pátek 21. května 2010

MOBY DICK: Předběžná ztráta paměti

Sdělovací prostředky a pevná ruka strany a státu. V Severní Koreji se vládcům smějí...
**************************************************************

Neděle 16. května 2010, probíhá Měsíc obětí komunismu

Hlasatelé zpráv měli pravdu: přišlo špatné počasí. Olše, Odra a Oslavice se rozvodnily. Islandská sopka soptí. V Česku posilují levicové strany. V Bangkoku se střílí. V Mexickém zálivu se rozlévá ropa. V Řecku se stávkuje. Euro se houpá, navzdory slibům nalít do záchranného fondu 750 mld. €, což je v kačkách 19 bil. (Už nestačí zkratky tis., mil., mld., teď už píšeme o bilionech!)

"Euro by mělo i nadále klesat, velmi výrazně." (Mansoor Mohi-uddin, švýcarská banka UBS)

Tradiční "vaječina" s předvolební příchutí se uskutečnila tuto sobotu v Českém Těšíně. Organizátorem byla ZO KSČM ve Svibici. Její předseda Jiří Gabrhelík mezi účastníky přivítal i představitele MO ČSSD Český Těšín. Účastníkům byly rozdány předvolební výtisky Haló Novin a letáky s kandidáty za KSČM s tím, aby kandidáty představovali mezi spoluobčany v regionu. Složení kandidátky hodnotili účastníci velice pozitivně z hlediska kvality kandidátů, zastoupení žen a mladých lidí.


16.5.1949 byly vyneseny rozsudky nad "protistátní skupinou" vedenou generálem Kutlvašrem.
15.5.1969 zastavil Český úřad pro tisk a informace vydávání časopisů Listy, Reportér, MY 69, Plamen, o něco později byly zastaveny Svět práce, Tvář, Host do domu, ostravský Červený květ, brněnský Index. Česká média začíná opět řídit ÚV KSČ. Muselo k tomu dojít? . Muselo. Novináři si za to mohli sami.

Chtěl jsem zde reprodukovat tiskovou zprávu, kterou poslala ČSSD do médií kvůli cenzuře paní Paroubkové (té současné). K Moby Dickovi nepronikla a na webu ČSSD jsem ji nenašel. Tak tedy přepis z jiných pravicových médií: "ČSSD požaduje po ČT vysvětlení, proč zrušila pozvání Petry Paroubkové do Otázek Václava Moravce." Ředitel zpravodajství Milan Fridrich zatím neodpověděl s tím, že ho sociální demokraté o vysvětlení nepožádali - jen vydali tiskovou zprávu. Celý plán s čajovým dýchánkem prvních dam lídrů volebních stran byl odpískán poté, co se Radka Nečasová odmítla na něm podílet. Ani další dámy si nenašly čas. Ale paní Petra byla i tak ochotna přijít!
Nu, vyčkejme. Její čas skutečné první dámy ještě přijde.

Pondělí 17. května 2010

17.5.1969 otisklo Rudé právo otisklo výzvu "Slovo do vlastních řad", kterou se zahajoval nástup normalizace v tisku, rozhlasu a televizi.

Slezsko a severní Morava se po 13 letech opět potápějí.

Agentura Moody´s odhaduje, že si eurozóna bude muset jen na obsluhu dluhu půjčit celekem 2,2 bil. €.

Německá vláda pilně pracuje na zákonu o vyrovnaném rozpočtu. Schodky se mají povinně snižovat, rok 2020 už nesmí mít Německo žádný deficit. Takhle - tenhle zákon už v Německu platí. Německý kabinet teď připravuje zákon - pro celou Evropu.

"Není nic horšího než ztráta paměti" (Titulek první straně dnešních Haló novin.)

Přímá nekomunikace s některými pravicovými médii splnila svůj účel a upozornila českou veřejnost na jejich neférové a neobjektivní způsoby informování. Je v zájmu občanů ČR, aby měli možnost prostřednictvím těchto médií se sociální demokracií komunikovat zejména o programových otázkách.
Chceme upřesnit, že ČSSD pravicová média nikdy nebojkotovala, neboť jsme jim poskytovali veškerý servis formou tiskových zpráv a stanovisek. Nereagování na jejich dotazy bylo důsledkem nerespektování základních pravidel objektivity novinářské práce. Pro obnovení standardních vztahů jsem se rozhodl učinit vstřícný krok a poskytnout rozhovor Lidovým novinám. Podle stylu jeho vedení a otázek si každý může sám udělat obrázek o myšlenkovém zaměření některých redaktorů a jejich přístupu k ČSSD.
Očekávám, že stejný prostor pro vysvětlení důvodů nekomunikace ČSSD s některými médii mi v nejbližší době poskytnou redakce MF Dnes i HN.
Jiří Paroubek, předseda ČSSD

STEM hlásí stav předvolebního počasí: ČSSD 75, ODS 55, KSČM 28, TOP 09 21, VV 21. Čísla udávají nikoli procenta, ale počet mandátů. První a třetí mají dohromady 103. Menšinová vláda ČSSD by tak s hlasitou podporou KSČM měla pohodlnou pozici - a ještě větší pohodlí by měli komunisté. Tato koalice ve Sněmovně fakticky existuje nepřetržitě od nastoupení Jiřího Paroubka do čela ČSSD. Ještě by mohlo dojít na jedno "krizové řešení" - velkou koalici. Horší řešení... Nejhorší nastane, až z hlediska záchrany stability demokratického státu pustí sociální demokracie komunisty nejen do správních rad, ale rovnou do vlády.

