg
A je si tak jistý, že všichni Němci chtějí, aby ta jejich práva hájil? Znám jednoho sudetského Němce, co měl za ženu Češku, proto asi zůstal v ČSR, který v sedmdesátých létech utekl do západního Německa, našel si tam slušné místo a snažil se všemožně, aby tam za ním přijela i manželka. A po 89. ho ani nenapadlo, aby se zas vrátil.
Nejsou to jen politici, co se na tom vvyžívají? Jako vypasený pan Posselt?

Šaman řekl(a)...

Harpyji, kdo k rozpoutal dvě války: Pangermáni.
"Němci, podle pangermánů, mají prvenství v průmyslu a technice; kromě vojenských úspěchů mají úspěchy a přímo prvenství ve vědě, školství, filozofii, hudbě a umění; Němci svou kulturou mají právo, ba přímo povinnost ovládat svět. Němci jsou jedním slovem Herrenvolk, jediný absolutní Herrenvolk! Německo, čteme doslova, se stane spasitelem Evropy a lidstva..."
(TGM 1917 v Nové Evropě. Další výroky TGM jsou obsahem mého dnešního příspěvku, který jdu právě redigovat.)
Nu, a samotný pojem "sudetští Němci" vznikl asi před 110 lety jako součást pangermánské myšlenky. I soudruh Heinlein se ve svém projevu ve Vídni dne 4. března 1941 k této zrůdné německé ideologii 19. století směle přihlásil: "Právě zde, v dunajské kotlině a Sudetech povstali první hlasatelé Velkého Německa právě zde zapustila kořeny idea pangermanismu..."

Takže - dvě války!

Informace řekl(a)...

Šmarjá páno, co to na nás chystáte, Šamane, to abych si šla študovat na noc Fichteho, Bakunina a Masaryka, abych tu zítra nekoktala. A nějaký filozofický slovník. Máme sice doma i Mein Kampf, ale nikdy jsem ho nevzala ruky, a tak ani kvůli Vám to neudělám.
Dobrou noc.

Šaman řekl(a)...

TGM - už to tam je. A je tam - všechno. (Tedy, opsal jsem jen něco drobného z již opsaného:) Ale zejména marxism měl prokouknutej hned zčerstva, to by se Ransdorf zastavil až - na Sibiři...
Filozofický slovník se hodí. např. hesla
Hédonismus, Hegel, pozitivizmus, Rousseau, Adam Smith, eklekticismus - a diletantismus.
Avšak čitelné je velmi i pro povrchního uživatele minulého století na vlastní kůži...
\ :-)