čtvrtek 29. dubna 2010

Dnes nic

tedy nic podstatného. Vyluštění literární hádanky, kterou nikdo nezvedl. Dementi jazykových zkoušek v této hospodě

Dnes nechtěl jsem vůbec nic, protože mám spánkový dluh a zejtra brzo vstávám a strávím celý den pracovně ve vzdálené Plzni. Ale tu měsíční básničku, co jsem včera vsunul do kometářů jako reakci na jinou básničku, zaslanou Větším vlastencem, přepíšu celou:

****************************
EROTIKON

I.

Mám nekonečný hlad a ruce věčně prázdné

Nočními ulicemi na prstech nesu měsíc
a smutek zanechávám pod okny
          ztracených žen

Dal bych všechno a nic nemám
Mám nekonečný hlad a ruce věčně prázdné

II.

    V dubnových nocích jsem opilý somnambul
    Od úplňku mi žloutne duše
    do touhy květů probuzená

    A když mě pohltí sny
    bojím se že mě pohřbí temné kouty pokoje
    a nějaká přízračná žena

    ...Podivné jsou dubnové dny...

III.

Ztratil jsem pojem času na modrém kruhu
            nebe
Rýhy na dlani vyznačují cesty
           jimiž jsem prošel
Spatřil jsem v zrcadle podzim a listí
           v jezeru očí

Nepláču:
kolem mne přes věky šumí milostné verše

****************************

Tak, rozluštění: Rade Drainac, sbírka Na prstech nesu měsíc, v překladu Luďka Kubišty za jazykové spolupráce Ireny Wenigové, kolibří vydání vydal Odeon , Praha 1967, náklad 4300
Rade Drainac (Radojko Jovanović), * 1899, válčil v první, skrýval se v druhé válce. Několikrát odsouzen k smrti, umřel 1. května 1943 ve Všeobecné státní nemocnici v Bělehradě...

Omlouvám se, ale myslel jsem, že to bude někoho zajímat a že to někdo najde - když už v komentářích proběhly testy znalostí - ale verše, které jsem uveřejnil asi nejsou na internetu... Jen jsem je vytáhl z rodinné knihovničky poezie.

A právěže jde více o obsah nežli o formu, dal jsem je v českém překladu, aby jim porozuměl každý čtenář (95 % návštěvníků je z Česka, a ti z JAR asi taky budou umět česky)  a po nikom srbocharvátštinu, srbštinu ani chorvatštinu nepožaduji. Informace  píše s invencí Většího vlastence, stejně břitce a stejně zábavně a stejně ironicky - ale vedle - o tom, že snad nutím hosty do jazykových zkoušek. To tedy ne. A za tu literární se ještě jednou omlouvám.

V této hospodě se nezakazuje mluvit cizinecky - srbocharvátsky, rusky, italsky, latinsky, německy, polsky, anglicky, krhútsky... - ale ani není nikdo nucen do studia cizích jazyků.  A ten, kdo hovoří krhútsky, samozřejmě může, ale musí si být vědom, že mu zcela porozumí jen spolukrhúti.
   
Dobrou noc  - a těšte se na první máj, na lásky čas...

Psáno v Praze ve čtvrtek 29. dubna 2010

31 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Ehm ehm...nu, tedy, jaksi...

Já se tedy omlouvám předem, ó Velký Šamane, ale tentokrát s Vámi, velmi výjimečně, nemohu souhlasit.

Stala se ŘADA pozitivních událostí. Uvedu jich pouze pět (číslicemi 5) :

1) Премьер-министр Владимир Влади́мирович Путин посетил Землю Франца-Иосифа, pohovořil o nutnosti uklidit polární oblasti a o ruských plánech na mírové využití těchže, vlastnoručně přemohl medvěda (jako před časem tygra), a předal jej uspaného vědcům-výzkumníkům k dalšímu mírovému využití.

2) Na Neviditelném psu vyšel další ze série článků na vysoce aktuální, neustále živé téma : další ze série důkazů o zločinech našich dědičných nepřátel (OSOBNOST: Oběť zrůdných nacistických plánů).*)

3) KSČM podpoří naši vládu ! Naši soudruzi mají jedinou podmínku. Lépe řečeno podmínečku. Vystoupit z NATO. **)

4) Prezident Klaus jasně označil viníka řeckých potíží : € = EU = Německo.

5) Stínová ministryně kultury za naši bratrskou Stranu, s.Levá, jasně vyzvala k obraně našeho jazyka a naší kultury- (http://www.kscm.cz/article.asp?thema=3855&item=47990 )


Jestli já mám z těchto událostí velkou radost, tak zdejší p.t. největší vlastenci čeští musejí mít radost ještě větší.