Řecký velvyslanec Constantinos Kokossis protestoval proti volebnímu plakátu ODS. "Použití řecké vlajky v přímé souvislosti s volebním soubojem je velmi, velmi negativní..." Krom toho jsou na plakátu zobrazeni demonstranti, kteří protestují proti "řádně zvolené řecké vládě". Také vadil slogan "Socialisti v Řecku - stejní jako v Česku." Volební manažer ODS Ivan Langer panu ambasodorovi vysvětloval, že to není zaměřeno proti Řecku, ale proti dluhům. Fotografie je agenturní, zaplacená, do řecké vlajky se halili demonstranti - a socialisté? "Celá Evropa se skládá na řecké dluhy."
Marketingový ředitel ČSSD Petr Dimun odhaluje lži ODS: Že by Řecko dluhy nemělo? To ano. Ale: "Za řecké dluhy nenese odpovědnost levice, nýbrž pravice, která v Řecku vládla v letech 2004-2009."

Čímž vysvětlil, že teď se - oproti rozhazovačnému Německu - u nás šetřit nemusí...

Úterý 18. května 2010

18.5.1950 byl v pankrácké věznici popraven z politických důvodů autodopravce Ladislav Linder.

Troubky opět pod vodou: Nikdo nevěřil, že se záplavy budou opakovat. Nevěřila ministerstva, nevěřilo Povodí Moravy, nevěřili ani občané. Netušili, že stoletá povodeň může udeřit dříve, než se odstraní všechny předešlé škody té minulé.

Manžel ministryně turistiky a kultury neplatil 17 let daně státu. Řeckému státu. Pomáhala mu v tom i paní choť. Angela Gerekou kvůli tom dnes odstoupila. Asociace řeckých hoteliérů spočítala, že od počátku května bylo v zemi stornováno 20.000 noclehů.

Nejbohatší muž země byl odsouzen ke 14 letům vězení. Za úplatkářství a insider trading. "Nedokázal si kultivovat ty správné politické kontakty. Udržoval si vztahy jen s jednou skupinou, zatímco druhá žárlila." ( Rupert Hoogewerf, šéfredaktor seznamu nejbohatších Číňanů.) Chudý lid se raduje - i těm největším zbohatlíkům umí Strana přistřihnout křidélka. Zbohatlík Chuang Kuang-jü zbohatl na prodávání superlevné elektroniky chudému lidu.

"Nastal čas, kdy už není na místě se usmívat. Je to vážný zásah do vnitřních záležitostí Slovenské republiky. Je nevídané, že chce někdo přenášet občanství na území jiných států." (Slovenský premiér Robert Fico k novému maďarskému zákonu, který hodlá obnovit svrchovanost nad Maďary na území bývalého uherského státu.)

Německo uštědřilo tvrdý úder spekulantům: Do 31.3.2011 je zakázáno sázet na pokles deseti vybraných německých institucí a cenných papírů. Euro se v odpovědi na tento razantní krok - propadlo.
"Vypadá to, jako by Němci věděli něco, čeho si trhy zatím nebyly vědomy." (Michael O´Rourke, hlavní analytik americké BTIG LLC.)

Lidovecký návrh na zpětné navýšení mateřských přídavků prošel přes veto prezidenta Klause hlasy lidových, zelených, růžových a rudých dobrodinců pracujícího lidu a matek. V celé zemi zavládla radost.

Ve Vídni začíná výstava severokorejských socrealistických obrazů. Prakticky na všech je zpodobněn nějaký Kim. Podle ČT:

"I v Severní Koreji se jim smějí...

Středa 19. května 2010

19.5.1950 byl v pankrácké věznici popraven z politických důvodů student Karel Bušek.
19.5.1951 byl v bratislavské věznici popraven z politických důvodů Viktor Palkovič.
19.5.1969 uložilo předsednictvo ÚV KSS komunistům v redakcích, aby zvýšili "politicko-ideovou účinnost hromadných sdělovacích prostředků".

Zdarmé noviny uveřejnily placenou reklamu ČSSD: "Ekonomický expert ODS Miroslav Zámečník: Bankrot jsou kecy a propaganda." "Kampaň ODS o hrozbě státního bankrotu je lživá propaganda."

Dvě upřesnění: Onen expert se skutečně jmenuje "Zámečník" a ne "Zahradník", jak pravila původní zpráva ČSSD. (Zpráva "www.cssd.cz/media/tiskove-zpravy/ekonomicky-expert-ods-miroslav-zahradnik-ke-statnimu-bankrotu-to-jsou-kecy-to-je-propaganda" byl mezitím z webu i z jeho archivu stažen). Zámečník mluvil o "akutním státním bankrotu". Ten skutečně nehrozí. Hrozí ten neakutní, ještě chvilku potrvá, než k němu dospějeme. Pokud budeme spět jak dále spíme!!!

Na 20.000 lidí v Řecku během 4. generální stávky protestovalo proti penzijní reformě a dalším úsporným opatřením, která přijala řecká vláda výměnou za finanční pomoc Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Účast na stávce byla vysoká: 70 % v průmyslu a velkých státních podnicích a 100 % v rafineriích a přístavech. Mezinárodní letecký provoz byl "v zásadě" zajištěn. Letoví kontroloři se rozhodli stávky nezúčastnit - s ohledem na zhoršení situace v turistice. Odbory žádají, aby vláda hledala zdroje jinde, zejména u bohatých, které také považuje za viníky krize.

Demonstrace solidarity s protestujícími Řeky se včera uskutečnila i před sídlem evropských institucí v Bruselu. Demonstranti vyjadřovali přesvědčení, že "kapitalismus vážně poškozuje pracující".

