středa 19. května 2010

Pravicoví voliči, plačte!

Anebo neplačte, a přijděte k volbám. Avšak koho volit? Zde by se spíše hodila otázka "koho nevolit". Na tu je jednoduchá odpověď: Nikoli levicové strany. Nikoli populistické strany. Nikoli lidové strany. A nikoli zelené strany. Nikoli strany, které nechtějí koalovat s pravicovými stranami.  Pak se nám výběr zúží prakticky na dvě partaje:
Starou ODS s "novými tvářemi" anebo novou TOP 09 s tvářemi starými, ba prastarými.

Ódéeska vplouvá do poslední branky předvolebního slalomu s novým volebním lídrem Petrem Nečasem u kormidla. Nebo spíše než u kormidla u čerpadel v podpalubí. Na palubě se jí zatím stále promenují velrybáři.
Takže: Máme my, postižení pravou úchylkou, volit starou ODS s novými tvářemi anebo novou TOP 09 s tvářemi starými?
Topíci mají svého charismatického kapitána Karla Schwarzenberga. Ten sice drží v ruce kormidlo - ale spíše jen to fotografické, bilboardové. Skutečné páky ovládá zloduch Miroslav Kalousek. Velice schopný reálněpolitický politik, lepší než jeho pověst. U vesel na této galji pádlují starostové.
Starostové! Vybraní ve volbách municipálních hlasy obyvatel měst, kteří dovedou nejlépe ocenit jejich zásluhy. Starostové vzešlí prakticky z oné mýtické občanské společnosti, jež se praktikuje u stavění májek a mateřských škol, u pálení svatojanských ohňů s buřty a pívem a pálením si prstů s nepřizpůsobivými občany, v dobách požárů i povodní. Starostové - jak dobře to zní. A v  čele mého volebního - tedy pražského - seznamu má ODS hned dva starosty - Davida Vodrážku a Pavla Béma. Dva manekýny, kteří mi dnes nejsou sympatičtí. V Praze je hlas pro ODS hlasem pro tyto dvě postavy. Místopředsedu strany Vodrážku, který se poslední dobou vypařil. Tedy přesněji toho, co se po několikatýdenním zviditelnění kolem popravy Mirka Topolánka vrátil ke své dlouhodobé neviditelnosti. Pokud by byl schopnější, pokud by měl být skutečně pracovitou osobou, výkonným šéfem ODS, měl by správně zvednout modrý prapor, upadnuvší z Topolových ochablých rukou. No a Pavel Bém ztratil svou důvěryhodnost nejpozději okamžikem politického obratu při hádání kolem Kaplického blobu. Jednak byl ten obrat sám o sobě hnusný, ale pak taky přilákal náš pohled na další pozemkové a jiné podezřelé machinace na pražském magistrátu.
Topíci starosty přímo topí. A nemají na kandidátce Béma. Stavějí na stejném efektu, jako dříve ODA a později Unie svobody: Přitahují pravicové voliče, kteří ODS "nemusí" a různobarevné bolševiky volit nechtějí. Přičemž nakonec v našem volebním systému stejně musí dojít ke "spříznění osudem" a účasti na koalici s původně nevolitelnou ODS. Jedna silná strana však sbírá smetanu d´Hontova systému, neb je na klovacím pořádku první při dobírání křesel po rozdělení celistvých mandátů. Takže součet křesel dvou menších stran dává menší číslo, než kdyby šla do voleb partaj jedna - případně volební koalice! Což však v letošním rozvrkočeném volebním období nenastalo.
