pátek 9. dubna 2010

MOBY DICK: Naivka No1

Střelba místo mrskutu, kalašnikovy místo praporů a Vlčkův fotograf
*************************************

Neděle 4. dubna 2010, Boží hod velikonoční, 50 narozeniny Senegalu

Dakar, Senegal: Odhalení bronzového Monumentu znovuzrození Afriky. Severokorejští umělci stvořili bronzovou plastiku v nejhorších tradicích nacisticko/sovětské sorely. Autorem nápadu je sám soudruh senegalský prezident Abdulaj Wade. Socha o dvacet metrů převyšuje sochu Svobody (N.Y.) a přišla senegalské daňové poplatníky (anebo poskytovatele humanitární pomoci ke snižování uhlíkové stopy) na 20 milionů eur. No jo, Severokorejci, ti umí stavět levně.



Rybářská ulice, Opava, ČR: Na dům, kde žijí Romové, někdo v noci zaútočil zápalnými, avšak nezapálenými lahvemi.

V pátek se katolická církev vyjádřila k bolestně pociťovaným pedofilním skandálům kněží. Toto je tedy bolestně pociťováno u samotných obětí – a pak u věřících. Nevěřící a církevně neorganizovaní věřící považují za skandální zejména tutlání zločinů a jejich "řešení" přesunem provinilců do jiných lokalit.

Takže Vatikán se vyjádřil. Za přítomnosti papeže během kázání o velkopáteční mši Raniero Cantalamessa citoval dopis od svého židovského přítele, který prý psal o "znechucení nad prudkými a soustředěnými útoky na církev, papeže a všechny věřící". Na veřejnosti byla přednesena tato formulace z onoho dopisu:

"Používání stereotypů a přenášení osobní odpovědnosti a viny na kolektiv mi připomíná nejhanebnější aspekty antisemitismu."

Okamžitě se sešlo konkláve a vyžádalo si papežovu abdikaci, protože se nedistancoval od takové sprostoty. (Míněna "nestoudnost a lehkovážnost se kterou došlo k odpornému, nemravnému a téměř urážlivému vyjádření jak vůči obětem zneužívání, tak i vůči obětem holokaustu.")

Ale ne – církev katolická přece není ODS!

"Je to největší ztráta důvěry v katolické církvi od Hitlerovy éry." (Christa Nickelsová, členka ústředního výboru německých katolíků a předsedkyně Zelených)

Letos se sešly katolické Velikonoce s pravoslavnými. V Rusku proběhly ve stínu nedávných teroristických útoků.

"Smrt se proměnila z něčeho vzdáleného, co se nás netýká, v krutou realitu... Smrti se ale nemusíme tolik bát, jako na ni musíme být připraveni, když nás k sobě Hospodin povolá." (Duchovní moskevského chrámu Kosmy a Damiána Alexandr Borisov) Zatímco ruští populisté volají po pomstě proti všem Kavkazanům, z nichž někteří jsou na ulicích napadáni, žádá otec Borisov, aby v sobě Rusové tento "zvířecí pud" přemáhali:

"Cílem ďábla je právě rozsévat takovou všeobecně nakažlivou nenávist ke všem, kdo se od nás liší. To je slepá ulička." A důvody těchto "šílených skutků" hledá v současnosti i historii:

"V regionech, kde je osmdesátiprocentní nezaměstnanost a kde přežívají křivdy ještě z dob stalinských deportací v roce 1944, mohou lidé prožívat něco, o čem se nám ani nezdá."

Velikonoční derby církví Katolická versus Pravoslavná skončilo se skóre 0:5. Počítám v to i dva katolické vlastňáky (útoky na "nepřátele" církve a přirovnávání jejich kritiky k násilí na židech...)

Pondělí 5. dubna 2010, Velikonoční

Okrsek Dolní Dir, Pákistán: 50 mrtvých a 50 zraněných po útoku sebevražedného pumového teroristy.

Péšávar, Pákistán: Policista, civil a čtyři útočníci z asi patnáctičlenného komanda zabiti při útoku na ochranku v blízkosti US konzulátu.

Manhattan, N.Y., USA: Čtyři zranění po střelbě zjevně nudících se mladíků. Bylo zatčeno 54 výtržníků. Možnáže kdyby šli na normální mrskačku, že by se nenudili?

