pátek 7. května 2010

MOBY DICK: Demokracie na mučidlech

Pecinovo Bezpečí, Vandasovi ochránci stranických představitelů, Johnova Veřejná bezpečnost  a další think-tanky
******************************************************************



Neděle 2. května 2010,  Mezinárodní den ptačího zpěvu

Řecko ze slíbených 30 mld € dostane od EU a MMF 110 mld. € na příští 3 roky. Dle Wall Street Journal jde o "největší pomoc evropskému státu od Marshallova plánu". Řecko bude ale muset nastolit "nelítostná a spartánská" úsporná opatření: DPH větší, platy menší a důchod pozdější.

Řecký lid praví: "Peníze vzali ti nahoře, ať teď platí. My to nezavinili, vždy jsme poctivě pracovali."

Pracovali - jen daně neodváděli z těch asi 30 % HDP, skrytého v šedé zóně...

Kdo za to může? Totiž za to, že se ztrácí voda ze Štrbského plesa? Vlekaři prý na zasněžování nebrali víc než je povoleno. Stavaři morénu nenarušili - nový hotel byl postaven už před dvěma roky. Záhada - vody je asi o dva metry méně...

N.Y. měl štěstí, dodávka nastlaná lahvemi s propanbutanem a hnojivem, kterou neznámý terorista zaparkoval na Time Square, nevybuchla. Podezřelé čoudíky, vycházející z opuštěného Nissanu Pathfinder nahlásil policii pouliční prodavač triček i další pozorní občané. Kde udělali soudruzi z Pákistánu chybu?

Mrtvá Kočka: "Neposadili za volant sebevraha."

Plzeň oslavila výročí svého osvobození již tradiční jízdou Convoy of Liberty, které se účastnili američtí a belgičtí veteráni a George Patton Watters (vnuk generála GP).

Václav Klaus má neudržitelnou potřebu provokovat a potřebuje konfrontaci, nechal se slyšet prezident Václav Havel v rozhovoru pro týdeník Týden. "Přijede na pohřeb sousedního prezidenta a první, co potřebuje sdělit světu je, že tam postrádá jiné prezidenty... Myslím, že za tím není chladnokrevná kalkulace. Co s tím naděláme?"

"Nechci přinášet smutné zprávy, ale zdá se mi, že k žádnému znovunastartování ODS nedošlo..." nechal se slyšet prezident Václav Klaus v rozhovoru pro týdeník Euro. Ódéeska by se podle něj měla "zbavit" ještě nejméně dvou nejmenovaných osob. Největším nebezpečím pro demokracii však jsou nové strany – "neznámé, nedefinované, prázdé, bez členské základny"... Klaus by si nedokázal vzpomenout na politické názory Radka Johna či Karla Schwarzenberga – prý "ani na mučidlech".

Asi nečetl Neffovu Tmu, jinak by touto výzvou tak neuváženě neriskoval...

Za dopadení prezidenta byla nabídnuta odměna ve výši 100.000 $. Postačí informace, poskytnutá prozatímní kyrgyzské vládě, která povede k zatčení Kurmanbeka Bakijeva či členů jeho rodiny.

Pondělí 3. května 2010,  Světový den svobody tisku

"Evropa vykoupí Řeky," jásá titulek v HN. Upřesnění MD: Řecko ty prachy "nedostane". To jen reklamy stále hlásají "dáme vám peníze". Ve skutečnosti jde o půjčku, při které Evropa halasně doufá, že "neztratí ani euro".

Nejvíce peněz dá největší Německo. Pokud Anděla Merkel přesvědčí Bundestag. Doufá že přesvědčí: Řecko totiž potřebuje německá eura k tomu, aby mohlo zaplatit úroky z dluhů – zejména německým bankám!

Včerejší obavy řeckého premiéra Jorga Papandrea o tom, že je třeba počítat s hněvem lidu, se naplňují. Komunistické odbory obsadily aténskou Akropoli. Země je sice v nouzi – ale platit by měli ti, kdo si staví vily a kupují drahá auta. Hněvají se i podnikatelé. Vládní plán úspor podle nich přivede 65.000 firem ke zkrachu a zvýší počet nezaměstnaných o 150.000.