Už jsem byl rozhodnut pro to, dát svůj hlas modrým ptákům, když jsem si přečetl ve zdarmých novinách, rozdávaných v metru, celostránkový inzerát pražského magistrátu. Ony ty noviny jsou proto "zadarmo" protože je paltí inzerenti. V tomto případě magistrát. Tedy já - ze svých daní. No a z šesti článků byla v pěti vyzdvižena postava MUDr. Pavla Béma. V šestém zase ředitel pražských dopravních podniků Dvořák. Hle, typický příklad zneužití vedocí role na magistrátě pro volební kampaň jedné partaje! Za městské peníze.
Už jsem byl rozhodnut dát svůj hlas TOP 09, když jsem při jízdě metrotunelem přes Prokopské údolí byl osloven ve vagonu umístěnou reklamou na našeho bývalého stodůleckého starostu Petra Bratského (ODS). Zakládal OF ve Stodůlkách, když to ještě bylo zablácené sídliště. Zakládal ODS. A ti velrybářští hajzlové ho dali až na 15. místo! Tři první polistopadová volební odobí, kdy Bratský starostoval, udělalo ze sídlištního satelitu dřívějšího Jihozápadního města (dnes Praha 13) skutečné místo k životu. Připomínám si to mj. pokaždé, když procházím naším Centrálním parkem. Starosta Vodrážka se pak už jen vezl. A první velká jihozápadní aféra - rozbroje kolem polikliniky Lípa - se udály až za jeho panování.
Takže, když chci volit Bratského, musím volit i ODS - s těmi dvěma bambinoty v čele. Ještěže tu máme kroužkování...
Voliči všech stran, nikoli pouze těch pravicových a nikoli pouze silných, jsou letos vyzýváni k tomu, aby tuto možnost využili v maximální míře. Při kroužkování se svou svobodnou volbou mohou rozhodnout o pořadí až čtyř kandidátů. A tím mohou "vykroužkovat" ty jim nesympatické. K tomu se navrhuje více postupů:
Janouch doporučuje defenestraci tím, že se budou kroužkovat poslední kandidáti na kandidátce. Nebezpečí: Tito lidé bývají na kamdidátce často uvedeni jen proto, aby byla kandidátka skutečně zaplněna, a nemají ambice stát se poslanci. Nejsou na to připraveni! Další doporučovatelé proto navrhují podpořit kandidáty ze začátku druhé poloviny kandidátky. Zaznamenal jsem i zaumný návrh kroužkovat od 7. do 10. místa. Toto vše jsou však pouze mechanické pomůcky. Které nakonec k žádnému "vykroužkování" ani nemusejí přispět. V minulých volbách totiž nejvíce preferenčních hlasů měli právě lídři! U ODS třeba právě Topolánek...
Sám doporučuji vybrat si svého vlastního konkrétního favorita, kterého znáte z přímého či nepřímého kontaktu. A kroužkováním nevolit proti lídrům, ale podpořit tohoto svého kandidáta! Toto je správná pozitivní volba. Protože kroužkovat můžete jen ve volebním lístku strany, kterou podporujete, tak je vám nepřímo doporučováno, abyste do urny vhodili lístek té partaje, ve které je nejvíce vám protivných politiků...

