čtvrtek 17. června 2010

Mým čtenářům

Nastal čas vrátit se k pípě

Milí návštěvníci, zejména štamgasti a přítulná zvířeno. Toto fórum jsem fyzicky založil „pro neregistrované komentátory“ letos v lednu po té, co jsem zvěděl, že se k 15.2. ruší neregistrované a necenzurované komentování článků na Neviditelném psu. Zprávu o tom jsem vsunul do svého příspěvku 27.1.2010 na Psa: Svoboda slova a internetová sebranka . Tenhle článek na ještě svobodném Psu vygeneroval 268 komentářů. A zde na mém blogu 43...
A tím se vlastně otevřela tato Hospůdka u hřbitova, jak ji trefně nazval jeden z prvních návštěvníků.



Mínil asi hřbitov diskuse na NP, ale ono se tu pojednává i o skutečných hřbitovech naší národní historie a internacionálních pohřebištích. Krom toho se tu schází evidentně generace pamětníků začátků Internetu, kdy ještě neexistovaly sociální sítě typu Facebook. Já to na Facebooku neumím, a ani mne to k němu neláká. Jedním z důvodů je jakási jeho efemérnost, jeho připoutání k pěně dní, jeho přespříliš rychlá reakce bez rozumného „dopravního zpoždění“ – a v neposlední řadě i jeho fízlovství. Nejsem si na něm jist, kdo všechno čte nebo může číst moje důvěrná sdělení, ani kdo všechno si je přechovává a chce přechovávat a případně nějak použít.
Myslím, že zde jsme se sešli právě proto, abychom se fízlovství registrace, tak, jak to po nás bylo vyžadováno, vyhnuli. Ale přitom nic čistě důvěrného zde nemůže zaznít – toto je veřejně přístupná hospoda. Každý přísedící si je vědom, že cokoli řekne někomu, slyší všichni, kdo sedí u stolu.
Mým hlavním úmyslem bylo nechat diskutovat lidi pod svými články ze Psa. Bylo mi však jasné, že tu musím mít pro návštěvníky každý den nový kus žvance. Proto jsem sem připustil psího kolegu Moby Dicka, který obstarává víkendové menu. Jinak jsem si plánoval, že sem budu vyklápět jídlo z konzerv – na Psu mám za 13 let psaní přes tisíc článků, v nichž jsem kdysi zapsal cosi, co ani dnes nenapíšu lépe. Myslel jsem, že tím ušetřím čas. Neušetřím!

Vyhledávání těch správných konzerv, aby jejich obsah ladil se sezónou, taky chce nějaký čas. Další čas zabere jejich ohřívání – redigování, upravování, opravování faktických chyb, aktualizace... Napsat znova trvá stejnou dobu.

Ale nejde o psaní. Článeček se napíše za dvě hodiny (komentář - zpracování reportáže je časově mnohem náročnější). Jde o to, že nejvíce času mi zabírá čtení komentářů, a občasné jejich komentování.

Když jsem psal jen pro Psa (nejdřív třikrát, pak dvakrát, teď jednou týdne – ve středu), tak jsem komentáře nečetl. Sorry, jak jich bylo přes 5, už se velice často nevěnovaly obsahu článku, ale vzájemnému napadání. No a když těch komentářů bylo přes 100, pak to nebylo ani možné učíst. Ondřej Neff to svého času řešil tím, že když se mu Neviditelný pes rozrostl, najal si na tyhle věci redaktora – a čtení komentářů omezil. Později se „navrátil ke kořenům“ – a otevřel si svůj osobní „blog“ (v roce 1996, kdy NP začínal, se tomu tak ještě neříkalo), „konzervativní versi Neviditelného psa“ Hyena.cz. Tam se vrací k tomu původnímu konceptu NP: Jeden článek o současné politické situaci, a jeden o životě lidském případně psím. A hlavně – nemá tam vůbec možnost komentářů! Takže se s nimi nemusí zdržovat...

Když tahle hospůdka otevírala, tak pod prvním článkem bylo asi osm komentářů. To se dá. Sorry – ale když je jich už přes sto, a když to většinou nejsou jen výkřiky, ale fundované rozbory, které by měly správně stát na začátku celé diskuse, tak to bere skutečně dost času. A ještě, když se má na ně odpovídat.