Burzy klesají. Investoři nevěří, že Řecko – tato "balkánská země" - bude schopno splnit vládní sliby.

Z havarovaného ropného vrtu kilometr a půl pod hladinou Mexického zálivu vytéká 5000 barelů ropy denně. Společnost BP je připravena "vyjít vstříc všem zákonným nárokům", vyplývajícím z havárie vrtné plošiny Deepwatter Horizon. Experti odhadují možné škody v Mexickém zálivu a okolí na 14 mld. $. Další škody jsou zatím nevyčíslené: Obama může zapomenout na svůj plán rozvoje těžby ropy v šelfech u pobřeží U.S.A.

Dnes ráno zatčen na Kennedyho letišti při pokusu odletět do Dubaje podezřelý, který minulou středu zaparkoval na Time Square bombu. K jeho dopadení pomohlo studium 80 kamer, jež danou lokalitu sledují, video náhodného návštěvníka a občanská spolupráce s policií. Jediný, avšak dost děsivý nedostatek byl v tom, že terorista už seděl v rolujícím letadle – do kterého ho vůbec neměli pustit! Podezřelý se přiznal a taky spolupracuje s policií.

Vláda začala řídit ČeSké Aerolinie. Za tři roky šetření se sníží počet letadel o 30 % (zrušení leasingu) a personál o 10 %. ČSA dostanou od státu 2,5 mld. Kč. Takhle – ony je nedostanou, ony je jenom nebudou muset vracet. Přehnaný nákup letadel do neefektivních destinací má na svědomí dřívější nenažrané vedení v čele s bývalým ministrem Tvrdíkem. Zaslechli jsme, že Tvrdík už nechce být ministrem, hodlá jako manažer po volbách zkurvit nějakou jinou státem spoluvlastněnou firmu. Lesy - anebo výnosnější ČEZ...

Odpuštění Tvrdíkových dluhů ještě musí schválit Brusel, ale neočekávají se komplikace. V kontextu doby, v době posteyjafjallajökullové, se taková drobná státní podpora vsákne.

I když – pokud sopka zastavila lety, pak ČSA vlastně šetřily! Neb jinak doplácejí 700 Kč na pasažéra...

Kim Čong-il se nemusí bát letadel, sopek, odborů ani stávek možnáže proto, že na návštěvy do cizích zemí (vlastně jediné země – kapitalisticky komunistické Číny) přijíždí zásadně svým osobním obrněným vlakem. Jako dnes, kdy snad navštíví světovou výstavu v Šanghaji a určitě požádá přátelské soudruhy o bratrskou finanční výpomoc a politickou ochranu před zlým světem, kterému se nelíbí Kimovy atomové hračky. (Komunistická vnitřní diktarura v KLDR, hladomory a statisíce lidí v koncentrácích světu nevadí...)

Tvrdík pustil novinářům video, sestříhané z teambuildingové akce Modrého teamu. V rámci sbližování se Modráci rovněž účastnili airsoftové bitvy. Prý jsou horší než komando ČEZ a NSDAP dohromady. Výrok o NSDAP pak ČSSD stáhla, výrok o ČEZ nikoli. Mluvčí ODS Martin Kupka označil Tvrdíkovy výroky o "Modrém komandu" za "nejen nesmyslné, ale přímo mentálně vadné".

(BTW: "Komando ČEZu" před soud neůjde - jistě je za tím nějaká modrá zrada. Jen počkejte na Tvrdíka, hošánkové!!!)

Aktivisté Greenpeace opakovali svůj loňský prvovýstup na střechu Strakovky. Policajti zas jen čuměli. Ministr vnitra Martin Pecina přiznal své selhání, neb po posledním incidentu měl zlepšit ostrahu úřadu vlády – dostal to jako osobní úkol přímo od premiéra. Presumptivní minsitr vnitra Pecina (ČSSD) naznačil, že by tedy bylo vhodné zcela zavřít nábřežní komunikaci. (Místo "Husákova klidu" by mělo tedy nastoupit "Pecinovo bezpečí".) A tramvaje by směly projíždět, Martine?

