sobota 10. dubna 2010

Další oběti Katyně

Polský prezident Lech Kaczyńský zahynul při dnešním leteckém neštěstí u Smolenska
***********************************************************

U ruského Smolenska dnes v 8:54 havarovalo při opakovaném přistávání v mlze na místním vojenském letišti letadlo TU-154M polské vládní letky.

Při havárii a následném požáru zahynulo všech 132 lidí, kteří byli na palubě. Jde o největší polské letecké neštěstí v historii.

Mezi obětmi byl i polský prezident Lech Kaczyńský se svou manželkou, polská generalita, guvernér národní banky, další hodnostáři, duchovní a novináři.

Delegace cestovala k památníku v Katyňském lese na pamětní akt, při kterém měla uctít oběti masakru polských důstojníků v roce 1940, který tehdy provedla sovětská NKVD.

Ruské bezpečnostní orgány zabavují  fotomateriály i videa. Na informace bylo uvaleno embargo. Přesto jsou k dispozici televizní záběry, které stihli pravděpodobně polští novináři odeslat prostřednictvím satelitu.

ČT 24 vysílá mimořádné zpravodajství. Z Ruska informuje polský korespondent Miroslav Karas, který do Ruska přiletěl dříve. Štáb ČT měl původně havarovaným letadlem cestovat také.

Tímto vyjadřujeme soustrast všem pozůstalým i všem Polákům.


 
 










V Praze dne 10. dubna 2010


PS 14:45: ČT opakuje dojmy jednoho leteckého experta, který si vynašel na specializovaném letištním webu smolenské letiště. Podle něj má jednu dráhu širokou jen 36 m a asi 1400 m dlouhou. Stačí se podívat na Google Earth a uvidíme, že Smolensk má dvě letiště. To severní, kde speciál přistával, má dráhu dlouhou 2400 m a širokou 50 m. (Viz přiložené kopie z Googlu - pohled seshora a pohled ze směru příletu od západu.)

97 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

http://www.zw.com.pl/artykul/148,464955_Katastrofa_prezydenckiego_samolotu_w_Smolensku.html
Lista pasazerow

Anonymní řekl(a)...

http://www.nytimes.com/2010/04/11/world/europe/11poland.html

Anonymní řekl(a)...

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/197174-polsky-prezident-kaczynski-zemrel-pri-letecke-havarii-neprezilo-132-lidi.html

Anonymní řekl(a)...

Lech Walesa řekl, že v Katyni přišlo Polsko už podruhé o svou elitu.

STK řekl(a)...

Nelze si moc připouštět každou katastrofu, která se ve světě přihodí. To by jeden nevyšel ze stresu. Ale tahle se mě, nevím proč, osobně dotkla.

Možná, že je příznačné, že místo, kde NKVD vyvraždila elitu polského národa se jmenuje Katyň. Kati z Katyně.

Místo, kde nešťastná náhoda, smůla, vyvraždila polskou reprezentaci, která se přiletěla poklonit těm dávno mrtvým se jmenuje Smolensk. Smolný Smolensk.

A nynější ruské bezpečnostní síly se opět intenzívně starají hlavně o to, aby z místa katastrofy nebyly žádné záběry, žádné fotografie.

Možná mají šílenou představu, že dokážou celou tragickou záležitost nějak ututlat, zmenšit. Tak, jak se desítky let nemluvilo o Katyni, tak, jak byli za vraždy v Katyni obviňováni Němci.

Proto říkám: Žijme s ruským medvědem v míru. Ale pořád si uvědomujme, že je silný a záludný medvěd a držme se od něj v bezpečné vzdálenosti.
Jeho objetí jsme si už přece vyzkoušeli dokonale.

Anonymní řekl(a)...

Одной из версий причины падения самолета называют его старость. Однако, как сообщает aex.ru, за пять месяцев до катастрофы Ту-154 польского президента был модернизирован.


В декабре 2009 года его перегнали из Варшавы в Самару. На предприятии «Авиакор» борт не только капитально отремонтировали, но и полностью обновили интерьер, сделав его, по желанию заказчика, более роскошным.

Генеральный директор завода "Авиакор" заявил, что в техническом плане самолет был идеальным.

STK řekl(a)...

To Anonymní z 13:59:
Důvody či příčiny pádu letadla si letečtí experti najdou. Kromě stáří nebo nepovedené rekonstrukce to mohlo být cokoliv jiného, třeba špatně navedeni na přistání, pár ptáků nebo Marťani.
Pro letecké profesionály je to podstatné, musí zjistit, co se stalo, aby se to nemohlo opakovat, pro nás, obyčejné lidi ne. Nelze z toho nic dovozovat - dokonce ani kdyby to byla zjevná chyba pilota nebo leteckého dispečera.
Je tam 132! mrtvých. Těm už je jedno, "kdo za to může".
A jakkoliv věrohodné vysvětlení katastrofy je nevrátí jejím rodinám a přátelům.

Harpyje řekl(a)...

Záznamy CVR snad odhalí, kdo měl tak naspěch. Zodpovědný kapitán letadla přece nemůže 4x riskovat pokus o přistání za takových podmínek!

Anonymní řekl(a)...

more about plane crash
http://vrn.kp.ru/daily/24471/630392/

Šaman řekl(a)...

Harpyji: Vyčkejme. Měli dost paliva? Nezradily je motory? Nebyly problémy s kalibrací výškoměrů?
-----------------
(Při této příležitosti si vzpomínám na několik závad naší prezidentské letky. Prasklé sklo u Chalengeru, třeba. Ale, je pravda, že to bylo zrovna nové letadlo...)
-----
V tuto chvíli jde hlavně o obrovskou národní i lidskou tragédii. Proto zachovejme pietu - alespoň pro dnešek.

Anonymní řekl(a)...

Katyn massacre
http://open.salon.com/blog/lost_in_berlin/2010/04/07/poland_and_russia_mark_70th_anniversary_of_katyn_massacre

A.S.Pergill řekl(a)...

Dokážu si představit, že Poláci museli být pod šíleným tlakem. Pokud by na pietní akt dorazili z Minska nebo Moskvy "s křížkem po funuse", tak by si je "hyeny" ( (C) O. Neff), dobíraly ještě léta. Pochopitelně s nacionalistickým kontextem.
Jinak mi situace s fámami kolem (co už se rojí) trochu připomíná letecké neštěstí, při kterém zahynul T. Baťa - taky chtěl letět přes námitky pilota (pravda), údajně seděl za kniplem vraku letadla (nepravda), údajně se s pilotem pobili a pilot třímal v ruce montážní kleště (naprostý nesmysl, i kdyby něco takového v ruce držel, v okamžiku nárazu by mu to přetížení z rukou muselo vyrvat, tvrdí znalci ze soudního lékařství).

informace řekl(a)...

Harpyji:
částečnou odpověď můžete najít v tomto článku z 2008 r., kdy polký pilot odmítl přistát z bezpečnostních důvodů v Tbilisi.
http://www.newsru.com/world/12aug2008/kolonna1.html

informace řekl(a)...

Jednu věc nechápu. Controllore di volo, dispečer letiště dá nebo nedá povolení letadlu k přistání, jakto že zde jen doporučoval přistát v Minsku nebo v Moskvě?

Šaman řekl(a)...

Oprava textu pod článkem: Přistávali od východu, ne od západu, přes garáže v lesejku. Ještěže nevzali někoho s sebou.
Poslední zpráva vylučuje technickou závadu letadla, které před nedávnem prošlo generálkou.

informace řekl(a)...

Chudák pan Doležal, jeho sudetoněmecká regionálně nacionalistická obsese ho zase nutí plácat hloupé nevhodné řeči. Při vzpomínce na polského premiéra Sikorského a jeho smrt při havárii letadla na Gibraltaru v r 1943 zase vytáhl E. Beneše jako možného vinníka za pád letadla. Prý "za katastrofou stála NKVD a ta instruovala českého pilota buď přímo nebo prostřednictvím dr. Edvarda Beneše; tím by se vyjasnilo, o který stát se to dr. Beneš zasloužil.", píše. Tentokrát Doležal udělal z československého prezidenta dokonce sovětského tajného agenta. Celou složitou hru o uspořádání poválečné střední Evropy, kdy se střetávají na př. zájmy SSSR a Velké Británie, v níž Churchill pohlíží na plány polské emigrační vlády s jistým podezřením, a kdy je těžké říci, kdo by měl asi největší zájem na odstranění Sikorského, pan Doležal rázným črtem pera redukuje na české pletichy. Jaké? To nám pan novinář nevysvětlí. V r. 1943 se už nemluví o československo-polské federaci, nemluví se o obranném pásu proti sovětskému Rusku, Sikorski chce jednat v Londýně o vylodění polského vojska na břehu Polska a vyjednává o rusko-polské hranici. Někteří historikové mluví o podezření, že za havarií byl Churchill. Že by ten byl angažoval dr. Beneše do této akce? (Ale to by se zas panu Doležalovi nehodilo do krámu.)
Není známo, že by Beneš byl odborníkem na letadla, takže jak mohl pilota instruovat? To mu řekl: "nech letadlo spadnout a sám vyskoč?" Pilot se totiž zachránil.
A proč tam pan Doležal pořád s takovým úsilím dr. Beneše cpe? Že by to bylo z touhy po nějakém českém historickém negativním primátu?
Ona totiž existuje dost bohatá literatura o tomto období, i polská, takže by si mohl náš historik občas taky něco přečíst.

informace řekl(a)...

Co píší noviny.
Ruská Nezavisimaja gazeta uveřejňuje článek: Co zanechal Kaczynski Polsku? Kaczynski je definován jako představitel konservativní utopie, který chtěl vrátit Polsku staré morální hodnoty, očistit společnost od pozůstatků komunizmu, vytvořit novou morální národní komunitu. NG sice oceňuje tento přínos do politického života, na druhé straně poznamenává, že Kaczynski nebyl pragmatickým politikem, chyběla mu pro to pružnost. Přesto Kaczynski ukázal Polákům cestu k pochopení sebe sama a své historie.

