čtvrtek 22. dubna 2010

Mrtvý brouk Vlček ožil

Ale jen proto, aby mohl politicky zemřít

Právě jsem se vrátil z hospody, ale dnes jsme v naší literární stolní společnosti vůbec o politiku nezavadili. A to jsme mohli vzpomenout jak Den Země, tak narozeniny masového vraha Uljanova.
Tak alespoň v této své hospodě mírně zmíním pád třetího ústavního činitele, předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka z ČSSD. Tento chlapec se na své místo dostal, ani nevěděl jak. Při šachách kolem sestavování/nesestavování vlády po posledních volbách (které vyhrál/nevyhrál Jiří Paroubek) ho socialisti instalovali do čela první komory Parlamentu na dobu dočasnou. Co v naší zeměpisné oblasti značí "dočasně" bychom my, pamětníci, mohli vykládat. (Tak např. jednotkou dočasnosti je 1 Furt:)

Nicméně seděl v tom křesle, a v případě nepřítomnosti, nemoci či nezvolení prezidenta republiky přejímal jeho některé prezidentské povinnosti. V klovacím pořádku ho jako 3. ústavní činitel (po předsedovi Senátu) - zastupoval. Vlčkovy odpovědi na dotěrné otázky novinářských hyen ohledně podpory/nepodpory jeho náhodného známého /osobního fotografa a poradce a splácení/nesplácení půjčky-nepůjčky, poskytnuté jeho osobním asistentem, vyvolávaly jasné asociace s nepovedenými vytáčkami jiného sociálního demokrata, bývalého premiéra Stanislava Grosse. Vracení milionu panu asistentovi Klapkovi v papírovém pytlíku zase vzbudily vzpomínky na movitého strýce Vika... Tedy - podle jiné verze tohle nebyla vratka té půjčky, protože pan Vlček si nic nepůjčoval. V tomto případě byly pouze prány špinavé peníze pro třetí osobu, strejda Vlček působil jen jako zprostředkovatel... Který se dopustil toliko přestupku, arciť z nevědomosti, neb jako prostý zákonodárce přece nemohl znát všechny zákony.

Vlček je dle vyjádření nejmenovaného činitele ČSSD, který si nemohl nechat ujít příležitost blýsknout se svými kontakty a znalostmi před novinářskou hyenou, již v "klinické politické smrti". Termín rezignace z místa předsedy PS ohlásil dnes, o jeho osudu jakožto volebního lídra v Olomouckém kraji rozhodne místní grémium. Naději stát se "řadovým poslancem" dosud neztratil. (Hele, teď vidím, že už kandidovat v nových volbách ani nebude.) Avšak Vlčkova mrtvola v hospodě dnes vůbec nikoho nezajímala!

Ani divadýlko pod taktovkou tvrdého muže Tvrdíka, kdy četl svou "omluvu", ve které přímo napadl ministra Janotu, nezaujalo. Ono, když už je něčeho nad určitou snesitelnou mez, tak pro duševní zdraví člověka je lepší na dno politického chlíva vůbec nenahlížet. Přesto ocituju ještě výroky dvou dalších hochů, kteří nakydali taky toto:

Místopředseda ČSSD Milan Urban: "Politické grémium prohlášení považuje za odpovědný přístup."
Předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek: "Jde o slovo chlapa. Jasně řekl, že pokud kontrola ministerstva financí dopadne z pohledu dotace špatně, anebo pokud soud určí, že smlouva o půjčce je platná, vyvodí z toho osobní odpovědnost".

To je skutečně slovo chlapa - chlapa bez gulí. Ještě mu za to dejte medajli! Že se Vlček po týdnu zapírání, vytáčení, mlčení a tváření se mrtvým broukem pod nepřetržitým tlakem médií a informací přiznal. A omluvil! Tedy takto: "Myslím, že jsem se dopustil velké chyby, když jsem, zcela bezdůvodně, popřel, že se s JUDr. Petrem Vrtalem znám, že jsme se zejména v posledních dvou letech začali pracovně stýkat, že se stal mým externím poradcem a konzultoval jsem s ním některé právní otázky zejména v oblasti energetiky." Vlček udělal podle "svého" někým napsaného prohlášení neúmyslnou "chybu", kdežto skutečným viníkem je ministr financí, neboť nezabránil loupeži! Zde zloděj křičí "chyťte policajta"!!! Toto tedy není mediální humbuk zdivočelých médií, to je prosím vyjádření ústavního činitele, tedy mediální humbuk zdivočelého ústavního činitele...

Vlček se omluvil za "bezdůvodné popření". Čemuž se v normální společnosti říká LEŽ, která je horší než zločin sám.    

Jémináku - prosimvás, prosim, prosim, prosim moc, politici, proboha se raději vůbec neomlouvejte! Prostě ty nepěkné věci nedělejte!!!

Psáno v Praze dne 22.dubna 2010

65 komentářů:

STK řekl(a)...

Souhlasím s Šamanojc nevysloveným nápadem dát na tu žumpu poklop a už se tam nedívat.

Jenže - to doopravdy nejde. Takový kanál pod podlahou, když se nehlídá, může brzy podemlít základy celé budovy. Takže zpět: Poklop pryč a silnou baterku. Musíme to udělat sami, protože ti, kteří by tato pozorování měli provádět z titulu své profese jsou... jaksi... součástí toho, co tam dole teče. Chucpe!

Větší vlastenec řekl(a)...

Co dokazuje případ přítele Vlčka ?