Francie se tvrdě postavila proti pokusu, aby byla eurozóna řízena z Německa. Po společném jednání představitelů obou spřátelených zemí došlo k jedině možné dohodě: Eurozóna a celá Evropská unie bude propříště řízena - z Německa a Francie.
Burzy začaly padat ještě rychleji. Obávají se přílišné regulace.

Dořečení včerejší zprávy ČT o výstavě obrazů KLDR: "... klanět jen vyvolení."

Mrtvá Kočka: "Kdo si chce trénovat klanění, ať si zajede do Vídně."

Čtvrtek 20. května 2010

20.5.1952 byl v jihlavské věznici popraven z politických důvodů katolický kněz Jan Bula.

20.5.1969 přijalo předsednictvo KSČM usnesení, že "Koordinační výbor tvůrčích svazů není žádnou organizací v rámci Národní fronty a že ho jako partnera nebo mezistupeň nebudou státní a stranické orgány brát v úvahu", neboť členy Národní fronty jsou pouze jednotlivé tvůrčí svazy. Podle zákona 128/68 Sb. z 13. října 1968 je působnost organizace mimo Národní frontu nelegální.

20.5.1970 bylo na jednání předsednictva Federálního shromáždění, za řízení předsedy D. Hanese, hodnoceno působení právních norem v hromadných sdělovacích prostředcích. V diskusi k politickým zkušenostem z let 1968-69 soudruzi konstatovali: "Na neblahé důsledky měla vliv skutečnost, že sdělovací prostředky nebyly v té době pevně v rukou strany a státu".

20.5.2010 si poslanec za KSČM Miroslav Grebeníček opakovaně stěžuje na chytračení Českého rozhlasu, který provádí cenzuru Haló novin tím, že z nich nečte při přehledu tisku. Přitom již 13. dubna na toto nezákonné jednání upozornil Radu Českého rozhlasu. Soudruh Grebeníček zatím z cenzury Haló novin ještě neobvinil ČT. Doufejme, že příští Rady budou lépe poslouchat rady koaličních partnerů, že státní strany budou mít sdělovací prostředky - včetně Internetu - pevně v rukou!

(Moby Dick už v předstihu z Haló novin cituje - ale jen ty pasáže, které přímo nezlehčují zločiny komunismu, neboť tím by se jistě vystavil trestnímu stíhání ze strany demokratického státu, který popírání zločinů nacismu a komunismu tvrdě stíhá!)

Spolu s blížícími se volbami se stupňují útoky antikomunistů na komunistické hnutí. Antikomunismus smrdí fašismem!

Jak si kdo zahrává s dějinami přiblížil posluchačům Diskusního čtvrtku v Brně poslanec a opětný kandidát do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, historik Miroslav Grebeníček. Kritika na besedě patřila falšování dějin i ve školním učivu. To zamlčuje, že sovětská armáda osvobodila 113 milionů lidí od německého fašismu a 70 milionů lidí z japonského militaristického područí, nebo že na území Československa přišlo o život v boji s fašisty 144 tisíc rudoarmějců a 200 Američanů. Účastníci besedy odsoudili současnou kapitalistickou propagandu, která období let 1945–1989 označuje za dobu zločinnou, ve které prý existoval 3. odboj a všechny procesy byly vykonstruované. Grebeníček v knize Hradba vzdoru vyvrací lži, které se valí na lidi z médií ve škole i na veřejnosti.

Politická situace před volbami do Poslanecké sněmovny, účinnost protikrizových opatření, jak se na nich shodla vláda, zaměstnavatelé a odbory, otázky daňové, důchodové a zdravotnické reformy, průběžného systému pojištění a udržení současného systému pracovního práva, tj. Zákoníku práce – to byly hlavní otázky, o nichž jednalo vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a vedení KSČM.

"Myslím si, že to byla velmi úspěšná schůzka mezi vedením Českomoravské konfederace odborových svazů a vedením naší strany. Podstatné je, že jsme se navzájem dohodli na dalších setkáváních a také i na vzniku pracovních skupin a společné práce k určitým vybraným problémům života společnosti, které zajímají jak odbory, odboráře, tak i naše členy." (Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM.)

Připravovanou spolupráci ČMKOS a KSČM při hledání společných východisek a postojů, které by se odrážely i v rámci činnosti poslaneckého klubu KSČM ve sněmovně, popřípadě při jednáních Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tripartity), ocenil i Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM a předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska. Konstatoval, že právě takováto výměna názorů, stanovisek a návrhů řešení daného problému, ať již jde o důchodovou reformu, či reformu zdravotnictví, je právě ku prospěchu obyčejných lidí. Současně odmítl snahu pravice a částečně i současné vlády přenést důsledky krize na bedra pracujících.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek přibyl do dolu Centrum v Záluží u Litvínova, aby zavítal mezi horníky. Poté sfáral 150 m pod povrch země. V šachtě proběhlo setkání s několika havíři, se kterými pan předseda pohovořil o pracovních místech a dalších problémech obyčejných pracujících lidí, bez kterých by vyschla krev našeho průmyslu - energetika. Do posledního hnědouhelného hlubinného dolu v Česku ho pozvali odboráři z těžařské a energetické skupiny Czech Coal. Chtěli probrat problémy, které jsou skále aktuální a nemají na ně od politiků jasné odpovědi - od energetické koncepce státu po hornické důchody. A pan předseda ČSSD jejich přání vyslyšel. I ředitel dolu Pavel Lička po drobném zaváhání před pravicovými médii zhodnotil návštěvu kladně: "Je to výraz podpory této práci."