Situací v Polsku po smolenské katastrofě se zabývá v it. deníku il Sole 24 ore, profesor J. Pomjanowski, člen rusko polské komise pro urovnání sporných otázek. Změní se a nakolik vztahy mezi Ruskem a Polskem? Vzhledem k tomu, že o zahraniční politice rozhoduje vláda, autor předvídá, že premiér Tusk bude pokračovat ve své politice malých pragmatických kroků ve snaze dojít k normalizaci vzájemných vztahů. Což je podle autora nutné po změně v politickém vedení Ukrajiny, kde přišel k moci proruský Janukovič.
Společné uctění obětí Katyně Tuska s Putinem konečně vyjevilo Rusům pravdu o masakru, podle výzkumu ústavu Levada pravdu o tom vědělo jen 18% obyvatelstva.

Havárie prezidentského letadla na ruské straně znova postavila do popředí požadavek osvětlit nestranně a vědecky "hroznou historii Ruska XX stol", píší o tom významní historikové a veřejní činitelé jako Andrej Zubov (Otázka společenské morálky), nebo Sergej Karaganov (recenze na Dějiny Ruska. XX. stol). Zvítězí tento požadavek historické pravdy nad revizionizmem, který pustil do chodu v minulých měsících Putin?

Jaké budou tedy budoucí vztahy mezi Ruskem a Polskem? Prof. Pomjanowski vyjadřuje jasné obavy, že velký soused se bude snažit uvázat na sebe Polsko smlouvami o dodávce plynu (má být podepsána smlouva s Gazpromem, podle které se Polsko zavazuje zásobovat se plynem výlučně z Ruska do r. 2037. "Je to znepokojující perspektiva, píše Pomjanowski, ale dnes kanony zaměnil plyn a strategické suroviny jsou větším nástrojem nátlaku než válečné akce."

Šaman řekl(a)...

Ad plynová zbraň: Začal se stavět rusko-německý plynovod na dně baltu - mimo Bělorusko, mimo Ukrajinu, mimo Polsko. Ten kohoutek na plynu pro Evropu drží společně Rusové - a němci, bohužel.

Nejde jen o závilsot na plynu a ropě. Peníze, které jim dáváme za suroviny používají Rusové hlavně na - zbrojení. Takže se kaskádovitě dostáváme do područí.

Jak si všiml, tuším, už Jan Neruda někdy před 140 lety...

Šaman řekl(a)...

Našel jsem toho Nerudu : "Nechť kupuje zboží z kterékoli země, v ceně zboží toho již je také zahrnuta částka výdajů vojenských země té cizí a co prodáváme sami, nemá pak zase odbytu tam, kde jsou vyssáti válkou nebo vůbec výdaji vojenskými."

Národní Listy č. 115 dne 26.IV. 1867

informace řekl(a)...

http://it.euronews.net/2009/03/17/la-russia-verso-un-vasto-riarmo-a-partire-dal-2011/
V 2011 r., jak oznámil Medvedev, Rusko zmodernizuje námořní síly a vojsko. Zvýší citelně výdaje na zbrojení. Při tom nejsou schopni ani postavit dálnice, ani zmodernizovat výrobu.

STK řekl(a)...

Svět je nechutně komplikovaný.

Není to jen Východ v. Západ a Sever v. Jih, křesťanství v. islám, bílí v. černí a bůhvíco ještě. Mění se sice zbraně, taktika i strategie boje, rychlost šíření informací, způsoby, jak se výše vyjmenovaní dostávají do ekonomicky nadřazeného postavení.

Ale partikulární ideje zůstávají téměř neměnné.
Takže ani snad tak moc nevadí, že jeden člověk nedokáže poctivě přehlédnout dění na té naši kouli. Zabývá se většinou uzoučkým segmentem problémů světa a stačí mu to na celý život. A ani v tom svém paprsku vědomostí nemá jistotu, zda jsou jeho informace správné. Není jak si je ověřit. Proto ani závěry, byť sebelépe vymyšlené a formulované nemusí být správné, ani platné.

Proto se už nesnažím světu porozumět, jen si k tomu všemu tak nějak obezřetně "čichám", abych poznal, co mi snad může být nebezpečné a mohl, pokud to půjde, rychle zmizet (na strom). Do boje se pouštím jenom, když není vybytí, když jsem zahnaný do kouta nebo když někdo ubližuje slabšímu.
Jaká pravda, jaká skutečnost, jaká spravedlnost...
Jenom instinkt a reflexy. Jako ta zvířátka.

informace řekl(a)...

Kdo dal příkaz k přistání ve Smolensku? Třetí černá skříňka je na cestě do Polska a budou ji číst Poláci ne Rusoví, píše http://notizie.virgilio.it/notizie/esteri/2010/04_aprile/13/polonia_sul_disastro_aereo_atroce_dubbio_chi_ha_voluto_atterrare,23801922.html.

Koluje strašné podezření, že příkaz k přistání dal někdo z vysoce postavených politiků nebo vojenských osobností v letadle, dokonce, že sám prezident byl v kabině pilota a řval na něj.. Píší o tom částečně zastřeně New York Times, Bild v Německu a ruský Kommersant. Tuto domněnku dementuje polský generální prokurátor s tím, že v současném stavu vyšetřování nejsou k disposizici informace v tomto smyslu.

Známý polský psychiatr Wojciech Eichelberger vyzývá Poláky, aby nepřisuzovali toto neštěstí vůli boží. Nejde o boží trest ani o temný osud, který pronásleduje Polsko, ale o neschopnost lidí jednat rozumně a racionálně, jako na př. neposlechnout rady kontrolorů letiště, kteří říkají přistaňte v Minsku nebo v Moskvě.
"Smrt je demokratická instituce, je pro všechny stejná. Ale o smrti druhých rozhodují obvykle jen tyrani", říká Eichelberger

N.N.Nemo řekl(a)...

To STK: Když není "vybytí"?
Snad pokud není vyhnutí?
Nebo vyhnití?
Nebo přece jen vybití?

stk řekl(a)...

2 N.N.Nemo: Nářečí. "Vybytí, zbytí" = pokud nelze jinak. Tedy nikoliv vybití, zbití... ;-)

N.N.Nemo řekl(a)...

To STK: Omlouvám se za neznalost a děkuji za poučení.
Kolik nářečí znáš, tolikrát jsi kocourem!
:)

informace řekl(a)...

STK:
a co když pod kocourem uříznou větev nebo celý strom? Co potom?

N.N.Nemo řekl(a)...

To informace Ad podříznutý strom:
Český kocour je v prdeli.
Polský kocour se pouští do boje!

informace řekl(a)...

Nemovi
dovolila bych si Vás opravit na základě historických zkušeností. Český kocour někam zaleze, bude si lízat rány, potichu kňučet a nadávat. Polský vyrazí do boje a dostane přes prdel. Vzpomeňte na první dny války s Německem, když proti tankům vyrazila jízda na koních.

informace řekl(a)...

Italské noviny píší, že podle slov vedoucího polské vojenské prokuratury Krzysztofa Parulskeho, ruští vyšetřovatelé havárie spolupracovali s polskými víc než je obvyklé v mezinárodní praxi. Třetí černou skříňku Cocpit voice recorder poslali na žádost Poláků do Polska.

STK řekl(a)...

Pro Informaci a kapitána Nema:

Informace má sice pravdu - ale přesto je správné se bít. To vše záleží na zhodnocení situace. Nejít do předem prohrané bitvy - v podobenství postavit se smečce rozzuřených vlčáků je sice statečné, ale kontraproduktivní. Zaleknout se voříška, který štěká hlavně proto, aby zahnal svůj vlastní strach je reakce připosraná.

Český kocour vlastně nikdy moc neriskoval - ale přežil. Polský kot šel do každé bitvy - ale přežil jen proto, že polských kotů je hodně.

Ovšem: posteskl jsem si hlavně nad tím, že každý sebemenší člen lidstva, ba i jednotlivý člověk chce něco jiného. Možná, že je to tak správně - když chtěl celý národ "to samé", většinou se jednalo o cestu do pekel.

Ještě horší je, že všichni mají svůj úhel pohledu na jednu a tutéž věc. Takže z hlediska toho druhého vlastně lžou. Čím jsem starší, tím míň dokážu mít "pevný názor". Jistě, jsou věci, které jsou dány kulturou a jsou pro normálního Evropana nepřekročitelné. Ale je hromada jiných, které, když se na problém podíváš z jiné strany, překročitelné jsou.
Třeba: Zabíjet a jíst psy a kočky je nevkusné.
Jenže stejně nevkusné je zabíjet a jíst krávy - z pohledu věřícího Inda (hinduisty). Když my klidně zabijeme krávu, proč by Korejec nemohl zabít a sníst psa? A tak je to s ledačím.

Pozn.: Chtějte pak po polském vyšetřovateli, aby zveřejnil pravdu v případě, že pilot dostal od presidenta přímý rozkaz přistát! Když už se sám smíří s tím, že čelný představitel jeho vlasti tím kandidoval na Darwinovu cenu (kterou vzápětí obdržel) - dovedete si představit tu smršť nesouhlasu a pochybností, až se to dostane na veřejnost?

informace řekl(a)...

Víte STK,
ona si to už stejně značná část Poláků myslí, jak mi psali polští přátelé. Byli to oni, co mi na to jako první poukázali.
Samozřejmě zveřejnit něco podobného není dost dobře představitelné. Proto to Rusové nechali velkomyslné Polákům. A taky si nemyslím, že by Rusové nevěděli, co v tom Cvr je. Když to Poláci nezveřejní, budou mít Rusové další trumf k vydírání. To tak mezi námi, nic oficielního to není.

STK řekl(a)...

Velkomyslně... ;-)

Větší vlastenec řekl(a)...

O bláznivých Polácích

Drazí vlastenci a vlastenky, přátelé, soudruzi, vážení bezpartijní !
Opět jste mně udělali velkou radost – ano, naše češství se nezapře.
Prostě – jak každý roduvěrný Čech ví, hloupí Poláci se za 2.sv.války hnali se šavlemi proti tankům. Jaký to rozdíl proti nám chytrým Čechům, kteří jsme Němcům ty tanky ve vzorném pořádku předali *), jen pár měsíců před tím.

A kdyby to snad nestačilo pro rozpoutání všeobecného veselí, tak si můžeme připomenout, vážení vlastenci a vážené vlastenky, že ti směšní Poláci stříleli na těžký křižník Schleswig-Holstein (pancíř od 76 do 280 mm) protipancéřovými kanóny ráže 37 mm (průbojnost 40 mm na vzdálenost 100 m, při dopadu pod úhlem <30°).
Hahahahahahahahahaha !

