pondělí 8. března 2010

Sportovci a vyžírkové

Sportovci sportují a vyžírkové vyžírají. Co mají společného? Finanční podporu sponzorů a státní dotace.
----------------------------------------------------------   
Sportovci potřebují penízky, aby mohli sportovat a rozvíjet slávu naší země ve světě. Motivují děcka, aby též sporovala a nebrala místo toho drogy.

Vyžírkové by bez dotací neměli co vyžírat. Z ne tak dávné doby zde máme klasicky vyžrané liberecké mistrovství světa v klasickém lyžování. Z doby ještě dřívější, ale doteď se táhnoucí, máme vypasenou Sportku s bohorovnou zadluženou Arénou, která tím pádem jaksi nemá penízky na podporu sportovních svazů. Jejichž zástupci se svého času nechali ukecat k té od počátku podivné investici. (Zde zpětně patří díky premiéru Špidlovi, že se ukecat nenechal a ze státních penízků nedal Sazce a jejím dodavatelům nažrat. Praha investovala asi miliardu do rozvoje okolí, no, snad se to někdy vrátí.)

Úplně nejčerstvější žranice se odhaluje z drobků pod stolem rozežraného fotbalového svazu. Nové vedení ČMFS si nechalo udělat audit, aby se ozřejmilo, co bylo lze zatím pouze tušit. Dřívější vedení si rozdávalo nehorázné odměny, aniž bylo jasné za co, rozpočet se nedodržoval, prodal se barák na Starém městě 5. nabídce, která byla o 8 milionů nižší, atd.

"Nehospodárné nakládání s prostředky, nesystémové kroky, absence kontroly," tak auditoři slušně popisují bordel, který ve fotbalovém účetnictví panoval. Jeden příklad za všechny: Ve Stodůlkách se měl stavět Národní fotbalový stadion pro 50.000 lidí. Je to místo na jihozápadním okraji Prahy, 20 minut metrem z centra Prahy a přitom s dobrou obslužností pro Středočeský kraj. Začíná či končí tu dálnice na Plzeň, okolo vede část pražského vnějšího okruhu, po němž to je na ruzyňské letiště 10 minut autem. Do projektu bylo investováno něco přes tři miliony korun, když se roku 2005 místopředsedou ČMFS stal prezident fotbalové Sparty Vlastimil Košťál. Ten se hned chopil vedení tohoto lukrativního projektu. Co nejdříve udělal, že si kopl "malou domů": Stadion se měl přesunout na (nešťastnou) Letnou, kousek od Sparty, aby měli Košťálovi hoši kde hrát velké zápasy, nejspíš. Bez ohledu na plány-neplány využití Letné, bez ohledu na to, že doprava kolabovala i při ligových zápasech. Načež se zde utratilo dalších téměř devět milionů. Celkem asi dvanáct melounů - a nic za to!  Na Letné stát stadion nebude, ve Stodůlkách taky ne, tam se nyní už staví další město. "Výdaje probíhaly evidentně nekoordinovaně, neplánovitě a bez řádné kontroly."

No ale něco přece z toho káplo: 2 miliony 896 tisíc Kč dostal dnes už bývalý předseda svazu Jan Obst (neúspěšný kandidát ČSSD do Senátu na rok 2002) za dobré rady panu Košťálovi. Ony by se ty ani ne tři miliony ztratily v plánovaném stavbě, která by stála asi miliardu. Tu miliardu, kterou už v roce 2006 Jiří Paroubek slíbil Košťálovi a Obstovi dodat z veřejných rozpočtů.

Tentýž Jiří Paroubek nyní chce zatížit velké firmy další daní, sportovní. Budoucí vítěz parlamentních voleb a předseda nejoblíbenější politické strany hraje opět na strunu závisti u svých Čechů, kterým tak dobře rozumí. "Přestože by mohly odvést na veřejně prospěšné účely, tedy odečíst z daňového základu až pět procent, což je zhruba osm miliard korun, tak odvedly na tyto účely 550 milionů," vyčítá Paroubek lakotu hlavně "zahraničních firem", "bank" a "energetických firem". To jsou oni, velkokapitalisté, kteří utiskují náš dělný lid a lakotí své nezasloužené zisky, zní v podtónu těchto gottwaldovských řečí.