Pátek 21. května 2010

21.5.1954 byl v pankrácké věznici popraven z politických důvodů příslušník SNB Štefan Balaš. Další (nejen) květnové kalendárium viz na http://www.totalita.cz.

Drazí soudruzi, Komunistická strana Čech a Moravy vždy s velkou pozorností a uznáním sledovala vytrvalý a odhodlaný zápas KS Řecka za práva pracujících, za jejich důstojný život, za spravedlnost a skutečnou demokracii. Také KSČM v České republice vede podobný zápas. Jsme těsně před parlamentními volbami 28.-29. května. V zemi je stupňována antikomunistická hysterie, budova ÚV KSČM v Praze je v posledních dnech opakovaným terčem vandalských útoků. ( Z dopisu ÚV KSČM řeckým komunistům .)

Předseda KSČM Vojtěch Filip v dnešním interwiew pro Hospodářské noviny: "Post místopředsedy sněmovny je nezpochybnitelný... To, že dodnes nemá KSČM žádného zástupce v radě Českého rozhlasu, považuji za úplnou chybu... Nevidím žádný důvod, proč bychom neměli mít v NKÚ zastoupení... Máme i dostatek schopných lidí, kteří by unesli i exekutivní odpovědnost." Kdy by šli komunisté do vlády - kam se "netlačí"? "Za krizové situace, kdy by vznikla vláda národní shody." To jest: "Když se prohloubí ekonomická krize." Na pravicové médium se zlobí prudce a krátce, když dostane provokační otázku - kdy se komunisté omluví za své zločiny? "My jsme přejali usnesení mimořádného sjezdu KSČ do základních dokumentů KSČM... Naším řádným dokumentem je omluva bývalé KSČ za omyly, přehmaty, zločiny v letech 1948 až 1989... Myslím, že ta omluva je jasná a srozumitelná.

Jasné a srozumitelé je to, že KSČM se hlásí ke KSČ, se kterou nemá nic společného. Tedy jenom ty pracovní úspěchy, ochranu socialistického státu - a členstvo. A ideologii marxismu-ransdorfismu.

Na otázku "Jak se díváte na to, když Jiří Paroubek v médiích říká: KSČM? S těmi do vlády nikdy." odpovídá Vojtěch Filip takto:

"To mi připadá úsměvné."

Sobota 22. května 2010

Předzvěstná žena Moby Dicka vzdychá: "Jedna záplava odchází, druhá se blíží."
********************************************************
Minulé části deníčku najdete pod štítkem Moby Dick.
*******************************************************

Čtenáři, kteří by si toužili koupit Deníček Moby Dicka, kde popisuje první tři roky kvasu v ČESKÝCH TEXTÁRNÁCH, mohou tak učinit na stránkách internetového knihkupectví Daemon.cz

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Dostupné staré kousky Moby Dicka: Leden 2003, Únor 2003
Kdo byl kdo v Českých Textárnách v dubnu 2003.

Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

24 komentářů:

informace řekl(a)...

Zřejmě s financemi jde do tuhého, parlament bude projednávat, v rámci úsporných opatření, i snížení platu poslanců, senátorú, ministrů a státních manažerů o 10 - 15%. Minulý týden se navrhovalo jen pět.
Ministr financí pohrozil, že nepříjmou-li jeho návrhy, tak to položí.

Moby Dick řekl(a)...

Pardon, informace, ale Itálie se mi tento týden do deníčku nevešla...
Za doplnění dík!
>>:)) Moby Dick

STK řekl(a)...

Prosím pěkně, Moby Dicku - lepší zprávy by nebyly? Ani pod pultem?

barbucha řekl(a)...

Nebuďte takovej pesimista. Ta fotka například je docela pěkná.

informace řekl(a)...

Moby Dicku,
když dovolíte, dodám tu něco o problému odposlouchávání a státních financích.
Před dvěma roky v Itálii vypukla aféra kolem odposlouchávání telefonických hovorů a různých jiných způsobů kontroly občanů. Jedná se o státní kontrolu, totiž přesněji řečeno kontrolu prokuratur, kdy soudní vyšetřovatel samostatně rozhodne, jaká telefonní linka, jaké prostřední nebo jaké auto mají být sledovány. Ministr spravedlnosti tenkrát uvedl čísla jak odposlechů tak i státní výlohy s tím spojené a prohlásil, že tato činnost státních prokuratur má být regulována zákonem a ne ponechána na libovůli toho kterého vyšetřujícího soudce. Tenkrát vyšlo najevo, že stát za posledních pět let utratil na "kontrolu" občanů vinných či nevinných 1,279 miliardy euro. Mluvilo se i o počtu kontrolovaných linek a prostředí, ale tu se čísla liší. Liší se proto, že ihned povstala proti ministrovi strana soudců a s ní levice, která nejen udávala čísla jiná, ale ihned začala vykřikovat, že se jedná o atentát na svobodu soudnictví ze strany vlády.
Vyšlo najevo, že různé tel. společnosti praktikují různé tarify, na př. celodenní digitální odposlouchávání stojí v Římě 19,5 euro, v Catanii 195 euro, v Anconě 169 a ve Foggi 150.
Mluvilo se i tom, že s odposloucháváním je spojen velice lukrativní obchod, jak ze strany telefonických společností tak i neznámých informátorů z prokuratur, kteří pod pultem (pro)dávali tyto rezervované zprávy novinářům.
Noviny psaly, že nyní je stát dlužen tel. společnostem 400 milionů euro a že těm hrozí finanční krach, jestliže jim státní banka nezaplatí. Ale stát musí šetřit a počítá se teď s každým euro. A státní banka má prý kasu prázdnou.
Letos je konečně projednáván v parlamentu návrh zákona, který má do tohoto "chaosu" uvést pořádek. Mezi jiným stanoví, že odposlouchávání může být zavedeno, jen když tu je oprávněné podezření z páchání trestních činů a jen na základě rozhodnutí tříčlenné komise. Stanoví tresty i pro vyšetřující soudce, kteří nebudou náležitě kontrolovat, aby výsledky odposlechu nebyly veřejně rozšiřovány nebo je dají k dispozici novinářům. Kromě jiného zákon stanoví, že nemohou být odposlouchávány složky protišpionážního sboru.
Do dlouhotrvající diskuze mezi pravicí a levicí o těchto opatřeních se náhle a nečekaně vložil ... hádejte kdo? ... nic víc a nic míň než sám podsekretář státní spravedlnosti USA Lanny Breuer s tím, že "odposlech je jednou ze základních složek pátrání a nechceme, aby bylo podniknuto něco, co by znemožnilo italským soudcům v pokračování jejich dosavadní výborné práce." Ale že prý nechce zasahovat do vnitřních záležitostí Itálie.
Tak mi řekněte, jestli nemá pravdu stará lidová moudrost, když říká: celý svět je jedna vesnice.
Jinak se to komentuje samo.