Problém odstranění němců z českých zemí začali u nás řešit již husité. Byli jsme jejich odkazu dlouho nevěrni, avšak nyní dovedeme jejich dílo do konce a já vás ujišťuji, že se tak stane zcela po husitsku. (Z.Nejedlý, 5.6.1945)***Volte ČSSD a KSČM !


--------------------------------------------------------------------

*) Na tomto svědectví mne zaujala zmínka o německém advokátovi, "nenacistovi a utajeném sociálním demokratovi", jenž v r.1944 hájil v Brně prof.Závišku. Připomnělo mi to (sudeto)německou advokátku, jež hájila tamtéž před Zemským soudem (Landgericht) mého dědečka, sociálního demokrata, o rok dříve.
Jestlipak tito dva němečtí okupanti byli též vysídleni ?

**) Musím podotknout, že se nám docela ulevilo; obávali jsme se, že naši soudruzi budou chtít hned na začátku nějaké to ministerstvo.

informace řekl(a)...

Tak, hospodský šel po svých a nechal nás tu bez piva. Nevím tedy, máme-li si natáčet sami nebo zda máme pít vodu z kohoutku.

Pokud jde o můj včerejší příspěvek, měl to být protest proti přeměně české hospody na nějaké pařížské café litteraire na Rive gauche. Osobně proti diskuzím o literatuře nic nemám, ale někdy se stávají samoúčelné a odvádějí od zajímavých a palčivých otázek současnosti. A pak, o literatuře jsem diskutovala po celý svůj pracovní život a tak mluvit o něčem jiném je pro mne blahodárnou změnou.

K předešlému příspěvku Většího vlastence. Premiér Putin nepřemohl polárního medvěda (jako před časem tygra), aby ho předal uspaného vědcům-výzkumníkům k dalšímu mírovému využití, ale naopak, italská TV ukazovala, jak ho vlastnoručně váží, aby ho tak zachránil od nebezpečí šířícího se globálního oteplování. Při tom italská TV obdivně komentovala podivuhodně vyvinuté svalstvo premiéra a ukázala mimo jiné i záběry, jak plaval v řece ve šlépějích velkého Mao.

O hádkách v italské pravici mezi premiérem Berlusconim a předsedou parlamentu Finim vám psát nebudu, i když je to teď zde nejaktuálnějším politickým tématem. Jde asi o to, kdo bude nástupcem Berlusconiho, až se tento odebere k Pánu (protože do penze B. nikdy nepůjde), anebo, jak prozrazují někteří spolupracovníci Finiho, o rozbití největší italské politické strany s úmyslem vytvořit novou stranu ve spojení s disidentními skupinami levice a se středovou opoziční stranou Unione di Centro. Je to ale složité, do celé záležitosti řežou jako z kanonů pravicové noviny, levicová la Repubblica toho zase moc nepíše, dozvídáme se tu neslýchané a nevídané věci o Finiho tchýni a o jejích milionových honorářích od státní televize, jak říkám, je to složité a asi byste se v tom těžko orientovali. Ke všemu ještě Berlusconi prohlásil, že své noviny prodá, aby tak měl rozvázané ruce. Jak prozrazují "věrní" stoupenci Finiho, jde o dlouhodobý plán, jeho částí bylo i podílení se rebela Finiho na vyvolání sexuálního skandálu kolem Berlusconiho v minulých měsících. Jak to skončí? Buď kompromisem nebo koncem politické kariéry Finiho, kterou tento neúnavně buduje už přes třicet let. Berlusconi ho už veřejně vyzval, aby podal demisi jako předseda parlamentu, chce-li dělat aktivní politiku.

Na Psu je skutečně několik zajímavých článků, o obětech nacistického řádění v posledních dnech války a pak o dnešním Berlínu, poznamenaném dědictvím studené války. To nás zase vede k zamyšlení o dějinách Evropy, o ranách posledních sedmi-osmi desítiletí, které se nehojí, ale naopak stále rozjitřují. Je skutečně možné politické sjednocení Evropy, vytvoření společného státního útvaru, kde by národy žily v míru a svornosti? Když se podíváme na dějiny kultury, umění nebo literatury, musíme konstatovat, že Evropa je skutečně jednotný kulturní celek, který má dlouhé společné tradice, společné kořeny, společný základ myšlení, společný vývoj. A to přes to, že politické dějiny jsou jednou velkou řeží. Je i Rusko evropskou zemí nebo ne? Z hlediska dějin kultury ano, i když se přeorientovalo na evropskou kulturu až v osmnáctém století. Totiž na t.zv. "vysokou" kulturu, a to pokud jde o intelektuální špičky. A i tady některé z nich neustále hledaly návrat k autentické lidové tradici, k "podstatě" toho, co dělá Rusy tím čím jsou. Samozřejmě jde o idealizaci dějin, národních institucí a zvyků, role Ruska v dějinách. Víc o tom psát nebudu, abych tu nezačala nějakou "kavárenskou" debatu. Tady se pije pivo a káva se podává jen když hosti tlučou ospalostí hlavou do stolu.