Ministr národní obrany Martin Barták navrhl vyměnit vnitrácké neschopy za vojenskou policii...

K incidentu ještě dvě poznámky Moby Dicka: Dnes aktivisté, zítra teroristé. A: Jestliže se jedná o "nejstřeženější objekt v ČR", jak jsou asi zabezpečeny všechny ostatní???

Premiér nabídl v přímém televizním přenosu "plán usmíření": Červená trička přestanou protestovat v ulicích a 14. listopadu budou předčasné parlamentní volby. Žlutá trička v tom thajského premiéra Apchisita Vedžadžíva podporují.

Letiště Irska, Severního Irska a Hebrid byly dočasně uzavřeny kvůli Eyjafjallajökullátu.

 Úterý 4. května 2010, Den hasičů

Burzy klesají - ta řecká za den o 6 %.

Havarie letadla s čs. ministrem obrany M.R. Štefánikem na palubě dne 4.5.1919 objasněna: Sestřelili ho Češi! S tímto objevem přišel jistý Vladimír Mečiar.

Německé ministerstvo hospodářství doupřesňuje potřebnou pomoc Řecku na 150 mld. €. Platit by měly poměrně všechny země eurozóny. Ale Španělsko a Portugalsko se možná kvůli tomu dostanou do dalších, už nezvládnutelných, dluhů!

No a? Tak jim přece pomůže – eurozóna!

Neschopná česká policie evidentně potřebuje pomoc lidu, tvrdí nejoblíbenější český politik Radek John. Strana Věci veřejné proto ustanovila Veřejné hlídky, jež v nové koaliční vládě postupně přerostou ve znovuzrozenou Veřejnou bezpečnost. Urostlí vyholení hoši, zřejmě profesionálové z bezpečnostní agentury ABL sponzora&kandidáta VV Víta Bárty, už nyní vzbuzují respekt. Zatím místo strážníků střeží Veřejný pořádek v Praze 10. Dneska Praha 10, zítra celá země!

Ochrana stranických představitelů je pak hlavním úkolem (rozpuštěných) Ochranných sborů Dělnické (dosud pravomocně nedorozpuštěné) strany Tomáše Vandase. Zatím jen v Krupce. (Má ale slabé sponzory!!!)

Nejen tramvaje, ale i osobní auta budou moci před Strakovku. Chodci už ne. Tak alespoň zní Pecinovo zadání pro policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Do pátku má být tato varianta připravena. Teroristi – máte poslední příležitost!

Mrtvá Kočka: "Pak už to potřebovat nebudete, pak už budete sedět ve vládě".

"Jmenuji se Paroubek a brzy budu první zastřelený prezident ČR" zněl nápis na kartonu, který vítal účastníky mítinku ČSSD ve Slaném. Středočeský hejtman David Rath se rozhněval a označil nositele tohoto transparentu a názoru za "fašisty", kteří vyhrožují svým politickým odpůrcům fyzickou likvidací.

"Divím se, že policie nečinně přihlíží" zlobil se i  sám předseda ČSSD Jiří Paroubek. Avšak neměl takový úspěch, jako dříve soudruh Grebeníček se svým výrokem "vyveďte toho primitiva"! Z čehož vyplývá, že v příští vládě by měl být ministrem vnitra spíše soudruh než přítel. Soudruha totiž soudruzi evidentně poslouchají!

ČSSD se rozhodla podat trestní oznámení na vrhače sklenice utopenců z kladenského mítingu – který se netrefil. Jeden z účastníků ji hodil "směrem k Paroubkovu doprovodu". Tak – třeba ji jen neobratně podal?

 Středa 5. května 2010, Květnové povstání českého lidu

Český lid je zlý na sociální demokraty a hází na ně předměty. Václav Klaus po pietním aktu u budovy Českého rozhlasu na Vinohradské v reakci na otázky novinářů odsoudil vzrůstající předvolební násilí. Utopence ne!

Večer dostal na mítinku ČSSD pěstí do hlavy místopředseda Bohuslav Sobotka od podnapilého muže, který už roky bojuje se státní byrokracií. Bohuslava bolela hlava, jel do nemocnice, násilnický ožrala jel do lochu.

