úterý 6. dubna 2010

Pumprdentlich smlouva?

Praha zas jednou bude slavná. Prezidenti Ruska a USA zde podepíší smlouvu START 2 o dalším omezení strategických zbraní. Potud je to dobrá zpráva. A odkud je to špatná zpráva?

Od té doby, co se Rusům nelíbí připravovaný americký obranný štít proti darebáckým státům. Štít, který dokáže zastavit jen jednotlivé a jednohlavicové rakety. Nikoli ani „omezených“ 1500 raket s multihlavicemi. Ale Rusové svoje obavy vyjadřují dosti rasantně – a to útočnými výhrůžkami proti nám, aniž my bychom se tvářili, že se těmito „obavami“ sami cítíme ohroženi. Nevím jak politici, ale já se průpovídkami typu „namíříme na vás naše rakety“ či „stanete se naším strategickým cílem, pokud se budete chtít bránit jiným darebákům“ ohrožen cítím být.

Ruská strana se už vloni na podzim při závěrečných jednáních nechala slyšet, že „vazba mezi útočnými a obrannými zbraněmi“ musí být nějak zmíněna. I když nebude vyjádřena přímo v textu smlouvy, ale v samostatném ruském prohlášení, že Rusko může od smlouvy odstoupit, pokud „protiraketová obrana ohrozí strategickou rovnováhu sil“.

A je to tady. Poradce ruského prezidenta pro zahraniční politiku Sergej Prichoďko se nechal slyšet, že 8. dubna připojí Rusko ke smlouvě při jejím podpisu v Praze jednostranné prohlášení v tomto smyslu:

"Rusko si vyhrazuje právo odstoupit od nové smlouvy s USA o omezení jaderných zbraní, pokud by rozsah americké protiraketové obrany ohrožoval ruské národní zájmy." Američané si recipročně mohou ke smlouvě také přilípnout zase svůj dokument.

Jenže – jakou váhu má společný dokument, u něhož jsou jednostranné výminky???

Tak obecně by to až tak zlá zpráva být nemusela. Obě jaderné mocnosti mají evidentní zájem o nikoli jaderné odzbrojení, ale o jeho přiměřené snížení. Dohoda bude nejspíše dodržována i s případnou neratifikací v amerických ústavodárných orgánech. Stejně jako byla dodržovaná podepsaná – avšak neratifikovaná – smlouva SALT 2.

A teď jsme u toho špatného, co mne napadlo při této letmé vzpomínce. 18. června 1979 se sešli ve Vídni prezident Jimmy Carter a generální tajemník ÚV KSSS Leonid Iljič Brežněv, aby podepsali jaderně odzbrojující smlouvu SALT 2. Pokud se dobře pamatuji na komentáře Rudého práva, Sovětský svaz si i při obecném mírotvorném vztahu k USA vymínil, že může podporovat národně osvobozenecká hnutí a vlády v třetích zemích. Třeba v Nicaragui, Etiopii, Sýrii, Lybii. Nebyli přímo vyjmenováni severoirští či italští teroristé a německé Rudé brigády – ale i ty „tábor míru a socialismu“ podporoval penězi, zbraněmi, výcvikem, zdravotní podporou – a semtexem...

Trouba Carter nepochopil, že se na Ameriku Sovětský svaz neodváží zaútočit přímo. Ale přes třetí země na ni vpodstatě útočil!

K podporovaným národně osvobozeneckým hnutím patřil i Afghánistán. V prosinci 1979 v něm vypukla další fáze socialistické revoluce, když sovětské tanky a sovětská letadla zaútočily na prezidentský palác...

Načež v USA nebyla smlouva ratifikována...

Tak z toho mi pro dnešek vyplývají hned tři špatné zprávy:

První: Rusové jsou už při podpisu nové smlouvy připraveni ji porušit.

Druhá: Rusové na USA už teď nepřímo útočí přes třetí země. Připomenu, že íránská jaderná elektrárna byla postavena ruskými firmami – a Rusko odmítá americký obranný program, zamířený proti např. íránským raketám. Zrovna tak Rusko v Radě bezpečnosti vetuje účinnější nátlak na Írán... Rusko rovněž věnuje venezuelskému Chávezovu antiamerickému režimu miliardy na nákup ruských zbraní. Ne, Chávez na Ameriku nezaútočí. Ne na severní a ne teď. Na jižní už útočí. Rusové tak praktikují nevyslovenou, ale existující „druhou Brežněvovu doktrínu“: Zatímco pravice podepisuje mírové smlouvy, levice podporuje nepřátele svého strategického nepřítele...
A ta třetí: Rusové si myslí, že prezident Obama je stejný trouba jako byl prezident Carter. A podle toho se budou chovat v mezinárodních vztazích i nadále. Gruzie byla jen pokusným balónkem...

Nu, Rusové jsou Rusové. Na Barackovi Obamovi teď záleží, aby ukázal, že se Rusové mýlí.

A na Češích, aby své americké spojence podpořili!

Psáno v Praze dne 6. dubna 2010

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

svejkove, prizdisraci a volici zradce paroubka sve spojence nikdy nepodpori.

A vite proc Cesi /i Slovaci/ nikdy nebojovali proti okupantum jako Polaci a Madari?
Protoze se to nesmelo!

Ale po ukonceni okupace a valky, to pak proti svym spoluobcanum, civilistum, zenam a detem, to pak nekteri umeli hrdinsky valcit.

STK řekl(a)...

Rusové jsou... Rusové.

Pro většinu Rusů jsme stále jednou z jejich západních gubernií, která t.č. podniká experiment s jakousi "svobodou" - pochopitelně pod nenápadným a laskavým dohledem Kremlu.