Takže nakonec já osobně budu volit svého oblíbeného exstarostu a poslance Petra Bratského. A už jsem si k němu na pražské kandidátce předběžně našel druhého, tedy druhou: Janu Černochovou, starostku z Prahy 2. Další by mohl být poslanec Boris Šťastný. Tito dva posledně jmenovaní kandidáti jsou zrovna v Praze na třetím a čtvrtém místě - tady je vidět, že nějaké mechanické kroužkování je napytel. Právě kvůli této poznámce jsem je jmenoval - každý kraj má své vlastní Bémy a vlastní Bratské... A taky ještě nejsem rozhodnut definitivně. Tak Bratského znám. A s těmi dalšími mám ještě čas se seznámit - co o nich píše jejich partaj, co o nich píší média - a co o sobě napíší sami. Internet je v tomto nedostižný.
Ale, kdo ví. Volby jsou až za týden, třeba se ještě vyvalí nějaké vlny zdola. Avšak pravicoví voliči, neplačtte! A neplačte ani vy, voliči ne-pravicoví.

Kroužkujte!

Psáno v Praze dne 18. května 2010

34 komentářů:

STK řekl(a)...

Kroužkuju, Šamane, jak Barbora už dávno - a nic z toho. Ale budu kroužkovat dál, protože se pod portrétem pana knížete shromažďují i dost divní ptáci. A "chvístají" mě převelice. Ale někoho zvolit musím, bo jinak...

Co "bo jinak", stejně to dopadne zase blbě. Ale budu mít čisté svědomí, že jsem udělal, co jsem mohl.

Jak řekla moje žena: Kníže je přece fešák a Kalousek je zase vtipný. A havarijní program (TIP-)TOP zní docela rozumně.

Asi mi to bude muset stačit...

Větší vlastenec řekl(a)...

Masochizmus – nemoc pravičáků (1.část)


Jestli si někdo myslí, že jsem se při četbě výše uvedeného článku smál, tak je na omylu. Respektive – nevěděl jsem, zdali mám plakat nebo se smát. Jistě, jako pokrokový, levicově založený člověk bych se mohl plačícím pravičákům řádně vysmát.
Jenže jako každý pokrokový, levicově založený člověk mám silně vyvinutý soucit. A zjištění, že po dvaceti letech urputného budování kapitalismu a demokracie pravičáci pláčí, neboť se jim jejich sny sypou pod rukama ...

Zkusil jsem se vcítit do mysli takového puncovaného pravičáka : "Tak, jsem pravičák, a kdo je víc ? Jen já, a víc už nic ! Svět je džungle, zabíjím slabší, abych se nažral, prchám před silnějšími, aby mne nesežrali. A baví mě to, baví jako rallye v bahně, golf a paintball dohromady, protože přesně tohle jsem chtěl, ty vole, když jsem zvonil klíči během Velké listopadové kapitalistické revoluce.
A teďka jsou volby jako, takže koho teda jako volit ? No nějakýho kapitalistu, že. Ale já přece nevěřím žádný partaji, protože každou partaj vedou lumpové. Já to musím vědět, protože vedu podnik, a jsem taky pěknej hajzl.
Takže jak to kruci udělám ? Můžu zakroužkovat na volebním lístku štyry preferovaný kandidáty. Fajn. Ale já o nich přece nic nevím; teda vím jen ty reklamní kecy. Ach jo. Já budu brečet asi.
Ale ne, nebudu. Jsem chlap, jsem alfa samec, jsem MBA a Mgr.
Takže – nevolím ty první na kandidátce, to jsou ty hajzlíci. Nebudu kroužkovat ty z konce. To jsou blbouni. Protože nikdo, kdo není blboun, by se přece nenechal zapsat až na konec, jen do počtu, že jo ?
Takže teda vezmu střed; každýmu kandidátovi z toho středu přidělím číslo od 1 do 6, a budu házet kostkou. Ty vado, já jsem kůl ! Já jsem king !"

Samozřejmě, jde to i jinak. Inteligentnější pravičák nehází kostkou, ale napíše si na výběr těch čtyř „zakroužkovatelných“ z cca šesti možných nějaký prográmek.

Krátce řečeno, drazí pravičáci, po dvaceti letech budování kapitalismu a demokracie jste zase v prdeli, jako v r.1938.
A jestli si myslíte, že nejste, tak si ještě jednou přečtěte výše uvedený článek Velkého Šamana.

*************************************************

Asi se ptáte, proč s vámi vůbec marním čas, že ? Inu proto, že jsem vlastenec snad nikoli nejmenší. A nezapomněl jsem, kam jste dovedli naši vlast v roce 1938.
Jen proto, aby k nám nepřišla slavná Rudá armáda, aby u nás nezvítězil spravedlivý společenský systém, tak jste prodali naši vlast fašistům. A za pár let nato jste – zase – brečeli, když jsme vám znárodnili výrobní prostředky, když jsme vás spravedlivě potrestali, a poslali do pracovně-převýchovných táborů k esesákům a jiným podobným zločincům.

Větší vlastenec řekl(a)...

