neděle 2. května 2010

ŠAMANOVO DOUPĚ 2006: Multidiktátor Paroubek

Bonaparte, Mussolini, Hitler, Husák, Putin? Jiří Paroubek samozřejmě není nikdo z nich. Je to Buldozer, který se chystá zahrnout demokracii do hromadného hrobu!
*************************************************************
O Paroubkovi jsme toho už napsali dost. Že se chová jako císař Napoleon Bonaparte. To když nedlouho po svém nástupu na premiérský úřad dal najevo, že nejvyšším hlavounem v tomto státě je on, a ne nějaký prezident. A když bude Klaus zlobit, že mu zatrhne státní návštěvy zahraničí.

Pan premiér bývá také přirovnáván k fašistickému italskému vůdci. Nejde jen o jeho "duceovské" chování, ale zejména o to, že stejně jako Benito Mussolini zneužívá ke svým politickým záměrům odbory.

Chudák Paroubek si o sobě musel rovněž přečíst, že je "führer". Protože podobně jako kdysi Adolf Hitler používá pro své záměry bezskrupulózní persony typu D.Ratha.

Našemu současnému předsedovi naší současné vlády se rovněž nadává do "bolševiků". V partaji (komunistické) nebyl - stejně jako nebyl ve straně fašistické či nacistické, ale svými výroky, vrhanými na hlavy určitých "pisálků" nápadně připomíná Gustáva Husáka z roku 1969 a Milouše Jakeše z roku 1989.

Se všemi těmito přirovnáními souhlasím, a také jsem je už většinou užil. Ale štěkající novinářští psi si zatím nevšimli ještě jednoho Paroubkova vzoru. Napadlo mě to až nyní, po malé rošádě, která přivedla podnikatele Tomáše Pitra zpět na dosah české spravedlnosti. Po předchozí velké rošádě zmizel v zahraničí jiný podnikatel, Radovan Krejčíř, a to za okolností, z nichž se zdá, že to bylo za pilné spolupráce bezpečnostních orgánů. Když soudce Petr Novák nyní práskl nejmenovanou tajnou službu, že mu podvrhla informace, na jejichž základě vydal mezinárodní zatykač, skládačka doklepla. Je evidentní, že tato desinformace měla za úkol vyhnat Pitra z naší země.

Jako "nepřítele státu", jak ho veřejně pan premiér označil. Nepřítel státu by pak nemohl vypovídat třeba před vyšetřující komisí českého Parlamentu. Nemohl by tak dobře projevit svůj údiv, že komise se zabývá nějakými žabařskými "pěti v českých" - a ne podstatou celé privatizace Unipetrolu. A nemohl by hájit svoje ekonomické zájmy, které utrpěly při násilném obsazení IPB. Proti ekonomickým zájmům státu, dejme tomu.

Z USA se nyní vrátil i další podnikatel - Jiří Syrovátka, který byl spolu s Pitrem odsouzen - stejně jako on nepravomocně. Nemyslím si, že by všichni jmenovaní podnikatelé byli nějaká jehňátka. Ale často nejednali jinak, než jednal stát. Často "stát" (vedoucí politická strana) řeší problémy v podnikatelské sféře stejně špatným způsobem, to značí, stejným nedodržováním či obcházením zákona. Ale toto je horší, neboť stát v tomto případě zneužívá své moci.

Právě to oblíbené mediální slůvko "miliardář" mě přivedlo k poznání, že Paroubek se vyrovnává s ekonomickými "nepřáteli státu" stejně jako ruský vůdce Putin se svými "oligarchy"! Novodobý ruský car likviduje své "nepřátele státu" podobným způsobem. Ale nejde mu o to, aby potrestal jejich zločiny - jde mu o to, aby zničil jejich politickou moc. Nejde mu o demokracii, ale aby se sám mohl samoděržavě chopit moci.

Stejným způsobem, jako proti "miliardářům" postupuje Paroubek i proti svým politickým odpůrcům. Takto jednali socialisté už za Grosse a Zemana. Milan Schreiber byl jednak "tunelář" a jednak příznivec a přispěvatel ODS. Ze šesti odborných posudků vybral soudce sedmý - od člověka, kterého měla policie zaháčkovaného jinde. Teprve později přišly vrtulníkové převozy sprostých podezřelých a policejní odposlechy a šťourání v kontech předsedy opoziční strany. Podobně bylo zneužito státní moci proti Vladimíru Hučínovi. (A Gross se za to ani nestydí.) Politický Paroubkův příkaz aby policie zmlátila "hašišáky" na CzechTeku nešlo přeslechnout. Snad jsme ani nezapomněli, že ministr Bublan se při této příležitosti několikrát veřejně dopustil lži!