Prostě – kdyby ti Poláci byli chytří jako my, mohli v klidu a míru počkat na své osvobození. A ne provokovat zlé a mstivé Němce : http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Krojantami

------------------------------------------------------------

*) Naši inženýři, technici i prostí pracující mohou být na naše skvělé tanky, děla, kulomety, pušky atd. opravdu hrdí. Díky německé branné moci se s prací českých hlav a rukou řádně seznámily snad všechny národy, které se opovážily pozdvihnout zbraň proti hitlerovským fašistům.

STK řekl(a)...

Teorie příkazu pilotovi se začíná ujímat nejen v Polsku, a možná bude i pravdivá, protože se dneska vyrojily mnohé další teorie, které by měly asi rozmělnit tohle všeobecné mínění. Píáristi se snaží, aby si zasloužili své peníze.
Inu zase s námi "vrtí pes".

STK řekl(a)...

Pro VV:

Musíme si ovšem soudruzi přiznat, že ne vždy se Češi chovali jako řádní vlastenci. Vzpomeňme jen na hloupý odpor vojenské posádky v Místku, kde pro uklidnění situace museli němečtí okupanti nechat odejít hloupé české vojáky, kteří se bránili do posledního náboje, z kasáren domů s vojenskými poctami! Tito čeští vojáci vážně ohrozili pověst vyčůraných českých kocourů!
A to nemluvím o letcích v Britském královském letectvu a mnohých jiných. Ale může nás uklidnit skutečnost, že valná většina národa se chovala tak, jak je u Čechů zvykem...

S pozdravem "Světu mír!"
STK - stanice technické kontroly

P.S.: Báseň jest natočena, hledám, kam bych ji pro potěchu P.T. publika zavěsil.

informace řekl(a)...

Aha, Větší vlastenec se zase hanlivě vyjadřuje o českých vlastencích a vlastenkách, používaje toto slovo, které v jiných jazycích má neutrální nebo pochvalný význam, jako zesměšňující pejorativum. Zřejmě se jeho poznámka týká mne, když cituje příklad, který jsem uvedla ve svém příspěvku. Vážený Vv., o Mnichovské smlouvě a o rozhodnutí české vlády přijmout tento diktát a nebránit čs. území, se stále diskutuje, chtěla bych se jen zeptat ve světle nových faktů, zdali si myslíte, že by Čs. republika byla tehdy schopná ustát německému útoku, vezmeme-li v úvahu pátou kolonu sudeťáků a absolutní mezinárodní vakuum, které se okolo ní vytvořilo. Nepočítaje další faktory, které jistě znáte.
Je snadné se posmívat a zlehčovat názory druhých, skrývaje se za tonem ironie.
A propos, v čem pak spočívá Vaše vlastenectví? Ve Vašem přitakávání tézím a požadavkům SL? Ve Vašich levicových a veterokumunistických sympatiích? Ve vašem synovském tíhnutí k Rusku, mocnému dubisku? Nemáte to náhodou trochu popletené to Vaše Weltanschauung? A neříkejte, že je to jen parodie. I ta obvykle bývá jednosměrná, jinak je to qualunquismus.

Šaman řekl(a)...

Čeští kocouři zabili tygra Heydricha, na východní frontě bojovaly i české kočky!

Šaman řekl(a)...

K pilotovi, na nějž prý řval sám prezident:
To by pilota možná nerozhodilo. Ale na palubě byl i velitel polského vojenského letectva. A možná stačilo, že tam byl - ani nemusel řvát.
Co se 4. pokusu o přistání týče, tak je to spíše tak, že ten pokus byl jen jediný! A ty 3 předcházející nebyly pokusy o přistání, ale kroužení nad letištěm ve výšce...

informace řekl(a)...

Italskè noviny se o havárii víc nezmiňují.
Teď je zajímá třetí řecký pokus vyrovnat státní schodek. Řekové budou muset pořádně utáhnout opasky.
http://www.ilsole24ore.com/art/SoleOnLine4/dossier/Economia%20e%20Lavoro/2010/crisi-grecia/approfondimenti/grecia-approva-finanziaria.shtml?uuid=4e87e434-47d9-11df-8fc5-44b516b98a31&DocRulesView=Libero

Větší vlastenec řekl(a)...

Omluva p.t.největším vlastencům a vlastenkám českým

Vážení největší vlastenci čeští, vážené největší vlastenky české, musím se vám všem omluvit.
Včera před půlnocí jsem byl už unaven vyčerpávajícím bojem za šťastnější zítřky (volby jsou již za 6 týdnů !). Takže jsem si (po přečtení několika výše uvedených diskusních příspěvků) neuvědomil, že nepíši na web našeho Klubu českého pohraničí resp. Pohraničník.bloguje.

Prostě – uvést odkaz na propagační polské stránky (Bitwa pod Krojantami a další ve wikipedii) byl stejný zločin, jako vydání "Mein kampf" bez komentáře.

OMLOUVÁM SE VŠEM URAŽENÝM A PONÍŽENÝM !

Naštěstí se jen málokomu z vás mladých, inteligentních a vzdělaných největších vlastenců a vlastenek českých chce luštit nesrozumitelnou polštinu (i já, přes svůj vysoký věk - 50 1/2 - si polsky psaný text občas musím přečíst 2x až 3x, než jej pochopím !).
Takže snad polská hloupá nacionalistická propaganda napáchala jen nevelkou škodu.

Prostě my opravdoví vlastenci čeští se nenecháme opít rohlíkem. My známe své Pappenheimské, my víme, že hloupí Poláci sekali šavlemi do německých tanků.
My víme, že pres.Kaczyński se s pilotem do poslední chvíle rval o knipl, jako před lety stejně arogantní Tomáš Baťa.
My se prostě nenecháme ničím a nikým zviklat ve svém ukotvení v historické pravdě.


Nemáme právo polevit v obhajobě národních zájmů, v úsilí o zastavení úspěšnosti germanizace myšlení. Věnujme vysokou pozornost hledání cest k mládeži s cílem zabránit jejímu odnárodňování a jejímu podléhání amerikanizaci životního stylu. Braňme historickou pravdu před jejím účelovým zkreslováním.
(Ing. Karel Janda, předseda Národní rady Klubů českého pohraničí, duben 2010)

***Volte ČSSD a KSČM !***

Harpyje řekl(a)...

Je dobře, Vlastenče, že vzpomínáte předsedu Národní rady KČP, ing.Karla Jandu! Tento obětavý patriot je jedním z těch, kteří z KČP vytvořili masové hnutí v naší zemi. Periodikum Hraničář, do kterého i Vy neúnavně přispíváte „se stalo pochodní našeho hnutí, kterou neuhasil ani čas, ani snahy politických protivníků. Pochodní, kterou hrdě a odhodlaně poneseme dál.“ Taky fond solidarity na podporu nespravedlivě obviněných, obžalovaných a odsouzených strážců čs.státních hranic nynějším protilidovým režimem je významným činem KPČ, po vzoru Společnosti Právní a humanitární pomoci ve SRN, s nimiž má KČP velmi aktivní mezinárodní spolupráci. Český vlastenec nesmí trpět nenávistné útoky proti bývalým příslušníkům Pohraniční stráže, nebo kriminalizaci jejich hrdinné služby vlasti. Klub českého pohraničí neustane v zápase proti jejich současnému tendenčnímu znevažování a proti politicky motivovaným lžím.
Zrádce národa, čechožrout a sudetoněmecký poskok Doležal si dovolil na http://neviditelnypes.lidovky.cz/udalosti-problemy-s-politickymi-omluvami-fin-/p_zahranici.asp?c=A100412_164444_p_zahranici_wag vyjádřit neopodstatněné podezření, že je "přesvědčen, že Rusko vehementně podporuje česká nacionalistická uskupení, která usilovně dbají o to, aby mezi Německem a ČR zůstávala jakási pomyslná železná opona nevraživosti". :-(((

žibřid řekl(a)...

Vlastenče Větší, jste zbytečně přísný. Výsměch vůči polskému odporu Němcům tu nezazněl. A udivené (české) kroucení hlavou nad marným odporem je zhruba stejně velké jako obdiv.

A co se týče názorů na nátlak na pilota - prostě se nikomu nechce věřit, že buď:
- Rusové s pilotem mluvili rusky, ač běžná je komunikace v angličtině (i kdyby mluvili rusky, tak proč?)
- pilot špatně rozumněl naváděcím údajům (mimochodem přistát umí piloti podle navádění i se zavázanýma očima),
- pilot byl nemehlo (absurditu této hypotézy snad ani nemusím dokazovat),
- šlo prostě o náhodu (pravda, my ateisté náhodu připouštíme, ale pokaždé se jí divíme, takoví už my ateisté jsme).

Harpyje řekl(a)...

Jste si, žibřide, jistý, že se Vlastenec (+) vyjadřuje ke konkrétní události?

informace řekl(a)...

Abych trochu objasnila situaci.
Verze Bitwa pod Krojantami ve Wikipedii je upřesněním jedné scény válečné situace v Polsku po napadení německým vojskem. Verze, dost široko rozšířená, o zoufalé hrdinské obraně Poláků, kteří obětovali životy na obranu vlasti a vrhali se na koních se šavlemi a píkami proti německým tankům Guderiana, je dost známá. Najdeme ji v klasickém díle Williama L. Shirera The Rise and Fall of the Third Reich,(III/XVIII), který, jak sám píše, přišel na pole bitvy několik dní potom a zůstal šokovaný pohledem na mrtvoly koňů a hulánů. Poprvé bylo toto popsání použito už v září 1939 r. it. válečným dopisovatelem I. Montanelli, když líčí nerovnost sil německých a polských sil a vyjadřuje obdiv hrdinství a sebeobětavosti Poláků. Montanelli byl pro své články o polsko-německé válce z Polska odvolán.
Jak jsem našla, v této krátkotrvající válce na polské straně bylo 60.000 mrtvých, 135.000 raněných a stejný počet pohřešovaných. 700.000 zajatců bylo přemístěno do koncentračních táborů.
V říjnu Sov. svaz uspořádal v bývalých polských teritoriích, která obsadila rudá armáda, lidovou konsultaci o jejich připojení k Ukrajině a Belorusku. "To bylo fakticky čtvrté dělení Polska, píše http://digilander.libero.it/lacorsainfinita/guerra2/39/polonia.htm
Pokud jde o Doležala, ten si toho dovoluje víc.

informace řekl(a)...

