pondělí 1. března 2010

Pandur Paroubek

Před dvěma týdny rozjela Mladá fronta Dnes další korupční skandál. Uveřejnila tajně pořízené nahrávky rozhovorů se dvěma bývalými manažery firmy Steyr, výrobce vojenských transportérů pandur. (Panduři svobodného pána Franze Trencka byli dobří bojovníci proti Turkům, ale měli špatnou pověst. Však šlo o lupiče, zbojníky a profesionální vrahy.) Další informace hovořila o smlouvě mezi lobbistou Janem Vlčkem a firmou Steyr, podle níž měl za 1,4 miliardy korun zajistit schůzky s některými politiky. Bývalý manažer Steyru Wolfgang Habitzl prý o nákupu jednal i "vycházející hvězdou v socialistické straně", nejmenovaným místostarostou v Praze. Náměstkem primátora byl v té době jistý Jiří Paroubek, jenž na otázku, jestli tedy s ním někdo o kšeftu za 20 miliard jednal odvětil takto:

"Já si nepamatuji, já nevím."

Načež se ozval tehdejší předseda ČSSD v Praze 1 Miloslav Kožnar s tím, že se zástupci Steyru jednal on. (Okamžitě, když jsem ho uviděl, jsem si bezděky vzpomněl na jistého strýčka Vika.) Habitzl kontruje s tím, že jednal přímo s Paroubkem.
Načež se Paroubek rozpomněl, že nejednal a nejednal. "Neměl jsem s tím nic společného." Tedy s nákupem pandurů - ačkoliv byl premiérem vlády, která tento nákup posvětila.
Načež se Kožnar přiznává jak malý kluk, chycený při krádeži balíčku kyselých bonbónů. V dnešním (1.3.2010) vydání listu uvádí, že to prohlášení si na něm vynutili představitelé ČSSD. "Oni na mě tlačili - socani," žaloval. Mínil Ivana Přikryla (za koaliční vlády ČSSD vedoucího úřadu vlády) a Petra Dimuna (vedoucího marketingu ČSSD). A k čemuže ho nutili? "Abych řekl, že já jsem já."
Hle zde.

No dobře, možná se Kožnar sešel, ale určitě se sešel Paroubek. Když byl premiérem. V roce 2006. Možná ne s Habitzlem, avšak určitě s lobbisty Andrejem Surňakem a Jiřím Kryšpínem, a to v pátek 12. května 2006 v Kramářově vile v Praze a zúčastnil se jí i tehdejší šéf Úřadu vlády Ivan Přikryl. Dvanáct dnů po setkání Paroubek veřejně vyzval ministra obrany Karla Kühnla, aby kupní smlouvu podepsal. (To je to "neměl jsem s tím nic společného".) Načež byla smlouva o nákupu 199 obrněných transportérů Pandur za více než 20 miliard korun podepsána.
Hle zde.

Načež Paroubek prohlašuje, že se s nimi sešel. Avšak o jejich práci pro Steyr nevěděl. O žádných pandurech se nejednalo. Chtěl s nimi jednal o volbách. Surňakova firma Crane Consulting totiž vedla pro ČSSD v roce 2002 úspěšnou volební kampaň. Tady nehraje to, že ČSSD ukončila volební spolupráci s Crane Consulting v roce 2004 pro svou nespokojenost s jejich prací (s absolutní prohrou partaje v krajských volbách). Krom toho dle bývalého poslance ČSSD Radima Turka se o lobbování Surňaka pro pandury vědělo už v roce 2005: "Jejich role byla klasická, chodili a říkali, že je to skvělý nákup."

Lobbisty u premiéra tehdy viděl i redaktor MfD Viliam Buchert, který tenkrát v hale Kramářovy vily čekal na domluvený rozhovor s Paroubkem. A pozor: Jeden z účastníků jednání mu prozradil, že jednání se týkalo nákupu pandurů. Dotyčný však nyní odmítá jakékoli komentáře: Má strach.

Jiný účastník, hlavní zprostředkovatel na české straně, zbrojařský magnát Pavel Musela byl totiž v říjnu 2008, kdy vrcholila jednání o nové smlouvě mezi Steyrem a ministerstvem obrany, vážně zraněn na lovu. Upadl z posedu. Přežil, avšak utrpěl doživotní poranění mozku a ztrátu paměti. Existuje podezření na pokus o vraždu.

Podle týdeníku Euro však nikdo neuplácel. Šaman taky nevidí tvrdá data o tom, že by se jednalo o přímou korupci českých politiků prostřednictvím hromady peněz.

Tak proč Paroubek lže?

