čtvrtek 25. března 2010

Topol se poděkoval

Tak, vrátil jsem se právě ze služební cesty a koukám na novinky. Topolánek odstoupil z kandidátky
Nečas se stal volebním lídrem ODS. Poděkoval Topolánkovi za "velmi těžké a zodpovědné rozhodnutí".

No, oni Topolovi nadávali v pondělí na grémiu. Zjevně se tam pohádali natolik, že Přéma Sobotka, škůdce strany a had na Topolových prsouch, posléze práskl gremiovými dveřmi.
Dneska se sešli zástupci krajů na výkonné radě. Proti Topolovi se postavilo 37 ze 45 delegátů. A Topolánek "se poděkoval". Jak člověk teprve při praktickém použití ocení všechny významy tohoto slova, které se dříve, tedy ještě za Rakouska, používalo pro položení funkce.

Nečas se stal vol. lídrem ODS na "návrh" Topolánka, což schválilo 44 z 45 přítomných, předpokládám že sám předseda se nezúčastnil.

Milí příchozí, nyní nebudu rozebírat pozadí, popředí či budoucnost politické strany ODS, potažmo výsledek budoucích voleb. Jsem sláb a ospal. Zítra dorazím k poči ještě později. Totéž pozítří. Jen proto rozdělám jen v kamnech, abych uvedl vodu do varu. A to bude zatím vše.

Toto berte jen jako polotovar, který si svými komentáři dovaříte sami. Vzhůru k diskusi!

A dobrou noc.
\ :-)

30 komentářů:

STK řekl(a)...

Co vařit...

Strana, která už téměř veškerou energii spotřebovávala na uspokojování svých potřeb (rozuměj získávání výhodných pozic a vlivů své věrchušky (pražské i krajské) provedla sebelikvidaci rvačkou o místo šéfa, známého mluvky(byť ne chlapíka hloupého nebo nezvykle nečestného). Kdyby nebylo nedovtipných výroků Mirka T. v redakci gay-magazínu (a je mi jedno, zda jej redaktor k tomu vyprovokoval, nebo M.T. jen tak perlil, aby řeč nestála) vrcholky ODS by si jistě našly jinou záminku. Tlak na "Topola" z vedení jeho strany byl cítit už delší dobu, vlastně pořád.
Mladí vlčáci tedy byli úspěšní, starý vlk jim (nerad) uvolnil místo. Strojek, který se už stejně jen tak tak pohyboval vlastní silou se podle mého už docela polámal.
Jesli "mladí modří vlčáci" uspořádají ještě jedno, dvě kola bitvy mezi "pražkými" a "přespolními" je už celkem jedno. Pomerančovníci tentokrát berou vše - nebo téměř vše. ODS bude mít dost času na počítání padlých a přípravu ofenzívy za 4 roky. Za tu dobu už Jasný Pomerančový kníže (doufejme) ztratí aureolu spasitele národa.
Bude to tu stát čím dál tím víc za ...málo. Ale u lékaře se nebude platit Kč 30.- Všude jinde však ano a to mastně. (Zdroje budou!)

VV by asi napsal:... Nepřátelé našeho lidu, pravicoví oportunisté a jejich imperialističtí přisluhovači si sami vydláždili cestu do pekel, kam bezesporu patří. Marxidík! Ať žije Velká Oranžová Revoluce v čele s Vekým Bratrem Paroubkem! Ta dělníkům práci určitě brát nebude! Práce bude dost pro všechny, ať chtějí, nebo ne! Se zbohatlickými povaleči rázně zatočíme! Jejich zabavený majetek si rozdělíme mezi sebou, soudruzi. Podle stranických zásluh - pochopitelně! S ČSSD na věčnost! Kdo z vás na to má, pánové?! Aha!? ...

Ale VV to jistě dokáže opsat vzletněji...
Je mi z toho všeho tak nějak blivno. Nebo je to možná menší, ale zato vytrvalá nevolnost z toho, jak jsme se přežrali přílišné svobody? Moje babička vždy přejedení léčila odvarem pelyňku. Nám nezbude nic jiného, než zkusit tentýž lék.

Starý Tlustý Kocour

Větší vlastenec řekl(a)...

Topol, Hrad a kníže
(26.března 2010)


Tak topol modrý pad.
Dvacet čekal jsem roků.
Strak chtivých hejna
krouží poplašena.
Oranžový vítr duje.
Topol modrý pad
a zdvih se prach a smrad.
Krys nora vyvržena !
Rudé slunce žhne
do modré slizké sluje.
Svých modrých mloků
slyšíš křik,
pyšný hradní pane ?