Tři prosté skutečnosti :
1. JSME MNOHEM LEPŠÍ NEŽ VŠICHNI OSTATNÍ !!!
2. Jsme příkladem všem politickým stranám i všem prostým občanům !!
3. Jen politicky naprosto stupidní člověk volí proti ČSSD a KSČM !!!

22.4.2010
Stanovisko PG ČSSD k rezignaci M. Vlčka na funkci předsedy PSP ČR a odchodu z kandidátky pro volby do PS

Rozhodnutí M. Vlčka rezignovat ke dni 30. 4. 2010 na funkci předsedy PSP ČR a poslance PSP ČR (a nekandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny) považujeme za mimořádně odpovědný a odvážný krok. Vážíme si ho o to více, že nebyl ani obviněn, ani odsouzen, vědomě nespáchal ani žádný přestupek, ani není podezřelý z korupce.

Pokud by se takto zachovali politici ostatních stran, byla by dnes ODS bez kompletního vedení. TOP 09 bez prvního místopředsedy a Věci veřejné by nemohly existovat. S ohledem na výzvu ODS a Věcí veřejných, kteří M. Vlčka vyzvali k rezignaci, vyzýváme nyní Ivana Langera a Petra Nečase, aby rezignovali i oni na své funkce a odešli z politiky.

Ivana Langera, známého veřejnosti pod mafiánskou přezdívkou "Íčko", proto, neboť existuje důvodné podezření z jeho napojení na organizovaný zločin a lobbing pro bývalého mafiánského bosse Františka Mrázka. Petra Nečase proto, že zneužíval své funkce k protěžování svých blízkých, kterým ze státního zařizoval královské platy a funkce.

Dále vyzýváme k rezignaci a odchodu z politiky Radka Johna, který desítky milionů "vydělal" na nevýhodných státních zakázkách pro Lesy ČR a VZP. Existuje zde navíc podezření, že proti vyplaceným službám neexistuje ani odpovídající plnění, tedy, že peníze byly prakticky ukradeny.

Stejně tak by měli rezignovat z kandidátek Věcí veřejných všichni ti, co si místo na nich koupili za sponzorské dary pro stranu. Zakupování si postu bylo vlastní despociím, nikoliv moderní demokracii. Ke zvážení přetrvání ve funkci vyzýváme rovněž Petra Gandaloviče a Petra Bendla, kteří jsou napojeni na tzv. kmotry ODS. Své setrvání v politice by měli zvážit také lžiprávníci Milan Jančík či Ivana Řápková.

Odchod po gestu M. Vlčka doporučujeme též prvnímu místopředsedovi TOP 09 M. Kalouskovi, který čelí dlouhodobě podezřením z korupce. Všichni výše jmenování musí nést stejné důsledky svých činů, jako M. Vlček, v opačném případě budou oprávněně považování za nedůvěryhodné politiky a především pokrytce.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD


Volte ZMĚNU A NADĚJI !***Volte ČSSD a KSČM !

Šaman řekl(a)...

Aha, to opravdu nestvořil Větší vlastenec, ale ten Největší vlastenec, Jiří Paroubek. Normální člověk by tohle nevymyslel. Nenormální, jako např. Větší vlastenec či Moby Dick, taky ne.
Marťan leda.

Harpyje řekl(a)...

Já jsem to pokládala nejdřív taky za parodii. Ona je to ale smutná skutečnost. Až tohle vyhraje volby, tak Pán Bůh s námi a zlý pryč.

informace řekl(a)...

Ještě štěstí, že žiju jinde.

informace řekl(a)...

Skutečnost překonala fantazii.
Divím se, jak si mohli přispěvatelé Šamanova blogu myslet, že tiskové prohlášení ČSSD, podepsané J. Paroubkem, je příspěvkem Většího vlastence. Cožpak necítí tu sílu a tu váhu, která je cítit za každým slovem předsedy strany? Tu energickou rozhodnost vypořádat se s nepřátelskými politickými pletichařemi a zlodějíčky? Vyklidit scénu od všeho politického haraburdí? Ano, je to projev pomalý, vyvážený, rozhodný, což se projevuje i ve výběru slov, v pomalém ale pevném stavění vět, ve skandovaném vyčíslování nepřátel. Nechápu, jak si ho můžete plést s parodií. A taky nechápu, jak v něm můžete vidět něco společného s enfatickým stylem výzev našeho Většího vlastence, s jeho slovníkem, často inklinujícím k výrokům otců a slavných předků, a s jeho větnou stavbou, která má jinou melodii a jiné intonační kadence, mající za cíl vzbudit nadšení a široké sympatie pro stranu přítele Paroubka.Opravdu nechápu. Přečtěte si to ještě jednou.
http://www.cssd.cz/media/tiskove-zpravy/stanovisko-pg-cssd-k-rezignaci-m-vlcka-na-funkci-predsedy-psp-cr-a-odchodu-z-kandidatky-pro-volby-do-ps

žibřid řekl(a)...

Informace,
v tom textu je bohužel příliš mnoho pravdivého, než aby to byla ironie od Vlastence (např. Jančíka a Řápkovou opravdu čeká odebrání nelegitimně nabytého titulu). Vlastenec to sem pravděpodobně přilepil spíš kvůli formě výzvy, než kvůli obsahu.

Větší vlastenec řekl(a)...

Texty př.ing.J.Paroubka - příklad dokonalého souladu formy a obsahu !


No tak podívejte se, pane žibřide.

Já jsem článek našeho předsedy, přítele ing.Jiřího Paroubka, "nepřilepil", ale VLOŽIL.
Vložil jsem jej do diskuze na tomto vlasteneckém blogu, neboť takový hlas srdce a rozumu zde prostě chybí.
Neboť, při vší úctě k Velkému Šamanovi i prostým přispívajícím, na našeho př.Předsedu prostě nikdo nemá.