Možná proto, že lže jako když dýchá. Nejen, že řekne dnes něco jiného, než řekl před týdnem, on řekne něco jiného během jednoho diskusního pořadu. On dokonce popře své vlastní tvrzení během jediné věty!

Takže nejjednodušší odpověď je: Paroubek je chronický lhář a zapomněta.

Horší možnost: Jiří Paroubek se ve své nezřízené touze po moci stal sám pandurem!

Psáno v Praze dne 1. března 2010

23 komentářů:

guerrier řekl(a)...

Paroublbek pandurem, chachachá... Ale jděte, ještě se takové přirovnání té Psí dečce zalíbí. Hezky napsáno Šamane. Zachechtal jsem se i ikdyž je to vlastně celé k pláči.

informace řekl(a)...

Šamane,
dobrá rada: dávejte pozor, až budete přecházet ulici a jezte raději vepřové nebo kuřata.

STK řekl(a)...

Proč pan Paroubek povídá podivné pohádky?
Protože je politik. Ti to přece mají tak nějak v náplni práce.

Co je horší, musím dát zapravdu tomu starému převozníkovi z předchozí pohádky. Jeden už zase (po pouhých dvaceti letech) musí číst pečlivě mezi řádky, aby pochopil, co je pohádka, co je pomluva, co pravda a co "pí-ár". A jestli to povídání publicista dělá za peníze, z přesvědčení, na příkaz nebo je jenom tak pitomý. Čistou, nezkalenou informaci aby člověk pohledal.... Podezřelým publicistům postupně víc a víc nevěřím.

Presumptivním premiérem, prolhaným "přítelem" Paroubkem prostě permanentně pohrdám.

Papa, přátelé...

N.N.Nemo řekl(a)...

Pokopat prdelní pozadí Paroubkovi! Permanentně.

Likeke řekl(a)...

Dokud nebude důkaz, že za tím jsou peníze do ruky, pak je to problém.
Já na místě Pandurka bych řekl toto: Ano, lobisté u mě byli a vysvětlili mi, proč jsou Pandury nejlepší (kvalitní, technicky vyspělé a dobrá cena). Protože mne přesvědčili a nebyla lepší nabídka a protože tu techniku armáda potřebuje, tak jsem rozhodl, že se koupí.
Máme štěstí, že naši představitelé jsou někdy méně sofistikovaní. Ještě se někteří nenaučili krást a říkat šikovně pravdu tak, aby se na to nepřišlo.

Anonymní řekl(a)...

Já chci Jyrku znovu premiérem! To je prakticky neškodná záležitost...nemá nikdy s ničím nic společného a když přece, tak si to nepamatuje! To bude život...svoboda...volnost...

N.N.Nemo řekl(a)...

Takhle, oni u něj ti lobbisté v Kramářově vile byli a mluvili s ním o dokončení již proběhlého pandurského kšeftu. No a on si myslel, že mluví o volební kampani ČSSD, na kterou chtějí přispět.

informace řekl(a)...

Já nevím, proč tu Lidovky zase rozšiřují nechutné drby o kandidátkách ženách v italských administrativních volbách za stranu Pdl (Berlusconi). Odkud ty drby berou, nechápu, dozvěděla jsme se tyto "pikantnosti" až na Lidovkách a to tady probíhá předvolební kampaň už přes měsíc. Prý si zase vybral nějaké krásné "rosničky"???? v životě jsem to neslyšela !!! a modelky.
Podívejte se na video s jeho kandidátkami - jsou to normální ženské, nic moc hezké, ani moc mladé, ale inteligentní.
http://www.adnkronos.com/IGN/News/Politica/Regionali-Berlusconi-presenta-candidate-Pdl-a-presidenza_23132808.html

Takhle funguje informace v ČR?

Honza ze Žižkova řekl(a)...

Předpremiér prohlásil: Plukovníci pandury potřebují! Přísahám při plném panděru, podmazáním pohrdám.
Panipetra přizvukuje: Pitomí pisatelé podvratných plátků, partajní právníci připraví podání. Provedeme průvan. Počkejte.

Milda řekl(a)...

http://lucifer.bloguje.cz/837301-pandur-co-je-to.php
je můj článek o historii pandurů v Čechách, na Moravě naštěstí zasahovat nemuseli.
Dnes jde už pouze o korupci, jak hluboko jsme klesli.....

Anonymní řekl(a)...

Mildovi:
Jak to, že je pod článkem k příspěvku už moje e-mail adresa a nick? Nikdy jsem tam nic nepsal/a.

Šaman řekl(a)...

Ou, to se vám ovšem zde nestane.

informace řekl(a)...