Velikonoční zázrak: hora pustila své zajatce. Čínští záchranáři po osmi dnech osvobodili 114 živých horníků. Zbylých 39 se chystají ještě zachránit. "Je to zázrak v historii čínského důlního průmyslu." (Nejmenovaný čínský vládní představitel)

Vloni zemřelo v čínských dolech 2631 lidí. Velká to země!

Do Prahy dorazil vrtulník Sikorski One.

Úterý 6. dubna 2010

Bagdád, Irák: Nejméně 45 obětí a 140 raněných po šesti koordinovaných teroristických útocích. Policie zneškodnila ještě 2 bomby.

Čhattísgarh, Indie: 73 policistů zabito při útoku místních maoistických teroristů. Tito komunističtí fanatici prý bojují "za práva chudých a bezzemků". Za dvacet let zavraždili ve dvaceti indických státech už tisícovky lidí.

Afghánistán: Prezident Hamíd Karzáí přesvědčuje parlament, aby mu svěřil výlučnou pravomoc určovat volební pozorovatele. Jinak nebude moci zaručit mír v zemi – tedy své vůdcovství. Právě vměšování OSN stálo podle něj za rozsáhlými volebními podvody. Pokud bude mít pouze své pozorovatele, pak jsou podvody vyloučeny.

Karzáímu vadí i "vměšování USA" – bez něhož by byl starostou v nějaké vesnici, maximálně. Jestli ho budou Američani stále buzerovat trváním na nějaké demokratizaci, mohl by taky klidně politiku zcela opustit a přejít k Tálibánu.

Sami poslanci tvrdí, že pan prezident to nemyslel tak doslova. Šlo pouze o "neškodný výlev". Vedoucí místní mise OSN Peter Galbraight, pravil, že pan prezident není zřejmě zcela duševně zdráv a naznačil, že za tím může stát jeho závislost na drogách...

Český antimonopolní úřad stále ještě nezveřejnil výsledky přečmuchávání tendru na dodavatele informačních technologií pro sčítání lidu. To proběhne v březnu 2011 - možná se sčoty. Na co antimonopolisté čekají? Až přestane být dovolenkující se předseda Českého statistického úřadu premiérem?

Projednávaná novela zákona o loteriích měla za úkol umožnit obcím rozhodovat o povolení či nepovolení "výherních" (lupičských) videoterminálů. Poslanci v rozpočtovém výboru do ní před závěrečným třetím čtením vnesli pozměňovací návrh: Propříště mají zastupitelé o povolení či nepovolení videoterminálů - nerozhodovat...

Hospodské noviny referují o další aféře, s níž je spojen bývalý poslanec Kakaový Bob Michal Kraus (ČSSD): 15 milionů z dělení medvěda v roce 2006, které proběhlo ještě 3 dny po sněmovních volbách, bylo určeno pro stavbu neziskového sportovního centra v Harrachově. V roce 2007 na stejný účel putovalo dalších 10 medvědích milionů – z původně schválených 5 milionů (?!).

Tak bowling v Harrachově za ty prachy postaven byl. Kurty na squash a tenis rovněž. Solárium a posilovna taky. I bazén. Ba i solná jeskyně. Ale nikoli jako veřejná sportoviště, avšak jako součást luxusního hotelu, který se dnes prodává za 120 milionů...

Stejná firma bří Vrtalů postavila v sousedství "neziskového sportovního centra" tři apartmánové domy. Jeden z apartmánů si za tři a čtvrt milionu pořídil tehdy devatenáctiletý syn K.B.M. Krause (ten byl předsedou rozpočtového výboru v roce 2005, kdy se ona podpora připravovala) – na tátovu a sestřinu hypotéku. (To je asi stejný synek, který hrál na Kladně v tom týmu, co od státu dostal medvědné v desítkách milionů...)

Kakaový Bob si zde později pořídil taky apártmíčko.

Neexistuje prý žádná systémová kontrola, která by ověřovala užití medvědích peněz! Za osm let tak bylo rozfrcáno 60 miliard!!!

Krajský tajemník ČSSD na Vysočině Oldřich Lemper se dopustil recese. Pozvánka na tiskovou konferenci začíná oslovením "Vážení soudruzi" a jako účastníky tiskovky slibuje i V.I.Lenina či J.V.Stalina.