Navíc - již několikrát jsem poukázal na zarmucující fakt, že se zde více diskutuje o mých (v podstatě efemérních) příspěvcích, než o textech, jež mají trvalou hodnotu a obecnou platnost.

Takže jsem prostě jeden z těchto nepominutelných, doslova FUNDAMENTÁLNÍCH textů do diskuze vložil.

Ano, i kdyby nebylo ostatní jeho celoživotní nesmírně záslužné práce pro blaho lidu, tímto článkem si př.Předseda postavil pomník kovu trvalejší.


Naplňte sny našich dětí i ostatních členů našich rodin !***Volte ČSSD a KSČM !

žibřid řekl(a)...

No vida, měl jsem pravdu ;-)
Zdravím všechny přítomné, odjíždím na víkend,
ž.

Harpyje řekl(a)...

Dovolím si Vám odporovat, Vlastenče. Píšete o souladu formy s obsahem. Osobně pokládám obsah sdělení přítele předsedy Paroubka za daleko brizantnějí, než jeho více méně věcný styl. Vyznačuje se především bezuzdnou drzostí (ať se už jeho obvinění politických protivníků zakládají na pravdě, nebo ne), podle hesla, útok je nejlepší obranou. Udělat z poklesků čelného představitele sociální demokracie morální vzor pro očistu celé české politické scény dokáže opravdu jen machr. To je chuzpe v její nejčistčí, krystalické formě.
Nechápu, proč mě to tak rozčiluje, já tam taky nežiju.
Na této fotce http://www.spiegel.de/politik/ausland/bild-690750-80881.html chybí jen přítel předseda. O mezinárodní kontakty na této úrovni se po volebním vítězství určitě postará můj specielní oblíbenec Lumír Zvorálek.

informace řekl(a)...

A co, s dovolením, ten pomník by měl jako zobrazovat? nebo spíš, jak by měl být na tom pomníku, kovovém, mramorovém nebo třeba pískovém, Přítel P. zobrazen? Aby to bylo doopravdy ikonické zobrazeni a vystihovalo samu postatu jeho osobnosti?
Můžeme náhodou dávat návrhy?

N.N.Nemo řekl(a)...

Navrhuju pomník podle fotky z jednoho článku Moby Dicka zde
http://samanovodoupe.blogspot.com/2010/04/moby-dick-naivka-no1.html

A zvěčněn budiž se svou věrnou ženou i dítkem nebohým!

informace řekl(a)...

Ale, Nemo, to je moc klasické, připomíná to Mosfilm.
A co byste řekli něčemu víc internacionalistickému? S případnou úpravou výrazu obličeje. Jako objem a váha by to odpovídalo.
http://www.tropiland.it/vostriviaggi/srilanka01/sl2006009.jpg

barbucha řekl(a)...

Domnívám se, že Větší vlastenec by věděl, že se nepíše "protĚžovat". Na druhou stranu měl ono drobné opominutí př. Předsedovi neprodleně opravit a ne to tady vylepovat. Pročež ho vyzývám k okamžité rezignaci.

Harpyje řekl(a)...

And twelve points go to barbucha!

informace řekl(a)...

To, že Větší vlastenec není moc silný v pravopise, je věc známá. Píše ještě horší věci.

Nakonec "protěžovat" najdeme i ve slovníku na webu. Podívejte se:
protežovat - privilegiare
protěžovat - favoreggiare - supportare

I když Slovník spis. jaz. českého to nepřipouští.

Harpyje řekl(a)...

Jistě. Sloveso je odvozeno od Leontopodium nivale subsp.alpinum.

Anonymní řekl(a)...

pro V.V.
vykopnout Íčko jistě souhlas.
Ještě by někdo měl najít tu holčinu co s ní velký J.P. kopuloval, když byl s Ďuričkem na jachtě a můžem tu žumpu konečně nechat vyvést!

Větší vlastenec řekl(a)...

No tak podívejte se, barbucho jakási.

Zaprvé : Nikdo v této zemi není oprávněn opravovat př.Předsedu.

Zadruhé : Jestli si myslíte, že jste chytřejší než náš př.Předseda, než celá naše Strana, tak nám to klidně sdělte. Vážně, ÚPLNĚ BEZ OBAV nám napište na mail: info@socdem.cz (nezapomeňte uvést celé své jméno a adresu + telefonické spojení), nebo rovnou přijďte k nám do Lidového domu (Praha 1, Hybernská 7).
Můžete i bez předchozího ohlášení, opravdu. Někdo se Vás ujme (POZOR ! Nezapomeňte si vzít občanský průkaz !)

Zatřetí : Na ta Pravidla českého pravopisu se podíváme zblízka. A taky na ty dámy a pány z Ústavu pro jazyk český AV ČR. Jestli se domnívají, že budou našemu př.Předsedovi diktovat, jak má psát, tak to se tedy setsakramentsky mýlí ! Co si vůbec o sobě myslí, ta banda inteligentů ?! Vystudovali za naše, za dělnické peníze, a teď se na nás budou vytahovat nebo co ?!?!
Však ona jim dělnická třída už ukáže, zač je v Pardubicích perník. Vážně, nejraději bych do toho slavného Ústavu šel osobně, s našimi chlapci z SSD. *)
Prostě – když jsme dokázali vyměnit modrého Žáčka za př.Pernese, tak dokážeme vyměnit pár podělaných inteligentů z Akademie.