Ale mluvit můžeme, jak chceme, nejlíp česky, aby nám ostatní rozuměli.

informace řekl(a)...

Oprava: zamyšlení nad dějinami
Měla bych si to po sobě nejdřív přečíst.
A nechtěla jsem být ve svých poznámkách ironická.

informace řekl(a)...

Všichni více méně rozumíme bratrským slovanským jazykům(někdo víc, někdo míň). Přečtěte si tedy něco o Radu Drainacovi.
http://www.rastko.rs/knjizevnost/jderetic_knjiz/jderetic-knjiz_10.html

Harpyje řekl(a)...

Mně ale zaujaly následující dvě zprávy daleko víc:
Ta radostná a velmi slibná: Irán se stal členem Komise OSN pro postavení žen (http://www.foxnews.com/world/2010/04/29/elects-iran-commission-womens-rights/. Teď má Irán jedinečnou příležitost dokázat, jaké je islám pokrokové náboženství (Větší vlastenec).
Ta druhá méně: belgický občan Bienvenue Mobutu Mondond zažaloval prostřednictvím svého advokáta Papise Tshimpanglie nadavatelství Moulinsart z šíření rasismu a xenofobie v jím vydávané knize Tintin au Congo (1930). Diskuze k tomuto článku nebyla povolena na http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici. Naše evropské pohádkové a komiksové postavičky jsou vekrze rasistické a xenofobní, a je dobře, že nás naši alochtonní spoluobčané na tyto nedostatky naší kultury upozorňují./evropa/tintin-pred-soudem-v-belgii-kvuli-rasismu_167197.html

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje, děkuji Vám jménem všech nás pouze větších vlastenců českých za zprávy.

I ta druhá zpráva je pozitivní; samozřejmě pozitivnější by byla zpráva o odsouzení pana Tintina k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. On je to totiž pěkný ptáček, tenhle nevinně se tvářící Tintin; co za nechutné smyšlenky o SSSR kdysi publikoval ...
Horribile visu, doopravdy.

***********************************

Islám samozřejmě JE pokrokové náboženství, o tom žádná.
Podívejte se prosím, jak se moderní Islám dívá na zapeklitou otázku vzdělávání žen : Women and True Education, http://www.themodernreligion.com/women/true-edu.html

A takto bychom mohli pokračovat dlouho, leč zbytečně. Prostě stačí připomenout, že Muslimové jsou našimi přirozenými spojenci v boji proti prohnilému Západu.



Raději uvidím v Konstantinopoli turecké turbany než helmy Latinců ! (L.Notaras, 1452)***Volte ČSSD a KSČM !

Větší vlastenec řekl(a)...

A ještě bych si dovolil podotknouti, vážená paní Harpyje, že alochtonní organismy někdy v novém prostředí zdomácní.
Příklad : Češi v Bohemii

Příklad, kdy nové prostředí (resp. hostitel) cizorodý organismus odmítlo : Němci v českých zemích

Prostě - vše plyne, a pouze změna je život.
Původně široce rozšířené organismy se často stávají endemitickými.
V sudetských horách, ze kterých jsme naše alochtonní spoluobčany humánně vysídlili a vystříleli, přežívají glaciální relikty.

Možná, že za staletí nějaký muslimský badatel bude zkoumat zbylé Čechy a Moravany stejným způsobem, jako se dnes zkoumají reliktní druhy preglaciální.


Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky. Vstup proto do stejné stoky.***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Kniha byla stažena z prodeje pro děti v Anglii již před třemi roky, po protestech Komise pro rasovou rovnoprávnost, nyní je prodávána jen dospělým s nápisem, že obsah je urážlivý.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/belgium/7643290/Congolese-man-wants-Belgium-to-ban-racist-Tintin-Au-Congo.html
Před dvěma roky bylo zakázáno ji půjčovat v Brooklyn Public Library.

Harpyje řekl(a)...