Zde udělal, přátelé, Šaman dietní chybu. A teď se zmítá v časové pasti. Spánkové dluhy doháním o víkendu – a pak už nemám čas na nic jiného. Od otevření blogu jsem nenapsal jedinou povídku. Nemám ani čas stříhat si nehty...

Ondřej Neff tvrdí v tiráži NP: Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Toto já netvrdím, neboť nejsem tak piln jako ON. Krom toho – stále ještě čtu komentáře, takže když jsem v článku První letní den vypustil nápad omezit své psaní (nebudu psát ouplně každej den. Je léto, naordinuju si prázdniny. Tak jednou, dvakrát do tejdne sem pustím čerstvá písmenka. Žena mi stejně říká: "Když píšeš každej den, jsi nevyspalej - a pak stejně píšeš blbiny..."), přečetl jsem si reakci štamgasta informace (Vaším rozhodnutím nepsat každý den, ale jen tak dvakrát týdně, blog značně ochudíte o diskuzi, ne-li docela zabijete). Což mne nahlodalo, a tak tedy (krom víkendu), skutečně zatím i nadále píšu každý den.

Ačkoliv asi zbytečně. Protože diskuse si jde svou cestou – i když napíšu něco o prvním letním dni, shánění moštu - a ještě nebo montáži sprchy, tak se sem proláknou hádky o naší národní identitě. Nekontroverzní články nevybuzují reakce, a reakce na články kontroverzní trvají několik dní.
(Mimochodem, dneska jsem koupil ten slíbený jablečný mošt, z moštovny Lažany, a podíval jsem se, co za šťávy a mošty z Lažan ještě mají: Tak tedy šťávů hruškovou, černorybízovou, a mošty vinné - bílý Müller Thurgau a červený Zweigeltrebe. Ne vína - mošty z vinných hroznů.)

No, nějak šlápnout na brzdu ale musím. Toto robím po pracovní době, čili tak asi mezi sedmou hodinou večerní a půlnocí. Žena, doktoři i známí tvrdí, že je potřeba pravidelně a patřičnou dobu spát. Žena taky vyžaduje, abych byl i k nějakému jinému užitku, než k sezení u počítače. Takže k určitému omezení dojde. Tedy hlavně v tom, že přestanu odpovídat na komentáře komentářem.

Hlásím ústup za výčepní pult, u stolu se štamgasty hodpodskej stejně nemá co sedět. Má je nechat vykecávat, i když se mu nelíbí všechno, co řeknou. Kdyby to mělo být zu moc eaný, tak provokatéra zatím vždy vynesli hosti...

Budu stát u pultu, a když zaslechnu nějakou výživnou hlášku, uvařím podle toho oběd na další den...

To, že vám tedy neodpovím v diskusi bude dáno jednak tím, že ji nebudu celou číst, ale i tím, že hlavně nebudu diskutovat v komentářích - až na výjimky. Těm, kdo by chtěli sdělit přímo mně něco, co bych neměl přehlídnout, doporučuju, aby mi poslali archaický mail – adresa je uvedena v mém profilu (složka „přispěvatelé“ nahoře na levé liště, přispěvatel Šaman, mail je pod Kontaktem).

Samozřejmě, pokud někdo přinesete nějaký vlastní výživný pokrm, jako zatím STK, je pro něj místo v rubrice ZASLÁNO. Ale nehodlám zde z tohoto dělat nějakého nového Psa...

Prosím, aby mi bylo odpuštěno, pokud nebude některý den předložen příspěvek. Nebude to den „zavírací“. U diskusního stolu bude jistě pokračovat samoobslužné obírání včerejších kostí.

Pokud se tak stane, tak na to nebudu dopředu upozorňovat. Patrně jsem zaspal, opil se, ocitl se ve vazbě, vypadla mi konektivita, vyhořel počítač – anebo se mi nechtělo psát... Na umření se nechystám, myslím že dříve se něco jiného stane s Internetem. Totiž, ještě se dožijeme toho, že ani přípona .com nám už nezaručí neregistrovanou debatu...

Čtěte, pište, bavte se anebo spěte. Pěkné léto přeje

\ :-) Šaman

Psáno v Praze dne 17. června 2010

Ale, kletě, psát tedy nemusím, ale číst asi ano. Pánové Nemo a Větší vlastenec, a rovněž Zde sedící se vyzývají, aby se krotili ve výrazivu – jsou tu dámy!