Předseda strany a presumptivní premiér Jiří Paroubek již ví, kdo za celým ohavným činem stojí. Podle něj jde o bezprecedentní vyvrcholení nenávistné kampaně vůči ČSSD, kterou vedou pravicová média, v čele s MF Dnes, Lidovými novinami a Hospodářskými novinami. (Na Šamanovo doupě zatím zapomněl.)

Inu, Paroubku, Rathe, Pecino, Sobotko Bohuslave - kdo seje agresivní kampaň , sklízí vajíčka, utopence a ránu po čuni...

Presumptivní ministr Pecina už ví, jak bude potrestán atentátník na přítele Sobotku: Ve zkráceném řízení dostane trestní příkaz k vykonání obecně prospěšné práce. Tak nevím - bude ten Pecina ministrem vnitra anebo spravedlnosti? Anebo snad už je???

Slovenskému lidu dochází, že se drobným promilem HDP bude muset rovněž účastnit pomoci chudobnému Řecku.

Řecký lid proti této pomoci protestuje taky. Prý tato pomoc stejně nepomůže, jen oddálí krach o tři roky. Tak proč nějaké úspory a omezení?

Italský lid (116 % HDP dluhu oproti řeckým 115...) si s krizí zatím poradil i díky opatrnosti vlády Silvia Berlusconiho a jeho ministra financí Giuia Tremontiho, který nepropadl rozhazovací mánii velkých států a při omezování krize dal jen větší podporu nezaměstnaným a zavedl šrotovné. A to s dosti primitivním poukazem, že "na to nemáme". Nu, Řekové "na to měli", "zdroje byly," – a teď jim stejně zadlužená, avšak na své záchraně samostatně pracující Itálie bude půjčovat 5,5 mld. italských eur. Itálie na tuto pomoc "má" kvůli "nemorální" daňové amnestii, jež byla "výsměchem poctivým plátcům daní". Nicméně tento krok přinesl do země zpátky majetek asi za sto mld. evropských eur a výnos na daních 5 mld. E€.

Klidná demonstrace v Athénách se zvrhla. Takzvaní radikálové či anarchisté zapálili několik budov. V pobočce banky Marfin  zahynuli tři lidé, z toho jedna těhotná žena. Radikálové= (čti: žháři, teroristi a vrahové) volají pod svými rudými vlajkami: "Tohle je revoluce, my si  nenecháme nic diktovat Evropou!"

Anarchisté prý házejí svoje ohnivé koktejly jen proto "aby se jich lidé báli, aby jim udělali cestu"... Jenže když zapaluješ ohně, nemůžeš se divit, že hoří - a že někdo občas uhoří! Když už je ta "revoluce", tak se ohledy na lidi pracujícíve vykořisťovatelských doupatech pro nenažrané kapitalisty, nemůže brát ohled.

Papandreu v televizi pravil: "Nastala doba obrany demokracie. Každý může demonstrovat, ale nikdo nesmí zabíjet."

Zatímco ceny nemovitostí během posledního roku šly všude prudce dolů, existuje jedna výjimka: Ceny luxusních bytů v Londýně (míněno nad milion liber) stouply o 20 %. Kupují si je - bohatí Řekové, kteří se tímto způsobem snaží zachránit si své peníze...

Euro padá. Turisté se dnes kvůli generální stávce nedostali do Řecka - ale možná to příště už ani nebudou potřebovat. Protože sem už nepřijedou. Turistický průmysl v zemi tvoří 20 % HDP...

České cestovky Řecku věří a zájezdy neruší. Věří i čeští turisté a do Řecka odjíždějí. Přesněji: odjíždějí ti, kteří už mají zájezd zaplacený, protože by jim cestovky peníze za "bezdůvodně" zrušené cesty nevrátily. Jenom ty nové zájezdy se jaksi prodávají hůře...

Standard & Poor´s snížila úvěrový rating Španělska na úroveň AA.

Václav Klaus ještě nedosáhl razance Mrtvé Kočky, která 28. března 2010 odvětila na otázku "Co se vlastně stane, pokud Řecko o ty slíbené půjčky požádá?" takto:

"Rozpadne se eurozóna."

