pátek 11. června 2010

MOBY DICK: Každodenní ukájení na předsedovi vlády

Více než většina, principiální důvody, rozfrcaná gynekologie a slovenské volby.


**************************************************************

Neděle 6. června 2010

Ladislav Smoljak se dostal do českého nebe. Láďo, nashledanou!


Předkoaliční trojka se usazuje. Věci veřejné couvají z nesmyslů typu "vezmeme 10 mld. armádě". Našel se jiný způsob, jak uspokojit VV s jejich neústavním "agentem provokatérem". Bude ustanoven "institut předstírané nabídky úplatku". A předstírat ho bude kdo? Agent neprovokatér???

"Znáte nějakého premiéra, který by dělal velvyslance? Nechcete mi dát nějaké normální otázky?" (Odpověď Mirka Topolánka na otázku Hospodských novin, zda by přijal místo velvyslance v USA.)

Tak skutečně hloupá otázka – a také hloupá odpověď. Už nejste, Mirku premiérem. A diplomatem už vůbec ne!

"Doufáme, že spolu se zařízením, které umístíme příští víkend, se nám podaří zachycovat více než většinu ropy." (Tony Hayward, ředitel BP.)
Analytici nás utěšují, že dopady katastrofy na životní prostředí by nemusely být tak velké jako při potopení tankeru Exxon Valdez. (Menší než menšina?) Ropa totiž neuniká přímo u pobřeží, ale 70 km od něj.

Mrtvá Kočka: "Nepoškodí tak pobřeží. Zasere celý oceán."

Premiér a prezident se na Hradě zúčastnili odhalení jezdecké sochy Svätopluka, krále všech Slováků. Týden před místnímu volbami - jo, na Bratislavském hradě a za účasti ministrů vládní strany SMER i směrných županů.

"Svätopluk tu byl dávno před svatým Štěpánem a svatým Václavem" (Premiér Robert Fico při inauguračním projevu k odhalení pana krále a jeho koně.) Asi i proto je Svätopluk v kohoutku o 60 cm vyšší než sv. Václav. Velká socha to je - však ji taky zrobil velký umělec, Ján Kulich, který vždy dělal velké sochy - dříve pro bolševika, dnes pro církev. Ano, velký umělec: "Člen oddelenia kultúry ÚV KSS, rektor VŠVU v rokoch 1973-1989. Ako popredný funkcionár úzko spojený s normalizáciou v ČSSR," praví k heslu Ján Kulich slovenská Wikipedie. A Mrtvá Močka dodává: "Velká svině!"

V této souvislosti je téměř zanedbatelné dodávat, že Svätopluk nebyl král ani Svätopluk, neb se jednalo o knížete Svatopluka, na Bratislavském hradě nikdy nesídlil, Velká Morava nebyla Slovensko - a Moravané dodnes nejsou Slováci. Ba ani Maďaři! I když, kdo ví, třeba se ještě Fico s Orbánem o ně poperou?

Slavnostního aktu se účastnili svým protestem i slovenští umělci pod ironicky rudými prapory. Ti jistě nevolali "Směle ber hračku SMER!"

Na Slovensko dorazily krom voleb i povodně. V Česku vypuklo léto.


Pondělí 7. června 2010

Nečas a John chtějí ušetřit na nákupech pro armádu – má nakupovat ministerstvo národní obrany přímo bez prostředníků. Podle Kalouska jde o nonsens – MNO si služby spojené s pojištěním, dovozem a servisem ohledně speciálního zboží stejně bude muset u někoho koupit – za stejné prachy.


TOP 09 těší zájem, který vzbuzuje – nyní do jejích řad vstupuje čtyřikrát více členů než před volbami. Žadatelé budou muset projít "přijímacím pohovorem". "Neradi bychom dopadli jako ODS nebo ČSSD," omlouvá se Kalousek.

Hedge fondy, naked shorts, kreditní swapy, strukturované produkty, kontinuální obchodování a jiné moderní instrumenty finančního inženýrství způsobují, že se finanční trhy stávají jen jistou formou kasina. Přiznává Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér ČNB, nyní působící v Deloitte ČR, v článku pro dnešní HN.