Verze ve Wikipedii vyvrací verzi, rozšířenou i v historických knihách o nasazení hulánské jízdy proti tankům Guderiana. (Vidím,že to v mém příspěvku není docela jasně řečeno.)

informace řekl(a)...

Polsko a Itálie mají dlouholetou tradici kulturních styků. V Římě existuje Polská akademie věd s jednou největších polských knihoven v zahraničí.
http://www.accademiapolacca.it/index.php?page=home&lang=italian

Větší vlastenec řekl(a)...

Vstali noví bojovníci !

Vážená paní Harpyje, soudruha Karla Jandu jsem vzpomenul velice rád.
Je to skvělý soudruh, jeden z největších vlastenců českých, neúnavný bojovník proti sudetoněmeckému revanšismu, proti neonacismu a pangermanismu, proti NATO a základnám US Army na území naší vlasti.
Prostě – je přítelem a soudruhem zdejších největších vlastenců.

Soudruh Janda je kromě jiného zapáleným agitátorem mezi naší mládeží. Díky svému vrozenému řečnickému talentu i kouzlu osobnosti s.Janda přitáhl tisíce našich mladých k pochopení naší novodobé historie, k podpoře naší levice, k odporu vůči zrádným pravičákům.
Pohleďte prosím na tuto fotografii : http://www.komsomol.cz/foto/lazek_09_07.jpg
Zachycuje s.ing.Karla Jandu, s. Davida Pazderu, mluvčího SMKČ, a další členy a sympatizanty Svazu mladých komunistů Československa na XIX. přátelském setkání Čechů, Moravanů a Slováků.
Až mi to vhání slzy do očí : Vstali noví bojovníci !

My staří jednou odejdeme, ale na naše místa přijdou noví, mladí, energičtí pokračovatelé a obhájci našich národních tradic, obránci socialistické vlasti. Nová generace revolucionářů a budovatelů převezme naši štafetu, a ve spolupráci s velkou Ruskou sovětskou federací obhájí naši vlast proti Němcům i Američanům.
A tančit, tančit se bude všude !

Mladý je každý komunista ! (V.Nezval)***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Jak sděluje it. TG COM, po prozkoumání černých krabic letadla havarovaného ve Smolensku, Moskva prohlašuje, že příčinou havárie je lidský faktor a že na pilota nebyl dělán žádný nátlak z kabiny, aby přistal.

Šaman řekl(a)...

V neděli má prezidentský pár pohřeb. Mají se ho zúčastnit desítky prezidentů - kteří se chystají přiletět letadly.
Letadla asi nepřiletí, protože se blíží sopečný mrak. A jestli přiletí, tak nepřistanou. A jestli se budou snažit přistát - tak spadnou...
Prachový mrak dorazí na severozápad Česka kolem desáté, na ruzyňský okraj Prahy v jedenáct. Rosničky na českých televizích zatím slibují slunečný víkend a při vývoji počasí s nějakým prachem nepočítají...

informace řekl(a)...

Zastaven letecký provoz nad půlkou Evropy, píše la Stampa. Je uzavřen vzdušný prostor britský, irský, norský, holandský, dánský, belgický finský a částečně německý (zavřena letiště Frankfurtu, Hamburku, Brém, Hannoveru, Osnabrucku, Dusseldorfu, Berlína a Kolínu.) Jsou uzavřeny vzdušné prostory nad severním Polskem a Francií. Podle Eurocontrolu bude zrušena polovina transoceánských letů.
Má někdo chuť riskovat?



http://www.lastampa.it/redazione/cmsSezioni/esteri/201004articoli/54164girata.asp Na stránce jsou hezké fotky isl. sopky.

Harpyje řekl(a)...

Správně, Vlastenče! Boj proti cílené germanizaci ( snahy sudetoněmeckého lansmanšaftu o revizi výsledků druhé světové války), proti amerikanizaci a válečnickým snahám USA ( "Je povinností nás, českých vlastenců, postavit se jednoznačně a důrazně proti vybudování americké vojenské základny v České republice" - Ing. Karel Janda http://www.kcprymarov.estranky.cz/clanky/z-cinnosti-kcp/rozhovor-s-karlem-jandou_-predsedou-narodni-rady-klubu-ceskeho-pohranici_-padli-ochranci-hranice-zaslouzi-trvalou-uctu_) a vykořisťovatelským snahám zglobalizovaných nadnárodních společností jsou, jak správně připomínáte, nejdůležitější cíle KČP.
Děkujte Bohu, že máte poblíž Rusko, řekl právem ruský politolog, protože každý český vlastenec internacionalista nosí Rusko ve svém srdci, a proto je mu blízké!

informace řekl(a)...

Paní Harpyje,
píšete, že V.v. přispívá do Hraničáře? Dejte mi nějaký odkaz, nemůžu sama nic najít. Díky.

Harpyje řekl(a)...

Jediný odkaz, kterým mohu posloužit, je citát z jeho včerejšího příspěvku: "Takže jsem si (po přečtení několika výše uvedených diskusních příspěvků) neuvědomil, že nepíši na web našeho Klubu českého pohraničí resp. Pohraničník.bloguje."

informace řekl(a)...

To zas bude nějakej kec, že tam přispívá. Ten lže, kudy chodí. Bylo by zajímavé porovnat jeho ironicko výsměšné výplody s vážnou řečí na totéž téma.
Pazienza. Asi nikam nepíše.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vstali noví bojovníci ! (II.)

Vysoce vážení největší vlastenci a vlastenky české, nevím jak vy, ale já mám rád mladé.
Prosím - nehledejte v tom něco špatného, nějaký nechutný chtíč.
Mám rád mladé pro jejich čistotu, zápal, energii, s jakou se vrhají do zápasu za lepší budoucnost, do boje na obranu naší vlasti a jejího lidu.

Jak jsem napsal v prvním příspěvku na toto téma, nová generace revolucionářů a budovatelů převezme naši štafetu, a ve spolupráci s velkou Ruskou sovětskou federací obhájí naši vlast proti Němcům i Američanům.

Nuže, vážení, nyní se můžete i Vy u svých počítačů alespoň na chvíli připojit k našim mladým obráncům vlasti.
Zazpívejte si nádhernou píseň o velkém příteli a soudruhu naší vlasti, o krásném člověku, jenž přišel Československu na pomoc v jeho nejtěžší chvíli :
http://www.youtube.com/watch?v=fwQSIYRtwGU&feature=related



Volte obnovení ostrahy našich odvěkých státních hranic !***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

To je opravdu vzácný exemplář pornografie, kde jste ho sehnal? A při tom to vypadá, že to chce být vážný agitační program. Jéžíšmarjá, copak se na to člověk může dívat, aniž by se nechechtal nebo by si neodplivl? A tohle že působí na mladé? Začínám pochybovat o českém mentálním zdraví.

žibřid řekl(a)...

Pro Harpyji (a vlastně i pro Informaci):
u Vlastence si nikdy nejsem jistý k čemu se vyjadřuje a jak to myslí, ale on se ohradí a vysvětlí, kdybych byl pomýlený. Pro jednoduchost si to překládám tak, že má ny mysli většinou pravý opak toho, co tvrdí:-)

N.N.Nemo řekl(a)...

To žibřid as VV:
Pravý opak si lze ovšem myslet pouze k monotematickému problému. Takové neexistují. "Pravý opak" vede k černobílému vidění světa. Podobnému, podle kterého Hitler svoji agresi vůči sovětskému Rusku předkládal jako "boj proti bolševismu".
A dodneška tito Velcí Vlastenci dělají z bojovníků proti nacismu komunisty. Na tom se shodne Doležal s VV i se Landsmanschaftem - a vlastně i s Hitlerem.
A je to stejné, jako když komunisti tvrdili, že jen oni bojovali proti nacismu. Černo-bílý svet vyhovuje jenom extrémistům. VV je tedy extrémista - protože se vysmívá extrémismu negací.

informace řekl(a)...

Jak rozumět tomu, co píše V.v.? Aniž bych sem chtěla zatahovat literární teorii, chtěla bych poukázat, že obraz, co tu kreslí V.v. je značně deformovaný ve směru humorizmu, satiry, parodie. Tedy úmyslně deformovaný, i když chce působit dojmem, že někdy jde o přeřeknutí nebo o jeho osobní vizi skutečnosti. Můžeme dát jednoznačný význam deformovanému obrazu? Nemůžeme. Nejde o přímý projev autora ale o projev nepřímý, humoristicky manipulovaný a tedy plný potenciálních významových asociací. Před čtenáři se otvírá celá stupnice možných interpretací. Více méně tam každý najde to, co se mu nejlíp hodí, co víc odpovídá jeho politické, náboženské orientaci, vkusu, náladě. Autor nám nedává klíč k interpretaci a tak mám občas dojem, že lidé někdy hledají s obtížemi jak tomu rozumět. V.v. nepředstavuje svět jako černobílý, naopak je v něm tolik barev jako je počet čtenářů. Příspěvky jsou relativně krátké a ani netíhnou k jednotnému vyhrocenému žánru. V.v. je humorista v širším slova smyslu - abych tak řekla bez oklik, je to spíš srandista nebo recesista. Někdy dokáže pořádně zesměšnit věc, která mu padne pod ruku, bez zvláštního polemického úmyslu. Právě tyto srandistické improvizované kousky jsou nejpovedenější.
Upřímně řečeno, někdy mám taky dojem, že objektem jeho recese jsme my čtenáři a ne straničtí funkcionáři a pod. Vysmívá se nám, že myslíme, že píše satiru, zatímco on to myslí vážně? Jenomže to, co píše, rozumný člověk vážně brát nemůže. Jako to video na Youtube, co nám napostoval. Buď je to výsměšná parodie na dobu normalizace (jen ty fotky Brežněva stojí za to) nebo na dnešní komunisty, já to tedy jako jako vážný propagační materiál brát nemůžu. Chci věřit, že lidská inteligence ještě natolik neupadla. A jestli upadla, dělejte s tím urgentně něco.

STK řekl(a)...

VV se, myslím, právě teď tetelí štěstím: dosáhl svého.

