pondělí 7. června 2010

Piknik za Izrael

V pondělí 7. června 2010 se nad Českem opět rozléhalo letní počasí. Košaté mráčky ale nedávaly moc stínu. Více stínu poskytovaly stromy, a to i na Staroměstském náměstí. Právě pod nimi se před čtvrtou hodinou odpolední sešli čeští příznivci státu Izrael, které sem svolali pořadatelé ze skupiny Češi podporují Izrael / Czechs support Israel. Na Staromáku odstartoval pochod na podporu Izraele směrem k izraelskému velvyslanectví. Pochod se konal v době, kdy oprávněný zásah izraelských ozbrojených sil proti tureckým provokatérům, kteří se snažili prorazit blokádu teroristů v Gaze, rozproudil nejen zuřivé demonstrace v muslimských státech, ale vyvolal i mezinárodní odsouzení na půdě OSN.

Češi podporují Izrael, tedy zejména chytří Češi. Proč stát v úpalu, když si mohu sednout ve stínu? A proč pospíchat, když ještě někdo může přijít? Lidí posedávali na lavičkách, postávali v hloučcích, bavili se spolu, dávali interwiew. Spíše nežli demonstraci bojovného kmene to připomínalo poklidný odpolední piknik. Po shromáždění asi stopadesáti účastníků se před půl pátou pochod pod (hlavně) izraelskými vlajkami vydal na cestu. Nejdříve obkroužil mistra Jana Husa a pak se vydal Kaprovkou k Mánesovu mostu. Nesli jsme na svých bílých tričkách samolepky s
izraelskou vlaječkou a nápisem ISRAEL YOU ARE NOT ALONE. Na nesených transparentících se českoanglicky sdělovalo: Izrael se musí bránit. Míroví aktivisté nepoužívají zbraně. Stop provokacím islámských radikálů. Dnes Izrael, zítra Evropa. Žij, Izraeli!
Po domluvě s městskými policajty jsme se zdržovali na chodníku. Šli jsme, prapory vlály ve větru a byli jsme zdraveni. Přesněji: na dvou místech k nám souhlasně provolávali svoji podporu italští turisté...

Přešli jsme Mánesův most, vydali se vzhůru Chotkovou silnicí a došli až k izraelskému velvyslanectví v Peléově ulici. Naproti přes ulici je taková loučka, správně pokosená, tam jsme se rozložili táborem. Unaveným bylo doporučeno usednout. V zelené trávě pod modrobílou oblohou jsme po pěkné procházce Prahou opět usedli k pikniku. Nejedlo se však, jen poslouchalo.
"Vojáci jednali v sebeobraně. Potom, co se jim radikálové snažili sebrat zbraně jednali tak, aby zabránili ztrátě svého vlastního života a aby zachránili vojáky okolní. Izrael má právo se bránit. Osm let ho z pásma Gazy ostřeluje Hamaz... Děkuji vám, že jste přišli vyjádřit podporu Izraeli. Izrael není sám a nezůstane sám ani v budoucnosti."

"Jsme hrdí na to, že jediný z evropských politiků, který výslovně uznal právo Izraele na obranu byl český politik, Přemysl Sobotka."

"Pokud budeme mlčet, tak ty věci, které se dějí v Izraeli, se mohou stát i v Evropě. Izrael brání Evropu - duchovně i vojensky. A proto stůjte za Izraelem!"


Nakonec jsme si zazpívali či alespoň zabručeli známou melodii Hatikvy.
Paní z organizace Ester zvala na zájezdy do Izraele, při kterých se může česká veřejnost seznámit s tou nádhernou zemí a jejími lidmi. S historií a současností. Tak já vás zvu taky. Za čtyři hodiny letu tam jste. Ne, abyste vyfasovali pušky a šli na Palestince, jak nás, příznivce Izraele, vyzývají různí maskovaní antisemité. Nikoli. Jeďte tam jako turisté. Izrael je skutečně nádherná země se středomořským podnebím, antickými památkami a evropským standardem. A také tím pomůžete státu Izrael. Svými penízky, účelně utracenými. A nepomůžete jenom Židům, ale i izraelským Arabům. Těm, co vás vozí v autobusech nebo pro vás připraví falafel.

Pomůžete normálním lidem. Jsem rád, že jsem se v pondělí mohl s podobnými normálními lidmi sejít i na tom popisovaném pikniku.