Proboha, teď jsem si zrovna všimla, že jsem opět zplodila jakýsi novotvar: "nadavatelství" :-))) Sorry, omlouvám se všem vlastencům, nemám v úmyslu prznit mateřštinu, stalo se tak neúmyslně. ALE, podobný osud jako toto "nadavatelství", čeká pravděpodobně i Alberta Uderza (a René Goscinyho posthum), kvůli rasistické deskripci jednoho z pirátů, kteří vystupují snad v každém Astérixu: Baba, černý pirát, sedící ve vyhlídkovém koši (crow´s nest), mluví lámanou francouzštinou, má pysky jako Dolly Buster a bratrance gladiátora. :-))) Bienvenue Mobutu Mondond ale asi Astérixe nečetl, jinak by žaloval jeho autory též.
V našem malém městě se řady těchto potencielních žalobců rozrůstají, jsou to zřejmě mladíci, kterým se podařila přeplavba Středozemního moře, a které Německo přebralo Maltě, nebo Itálii. Někteří z nich už byli tak schopní, že se pojistili proti eventuelnímu vykázání ze země zplozením potomků. Takže, Vlastenče, na Vaše slova dojde! Původně široce rozšířené organismy se STANOU endemitickými.

informace řekl(a)...

Uskalí politické korektnosti v jazyce
http://petrhajek.blog.idnes.cz/c/132426/Uskali-politicky-korektni-lingvistiky.html
To se týká jen pojmenování ras, ale v italském jazyce se takováto korektnost pěstuje už léta a to i v jiných jazykových oblastech. Na př. fysicky postižená osoba je diversamente abile = jiným způsobem schopná, nebo handicappato je portatore di handicap = nositel handicapu, nebo slepý je non vedente = nevidící, hluchý non udente = neslyšící.
Teď se organizátoři kampaně proti politické korektnosti ptají, zda právě politicky korektní slova nejsou urážlivá a zda korektnost není diskriminační, protože se těch menšin na to nikdo neptal, jestli s tím přejmenováním souhlasí.

informace řekl(a)...

Poslední zpráva
Dnes v Melbournu pohřbili známého ganstera Carla Williamse, který byl zabit spoluvězni 19. dubna ve vězení, kde odpykával trest za zabití tří jiných gangsterů. Zajímavé na tom pohřbu je, že Fat Boy (Tlustý Hoch, jak byl W. přezván) byl položen do rakve z ryzího zlata a odvezen na hřbitov v limuzíně.
Kdo bude teď ten hrob hlídat, aby rakev neukradli?
http://www.newnotizie.it/2010/04/30/funerale-del-boss-australiano-corteo-lunghissimo-e-bara-doro-massiccio/
Na obrázku je tu rakev pěkně vidět.

Šaman řekl(a)...

Korektní slova - i v češtině se už neužívá "slepý", ale "nevidomý".

Ale "cikánskou pečeni" asi nikdo nebude přejmenovávat na "romskou pečeni" - to by bylo teprve urážlivé!

Ptal jsem se jednou jedné mladé krasavice inteligentní, Romky, jak to sami vnímají. Jestli je samotné neuráží když se o nich mluví jako o "Cikánech".

Řekla mi, že to záleží na tom - jestli je ten mluvčí chce urazit nebo ne!

No, i slovo "Žid" bylo svého času chápáno jako nadávka, a jistí tvorové ho jako nadávku používají i dnes. Ale Židé si stále říkají - Židé.

Ostatně v určitém kontextu může být urážkou i oslovení "Čechu"!

STK řekl(a)...

Ale to je přece Šamane stará známá pravda:

Není důležité, CO se říká, ale JAK se to říká. Když maminka říká svému ušpiněnému synkovi "Ty jsi ale prasátko!" je v tom obvykle hodně lásky a jen malá výtka.
Naopak sdělení "Možná by byste si měl pane kolego pořídit nějakou silnější kolínskou..." v překladu zní (jak jinak) "Smrdíš, ty prase jedno!"

A to ani neuvažuji o melodice, akcentech a temporytmu věty.
----
P.S.: Pánové, nezapomeňte dnes políbit svou ženu nebo dívku (případně chlapce, jak jen chcete ;-).
Je přece První máj, lásky... ...jak je to dál?

(VV ovšem líbat nikoho nemusí, tomu bude stačit ještě teď v noci vyvěsit z oken praporky, aby se soudruzi měli ráno podle čeho orientovat. Červený s nářadím a pak ten s tím modrým klínem uprostřed - bo je přece vlastenec. (To bílé patří nahoru!!!) ;-)

informace řekl(a)...

