čtvrtek 24. června 2010

Odpadová lapálie

Dnes jsem musel opustit pravidelné zasedání stolní literární společnosti hospůdky U kruhu poněkud předčasně. Očekávám totiž příchod vodovodního instalatéra, a tu musím být doma poruce. K práci čistě mužské: Vést řeči s řemesníkem o povaze husích krků a převlečných matic.

Protože nám včera teklo z umyvadla do skříňky pod umyvadlem, rozhodl jsem se vzít věc do vlastních rukou. Nejdříve jsem jednou rukou přitáhl matici, která přidržuje odpadní vedení ve formě husího krku pod umyvadlem. Pětačtvrtku. Utáhl jsem, co ručkou šlo, přesto protékalo. I vzal jsem do těch rukou svoje pověstné pérovací čínské sikovky. Jakmile jsem však nástroj přiložil k matici, rozpadla se tato na dva větší kusy, jeden střední, několik malých a spoustu drobků. Zcela zrezavělá byla. Však již osm let sloužila, od té doby, co jsme značným nákladem rekonstruovali bytové jádro - to jest zcela přestavěli. Přesněji: zaplatili jsme firmě profesionální, která přestavbu pěkně vyvedla.

Už tehdy jsem dumal, proč pod umyvadlem nemáme normální sifon, ale natahovací trubici. Tehdy mi instalatéři vysvětlovali, že "tak se to teď dělá" a včera k tomu jiný instalatér dodal: "protože tak je to při montáži nejjednodušší". Při montáži možná, nikoli však při demontáži. Kdybych si opravoval odpad sám, zřejmě by se zhroutilo nár. hospodářství. Škodaže se zatím jen zhroutila ta firma, protože jinak bych k nim přišel a rozsypal na jejich recepčním stole trosky té matice.

Taky bych se jich zeptal, proč nepoužili plastovou matici, ale nějaký čínský plíšek. Ale to už vím z hospody od kolegy literáta, proč asi. Jarda H. se prý v občanském životě živí výrobou kurvítek - zařízení, která jinak bezvadné elektronické zařízení několik hodin po uplynutí záruční doby poškodí. Takže je nutno ho nechat nákladně opravit, či si pořídit zcela nové bez-vadné zařízení (až na další kurvítka).

Odpovědi instalatéra a spoluspisovatele vysvětlují i to, proč druhý konec odpadního krku není k odpadu připevněn šestačtvrtkou převlečnou maticí. Kdyby totiž byly matice na obou stranách, zašel bych do nějakého MOBI a za osmdesát korun si koupil celou hadici novou i s maticema a pak si ji sám namontoval. (Jako jsem již bezbolestně nedávno vyvedl s osm let starou sprchou.) A jak je druhý konec upevně do odpadu ve zdi? Je - přilepen.

Takže se musí starý kus vyřezat a nový nalepit, a protože dnes je vše eko- a bio-, tak jsou toluenová lepidla zakázána a ta ekologická - nelepí! Až tak za den prý nejdříve zatuhnou...

Půl desátý. Kde ten chlap mizerná je?
*

Tak tedy dnes instalatér nepřijde, právě jsem zvěděl, když jsem se ho ptal. Omlouvá se, zapomněl. Zejtra, určitě zejtra! Ne, nejsme ještě jak ve Francii, ten istalatér není žádná firma, ale kamarád z baráku. (Vpodstatě melouchář:)

Ještěže máme v koupelně ještě vanu a sprchový kout, další umyvadlo na záchodě a přinejhorším kuchyňský dřez, takže můžeme odpadovou lapálii přežít v hygienickém normativu. K neklidu mne však přivádí představa, jak to asi vypadá pod zakachlíčkovanou vanou, z níž voda odtéká taky osm drahných let...

Psáno v Praze dne 24. června 2010

8 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Jojojo.
Osm až deset let - to je tak životnost flexibilního sifonu. Ovšem i toho celoplastového; plast stárne, křehne, praská.
A vlepení konce flexibilního sifonu do novodurové (i HT) trubky - to je též "klasika".