Informace, kapitán Nemo i Žibřid (a mnozí další) si už dneska nejsou u VV jisti ničím.
Naproti tomu já chápu Většího Vlastence jako skvělého slovního performera, na jeho sólová vystoupení se vždy těším a který mě téměř vždy potěší přesně odměřenou dávkou absurdity. Tak, jak svět na leckterého člověka působí jako absurdní divadlo, a přiznávám, že to je i moje vnímání světa, zvláště pak světa politiky, propagandy, reklamy, umění a vůbec oborů, které mají působit na rozhodování masy jednotlivců (sledujte protimluv: "masa jednotlivců" ;-), tak i Vlastenec V. předvádí "teatro mundi" v stylově čisté podobě propagačního textu. V podobě tak krystalicky čisté, že bych jej směle srovnal s tradičním čínským divadlem nebo snad s pašijovými hrami, abychom zůstali v Evropě. Je pravda, že člověk musí dobře znát realitu - a nejen tehdejší, ale i dnešní a orientovat se v ní, jinak nepochopí ty burleskní odrazy v Vlastencově pokřiveném zrcadle. I Vlastenec musí mít tu dobu velmi dobře zažitou, protože jen malinký kousek chybí, aby se z jeho příspěvků stalo nesmyslné blábolení grafomana. Ať už komunistického, nebo anti-. Jenže jsem si nevšimnul, že by někdy tuto hranici pořekročil.
Je pravda, že když jsem na "Viditelné Kočce" četl jeho příspěvek poprvé, po několika slovech jsem ho "skočil", přečetl si podpis a četl dále. "Bóže, co je tohle za blba...". Reakce P.T. publika byly ale většinou neuvěřitelně OT - "mimo mísu". Posléze jsem začal Vlastencovy příspěvky téměř studovat a objevil jsem jejich absurdní krásu. Bylo to jako když se dítě naučí číst. Z těch pokřivených čárek se začínají děcku vylupovat jednotlivá písmena, slova, věty, příběhy.

Řekl bych, že Větší V. ani není prvoplánově protikomunistický. Je to slovní šašek (nebo klaun, líbí-li se vám to slovo více) v té nejpregnantnější historické podobě. Pomocí "ironie na druhou" docela jasně říká: Pozor na prvoplánové chápání čehokoliv. Jen moudrý šašek umí králi říci pravdu a nebýt za to potrestán.
(A je mi docela jedno, je-li takovým i v reálu.)

Snad bych dokázal V. Vlastenci i sekundovat (někdy mluvím s umělci podobným jazykem a protože chápou, že je to stylizace, tak se smějí - a často netuší, že se smějí sami sobě ;-) - ale není zde místa pro dva podobné zjevy. A je to taky zbytečné. Mistr svou práci zastane v pohodě sám a lépe než já, jeho ubohý plagiátor.

Takže už jen pár myšlenek na rozloučení:

Socialistickým uměním k vyšším pracovním výkonům!
Lidovou zákonnost si rozvracet nedáme!
Světu mír!
Práci čest!
Vlastenci všech zemí, spojte se!

informace řekl(a)...

Myslím, že se už štěstím ani netetelí, ale že se přímo roztekl jako zmrzlina. Taková recenze!
Pro našeho Pavone Reale!

Větší vlastenec řekl(a)...

Rusy se vyplatí poslechnout ! (1.část)


Mluvili spolu rusky. Nikdy se neviděli. A už se neuvidí.

Zkoušeli spolu mluvit anglicky, ale nešlo jim to. Pro oba byla angličtina cizí, naučenou řečí.
A ten ve vzduchu uměl rusky dobře, ze základní školy, i ze své almy mater, Wyższej Szkoły Oficerskiej Sił Powietrznych. Koneckonců, jeho rodné město patřilo Rusku více než sto let.

Muž na zemi řekl, co říct musel. Raději oběma jazyky; s anglickými frázemi mu pomohli kolegové.
Muž ve vzduchu brzy porozuměl. Mlha. Letět jinam. Doporučuji.
To víš, hajzle ruskej. Zrovna dneska. To by se ti hodilo.
Při třetím obletu zahlédl přistávací dráhu : Jdeme dolů !

Spolehl se na přístroje. A na paměť – přistával zde naposledy před třemi dny.
Teď už by měl uvidět začátek dráhy. Po straně se cosi mihlo. Náraz nebyl silný, ale pocítil jej jako ránu na solar. JSME MOC NÍZKO !

Vyštěkl rozkazy , silou přitáhl knipl. Vnímal ruce druhého pilota na plynových pákách, pohyb ručiček otáčkoměrů. Vibrující letadlo přestalo klesat. Snad se to ...
Druhý náraz byl silný.

Ve zbývajícím čase podržel jedinou myšlenku : MĚL JSEM HO POSLECHNOUT !

Větší vlastenec řekl(a)...

Rusy se vyplatí poslechnout ! (2.část)


Ano, Rusy se vyplatí poslechnout. Uvědomili si to vojáci buržoasně-feudální polské armády, v září roku 1939 hledící do hlavní sovětských tanků. A zvedli ruce.
Za pár měsíců poté opět poslechli, a dali ruce za záda. Když pak se svázanýma rukama stáli na okraji jámy a hleděli dolů na její obsah, uvědomili si, že to mohlo být ještě horší.

Jestlipak si to uvědomil i generál Władysław Sikorski ? Ve chvíli, když se kabina jeho Liberatoru zaplnila vodou, pravděpodobně už nemyslel na svého mladšího bratra, generála, který v září 1939 také zvedl ruce při pohledu hlavní sovětských tanků.
Myslel na svou dceru. Je pořád tady s ním, v této černé tmě, nebo jej už předešla do světla ?
A možná, že si těsně před okamžikem přestupu uvědomil, že měl dát na rady představitelů SSSR. Že neměl provokovat žádostmi o propuštění zajatých Poláků. Že měl usilovat o nové pevné spojení své vlasti s pravlastí všech Slovanů.
Příliš pozdě.

Pět měsíců a osm dní poté, co jediný přeživší havárie Liberatoru, český pilot Eduard Prchal, vyplaval na hladinu pod gibraltarskou skálou, president Edvard Beneš podepsal nejvýznamnější mezinárodní smlouvu ve svém životě, Smlouvu o přátelství, vzájemné pomoci a poválečné spolupráci mezi SSSR a ČSR.
Bystrý a pronikavý analytik Beneš pár týdnů před smrtí tvrdil, že tehdy netušil, jak jej Stalin a Gottwald obelhávají.
Neuvědomil si spíše, že je lépe poslechnout naše ruské bratry, než spoléhat na umění a věrnost českých pilotů ?

Každopádně my to víme. Uvědomili jsme si to (resp. naši soudruzi otcové) nejpozději v létě roku 1968, v době nejzuřivějšího běsnění kontrarevolučních sil. My pokrokoví, levicově založení lidé jsme si uvědomili, že sovětští soudruzi nám dávají opravdu dobré, opravdu přátelské a soudružské rady.
Takže, když s.Dubček stále slabošsky podléhal tlaku pravičáků, požádali jsme ostatní státy Varšavské smlouvy o pomoc.
Pomoc přišla v hodině dvanácté, když americké tanky stály jen pár kilometrů od Prahy, když se v Davli roztahovali američtí žoldáci, v dojemné shodě s "nadlidmi" v uniformách wehrmachtu a SS. Byl zachráněn socialismus, byl zachráněn celý český (i slovenský !) národ.

Dnes to tedy víme. Dnes našim starším bratrům stačí jemně naznačit, a my poslechneme, ve svém vlastním zájmu. A poslechneme s radostí, se šťastným úsměvem poslechneme.
Prostě – v červenci, během zcela neformální besedy v Lidovém domě, za účasti vedení naší Strany a sdělovacích prostředků, s.generálporučík Jevgenij Petrovič Bužinskij pouze jemně naznačil ("Jsme rozumní lidé, nebudeme nikoho bombardovat."). A my jsme hned věděli, co dělat. Prostě – americký útočný radar u nás není a nebude.
Takže ani ruské mírové jaderné bomby u nás padat nebudou, ani české vládní speciály do moře či lesa.

Prostě – my opravdu jsme rozumní lidé. Chytří lidé jsme.
My víme, odkud vedou plynovody a ropovody, odkud fouká vítr. Pamatujeme se na dlouhou zimu, na potíže Ukrajiny. Víme, že dnes není nutno točit ručně s těžkým kolem ventilu na plynovodu – stačí ve velíně stisknout příslušný knoflík.
Prostě – chytrému napověz ...


Ruská federace – záruka našeho návratu mezi nejvyspělejší národy Západní Asie !***Volte ČSSD a KSČM !

stk řekl(a)...

2 Informace: No vidíte to? Mění styly jak ponožky!

informace řekl(a)...

STK
To je jen podstyl jednoho ze čtyř základních stylů efektivního (pravého) Autora postavičky Většího vlastence. Kdo je opravdový Autor? Nevím. Znám jen toho fiktivního.
Il vero Autore cercasi!

Větší vlastenec řekl(a)...

Omluva za chybějící údaj


Přátelé a soudruzi, vážení bezpartijní, drazí největší vlastenci a vlastenky !
Musím se Vám všem opět omluvit, tentokrát na příkaz z Ústředí.

Z mého textu - Rusy se vyplatí poslechnout ! (2.část) - vypadl důležitý údaj :
S.generálporučík Jevgenij Petrovič Bužinskij *) k našim vedoucím představitelům přátelsky a soudružsky pohovořil v červenci roku 2008.
Ano, přesně 8.7.2008, v den, kdy známý zastánce sudetoněmeckých revanšistů, knížepán Schwarzenberg, podepsal provokační smlouvu o umístění amerického útočného radaru na území naší vlasti.

Prostě – zde je jasně vidět, kdo jsou naši přátelé a spojenci skuteční, a kdo z nás chce jen týt a kořistit.
Myslete na to, až přijdete k volebním urnám ! Přeji Vám dobrou a uvážlivou volbu.


Volte utužení našeho tradičního svazku s velkým národem Ruským, naší jedinou záštitou proti agresivnímu Německu !***Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------

*) http://promo.nasledie.ru/wind.php?ID=448178

Harpyje řekl(a)...

