středa 12. května 2010

Nejkrásnější jaro

Včera jsem si zase zkracoval cestu z práce přes Centrální park. Zatímco v březnu se kačeři o kačenky prali, aby se pak s nimi spárovali, po měsíci a půl je vše už jinak. Kačeři se sdružují ve svých pánských klubech, kačenky však nezůstaly samy. Po rybníčku plují jak doslovné mateřské lodi, obklopené hejnem drobných káčátek. A do toho hraje harfa... Tedy duní vagony z metromostu.



Jestliže se kačeři s kačenami i svými potomky ocitli na jednom snímku, je to proto, že tyto kačeny divoké, jinak zvané březňačky, nejsou už v městském prostředí příliš divoké. Člověk, stojící u vody, již není presumptivním nepřítelem, avšak krmičem. Proto k němu připlouvá všechna plovavá zvěřina, co je na dohled. (Avšak děje se tak třeba i na Blatným rybníku uprostřed Jizerek...) V tomto případě měly kačky smůlu, neb žádné drobivo jsem neměl. Ale taky měly štěstí, že foťák není puška – či prak.

V našem parku se vyskytuje mnoho různé zvěře. Hlavně psi, lidi a děti. Také šneci, zajíci a hlavně ptactvo nebeské i jezerní. Ne všichni se producírují po asfaltu nebo otevřené hladině. Páreček lysek černých má své hnízdo schované v tůňce mezi rákosím, kde se skrývají černá lysčátka. Možná tuší, že podobně jako kachna divoká jsou i ony lovnou pernatou zvěří. Inu, nikoli v době hnízdění, obvykle.

Posledně jsem básnil o kačenčí lásce – a dostalo se mi komentářů s recepty na pečenou kachnu. Nevím, jestli snaživí hosté nenajdou taky nějaký lysčí recept... Avšak lepší nežli kachna divoká či lyska přičernalá je jistě kachna domácí, i když asi nemá ten divoký šmak...

Ale v našem parku se zvěř nestřílí. Ani lidi se tu dnes nestřílí, už ne, a zatím ne. Stal se luxusní zahradou, kde se nacházejí dokonce veřejné toalety, mám pocit, že po roce 1989 snad první v obci. Zatím jsou zdarma a zatím se tu i zdarma může koulet bowling na dvou venkovních drahách. A taky se tu (zatím zdarma) dá vypůjčit náčiní k minigolfu, který se nachází pár set metrů západněji.

"A to vám vrací?" ptal jsem se paní... dispečerky.

"Ano, vrací. Záloha na jeden kus je 500 Kč."

To je pro dnešek vše. Teď jdu zase být chvíli nacioalistou a užívat si jaro. Pražské jaro. Mou vlast hrají ve Smetanově síni famózní Pražští komorní filharmonici, se svým 29letým dirigentem Jakubem Hrůšou. Živější a srdečnější, než dnes už poněkud zkostnatělá Česká filharmonie!
(I vy si je můžete poslechnout v přímém přenosu na Vltavě.)

Psáno v Praze dne 12. května 2010
 

12 komentářů:

informace řekl(a)...

Šamane, stačí jen říct, vždycky Vám něco užitečného najdu. Chcete recept na kachnu domácí a na kachnu divokou? Prosím, vyberte si aa já Vám ho pak přeložím.
Anatra Ai Fichi
Anatra Ai Funghi
Anatra Al Barbaresco
Anatra Al Calvados
Anatra Al Formaggio
Anatra Al Pepe Verde
Anatra Al Rosso
Anatra Al Sale
Anatra Al Tè
Anatra Al Vino
Anatra Al Vino Rosso
Anatra All'ananas
Anatra All'arancia (1)
Anatra All'arancia (2)
Anatra All'arancia (3)
Anatra All'arancia (4)
Anatra All'arancia (5)
Anatra All'arancia (6)
Anatra All'arancia (7)
Anatra All'arancia (8)
Anatra All'arancia Tedesca
Anatra Alla Birra
Anatra Alla Favorita
Anatra Alla Salsa Di Mandorle
Anatra Alle Arance
Anatra Alle Ciliegie
Anatra Alle Mele
Anatra Alle Olive
Anatra Alle Pesche
Anatra Alle Pesche (2)
Anatra Allo Spiedo
Anatra Arrosto Con Timballo Di Verdure
Anatra Come Piace A Tom
Anatra Con Crauti
Anatra Con Porto E Ciliegie
Anatra Farcita
Anatra Farcita Al Miele
Anatra Farcita Alla Salsiccia
Anatra Farcita Alla Toscana A
Anatra In Agrodolce
Anatra In Salsa Aromatica
Anatra In Salsa Di Acciughe
Anatra In Umido Con Le Olive
Anatra Ripiena Alla Salsa Di Rape
Anatra Selvatica Alla Crema
Anatroccoli Selvatici Agli Aromi
Anatroccolo Al Forno In Salsa Di Marsala Con Patate E Prugne
ANATRA SELVATICA IN UMIDO
ANATRA SELVATICA ALLA CONTADINA
Jen mi nezadávejte hledání jako s tím smradem.

Šaman řekl(a)...

A co lysky? A co Má vlast? Právě začali hrát Z českých luhů a hájů...

informace řekl(a)...

Lyska je v italštině Anatra selvatica nebo Germano anebo také Anatra muta.
Poslechněte si Mou vlast a pak si ten seznam prostudujte.

informace řekl(a)...

Tady máte Atlas divokých kachen, vyberte, která z nich je lyska.

informace řekl(a)...

http://www.agraria.org/anatre/carolina.htm
Promiňte, tady je odkaz.