Když dovolíte, vrátila bych se k tématu politicky korektního jazyka, které jsem tu včera jen nadhodila. Tímto tématem se zabývají někteří sociologové a linguisti a upozorňují, že vytváření umělého jazyka skrývá v sobě nebezpečí manipulace vědomí jeho uživatelů. Na rozdíl od přirozeného jazyka, který se vyvíjí spontánně a tak reaguje na komunikační potřeby lidí přejímáním nových slov z cizích jazyků nebo vyvářením nových slov a je stále ve službě celé společnosti, politicky korektní jazyk, tvořený politickými nebo intelektuálskými špičkami, má za cíl podřídit lidské chování a myšlení novým etickým normám, vytvořit nová tabu. Jestliže nepojmenujeme věc nebo příznak jejích jménem, ale hledáme pro ně výraz nový, který by odstranil odstín urážky nebo diskriminaci, kterýv sobě podle korektně smýšlejících čistitelů jazyka nese starý výraz, měníme tak v podstatě i význam věci nebo příznaku. Na příklad italské diversamente abile =jiným způsobem schopný je něco zcela odlišného od tělesně postižený. Význam je evidentně posunut na jiné významové složky, říká se, že nositel handicapu má jiné schopnosti, aniž by se upřesnilo jaké. Tedy na jedné straně se význam smývá, na druhé se vytváří jakési tabu, které zaabraňuje rozlišení mezi pojmem zdravý a tělesně postižený. Podle sociologů se tak privilegují určité menšinové skupiny (etnické, sexuální, náboženské) a provádí se tak jejich pozitivní diskriminace, na úkor většiny.
Když se podíváme do jiných sfér, kde se uplatňuje tento umělý jazyk, uvidíme že jde o podstatný zásah do veřejného života a do komunikace , který má přetvořit vědomí lidí, jak jednotlivců tak společnosti. Podle sociologů jde v podstatě o likvidaci stávající většinové kultury, o dekonstrukci liberálně-demokratického systému, jenž je základem této kultury. Jde prakticky o zavádění nové totalitární kontroly nad myšlením lidí a jejich konáním.
Linguisti přirovnávají tento politicky korektní jazyk k Orwellovu Newspeak, umělému jazyku, který v románu vynalezla diktatura aby mohla "kontrolovat dění ve společnosti, zasahovat do života člověka a co nejvíce ho vzdálit svobodě tím, že mu pocit potřeby svobody zcela vymýtí z myšlení".
Nakonec bych tu připoměla Škvoreckého Mirákl: „Žádný člověk není symbol… proto je tak snadné zabíjet skutečné lidi jménem té či oné zatracené ideologie; jakmile si je nějaký zabiják dokáže vyabstrahovat do symbolů, nemusí mít žádný pocit viny za to, že je zabil, protože to už nejsou skuteční lidé.“
Ano, člověk sám o sobě není symbol, je z masa a krve, ale když ho přejmenujeme, uděláme z něj symbol zla, nepřátelské třídy, škůdce společnosti, můžeme ho tak s klidným svědomím zlikvidovat.
Jazyk, živý jazyk komunikace je mocná zbraň a neměli bychom ho nechat v rukou t.zv. liberálně-demokratických špiček, aby pak pomocí medií manipulovali naše vědomí podle svých zvrhlých názorů.
Zdroje:
http://www.obcinst.cz/cs/Ideologie-politicke-korektnosti-a-zapadni-civilizace-c949/
http://www.inflow.cz/prirozeny-jazyk-umely-jazyk

STK řekl(a)...

Tak to je naprosto přesně řečeno, vážená Informace.

A je to důvod, proč tak (možná intuitivně) newspeak nenávidím. Ostatně, starší si moc dobře pamatují ptydepe komunistické. (V.Vlastenec dokonale.) V každém z nás, dříve narozených, se hned rozbliká varovná kontrolka: Nový význam, nové označení známého pojmu - pozor - manipulace. A můžeme si z toho klidně utahovat, ale pokud novořeč zřetelně neodmítnou politici a žurnalisté, zapustí kořemy a nastane "zmatení jazyků". (Možná už nastalo!)

Nějak mi to připomíná Bibli - povídání o Babylónské věži. Jenže tam to prý způsobil Hospodin...

informace řekl(a)...

Neměli bychom se nechat oblbovat manipulátory jazyka, nepřijímat a neužívat jejich vymyšlené parafráze. Já na příklad říkám cikánům zingari a černochům negri a hluchým sordi a na tu jejich novou "řeč" kašlu. A když mi někdo řekně, že jsem rasista, odpovím - Ano jsem rasista, a má bejt?" A nejsem sama, dělají to i jiní.

STK řekl(a)...

Ano, paní I. Též jsem "slovní rasista".

Možná proto mám na počítači tak opotřebené úvozovky. Používám jich často, vždy, když použiji místo obecného, správného výrazu zástupný symbol. Protože tak i uvažuji. Je to zčásti moje vlastní novořeč (ironie a sarkasmus), zčásti karikatura newspeaku. Nevím, možná je to špatně - je to asi následek už snad páté slovní subkultury, kterou do mě strkají horem - dolem.
Komunistická, chartistická, raně-pseudo-kapitalistická, zelená, politicko-korektní terminologie, poslední dobou i tzv. Paroubkovština.