Větší vlastenec řekl(a)...

DO ZBRANĚ, ČECHOVÉ !

Kdo Čechem jsi, kdo české krve, do zbraně ! Kdo z české matky, z české půdy vzešels´, na vozovou hradbu !

Němci-papeženci blíží k našim přirozeným hranicím ! K nejzazším metám, jichž náš národ kdy dosáhl !

Oře sedlejte, chrabří Čechové ! Obvazy a klůcky, chléb a sádlo strůjte, švarné Češky !
Sudetoněmecký landsmanšaft, za tichého souhlasu EU a podpory nejreakčnějších kruhů vojensko-průmyslového komplexu USA, se snaží rozbít základy našeho poválečného uspořádání – humánní odsun Němců (a zbytku německojazyčných sionistů) a humánní znárodnění velkokapitalistů.

Viz http://www.lidovky.cz/cesi-chopte-se-sveho-hrozneho-dedictvi-vyzvala-predsedkyne-nemeckeho-svazu-vyhnancu-goi-/ln_zahranici.asp?c=A100522_142713_ln_zahranici_mev


Volte obnovení tradičního tuhého přátelství s naší jedinou záštitou proti sudetoněmeckým revanšistům a americkým imperialistům, s velkou a mocnou Ruskou federací !***Volte ČSSD a KSČM !

Šaman řekl(a)...

Steibachová: »Ve svém projevu vyzvala Čechy, aby se plně chopili svého "hrozného dědictví" - "osudu sudetských Němců a jejich nelidského vyhnání" z bývalého Československa. Němci podle ní udělali totéž se svou nacistickou minulostí.«

Němci se k nám mohou nastěhovat stejně jako Holanďani. O odškodnění mohou požádat německou vládu, která by tedy nejspíš už konečně napotřetí měla založit "reparační fond".

Bohužel, ačkoliv Němci se sami se svou nacistickou minulostí vypořádali, tak uloupený majetek a způsobené škody nenahradili.

Vraťte se k nám sudeťáci - ale až potom, co nám vrátíte Židy...

Šaman řekl(a)...

»Steinbachová současně ocenila, že na rozdíl od Polska jsou v Česku lidé a skupiny, jež se snaží o odstranění vzájemných rozporů. Zmínila mimo jiné laureáta sudetoněmecké Karlovy ceny z roku 2008, české bojovníka za lidská práva Petra Uhla, který byl dnes jejímu vyznamenání osobně přítomen.«

Ano, Petr Uhl, bojovník za lidská práva z dob totality. To bývalo. Dnes je to ten skvost české vstřícnosti - a jeden z největších českých marxistů. To teď nevadí - marxista může být přítelem sudeťáků, a pak je to ten největší vlastenec, že, nositel novodobé Svatováclavské orlice.

Petr Uhl, byl kandidát zelených v minulých volbách, protože komunisté pro něj nebyli ta pravá levice. Pravá levice byli pro něj Zelení Khmérové (nežeby nebyl chytrej!):

Vy jste označován jako marxista a člověk s krajně levicovými názory, proč nejste u komunistů?

Komunisté podle mě nejsou ta pravá levice tak, jak já si ji představuji a krajní levice třeba už vůbec ne. Oni mají celou řadu nedostatků jiných než na té čáře levice - pravice, například jsou nacionalističtí, jsou protievropští a jenom ta protievropskost a xenofobie, to znamená obavy ze všeho cizího, by mi bránila jim dát i hlas, natož pak za ně kandidovat. Moje levicovost pochází z Francie, ze západní Evropy, je daná mým marxismem a je to prostě něco jiného, rozhodně to není nic stalinského a já nechci současné komunisty urážet, abych jim říkal, že jsou stalinisti, nicméně oni se zcela nerozešli se stalinismem, jak formálně ve své činnosti, tak někdy dokonce i v myšlení.

Dobře, ale Marx například vyzýval k násilnému odnětí majetku, s tím souhlasíte?

Nesouhlasím, protože to není pravda ...

V Komunistickém manifestu je to pregnantně řečeno, já jsem si to četla a je to tam.

Ano, ano, ale je to tam jako věc, která se, která se stane, ale ne, že by to byla výzva lidem, aby to dělali, to je trochu něco jiného ...