8 mld. Kč bude letos scházet v rozpočtu zdravotních pojišťoven. Do konce roku vyteče všech 17 mld. Kč, které měly z minula pojišťovny uschovány v rezervoáru. Současná ministryně zdravotnictví Jurásková hodlá vymoci do zdravotnického rozpočtu navíc alespoň další 3 mld. za státní platby za nezaměstnané, důchodce, děti. (Rozpočet už 20 let nepočítá s proplácením povinné minimální péče za bezdomovce.) Současný zlý ministr financí Janota je znechucen - hodlá v připravovaném rozpočtu ušetřit celkem 60 mld.


Za první kvartál přijaly státní ouřady 7.000 nových zaměstnanců. Platy státních zaměstnanců vzrostly o 3 %, v soukromé sféře o 2 %. Ale soukromokapitalisté propustili 184.000 "plně zaměstnaných".

Evropa chce zavést Ekonomickou vládu EU. Tedy Francie to chce. Evropa hodlá zavést dohled Bruselu nad jednotlivými národními rozpočty. Tedy Německo to chce. Evropa (Francie a Německo) se nemůže dohodnout. Jistý prezident Nicolas S. odsuzuje opatrnictví a zdrženlivost jisté kancléřky Anděly M., Andělu zase popouzí Nicolasovo vytahování ("sklon přeceňovat vlastní zásluhy na společných projektech"). Naštěstí oba dva hodnostáři odpoledne na poslední chvíli zrušili dnešní společnou večeři, kde se měli dohodnout o záchranném balíku pro euro ve výši 750 mld. €, takže se neporafali...


Ceník přeběhlictví: 1 mil. $ základ + měsíční údržbová apanáž 25 tis. $. Na Ukrajině. Jeden den Ivana Děňkovyče: 1.6. ráno písemně oznámil Tymošenkové, že opouští její opoziční sdružení a vstupuje do vládní koalice, aby jí večer volal, že zůstává "věrným členem BJuT" (Bloku Julije Tymošenkové). O tři dny později z principiálních důvodů z BJuT definitivně odchází. Principiální důvody... Třeba dostal ty melouny dva?

Úterý 8. června 2010, Mezinárodní den oceánů


Očekává se, že odpadky z úniku ropy v Mexickém zálivu mohou za několik měsíců dorazit na evropské pobřeží.

Obyvatelé ekologicky sužované Louisiany se bojí, že možné úplné zavření desítek ropných plošin je zničí i ekonomicky – v místě zaměstnává ropný průmysl desítky tisíc lidí, na jejichž výdělky je navázána celá infrastruktura služeb. Zatím americký prezident vyhlásil půlroční moratorium na novou hlubokomořskou těžbu a průzkumné vrty. "Na té vrtné plošině to někdo pořádně posral a BP by si to měla vyžrat. Ale zastavit teď vrtání, jak to udělal Obama, je naprostá píčovina!" (Gerald Le Blanc z Port Fourchoun, výrazy "shit!" převedla do češtiny Mrtvá Kočka.)


Předvládní trojka se domluvila, že tedy asi se budou muset přece jen zvýšit daně. Dokonce i levicová ODS ústy Petra Nečase připustila "sjednocení daně" vpodstatě na základní úrovni 19 % (což je pokles o 1 % a zrušení snížené, dnes 10%, daně). Tím se pokryje výpadek z důchodového systému po jeho reformě podle Bezděkovy komise. VV nechce zůstat pozadu a požaduje zvýšit daně firmám z 19 na 20 %.


Ministři financí EU se dohodli na základních pravidlech centrálního řízení jednotlivých státních rozpočtů. Odpůrci unitárního evropského státu však nemusejí plakat – Bruselu se předvede pouze předběžná verze - "hrubý záměr rozpočtu a předpoklady pro hospodářský růst nebo inflaci. Brusel potom vydá nějaké doporučení, zda je takový záměr reálný nebo ne. O konečné podobě rozpočtu však rozhodnou národní parlamenty." (Eduard Janota, současný zlý ministr českých financí.)


Německo šetří; zbytek Evropy se bojí, že ekonomiku příliš ty škrty škrtí.