Někdy by to opravdu chtělo komparační a výkladový slovník... ;-)

Málem bych zapomněl: Vždyť jsem profesí vlastně hlavně překladatel z "umělečtiny" do "techničtiny" a zpět. A výkladový slovník těchto jazyků píšu (na popud přátel) už dva roky. Rád bych, aby se při tomto dílku čenáři pobavili.
(Ale nevím, nevím... V mém věku se už chechtám nad ledasčím. Je tak málo vážných věcí v uměleckém světě. Snad jen smrt a poctivá práce. Vše ostatní se dá lehce zpochybnit...
Starý kocour, jak často říkávám, přece ví, kudy chodí myši...)

informace řekl(a)...

Jistě to bude zajímavé. Pošlete nám sem na blog ukázku, jako anteprima.
A pak, když to zvážíte, celý ten Newspeak pochází z těch samých makovic, co nám hlásají o multikulturalizmu. Všecny kultury a náboženství jsou rovnocenné, ekvivalentní, jenže ta cizí jsou vždycky víc rovnocenná než to naše. Proti křesťanství brojí, odstraňují kříže, tedy naše kulturní symboly, ale běda říci něco proti islámu nebo jeho invazivním postupům, proti stavění mešit, jejich zvykům.
Sebevražední blbci!

STK řekl(a)...

Ještě si dovolím, milá Informace, jednu myšlenku.

Kultury jsou v zásadě neslučitelné. Nemají ale ostré hranice, takže ta sousední kultura je jen trochu odlišná, má trochu jiná východiska, poněkud jiné priority. Čili je tolerovatelná. (Pravoslaví a křesťanství západoevropského typu - například.)
Čím jsou kultury vzdálenější, tím je potřeba větší tolerance k pouhému strpení příslušníků cizí kultury - ať tu u nás, nebo nás tam u nich. A to nemluvím o pochopení. Tolerance je různá, u nás, v okruhu křesťansko-židovských tradic je dost velká. Ale jak dojde k popření základních principů, praktická tolerance končí.
V islámských zemích naopak nestrpí žádné odchylky. Výjímky snad, pokud jim to přináší materiální profit - ale ty jsou zařízeny vládnoucí třídou a vlastně jsou před zbytkem národa utajeny. (Hotely a pláže v Emirátech - např.)
Tudíž žádná reciprocita není. Místo toho, abychom se se stavem věcí smířili a kultury nedovolili mísit, blábolíme o multikulturalismu.
Mohamedáni zase sní o porobení zbytku světa, jak říkal nějaký imán: "Dělohami našich žen." Tím, že se tu nastěhují a přečíslí nás porodností.

Tenhle základní principiální rozdíl naši páni politici naprosto nechápou. Takže ano, jsme.

Sebevražední blbci!

Alláh Akbar!

Harpyje řekl(a)...

Mícháte dohromady, STK, pojmy kultura a náboženství, které nejsou identické. Náboženství je pouze jedním z kulturních prvků. Muslimové, tak jako křesťané, netvoří kulturně jednolitou masu. Co mají například takový Paštun s Indonézanem mimo islámu společného? Přibližně tolik, jako Švéd s čínským protestantem.
Problém nevězí ani tak v soužití různých kultur, jako v přítomnosti nepřizpůsobivého, intolerantního a dobyvačného náboženství v lůně liberální, otevřené společnosti. Tato společnost je zranitelná, protože je založena na universalitě lidských práv. Jedinou zbraň, kterou má proti rozpínavosti islámu, je nepřipustit ani náznak jakéhokoli projevu kulturního relativismu, a trvat na dodržování svých norem. V Německu jsou tvrdými zástankyněmi této linie dvě feministky (právnička a socioložka) tureckého původu. Dochází tak k absurdní situaci, kdy dvě muslimky prosazují v diskusi s domorodými multikulti blouznivci, hodnoty západní civilizace.

Harpyje řekl(a)...

Tahle zpráva o počmárání pomníku je ilustrací blbosti a toho, co se nesmí tolerovat: Muslim daubs war memorial with 'Islam will dominate the world' - but walks free after CPS says he was NOT racially motivated

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1270021/British-Muslim-daubs-war-memorial-Islamic-slogans--CPS-says-NOT-racially-motivated.html#ixzz0mgkaEXCn

informace řekl(a)...