Pravda jest přece věc velmi prostá a jednoduchá - stačí proto, aby ji řekl a podepsal jeden člověk. Není-li pak něco pravda, nestane se to pravdou, ať to podepíše kolik chce lidí. (Z.Nejedlý)***Volte ČSSD a KSČM !



----------------------------------------------------------------
*) SSD = Stráž sociální demokracie

informace řekl(a)...

Harpyji:
existuje protěžovat, protěžovat se od od kmene těž-(ký) = stávat se těžkým, pronášet se

slovo protěž, jméno alpské rostliny, vynalezl jako novotvar v 19. stol český přírodovědec Jan Svatopluk Přesl. Slovo se v jazyce dochovalo dodes.
http://www.nase-rodina.cz/article.php?clanek=138

Harpyje řekl(a)...

Díky za odkaz, Informace. ROHONOS (Rhinoceros) je můj favorit! :-)))

informace řekl(a)...

Mně se zas zamlouvá libomudrun, připomíná to italský výraz rompiscatole.
Dobrou noc.

barbucha řekl(a)...

Děkuji př. VV za otevření očí. Musím sebekriticky přiznat, že mě včera posedl zlý duch elitářství! Nakonec, př. Předseda jen pokračuje v (přírodažel dočasně přerušeném)trendu přiblížit zkostnatělá pravidla masám - a já pevně doufám, že po jeho vítězném návratu nebude litovat námahy a odříkání a vrátí se tam, kde byly tyto snahy před dvaceti lety násilně přervány - totiž na cestu ke zrušení i/y a podobným zlovolným sabotážím takzvané inteligence.
Pryč s pravopisem - my chceme klid na práci a pivo za dvě koruny!
http://www.novinky.cz/domaci/198462-elani-i-elvis-pod-taktovkou-cssd-malem-zbourali-ustecke-namesti.html

informace řekl(a)...

Zase jedno zázračné prozření na cestě do Damašku. Kdo se asi nebohému barbuchovi zjevil? že by Sám Přítel? anebo jeho Větší věrozvěst?
Tentokrát obrácení bylo bleskové na rozdíl od Pedra, který dloho odolával, než docela podlehl omámení pseudo-byro-vetero-sockom atd demagogie.

barbucha řekl(a)...

Mně se v noci zdálo o tom pozvání do Lidového domu...

informace řekl(a)...

Chudák, musel asi v noci narychlo zapírat kalhoty od pyžama.
Chápu pádnost důvodů.

přítel řekl(a)...

Neboj, Barbucho,
voni tě zatím nemůžou tak zčista jasna zavřít, jenom proto, že si vopravoval gramatycký chyby jejich předsedy. Řekni, žes to dělal v zájmu pracujícího lidu. Anebo rači né, řekni, že ses pomejlil a že to víc neuděláš.

Pedro řekl(a)...

Io sono qui tutto il tempo, ma io sto zitto ....

informace řekl(a)...

A jéjej, tady je náš obrácenej na pravou víru. A copak západoněmecký příbuzný? A co milovaná životní družka? nezvalchovala Vám pak po tom Vašem exploit záda?

Pedro řekl(a)...

Nikolivěk, cara signora. Má milovaná se s tím už smířila. A v létě přijedou Irmgard s Friedrichem, ty tento osud nepotká. Ale já si s poslední "reportáží" připadal, že volám do tmy ... Už nikdo nereagoval. Když už ne Vv, tak že se alespoň někdo neozval a nevyčetl mi, že jsem se zachoval genderově nekorektně. Že jsem měl Manfreda a Hildegard podělit stejným dílem. À propos - bavorskou hořčici už jsme spotřebovali a ten tyrolácký klobouk, co Manfredovi ve spěchu spadl na zem a už se pro něj nesehnul, tak ten leží v pokoji na skříni. Zkusil jsem si ho, ale je moc malý …..

informace řekl(a)...

A nač je Vám bavorská hořčice, když tu máte príma dijonskou, stejně výrobu delokalizovali do ČR. A pozor na Ossis, stejně už tím zápaďáctvím načichli. Tak abyste se pak nedostal nechtěně do maléru.
Vidím, že kde zafungoval Větší věrozvěst, tam roste konstruktivní propozitivní opozice, řídící se heslem držet hubu a krok.
Alespoň tady na blogu. A v terénu? Pokračuje to taky tak úspěšně?

Pedro řekl(a)...

Držet hubu a krok budeme po volbách, až tu zvítězí oranžová revoluce. Doma to mám zavedené už déle - ještě že jsem stihl tu návštěvu přivítat dřív, než se la mia carissima stačila zorientovat. Pak už nebylo co řešit. Pokud se týká Irmgard a Friedricha - ti už moc zápaďáctvím nenačichnou. Friedrichovi je 76, Irmgard bude letos 70. Chtěl bych zítra zajet do Kovářské (v Krušných Horách nad Chomutovem), je tam museum letecké bitvy 11.9.1944 (zajímavé datum) a koupit Friedrichovi německou nebo anglickou verzi jejich publikace o tom náletu USAAF (www.new.museum119.cz). Jeho otec za války sloužil jako inženýr - chemik v Hermann-Göring-Werke, po válce Stalinovy závody …… dnes Chemopetrol a ten nálet tam zažil. V létě při cestě na Šumavu se možná s Irmgard v Kovářské zastaví. Tanti saluti!

Větší vlastenec řekl(a)...

No tak podívejte se ještě jednou, barbucho jakási.