Masochizmus – nemoc pravičáků (2.část)


Člověk by řekl, že chybami se učí i pravičák.
Člověk by se mýlil : Pravičák chyby opakuje.
Pravičák se chystá volit zrádce národa a vlasti : ODS a TOP09

ODS se dosud nedistancovala od velezrádného projevu pana Topolánka : "Zradili jsme svobodu a posloužili tyranii, když jsme po válce zatočili nejprve s právy Němců, pak s právy kapitalistů a nakonec se všemi našimi individuálními svobodami, které se příčily nově nastupujícímu kolektivismu."
Viz např. http://www.novinky.cz/domaci/193104-topolanek-svoboda-je-nyni-ohrozena-podobne-jako-v-roce-1948.html

TOP09 vede oficiálně knížepán Schwarzenberg. Lidový soud bude muset nejdříve zjistit, zdali pan kníže je Čech, a tudíž vlastizrádce, nebo Němec, tudíž nepřítel.
A pak teprve trestat za toto prohlášení :
"To, co se v roce 1945 stalo, přirozeně bylo vyhnání," reagoval Schwarzenberg na otázku, zda akceptuje, když sudetští Němci hovoří o "vyhnání". "Je nesmysl to popírat. Byl jsem vždycky pro to, aby se věci nazývaly pravým jménem."
Viz např. http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/neslo-o-odsun-nybrz-vyhnani-mini-schwarzenberg_7346.html

*************************************************

My voliči levice tyhle problémy nemáme. Naše Strany nikdy nepošpinily ústa ani hruď falešnou řečí (naši starší členové umějí jen rusky), a stojí neochvějně na stráži míru a pokroku. Prostě – zanedlouho po našem vítězství bude naše vlast opět před vpádem Němců a Američanů zajištěna tak dobře, jako byla po celé první období budování socialismu.


Odmítněme nehorázné požadavky sudetoněmeckého landsmanšaftu ! Žádný Němec nesmí mít možnost koupit si v naší vlasti nemovitost !***Volte ČSSD a KSČM !

liberal shark řekl(a)...

Já jsem si toto dilema vyřešil radikálně. Budu volit stranu svobodných.

Kresinka řekl(a)...

Je to malér, no. Taky budu kroužkovat, nemám to jednoduché, z TOPky i ODS bych si vybrala, s jednou jedinou mám problém. Nějak to vyřeším, ale výsledný efekt bude stejně plichta, jako vždycky a jako už skoro všude v Evropě. Půlka je nás zkrátka pravých, půlka levých. Jen ti hajzlíci jsou ve všech partajích !

Jan Majer řekl(a)...

Nechci nikomu doporučovat koho volit. Dovolím si pouze říci že nepatrné úlitby ve formě dětských hřišť jsou nesrovnatelné s masivní devastací ploch veřejného vybavení. Parkovací možnosti jsme zdědili po minulém režimu a ODS je systematicky likviduje. Tyto a mnoho dalších radničních darebáctví občany Prahy radikalisují. Na Praze 13 se občané sdružili do Spolku občanských sdružení občanů Prahy 13. Ve čtvrtek, dne 20.5.2010 pořádáme u stanice metra Lužiny demonstraci na kterou jsme pozvali i oposiční demokratické strany. Přijďte abyste viděli a slyšeli.

http://osbellus.webnode.cz/news/demonstrace-u-metra-luziny-20-5-2010/

Jan Majer řekl(a)...

Zapoměl jsem uvést čas demonstrace. Koná se u stanice metra Lužiny 20.5.2010 v 18.00

Anonymní řekl(a)...

Problém je, že kromě o své vlastní domovské obci nemám vlastně žádné relevantní informace. Tak třeba Jančík - no to je figura, že by se s Paroubkem mohli vzít za ruce. Tak se ptám Smíchovských, a vida - oni ho nehaní, dokonce chválí! Chalupu ODSka vyobcovala z vedení - a přitom na vlastní oči vidím, jak jím vedené Dejvice vzkvétají. Tak nevím, Bém v parlamentu uvolní místo Blažkovi v Praze - a ten rozhodně není špatný. Dub v zahraničním výboru udělal dost práce, tak ať pokračuje. Ale z agitace se dozvím jen připitomělá hesla - no, ještě mám vlastní rozum, budu kroužkovat ty, co znám (a tak bývalí družstevníci jsou ochotni volit ksichty známé z obrazovky stejně, jako by si nechali Chudíkem operovat koleno). Ach jo.