Papandreu se snaží přesvědčit svůj lid, kterému před loňskými volbami sliboval blahobyt, aby se uskromnil. Vysvětluje:

"Museli jsme ta opatření přimout, alternativou by byl státní bankrot."

Státní bankrot. V eurozóně? Co jsme to slyšeli nedávno, konkrétně 7. února tohoto roku z úst komisaře EU pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquína Almuniy v Davosu? Toto:  "Řecko nevyhlásí státní bankrot. Prosím. V eurozóně státní bankrot neexistuje."

A co na to odvětila žena Moby Dicka?

"K bankrotu státu nedojde. Ale k bankrotu celé eurozóny ano!!!!!"

Václav Klaus, Mrtvá Kočka a žena Moby Dicka - jediné moudré hlavy (tedy České hlavy) v celé Evropské unii. Už vím, koho budu nominovat na příštího prezidenta (vlastně prezidentku) ČR: Svou ženu! Mrtvá Kočka může dělat vajsprezidentku. No a Klaus se stane doživotním prezidentem toho, co v tom roce 2013 z EU zbude...

Čtvrtek 6. května 2010

I evropští politici si začínají uvědomovat, co je českému triumvirátu V. Klaus, M. Kočka, žena M. Dicka jasné už delší dobu: Evropská unie se musí proměnit v unitární stát, tedy v oblast, kde budou platit jedna pravidla vydělávání a vydávání peněz  - což nechceme - anebo se rozpadne. Což se stane.

Předsedkyně berlínské kanceláře expertní komise (mluvme v zájmu expertů raději takto, neboť "think-tank" značí i vězeňskou celu...) Ulrike Guérot  konstatuje: "Krize kolem Řecka ukazuje, že snaha politiků více euro kontrolovat by musela vést ke změně základní smlouvy, což si po složitém schvalovacím procesu s Lisabonskou smlouvou dokáže představit jen málokdo."

Karlheinz Schreiber, německý obchodník se zbraněmi, lobbista a sponzor býv. kancléře Helmutha Khola, půjde za zatajování daní do "think-tanku" na osm let.

Ve Velké Británii proběhly volby, na mnoha místech však skandálním způsobem: Někteří voliči se pro nával a přes hodinová čekání ve frontách vůbec nedostali k volbě! Není známo, co na to řekne pozorovatelská komise EU vedená volebním komisařem z Kyrgyzstánu...

Vyhráli asi toryové - ale bez absolutní většiny. Británii nejspíš čeká koaliční vláda. Jsou jen tři možnosti. (Čtvrtou je menšinová vláda.) Budoucím britským vládcům není co závidět. Budou muset škrtast veřejné výdaje. Zastaví se tak výstavba silnic a nových škol. A taky zaměstnanecké benefity se zmrazí a další soc. výhody přijdou vniveč. Ještě se neví, co na to poví tradičně slušný britský lid, ale je možno čekat - neb lidi jsou všude stejní -  něco podobného, jako dnes v Řecku...

I slovenský lid se chystá k volbám. Nacionalistická SNS vytáhla s bilboardy, kde pod potetovaným Cikánem rozvíjí heslo: "Aby sme nekŕmili tých, čo nechcú pracovat." Konkrétní Rom by přitom pracovat chtěl - právě tohle focení vzal jako placenou práci. Reklamní odborníci mu na obrázku jenom dokreslili tetování, neoholenost - a silný zlatý řetěz kolem krku...

Romská menšina na Slovensku čítá odhadem asi 10 % populace. Předseda vládní (téměř neofašistické) SNS Ján Slota by chtěl romskou problematiku řešit "dlouhým bičem a malým dvorem". Podle něj se Romové hýbají, jen když se rozmnožují.

Ale neplatí snad totéž vpodstatě o vším slovenském, českém, řeckém, španělském a vůbec evropském lidu??? Tedy o tom "lidu", který vzývají všichni potentáti - před volbami???