Po pánu půjde Hrad.
Vítěz je náš Jiří,
náš muž a stroj.
Po pánu Hrad,
po topolu kníže
teď pozná třídní boj.
Strana vzhůru míří.

Čert se bojí kříže.
Modrák, topkař,
černoprdelník
srpu, kladiva a růže.

Slyšíš modrých křik ?
Legitimace vážeme
do jejich kůže.

informace řekl(a)...

V dnešní NG:

Поход налево

Я возвращался домой в смятении. Как же так, как все зыбко. Всегда ходил направо, а сегодня пошел налево и оказался совсем в другой жизни. В другом стиле жизни. В другой парадигме, как сказали бы мои новые друзья.

Главный вопрос, конечно, в том, почему мне захотелось пойти налево?

http://www.ng.ru/style/2010-03-26/12_left.html

Není to otázka, kterou si jednou budou klást oranžoví voliči? a jak jim to bude dlouho trvat, než k té otázce dojdou?

informace řekl(a)...

Objev:
blog bere všechny znaky různých layout.
Problém je, abych ty znaky na klávesnici našla já.
Pro ty, co nerozumí: započněte s intenzivním kurzem ruštiny. Budete ho brzy potřebovat, když posoudíme, jak se vyvíjí situace.

informace řekl(a)...

Nemám básnický talent. A tak se mohu vyjadřovat jen citováním.

Proč nemám ráda rudé máky,

"Ne, už ne rád. Mně zhořklo to.
A není možno žíti znova.
Proč přepadáš mne, tesknoto?!
Je to jen noc ta únorová?!

Mně bolí na to vzpomínat,
a vidět mne to zase bolí:
zřít rudé máky pyšně plát
do šírých, volných, zdravých polí.

Jsem smysly svými sklamán tak,
svou myšlénkou i svými city.
A všímám si: Ten rudý mák
má značnou dosi vulgarity.

Ne, už ne rád. Jsem rozjitřen
a všechno otřese mnou strašně,
prostor a hlasy, láska žen,
a moje pobloudilé vášně —

Jen kletbu zlým dnům říci jdu,
že úrodu mi malou daly.
A hospodářům říci jdu,
by zrádné máky vytrhali!"
V. Dyk (jako by to byl napsal dnes)

Likeke řekl(a)...

Já si myslím, že pro Topolánka se stalo to nejlepší, co mohlo. Volby by určitě prohrál, takže by se řešilo po volbách. Takhle za to nemůže, volby prohraje Nečas a žádnej jinej velikán se ve straně nejeví. Takže Topolánka ještě nechají předsedou a krize ODS se potáhne dál. Bohužel. Ale když se všichni soustředí jen na svoje prebendy, tak těžko vyroste čistý vůdce.

Anonymní řekl(a)...

To je podobně naivní představa jako že ke zvýšení kvality služeb stačí vyměnit bordelmamá. Sch.

Harpyje řekl(a)...

Přemýšlela jsem o tom, kdo by asi mohl být vhodným interpretem Vlastencova (většího) opus magnum "Topol, hrad a kníže". Napadají mně
pouze dvě jména, které jsem kvůli mé emigrantské minulosti (a přítomnosti) poznala teprve díky internetu: soudružky Jiřina Švorcová a Ludmila Pelikánová. Osobně dávám přednost té druhé kvůli jejímu uchvacujícímu tremolu.
Pro nick Informace, který možná tyto požehnané recitátorky také nezná, 2 odkazy:
http://www.youtube.com/watch?v=ersTMhsRkXQ
http://www.youtube.com/watch?v=gL0rD5PZHys&feature=related
:-)))

STK řekl(a)...

Myslím, že se zeptám Většího Vlastence, zda by neměl nic proti tomu, aby jeho dnešní popůlnoční báseň, takřka "báseň kalného rána" natočil profesionální recitátor. To opravdu není nic pro vysloužilé "hérečky". Ten text chce celého chlapa! Umělce, jakým byl Jurij Levitan, když na "Moskvě" oznamoval napadení Sovětského svazu.
======
Tak dnes máme v hopůdce kar.
Hospodský by měl rychle dát něco na zahřátí, aby se nálada aspoň trochu uvolnila. Ostatně k čemu jinému se po pohřbech chodí do hospody...

informace řekl(a)...

Kde jste ty perly našla?

Komentář pod Pelikánovou: "Ti chlapci na vojně museli být štěstím bez sebe, když ve svém volnu museli poslouchat pindy téhle bolševické krávy."