22 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Našemu autorovi a Vůdci


Děkuji za vší náš lid, za zdejší vlastence a vlastenky, za obě naše bratrské Strany a vůbec za nás všechny Slovany.

Děkuji za snahu i za faktický přínos.

Děkuji za ty přispěvatele, kteří teprve zde a nyní zjistili, že košile bližší než kabát, že český komunista lepší než Sudeťák.

*************************************************

Připomínám, že nelze vyrobit politicky neutrální článek; že textík o shánění moštu souvisí s celosvětovou hospodářskou situací + kolonizací naší vlasti Německem (neboli EU), že popis sprchové hlavice nutně vede k asociačnímu řetězci "studená sprcha -> výsledek voleb zmrazil všechny touhy našeho lidu -> začíná nový boj" resp. "horká sprcha -> po zveřejnění výsledků voleb jsme zůstali jako opaření -> začíná nový boj".

Prostě - všechno souvisí se vším. A v podmínkách nelidského kapitalistického systému nelze osobní iniciativu účinně regulovat.

*************************************************

Co se týče výzvy Velkého Šamana, adresované jmenovitě (nebo spíš "nickovitě") i autorovi těchto řádků : Diskutér "Zde sedící" svým milým a inteligentním příspěvkem o exkrementu (0.24, Vzácní a nevzácní hosté) definitivně dokázal svou nezávislost, osobitost, formulační obratnost, a též nevtíravý šarm celé své osobnosti.
Samozřejmě jde o jednoho ze dvou vysloužilých pedagogů - zdejších štamgastů, poněkud frustrovaných svou neschopností řídit debatu resp. Velkého Šamana.

Mimochodem, Velký Šamane - vysloužilé pedagogy bych nedráždil, být Vámi. A každopádně bych je netlačil do kouta.
Je všeobecně dobře známo, že pedagog zahnaný do kouta dokáže skákat velmi vysoko, mnohdy i do výšky obličeje dospělého člověka.
A ve skoku dokáže hluboko kousnout svými zažloutlými zoubky, plnými choroboplodných zárodků.

Větší vlastenec, historicky první přispěvatel, slovanský rasista, amatérský sadista&zahradník a na požádání sprosťák


Proč bychom se netěšili, když nám Lenin zdraví dal ?!***Volte ČSSD a KSČM !

Anonymní řekl(a)...

Ale ano, jen si, Šamane, odpočiňte! Možná je trošku problém v tom, že se celkem vzato vyjadřujete dosti obšírně i o věcech, které by bylo možno podat stručně a to Vám přece jen zabírá dost času. Když už jste nakousl Hyenu, tak byste se možná mohl inspirovat, co říkáte?
Hezky odpočívejte, ať nám ještě dlouho vydržíte...
Mlčící čtoucí Alča

Zde sedící řekl(a)...

Já se teda, Šamane,vunderuju, že tu může furt krafat a čvaňhat tendlencten patryjot, co sem akorát tak chodí krmit rybičky, dyž je mu ráno eklhaft, po tom co si nalil pupen.
Vono mu teda i bez špuntu šplouchá na maják. Von si ten narcys jako vo sobě myslí, že mu to pálí, ale má v hlavě jen slámu a řezanku anebo tak nejvejš piliny. A tak se tu ten fajfka producíruje a chráká tu gdejakou kravinu, že prej jako hledá včerejší den. Von furt vo těch šprcgumách komunistickejch, že prej před nima germáni brali kramle cestou necestou, a že prej sme si za nich tak naprali dědka, že to před tím žádný augle neviděly. Jako gdyby sme se narodili fčera a neměli sme vo těch starej časech ani ánunk. Gdyž vytáhli vocaď kramle, zvostal tady po nich akorát tak smrad jako po vopicích. Člověk by z něj dostal psotník.
A že prej sem ňákej vysloužilej pedagog. Ať se teda vo mně moc nevotírá, a necamrá a rači si zbalí ty svý fidlátka i s tou svou sťabajznou, dřív než ho zvalchuju, že nepozná, gde má u košile spodek.
Já teda mluvím slušně, ale Šamane, musím říct, že gdyž se s ním budete dál cicmat a tahat ho furt z hoven, vysere se Vám zavděk do huby.