Už minimálně 13 let učím instalatéry používat správné tvarovky na připojení flexosifonu, to jest HTSW resp.HTS, s těsnící manžetou příslušného rozměru. Většinou čumí jak puci; jsem rád, když nakonec použijí alespoň "ostré" HT koleno.

Takže běžný postup výměny (zvládne KAŽDÝ RODUVĚRNÝ ČECH, KAŽDÝ ČESKÝ VLASTENEC svým tělem a myslí alespoň ze 75% vládnoucí !!!) :
Vysekáme kolem konce odpadní trubky dostatečně velký otvor (nejsme hovada, takže nezapomeneme zakrýt podlahu proti poškození a nábytek proti prachu).
Pak vhodným nástrojem odřízneme stávající trubku tak daleko, abychom mohli nasadit připojovací sifonové koleno HTSW + přesuvku HTU resp. dvouhrdlou spojku HTMM.
POZOR ! Na konci odříznuté trubky je nutno vytvořit úkos 15° ! Montážní mazivo (kluzný prostředek) nanášíme na konec trubky, ne na manžetu (těsnící kroužek). NEPOUŽÍVEJTE VAZELÍNU NEBO OLEJ !

Po sesazení se VŽDY přesvědčte, zdali nedošlo k vysunutí těsnícího kroužku z drážky nebo k deformaci těsnění mezi flexosifonem a nástavcem vtoku (prostě vypusťte naráz plné umyvadlo a koukejte, no).
Doporučuji použít flexibilní sifon s kovovou převlečnou maticí; na rozdíl od plastové se při montáži nedeformuje.

Není zač, rádo se stalo.

*******************************************************

Nevím, proč se Velký Šaman zmínil právě o Francii v souvislosti s instalatéry. Že by reminiscence na pár let starou "aféru" s polskými instalatéry (http://fr.wikipedia.org/wiki/Plombier_polonais) ?

Moje vlastní zkušenost s francouzským instalatérem je tato : Přijel velkou dodávkou, vytáhl svařovací soupravu na vtipném vozíku, začal letovat trubky (ve Francii je nějak nezazdívají), hořákem šmejdil kolem mých sotva zatvrdlých obkladaček (kdybych mezi obklad a plamen nestrkal kus plechu, tak by mu jej klidně spálil).
A žvanil. Že je na melouchu , protože jeho "boulot" je údržba čerpadel v metru. Že se to nesmí nikdo dozvědět, protože by na něj přišly odbory.
Žvanil, žvanil, až mi z toho už chodila hlava okolo. Nakonec pravil, že kdyby trubky kapaly, tak to je "l´eau de condensation".
Z jednoho spoje nakapala do rána plná fanka.
Takže vše nanovo.

Po úspěšné opravě jsem mu zase pomáhal s věcmi do dodávky.
Zastavil se u nás muž v elegantním obleku, a ptal se, zda bychom mu neudělali nějaké menší instalatérské práce v jeho domě. Melouchář to naprosto odmítl, elegán odešel zklamán. Ptal jsem se instalatéra proč to; cožpak nechce další výdělek ?. "Toho chlapa neznám. Nechci riskovat problémy s úřady a odbory."
Takže tak.


L'Internationale sera le genre humain !***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Šamane,
mě taky zatékalo za vanou, rovnou do garáže sousedovi ze třetího patra a tak instalatér vyboural na druhé straně zdi asi metrovou díru, aby zjistil, že chvála bohu nepraskla trubka, ale že byl špatně utěsněný kohout na sprchu a vanu.
Co mě to stálo, raději nebudu říkat.

STK řekl(a)...

Nesahejte mi na meloucháře.