Anonymní řekl(a)...

není koho volit,poté,co strana Ježíš je Pán odstoupila z voleb,není koho volit

Anonymní řekl(a)...

Ale notak, co se týče programů, tak z úvahu stojí např. Občané.cz, Suverenita, Pravý Blok, Suverenita, Svobodní. Jenže jsou tu dva momenty: stávající parlamentní partaje už svoji možnost dostaly a a neobstály, jedna vedle druhé, a pak ten zprasenej volební zákon, který mne nutí ne volit, co považuji za kvalitní, ale strachovat se, aby můj hlas byl započítán pro mnou voleného a ne rozpočítán pro ty, kterým bych ho nedal ani náhodou. Takže jsme to doma udělali půl na půl. jeden na tutovku TOPce a druhej hazardně jedné z těch výše vyjmenovaných. A teď do něj!

Karel řekl(a)...

To je snad poprvé, kdy se Šamenem nesouhlasím už na závěr prvního odstavce. Je podmínky splňuje několik několik partají např. Občané.cz, Pravý Blok, Svobodní, snad i ta Suverenita.

I.K. řekl(a)...

Jane Majere, nejste trochu mimo? Tyto volby přece nejsou komunální.

Karel řekl(a)...

Jsem tak rozhozen šamanskými úvahami, že klepu víc chyb než obvykle. Sorry Šaman, jeho podmínky

Občan řekl(a)...

I. K. připomíná veledůležitou věc. Z toho úhlu jsou i ti jakžtakž doporučeníhodní starostové na dvě věci. Jen si vzpomeňte, jak byl úspěšnej Čunek dole na okrese a jak to bylo v Parlamentu/vládě. Nezapomeňme, že se volí do ÚSTAVODÁRNÉHO SHROMÁŽDĚNÍ!!! Jinak si pěstujeme poze porcovače medvěda!...

I.K. řekl(a)...

Anonymní (11:30), Informace o kandidátech,které neznám, hledám na jejich oficiálních strákách, kde bývá i odkaz na jejich blog. Obojí tyto zdroje informací dohromady jsou docela vypovídající.
(I já jsem slyšela od lidu smíchovského chválu na Jančíka.)

I.K. řekl(a)...

Občane (14:35), myslím, že nám Šaman nedoporučuje volit šmahem starosty, ale uvádí je jako příklad lidí, se kterými míváme většinou nějakou osobní zkušenost. U nás dříve starostoval Bratský, teď Vodrážka, což mi umožnilo oba dostatečně poznat. Bratského budu samozřejmě kroužkovat. Doufám, že nás takových bude alespoň tolik jako posledně, a že Vodrážku zároveň dostatečně odsuneme..

I.K. řekl(a)...

Po dlouhém a důkladném promýšlení jsem dospěla k závěru, že u těchto voleb je pro mne nejdůležitější udělat všechno pro to, aby se nedostala k moci levice, ztělesněná Paroubkem. Ani velkou koalici nechci. Chci koalici pravicových stran. Proto nebudu hledat žádného Mirka Dušína. Dala-li bych hlas Straně svobodných občanů, jejíž program mi je nejbližší, která ale nemá naději se do sněmovny teď dostat, snížím počet hlasů pro pravici v parlamentu a přispěju k novému roku 1946. Takže mi zbývá ODS a TOP. TOP volby určitě nevyhraje, ani když jí dám svůj hlas. ODS by se to třeba mohlo podařit. Dám jí svůj hlas a současně budu mít možnost kroužkováním se pokusit odsunout ty kandidáty, kteří mi nejvíc v ODS vadí.

Mudrlant řekl(a)...