Dovoluji si tentokrát, Vlastenče, s Vaší velmi černou analogií nesouhlasit. Ten nebohý ruský flight controller (želbohu neznám český výraz, a nepodařilo se mi nikde najít český překlad) neměl na rozdíl od ostatních jmenovaných, které "se vyplácí poslouchat", ani žádné postranní, ani žádné zlé úmysly. Kdyby byl polský pilot poslechl jeho příkaz, tak by byl předešel katastrofě, to je jisté. U Vámi jmenovaných událostí není jisté, jestli by neposlušnost vůči ruskému medvědu zabránila katastrofě. Podobné úvahy spadají do oblasti spekulací a alternativní historie. O tom ale nechci psát.
Před několika týdny jsem při procházce se psem u nás za humny v lese uviděla ležet na zemi něco kulatého, co tam na první pohled nepatřilo. Byla to malá, velmi poškozená mince, to mi bylo hned jasné, ale byla tak zaneřáděná, že nebylo možné poznat, o jakou minci se jedná. Doma jsem ji vyčistila, a trvalo celou věčnost, než jsem zjistila, že se jedná o ruskou minci.
V červenci 2002 se v blízkosti mého bydliště u Bodamského jezera se ve výšce kolem 10 km, uprostřed noci, srazila dvě letadla (http://en.wikipedia.org/wiki/2002_%C3%9Cberlingen_mid-air_collision). Snad si na tuto smutnou událost někdo, kdo čte tyto řádky, vzpomíná. Jeden známý, který jel ráno po této katastrofě do nemocnice v Ueberlingen, popisoval to, co viděl navzdory policejním zátarasám tak, že to mohly poslouchat jen otrlé nátury. Záchranáři z našeho města, kteří vlezli do torza ruského letadla, v kterém sedělo ještě několik dětí, jsou těmito vzpomínkami poznamenáni do konce jejich dnů.
Já jsem tu minci zahodila.

N.N.Nemo řekl(a)...

flight controller = řídící létání

Řekne to i slovník na Seznamu:
http://slovnik.seznam.cz/?q=flight%20controller&lang=en_cz

STK řekl(a)...

Četl jsem, vážená Harpyje, vaši vzpomínku a dodávám, že za to tehdy mohli právě řídící létání na věži. Jednoho z nich po několika letech vyhledal a zabil nožem snad otec jednoho z dětí - a tím jen prodloužil cestu zla.
----
Tu minci bych nikdy nezahodil, ale opatrně zabalil do hedvábného papírku a bral si ji sebou vždy, když někam poletím.
Protože pravděpodobnost, že jedna a tatáž mince bude podruhé účastna při letecké katastrofě je nesmírně malá. Skutečný talisman.

Inu ano, jsem pověrčivý. ;-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,
dozajista si zasloužím Vaše výtky za všechny své zločiny. Leč prosím – ani při té nejhorší vůli nelze můj výše uvedený text interpretovat jako obvinění proti "nešťastnému" řídícímu letového provozu ze smolenského letiště.
Vždyť, pro Leninovy rány, jsem přece napsal pravý opak !
(Dovolím si dokonce tvrdit, že i kdyby bylo nutno zneškodnit – v zájmu pokroku a míru – někoho z polské delegace, tak by naši starší bratři vykonali celou věc jinde, jindy, a možná i jinak.)

***********************

Při této příležitosti bych rád požádal všechny zde virtuálně přítomné největší vlastence české, aby moje Živá slova četli jak leží a běží (jak leží a běží moje příspěvky; vlastenci snad při četbě sedí).
Neboť já jsem jen obyčejný pracující člověk, prostý oráč na národa roli dědičné. Prostě – nejsem, ale doopravdy NEJSEM žádný intelektuál.

Jistě, kdo chce do mých slov vkládat jakési další denotace a konotace, nechť si tak činí dle libosti, na své náklady a nebezpečí.
Však člověk rozumný, dobrou vůli mající, mé texty ani nezlehčuje jako nějakou "ironii", ani nezatěžuje dodatečnými významy. *)
Prostě – pokrokový, levicově založený člověk čte má Živá slova jako upřímný apel k boji za šťastnou budoucnost, jako výzvu k vykročení na cestu ke šťastným zítřkům.

Prostě – vážení největší čeští vlastenci a vlastenky, pokud chcete na mých prostých a upřímných slovech trénovat své intelektuální svaly, či nad nimi roztahovat nádherné paví ocasy svého neobyčejně pronikavého, přitom však vysoce konzistentního myšlení, tak račte. **)
Stejně vám to zakázat nemohu. Zatím.

Já si vaše rozbory přečtu (s pomocí Slovníku cizích slov a wikipedie), rozklady se budu snažit pochopit (prosím – nechť nejsou PŘÍLIŠ rozkladné), hodnocení přežiji (snad).

Ovšem jestli mě chcete vážně rozradovat, tak čtěte a studujte myšlenky, jež STOJÍ ZA TO číst a studovat : http://paroubek.blog.idnes.cz/


Pochybnost může být jen tam, kde je otázka; otázka jenom tam, kde je odpověď, a ta jenom tam, kde lze něco říci. ***Volte ČSSD a KSČM !


-------------------------------------------------------------------------
*) Až mi některé ty vaše metatexty dech berou, vážení. Mám dojem, že čtu něco na způsob
http://www.english.fsu.edu/jobs/num01/Num1Pilling.htm

**) Toto ať je vaše motto :
Ce sont ici mes humeurs et mes opinions; je les donne pour ce qui est en ma croyance, non pour ce qui est à croire; je ne vise ici qu'à découvrir moi-même qui serait autre demain si un nouvel apprentissage me changeait.

STK řekl(a)...

Srdečné pozdravy V.Vlastenci!

Již jsem pochopil: To proto, že VV NENÍ intelektuál mu tak skvěle rozumím, já, starý dělník na kulturní frontě.
To proto mě dnes jímá široký smutek, porovnatelný snad jen s tradičním smutkem nad vypitým stakanem vodky, smutek našich nejbližších bratrů, Rusů.

Vzpomínám se slzami v očích na přenádherné tituly, na kterých jsem měl v lepších časech tu čest patricipovat: Příběh opravdového člověka jako opera, Antigona 43 opera z Bulharska, trpícího pod knutou fašistů, Znovuzrození, hra o mládí Leonida Iljiče, která byla nastudována tak dobře, že soudruh Brežněv, vždy dokonale informovaný usoudil, že teď již může zemřít a doopravdy to dva dny před premiérou udělal.

A věřím, pevně věřím, že se alespoň jako hluchý, slepý a dementní přece jenom dočkám obnovení tohoto nezapomenutelného repertoáru. Že skončí ta doba bezbřehé svobody a zběsilé invence a naše kulturní ústavy budou opět věrně sloužit svému skutečnému účelu - ideové výchově dělnicko-rolnických mas. Věřme, že i dekadentní inteligence bude ve svém nejhlubším nitru zasažena silou myšlenek socialismu a komunismu a přidá se k nám.

Snad i s. Paroubek již brzy pochopí, že laškování s takzvanou demokracií je zcela scestné a přidá rudé barvy, barvy krve do té své nehotové, imperialisticky nasládlé pomerančové.

Protože tak je to správné soudruzi, tak to má být!

Stanice technické kontroly

(VV promine...)

informace řekl(a)...

Takže, milí přispěvatelé do blogu, Větší vlastenec nám dal názornou ilustraci mé teorie, podle níž Větší vlastenec není jen obvyklý nick, který skrývá identitu přispěvatele ale nic nemění na jeho osobnosti na jeho způsobu vyjadřování, na jeho názorech, čili klasický nick prestanome, který skrývá jen jméno. Ne, Větší vlastenec není jen nick, je svým způsobem literární nebo snad spíš divadelní, scénický elaborát, je to autonomní figurka, postavička, STK říká slovní šašek, žongléř, středověký giullare, která nám tu nastavuje křivé zrcadlo, abychom si uvědomili chyby, poruchy, absurdnost toho, co se děje kolem.
Za touto figurkou je pak její autor, který se občas ozve, aby o sobě podal určité množství kontroverzních informací. Natolik kontroverzních, že je hned jasné, že tento sebe prohlašující autor je zase jenom fikce. Literární, scénická? Nesrovnalosti jsou viditelné i v tomto příspěvku, nemusím chodit za příklady daleko. Fiktivní autor, - má i své jméno, nebudu ho tady prozrazovat - o sobě tvrdí, že je člověkem pracujícím, který neměl možnost se vzdělávat, formoval se na stavbách ve styku s prostými lidmi, co tam potkal, mluví občas i jakousi formou zednického argotu, předstírá, že není schopen vést složitější, náročnější hovor, protože mu k tomu chybí - VYRAZOVE PROSTREDKY! Zároveň tento prostý muž z lidu tu dává odkazy na sofistikované problémy literární kritiky jako essej Johna Pillinga o Beckettově knize o M. Proustovi. (A propos, tak jsem při otevření odkazu Vv. zjistila bokem , kde opsal svou recenzi na knihu známý italský recenzent.) A jen skromně v poznámce cituje Michela de Montaigne z 16. století.
Když jsou tak literárně informovaní prostí pracující, co tráví většinu dne buď zavěšeni do ochranného lana nebo plazící se po břiše v koupelnách, aby obnovili silikonové těsnění, tedy,když jsou tak informováni prostí pracující, co budou asi za fenomén akademické špičky?
Ledaže by za tímto autorem z lidu byl ještě někdo jiný? OPRAVDOVY Autor? Beh, jistě, určitě.Jak jinak?
Kdo to je? Nevím a ani si nejsem jista, že bych to chtěla vědět. Vždyť mi to nic nepřidá k pochopení a k veselosti nad jeho postavičkou. A ta je někdy velice zdařilá, doopravdy k popukání.

informace řekl(a)...

Než jsem to sesmolila a zkontrolovala, STK tu přidal příspěvek.
Snad se nechcete, STK, prohlásit za klona našeho Vv? To by ještě tak scházelo! Už se tu sem tam nějaký objevil a pak zas zmizel.

STK řekl(a)...

Jak jsem se objevil, zase hned zmizím...
Jsem jenom plagiát. Plagiátek...

informace řekl(a)...

Ale ne, Vy píšete pěkně, zábavně, ale chybí Vám ta craziness, ten elán, ta potrhlá zapálenost pro věc, co je charakteristická pro Vv.
Buďte dál Kocourem a nepleťte tu role, prosím.

Harpyje řekl(a)...