N.N.Nemo řekl(a)...

To Šaman ad výrazivo:
Napsal jsem jedno sprostý slovo. vv pak sem vrhnul celý průjem. Abych se nedostal do dalšího pokušení, odcházím načas do houští a protivlastenecký bič přenechávám Zde sedícímu.

Zde sedící řekl(a)...

Nemo,
to není fér, nechat mě tu samotnýho. Dyť von se ten dotyčnej chystá, že mi vyrazí zuby!Že prej je mám stejně žlutý a zkažený a kdo mi pak zaplatí na ty umělý?

Větší vlastenec řekl(a)...

No neříkal jsem to ?

Vysloužilý, nevyužitý, frustrovaný pedagog - to je horší stvoření než němkyně.

Fuj teufel !

Harpyje řekl(a)...

Je to od Vás velmi rytířské Šamane, ale až tak útlocitné my ženy nejsme. Vždyť i naši přední literáti, se zaobírali vyměšováním a jeho produkty.
http://www.youtube.com/watch?v=gft-kEkUsM8

Prej frustrovanej pedagog, řekl(a)...

Vod starýho nevyužitýho frustrovanýho pedagoga horoucímu srdci vlastence, většího, menšího, žádnýho, co na tom, hlavně že Vlastence!
http://ostpolitik.files.wordpress.com/2010/03/stalin-2.jpg

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,

PROSÍÍÍÍM : O těchto věcech se v naší zdravé české vlastenecké společnosti NEHOVOŘÍ !!!

Naši velcí umělci musejí zůstat bronzoví a mramoroví ! Naši buditelé nekáleli, básnící výkalem se nezaobírali, spisovatelé a politici antisemitismus nepodporovali !!!

Vážně ! A něco jiného může tvrdit jen nepřítel, Němec, buržuj, Američan nebo sionista !


Nazdar a Čest práci !

Anonymní řekl(a)...

Nevím, zda to není reklama, ale mošt (jablečný) odebírám léta (spíš desetiletí, druhé) z Rychnova nad Kněžnou z moštárny - přesunula se do pivovaru (tehdy ještě sodovkárny, nyní už i pivo vaří). Je to pěstitelská moštárna, ale mošt prodávají i normálně - je zcela jistě levnější než ten lažanský, mají ale jen jablečný. Kontakt na ně najdete na netu, nebo přijeďte pobejt - máme tu v podhůří hezky :-) Honza z podhůří

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážení vlastenci, vážené vlastenky, soudružky a soudruzi !

Po letech temnoty a utrpení zasvitl lidu bratrského Srbska paprsek Slunce : Naši slovanští bratři zvítězili nad brutálními Němci 1:0

Je to skvělá zpráva i pro nás, zpráva rozněcující plamínek naděje po prohraných volbách. Ano, žádný strom neroste do nebe, žádná poroba netrvá věčně.

Více např. zde : http://slovanvyborcr.hostuju.cz/SloVy.doc


Žije, žije duch slovanský, bude žít na věky.
Hrom a peklo, marné vaše proti nám jsou vzteky !
***Volte ČSSD a KSČM !***

Harpyje řekl(a)...

Na cestě domů jsem se náhodou ocitla uprostřed autokorza slavících bratrských Srbů, ale kupodivu i slavících brutálních Němců, slavících Italů a Španělů, které pozorovali na chodnících okounějící Turci. Všichni řvali, hulákali, a hlavně troubili o sto šest na vuvuzely. Byl to tak krásný kravál, a byla bych se ráda připojila, ale svou vuvuzelu, kterou jsem předminulý týden vyhrála :-))), jsem neprozřetelně nechala doma. Byla bych si taky ráda zatroubila :-))). Byl to moc hezký zážitek, a když pomyslím na ty malicherné spory o tom, kdo je co, jestli Sudeťák, nebo Čech, nebo Hotentot, tak musím říct, soudruhu, žijete v minulosti.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,

to nemohli být Němci. Němec je od přírody zlý, nacionalistický, nás Slovany nenávidějící.
Vítězství srbských bratří nad agresivním němectvím mohli slavit (kromě Turků, Francouzů, Italů a další Němci porobených národů) jedině do Německa zavlečení Slovani.
Prostě - lidé jako Vy, lidé, v nichž se, výjimečně, probudí jejich slovanská krev, kteří si výjimečně vzpomenou na naši slovanskou půdu.