Maďarsko mrazí státní výdaje, zvyšuje zdanění bank; zbytek Evropy se bojí, že místo slibovaných 3,8% deficitu přijde deficit 7% - potom co minulý týden neuvážlivě pronesl mluvčí vlády, když citoval místopředsedu vlády, že Maďarsko je na cestě za Řeckem...

Španělský pracující lid se proti španělským úsporným opatřením bouří. 75 % státních zaměstnanců dnes stávkuje: "Snížit lidem platy je ta nejhorší věc, kterou můžete udělat! Ať platí jiní! Nenecháme se okrádat! Tato vláda je úplně neschopná."

Ruský premiér Jurij Medveděv přikázal vládě, aby připravila plán na propuštění 20 % úředníků.

Fiskální reformu chystá i Japonsko. Nastupujícího premiéra (třetího za pět let) zatím doprovází podpora veřejnosti, vyjádřená i nápisem na tričkách: Yes, We Kan


Středa 9. června 2010

Bezděk se svou důchodovou reformou narazil u VV. Ano, dají vody kohoutkovi, ale jen pokud svolení dají i sociální demokraté. Kteří tohoto kohoutka chtějí rovnou zaříznout... VV zato ustoupila ze svého požadavku na zvýšení firemních daní..

Předvládní trojka, zastoupená třemi trojicemi expertů K9, se v podstatě dohodla na (vysoko)školném do 10.000/semestr.


Prezident Václav Klaus svým vetem pohřbil novelu loterijního zákona, která měla omezit hazardní byznys. Zákon byl prý sprasený a vůbec neřešil výpadky příjmů pro "veřejně prospěšné účely" – školy nemocnice, divadla či muzea. Hazardéři z asociace APKURS hodlají s politiky na přípravě nového zákona "aktivně spolupracovat".

Peněz na "prospěšné účely" by mohlo být dost, pokud by se zdanily i jiné loupeže, a taky bordely a drogy...


Slovenští mladí umělci, inspirovaní pro někoho urážlivým českým klipem "Přemluv bábu" vymysleli něco mnohem údernějšího a vtipnějšího. Animovaný klip ve stylu South Parku se sloganem: "Chcete sa zbaviť
svojich dospevajúcích detí? Volte Fica. Odídu samé." Následující slogan vyzývá: "A vy ostatný, choďte 12. júla volit pravicu." A nakonec prosebné: "Nevyjebte sa na to!" Mladí jsou pobavení, starší zuří. Levicový postoj je to, co země potřebuje, přesvědčují rodiče své děti. Prvovoliči prý nakonec volit půjdou – jenom ještě nevědí, koho. Do parlamentu se může dostat až 8 stran. Ficův SMER zatím jasně vede. Ale od května do června klesl ze 35 na 30 %.
(Mrtvá Kočka tentokrát ze slovenštiny nepřeváděla.)

Anděla se přece jen dohodla s Nicolasem: Napsali Evropské komisi společný dopis, aby plošně zakázala spekulace na pokles akcií. A to honem presto už během července.


Far East: Policejní brutální šikana v ruském Primorsku vygenerovala pětici partyzánů, kteří střílejí policajty. Je to odplata za to, jak je předtím jiní policajti mlátili a vynucovali si z nich násilím přiznání. Vůdce banditů/partyzánů je čečenský veterán, další skinhead. Nad tajgou létají vrtulníky, na vjezdech do měst čekají tanky, policajti mají povoleno střílet bez varování. Místní úředníci se diví: "Lidé s pěnou u úst dokazují, že policajty je třeba střílet a zločinci jsou skvělí lidé. Vždyť je to šílené!" Ano, lid zbojníky miluje! A nenávidí policajty.

Čtvrtek 10. června 2010, Den vyhlazení Lidic (1942), Mezinárodní den pletení na veřejnosti

Ode dneška končí s úhradami zdravotnických poplatků Hradecký kraj, už 2.6. skončil s jejich proplácením kraj Pardubický, 15.6. se přidá kraj karlovarský, ostatní kraje hodlají skončit proplácení do konce měsíce. Jediný, kdo osaměle dál vytrvává v moři pravičácké zběsilosti se svým levičáckým populismem je hejtman kraje Středočeského, jistý dr.DR. Zatím vytrvává. Dále se hodlá zařídit až podle toho, kdo se v nové vládě stane ministrem vnitra a kdo ministrem zdravotnictví. Ale Davide – asi to nebude Pecina , a asi to nebude ani žádný sociální demokrat!