To ovšem není názor můj, to je názor některých Rusů, kteří pracují v našem ústavu - který ovšem vyjeví až po vypití několika stakanů vodky. Za střízliva se vyjadřují podstatně opatrněji.
Ale abych nestrašil - je to názor dvou z nich. Ostatní usilují (většinou úspěšně) o naše občanství. Hodně Rusek a Ukrajinek se tu vdalo za Čechy, mnozí mladí Rusové se oženili a kromě slabého ruského přízvuku a jména je už od Čecha nepoznáte.

Ale to velkoruské podhoubí bych nepodceňoval. Je to pořád tam, jen čeká na vložení šému. A šémem může být třeba i obyčejný půllitr vodky...

Je to tam pořád...

gogo řekl(a)...

anonymovi
Slováci nemohli bojovat proti okupantům. Nebyli okupováni,byli spojenci a vzpomínají na to jako na nejslavnější období dějin

Větší vlastenec řekl(a)...

Slovenská republika bojovala proti okupantům hrdinně a vítězně. Celé tři divize poslala v září roku 1939 do boje proti polským okupantům Spiše.
A za cenu 18 mrtvých, 46 zraněných, 11 pohřešovaných (Wikipedie) dobyla své území zpět.

Štátne sviatky Slovenskej republiky zde : http://www.government.gov.sk/7892/statne-sviatky.php
Takže : slaví se SNP, a obnovení samostatného Slovenska 1.ledna. Ale nikoli 14.marec.

Cenzura jako za komousu řekl(a)...

od: JiriJanecek@Hotmail.com
prezident Obama je stejný trouba jako byl prezident Carter
trochu urazlive pro veschny americany ktere tyhle prezidenty zvolili - aka s neokony kteri znicioi US jako Breznev USSR - Spise naopak a co ty BuShit valky stoji - http://www.costofwar.com/
ovsem za 5 minut tyhle cisla komusti cenzori vymazaji .. eto svoboboda... a Iran a Praha ... z toho bezi mraz po zadech
a zde to mame - soudruh cenzor:
Litujeme, ale redakce Neviditelného psa si nepřeje, aby se příspěvek tohoto znění objevil v diskusi. Pravděpodobně obsahuje neplacenou reklamu, vulgární slovo nebo má rasistický obsah.
Pokud si myslíte, že jsme Vás poškodili, napište nám. Do mailu musíte zkopírovat níže uvedené číslo. Děkujeme za pochopení.
Identifikační číslo nepovoleného příspěvku je: 39698435

Harpyje řekl(a)...

Někdo Vám urazil Vaše modly na Psu? Jen se nerozplačte, Janečku. Vy zase nemáte žádné zábrany urážet ty, kteří volili Likud.

MeKu řekl(a)...

Pan Chamberlain koncem září roku '38 mával na londýnském letišti cárem papíru a hovořil o trvalém míru.
Na jaře následujícího roku i mentálně alternativním bylo jasné, že to s tím mírem nebude tak žhavé.
A v září "už se prali"...
... a pak že se historie neopakuje :-(

Likeke řekl(a)...

Je to zřejmé už z toho, že Medveděv je ochoten podepisovat v Praze. Copak by byl normálně člen NATO neutrální území? On jede do své gubernie. Obama je tady víc na návštěvě než Medveděv. A my tady, bohužel, radar ani americké vojáky nemáme.

liberal shark řekl(a)...

Rusové nikdy nevnímali psané smlouvy a dohody jako něco závazného. Pro ně je to jen jakési nezávazné doporučení. Pokud si nejste schopni na nich vynutit plnění silou, spláčete nad výdělkem. Tohle anglosasové nikdy nepochopí :-(.

guerrier řekl(a)...

Přesně jak říká liberal shark, azbuk slyší pouze na sílu. Své závazky splní pouze s klackem nad hlavou. Azbuci mají v genech vždy porušit co se jim nehodí.

Michal řekl(a)...

Tak to je klasika. Každý kdo se trochu zajímá o moderní bojovou techniku ví, že ta dohoda je spíše o vyřazení starých ruských a amerických jaderných zbraní. Rusáci pečlivě budují "flotilu" raket Topol-M, nejmodernější zbraně svého druhu. U ponorkových raket Bulava zatím nejsou úspěšní, ale i to se časem zlepší.
A Bubák Obava zatím ruší tu program pilotovaných letů, jinde modernizaci jaderných zbraní. Přitom amíci mají problémy s většinou ponorkových raket Trident. Hlavice mají "obal" štěpného materiálu vyroben ze slitiny hliníku a ta vykazuje značný stupeň koroze. Díky tomu pak při iniciaci nálože nevydrži maximální tlak a povolí dříve než má. Výsledkem je hlavice která má místo 350kT jen 100-200kT. Pro smrtelníka žádný rozdíl, pro jaderné silo s raketou je to šance na přežití!
Takže Medvěděv s Obamou si tady udělají jen dýchánek, který cvakne náš daňový poplatník a přito je to jen smlouva o likvidaci šrotu!

Šaman řekl(a)...

UPŘESNĚNÍ: Nenapsal jsem zde, že prezident Obama je trouba. Napsal jsem:
"Rusové si myslí, že prezident Obama je stejný trouba jako byl prezident Carter.... Na Barackovi Obamovi teď záleží, aby ukázal, že se Rusové mýlí."
Napsat o prezidentu Carterovi, nynějším zvěrozvěstovi lásky k teroristickému Hamásu, že je trouba, je hodnocení až velice pozitivní...
U Obamy se závěrečným hodnocením vyčkejmež. Však proti terorismu válčí, ne?
Ony ukáží už příští prezidentské volby, které američtí prezidenti obvykle vyhrávají podruhé. Troubovi Carterovi se to nepodařilo...