Já bych to formulovala poněkud jinak, Harpyje. Když je náboženství naroubováno na místní kulturu a přetváří ji podle svých kánonů, místní kultura zase působí zpětně na náboženství a přetváří některé jeho prvky podle místních zájmů nebo tradic. Příkladem nám může posloužit právě křesťanství s jeho větvemi katolickou a pravoslavnou, latinskou a řeckou tradicí. Mezi východním a západním křesťanstvím započínají velice brzy kontrasty politického, jazykového a kulturního, teologického a liturgického rázu. Již v devátém století probíhá schizma patriarcha Fozia, které pak vyústí do definitivního oddělení obou církví v r. 1054. Pravoslavie se svým liturgickým jazykem církevní slovanštinou, která zůstává na př. do 18. stol. ruským spisovným jazykem , podmińuje silně rozvoj pravoslavných kultur, udržuje je stále ve své závislosti, nedovoluje rozvoj bádání, staví se nepřátelsky k evropským kulturám, které považuje za dílo ďábla (na př. zničení sekty jevrejstvujuščich v Novgorodě v 15. stol.) Zároveň se natolik identifikuje se zájmy ruského státu, že Masaryk (Rusko a Evropa) na př. mluví o ruském cesaropapizmu - sami Rusové pak definují v 19. stol. podstatu ruské státnosti a samobytnost ruské kultury jako samoderžavie, pravoslavie, narodnosť (autokracie, pravoslaví, národní charakter).
Katolická církev má naopak větší tendenci k univerzalismu, na druhé straně dochází celkem brzy k oddělení moci církevní a moci světské (císař, i když je závislý na papežském pomazaní na potvrzení, že jeho moc pochází od Boha, vede svou politiku nezávisle, často i proti papeži). I kulturně vědecký rozvoj je v katolických zemich výrazný a živý, a to i proti překážkám ze strany církve. Nakonec ty rozdíly tu nemusím vyčíslovat, rozvoj evropských katolických kultur znáte sami.
Oddělovat tedy náboženství a kulturu jako dva samostatné na sobě nezávislé nebo málo závislé jevy, se mi zdá přílišným zjednodušováním.

Harpyje řekl(a)...

Nemohu, vážené Informace, s Vašimi argumenty polemizovat. O církevních dějinách nemám potuchy. Vidím to daleko jednodušeji, a totiž tak, že kultura a náboženství jsou množiny, které se sice protínají, které se ale nekryjí.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,
jen poznámku, aby nevznikl mylný dojem, že pojem caesaropapismus v souvislosti s Ruskem použil jako první T.G.Masaryk :
Jak všeobecně dobře známo, první dva díly práce "Rusko a Evropa" vyšly v r.1913. O ruském caesaropapismu se psalo již dlouho předtím.

Mimochodem, TGM vycházel m.j. ze znalosti ruské ústavy z 23.dubna 1906.

A "Основные Государственные Законы Российской империи" hovoří o úloze Cara-Gosudara jasnou řečí :

Глава СЕДЬМАЯ., О вере

63. Император, Престолом Всероссийским обладающий, не может исповедывать никакой иной веры, кроме Православной
64. Император, яко Христианский Государь, есть верховный защитник и хранитель догматов господствующей веры, и блюститель правоверия и всякого в Церкви святой благочиния
65. В управлении Церковном Самодержавная Власть действует посредством Святейшего Правительствующего Синода, Ею учрежденного.


Lenin – Zakladatel, Stalin – Dovršitel, Putin – Obnovitel !***Volte ČSSD A KSČM !

STK řekl(a)...

2 Informace:
Jen jsem použil název převládajícího náboženství pro daný kulturní okruh. Vím, že to není přesné, ale zdálo se mi to docela popisné. Odpusťte nedovzdělanému agnostikovi...

informace řekl(a)...

Pro poučení Věrozvěsta o cesaropapismu
http://cs.wikipedia.org/wiki/Caesaropapismus
http://www.treccani.it/Portale/elements/categoriesItems.jsp?pathFile=/BancaDati/Federiciana/VOL01/FEDERICIANA_VOL01_000110.xml&idOrigine=7e2992f7-8d0c-11dc-8e9d-0016357eee51
http://fr.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9saropapisme

informace řekl(a)...

STK
Já s Vámi přeci nepolemizuju.

S.T.K. řekl(a)...

2 Informace: Pardon, to mělo být pro paní Harpyji...

Moby Dick řekl(a)...

Ad moderní ptydepe: Zatímco bolševikovi stačil jeden styl, petrifikovaný v dílech a praxi marxismu-leninismu, do kterého přicházely novinky tak jednou za pět let, novodobí vynálezci slov a stylů mění svou řeč každou sezónu.