Už to vidíte taky, že jde o zneužití státních orgánů proti politickým odpůrcům jako v Rusku? Nejde o chytání "miliardářů", ale o nebezpečné ohrožení demokracie! A tím, kdo pilně pracuje na její demontáži je sám premiér. Premiér, který se do čela vlády nedostal po demokratických volbách, ale po neúspěších a skandálech svých stranických předchůdců.
Bonaparte, Mussolini, Hitler, Husák, Putin? Jiří Paroubek samozřejmě není nikdo z nich. Je samotnou trestí těchto diktátorů. Čouhá to zjevně z jeho výroků, z jeho chování i z jeho jednání. Musíme si na něj dávat pozor! Je to multidiktátor.

Naštěstí stále ještě máme nezávislé (i když zaujaté) novináře, stále máme nezávislé státní zástupce a nezávislé soudce, máme stále ještě opoziční strany, máme svobodně volené poslance a senátory. Máme demokracii.

Tak si ji nenechejme zahrnout do hromadného hrobu žádným Buldozerem!

Psáno v Praze dne 9. ledna 2006, vyšlo na NP den nato.
***********************************************
V archivu zůstala zachována tehdejší diskuse

11 komentářů:

STK řekl(a)...

Je velmi mrzuté Šamane,
že na úvaze není třeba po čtyřech letech nic podstatného měnit. Ba i diskuze by zcela uspěla i dnes. Pár jmen sice přibylo, pár z nich už spadlo do propadliště dějin, ale kostra úvahy pevně drží.

To, co mě zaráží: Ano, pan presumptivní premiér přítel Paroubek je téměř přírodní úkaz. Něco jako bažina. Ale najdou se lidé - a není jich zrovna málo - kteří budou samou existenci bažiny popírat a půjdou vesele vpřed za mámívými bludičkami nesplnitelných slibů.

Špatné je to, že do bažiny napochodujeme v "sevřeném tvaru" nakonec všichni. I ti, kteří ví, že ty bludičky jsou jen tlející dřevo nebo bahenní plyny.

Takže: Je chyba v panu Inženýrovi J.P.? Nebo spíše v nadúrodě blbců v české kotlince?

Větší vlastenec řekl(a)...

No, vážený STK, já jsem bytostný optimista. Takže se snažím na Vaší charakteristice našeho př.Předsedy najít něco dobrého.

Víte, náš př.Předseda vidí sám sebe jako orla. Mocného a krásného orla, vznášejícího se vysoko, převysoko, a přesto majícího přehled o všem, co se dole jen šustne.
A Vy - bažina ...:-(((

Ale dobře; bažina je přece také užitečná. Zadržuje spoustu vody, zvyšuje retenční schopnost krajiny. Je domovem řady tvorů, z nichž někteří jsou i lidskému oku příjemní. Je-li bažina rozlehlá a neprostupná, povzbuzuje lidskou fantazii k vymýšlení různých (hrůzných) bájí; každopádně vzbuzuje respekt.

Takže presumptivně pozitivní resumé : Když tedy ve Vás nevzbuzuje respekt Předseda-orel, respektujte alespoň Předsedu-močála.

*********************************************

Ještě bych chtěl podotknouti, že našeho př.Předsedu bude volit i celá řada lidí, jež nepočítají se splněním našich předvolebních slibů.
Zato najisto počítají se splněním slibu sice nyní přímo nevyřčeného, leč jasně patrného od vstupu Bimba Zemana mezi porcelán české politiky : se slibem pořádně zkrouhnout "obyčejné" bohaté.
Ne tedy nějaké bájeslovné miliardáře - naši průměrní voliči stejně těžko rozlišují Kelnera, Bakalu či Babiše od Džejára z Dallasu. Naši voliči prostě doufají, že př.Předseda zkrouhne lidi z jejich ulice. Ty zloděje, kteří si v posledních letech opravili dům, postavili bazén, přistavěli garáž, mají v ní nové auto za statisíce.
Že zkrouhne jejich bývalé kolegy, kteří, přes jejich důtklivé varování, před lety odešli z fabriky a založili si vlastní podnik; a dnes, všiváci, se mají dobře.