"Mohly by si odečíst z daňového základu až pět procent." To není nějaká exkluzivní výhoda. Ony ty firmy peníze totiž dávají ze svého zisku, tedy na tom nic nevydělají. Při 15% dani zaplatí z miliardy zisku 150 milionů na daních. Kdyby tu miliardu věnovaly nějakému bohulibému účelu, snížily by se jim daně o těch 150 milionů - ale dalších 850 milionů by musely dát ze svého zisku! (A o to se třeba sníží dividendy majiteli akcií, což je zhusta zase  český stát a tedy i jeho rozpočet.) Tak kde je nějaká finanční výhoda? Přímá není, ale pouze nepřímá. Jde o formu reklamy, a proto také ty firmy velmi zvažují, kam své penízky dají. Mají na to celé útvary. A každá firma si vybere něco jiného. Když už je nával ve sportu, podpoří někdo české filmy, jiný třeba zase zoologickou zahradu.

U těchto peněz si firmy hlídají, zda se jimi neplýtvá, zda jsou užity eticky, a když by tomu tak nebylo, svou podporu stáhnou a budou ji směřovat jinam.

V této době, kdy vyžírkové cizopasí na českém sportu, přichází předvolební slib Jiřího Paroubka, budoucího předsedy vlády a zároveň ministra sportu, který lidu navrhuje, že na ony nekalé podnikatelské mamuty (s ročním obratem přes pět miliard) uvalí novou sportovní daň. Tato předvolení vábnička obsahuje několik zásadních zvrhlostí.

Za prvé: Firmy musí svým majitelům nést zisky. V okamžiku, kdy jim stát sebere další procento ze zisku, upustí od svých dosavadních sponzorských aktivit - a pocítí to všichni, od filmařů po vozíčkáře.

Za druhé: Tyto státní peníze nebudou kontrolovat přímo firmy, ale bude je rozhazovat stát zejména na mamutí akce. Při tomto "přerozdělování" se napasou staří známí vyžírkové.

Za třetí: Paroubkova agumentace zneužívá těch nejnižžích pudů člověka, a je ve svém základu tedy doslova marxistická, tak jak ji podle věrouky zakladatele komunismu objasnil Tomáš Garrigue Masaryk: "Marx je především jen a jen straníkem. Nemá všeobecný cit solidarity. Svou revoluční zlobou posiluje nesociální city a rozšiřuje až nenávist." Tak, takový je i Paroubek.

A co je nejhorší - tato šílená idea v budoucím parlamentu může projít. Zejména, když se Jiří Paroubek, který nerozezná rychlobruslení od krasobruslení, stane šéfem českého sportu. A šéfem vlády České republiky. Můžeme se utěšovat, že jen tak kecá, stejně jako ČSSD kecala o patnáctitisícových důchodech. Tedy, socialisté samozřejmě "nekecají", oni "používají marketingový tah"...

Ale marketinkem evidentně není jejich touha oslovit voličské masy českých vyžírků. Kteří nechápou, že pravým vyžírkou je ten, kdo jim slibuje létající pečené husy!

Psáno v Praze dne 8. března 2010

9 komentářů:

STK řekl(a)...

Marné volání, Šamane. Už slyším tu ozvěnu "...třicet korun, korun, run, un..." ;-)

informace řekl(a)...

Dneska ráno jsem si přečtla dva články na Lidovkách a článek na Psu o Paroubkově předvolební kampani: veřejné fotografování lidí na manifestacích nebo shromážděních a negativní plakáty o ODS a Top 06.
Cožpak v ČR neexistuje zákon o pravidlech předvolební kampaně nebo zákon o ochraně privacy? Neexistuje garant, který dodržování těchto pravidel sleduje? Jinde by se P. a company za tyto zastrašovací manýry už zodpovídal před prokurátorem.

Anonymní řekl(a)...

http://www.cssd.cz/media/projevy-a-clanky/naruseni-slavnostniho-shromazdeni?h=15095815

informace řekl(a)...

Souhlasím, že to bylo neslušné narušování slavnostního shromáždění vzpomínky na prvného prezidenta republiky.
Ale teď k zákonu, jestli tu nějaký je. Na shromáždění bývá přítomna policie nebo autorizovaní pořadatelé. Bylo na nich, aby pískající napomenuli, vyvedli nebo případně zjistili jejich totožnost, byla-li jejich činnost protizákonná. Rozhodně je mimo zákon fotografovat vlastními fotografy tyto lidi a pak zveřejňovat jejich snímky na vlastním sajtu. A kromě toho prohlašovat, že se to bude dělat i v budoucnu a fotky se budou používat ke kontrole, kdo jsou ti narušovatelé. Kromě jiného je to i politický boomerang, jak je vidět z reakcí.
Rovněž tak je zde zakázáno vylepování plakátů, které hanobí, pomlouvají nebo zesměšňují konkurenčné strany.

Anonymní řekl(a)...