K diskuzi o snížení státního dluhu. To Vízek.
Ve spolučnosti, která si říká demokratická je státní dluh zákonitostí. Přece nelze odevzdat ve volbách moc protivníkovi s plnou erární kasou, to by udělal jen blb. Protože se vládnoucí strana snaží udržet u koryt pravidelně před volbami sype ptáčkům a tak dluh rostu ať vyhraje ten a nebo ten, voliče pak praštíme koštětem. Růst platů se vyrovná nenápadně trochu rychlejší inflací a přitroublými voliči zas lze manipulovat ať sliby zářných zítřků, nebo osvědčeným jezuitským strašením. Čus bambus

STK řekl(a)...

Jakožto málo zarytý pravičák prostě musím, ač nechci, souhlasit s ne nejmenším Vlastencem.

Nejednotnost, neschopnost jednotného názoru na věc, jakási podivná "svoboda" názorů způsobuje, že se pravice při volbách nesjednotí, zatímco levice, bude jednotně a jednolitě volit např. př. př. Paroubka. A ti, kterým je presumptivní premiér málo revoluční, pak KSČM. Ale to je jedno, prašť jako uhoď, čili udeř jak bouchni. Protože vrána vráně oči nevyklove. Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Jak se do lesa volá, tak vyjde hajný.

Prostě - ti nedokonale zarytí pravičáci zapomínají, že pro neopodstatnou, směšnou osobní svobodu vlastně jednají přesně tak, jak doporučuje Vlastenec.

(A není to v našich moderních dějinách poprvé a zdá se, že ani naposled.)

barbucha řekl(a)...

Bodejť by si Jančíka na Smíchově nechválili:

Lidovky cz.:"Jančík rozdá nájemníkům 10 milionů. Je to populista, říká TOP09
10. února 2010 11:59, aktualizováno 17:43
PRAHA - Radnice Prahy 5 dá všem nájemníkům ve svých obecních bytech letos slevu na nájemném ve výši 5000 korun, řekl dnes novinářům starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS). Městská část má podle něj 2200 až 2500 bytů, sleva na nájemném radnici vyjde asi na 10 milionů korun. Nájemné v obecních bytech se přitom letos oproti loňsku nezvyšuje.

Nájemníci obecních bytů dostanou pětitisícovou slevu ve dvou splátkách pomocí složenky. Pro peníze si budou na poštu chodit v dubnu a září, tedy v termínech těsně před parlamentními a komunálními volbami."

Lubosh řekl(a)...

Jak kvalifikovaně nevolit:
====================

Ve svém okolí se stále častěji setkávám s názorem, že všichni vrcholní politici jsou lháři, lumpové a zloději a je úplně jedno, jakou barvu mají - jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet... a z tohoto důvodu není třeba chodit k volbám, protože se tím stejně nic nezmění.

S první částí tvrzení lze částečně souhlasit, i když se v každé straně zcela jistě najdou čestní a možná i nezkorumpovatelní lidé, kteří budou místo mastění si vlastních kapes více hledět na splnění programu své strany. Především proto bych všem potenciálním nevoličům doproručil vzít v úvahu iniciativu "Vyměňte politiky" (http://www.vymentepolitiky.cz/).

Není ovšem pravda, že východiskem je nejít k volbám. Člověk, který nevyužije svoji jedinou možnost změnit či alespoň posunout řízení státu a veřejných záležitostí pak nemá právo v hospodě nadávat na poměry, protože pro jejich změnu neudělal vůbec nic. 

Každý, kdo nejde k volbám, rozdělí de-facto svůj hlas mezi všechny kandidující strany. Ten, kdo opravdu nechce volit žádnou ze stran se naopak k volbám musí dostavit a odevzdat neplatný hlas - jedině tak nevolí opravdu nikoho. Způsobů, jak vyrobit neplatný hlas je nekonečně mnoho - od znehodnocených lístků, zaškrtnutí více kandidátů, více lístků (tyto způsoby moc nedoporučuji - možnost manipulace v komisích), přes umístění do obálky kusu toaletního papíru, obrázku s kosočtvercem nebo čímkoli jiným až po nejjistější způsob - prázdná obálka. Čím více bude neplatných hlasů, tím menší budou absolutní výsledky stran, což může dokonce některé strany eliminovat.