Příklad:
zeštíhlování
liberalizace
identifikování úspor
vymísťování
transfer
outplacement
"proces výrazných restrukturalizačních a racionalizačních změn, v jejichž výsledku dochází i k organizačním změnám, které mají dopad do oblasti zaměstnanosti, kde jedním z důsledků je i rušení některých činností, pracovních pozic a následný odchod zaměstnanců z důvodu nadbytečnosti"

Tím vším se míní "propouštění"...

Větší vlastenec řekl(a)...

No moje řeč, pane Moby Dicku, moje řeč !

Zatímco náš slovník se téměř nemění, neboť se nemění náš cíl - blaho všeho lidu, tak zarytí zastánci kapitalismu a demokracie do svého ptydepe přidávají neustále nová a nová slova (např. ptydepe), aby mohli zastírat své pravé záměry - vykořisťování pracujících, zbídačovaní proletariátu, zotročení všeho lidu.

Vždyť každému pokrokovému, levicově založenému člověku je nad Slunce jasné, že kapitalista propouští své zaměstnance zaprvé proto, aby završil jejich zbídačení, zadruhé z čirého zvráceného potěšení.
Kdepak nějaká restrukturalizace a racionalizace. Pche ! Každý přece ví, že racionálně, podle vědeckých zásad řízená svobodná, spravedlivá a solidární společnost naopak potřebuje SPOUSTU zaměstnanců, jichž se jí ovšem většinou Přírodažel nedostává.

Navíc, jak jsme se v minulých desetiletích na vlastní kůži bolestně přesvědčili, inovace našeho slovníku jsou dobré jedině imperialistickému ďáblu.
Vždyť tzv. glasnosť byl jen zastírací termín pro otevření sovětské i naší společnosti pomluvám a špiónům, a tzv. perestrojka jen krycí název pro demontáž socialismu.
Buď proklet podlý zrádce Gorbačov !

Naštěstí vší náš lid, naši vší voliči si uvědomili, a to i díky Vaší osvětě, pane Moby Dicku (ještě jednou díky !), co je to, ta buržoasní demokracie a komu slouží.
Takže po dvaceti letech, předlouhých a trpkých dvaceti letech bezuzdného řádění kapitalismu a demokracie náš lid konečně odhazuje okovy, zbavuje se tyranů a zrádců všech, všech Běsných Kokotů a Duto Hlavů.

28.května odmítneme pravicové experimenty, odmítneme liberalizaci a propouštění bez důvodu atd. apod. Prostě odmítneme ten starý podlý svět, na jehož prohnilost a nelidskost tak často a tak výmluvně poukazujete.
Potřetí díky, pane Moby Dicku. *)


Socialismus vítězí nad kapitalismem díky plnému využití všech tvůrčích schopností lidu !***Volte ČSSD a KSČM !

-----------------------------------------------------

*) Po našem vítězství se přihlaste u nás na Ústředí. My, na rozdíl od kapitalistů, Vašich mimořádných schopností dokážeme plně využít.

Moby Dick řekl(a)...

"Restrukturalizace" probíhá často jako převod veškeré činnosti do "outsourcingu"
(Autsoursování - někdo jiný za vás dělá věci, které jste si dříve zařizovali sami. Sice je to poněkud dražší a trvá to déle, ale zato k tomu nepotřebujete vlastní zaměstnance. Zvýšené náklady platí jenom váš zákazník )

"Zeštíhlování": Pravil jsem Běsnému Kokotovi svého času, že mi firma připadá jako člověk, kterému uřízli nohu, a on se raduje, že zhubnul!!!

Do nástěnek a nad každý monitor by mělo být vytesáno toto Moby Dickovo heslo:

PŘIMĚŘENĚ! PŘIMĚŘENĚ!! PŘIMĚŘENĚ!!!

Ono to "zeštíhlování", jak jednou začne, už nejeví snahu, aby se zastavilo. A tak se velice často zvrhne v bulimii.

Hlavní změna mezi manažery socialistickými a kapitalistickými je leckdy hlavně v tomto: Zatímco manažer/bolševik se držel svého koryta až do důchodu, manažer/MBA má trvanlivost pouze tři roky. Alespoň novodobí manažeři ČeTex splnili pětiletku za tři roky: Po třech letech odešli, a dle smlouvy dostali zbývající plat do celého pětiletého období...

Nejhorší mutace nás ale ještě čeká: Až Paroubkovi kolotočáři, veksláci, estébáci, fýreři, hlupáci, hamouni, fízlové a jiní bolševici obsadí místa skutečně excelentních manažerů (ti - přes veškerou mou ironii - totiž stále i ve firmách s vlivem státu stále ještě nějací přebývají!)
>>://