Šaman řekl(a)...

Ach, ach, ten Smetanův Tábor! Skvělá ukázka české agresivity!
Fulica atra – lyska černá
http://www.naturabohemica.cz/fulica-atra/
Ale jíst to nebudu a nechci! A žádný droboučký lysčata nebudu nahánět...

informace řekl(a)...

http://www.naturfoto-cz.de/photos/birds/eurasian-coot-1255.jpg

fulica atra = folaga italsky

Myslím, že tu folagu tady nejedí.

Já jsem zas viděla televizní politickou debatu, celou v politichese = politické ptydepe a vím toho asi co před tím.

Šaman řekl(a)...

Milá informace: Neznám nikoho, kdo by lysky jedl. Ale střílet se smějí! Stejně jako kachny... (Ale nevím, kdo by je střílel? Když se to smí???)
K politické debatě: Já už je nesleduju. Ztráta času a zbytečné ničení nervů. Měla jste si na internetu (rozhlasová stanice Vltava)raději naladit Pražské jaro! Nic není ztraceno - právě začalo! A Mou vlast budou hrát eště 2x.......
Dobrou! \:-)

informace řekl(a)...

Šamane,
když si najdu http://www.rozhlas.cz/vltava/portal/
pak mám kliknout na Živé vysílání? Jinak mi to dává jen text.
Děkuju.

Šaman řekl(a)...

Nojo, oni to mají poněkud nešikovně nepřehledně. Nejlepší je nejdřív najet na
http://www.play.cz/

Tam je si možno vybrat celý světový repertoár on-line rádií, třeba ta česká:
http://www.play.cz/radia-online

No a tam už je k nahlídnutí třeba zrovna Vltava
http://www.play.cz/cesky-rozhlas-3-vltava

Ono je vlastně možný poslouchat rádia celýho světa, ale fakt je, že nejvíc sleduju Classic FM
http://www.play.cz/radio-classic-fm
(U toho jsem napsal většinu svých textů - a píšu i teď, když pouští v Krámku hudby své oblíbence Rudolf Pellar.)

Poslední dobou ale taky dost poslouchám nové české Rádio Ethno - je tam hodně Afriky, ale i Čechomor nebo naši písničkáři - jinde třeba Radůzu neuslyším...

Spouštím si to přes nabídku WMA klikem na rychlost, kterou můj kabel zvládne - což je ta nejrychlejší... No a protože mám pětikanálovej zvuk, tak mám docela dobrý zvukový vjem.

Pěkný poslech přeju.
\ :-)

STK řekl(a)...

A ten 5.1 systém mě právě Šamane fascinuje jakožto "výrobce hudby":
Točíme zásadně (kromě muziky pro film nebo RAI Italiano, tam točíme v plnohodnotném čtyřkanálu) všecičko ostatní jako dvoukanálové stereo.
K čemu jsou vlastně doopravdy ty další čtyři kanály? Jeden bych pochopil, to je subwoofer pro pořenos basů. Ale ty další tři?
Pravda, cosi jsem si o tom kdysi početl, ba i vyzkoušel na své kartě 5.1 i v hledišti našeho ústavu, ale ať jsem dělal co dělal, vždy to bylo horší, než mé dva aktivní Genelec-y.
Je sice pravda, že za jeden kanál bych měl nový počítač a vlastně je to to nejdražší, co mám v pánském pokoji (kromě mé ženy, kocourů a fotoaparátu - pochopitelně) ale přesto. Každý reproduktor navíc mi poslech jenom zhoršoval. Je snad tak důležité, aby to na člověka "hrálo ze všech stran"?
---
Když před mnoha lety začala kvadrofonie, pochopitelně jsme se na ni vrhli s nadšením. Natočili jsme si 2 inch pás snímek, kde byl na předním páru celý symfonický orchestr a vzadu zpíval v širokém stereooblouku sbor (80 chlapů - Vojna a mír) a znělo to krásně a zajímavě.

I v sále - ale jenom na několika málo místech uprostřed. Pak vždy začal dominovat jeden kanál a celý efekt šel do nenávratna. Takže jsme věc po premiéře přemíchali do sterea a na většině sedadel se to poslouchat dalo.
---
Proto se nezáludně ptám, jak ty falešné multiknálové systémy vnímá člověk mimo řemeslo. Myslím z hlediska "konečného spotřebitele" hudby.

P.S.: Radúza je interpretka (i autorka) mého srdce - přesto, že se mi její styl začíná jevit spíše jako jakási macha. Ale je slyšet, že do toho jde vždy alespoň na 130%. To se pozná.

Šaman řekl(a)...

No, Kocoure, když si to spočítám, tak mám šest repráčků. Dva jsou asi basáky... Zůstaly nám po tom, co se náš synek odstěhoval do nového bytu s novým zvukovým systémem... Už dříve nám s ním na počíatči pouštěl filmy - na což teď já nemám čas. A hezky to vyladil. Takže výsledně je zvuk slyšet skutečně ze všech stran - a prakticky stejně v celém pokojíku - což u stereo nebylo (o kvadrofonii jsem jen slyšel, možná byla i nějaká ukázka při výstavách v Juldě Fuldě").
U sterea byl ten problém, že dobře bylo slyšet jen uprostřed - anebo se sluchátkama (ty mám taky). Teď, co to mám nastavený, tak si na takové jako myši nastavuju jen hlasitost a basy - spokojenost panuje. Lepší než sluchátka!

Prostorový dojem jen velice dobrý.