To je divné, zkusila jsem to také s tím blogem a stalo se mi totéž. Někdo tu obchoduje s nicky? Můj e-mail měli na Psu.

Chtěla jsem vám říci, že EU dala volno geneticky modifikovanému bramboru Amflora. V TV říkali, že první dva státy, které ho budou pěstovat, je ČR a Německo. Italský ministr zemědělství se bude dovolávat kauzole ochrany prostředí, aby se tomuto vměšování do it. zemědělské politiky vyhnul. Bude-li zapotřebí, vyhlásí lidové referendum.
Pořád kritizujete EU a pak děláte poslušně, co vám napíská.

Šaman řekl(a)...

Ad geneticky upravené brambory:
Tentokrát EU nenakazuje, ale dovoluje.
A my víme, že "geneticky modifikované" rostliny mohou být ekologické, prospěšné a chutné. Proto jsme taky dlouho bojovali za to, aby Evropa skončila s hloupou politikou boje proti "geneticky upraveným" plodinám, která nás upozaďovala desítky let za Ameriku.
A jinak - jsme bramborářskou velmocí. A každý advent sháním "geneticky upravené" Keřkovské rohlíčky, které jsou jaksi "přešlechtěné" a náchylné k mutacím, proto se musejí neustále udržovat "genetickými manipulacemi". A pořádnej bramborovej salát se bez nich neobejde.

BTW: Geneticky neupraveným obilím je - tráva...

Tess řekl(a)...

to Anonym pod Mildou:
Bloguje.cz si pamatuje vaše údaje z posledního komentáře kdekoliv na bloguje.cz a předvyplní vám je automaticky. Jakési koláčky (cookies) jsou na vině. Nejedná se o žádnou krádež informací. Asi jste tyto údaje zadal kdesi na jiném blogu pod bloguje, takže pro vaše pohodlí vám to skřítek předvyplnil i nyní.

informace řekl(a)...

Šamane, nepleťte si křížení s genetickým upravováním. Abych to vyjádřila správně, našla jsem tuto definici ogm: "Genetická modifikácia je cielená zmena dedičného materiálu, ktorý sa nedá dosiahnuť žiadnou prirodzenou rekombináciou a to vnesením cudzorodého materiálu do organizmu alebo vyňatím časti organizmu. V podstate ide o inkorporáciu zvolených génov do organizmov /mikróby, rastliny, živočíchy/, ktoré sa exprimujú vo forme nových proteínových molekúl."
Existuje početná literatura o tom, jak ogm krmivo poškozuje u zvířat ledviny a játra. A u člověka ne?

informace řekl(a)...

Šamane, jako odkaz dávám toto:
http://www.italiaatavola.net/articoli.asp?cod=13868
Zítra, jestli Vás to zajímá, najdu něco v angličtině, třeba ten International Journal of Microbiology. Nebo se zeptám zetě, ten je mikrobiolog.

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkný článek, děkuji za něj. A ještě více se mi líbí, že k němu je možné diskutovat. Za to děkuji ještě víc. S pozdravem Mard

Anonymní řekl(a)...

Za to na Psu frčí pod články ticho. Téměř nikdo nemá zájem diskutovat pod svým jménem. Bojí se, aby se neocitli v seznamu Bistébé, která ke vší smůle přišla o nějaký prachy na úhrady práskačům.
To jsou mi ale věci. Jdu zvracet.

N.N.Nemo řekl(a)...

Zato tady od zveřejnění na Psu, kde je link sem, jen dva komentáře. Kdo potřebují komentovat, už si své odkomentovali zde od pondělka (17 komentářů), čtoucí a mlčící většina zůstala na Psu.
Anonymnímu: Ta Vaše Bistébé asi zafungovala.

informace řekl(a)...

Šamane,
ty brambory vypěstovala německá firma Basf. A už přišli na to, že obsahuje látky, které znemožňují účinek některých antibiotik.

Jiří Čapka řekl(a)...

Děkuji za vynikající (jako vždy) článek. Je to sice boj s větrným mlýnem (omlouvám se větrným mlýnům), ale i tak jsem přesvědčen, že čím více lidí se dozví, jaký všivák (všiváci) se dere do čela naší krásné vlasti, tím lépe. A zvítězí-li, oprašme ten starý song "Ještě máme, co jsme chtěli..."
Děkuji Šamane a držím palce, aby Vás nepřejelo auto.

informace řekl(a)...

Šamane, na německých brambůrkách Amflora si nepochutnáte, i když je nasázíte na 250 ha. Jsou totiž pro průmyslové využití - bude se z nich dělat lepidlo. A zbylá bramborová moučka půjde do krmiva zvířatům, tak je najdete jen v mase nebo mlíce.