"Je to spiknutí, aby Američané mohli dále bombardovat Paštúny. Američané jsou naši nepřátelé, chtějí pomluvit Pákistán a váženou rodinu." (Bratranec Faisala Shazdala z pákistánské vesnice Mohib Banda. Faisal je podezřelý z pokusu o atentát na Time Square a už se přiznal. To ale dříve, než nastoupili právníci....)

V Plzni v noci shořel volební stánek ČSSD. Neznámí terorističtí žháři ho zapálili.

Jiří Paroubek rozhodl, že ČSSD zruší mítinky na náměstích. Zároveň odmítá komunikovat s "pravicovými médii". Však je jmenuje již dlouho. K výše jmenovaným deníkům zahrnul do své informační blokády i týdeníky Reflex a Respekt.

Jiří, když chceš zapalovat, musíš sám plát!

Ukazuje se, že útočník na Bohuslava Sobotku měl s tímto nevyřízené účty z doby, kdy byl BS ještě ministrem financí. Týkalo se to sporů o nájemné...

Vzpomeňme si, že vládu shodil zbytečně - Paroubek. Předčasné volby zablokoval - Paroubek.  Se žlučovitou nenávistí k politickým oponentům přišel jako první - Paroubek. A teprve potom Rath.

Pátek 7. května 2010

Ukazuje se, že ve čtvrtině  tzv. "biozeleniny" jsou pesticidy. Ale nevadí to, neb to jsou biopesticidy...

Bývalý ředitel České filharmonie a současný ministr kultury Václav Riedelbauch odvolal současného ředitele České filharmonie Vladimíra Darjanina vpodstatě proto, že o něm tento vlastně už bývalý ředitel ČF prohlásil, že po sobě zanechal v hospodaření milionové kostlivce...

Ale žádní kostlivci prý nebyli: "Audit, který Darjanin zadal, neodpovídá veřejnoprávní instituci a neorientuje se v základních principech fungování příspěvkové organizace. Úřad Darjanina již počátkem roku informoval, že závěry auditu mají minimální vypovídací hodnotu a zůstávají ve spekulativní rovině." (Z vyjádření ministerstva kultury.)

Česká filharmonie stávkuje. Pár dní před rozjezdem Pražského jara...

Rom, podvedený a zneužitý při focení na rasistický volební bilboard SNS nebude Slotu žalovat - pokud mu Slota dá 10.000 €...

Celý týden o sobě dával vědět sopečný fjaftalát. Uzavírány jsou "jen" letiště na britských ostrovech a Irsku. V Irsku zrovna to, které slouží pro mezipřistání při transatlantických letech.

Druhá výjimka z obecného poklesu realit se týká nemovitostí, které vloni rozrodala ruská podnikatelka Jelena Baturinová. Získala asi 31 mld. rublů (přes miliardu $) z prodeje pozemků v okrajových částech Moskvy. Prodávala za stejnou cenu, kterou dala při stavebním boomu. Za transakcí stála městská Banka Moskvy. Jelena je manželkou moskevského starosty Jurije Lužkova.

Takhle se to dělá, Béme!

Ale Pavlík ví. Však ví i Jiřík Paroubek - z doby, kdy společně založili tunel jménem Městská banka. Takový dobrý think-tank to byl...

Německý parlament projednává německou podporu Řecku ve výši 22,4 mld. D€.

"Máme před sebou čas opravdu těžké sebereflexe. Řadu let jsme byli závislí na politice, jako by to byla show. Nyní platíme cenu za politickou apatii a ignoraci." (Řecká novinářka Katerina Economakou.)

Řekové platí - platit budeme i my...

Včerejší rozhlasové klání v ústeckém Národním domě vyhrál přesvědčivě Jiří Paroubek. Diváci při projevech jeho oponenta Petra Gandaloviče (ODS) a dalších soupeřů bučeli. Při Jiřího projevech nadšeně tleskali. Český rozhlas se ale asi brzo dostane na Paroubkovu (a potom i Pecinovu) černou listinu "pravicových médií", neboť uvedl: "Bylo zřejmé, že příznivce ČSSD v sále řídilo několik mužů, kteří lidem gesty napovídali, jaké emoce mají dát najevo - kdy tleskat a kdy naopak pískat, bučet a pokřikovat. Několikrát rozdával tyto pokyny i kandidát ČSSD a Paroubkův asistent, krajský předseda ČSSD Petr Benda."