Ale je to vůbec recese? Proč by nemohl přijít zombie Stalin, když je v ČSSD tolik jiných komunistických zombií? Včetně Kakaového Krause, který je třetí na kandidátce ČSSD v Libereckém kraji? (Poslanec KSČ od roku 1986...)

Členové konkurzní mafie Vladislava Větrovce ("Berkův gang") odešli od táborského soudu s pálkami osm a devět let. Rozsudky jsou zatím nepravomocné.

Schůzka premiéra s lídrem ODS Petrem Nečasem a místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem ohledně obsazení opuštěného postu životněprostřeďového ministra skončila úspěchem: Zástupci stran se nedohodli, a tak Fischer určil, že enviroment bude pást někdo z ODS.

Do Prahy dorazil americký Cadillac One. A taky ruský Mercedes S 600 Pulman Guard.

Barack Obama představil novou nukleární strategii USA:

Amerika přestane vyvíjet nové jaderné zbraně. (A na ruské straně roste řada Topolů...)

Amerika nezaútočí jadernými zbraněmi proti státům, které jimi "nedisponují". A to i kdyby proti Americe použily chemické a bakteriologické zbraně. (Nemůže to někdo vzít jako návod? Snad ne:)

Tato omezení se netýkají zemí, které se jaderné zbraně snaží získat, zejména Severní Koreje a Íránu.

Budou USA svoje jaderné zbraně alespoň udržovat v provozuschopném stavu? Nebo to bude bráno jako "nepřípustná modernizace"?

Středa 7. dubna 2010, Světový den zdraví

Nějaká kontrola přece jen existuje – pokud se kontrolovat chce. Ministerstvo financí bude zkoumat osud 25 milionů medvědích peněz, které byly určeny pro veřejné neziskové sportoviště v Harrachově. Ukazuje se, že druhá várka pěti milionů nebyla vyplacena z rozpočtu ministerstva školství, mládeže a sportu, jak mělo býti, avšak z rezervy rozpočtu státního. A to na písemnou žádost předsedy sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD).

Což sám Vlček pro HN komentuje: "To nemůže být pravda."

Ukazuje se, že jeden z bratří Vrtalů se s Vlčkem "zná". Což sám Vlček komentuje: "Já nepopírám, že jsem se s ním někdy potkal, ale ne v této zákležitosti." A: "Ježíšmarjá, jestli jsem ho v Prostějově někdy potkal, tak to nemůžu říct, že jsem ho nepotkal..."

"Stav českých veřejných financí je neudržitelný. Je třeba omezit výdaje rozpočtu. Je potřeba klást větší důraz na nepřímé daně." Podobně moudré věty po Mezinárodním měnovém fondu a Světové bance čerstvě pronáší i OECD.

Další zemí na seznamu hříchů katolických kněží je Norsko. O poklesku biskupa Georga Müllera, který se ke svému pedofilnímu činu starému 20 let dnes veřejně přiznal, byl Vatikán informován více než před rokem.

Fotografka Annie Leibovitzová oddálila splátku svého dluhu 24. mil $. Teď ale dluží firmě, která jí prý z dluhů pomohla. Firma Brunswick Capital Partners "představila" Leibovitzové záchrannou firmu Colony Capital. A za to si účtuje pouhé 2 % jakožto "poplatek za úspěšnost" ze 40milionové půjčky. Což je 800 tisíc. Plus 315 tisíc za poplatky za služby...

Od Leibovitzové určitě znáte foto Johna Lennona s Yoko Ono. Ale ona nezná zřejmě různé brunšvíky...

Biškek, Kyrgyzstán: 75 mrtvých a stovky zraněných po střetech (přesněji přestřelkách) mezi policií a demonstranty. Ti demonstrovali za svobodu a demokracii pod rudými státními vlajkami se zlatým symbolem země. Demonstranti si rovněž nesli neidentifikované modré vlajky a kalašnikovy. Prezidentský palác byl vypleněn, prezident Kurmanbek Bakijev je na útěku. Dav dostihl a téměř zlynčoval ministra vnitra Moldomusu Kongatijeva. Vznikla nová vláda v čele s bývalou ministryní zahraničí Rozou Otunbajevou.