U nás v ústavu je skoro každý vyučen nebo vyškolen v nějakém poctivém řemesle. Takže tenor - chemický inženýr, specialista na úpravu odpadních vod. Jevištní mistr - bývalý polír. Kulisák "A" - vodoinstalatér. Kulisák "B" - truhlář s přídomkem "umělecký". Sopranistka - ošetřovatelka exotické zvěře - půl MVDr, primabalerína - doktorka psychologie, baleťák - automechanik atd, atp.
A protože jsme z jednoho ústavu, přijdou a udělají věc za rozumné peníze, ba někdy i za kafe, hned a hlavně DOBŘE! Vždyť se budeme nadále potkávat v ústavu!
Stačí jenom vědět (nebo se zeptat), kdo co umí. Jedna moje kolegyně JE zubní laborantka - ale ta je nepoužitelná, nemá svou laboratoř, jiná je zase švadlena - ta se zneužít dá, neboť má šicí stroj doma, dále tam mám opraváře hromosvodů, trolejbusů, člověka, který má vystudované dirigování a sólový zpěv, specialistu na ovládání větrných elektráren...
Mě si zvou, když si běžný praktický elektrikář neporadí se "záhadnou" poruchou v bytě - třeba přerušený nulák ve zdi. (Ale jsem vyučený mechanik elektronických zařízení. Leč elektronky se už moc nepoužívají... ;-)

A teď mi můžete závidět...

Větší vlastenec řekl(a)...

Přerušený nulák ve zdi ? Lze diagnostikovat obyčejnou vadaskou, najít "okruhovkou" a případně postupným rozpojováním v krabicích.

Ale co dělat, když nulák prokazatelně všude je, ale při při ohřevu vody v elektrickém boileru se vaří (VŘE !) voda ve vanovém sifonu ?
(Stalo se v mém domě, před cca 7 lety - starý elektrikář-alkoholik příčinu nalezl po dvou hodinách hledání.)

drak řekl(a)...

Pružné sifony nemám rád. Ty z kvalitního plastu, který vydrží déle, nežli jen několik let, jsou drahé, nikdo je tudíž nekupuje a logicky se pak ani neprodávají. Zkrátka škudlivý zákazník, co nedovede rozeznat kvalitní zboží, hlasuje peněženkou a podporuje výrobu a distribuci šmejdu. Pořídit něco kloudného je čím dál tím těžší.

Když nám tedy začal protékat pružný sifon v kuchyni, tak pokoušeje se koupit nějaký pořádně udělaný, z nějakého pořádného plastu, zjistil jsem, že mé počínání je marné, protože nikde nic kloudného k sehnání nebylo, a když nějakou velkou náhodou ano, mělo to jiný rozměr. Nakonec jsem si sehnal normální sifon, trubky a kolínka a tu protékající pružnou potvoru jsem nahradil sifonem normálním, a je klid. Pravda shánění zabralo půl den a výměna něco přes hodinu, ale ten klid, ten za to stojí.

Větší vlastenec řekl(a)...

Kvalitní sifony : http://www.hutterer-lechner.com/asp/start.asp?id=cz

Šaman řekl(a)...

Všem:
O francouzských instalatérech jde zvěst už dlouho - ještě před fiktivními polskými instalatéry ve Francii.

Kovová-li matice lepší než umělohmotná, bude kovová. Jde o to, z jakého kovu to, proboha dělají?

Melouchář - to není nadávka, pouze konstatování.

Z druhé strany zeď rubat nemůžu - tam bydlí soused za nosnou...

Díky za všechny rady a přípodotky.
\ :-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Ó Velký Šamane !

Dělají TO z mosazi, následně pochromují.
O tom žádná.
Mám však jisté pochybnosti, zdali to opravdu dělají pro boha.
Každopádně se bych se na tento nikoli nepodstatný detail raději dotázal výrobce, a nejlépe jednotlivě každého dělníka, výrobního procesu převlečné matice se účastnícího.
Prostě - jeden nikdy neví ...


Pryč s církevním tmářstvím a ostatními buržoasními přežitky !***Volte ČSSD a KSČM !