*************************************************

Jinak Vám ovšem dám částečně za pravdu : opravdu žiji částečně v minulosti. Prostě, jako nikoli nejmenší český vlastenec-internacionalista prostě MUSÍM vycházet z naší slavné humanistické minulosti. Vždyť ve mně koluje krev Záboje a Slavoje, krev Žižky a dalších velkých bojovníků proti Němcům, feudálům (buržuům), sionistům a domácím zrádcům.

Ale samozřejmě, z našich kořenů rostu do výše, rostu s celým naším národem. Dnes je to opět růst pomalý a skrytý, jako vždy v dobách temna. Ale jako ampelopsis, po letech nenápadného růstu *), vtrhneme jednou do oken pyšných panských sídel, abychom zúčtovali s nepřítelem.

Takže určení kdo je Sudeťák (Němec), Američan či jiný Hotentot, a kdo Čech resp. Slovan, je pořád ŽIVOTNĚ důležité. Alespoň v naší vlasti, díkyLeninu kosmopolitismem ještě ne neodstranitelně zasažené.


"My cizinou jsme bloudili" aneb "Zle, matičko, zle, Schwarzenberci zde !"***Volte ČSSD a KSČM !

----------------------------------------------------------

*) Viz např. "The Unprincipled Affair of the Practical Joker", Dorothy Sayers

informace řekl(a)...

Legenda

Я слышал эти рассказы под Аккерманом, в Бессарабии, на морском берегу.

"Многие тысячи лет прошли с той поры, когда случилось это..."
.
.
.
Долго говорили люди с юношей и наконец увидели, что он считает себя первым на
земле и, кроме себя, не видит ничего. Всем даже страшно стало, когда поняли,
на какое одиночество он обрекал себя. У него не было ни племени, ни матери,
ни скота, ни жены, и он не хотел ничего этого.
Когда люди увидали это, они снова принялись судить о том, как наказать
его. Но теперь недолго они говорили, - тот, мудрый, не мешавший им судить,
заговорил сам:
- Стойте! Наказание есть. Это страшное наказание; вы не выдумаете
такого в тысячу лет! Наказание ему - в нем самом! Пустите его, пусть он
будет свободен. Вот его наказание!
.
.
.
И вот он ходит, ходит повсюду... Видишь, он стал уже как тень и таким будет
вечно! Он не понимает ни речи людей, ни их поступков - ничего. И все ищет,
ходит, ходит... Ему нет жизни, и смерть не улыбается ему. И нет ему места
среди людей... Вот как был поражен человек за гордость!"

Harpyje řekl(a)...

Vy jste soudruh, nebo přítel, Vlastenče?!

KOho jsem asi oslovovala?

Kolemjdoucí řekl(a)...

pro Zde sedícího:
To s těma žlutýma zoubkama nevadí, hlavně až budete skákat na V.V. tak pořádně TRHAT. :o) Až mu poleze oteklá zadnice z gatí, tak snad pochopí jak se má chovat.
Jinak je to v hospůdce prima. Užívej léto Šamane.

Zde odcházející řekl(a)...

Víte, já se se zasloužilejma nebo zas neuznanejma "umělcema" a "mistrama" péra neumím bavit. A taky mi to leze už krkem. Takže vás zas vopustím. Ať se tu páni vybavujou sami. Zbytečně s něma ztrácet čas. Kopnout ho do oněch míst, až bude vypouštět životní šťávy, to jako rád, ale nechat se tu vod někoho urážet, to zas ne. Tak zbohem, vážení.

Harpyje řekl(a)...

Zkušenosti s převýchovou nepohodlných živlů, Kolemjdoucí? Asi taky pedagog, co?

informace řekl(a)...