Vůdce opozičního Sjednoceného národního hnutí Temir Sarijev osvětlil okolnosti převzetí moci: "Vstoupili jsme k jednání do vládní budovy a premiér Danijar Usenov sepsal prohlášení o demisi vlády."

Nu, takhle vypadá ta "konzultativní demokracie" - kterou prezident ne úplně všech Kyrgyzů Kurmanbek Bakijev prosazoval ještě před pouhými dvěma týdny - v praxi!

Bangkok, Thajsko: Rudě zkrvavení demonstranti v krvavě rudých tričkách pronikli přes kordony policie do areálu parlamentu. Thajci požadují demisi vlády. Premiér Apchisit Vedžavíra nařídil v televizním vystoupení výjimečný stav, aby bylo možno zatknout vůdce protestního hnutí, příznivce minulého premiéra Tchaksina Šínavatry. Demonstrace doprovázené hromadným vyléváním vlastní krve z krevních konzerv bouří zemí už měsíc.

Do Bratislavy dorazil ruský prezident Dmitrij Medveděv. Kvůli tomu se posunula oslava 65. výročí osvobození Bratislavy Rudou armádou z neděle 4. dubna na dnešek. Medveděv pak asistoval společně se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem u podpisu devíti mezivládních a podnikových smluv. Mj. byl schválen projekt prodloužení širokorozchodné tratě z Košic až do Vídně.

Oba prezidenti pak uctili památku sedmi tisíc padlých sovětských vojáků na Veleslavíně. O třiceti Slovácích, které Sovětská armáda a její podřízení spojenci zabili v srpnu 1968 se nemluvilo...

"To neměl v neděli ruský prezident čas, nebo se zase u nás zastavil jen cestou do Prahy?" zlobil se nejmenovaný Bratislavan.

Večer ruský prezident Dmitrij Medveděv přiletěl do Prahy.

Čtvrtek 8. dubna 2010, Mezinárodní romský den

Rio de Janeiro, Brazílie: 148 mrtvých při sesuvech půdy po přívalových lijácích. Selhala prý veřejná správa, která obyvatele na akutní nebezpečí neupozornila.

Dnešní kyrgyzská ozbrojená opozice se skládá ze stejných lidí, kteří se před pěti lety podíleli na Bakijevově politickém vzestupu. Poté, co ho začali kritizovat se dostali povětšinou alespoň na čas do báně. Nová přechodná vláda tvrdí, že má armádu na své straně. Za šest měsíců uspořádá další svobodné demokratické volby v zemi.

Kurmanbek Bakijev se uchýlil do rodného jihokyrgyzského Džalalábádu a odmítá rezignovat.

Premiérka Otunbajeva slíbila zachovat "národní jednotu" severních a jižních klanů. Zároveň slíbila odprivatizování majetku, nakradeného Bakijevovým klanem.

"Musíme je potrestat. Musíme najít jejich majetek a vrátit ho lidu." (Novopečený ministr Azimbek Beknazarov hrozí zveřejněním seznamů Bakijevových spolupracovníků.)

Třetina Kyrgyzů žije pod hranicí chudoby.

Do Prahy dorazil americký Air Force One s americkým občanem Number One na palubě.

Ve Španělském sále na pražském Hradě podepsali prezidenti zemí, které vlastní 95 % jaderných zbraní, historickou dohodu START II. Počty strategických jaderných zbraní budou omezeny na úroveň 1550 hlavic pro každého, což je asi tak dvacetkrát více, než co by dokázalo srovnat Zemi se zemí...

A co taktické jaderné zbraně? Těch se nová slavná smlouva netýká...

Důležité jsou zejména domluvené inspekce. Další bod, který zajímal zejména Obamu, je dohoda o umožnění 4500 přeletů US letadel přes ruské území do Afghánistánu. Oba státníci si pošuškali i o aktuálním stavu v Kyrgyzstánu. V zemi mají obě velmoci své letecké základny. Premiérka Otunbajeva slíbila, že "mezinárodní dohody budou dodrženy".

Večer povečeřel prezident Obama v pražské americké rezidenci s prezidentem Klausem, premiérem Fischerem a deseti dalšími nejmenovanými prezidenty a premiéry deseti nezmiňovaných zemí střední a východní Evropy.