Možná, že jsem pověrčivější než Vy, STK. Přítomnost takového mementa mori mi byla nesnesitelná. Když jsem vzala onu minci do ruky abych se jí zbavila, tak jsem měla pocit, že mi propálí díru do dlaně.
Zodpovědný byl (později zavražděný) jeden řídící létání (díky za překlad), který vykonával sám službu v toweru. Ke katastrofě ale nedošlo jeho vinnou, nýbrž souhrou nešťastných náhod a okolností. Na YouTube je dokumentace švýcarské TV o oné osudné noci.
http://www.youtube.com/watch?v=wRZupDEkcgk

Harpyje řekl(a)...

http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Mimosa_pudica.gif&filetimestamp=20070429072517, Vlastenče? Přece jsem nepsala, že "obviňujete "nešťastného" řídícího letového provozu ze smolenského letiště". Vámi zmíněný Michel de Montaigne napsal něco o tom, že "noz discours ont grande participation à la temerité du hazard" (De l'incertitude de nostre jugement. http://www.bribes.org/trismegiste/montable.htm)

Vaše "prostá a upřímná slova" jsou jedinečným a nesmírně přesvědčivým svědectvím Vaší skromnosti.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,
omlouvám se, ale mně už hlava nebere, co, kdo, kdy a komu vlastně napsal, a co to má všechno vůbec znamenat.
"Uhnilý kmen a básníkův rov,
myšlenka mizí v bažině slov."
Každopádně Vámi citovaný M.de M. napsal m.j. "Ce n'est pas sans raison qu'on dit, que qui ne se sent point assez ferme de memoire, ne se doit pas mesler d'estre menteur." (Des Menteurs).

Takže tak.

**********************************

Ach, mimóza ! Je zábavná, že ?
Moje soudružka žena jí kdysi přinesla domů. Byla mladá a křehká. Často jsem se jí dotýkal; bavila mě ta její prudká reakce.
Chřadla však a uvadala.
Je pryč.
I zatvrdil jsem svoje srdce : Mimóza mi přes práh už nesmí!
Já seschlý habr teď bylinu odolnou k hrudi své vinu : http://www.priroda.cz/detail_foto.php?id1=212&id2=522


**********************************

Přírodažel, vážená paní Harpyje, nemohu beze zbytku souhlasit s Vaší poslední větou.
Moje prostá a upřímná slova by měla přesvědčivě vyprávět ne o mých myšlenkách či pocitech, leč o změnách a nadějích, jež všemu našemu lidu, celé naší vlasti nabízí volební program naší Strany.
Moje slova by měla ZPÍVAT o jedinečném a skromném Vůdci pracujícího lidu, o našem předsedovi, příteli ing.Jiřím Paroubkovi.

Jenže v důsledku určitých nedorozumění s některými vlastenci jsem příliš mnoho slov vyplýtval na vysvětlování vlastních ideových kořenů a východisek. Prostě – musel jsem nejdříve obhájit sebe, abych mohl hájit Stranu.
Takový př.MUDr.Rath má jednodušší práci. Jeho osobní integrita je tak nepochybná, že může jako lev bojovat za Stranu, a ne za sebe. Přiznám se, bez mučení, že mu někdy závidím.

Takže, ještě jednou : Zabývejme se texty, jejichž hodnota je nezpochybnitelná a platnost trvalá !
Např.: http://paroubek.blog.idnes.cz/c/121988/Zveme-vas-k-diskusi-o-programu-CSSD.html


Nejvyšší formou demokracie ve třídní společnosti je diktatura proletariátu ! (V.I.Lenin)***Volte ČSSD a KSČM !

Harpyje řekl(a)...

Et voilà le maitre de l´ambiguité. :-)
S tím bolševníkem jste se ale sekl. Vy jste nanejvýš bolševník obecný. Ten je, na rozdíl od invazního bolševníka velkolepého, domácí druh.
Není to typické, že tímto plevelem zamořil naši českou vlast Germán Metternich, který navíc dostal semena darem od ruského cara? Tu spoušť v Lázních Kynžvart jsem viděla na vlastní oči někdy začátkem devadesátých let. Zajímalo by mě, jak to tam vypadá teď, a jestli, tak jakým způsobem se jim to podařilo vymýtit. Jestli ano, tak proč nepoužít stejný postup vůči straně, která má stejnou strategii rozmnožování ("Jakožto invazní rostlina osidluje bolševník velkolepý téměř veškerá stanoviště.")

Větší vlastenec řekl(a)...

Bolševník u nás zdomácněl !

Vážená paní Harpyje,
náš národ se bolševníka velkolepého nemusí bát. Opravdu.
Vždyť, jak správně píšete, bolševník obecný je u nás doma odedávna. A rozdíl mezi oběma druhy ?
Pcha ! Naprosto nepodstatný.
Takže můžeme klidně pominout okolnosti počátku šíření nádherného bolševníku v naší vlasti. Cožpak cíl nesvětí prostředky ?
Cožpak Marxův původ diskredituje marxismus ?
No tak vidíte.

Vší náš lid to pochopil, a nádherný bolševník buď vítá, nebo se s ním smiřuje.
V protisovětském a protisocialistickém filmovém pamfletu "Katyň" zní pár pravdivých slov (Ano, pravdu ani pravičáci neumlčí !):
Ředitelka střední školy, čerstvá členka Strany, odmítá tvrdit, že v Katyni byli polští zajatci popraveni Rusy. Na námitky typu "Co řeknete, až bude Polsko svobodné ?" odpovídá velice realisticky : "Polsko nebude nikdy svobodné."
Z hlediska průměrné očekávané doby dožití měla pravdu. Ze střední generace roku 1945 se příchodu tzv. buržoasní svobody v r.1989 dožil málokdo.

Vší náš moudrý, ateistický a realisticky uvažující lid ví, že nádherný bolševník vyhubit nelze. Vždy znovu se obnoví z kořenů, jimž příznivé podmínky připravily už dávno kořeny našeho vlastního, českého bolševníku.

Vší náš lid buď volí návrat spravedlivého společenského zřízení, nebo se s ním už smířil.


V pevném svazku bratrských socialistických zemí proti agresorům z NATO !***Volte ČSSD a KSČM !

Harpyje řekl(a)...

Bolševník se množí nejen kořeny, ale i prostřednictvím semen, které roznáší dobytek (http://www.lidovky.cz/mamlas-topolanek-a-zlocinecky-oblicej-langer-pise-v-knize-rath-pbg-/ln_domov.asp?c=), takže nepochybuji, že se lid nenechá šálit.

STK řekl(a)...

V.Vlastenče:

Nemáte náhodou zpráv, jak dnes hodnotí situaci ve své otčině ona ředitelka SŠ, tehdejší čerstvá členka Strany? Ano, vím, že dnes už tak čerstvá nebude, možná bude už i trošinku zamřelá - ale zajímalo by mě to z hlediska "časosběrného" chápání světa, kterým již léta trpím.

Setrvává snad tato statečná žena neochvějně na svých tehdejších pozicích nebo snad přešla na stranu katolické církve, toho "opia lidu"?

S pozdravem: "Na socialistické kulturní frontě slavně zvítězíme nad přisluhovači imperialismu!"

Šaman řekl(a)...

Kocoure, ruská zamřelá ředitelka SŠ, pokud není zemřelá, pak je jistě horlivou členkou církve pravoslavné, nikoli té zlořečené odpadlické církve levoneslavné!
\ :-)

informace řekl(a)...

Jen mimochodem:
Teď se vlastně dostávám k meritu problému, proč jsem se rozhodl o bolševníku napsat. Bolševník velkolepý je silně jedovatý, nejvíce nezralé plody. Při poranění rostlina uvolňuje tekutinu, která může způsobovat vážná kožní poranění nebo opakované dermatitidy. Tato šťáva obsahuje fukomariny, které absorbují UV A- záření a působí jako fotosensibilátory. Výsledkem jsou červenohnědě zbarvené pálící a svědící plochy a puchýře. V podstatě tato poškození svým působením připomínají reakci organismu na yperit. Zvlášť citlivé jsou vůči nim sliznice.

V oblasti výskytu bolševníku v jihozápadních Čechách jsou už lidé poučeni o účincích látek obsažených v rostlině. Problémy můžou nastat u dětí, které rády vyhledávají skrýše v jeho vysokém porostu, nebo používají duté lodyhy bolševníku jako "dalekohledy" či "foukačky". Místa zasažená šťávou z bolševníku se obtížně a pomalu hojí a výrazná pigmentace může přetrvávat i několik měsíců. Navíc pyl z květů může vyvolávat alergické záchvaty astmatické povahy.

Způsoby likvidace jsou nejrůznější. Náklady na likvidaci jednoho hektaru chemickou cestou jsou přibližně 13 000 Kč, mechanickou 10 000 Kč.

Z chemických postřiků se používá Roundup, který je ovšem nešetrný k životnímu prostředí, nebo poněkud přijatelnější roztok hydroxidu vápenatého. Mechanicky se provádí likvidace ručním sekáním či přeoráváním půdy (pokusně se zkoušel i speciálně upravený tank a plamenomety).

Nejekologičtější likvidace se zdála u jednoletých rostlin spásáním skotem a ovcemi. Úspěšnost byla pouze do té doby, než se zjistilo, že se nebezpečné látky objevily v mléce spásajících zvířat.

Jistě jste si to také přečetli, že?

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro STK :

Ale no tak, vážený STK. Vždyť je to jen film.
Můžeme jen odhadovat případný další vývoj té postavy (hraje ji Agnieszka Glinska) : Stojí pevně na pozicích proletářského internacionalismu, ať se děje, co se děje. Po porážce socialismu trpí; je tupena, vláčena tiskem atd. Naopak je třídními nepřáteli vyzdvihována její sestra, za pomluvy Sovětského svazu a poctivých členů Strany.
A protože nevíme, kdy se kapitalismem a demokracií těžce zkoušenému polskému lidu vláda věcí jeho do jeho rukou navrátí, ó navrátí, tak ani nemůžeme vědět, zdali se s.ředitelka v.v. dočká konečné satisfakce či nikoli.
Co se týče jejího hypotetického návratu do náruče církve, třeba v hodině smrti (vzor Voltaire) : NE ! Víra ve Stranu a ve správnost vědeckého světového názoru je pevnější než víra helvétská.

