úterý 20. dubna 2010

Nejpopulárnější osobnost Radek John

Nejkrásnější věci na světě? Kariéra, sláva a moc. Kariéru už udělal, slavný byl, už mu schází jen ta moc. A tu má nadosah...
*****************************************
Nejpopulárnějšími osobnostmi dle průzkumů veřejné mínky bývaly různé postavy. Právě dnes je to Radek John. Tentokrát v roli vůdce náhle volitelné strany Věci veřejné, nikoli jako Zlatý slavík. (Tuto soutěž nikdy nevyhrál, jen ji organizoval. Ale nevyhrál jen proto, že se do ní nenominoval.)

Politolog Michal Klíma si myslí, že lidé Radka Johna v politice vnímají jako "novou tvář". A také mu fandí, že jako novinář "bojoval navíc proti korupci". Na Nově zaštiťoval pořady reportérů, kteří se zakusovali do různých mocných lidí, které nachytali při korupci. To ano. Ale ve stejné době působil i jako úspěšný podnikatel.

Zde je Radek John znám jako předseda představenstva agentury Ora Print (dříve MEDEA KULTUR), v kterémžto křesle přebýval v době od 22.ledna 2002 do 22.června 2009. Tato agentura vydávala za sto milionů ročně časopis pro VZP. Také pomáhala Lesům ČR, státnímu podniku, v sebepropagaci. Za pouhé 4 miliony Lesům vydala Zvěřinovou kuchařku, včetně "filmové verze". Za Ora Print pak lobbovala další známá postava pražského nadsvětí Roman Janoušek, bývalý přítel budoucího bývalého primátora Pavla Béma - také jednoho z bývalých nejoblíbenějších politiků...

Údajně pro své účinkování v Ora Print odešel Radek John  v únoru roku 2009 z televize Nova. V normálním světě by dvě současné role dnešního veřejného oblíbence byly těžko myslitelné pro zjevný střet zájmů. Ono se dá těžko tepat jako novinář rozhazování ve státních podnicích, a zároveň se státními podniky jakožto podnikatel mít předražené kšefty. No tak, jde to těžko, ale jde to. 

Johnův šéf na Nově Stanislav Brunclík  to tehdy viděl takto: "Když chceme po řadových reportérech, aby ctili nějaká pravidla, těžko to lze tolerovat u těch, kteří stojí na pomyslném vrcholu." Oficiální zpráva však hovořila, že šlo o odchod "po vzájemné dohodě".

Radek John tehdy Hospodářským novinám nadal: "To, o čem píšete, jsou kraviny. Já už se prostě nechci brodit špínou, což jsem dělal patnáct let. Chci dělat hezké věci."

A tak dělá hezké věci.

Pamatuji Radka Johna ještě z doby, kdy opravdu dělal hezké věci. Mluvím konkrétně o roku 1974. Jako každý študák psal básničky, krátké textíky, texty písní. Tehdy se zrovna dostal na FAMU. Ale ještě než se proslavil, pořádal s dalšími dvěma študáky - Pavlem z lékařské fakulty a Danem z matfyzu - soukromé literárněpěvecké večírky, na nichž společně předváděli svůj víceméně pravidelný pořad zvaný Výprodej. Výprodej proto, že v něm ti tři hoši prodávali nejpovedenější kousky ze své tvorby. Tedy ty kousky, které za nejpovedenější považovali dva autorovi kamarádi v roli oponentů. Některý pátek večer se v panelákovém bytě budoucího lékaře scházelo až několik desítek študáků, kterým trojice přednášela, předčítala a za medikova virtuosního klavírního doprovodu dokonce i zpívala. Existovala i domluva se sousedy, že občasný páteční kravál budou tolerovat do desáté hodiny večerní. Rodiče samozřejmě byli na chatě nebo jinde mimo.

Myslím, že to kluci spolu táhli už na gymplu. Přesto Výprodeje v roce 1974 skončily krátce poté, co se z jejich pořádání omluvil Radek. Na poslední bytovou sešlost Pavla a Dana ještě Radek dorazil - ale už se jen mihl jako divák. Důvod, kvůli kterému se kamarádům omluvil, byl pro nás tehdy jednak nepředstavitelný, a jednak ale zase pochopitelný: Radek chtěl dělat kariéru, a to v socialistickém Československu značilo určitou kolaboraci s režimem. Často nevědomou, ale v Radkově případě vědomou. Vědomě vstoupil do SSM - právě s tím, že si chce vybudovat kariéru. A v té by mu mohlo uškodit účinkování v nikým neschválených kulturních aktivitách, provozovaných napůl ilegálně...

Svým kamarádům taky doporučil skončit. Chtěli bez něj a proti jeho radě pokračovat dál, ale nějak se to už nesešlo. Pavel se stal lékařem, Dan matematikem - který později (kolem roku 1980) kvůli nátlaku StB ke spolupráci raději emigroval. No a Radek se vnutil do Mladého světa, kde se poprvé proslavil. Byl úspěšný scénárista (scénář Jen tak si trochu písknout psal ještě na FAMU, stejně jako knížku Džínový svět), spisovatel, reportér, producent...

Na začátku stálo rozhodnutí nedráždit bolševika a promyšleně se stát mládežníkem. Možnáže i toto písání přinese Radkovi další plusové body u českého voličstva. Ano, takoví jsme byli, někteří z nás.

Ale ať, proboha, o sobě netvrdí, že je čestným člověkem!!!

Psáno v Praze dne 20. dubna 2010

2 komentáře:

Likeke řekl(a)...

Na druhou stranu mu to trvalo poměrně dlouho, než zjistil, že má dostatečně silné žaludeční stěny. A že to unesou. Nebo má špatný zrak a teprve teď se rozhlédl a viděl, kolik lidí se silným žaludkem už dávno ve vysoké politice je a on bude se svým SSM mezi nimi úplný břídil.

I.K. řekl(a)...

Omyl, Likeke. Vy jste ho jenom nesledoval(a). Tlouštky svých žaludečních stěn využíval v méně viditelných a méně riskantních pozicích, než je politika. Od Mladého světa, přes psaní až po Novu. Když se mu zachtělo, byl vždy on nebo jeho kůň první ve všech anketách. Neuvěřitelné.