No, a proč by to jinak psal než, než jako výzvu, když se to jmenuje Komunistický manifest?

Když si to přečtete, tak, znova, tak uvidíte, že celá ta záležitost, která se týká třídního boje, s kterým já jsem se ale rozešel, a to pro mě není podstata marxismu ...

A co je pro vás podstata marxismu?

Podstata marxismu je pochybovat, je skepse, je sociálně spravedlivá společnost, je to sociální stát ...
další na
http://www.petr.uhl.cz/clanky/21.htm

Větší vlastenec řekl(a)...

NE, NELZE ODPUSTIT, NELZE ZAPOMENOUT !

Je možné odpustit takovému národu ?
Podívejme se letmo na bilanci 60 let působení toho "kulturního evropského národa s tisíciletou tradicí" : asi 3000 záměrně zničených obcí, úpadek po staletí obhospodařované krajiny, vyhnání miliónů lidí z jejich domovů, rozkradení a zničení obrovského majetku, přeměna vyspělé evropské země na zaostalou "kovárnu zbraní".

Plánovité ožebračení 18 miliónů lidí, pod záminkou národnostní resp. sociální spravedlnosti. Dodnes nepotrestané povraždění desetitisíců civilistů, ke kterému došlo v době míru.

Je možné odpustit národu, který opakovaně, po dlouhá desetiletí, volil partaj vyhlašující nenávist a "obrannou" válku ? Partaj, připravující jaderný útok na sousední země ?
Je možné odpustit národu, jež dodnes sám sobě nepřiznává žádnou vinu, jež odsuzuje těch pár příslušníků svých elit, kteří se nebáli nazvat věci pravými jmény ?

Soudím, že nelze.
Takovému národu nelze odpustit, nelze zapomenout.
Takový národ je nutno odsunout do jeho pravlasti, do země, k níž neustále tíhne : do volžských stepí.

Nazdar !

Harpyje řekl(a)...

Dovolím si přidat alespoň dvě pozitivní zprávy.
Svědčí o nezadržitelném pokroku zákonodárství v Saudské Arábii a v Číně.
Pouhých osm let po požáru v dívčí škole v Mekce, který stál život 15 školaček, vyvodilo ministerstvo vzdělávání důsledky z tehdejšího skandálu a udělilo tamním hasičům povolení, zachraňovat i osoby ženského pohlaví!
Čínský profesor Ma Jao-chaj (internetový nick "Bouřlivý plamen mužnosti") stráví jen tři a půl roku ve vězení za organizování několika swinger parties se svou družkou "Vášnivý fénix". Zločin, který čínská justice kvalifikuje jako "hromadnou nemravnost". Profesor může děkovat za pokrok v Říši středu, v osmdesátých letech byl na základě zákona proti hromadné nemravnosti jiný organizátor swinger party popraven.

Harpyje řekl(a)...

Už i Vy, Vlastenče, jste se stal stoupencem principu kolektivní viny? :-)))

Harpyje řekl(a)...

O výstavě severokorejských "uměleckých děl" se Šaman sice zmiňuje, ale želbohu jen velmi krátce. Pozoruhodné je hodnocení této výstavy v Haló Novinách: "odpůrcům socialismu a levice výstava prý vadí, a organizace výstavy je prý důkazem "pokrokovosti" ředitele muzea. :-))) http://www3.halonoviny.cz/articles/view/202055

Harpyje řekl(a)...

Sorra, Moby Dick, samozřejmě.

Větší vlastenec řekl(a)...

Václav Klaus se zasloužil o socialistický stát


Vážení největší vlastenci, vážené největší vlastenky !

V jednom ze svých starších příspěvků jsem již prez.Klausovi děkoval za NESMÍRNĚ PROMYŠLENĚ zvolené datum voleb. Ale obávám se, že moje poděkování našemu přednímu obránci našich národních zájmů poněkud zapadlo, takže jej připomenu :

Prez.Klaus mohl pro NEJDŮLEŽITĚJŠÍ VOLBY OD ROKU 1946 zvolit časnější datum, třeba i dubnové. Mohl zvolit třeba 14.květen.
Zvolil však 28.květen, a udělal dobře. Provokační sjezd pohrobků nacistických vrahů, tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu, ukáže v plné a ohavné nahotě celému našemu národu ZRADU PRAVICE, ukáže celému našemu národu, co to opravdu je, ta "skvělá" Evropa.

Ano, celý náš národ za 6 dnů přistoupí k volebním urnám s čerstvě potvrzeným vědomím přetrvávajícího ohrožení naší státní a národní existence ze strany agresivního Německa a licoměrné Evropy. Celý náš národ za 6 dnů bude volit ty strany, jež nezradily, nepošpinily ústa ani hruď falešnou řečí.

Tento skvělý tah velkého českého vlastence, velkého zastánce obnovení tradičního spojení českého a ruského lidu, pošle pravičáky Havla, Topolánka a Schwarzenberga DEFINITIVNĚ a NEODVOLATELNĚ na smetiště dějin.
Protože vší náš lid si nyní vzpomíná na doby, kdy naše státní hranice byly pevné, chráněné a neměnné, kdy naše lidová armáda stála bok po boku s armádou Sovětského svazu neochvějně tváří v tvář smrtelnému ohrožení naší vlasti, kdy naši čačtí pohraničníci klidně a odhodlaně čelili provokacím německých revanšistů a amerických imperialistů.
Vší náš lid si vzpomněl, kdo nikdy neustoupil, kdo nikdy nepojmenoval spravedlivý a humánní odsun "vyhnáním", kdo nikdy nenazval spravedlivé znárodnění výrobních prostředků "krádeží".