Luboš Rampa

Šaman řekl(a)...

Neplatný hlas se nepočítá. Nelze tím dosáhnout ničeho, jen přidělat práci volebním komisím. Doporučuji si přečíst Zákon o volbách do Parlamentu České republiky č. 247/1995 Sb.:
http://www.psp.cz/docs/texts/1995-247.html

§ 40
Zjišťování výsledku hlasování okrskovou volební komisí a zvláštní okrskovou volební komisí

(3) Okrsková volební komise nebo zvláštní okrsková volební komise vyjme obálky s hlasovacími lístky z volební schránky. V případě, že bylo okrskovou volební komisí na výslovnou žádost jednotlivých voličů použito i přenosné volební schránky, okrsková volební komise otevře přenosnou volební schránku, vyjme z ní úřední obálky s hlasovacími lístky a obsah schránek smísí.
Jiné než úřední obálky okrsková volební komise a zvláštní okrsková volební komise vyloučí. Vyloučí i hlasovací lístky, které byly nalezeny ve volební schránce, popřípadě přenosné volební schránce bez úřední obálky. Okrsková volební komise nebo zvláštní okrsková volební komise spočítá úřední obálky a porovná jejich počet se záznamy ve výpisech ze stálého seznamu a zvláštního seznamu.

(4) Po vynětí hlasovacích lístků z úředních obálek okrsková volební komise nebo zvláštní okrsková volební komise rozdělí a sečte hlasovací lístky, které byly odevzdány pro jednotlivé politické strany, politická hnutí a koalice, přičemž vyloučí neplatné hlasovací lístky. Dále sečte přednostní hlasy, které byly odevzdány jednotlivým kandidátům.

Četli jste a chápete čtené? Volební komise vyloučí neplatné hlasovací lístky! Teprve pak se počítá. Volební výsledky vzejdou pouze z platných hlasů; tím se zamezí právě tomu, aby se některé straně snížil podíl ze všech hlasů pod 5 %.

Občan řekl(a)...

pro I. K.
takhle jsem to z ODS vydržel dlouho. Šanci dostali. Ale nevážili si jí. Nevím, co mne hněte víc, zda obrat o 180 stupnů v případě Lisabonské smlouvy nebo jiné kličky.

Tento strach neznehodnotit svůj hlas je projevem českého přizdisráčského (nevelkorysého) rádobyrealismu. Sorry.

Michal řekl(a)...

Neplatný hlas = žádný příspěvek do kasičky nějaké strany. To chtěl asi pan Rampa říci.

žibřid řekl(a)...

Několik matematických zádrhelů a jejich řešení:

1/ Neplatný hlas, pokud by měl nějakou váhu, by znamenal prázdné sedadlo v parlamentu. Což je nesmysl, takže z tohoto hlediska neplatný hlas je stejný jako nehlasovat vůbec.
2/ Nehlasující a neplatné hlasy se nerozpočítávají - prostě se jen ignorují. Je to zhruba tak, že kdo nehlasuje, ani neexistuje. Rozpočítávají se hlasy odevzdané a platné.
3/ Neplatný hlas neznamená, že se od příspěvků nějaké (které?) strany odečte nějaká částka. Příspěvky dostane ta strana, která překročí (nevím přesně, ale myslím, že) 3% z odevzdaných a platných hlasů.

V podstatě to nesouvisí ani tak s volebním zákonem, jako spíše s logikou věci.

žibřid řekl(a)...

S.T.K., to máte těžké. Je v pravicové přirozenosti nepodléhat kolektivismu, takže žádné sjednocení se na pravici konat asi nebude. (To leda že by ta pravice byla zároveň nějak totalitní, ale předpokládám, že máme na mysli pravici demokratickou.)

Větší vlastenec řekl(a)...

Drazí odpůrci zahnívajícího kapitalismu a do morku kostí prohnilé demokracie, prosím :
Jestli nechcete hlasovat pro jednu z našich dvou bratrských stran, tak dejte na opravdu SKVĚLÉ rady občanů Jana Majera a Luboše Rampy.