Mám právě výjimečně dobrou náladu - bylo dnes hezky, v práci potíže jen řešitelné, ze střechy jsem nespadl, pistoli na PUR po boji zprovoznil, naše vítězství je o den blíž.

Takže Vám nenapíšu, co bych Vám napsat mohl a měl.

Jen Vás požádám, abyste tu naprosto popletenou větu ("Nakonec ...takzvané inteligence".) přepsal (-a, -o) do mojí (anebo klidně svojí) mateřštiny.

Děkuji Vám předem (za snahu, ne za výkon !), a přeji příjemný sobotní večer.


Splňme sny dětí Jiřího a Petry Paroubkových !***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Pedro a Barbucho,
vy jste ale bačkorové, takhle se nechat zastrašit a oblbnout, jeden vyžene německé příbuzné bičem, druhý z toho dostane střevní potíže. S vámi se teda republika daleko nedostane.
Copak se příbuzní vyhánějí bičem? Vždyť mohou být vždycky k něčemu užiteční. Stačí jenom se moc nechlubit, že existují.
Jo, a barbucha teď bude přepisovat svůj příspěvek o inteligenci. Strachy se asi k počítači ani nedostane, když prosedí celou noc na záchodové míse.
No, vy jste mi čísla.

drak řekl(a)...

Pakliže mne paměť nešálí, tak po tahanicích se sestavováním a nesestavováním vlády po volbách v roce 2006, zauvažoval opatrně, leč veřejně RaJský vůdce o tom, že by nastálo vystřídal dočasného předsedu PS Vlčka, ale ten jaksi odvětil, že když na té sesli jednou sedí, tak že na ní aj sedět zůstane i RaJský vůdce tedy přestal o tu sesli viditelně usilovat, ale Vlčkovi to asi nezapomněl a teď mu to, jak je vidět, nechal spočítat i s úroky.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ten slavný květnový den na Letné (1.část)


Jé, dědo, koukni ! Tady jsou taky vojáci ! A mají samopaly !
Ano, to je čestná stráž. A nekřič tolik.
A proč tady stojí ?
Protože tohle je památné místo. Podívej, kolik je tady květin.
Jé, a proč ?
Protože je sem lidé položili. V úterý byl státní svátek, nepamatuješ ? Byl jsi přece se školou jen kousek odtud. Ta přehlídka, co se ti tak líbila, byla právě na počest toho svátku.
Jéé, mě se líbily ty tanky ! A taky letadla a kanóny a ...
Já vím. Ale nekřič. Tady se to nesluší. Teď si vem tuhle kytici, co jsme ji přinesli, a polož ji mezi ostatní. Pomalu. Tak. A teď půjdem kousek zpátky, až na začátek těch schodů, ať si můžeš přečíst celý tenhle nápis. A pomalu, ať neupadneš. Povídám POMALU, kluku, já ti o holi nestačím !

Tak. Přečteš, co je taky napsáno ?
A kde, dědo ?
No přece tenhle obrovský nápis, ta písmena vytesaná z kamene. Jsou větší než ty, copak je nevidíš ? No tak vidíš. Tak čti.
Své... svému osvo...boditeli ?
Ano, správně. A teď tu druhou část.
Českomo... českomoravský lid ? Ano, dědo ?
Ano, správně. Jsi šikovný kluk. Svému osvoboditeli českomoravský lid. A teď se podívej nahoru, na sochu toho pána. To je ten náš osvoboditel. Náš Nejvyšší.
Jůů, ten je ale veliký ! A kdo jsou ty lidi za ním ?
To jsou zástupci našeho a ruského lidu. Vždy z každé strany jeden Rus a jeden Čech nebo Moravan. Podívej – to je kolchoznice, z druhé strany je naše rolnice, tohle je ruský vědec, z druhé strany je náš zlepšovatel. A vzadu jsou vojáci, tenhle je ruský, a teď pojď vlevo ... a to je náš voják. Jako byl tvůj tatínek.
Hmm ... A ty tady nejsi, dědo ?
Tak v podstatě jsem. A tvá maminka taky. A ty, až dorosteš, až se zapojíš do praktického života, do budování, tak taky budeš částí našeho lidu. Takže, v podstatě, i ty jsi na tom pomníku.
Jůů ! Téda ... A dědo, maminka říkala, že se s Nejvyšším znáš ? Je to pravda ?
Ano, je to pravda, Jiříčku. Vstoupil jsem do Strany jen pár let po něm, a v dobách tvrdých bojů za naši svobodu jsem se s ním několikrát setkal, na schůzích a konferencích. A právě před deseti lety, u příležitosti desátého výročí osvobození, mi Nejvyšší osobně předal tohle vyznamenání, co se ti tak líbí. A podal mi ruku.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ten slavný květnový den na Letné (2.část)