Celý náš národ bude za 6 dnů volit jako jeden muž, bude volit jako jeden soudruh dědice slavných husitských tradic a slavné Komunistické strany Československa.


NEVOLÍŠ, ZAPLATÍŠ : Ztrátou státní suverenity, okupací EU a Německa. 28.května zastavme koalici ODS, TOP09, Věcí veřejných a Strany zelených.***Volte ČSSD a KSČM !

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,

snad víte, že jsem nejen nikoli nejmenší český vlastenec, ale také neochvějný zastánce vědeckého světového názoru, nezlomný a neoblomný marxista-leninista (a také -stalinista, až pomine současná přechodná kampaň proti světlé památce Hospodářově).

Takže tedy také víte, že princip kolektivní viny neuznávám. Samozřejmě, jako levicový, pokrokově založený člověk vím, že vykořisťovatelské třídy je nutno porazit, jejich příslušníky potrestat a/nebo převychovat.
Samozřejmě, jako český vlastenec vím, že s Němci nelze žít v jednom státě, a v podstatě ani v jednom světadíle. Ale německé antifašisty a Němce-osoby nepostradatelné pro národní hospodářství jsem schopen strpět (trpím těžce !), samozřejmě bez plných občanských práv, příslušejících jen státotvornému národu.

Ale to přece není žádný "princip kolektivní viny". To by pak drtivá většina našinců byla tvořena zastánci principu kolektivní viny.
A našinci - to jsme přece my, my Češi a Češky !
Prostě - něco tak odporného mohou podporovat jen cizinci.

Přeji Vám hezký večer.

Šaman řekl(a)...

Kráva bavorská ministryně práce a sociálních věcí Christine Haderthauerová ve svém plamenném projevu podtrhla: "Do Evropy nepatří Benešovy sochy ani Benešovy dekrety!" Předtím se podivila nad tím, proč jsou v Česku stále vztyčovány sochy bývalému československému prezidentovi Edvardu Benešovi...
http://www.ceskenoviny.cz/svet/zpravy/steinbachova-kritizovala-stalou-platnost-zakonu-o-vyhaneni-v-eu/480803

Ano, bavorskám kráva se diví a čeští troubové jí přitakávají. "3000 záměrně zničených obcí, úpadek po staletí obhospodařované krajiny, vyhnání miliónů lidí z jejich domovů, rozkradení a zničení obrovského majetku, přeměna vyspělé evropské země na zaostalou "kovárnu zbraní"."

Takové násilí zpětně ospravedlnilo předcházející německé jednání. Český národ měl být správně zcela vyhuben!

Šaman řekl(a)...

Marxista Uhl patří ke kritikům poválečného odsunu československých Němců. ČTK a Českému rozhlasu řekl, že letošní cena pojmenovaná po císaři Karlu IV. je ve správných rukou. Se Steinbachovou se prý rozchází pouze v jednom bodě: nesouhlasí s jejím dřívějším kontroverzním vyjádřením, že Češi "za druhé světové války skoro vůbec netrpěli". Podle Uhla nelze utrpení změřit, platí ale, že český odpor proti nacistům byl ve srovnání s dalšími okupovanými státy mnohem menší.

Konec citátu. Marxista Uhl spojeně s komunisty a největšími vlastenci popírá český odboj, jeho podporu našim parašutistům, kteří zabili druhého muže říše, partyzány i zahraniční vojáky. Marxisté a sudeťáci - skutečně největší vlastenci - ale nějaké jiné vlasti než té mé.

Šaman řekl(a)...

Kráva Steinbachová, nositelka novodobé Svatováclavské orlice, tedy Evropské ceny Karla IV. Dále citát z výše vedeného článku:

Trnem v oku je hlavně Polákům, kteří mají silné výhrady zejména proti Steinbachové. Vadí jim mimo jiné to, že šéfka BdV reprezentuje vysídlence, ačkoli k nim sama podle Varšavy nepatří. Narodila se totiž za války na polském území v rodině německého okupačního důstojníka. Jako poslankyně CDU hlasovala v minulosti proti uznání hranice na Odře a Nise mezi Německem a Polskem.

Nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt laureátku dnes naopak označil za "prvotřídní vyslankyni německých vyhnanců v Evropě". Posselt bude spolu s bavorským premiérem Horstem Seehoferem hlavním řečníkem nedělního druhého dne sudetoněmeckého srazu v Augsburgu.
Konec citátu.

Ano, prvotřídní zástupce vyhnanců. Když už okupanti umřeli, nastupují jejicgh "vyhnaní" potomci. Sudeťáci a marxisté společně vyrábějí efektní propagandu pro české komunisty.

Ano, a může za to Klaus. Podíval se do kalendáře a řekl si - podpořím komunisty tím, že dám volby hned po sudeťáckém srazu.

Nikoli sudeťáci, to Klaus je vinen tím, že ještě nebyl prezident Beneš správně označen za válečného zločince! A to ještě navíc - aby podpořil komunisty - staví Benešovi sochy! A dokonce má v úctě TGM, který první ukradl dědičnou otčinu původním obyvatelům našich hor a měst, prastzarých německých měst, jako byly Jihlava, Brno a Praha...

informace řekl(a)...

Šamane,
přečtěte si článek tohoto starého moudrého pána.
http://krejci.bigbloger.lidovky.cz/c/73553/Sudetonemecky-Landsmansaft-a-jeho-nevyjasnena-tradice.html
A nenadávejte, to chce klid.

Harpyje řekl(a)...