V parku u dětského hřiště v Praze 8 našel při své práci zahradník metr dlouhou dělostřeleckou minu. Rozebral ji, střelný prach vysypal a zneškodněnou munici odnesl na policii. Chybělo málo a ze zahradníka se mohl stát masový vrah...


V zájmu Rakouska jednal podnikatel Leo Warner, když do Rakouska pozval na dva týdny posledního evropského diktátora Alexandra Lukašenka - a jeho rodinu. Jak se Lukašenko, který má od roku 2002 do EU zaracha, do Rakouska dostal? Wallner je totiž předsedou rakouského olympijského výboru. Nu a pan Lukašenko je také takový "olympionik". Rakouský olympijský výbor za tuto olympskou výpravu zacáloval nejméně 320.000 € - za all inclusive dovolenou, chlast, lyžovačku, vrtulník, který Lukašenka odvážel, když spadl na sjezdovce... Akorátže prašule šly ze "zvláštního konta", které se v olympijském finančnictví jaksi neobjevuje. Možná proto, že účtenky byly občas podepisovány subjektem, který sám sebe označoval jako "Casinos Austria – olympijský výbor". Leo Warner by za finanční machinace mohl být i zavřen. A přitom skutečně Rakousku pomohl! Tedy alespoň těm Rakušanům, kteří koupili největšího běloruského mobilního operátora či Běloruský metalurgický kombinát nebo banky. Možná proto i předseda Raiffeisen Internacional Herbert Stepic obdržel od pana běloruského diktátora řád Přátelství mezi národy...


To by se u nás stát nemohlo. Prezident Klaus totiž na sjezdovce nepadá!!!


Slovenský premiér Robert Fico rozfrcal celou finanční rezervu, kterou měl k dispozici na neočekávané výdaje, už před povodněmi. K původním 1,6 mil. € převedl další 1,1 mil. € z fondu na podporu sportu a mládeže. A sportovce také podporoval - rozdáváním peněz na stadiony. Nezapomněl na starosty vládního SMERu - rodná Ficova obec tak získala 90.000 €. Sport i mládež v jedné osobě zastupuje rovněž reprezentantka ve fitness modelingu Eva Martinková , držící též tituly z mistrovství světa a Evropy. 17.000 € ale nemusí na udržení jejího fitness centra stačit, pak by se vymodelovaná prsatice "nebránila ani aktům". "Nevylučuji to, je to pravda. Nemám problém ukázat to, co je přirozené, pokud se nebude jednat o nějakou gynekologii."
Sport ano, a zdravotnictví ne? Copak gynekologie si také nezaslouží premiérovy podpory???


Pátek 11. června 2010

VV konečně zabodovaly: Jejich návrh na přímou volbu prezidenta vzaly za své i ODS s TOPkou. Nejspíš se už nenašlo nic jiného použitelného z předvolební kampaně Věcí veřejných...


V jihokyrgyzské Oši došlo v jednom z místních nočních klubů k hádce, která přerostla v přestřelku. Nakonec se pralo 3.000 lidí. Totiž lidí - přesněji Uzbeků a Kyrgyzů - kteří jsou podněcováni zločineckými gangy. V oblasti je vyhlášen zákaz nočního yvcházení, nad městem přelétávají vojenské vrtulníky. Bezpečnostní jednotky kontrolují centrum města. Zatím je hlášeno 37 mrtvých a 500 raněných. Do centra násilností se stahují další stovky lidé, totiž lidé - přesněji Kyrgyzové a Uzbeci - vyzbrojení kovovými tyčemi a holemi. Přicházejí z jihokyrgyzských okresů, ale prý i z metropole Biškeku, chránit zájmy svých národů. A trochu si zarabovat obchody a pozapalovat automobily.