Pátek 9. dubna 2010

HN uveřejnily charakter Vlčkovy vrtalovské "známosti". Ukazuje se, že jeden z bratří Vrtalů se s Vlčkem skutečně "zná". A nejspíš se i "někde viděli". Podnikatel Petr Vrtal totiž pracuje - jako Vlčkův poradce!!! Na ZOH do Vancouveru, do Chorvatska a Albánie jel jako - Vlčkův fotograf...

Jestli fotil? "Počkejte, asi foťák měl, teď si vzpomínám." (Poslanec Karel Šplíchal, ČSSD).

A taky prý pracuje pro Vlčka jako překladatel z angličtiny A taky:

"Zřejmě mu (Vlčkovi) poskytuje relevantní odborné informační poradenství." (Kristýna Landová, Vlčkova mluvčí, tak hodnotí nezřejmou rok a čtvrt trvající spolupráci svého šéfa s podnikatelem, tlumočníkem a nefotografujícím fotografem Petrem Vrtalem.)

ČSSD se odmítá k případu "Vlčkova gangu" jakkoli vyjadřovat.

Německé vládní strany mají v koaliční smlouvě závazek, že budou usilovat o stažení amerických taktických jaderných zbraní ze svého území do konce roku 2013. Nejdříve by však měli "také noví partneři NATO jako pobaltské státy Polsko a Česko dostat spolehlivé záruky, že Rusko už nepředstavuje hrozbu". (Hans-Ulrich Klose, expert na německo-americké vztahy)

Odpověď na novou americkou jadernou koncepci se ozvala z obou v úterý jmenovaných darebáckých států:

Íránský prezident Ahmadí Neřád dnes předvede nový typ odstředivek pro obohacování uranu.

Neřádská vláda Severní Koreje chystá další testy svých raket, jež jsou schopny nést nukleární hlavice.

Toto jsou akce v odpovědi na slova amerického prezidenta. Zajímají nás protiakce nositele Nobelovy ceny míru Baracka Obamy. Ne slova - ale konkrétní činy!

Média chválí či haní hlavně Baracka Obamu. Obamovi příznivci vyzdvihují historičnost chvíle a jasně projevenou dobrou vůli. Někteří vidí ve smlově START II možný "start závodů v odzbrojení". Kritici se zase hádají, jestli je prezident Obama spíše trouba, jako byl prezident Jimmy Carter, anebo jen naivka.

Moby Dick souhlasí s výroky Luboše Dobrovského, našeho bývalého velvyslance v Moskvě: "Když Rusové řeknou demokracie, mají na mysli něco jiného, než Obama. Když řeknou partnerství, myslí také něco jiného. A pan prezident Obama jedná občas způsobem, z kterého mám dojem, že to nechápe..."
Jednoznačně pak platí titulek nad Dobrovského rozhovorem pro HN:

"Rusové pochopí smlouvu jako Obamovu slabost."

Nevynucené ústupky udělala totiž hospodářsky a vojensky mocnější země.

Sobota 10. dubna 2010

Předzvěstná žena Moby Dicka varuje: "Dneska mocnější - zítra nemocnější."

*******************************************************
minulý zápis: Možnost geografické expanze infekce silně omezena
předminulý zápis: Asistovaná sebevražda
*******************************************************
Čtenáři, kteří by si toužili koupit Deníček Moby Dicka, kde popisuje první tři roky kvasu v ČESKÝCH TEXTÁRNÁCH, mohou tak učinit na stránkách internetového knihkupectví Daemon.cz
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Dostupné staré kousky Moby Dicka: Leden 2003, Únor 2003

Kdo byl kdo v Českých Textárnách v dubnu 2003.
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .

Předem dík! >>:)) Moby Dick

3 komentáře:

barbucha řekl(a)...

Sobota 10. dubna 2010
Všichni vděční čtenáři Moby Dicka se nacházejí ve frontě na pevné lano.

guerrier řekl(a)...

Jo Obava, ten nám to ještě zavaří že i antiradáristi budou čumět jak vyvoraný myšky.

Anonymní řekl(a)...

Samolot Lecha Kaczyńskiego Tu 154 rozbił się na lotnisku w Smoleńsku. Nikt nie przeżył katastrofy prezydenckiego samolotu - powiedział gubernator obwodu smoleńskiego- podało rosyjskie ministerstwo ds. sytuacji nadzwyczajnych.