Divím se, vážené informace, že nepoukazujete na stránky pana prezidenta Klause http://www.klaus.cz/clanky/540 od stejných autorů, kteří objasňují novouperfidní taktiku sudetských Němců. Odkaz na toho "starého, moudrého pána" je poněkud zastaralý.

informace řekl(a)...

Víte, paní Harpyje,
zopakovat si trochu historii třicátých let není vůbec zastaralé.
Mohu Vám dát i nějaký odkaz na mínění italských historiků, většinou ale vytištěný v odborných časopisech.

Harpyje řekl(a)...

Kdybyste, Šamane, šetřil "krávami", tak by možná Vaše argumentace za něco stála.

Větší vlastenec řekl(a)...

Naši prezidenti prostě bývají prostí


No jo vlastně, krucipísek. Co mě to popadlo, napsat, že prez.Klaus zvolil datum voleb SCHVÁLNĚ na pátek po tradičních tzv. sudetoněmeckých dnech, každý rok ostře sledovaných zbytkem našich německým kapitálem ještě nepodplacených novinářů ?
Já už vidím všude nějaké spiknutí, nějaké nekalé pletichy.
Hanba mně.

Vždyť přece prez.Klaus je znám svou impulsivností, svým upřímným a rázným, někdy však ne zcela promyšleným jednáním.
Takže každému pozitivně smýšlejícímu občanu naší vlasti prostě MUSÍ být jasné, že termín voleb vybral náhodným zapíchnutím prstu do kalendáře.
Tečka.


Konečně, i pres.Beneš byl člověkem prostým, složitějšího promýšlení důsledků svých činů neschopným (to je POCHVALA, prosím; my prostí lidé nemáme moc v lásce velké chytráky).
Takže prostě NEMOHL předpokládat zběsilou reakci národních socialistů na likvidaci zastupujícího říšského protektora. Kdepak on, to prostě ne. Ne a ne.

Naopak v r.1938 prostě MUSEL, v důsledku své naivity a neznalosti mezinárodních poměrů, předpokládat masivní útok francouzské armády a britského loďstva na Siegfriedovu linii.

*************************************************

Ach jo, už abychom měli prezidenta schopného strategického myšlení. Když si uvědomím, že náš př.Předseda bude muset setrvat ve funkci předsedy vlády příští skoro tři roky, než se bude moci ujmout prezidentství ...

Na druhou stranu, do března roku 2013 vláda v pohodě připraví a parlament v pohodě schválí zákon o možnosti opakovat prezidentské funkční období až čtyřikrát, bude-li si to lid přát.
Takže př.MUDr.Rath má do roku 2033 dost času na řádnou přípravu na nástup do funkce.


Volte jistoty a naději !***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Konečně jsem pochopila, proč tu Šaman píše o paní Steinbachové, tento weekend se pořádájí tradiční sudetoněmecké dny! Promiňte, v italském tisku jsem o tom nenašla ani slova. Ti novináři jsou ale roztržití!
Tak jsem se šla podívat po nějakých informacích někam jinam.
Paní Erika Steinbachová je předsedkyní Svazu vyhnanců, něm. Bund der Vertriebenen (zkr. BdV), která je zastřešující organizací německých spolků po 2. světové válce odsunutých etnických Němců z Východu. Členem této zastřešující organizace, kromě jiných devatenácti je Sudetoněmecké krajanské sdružení.
Podávejme se trochu do německé Wikipedie, co o tom Svazu píše.
"Kontroversen um Anzahl der Mitglieder
Der BdV ist zweigliedrig in 20 Landsmannschaften, welche die Herkunftsgebiete der Vertriebenen repräsentieren, und in 16 Landesverbände für die Bundesländer organisiert. Nach eigenen Angaben ist er der einzige repräsentative Verband der rund 15 Millionen Deutschen, die infolge Flucht, Vertreibung und
Aussiedlung in der Bundesrepublik Deutschland Aufnahme gefunden haben und noch finden.
Der Verdacht liegt nahe, dass der BdV den Eindruck aufrecht erhalten will, er repräsentiere nach wie vor Millionen von Vertriebenen. Tatsächlich aber belegen
interne Aufstellungen, dass nur noch gut 100.000 Personen Beiträge an den BdV entrichten. Der Bund der Vertriebenen ist längst nicht mehr die starke politische Kraft wie noch vor Jahrzehnten."
"Die seit 1958 vom BdV herausgegebene Mitgliederzeitschrift „Deutscher Ostdienst (DOD“) hat eine Auflage von etwa 2.000 Exemplaren."
http://www.dradio.de/dlf/sendungen/hintergrundpolitik/1099348/ podle vysílání v rubrice Deutschlandradio Kultur
http://de.wikipedia.org/wiki/Bund_der_Vertriebenen#Landsmannschaften_im_Bund_der_Vertriebenen

Z patnácti milionů odsunutých Němců jen 100.000 je platicími členy této zastřešovací organizace, jejíž částí je i Sudetoněmecké krajanské sdružení a jeho časopis je vydáván jen ve 2.000 exemplářů?
Tady se přímo vnucuje otázka: proč je jich tak málo?
Snad jsou ti potomci přesídlených tak chudí, že na to nemají?
Nebo se snad o činnost organizace, která "hájí jejich zájmy" nestarají? Celý ten problém touhy po vlasti, kde sídlili po staletí jejich předci je jim, jak se říká fuk?
Anebo (a to říkám jen šeptem, aby se ti pánové a paní neurazili, že bych je z něčeho podobného mohla podezřívat), tato organizace hájí jen své takřka osobní zájmy, kterými jsou peněžní fondy, co německá vláda vydává na jejich podporu?