Prozatímní předsedkyně prozatímní vlády Roza Otunbajeva označila v televizním projevu situaci na jihu země za "lokální konflikt". Totéž potvrdil i prezident Medveděv, když na právě probíhajícím setkání Organizace zemí šanghajské spolupráce (SCO) v Taškentu pravil, že aliance zatím nezasáhne, protože krize v Kryzystánu má vnitropolitický charakter, a tak není k akci důvod. Tedy - podle jeho dřívějších prohlášení - dokud nebudou napadeny životy a majetky místních etnických Rusů. No ale ti žijí více na severu. Jednak. A jednak se v této době Rusům zjevně nechce někam lézt a uplatňovat Putinovu doktrínu...

V.V. Putin nám nějak uvadá, nevšimli jste si?


V 16:00 středoafrického času začíná v Johannesburgu mistrovství světa ve fotbale. Čeští fotbalisté se báli bezpečnostní situace a tak raději prohráli už v kvalifikaci. Prodejci elektroniky zoufají, že tolik propagované 3D televize zatím vykazují jen nízký prodej. Zato u těch "klasických" odbyt stoupl o 126 %.


Američtí vědci odhadují únik ropy z podmořského vrtu BP na 40.000 barelů ropy denně. Zatím se předpokládalo poloviční množstvím. A úplně první zprávy hovořily o 1.000 barelech denně. Zatímco množství zachycené ropy se v procentech neustále zvyšuje - až konečně dosáhlo množství "většího než většina"... Odstraňování škod dosud stálo 140 mil. $ v přímých nákladech.


Finále slovenské volební kampaně je zde: K asi čtrnáct dnů známému nařčení Fica, že před volbami  roku 2002 vpustil do stranické pokladny SMERu černé peníze z šedé podnikatelské sféry, se v médiích objevily zvukové nahrávky "muže s hlasem podobným Ficovu", které to mají dokazovat. Fico se vzteká:

"Je to absolutní podvrh, jaký se dá technicky vyrobit za tři minuty... Je to špinavá, špinavá, špinavá kampaň!" Deník SME, který do něj šije, se prý spřáhl s opozicí. Fico ho bude žalovat. "Kdybych nebyl v politice, tak si to s vámi vyřídím jinak. To, co děláte, nemá obdoby. To je každodenní ukájení se na předsedovi vlády!"


Sobota 12. června 2010¸ Mezinárodní den boje za odstranění práce dětí, Mezinárodní den žonglování

Na Slovensku proběhly jednodenní parlamentní volby.

Smutná žena Moby Dicka : "Už dlouho jsem se tak nezasmála jako při dnešním pohřbu Ladislava Smoljaka..."

*******************************************************

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Čtenáři, kteří by si toužili koupit Deníček Moby Dicka, kde popisuje první tři roky kvasu v ČESKÝCH TEXTÁRNÁCH, mohou tak učinit na stránkách internetového knihkupectví Daemon.cz

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Dostupné staré kousky Moby Dicka: Leden 2003, Únor 2003
Kdo byl kdo v Českých Textárnách v dubnu 2003.

Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

4 komentáře:

Větší vlastenec řekl(a)...

Za jedním nevyužitým talentem


Když v neděli 6.června na mne z internetu vyskočila zpráva o úmrtí Ladislava Smoljaka, vzpomínal jsem, kdy jsem ho naposledy potkal.
Bylo to někdy v dubnu či květnu roku 2003, šel jsem z Můstku na Staroměstské náměstí, a někde v Melantrichově *) jsem opět uviděl oživlého Einsteina. Očividně pospíchal, ale po mém pozdravu se zastavil a podal mi ruku : "Ano, já vím, Vy jste pan .... Ale ne, já to vždycky spletu, Vy jste pan ...". Tentokrát řekl mé jméno správně.
"Nezlobte se, já musím běžet. Všechno, co jste tehdy v ateliéru a na záchodě udělal, ještě drží. Děkuju." A běžel.