Já jsem zase hledala zdroj inspirace, některé stylémy a rytmus mi někoho silně připomínají. Ale poněvadž doma socialistickou nebo proletářskou poezii nemám, tak jsem od toho upustila. Tipovala bych tak S.K.Neumanna. Ale nejsem si jistá.

Harpyje řekl(a)...

Díky mým českým přátelům. Jedna přítelkyně měla dokonce to "štěstí", že se musela qua své funkce zúčastnit večeře se soudr. Pelikánovou. To, co mi o tom napsala, zde nemohu citovat. :-)))

informace řekl(a)...

Paní Harpyje:

k S. Netzer Datum: 26.03.2010 07:32 na NP

Oni se snažili, situace to nebyla lehká, spadla jim hned na začátku na hlavu celá krize s plynem, ke všemu ještě neměl T. tu váhu, jakou by měl na jeho místě jiný politik z velkého státu, ale až do vládní krize to dělali dobře. Noviny o nich psaly, alespoň tady, pozitivně.
Problém byl, že si T. nezabezpečil zázemí - pevnou pozici vlády.

Harpyje řekl(a)...

Máte na mysli reakci na článek Vlka st.? Jistě, to co píšete, odpovídá faktům, ale to neznamená, že "v čele Evropské unie dokázala (Topolánkova)parta strčit do kapsy celého Sarkozyho..." To je pouze interpretace Vlka st. O pravdivosti jeho thésí se asi neshodneme.
Nejsem schopná říct, jak zdejší média hodnotila české předsednictví EU. Těch několik článků, které jsem četla, bych označila za kritické. Totéž platí o článcích, které jsem četla na francouzském internetu.
Netroufám si paušálně hodnotit.

Harpyje řekl(a)...

Druhý pokus. Dobrá rada všem: psát na nečisto a uschovat.
Máte na mysli reakci na článek Vlka st.? Jistě, to co píšete, odpovídá faktům, ale to neznamená, že "v čele Evropské unie dokázala
(Topolánkova)parta strčit do kapsy celého Sarkozyho..." To je pouze interpretace Vlka st. O pravdivosti jeho thésí se asi neshodneme.
Nejsem schopná říct, jak zdejší média hodnotila české předsednictví EU. Těch několik článků, které jsem četla, bych označila za kritické. Totéž platí o článcích, které jsem četla na francouzském internetu.
Netroufám si paušálně hodnotit.

Harpyje řekl(a)...

Príma, teď se to otisklo dvakrát.

Harpyje řekl(a)...

Ještě tohle: http://www.youtube.com/watch?v=vlhbm_qOgew

informace řekl(a)...

Pan Vlk přehání.
Mne právě udivilo, že v Česku bylo hodnocení až příliš kritické v duchu: z Topolánka si dělají Rusko a ukrajina srandu a posílají si ho jako míček z jedné strany na druhou. Zatímco v italských mediích o něm nic kritického nepsali. Fakt je, že to byla velice nesnadná situace a ke všemu Topolánek zřejmě neměl patřičnou zkušenost. Že to nebylo snadné, se ukazuje i teď, když je prezidentem Ukrajiny proruský Janukovič a jednání o plynu zase narazila na otázky ceny a placení za plyn v potrubí, takže teď jmenovali speciální pověřence, aby se těmi problémy zabývali. Četla jsem to ráno v ruských mediích.
Mohly by se kritizovat některé jejich podniky poněkud provinciálního vkusu, jako ta jejich Entropie, nebo bál s cukrem, ale jinak Unie až do vládní krize fungovala. Paroubkovi to zřejmě nevyhovovalo, aby Topolánek a vláda získali firmu schopných lidí na evropském foru a tak raději vládu potopil.
Tohle si voliči neuvědomují? Pořád se všichni starají o tom, co si o nich v cizině myslí, a tak by ten Paroubkův nezodpovědný podraz měl být dost výmluvný o jeho výlučně sebestředných zámech.

informace řekl(a)...

Pokud jde o francouzské kritické komentáře, vzpomeňte si, že Sarkozy tenkrát přišel s nápadem, že ve vedení Unie zůstane jako superkomisař a to i za švédského vedení. Tenkrát se proti tomu postavilo jak Německo tak Itálie a nevím, kdo ještě, protože měli podezření, že Sarkozy chce být přímo u rozmísťování nových prebend po schválení L. smlouvy.
Takže se jejich nepříznivému hodnocení nemůžeme divit.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro STK : Bezevšeho.