Jak pozoruji, velectěnému diskuznímu foru se opět podařilo vyštípat jednoho nepohodlnému přispěvatele. Blahopřeji, zdejší salon se stává opravdu velice exklusivním. Snad až příliš, občas je tu až těžko dýchatelná atmosféra, tak je rafinovaně zředěná. Natolik je přejemnělá a vybroušená, že se tu ani já necítím na výši. A hlavně se necítím čelit a odolávat urážkám a zesměšňování.
K zdejším pedagogům patřím i já a pan Švehla to dobře ví. Jestliže se jeho narážky týkaly mé osoby, tak je to od něj při nejmenším neohleduplné. Rozhodně by měl své jednání vysvětlit a omluvit se a to i za to, že mne zde po celou dobu ignorovuje a soustavně neodpovídá na mé příspěvky, i když se obracím přímo k němu. V opačném případě odcházím i já.
Je mi líto hlavně Šamana, že nedodržím slovo a nebudu mu pomáhat, ale jistě pochopí, že nemůžu setrvávat v prostředí, které je vůči mně demonstrativně nevraživé.

informace řekl(a)...

ignoruje

Kolemjdoucí řekl(a)...

Milá Harpyje,
žádná převýchova, ale ještě si pamatuji že na hrubý pytel patří hrubá záplata. Zde sedícího jsem se nechtěl dotknout, cíl je jinde.
Vždyť jste to poslední dny sama četla! No necháme to vyvětrat, snad bude líp.

Větší vlastenec řekl(a)...

Soudruh i přítel


Vážená paní Harpyje,
při vší povinné úctě - položila jste mi špatně formulovanou otázku

Ptáte se mě, zdali jsem "soudruh, nebo přítel". Cožpak je to nějaká dichotomie ?
Cožpak jste sama před pár dny nepoužila onen (blasfemický) příměr bývalého komunisty k bývalému černochovi ?

Prostě - mohu být dobrým přítelem, to jest členem ČSSD, a zároveň, v srdci, mohu být stále členem rodné Strany.
Zpronevěřil se snad můj s.prastrýc (zakládající člen KSČ), odkazu svého s.otce (zakládajícího člena Sociálně demokratické strany českoslovanské v Rakousku), když v r.1948 pomáhal sociální demokracii vrátit se zpět k pokrokovým kořenům ?
Samozřejmě nezpronevěřil; naopak, odkaz mého s.praděda *) tímto pokrokovým činem NAPLNIL.

Vždyť přece již víte, proč jsem ze Strany odešel **), víte, proč jsem vstoupil do Strany ***). Tím pádem je Vám jasné, proč jsem ze všech svých (pohříchu chabých) sil podporoval našeho předsedu, přítele ing.Jiřího Paroubka, proč jsem podporoval principiální leninskou politiku vedení naší Strany.
Nu, prohráli jsme, a s námi prohráli všichni obyčejní lidé.
Prohráli však i všichni vlastenci čeští, bez ohledu na svůj třídní původ. Oni to možná ještě nevidí, ještě jsou zaslepeni nenávistnou propagandou sdělovacích prostředků, vlastněných téměř bez výjimky Němci. Ale zanedlouho pochopí svůj omyl.

Již dnes jsou bezohledně a beztrestně porušovány dekrety pres.Beneše – filmové ateliéry i výrobní prostředky jsou opět vlastněny buržousty, Němci se v naší vlasti roztahují. Až Němci opět otevřou v Praze a Brně své vysoké školy, až své šílené bludy bude v našich městech šířit nějaký nový Einstein (Němec a ještě k tomu sionista !), tak vlastenci pochopí. Snad ještě nebude pozdě, snad, s pomocí našich starších ruských bratří, uhájíme národní existenci.

Pak, po osvobození, po obnovení Národní fronty, budou uspořádány volby, konečně svobodné, bez buržoasních partají, bez Němců, bez feudálů a jiných zrádců a nepřátel.
Pak opět zvítězíme. A po opětovném sloučení našich bratrských Stran již nebude nutno "řešit" otázku "soudruh, nebo přítel".
A tančit, tančit se bude všude !


Volte obnovení pevného spojenectví naší vlasti s velkým Ruskem, naší jedinou záštitou proti německým revanšistům a americkým imperialistům !***Volte ČSSD a KSČM !

-----------------------------------------------------------------

*) Sociální demokrati se v letech 1878 až 1948 navzájem oslovovali "soudruhu".
**) Strana na konci r.1989 neleninsky ustoupila reakci bez boje. Přitom stačilo zopakovat –lépe - postup čínských soudruhů z června 1989. Letná se k nasazení letectva a salvových raketometů hodila podstatně lépe než Tchien-an-men.
***) Na základě dodnes nesplněného slibu př. (dnes již nepř.) Zemana o vázání legitimací Strany do kůže členů ODS