Tééda, dědo ! A ... je to je navěrno pravda ? Vážně ti Nejvyšší podal ruku ?
Ano, Jiříčku. Byl tehdy krásný den, skoro jako dnes. Taky byla přehlídka jako letos, a taky jsem stál v rohu té tribuny pod fotbalovým stadiónem, co je támhle nahoře na pláni.
A proč´s mě nevzal sebou na tribunu, dědo ?
Víš, že to nejde. Navíc jsi přehlídku viděl skoro stejně dobře z chodníku, s klukama a se soudružkou učitelkou. A večer jsi přece viděl ohňostroj.
Nóó. To byl berlín, fakt !
Cože byl ??
No, berlín. To s klukama tak říkáme. Jako hodně střílení a rachejtlí a granátů a tak. Jako v tý šutěrce o pádu Berlína a Londýna.
Šutěrce ?
Ale dědo, to je to přece kompuška, ve který se hodně střílí a všechno vybuchuje a tak. Já mám rád plamenomet. Ty fašisti a kapitalisti tak pěkně křičej, když je zapálím !
Aha, kompuška je počítačová hra. A šutěrka je asi shooter game, že ?
Gejm ? Co to je, dědo ?
Ale nic. To je jen takové zapomenuté slovo ze starého jazyka.
Jakého jazyka ?
No to jedno. Buď rád, že se mu nemusíš učit. A teď už půjdeme. Podívej se ještě jednou na tenhle nápis, na tuhle sochu. Ještě se sem mnohokrát vrátíš, se svými dětmi, se svým vnoučkem. Tahle socha je ze žuly, z naší tvrdé liberecké žuly. Bude stát navěky.
Vážně ?
Ano. Za tisíce let zbudou z pyramid, těch v Egyptě, jen hromady písku, ale tenhle nápis tady pořád ještě bude. Pořád sem budou chodit kluci se svými dědečky, pořád budou ve slavné květnové dny klást kytice k soše našeho osvoboditele. A řekl bych, že i tvůj syn a vnuk se bude jmenovat jako ty, jako náš osvoboditel, jako náš Nejvyšší.

Hmm ... A budou tady pořád stát ty vojáci se samopalama ?
Ano, budou. Nevím, jestli celý rok, ale u příležitosti osvobození ano. A jestli budeš tak vysoký a urostlý, jako byl tvůj tatínek, tak taky budeš moci stát jako čestná stráž. Třeba i tady, 28.května, na Den osvobození. Ale to musíš hodně jíst, abys vyrostl. A zrovna dneska budeš mít príma baštu. Maminka sehnala maso, tak budeš mít dneska řízek.
Dědo, řízek ? Vážně ?! A ty taky ?
Nekřič hrome ! Lidi se na nás dívají. Ty budeš mít řízek, já ne. Pro mě by to už byla škoda. Já budu mít s maminkou chleba a brambory. Tak pojď. Máme co dělat, tramvaje budou zase nacpané. Od té doby, co je zavřený nuselský most Klementa Gottwalda, cestuju k tvojí mamince na Jižní město skoro tři hodiny. Tak pojď, Jiříku, ať nepřijdeme pozdě.

informace řekl(a)...

Извините, когда происходит действие Вашего рассказа? В будущем или в прошлом? Там у Вас какие-то сдвиги во времени, правда? Интересно!

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený STK, čas jde JEDNÍM směrem.
Časové smyčky, "bublinové struktury času" atd. přenechejme špatným "scifistům".

Nicméně časem cestovat můžeme; naším motorem jest fantazie (viz Arbes).

Prostě - píši o budoucnosti. Můžete si (při troše snahy) najít i přesné datum.

*****************************

Na rýži si raději nezvykejte. V rámci podpory našeho zemědělství budeme snižovat podíl potravin z dovozu na výživě našich pracujících.
Takže brambory a chléb. A řepa.

A hrušky ! Naše české hrušky, které měl tak rád můj s.prastrýc, které tak rád doporučoval pionýrům místo nechutně buržoasních banánů.

*****************************

Až se dostanete za ONO místo, budete se moci znát, pokud jste byli pokornými a prostými.
Kdo v pýše na svou moudrost a moc TAM přijde dobrovolně a svévolně, ve spalující touze poznat nepoznatelné a uchopit neuchopitelné, se zlou se potáže.

Toto mně připomněla Vaše slova : "...Their hearts immediately took fire, and they at once lost the most precious of the gifts of Heaven—Hope. ...
All severally plunged themselves into the accursed multitude, there to wander in an eternity of unabating anguish. ..."



NEVOLÍŠ, ZAPLATÍŠ : 199.900 Kč za nejlevnější Škodovku *** 28.května ZASTAVME TOP09 & ODS ! *** Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

STK,
mně to spiš pripomíná pohyb v kruhu, myšlenku věčného návratu. To, co bylo, bude znova.
http://th01.deviantart.com/fs17/300W/f/2007/164/2/b/Ouroboros_by_zarathus.jpg

Místy mám dojem, že je to historie poválečných a stalinských let se svými symboly a emblémy jako oslava osvobození, vojenská přehlídka, pomník Nejvyššího na Letné s davem soch za sebou, promítnutá bez podstatných změn do budoucna. I ta bída je stejná. Liší se jen nápis na pomníku, zde děkuje za osvobození českomoravský lid.
Květen 1945 = květen 2010?
A kdo je pak ten Nejvyšší? Koho autor přirovnává ke Stalinovi?
Má to být memento periculi?

informace řekl(a)...

A jsem toho názoru, že autor nemá dodatečně objasňovat smysl toho, co napsal nebo dokonce, co chtěl napsat.
Čtenář má text před sebou a interpretuje ho podle svých zkušeností. Jak je jednou text zveřejněný, interpetace se stává věcí čtenáře a textu. Autor je mimo.
Zajímavé, že je celá povídka realizovaná ve formě čistého dialogu, bez popisů, bez didascalických vysvětlivek a úvodů slova mluvčího. Dosahuje se tak velice bezprostřední dojem.

I.K. řekl(a)...

Obávám se, že nejvyšší je Paroubek. Už od toho 28. května!

informace řekl(a)...

Ano, chlapeček Jiříček se jmenuje jako Osvoboditel.
Ale snad tohole bezvýznamného ramenáře a tlučhubu nechcete přirovnávat ke Stalinovi, největšímu a celkem vzato geniálnímu zločinci světa. Ne, že bych Stalina obdivovala ale Paroubek vedle něj vypadá jako karikatura.