Každý z našich voličů někoho takového zná, jeho manželka mu jej připomíná v hádkách ("Proč jsem si já blbá nevzala X.Y. ?!").
Každá naše volička má nějakou bývalou spolužačku nebo bývalou kamarádku, která se vyšvihla. Už má dost jejího vyprávění o dovolené v nějaké exotické Tramtárii, o nové kožené sedačce, o novém a ještě mladším milenci. Už jí děsně s..e jen vidět její nové auto, šaty, boty, vlasy, kabelku ...

Tihle lidé nám dají své hlasy. Můžeme snad zklamat jejich očekávání ?
Prostě - čeká nás radostná doba.
(Na konci naší ulice stojí nová vila majitelů soukromé školy : krytý bazén, v garáži velký černý Mercedes + suprmotorka, na parkovacím místě stříbrná Octavia. Splácejí hypotéku. Už se těším na obnovení bezplatného školství.)

*********************************************

Jak často deklamoval můj s.dědeček, sociální demokrat od r.1919, komunista od r.1948 :

Však na pány v krytém voze
taky někdy trhne,
jednou se jim kolo zláme
jindy vůz se zvrhne !

***Volte ČSSD a KSČM !***

informace řekl(a)...

Při samém Kozlovu
běží tam přes vodu
silnice:
řeka je hluboká,
prudká a široká —
Blatnice.

Ach běda, na brodu
zlou měli příhodu
zrovna dnes;
kočár se rozbořil,
a panstvo vyložil
měkce kdes.

Sedláci v půnoci
z těžké se roboty
vrátili;
z rákosí brahního
jsou pana vrchního
páčili.

informace řekl(a)...

Můj dědeček zas zpíval:
Pepi koupil kozu a pětku za ní dal
a přivázal jí k vozu a někdo mu jí vzal.

A venku bylo světlo a v chlívě byla tma
a Pepi místo kozy tak podojila psa

Pepi, ta koza nedojí
Pepi, ta za nic nestojí

Šaman řekl(a)...

A můj dědeček Hejtmánek zas, když přežil chemický útok v Itálii, po návratu z Velké války vystoupil z církve a vstoupil do sociální demokracie.
A v roce 1948 se stal komunistou - ani nevěděl jak. Fúze stran KSČ+ČSSD se konala bez vůle jejich členů totiž (to pro ty mladé). Ale jen do té doby, než přišly prověrky. Protože prý u prověrkové komise nevěděl, kdo to je nějaký Marx, byl vyloučen...

informace řekl(a)...

Jedno předvolební poučení:
Ezop: O žábách
Prvních časův, když žáby byly beze vší starosti, žádného se nebály, v lužích a jezeřích přebývajíce, od žádného sužovány nebyly, samy mezi sebou neužitečně se pohnuvše, aby s křikem a s žádostí před Jupitera předstoupily, na tom se snesly, aby od něho krále žádaly, kterýž by vinné trestati uměl. Té žádosti jejích zasmál se Jupiter a prosby jích nepřijal. A ony potom opět k němu volaly, když jim žádné znamení dáno nebylo, že by žádost jejich uslyšána byla, a ještě více nežli prvé křičely, vřeštěly a kukaly. Dobrotivý Jupiter sprostným a nevinným žabám na žádost jejich svrhl klápet a do močidla jim jej pustil. Zvuku a plesknutí jeho všecky lekše se, kamž která věděla, prchaly. Potom jedna vystrčívši hlavu z vody, aby nového krále uhlídati mohla a jej poznati, porozuměvši tomu, že by klápet byl, svolala všeckny jiné žáby, aby na toho krále pohleděly. Některé s velikým strachem a s třesením plynuly a nového krále pozdravovaly, však s bázlivým srdcem to činily. Porozuměvše pak tomu, že v něm duše není, vskákavše na něj, poznaly, že dřevo bylo: tu teprvá nohami po něm šlapaly. A zase s velikým křikem na boha Jupitera žádost vzložily, aby je králem obdařil. Tu teprvá Jupiter dal jím čápa, ten je jednu po druhé mordoval a ony plačíce a toho želejíce až k nebi hlasy své vztahovaly, volajíce: "O bože Jupiter, spomoz nám, aneboť všecky zahyneme." On odpověděl jim: "Když jste krále žádaly, já jsem vám ho dáti nechtěl. Po druhé jste žádost na mne vzložily, tu jsem vám dal milostivého a dobromyslného, toho jste potupily, jím jste pohrzely a nohami jste po něm šlapaly. Potom jsem vám dal na vaši přílíšnou a neslušnou žádost tohoto krále, kteréhož nyní máte, toho míti musíte, neb jste dobrotivého sobě vážiti neuměly, aniž jste ho také snésti mohly, aneb sobě zachovati uměly."

informace řekl(a)...