Nebo by být měla. Proto je nutno zabránit kněžourům v lapání dušiček umírajících. To by tak hrálo, aby nám chodili fláterníci po špitálech, a nabízeli přestárlým a nemocným tu svou „slavnou“ útěchu ! Nic takového !
Žádné slibování nebe, žádné strašení peklem, žádná zbytečná euthanasie. Všechno řeší morfium.

***************************

Ještě k filmu "Katyň" :
Mně se nakonec, přes svou děsivou pověst, docela líbil. Jak to ve správném filmu má být, všichni záporáci byli po zásluze potrestáni, zrádce spáchal sebevraždu, pomýlení prohlédli, a hrdinové se radují z vítězství. To je přece krásné, ne ?
Jen ti představitelé sovětských lidí kdyby byli o něco hezčí.
A ta hudba – proč zrovna ten depresivní Penderecki ? Proč ne třeba Dunajevskij ?
No prostě – není to žádný Pád Berlína. To ani náhodou.


Chtěl jsem svá Živá slova zakončit heslem "Socialisticky žít, socialisticky odcházet ! Vstupte do Společnosti přátel žehu !", leč s nelíčenou hrůzou jsem zjistil, že to nelze.
Stanislav Motyčka, dlouholetý předseda SPŽ, se dal k TOP09 !
To jsou paradoxy.


Prosadíme zvýšení pohřebného !***Volte ČSSD a KSČM !

Šaman řekl(a)...

Soudruh bývalý generální tajemník KSČ Gustáv Husák byl na smrtelném loži zaopatřen posledním pomazáním od samotného arcibiskupa. A tak tedy nepřišel do pekla...

informace řekl(a)...

Jo, voni byli hoši vobezřelí a sychrovali se, jak mohli. Když Gustávek nepřišel do pekla, tak šel do očistce a tak je to snad ještě horší, věčné čekání ... v pořadníku spolu se starými kumpány. Snad si nemyslíte, že si pámbu tu bandu veme do nebe? Se vším všudy? Páni, tady de vo bezpečnost.

STK řekl(a)...

Vážený Větší Vlastenče,

na Pendereckého mi prosím nesahejte. Už mi několikrát vytrhl trn z paty, když bylo třeba hudebně naznačit rozklad. Čehokoliv.

A Dunajevskij? Izák??! To snad nemyslíte vážně, V. Vlastenče. Takhle bychom ten překrásný nový svět nevybudovali!!!
==========
"Stanislavskij - náš vzor! Socialistickým realismem za splnění úkolů XVII. sjezdu - ééé kterého sjezdu?"

Větší vlastenec řekl(a)...

Karel. Bedřich. Rosa. A Izák.
Исаак Осипович Дунаевский.

Ano, vážený STK, není Němec jako Němec, není sionista *) jako sionista.

A pro mě, jako pro každého pokrokového, levicově založeného člověka, je hlavním a rozhodujícím kritériem při posuzování vhodnosti díla i autora názor soudruha nejpovolanějšího.
A Hospodář, ten hudbě jaksepatří rozuměl : http://rudoarmejec.narod.ru/clanky/c_soudruh_stalin_nas_uci_rozumet_pisni.htm

Prostě - Сталинская премия первой степени za muziku k filmům Цирк a Волга-Волга – to hovoří za vše.
Prostě – Izák (v tomto konkrétním případě) ANO.

Pendereckého "hudba" jako ilustrace rozpadu, rozkladu, úpadu, hnití, zkázy, dekadence a buržoasního formalismu rovněž ANO.

*****************************************

Ale jinak je to jinak :

Například obnovení kvalitního repertoáru našich divadel se dočkáte v plné síle a svěžesti. Vždyť volby jsou už 28.května !!!
Nový Divadelní zákon bude vycházet z osvědčených původního D.z. Zákaz podnikání v divadelnictví bude jen částí všeobecného zákazu podnikání v celé oblasti kultury.
Vždyť stejně jako zdraví, ani KULTURA NESMÍ BÝT PŘEDMĚTEM KŠEFTOVÁNÍ !!!

Ach, jak se těším na všechny ty kusy, jež jsem neviděl v důsledku svého relativního mládí (např. Parta brusiče Karhana), či absolutního vyčerpání radostným budováním socialismu (např. Kremelský orloj, Tobě hrana zvonit nebude atd.) !


Víme, co v divadle budujeme; nebude mít místa lidová a místa pro panstvo, bude to divadlo socialistické země a atomového věku, dočká se komunismu, bude v něm znít slovo i hudba ve službách nejkrásnějších lidských idejí.
(s.Igor Zhoř, v diskuzi k Fišárkovu ideově závadnému návrhu slavnostní opony pro Janáčkovo divadlo, 1960)

***Volte ČSSD a KSČM !***



-------------------------------------------------------
*) Prostě se chci vyhnout určitým slovům.

informace řekl(a)...

Když už A.Vv. ten argument o Issaku Dunajevském, o jeho židovském původu o jeho vztazích se sovětskou nomenklaturou nakousl, měl by ho čtenářům i objasnit. Na webu je o tom velice zajímavý materiál. Čtenáři by se dozvěděli něco bližšího o kulturním "průmyslu" v totalitním režimu, o postavení umělce, o jeho závislosti na řídících orgánech.
Na webu je o tom pěkný článek Nauma Šafera: Rokovoj akt. Kak pogubili Isaaka Dunajevskogo http://shafer.pavlodar.com/texts/ra.htm. Je sice trochu dlouhý - 20 stránek ale zato obsažný.
Jsem si jista, že to náš milý Vv udělá rád.
Nakonec citát z článku: "Возмездие настигает не только преступников, но и самых чистых людей. ... Иными словами, это возмездие за романтизацию действительности и за "исключительные усилия обмануть самого себя".
Jinými slovy. Spravedlivá odplata postihne nejen viníky, ale i ty čisté, co romanticky přikrašlovali skutečnost a klamali nejen druhé ale i sami sebe.

STK řekl(a)...

No vida, kam jsme to doputovali od Smolenska... Ale snad to příliš nevadí. ;-)

Šaman řekl(a)...

Tady ne. Ve svobodné hospodě nikdy.
\:-)

informace řekl(a)...

Polský prezident s chotí byl slavnostně pohřben v neděli v Krakově, zdálo by se, že celý ruch kolem pádu letadla polské delegace na letišti ve Smolensku utichl v pietním zamyšlení nad vratkostí a pomíjejícností lidského života. Ale život jde dál a klade neustále nové otázky. A to prostřednictvím medií, která neustále bdí nejen nad tím co se děje, ale i nad tím, co by se dít mohlo.
A tak Nezavisimaja gazeta přetiskuje v překladu článek Jamese Buchanana The Truth about the Fatal Plane Crash in Smolensk, uveřejněný 14. dubna v Axi of Logic http://axisoflogic.com/artman/publish/Article_59377.shtml, kde autor více méně zaobaleně (spíš méně než více) vyslovuje domněnku, že letadlo mohlo být poškozeno už v Polsku, že smrt prezidenta a představitelů jeho strany by mohl být krok k radikálnímu obrácení polské politiky doprava. Buchanan končí svůj článek slovy: "The arch-criminal Franklin Delano Roosevelt once said, “In politics, nothing happens by accident. If it happens, you can bet it was planned that way.”
Článek je starý, ta podezření, že by za havárií mohla být strana premiéra Tuska, nikdo nepotvrdil. Jenže ten lehounký nimbus podezření se objevuje v dnešních komentářích o volbě nového prezidenta, když hovoří o kandidátu Komorowském. Prakticky havárií ve Smolensku skončila parabola polské politiky populistické a nacionalistické. "Nyní polská, liberální velkoburžoazie ... rozhodla, že je nutné pro dobro Polska obrátit rozhodně směr kormidla k Evropě. Tento obrat už přinesl Polsku první úspěch - předsednictví Europarlamentu 27. Komorowski je nyní připraven." http://www.legnostorto.com/index.php?option=com_content&task=view&id=28259 Stačilo by jen dodat "cui prodest" a bylo by to víc než výmluvné.
Zatím počkáme, s čím ještě media přijdou. Protože přijdou určitě.
K Vašemu obveselení a doufám že ne k nějakým planým nadějím, Vám nalepím ruské komentáře k překladu článku K. Hvížďaly Druhá Katyň, uveřejněném na SMI.ru. První vyjadřuje údiv nad tím, ža Hvížďala mluví o ČR jako zemi střední Evropy: "Ах они теперь центральная европа? понятно-понятно, запишем..." Druhý zas vyjadřuje buď návrh na řešení českých vnitrostátních problémů, anebo snad hrozbu? nebo oboji?: "Добро пожаловать, чехи. Прилетайте к нам на самолёте, на военный аэродром. Поговорим."
To jako, abyste si nezoufali, že na vás ruští bratří nemyslí.

STK řekl(a)...

2 Informace:
Ale ne, jen se zdá, že se Větší V. vyjadřuje k problémům i na ruských webech. Ta poslední věta (v azbuce) by tomu odpovídala...
Další identita VV?

P.S.: Slova Ing. J.P. jsou sice zajímavá (místo na nepublikovatený výraz..........), ale nemá to tu Vlastencovu lehkost. Ing. J. P. by měl zcela vážně požádat VV, aby mu projevy patřičně "načechral". ;-)

informace řekl(a)...

STK,
to jsou autentická minění Rusů, Vv. by něco takového nezplodil. Rusky sice rozumí, ale valně nemluví.
A nenaznačujte, a to dost nezastřeně (a neomaleně), že by jako styl Většího vlastence byl nějakou mou obsesí a že ho vidím všude. Pozoruju ho už delší dobu a poznám ho často i když píše jako seriozní vychovaný klon. On je doopravdy nějaký divadelní fenomém, měl byste se jím zabývat spíš Vy.

STK řekl(a)...

Pro Informaci:
Však jej pozorně pozoruji. Navíc mě baví. Vás nejspíše rovněž...

O vaší obsesi jsem ani neuvažoval, vážená. Už jen pomyslet na něco takového by bylo nevkusné.;-)

informace řekl(a)...

Samozřejmě, že by to bylo krajně nevkusné a Vy přece nejste něčeho podobného schopen.
Jen mu musíme občas dát nějaký input, aby mu nedošla fantazie. Potom se jen opakuje.