STK řekl(a)...

Pro Informaci:
Ano, přesně to jsem chtěl naznačit. Kdybych šel do detailu: považuji historii (některé její aspekty) ne za smyčku, kruh, ale šroubovici, spirálu. Doba se vrací téměř na původní místo, je jen TROŠKU jiná.
Platí to určitě o módě, o kulturních zvyklostech i společenských jevech.
---
Ostatně, je experimentálně prokázáno, že když necháme jít člověka ve tmě, kde není schopen najít orientační bod, chodí v kruzích. Proto jsou INFORMACE tak důležité. A paměť.
Národ, který si nepamatuje svou historii je odsouzen k tomu ji prožít znova.
(Ale už si opravdu nepamatuji, kdo to řekl... ;-)

STK řekl(a)...

2 Informace i VV:
K Josifu Visarionoviči: Nevím, nemluvil jsem s ním. (;-)
Ale dle dochovaných (a stále tajných) zpráv to byl psychopat bez nejmenší schopnosti empatie (shoda), neustále se bál svých "věrných" a tak je často likvidoval (shoda), vnitřně člověk nejistý a zbabělý. (shoda?)
Na nejvyšší post se často dostane člověk bez nejmenších schopností vládnout. A může za to doba, okolí, okolnosti.
Tak proč ne Ing. J.P.?

STK řekl(a)...

Ještě malilinkatou poznámečku na dobrou noc pro Většího V.:

- Jistěže jsou hrušky lepší ovoce než banány. Z banánů pořádný hruškový kompot prostě neděláš!
- A brambory mám rád. A věřím, že si soudruzi z Čínské lidové republiky utáhnou opasky (až jim budou celé viset z přezky) a aspoň na výroční svátky hrstička rýže bude. (V zájmu spravedlnosti pochopitelně na příděl. Ale tak je to správné, soudruzi, tak to ...)

informace řekl(a)...

STK,
když se ale podíváme na volby v květnu 2010 z hlediska teorií kausality a determinizmu nebo zase chaotických systémů, není zdaleka jasné, že mohou mít stejné následky jako volby v 1946 r., kdy komunisti dostali 40,17%hlasů.
Okolnosti jsou poněkud odlišné. http://www.informationphilosopher.com/freedom/causality.html
To je ale jaksi úvaha mimo text povídky (oltre il testo).

Harpyje řekl(a)...

Jak může takový krásný den, jako ten včerejší, inspirovat někoho k tak pesimistickému výlevu, jako jsou Vaše vzpomínky na budoucnost, Vlastenče?
Jaké míry nepřízně osudu je zapotřebí, aby se z člověka stal takový nenapravitelný škarohlíd?
Ale, snad víte, pourquoi Vathek perdit "le plus précieux des dons du ciel, l´espérance"? Nebyla to nepřízeň osudu, nýbrž trest. Vnuk Harouna al Rachida se ve své nesmírné aroganci zřekl své víry a ztráta naděje mu byla "le chatiment ... de l´ambition aveugle qui veut pénétrer au-dela des bornes que le créateur a mises aux connaissances humaines..." Čili, kdo je zvědavý, bude brzo starý, nebo přijde do pekla, jako v tomto případě.

informace řekl(a)...

Paní Harpyje,
jste moc tvrdá. Snad nechcete přirovnávat našeho Většího věrozvěsta k zhýralému, krutému a mocichtivému hrdinovi gotického románu W.T.Beckforda, který ho nadělil strašným osudem a hrozným koncem? Náš věrozvěst spíš než aby vystupoval v roli nového Nostradama, zde testoval své literární schopnosti.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,

začalo pršet, takže jsem odešel od třídičky zeminy k počítači (klienta).
(Do výkopu polezu za chvíli, bahno nebahno. Neb z okna vidím, že právě přivezli bagřík.)

Takže v mezidobí mi dovolte poznamenat, že do deprese jsem upadl až po přečtení Vašeho drtivého zhodnocení mého snažení.

Vždyt, pro Leninovy rány, jsem chtěl vzburcovat lid k nadšení z nadcházejícího vítězství ! Z blížící se obrovské příležitosti k radostnému budování !!

A Vy "...k pesimistickému výlevu...".
Ach jo.

***********************************

Na Vatheka mne přivedla slova STK "Až se dostaneme za ono místo, už se nebudeme moci znát...".
Vathek, po překročení onoho bodu, z něhož není návratu, už nečetl v očích své milované lásku a povzbuzení, leč "nothing but rage and vengeance".
Prostě, za poznání se platí. Proto prostý lid svojí moudrostí, svým selským rozumem (resp. rozumem venkovské chudiny) vítězí nad všemi komplikovanými komploty nepracující inteligence.

Proto českému Honzovi stačí vylézt z pelechu, za humny dát jednu buchtu jakémusi starému otrapovi => princezna + 1/2 království jsou jeho ! A marné jsou vzteky marnivých feudálů !

Jaký to příklad pro vší náš lid, pro naše vší voliče !


Socialismus - budoucnost lidstva !***Komunismus - mládí světa !***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Chtěla bych dodat, že nikdo nenosí v hlavě pěkně utříděné a srovnané texty celé světové literatury. A chce-li se někdo "blýsknout" znalostí gotické literatury evropského předromantizmu, může se také obtěžovat uvedením zdroje, odkud cituje. Dnes se gotickým románem zabývají snad jen univerzitní studenti při psaní diplomové práce (dostanou-li podobné téma).

informace řekl(a)...