Pomůžete tím návratu spravedlivého společenského zřízení téměř stejně, jako kdybyste nás volili.

Děkuji vám předem jménem pracujícího lidu.


NEVOLÍŠ, ZAPLATÍŠ : 14.612 Kč za zpáteční letenku do New Yorku. 28.května ZASTAVME TOP09 & ODS ! *** Volte ČSSD a KSČM !

Myslící občan řekl(a)...

Jak věštecky předvídá Větší vlastenec,
ano nastanou nové časy, hlavně pro ty mladé, co dosud nepoznali blaho socializmu.
Do výbavy dostanou od svých rodičů nový traktor aspoň 80 koní, luxusní BMW vyšší řady, ...
Až se soustruh roztočí na 4000 ot a mechanika zachrochtá, budou lítat jiskry jak hejna vos.
Zazpívá Svazarm ovcí
Zapívají i sestry karmelitky ... Náš Příteli, v tobě je všechno, zem i nebe samé, i ten květ
Zvolají naši obránci Chopte se svých mečů. Kde jsou vaše zbraně? Kdo není s námi je svině!

Anonymní řekl(a)...

Proč nebudu volit ODS?
http://zpravy.idnes.cz/odhalila-skandal-na-pravech-v-plzni-za-to-ma-predsedkyne-komise-skoncit-1mv-/studium.asp?c=A100519_230647_domaci_iky
Tento hnůj není představitelný v žádném jiném koutě Evropy, jenom ve třetím světě. Kindl si vesele cintá do vousů za prašule ČEZu a karavana jede dál! Já chtěl vidět Němce, Jančíka a Grosse bez titulu rychloJUDr. :)
Kam budem po zvolení RaJského vůdce směřovat? Nic pěkného mě nenapadá. Stávající svoloč zůstane u koryta jen se prohodí modrá za oranžovou!

fana řekl(a)...

ods je pravicova strana ?sladek je republikan ?sou to pouhe nazvy

I.K. - 2 Anonymní (13:28), občane (8:52) i jiní řekl(a)...

Opravdu jsem hluboce přesvědčena, že není v této době nutné hledat "Mirky Dušíny", ani nechat sebou zmítat vyráběnými aférami. Je ale nezbytné, je-li nám důstojný a svobodný život milý, udělat všechno pro to, aby se teď Paroubek s levicí nedostal k moci!!! Nechci znovu prožít "normalizaci"! Copak nevidíte, kam ten člověk směřuje? Všechno ostatní je proti tomuto nebezpečí malicherné!

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím, že se před volbami opravdu "nádherně" projevuje čecháčkovství ve své nahotě, hašteření, kupčení, závisti a osočování... Měl jsem příležitost nějakou dobu praovat v zahraničí, dost vzdáleném. Všechny ostatní národy držely pohromadě, jen Češi pletichařili, podráželi se...nic je nespojilo.
Až bude pozdě i tady, pak teprve se snad objeví jednota.
Tož kroužkujme a volme.
To hlavně!

Garat řekl(a)...

Už se to blíží, předvolební haštěření brzy přejde v povolební půtky, kdy se ještě lépe ukáže, že současní politici nejsou schopni efektivně řídit tento stát. Jít k volbám zjevně nestačí, ale stát se politikem většina rozumných lidí nechce a často ani nemůže. Nicméně pokud se lidé dokáží mezi sebou domluvit, jistě najdou nějaké smysluplné řešení. Stále věřím, že stačí dobrá vůle, dát o sobě vědět, setkávat se, diskutovat a snažit se navzájem si porozumnět. Najde se pár lidí, kteří by byli ochotní začít, abychom vytvořili nějakou platformu a dali ostatním naději, že to má smysl?

Šaman řekl(a)...

K tématu viz i dnešní článek Společně na klandru

http://samanovodoupe.blogspot.com/2010/05/spolecne-na-klandru.html