Komparsisté ČSSD po svém výkonu inkasovali 300 Kč. Naše demokracie a svoboda slova jsou vskutku na mučidlech!

Více na webu ČRo.

(Podle Paroubka a jeho fámuluse a spolukandidáta Petra Bendy naopak platila ODS komparsisty - za to, aby řekli pravdu...)

 Sobota 8. května 2010 , Den vítězství, státní svátek

Načuřená žena Moby Dicka míní: "Nemyslíš, zaplatíš! I když si myslíš, že dostáváš zaplaceno..."
********************************************************
minulý zápis: Občan v tísni

předminulý zápis: Neslýchaná situace
*******************************************************
Čtenáři, kteří by si toužili koupit Deníček Moby Dicka, kde popisuje první tři roky kvasu v ČESKÝCH TEXTÁRNÁCH, mohou tak učinit na stránkách internetového knihkupectví Daemon.cz
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Dostupné staré kousky Moby Dicka: Leden 2003, Únor 2003

Kdo byl kdo v Českých Textárnách v dubnu 2003.
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .

Předem dík! >>:)) Moby Dick

3 komentáře:

informace řekl(a)...

Situace v Itálii není tak růžová, jak vyplývá z poslední relace ministra financí Tremontiho. Státní dluh vzrostl na 118,4% , deficit na 5%, nezaměstnanost na 8,7%. Proto je nutný t.zv. finanční manévr v příštích dvou letech ve výši 24,8 miliard euro - totiž stát musí zvýšit příjmy a zároveň ušetřit, tak aby se těch téměř 25 miliard dosáhlo. Příjmy zvýší podstatně omezením daňového úniku - t.zn. neplacení daní, v Itálii je snad největší počet poplatníkův Evropě, kterým se daňový únik daří. Na př. v r. 2008 státu nebylo zaplaceno115 miliard na přímých daních; jak píší ekonomové, dvakrát tolik než jinde. A šetřit se bude na státních výdajích. Tremonti si od toho slibuje, že na konci r. 2012 se schodek sníží na 4,3%. To, se jestli řecká krize nerozšíří na další země eurozony a jestli se dá domácí ekonomie do pohybu a poroste.
Itálie prý na tom není tak špatně jako jiné státy. Nebyla tu krize bankovního systému, ten prý je na rozdíl od ostatních zemí solidní. Je solidní proto, že se italské banky vždy bránily příchodu cizích bankovních ústavů a jejich konkurenci. Mohly tak nerušeně ždímat z klientů vysoké poplatky a plnit si kasy. Obezřetně se vyhnuly cizím, hlavně americkým, t.zv. "otráveným derivátům". Takže teď na ně vláda tlačí, aby poskytovaly úvěr menším a středním podnikům v krizi, což banky příliš rády nedělají. Zato ale Itálie pocítila stažení cizích kapitálů, hlavně amerických, což se projevilo zavíráním podniků a zvýšením nezaměstnanosti. Berlusconi a Tremonti tvrdí, že přes vysoký státní dluh (který pomalu ale jistě navršily křesťansko-demokratické a socialistické vlády v osmdesátých letech, a který se přes všechna úsilí nepodařilo podstatně snížit žádné následující vládě), italské rodiny nejsou zadlužené, Italové jsou spořiví mravenci, což prý činí celkovou hospodářskou situaci méně dramatickou.
Samozřejmě komentáře ekonomů se mezi sebou liší, podle toho jakého jsou zaměření. Někdo to vidí optimisticky, jiný zase méně a co nás čeká za rohem, nikdo neví.

Harpyje řekl(a)...

Tomu Cikánovi přeji, aby našel schopného advokáta. Něco tak ostudného jako tyto volební plakáty, nemá v Evropě 21. století obdoby.

Moby Dick řekl(a)...

Opraven název společnosti, které bouch ropný vrt z BT na BP (dříve British Petroleum) po upozornění čtenářky Venduly.
Za toto upozornění patří dík!
>>:)) Moby Dick