*******************************************************

Šel jsem svojí cestou a vzpomínal na dobu, kdy jsem se živil pouze fyzickou prací. Bylo to rozhodně jednodušší než pozdější studium na VŠP, a mnohem, mnohem radostnější než popřevratový boj o suchou skývu.
Vzpomínal jsem na první nepracovní hovor s panem Smoljakem, jak zvedl husté bílé obočí, když jsem mu ze štaflí, se lžící malty v jedné a fartáčem v druhé ruce líčil cosi o moderním (nebo snad současném ?) umění.
Vzpomínal jsem na jeho protistátní a protisocialistické řeči, kdy na příkladu přechodného nedostatku resp. údajně nižší kvality kečupů, zubních kartáčků, osobních automobilů atd. vyvozoval dalekosáhlé závěry o jakémsi "zaostávání" socialismu za vykořisťovatelským společenským systémem : "Kdybych si mohl promluvit s Husákem, tak bych se ho zeptal, jak to, že žijeme v nejrozvinutějším systému, a přitom pořád neumíme vyrobit pořádný kečup !"
Oponoval jsem mu jen mírně, jsa vědom našeho rozdílu věkového i, pohříchu, společenského.
Konečně, byl jsem u něj na návštěvě. A soudružské pohovory se lépe prováděly o pár ulic dál, v Bartolomějské.

*******************************************************

Ano, je veliká škoda, že Ladislav Smoljak se více neztotožnil s dějinným směřováním našeho národa, že nedržel více prst na tepu doby. I takový Zdeněk Svěrák se více přiblížil duši našeho lidu, svým typicky českým laskavým humorem.

Jaká skvělá, podnětná, burcující i hladivá díla mohli spolu napsat ! Vždyť mohli být druhý Dietl ! Mohli napsat úžasné televizní seriály o ... no, o čemkoli, že.
A místo toho – Cimrman. Rakousko-uherská dekadence, při níž se publikum podezřele smálo na místech, kde jsme my pokrokoví, levicově založení lidé nic směšného neshledávali. A naopak.

Nu, vše je pryč, talent zapadl, nepomohl naší věci. Ladislav Smoljak, ač mohl, nezapsal se zlatým písmem do seznamu socialistických tvůrců, nezasedne k věčné hostině ve Věčném Kremlu.

Přesto, vlastenci a vlastenky, vzdejme čest jeho památce.

-----------------------------------------------------------

*) L.Smoljak obýval krásný měšťanský byt v domě na rohu Kožné a Melantrichovy.

guerrier řekl(a)...

Docela vám Vlastenče závidím že jste ho poznal osobně.
Co se týče tehdy "mládí", ano, byla to doba na kterou také vzpomínám. Je mi velmi líto že svině zůstávají a dobrý člověk odchází.
Ale již dosti melancholie soudruhu! Třídní boj ještě neskončil! Buržoazní city nejsou na místě pro plamenného soudruha jako Ty, soudruhu. Jsi pochodeň ve tmě pro nás utlačované a vykořisťované.
čest

Anonymní řekl(a)...

Miny nejsou dělostřelecké, ale protitankové a protipěchotní. Dělostřelecké jsou granáty.

Pedro řekl(a)...

Minomet (za první světové války bombomet[1][2]) je dělostřelecká zbraň střílející vrchní skupinou úhlů, která je určena k ničení živé síly a vojenské techniky nepřítele, nacházející se na otevřeném terénu i v úkrytech, okopech, zákopech a na odvrácených svazích výšin. Také slouží k boření polních opevnění všech typů. Obvykle je konstruována jako bezzákluzová s hladkou hlavní, nabíjená ústím hlavně. V porovnání s dělem stejné ráže střílí lehčí střelou ( dělostřelecká mina ) s menší počáteční rychlostí. Minomet se vyznačuje vysokou kadencí i solidní přesností střelby, malou hmotností, jednoduchou konstrukcí a vysokým stupněm připravenosti k zahájení střelby. Další výhodou je bezchybné fungování za každého počasí i v podmínkách těžkého členitého terénu (snížená účinnost při výbuchu min byla však pozorována za 2. světové války v hlubokém sněhu ruské zimy - hluboký sníh výbuch miny někdy účinně zatlumí). Velká strmost letové dráhy miny umožňuje ničit skryté „nepozorovatelné“ cíle, vést palbu z hlubokých úkrytů, z lesa nebo přestřelovat vlastní vojenské jednotky.
viz Wikipedie:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Minomet