A nakonec Kratičká modlitba

Pane Bože, zachovej
naše oseníčko;
ke žni hojné požehnej
zlaté obilíčko;
před zlobou nám ostříhej
i před ohněm střechy;
k dlouhým věkům dochovej
všecky věrné Čechy!

informace řekl(a)...

Dobrá, poučili jste se z předchozí Ezopovy bajky o žabím králi? Záleží na vás, abyste nebyli tak hloupí jako ty žáby. Krále si volíte vy, když zastrkujete volební lístek do urny.

A teď ještě jednu bajku o volovi a žábě. Tady taky záleží na vás, aby ta žába skončila jako v té bajce.

Žába a vůl (Ezopovy bajky)
Žába spatřila na pastvě vola a uvažovala:
- Kdybych pořádně nafoukla svou vrásčitou kůži
,určitě bych vyrostla jako ten obrovský vůl.
Několikrát nabrala dech a zeptala se dcerky:
- Co myslíš, poupátko moje, jsem už velká jako ten vůl?
- Nejsi, maminko, řekla žabka.

Stará se nadmula ještě víc.
Když sklidila stejnou odpověď, nafoukla se potřetí,
ale praskla a zdechla.

Veliká pýcha - malý pán.
Nenadýmej se, abys neprask.

Oni ti staří Ŕekové měli člověka pěkně prohlídnutého, že?

Šaman řekl(a)...

Kdežto naše žáby se pomaličku ohřívají a už vaří - a nevědí to. Co před 4 lety bylo alarmující, totiž fýrerství Paroubkovo, to již považují za normální! A Rath se stal hejtmanem - a od té doby je na koni, a voličstvo se nic nepoučilo. A dokonce i ten zdánlivě slušně vypadající Sobotka Bohu-slav, když zjistil, že grázlovské vystupování zabírá, a i on, sice hlasem tichým, přesto se přičlenil do toho levičáckého vyřvávání.

Ony to ty žáby nechápou. Když jim totiž čáp říká: "Bude jídla dost", tak ho budou přesto volit!!! Protože si myslí, že mluví o jídle pro žáby....................

informace řekl(a)...

Ad multidiktátor ještě jedna Ezopova bajka

Žába kvákala, co jí hrdlo stačilo. Když její pronikavý hlas zaslechl lev, zastavil se a myslel, že to křičí nějaké velké zvíře.
Chvíli čekal, a když potom viděl, jak z jezera vyskakuje žába, přiskočil a zašlápl ji.

Poučení – kdo hlasitě křičí, neznamená to, že je veliký a moudrý.

STK řekl(a)...

Tak jest, VV, jsemť posera...

Neodvážil jsem se totiž nazvat nezanedbatelnou část obyvatelstva české kotlinky (proč mi to jenom tak vytrvale evokuje hobbití údolíčko, Krajinku, tak spokojeně zaprděnou?) jinak, než pouhými blby.
Není to správně. Možná někdy najdu odvahu a řeknu nahlas, že jsou to nejen blbové, ale i lenoši, závistivci a pomstychtivci až do pátého kolena. Snad nikde v okolí se nenajde společenství, které by tak neodpouštělo úspěchy toho druhého.
------
Takže 28. máje 2010 asi opravdu vyhraje pan presumtivní premiér, padre Paroubek. Svou propgandu namířil tím nejúčinnějším směrem. Zná své Čechy zatraceně dobře. A jeho zahraniční "marketingoví poradci" to zvenku také vidí jasně a zřetelně.
-----------
Většina hobbitů v kotlince bude chvíli jásat.
("Pane, odpusť jim, neb oni nevědí, co činí!")
Pak ale nastane obvyklý stav: závist, chtivost, lenost a strach. Z oranžového pomeranče spadne slupka a odhalí červenou dužinu. A začne zase platit to nelichotivé: "Češi jsou jak cyklisti. Nahoře se hrbí a dole šlapou."

Proč tohle musel říct zrovna Němec...
Ale zase to přežijí. Češi přežijí všechno...

Ale víte, že jsem někdy docela rád, že té české krve v žilách zase tak moc nemám?
--------------
A poznámečka k Ezopovi:
Nejhlasitěji křičí ten, komu došly argumenty...