A jeětě: nikdo gotický román už nečte, s vyjímkou SL, jejiž ideologové nacházejí v německém Schauerroman nepřeberné zdroje pro revizi čekých dějin, zvlášť husitství.

informace řekl(a)...

Ilustrace k diskuzi:
Věrozvěst a jeho věrný zbrojnoš
http://www.repubblica.it/2007/05/sezioni/spettacoli_e_cultura/chisciotte-shakespeare/chisciotte-shakespeare/stor_10453729_59100.jpg

Harpyje řekl(a)...

"Nikdo je nečte", vážené Informace, ale někdo na ně vzpomíná. Gothic fear jsem prožila osobně minulý čtvrtek, kdy jsem prožívala pocit pohřbívání za živa, na vlastní kůži, bez uklidňující injekce. http://cs.wikipedia.org/wiki/Magnetick%C3%A1_rezonance . Že by sudeťácká pomsta za "odsun"?

Harpyje řekl(a)...

Jde zřejmě o zásadní nedorozumění, Vlastenče, omlouvám se.
Mně Vaše dílko připadlo spíš jako svědectví d´une ame morose (mai sans rose rend l´ame morose), než jako slib a vyhlídka šťastných zítřků, promiňte. Bude to asi rozdílnými zkušenostmi a vzpomínkami. Jako dítko jsem nikdy neměla příležitost prožít tak povznášející zážitek, jaký popisujete. Jedna z mých nejrannějších vzpomínek z dětství se váže k účasti na průvodu Božího Těla v mém rodném měste. Posledním, než je komunisté definitivně zakázali. Mé příbuzenstvo se taky skládalo z veskrze protilidových živlů, mezi nimi i jednou jeptiškou a přiženěným feudálem. Chybějící třídní instinkt udělal své.
Takže i naše představy zářných zítřků se musí diametrálně lišit.

informace řekl(a)...

Lituju, ale nevím, co v tom scanneru magnetické rezonance člověk cítí. Nikdy jsem ji nedělala, ale myslím, že poslední věc, co by mi přišla na mysl, by byl The Castle of Otranto nebo The Monk. Spíš Frankenstein.
Proč by se Vám měli sudeťáci mstít, když považujete odsun za historickou nespravedlnost, ne-li dokonce za akt genocidy.

informace řekl(a)...

Vyšlo to dvakrát, blog zase blbne.

Šaman řekl(a)...

Magnetickou rezonanci člověk necítí - jen slyší. Náramně to přitom řve!

Šaman řekl(a)...

K povídce Vv: Z hlediska Vv je přece optimistická!
Ostatně takový luxus jako chleba a brambory (oboje samozřejmě bio-) je pro staré, přesněji přestárlé, lidi stejně lepší než promaštěný řízek, ještě k tomu nesojový.

Šaman řekl(a)...

STKocourovi k jeho nepostradatelné rýži:
Vlastní eurorýži přece už máme v Itálii. A pěstuje se i v ostatních socialistických zemích EU: Španělsko, Portugalsko, Francie, Řecko, Bulharsko, Rumunsko... Jenom na našich záhumencích se zatím neujala. A přitom v takových Lahovicích je tolik krásného velkého pravidelně zaplavovaného prostoru!

Šaman řekl(a)...

Blog neblbne. Jen si dává načas, někdy i desetiminutočku, než přežvejká a vyplivne...

barbucha řekl(a)...

Tedy, Harpyje...jste si jistá, že nejste já? :-) Jak tak koukám na to Boží tělo...na zmíněné rodinné příslušníky...začínám mít poněkud schizofrenický pocit. Tedy až na tu magnetickou rezonanci, tam jsem nebyla ve čtvrtek, ale až dnes :-)))

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,

prosím, neomlouvejte se. Já naprosto chápu, že naše zkušenosti se velice liší. Asi jako náš třídní původ.

Prostě - můj s.tatínek BYL několikrát na tribuně před fotbalovým stadionem na Letenské pláni. A já jsem zdravil pochodující a projíždějící jednotky naší lidové armády jen z chodníku.

Asi bych měl upřesnit : Ta tribuna bývala veliká, převeliká, a měla několik úrovní, neb bylo mnoho povolaných a málo vyvolených. Prostě jako dnes. Můj s.tatínek stával někde v rohu dole té nižší tribuny.
Ale vyznamenání od (svého) Nejvyššího dostal. K 10.výročí osvobození naší vlasti Sovětskou armádou. Tedy v době, kdy ještě NEZNAL mou s.maminku. Takže i ten nejzlovolnější nepřítel míru a socialismu musí uznat, že ta medaile byla opravdu "Za službu vlasti", a ne za nějaké příbuzenské vazby.

Mimochodem - v průběhu přehlídky zněly salvy několika baterií houfnic; takže ran bylo jako o Božím těle.


Vojenská služba - nejvyšší povinnost a čest občana socialistické vlasti !***Volte ČSSD a KSČM !

Harpyje řekl(a)...

Také jste, barbucho, rozhazovala okvětní lístky? Pokud trpíte, jako já, klaustrofobií, a měla jste v neděli k obědu chřest, tak je dost možné, že jste já. Píšete z ČR, nebo nějakého //-ního vesmíru? :-)))

informace řekl(a)...

Já jsem měla chřest k obědu včera, ale jiné další podobnosti mezi námi dvěma nevidím. Co se týče svalnatců s přilbou na hlavě, jsou mi celkem lhostejní. Najděte mi muže sexy, aby při tom nebyl blbý a namyšlený. Co s ním? k ničemu se nehodí, ani ke klasickému použití, leda tak ke spravení zdi.