Nechť má slova letí éterem, nad krajinou českou v dědictví nám danou, kolébkou naší i hrobem.
Nechť má slova vší lid slyší, dnes a zítra znova.

A recitátor může být i chlap, i když soudružka Švorcová by byla zdaleka nejlepší. I zblízka.
Ovšem musí to být někdo, kdo má ducha, a vane z něj poctivého nadšení záře : http://www.youtube.com/watch?v=sDdieo7MFfA&feature=related

A prosím, opravte si (mi) poslední dvě sloky. Mají být takto :

Čert se bojí kříže.
Modrák, topkař,
černoprdelník
srpu, kladiva a růže.

Slyšíš modrých křik ?
Legitimace vážeme
do jejich jemné kůže.


Děkuji Vám předem, a jsem s pozdravem Čest práci a míru zdar !

Harpyje řekl(a)...

Byla bych nesmírně vděčná každému, kdo by mi mohl vysvětlit, co to znamená když se řekne, že "někomu jebe". Nejsem si významem tohoto rčení vůbec jistá, ale mám takový dojem, že to opět chytá quelqu´un d´entre nous.

metrika řekl(a)...

1)
-u/-u/-
-uu/-u/-uu
-uu/-u

2)
-u/-u/-
-uu/-u/-uu
-uu/-u/-u

proč ta změna rytmu?

informace řekl(a)...

Bude to asi něco sprostého, jako ve východoslovanských jazycích.

Harpyje řekl(a)...

Asi tak. :-)))

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro paní Harpyji :

Pokud o někom říkáme, že mu jebe, znamená to, že :
1) chceme vyjádřit své přesvědčení, že dotyčnému dokonale hráblo, resp. že mu víc než šibe
2) jsme Slované nižšího vzdělání

Mimochodem, některým z nás jebe imrvére.

Pokud možno hezký večer přeji.

informace řekl(a)...

V italštině
Qualcuno frigge ... dalla rabbia?

Harpyje řekl(a)...

Jo díky, jsem osoba slovanského původu s nižším vzděláním (nedokončená ZDŠ). Imervére znamená "immerwährend"? Takže mi asi taky permanentně jebe, děkuji za vysvětlení.

Větší vlastenec řekl(a)...

Uh ??
Vážená paní Harpyje, odpovídal jsem Vám dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. A snažil jsem se nepoužít příliš explicitních výrazů k překladu termínu "jebe". (Hrome, mám dojem, že jsem toto slovo napsal poprvé v životě až v této debatě.)
A teď mě může jebnout - Vy jste to nějak vztáhla na svoji osobu.

Ach jo.

VELICE SE VÁM OMLOUVÁM !


(Ještě jednou mimochodem - já VÍM, že jste slovanského původu. Ale možná byste o tom měla přesvědčit jednoho ze zdejších největších vlastenců českých, soukmenovce Pedra.)

Harpyje řekl(a)...

No nic. Guats Nächtli mitenand.

informace řekl(a)...

Než se také rozloučím, chtěla bych říct, že jsem odpoledne viděla v italské TV krásný dokumentární film o hudební Praze. Krásné záběry a velice pěkný komentář. Praha jako jedno z velkých center evropské vzdělanosti, Česko jako země prosperity a pracovitosti. Mluvili o Smetanovi, Dvořákovi, Janáčkovi. Mluvili i o národním obrození jako důležitém historickém období pro národní jazyk, kulturu a formování národního vědomí.
Jaký to rozdíl, když se člověk vrátí na český internet a čte tu jen samé deformace o českých dějinách, o české neschopnosti vytvořit něco originálního nebo krásného, o tom, že tento a-historický národ nemá ani nárok na vlastní stát.

Upřímně řečeno, začínám mít těchto řečí dost. Když se na vás jiné národy mohou dívat z pozitivního pochvalného hlediska, proč tu někteří Češi??? zastávají tak negativní postoje?

Začíná se mi to zdát nechutné. Stojí to za to, abych se tu o takových věcech vůbec bavila? Stojí mi to za to, abych se pořád rozčilovala? Non me l'ha mica prescritto il dottore!

Dobrou noc.

Šaman řekl(a)...

Milá Harpyje,
on ten blog si někdy chvilku přijatý komentář přežvýkává, než ho vyplivne. (Když dáte příspěvek bezprostředně podruhé - tak ho můžete mít dvakrát...)
Anebo nevyplivne. Proto je opravdu lepší mít ho napsaný nejdřív v texťáku.
Dobrou
\ :-)