Ad FOTOGRAF: Docela dobře ty lidi mohl fotit i Paroubkův dvorní fotograf Miloš Schmiedberger, estébák nasazený na Landovského přes jeho ženu!
http://czechtek.bloguje.cz/341456-agent-ktery-byl-stb-nasazen-na-landovskeho-pomahal-organizovat-volebni-kampan-paroubkovi-tydencz.php:

44 • Agent, který byl StB nasazen na Landovského, pomáhal organizovat volební kampaň Paroubkovi (Týden.cz) • Média
Smutná love story a prohraná minulost
( Krystyna Wanatowiczová, Týden, 12. června 2006)

Paroubkův fotograf vyvázl, ministerstvo nedodalo dokumenty StB

Letos v dubnu padl další rozsudek potvrzující neschopnost ministerstva vnitra. O výmaz ze seznamů StB se soudil Miloš Schmiedberger, fotograf Jiřího Paroubka. Spor vyhrál, i když dokumenty o jeho spolupráci existují.

Byl poslední den roku 1975. Šestadvacetiletá fotomodelka Eva Kášová si brala o třináct let staršího herce Pavla Landovského. Svatební oslava se konala na Hrádečku v domě Václava Havla, mezi hosty byli například zpěvačka Marta Kubišová nebo režisér Pavel Juráček. Za devět měsíců se manželům narodil syn Jakub, čtyři měsíce nato později podepsal Pavel Landovský Chartu 77. „Po Chartě nastalo peklo. Pavla dali do vazby, estébáci u nás dělali prohlídky, nadzvedávali malého Jakuba i s matrací a hrabali se v jeho postýlce. Byla to špinavá doba, všude byla tma,“ vzpomíná Eva Landovská. Tehdy velmi populárnímu herci zakázali hrát v divadle, filmu i televizi, syna jim odmítli zapsat do jeslí. Landovský hodně pil a jeho žena byla, jak dnes vypráví, zoufalá. Manželství se začalo rozpadat. „Pavel žil mezi disidenty, já doma brečela a měla strach.“
Na jaře 1978 se Eva Landovská seznámila s fotografem Filmového studia Barrandov Milošem Schmiedbergerem. „Byl to můj typ. Psal mi milostné dopisy a říkal, že mě miluje. Požádala jsem o rozvod. Miloše jsem brala jako partnera a všechno jsem mu vykecala. Dodnes nevím, zda ho na mě nasadili od začátku, nebo až poté, kdy jsme se poznali. Tehdy jsem ho milovala. Až později mi došlo, že to byla jen navoněná nula,“ říká Landovská. Jméno Schmiedberger bylo už o dva roky dříve, v roce 1976, zapsáno do registru svazků StB pod krycím jménem Fotograf.

Pod vlivem fotografa

Tajná policie měla velký zájem na tom, aby se manželství Landovských rozpadlo a aby Eva Landovská přestala svého muže v protikomunistické činnosti podporovat. Posloužit jim měl, jak se alespoň tvrdí ve svazku, právě Schmiedberger. „Na základě úkolování TS (tajný spolupracovník, pozn. red.) FOTOGRAFA bylo dosaženo, že jmenovaná (Eva Landovská, pozn. red.) odsuzuje protisocialistickou činnost manžela. V současné době je Landovská plně pod vlivem TS FOTOGRAFA jak po citové stránce, tak i v dalších aspektech jejího života... Svoji perspektivu do budoucnosti spojuje s jeho osobou... TS FOTOGRAF bude nadále postupovat podle našich instrukcí, k čemuž byl již úkolován,“ píše se ve svazku, který estébáci na Landovskou vedli...
konec citátu

šLO O NESCHOPNOST MINISTERSTVA NEBO ZÁMĚR? Ten svazek přece existuje!!! (Pokud ho už nezničili) Žádná Růže od Kawasakiho, svině zůstala sviní a slouží dalším sviním.

informace řekl(a)...

No, to je otřesné. O tomto skrytém podhoubí, které pořád pracuje, prakticky nic nevím. A pokud jde o P., není zase tím podhoubím vydírán? Proč si toho Fotografa vybíral? Cožpak tu jeho historii neznal?
To je těžké dovolávat se nějakého práva, když neexistuje právní stát jako takový. A když lidi takové věci znají, proč tu socdem volí? Cožpak se chtějí vrátit do starého režimu trochu a narychlo přebarveného?
Díky.

I.K. řekl(a)...

Znám člověka, který se na základě Schmiedbergerova křivého svědectví dostal v minulém režimu do vězení.

Jirka řekl(a)...

No,někdo se za 30 Kč spojí i s ďáblem,tak proč ne s Paroubkem.

Haui1 řekl(a)...

Proč jen se Šamanem ve většině jeho názorů včetně toho dnešního souhlasím? Jen doufám, že se tlustý Jyrka přece jen nestane premiérem. To by byla pohroma.