sobota 26. června 2010

MOBY DICK 2000: Bambas roste

Pondělí 26. června
Kolega Bambas nastupuje od 1. 7. na místo vedoucího EsPí. Dnes se na nás začal trénovat. Když jsme s Ambrožem přišli do kanclu, jako vždy v 7.05, byla v Knize příchodů za posledním zápisem (Bambas, 6.45) učiněna tlustá čára s popiskem: "Kontrola příchodu: 7.00". Museli jsme zůstat v práci o celou hodinu déle!



Úterý 27. června
Při včerejším hodinovém nadělávání zameškaných pěti minut jsme měli s kolegou Ambrožem aspoň čas věnovat se chvilku našim poněkud zanedbaným květináčům. Zase jsme se smířili. Od té doby, co mi přidali o 15,- Kč více než jemu, byl ke mě jaksi nedůtklivý.

Středa 28. června
Bambas přišel do práce až odpoledne. Ráno strávil na služební cestě ve svém budoucím působišti na Severním Městě. "Bude se mi stýskat po našich květinách," pravil. Žádné tam totiž nemá. A taky prý v tamnější kantýně přijde oběd na nehorázných 45,- Kč, místo místních 41,-. Sekretářka Vykulená ho práskla: Jako manažer tř. E bude mít minimálně 50.000 měsíčně.

Čtvrtek 29. června
Budoucí bývalý kolega Bambas nám začal vykat. Požádal nás o totéž. Chce, abychom si vykali i s Ambrožem navzájem. Prý: "Vy neznáte rozhodnutí ředitele ROZŘEĎ 251/00 o korektních vztazích mezi pracovníky a vnitropodnikovou normu NORM 999/99 o používání slušnosti? Abych vás nevyrazil!"

Pátek 30. června
Bambas zjistil, že podle předpisu PŘED 12/48 nesmějí kvůli bezpečnosti práce být v dílnách květiny. Protože podle platného Rozdělovníku jsou naše kancly stále ještě vedeny jako dílna, budeme muset kytky vyhodit. Bambas se uvolil zachránit je ve své nové kanceláři.

*************************************

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách - verze z dubna 2003
Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:))

6 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahá Bílá velrybo,

musím se k něčemu přiznat : Mne, jakožto pokrokového, levicově založeného člověka zajímá doslova NESMÍRNĚ, k jakým hrůzám docházelo a dochází v tomhle "slavném" kapitalismu, v této "slavné" demokracii.

Ano, expertní skupiny obou našich Stran dále sbírají materiál k napsání Černé knihy kapitalismu (a po naší nevýhře poněkud upravují "Poučení z krizového vývoje ve Straně a společnosti po 18.sjezdu KSČ).

Takže MY Vaše deset let mladé, a proto stále NESMÍRNĚ vtipné lamenty čteme pozorně, MY ano.
Opravdu.
Proto prosím, nedejte se odradit zdánlivým nezájmem, a pište, barde, pište ! Tedy vlastně : Opakujte, barde, opakujte !

Přijde den, z Českých textáren jde plamen a dým, a Moby Dick se vrací ve funkci lidového komisaře !


Již vzhůru všichni, jež hlad zhnět !***Volte ČSSD a KSČM !

Větší vlastenec řekl(a)...

A ještě něco, drahá Bílá velrybo :

Pokud se nemůžete zbavit výtisků svého (vele)díla "MOBY DICK: Deníček" (no nekupte to za 199,-Kč + poštovné), tak zkuste oslovit nákupčí prodejní sítě "Levné knihy".

Přeji Vám hezký den.

Moby Dick řekl(a)...

Tak já nevím, jestli kradení kytek bývalým kolegům a nafukování se nad nimi se zvýšením funkce je něco zvlášť kapitalistického, komunistického, rakouskouherského nebo neandertálského.
Bambas zůstane bambasem, ať se mu říká soudruhu náměstku nebo pane vedoucí manažere EsPí.

Moby Dick řekl(a)...

V. vlastenče, se svým podnětným návrhem prodávat mou knížku v prodejní sítě "Levné knihy" se obraťte na nakladatele. Svých balíků jsem se už před časem výhodně "zbavil" a teď už mám jen ten svůj jeden výtisk a ten nikomu nedám ani neprodám.
Ale asi jste už dlouho nekupoval žádné knížky, protože byste věděl, že vázaná kniha s ilustracemi za 200 Kč je opravdu levná.
Ale samozřejmě si ji nikdo kupovat nemusí. Ani číst!
>>:))

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahá Bílá velrybo,

Přírodažel nemohu s Vámi souhlasit.

Vždyť svůj působivý lament situujete do ZCELA KONKRÉTNÍHO času a situace (do děsivé éry budování zvlčilého kapitalismu 19.století v naší vlasti, ve století jedenadvacátém), zadruhé Bambas (a ostatní exponenti a slouhové vykořisťovatelského systému) hraje golf, nikoli gorodky nebo mariáš.
Takže protikapitalistické vyznění Vašeho textu je prostě NEZPOCHYBNITELNÉ.

*******************************************************

S Vaší druhou reakcí souhlasím : Nekoupil. Jsem prostý pracující, z výdělku sotva žiju. Na knížky s ilustracemi se jen hladově dívám přes skla výloh.
Když můj hlad přesáhne všechny meze, tak si o jednu z těch drahých knih řeknu majiteli Levných knih.
Ale dělám to opravdu výjimečně, a před použitím onu darovanou knihu nejdříve nechám odležet mezi dvěma svazky klasiků M-L-S (= ekvivalent pokropení svěcenou vodou).

Mimochodem - po našem vítězství takové starosti určitě mít nebudete. Naše vydavatelská politika opět zohlední poptávku i možnosti našeho hospodářství; VŠECHNY vytištěné knihy budou prodány, část občanům, zbytek příslušným institucím.
Prostě - i toto je (bude) důkaz nadřazenosti spravedlivého společenského systému nad Vámi tolik kritizovaným kapitalismem a demokracií.

Čest práci a Míru zdar !

Šaman řekl(a)...

Pánové, v některých věcech není rozdílu mezi demokracií ("kapitalismem") a totalitou ("socialismem". Ano, v demokracii se kritizuje, i demokracie. I kapitalismus. A v socialismu se taky kritizuje - demokracie i kapitalismus.