Psáno v Praze den 7. června 2010

Další akce na podporu Izraele se konají ve čtvrtek 10. června na Kafkově náměstí v Praze. A aby to byla klasická kafkárna, tak se jejich organizátoři nesmluvili. Takže se můžete účastnit, či jen mrknout, když půjdete kolem:

12:00 Demonstrace na podporu Izraele. Zve vpravo.blog.cz
14:00 Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzaléma (ICEJ) zde pořádá podpisovou akci. Cílem je vyjádření podpory státu Izrael v době, kdy je důsledku vyprovokovaného incidentu s flotilou u pobřeží Gazy terčem verbálních útoků a obětí mediální manipulace. Jsou zváni všichni, kdo nejsou lhostejní k pravdě a nebojí se, aby přišli veřejně projevit solidaritu s Izraelem.
18:00-19:00 Česká společnost přátel Izraele zve na pokojnou demonstraci na podporu Izraele.
Na stejnou dobu sem zve Tomáš Kolský "Shromáždění na obranu izraelského národa a státu Izrael (státu Židů, Arabů, Beduínů, Čerkesů, Drúzů a ostatních) před mediálními útoky a delegitimizací".


Prostě když přijdete kdykoli odpoledne, tak se trefíte. Doporučuji vzít si skládací židličky a slunečníky.

27 komentářů:

Harpyje řekl(a)...

Am Israel chai!

informace řekl(a)...

Prohlášení Iránu, že je připraven poslat k pásmu Gazy dvě lodi s humanitární pomocí za doprovodu vojenských plavidel je považováno Izraelem za provokaci. Podle slov italského ministra zahraničí Fanco Frattini na včerejší společné tiskové konferenci s britským foreign secretary Williamem Haguem toto rozhodnutí je namířeno proti Hamasu. Iran prý chce převzít přímou vojenskou kontrolu nad pásmem Gazy.
http://www.adnkronos.com/IGN/News/Esteri/MO-Frattini-decisione-Iran-di-scortare-aiuti-a-Gaza-e-contro-Hamas_505391115.html
Italské noviny píší i o třetí iránské lodi, nemocniční, která by měla nastálo zakotvit před pobřežím Gazy.
Do složité situace zasahuje i Rusko. Premiér Putin se nachází v Ankaře a pravděpodobně se setká s Ahmadinejadem, který přijel na na dvoudenní konferenci
Cica (organizace pro spolupráci a bezpečnost azijských zemí a zemí středního východu). Pravděpodobně Ahmadinejad bude naléhat na Rusko, aby se neangažovalo ve otázce hlasování sankcí OSN proti Iránu. S podobným cílem Ahmadinejad pojede koncem tohoto týdne i do Číny.
Hra mezi Iránem, Tureckem a Egyptem je složitá. K pásmu Gazy se iránské lodi dostanou jen Suezským průplavem. Jaké stanovisko zaujme Egypt?
http://www.europaquotidiano.it/dettaglio/119055/teheran_provoca_il_mondo_arabo

informace řekl(a)...

Jak oznamuje l'agenzia del Pontificio Istituto Missioni Estere (Agentura vatikánského ústavu pro zahraniční mise) katolický biskup monsignor Luigi Padovese, zavražděný v Anatolii svým tureckým šoférem, byl pravděpodobně obětí rituální vraždy. Podle lékařů, co provedli autopsii, kromě celé řady ran nožem po celém těle, tělu biskupa byla uříznuta hlava, až na malý proužek kůže v týlu. Vatikán se snažil z počátku celou záležitost minimizovat tvrzením, že Turek trpěl duševní poruchou, ale nyní uznává, že šlo o něco jiného. Nový útok proti křesťanům v Turecku. Píše to agentura Asia Times.
http://www.asianews.it/news-en/Funeral-of-Mgr.-Padovese.-Murderer,-I-killed-the-great-Satan!-18612.html

anonym řekl(a)...

podle mne by se nyní měli všichni na chvíli uklidnit, přestat činit prohlášení, vyhlášení, omluvy a výhružky.
Protiizraelské hnutí ( protože v žádném případě není totožné s propalestinským, on ty Palestince taky nikdo nemá rád a nechce je, jen je třeba zničit židy, aby nekazili obraz Blízkého východu nějakou civilizací) jen těží z ukvapených reakcí.

informace řekl(a)...

Při příležitosti třídenní návštěvy papeže Benedikta XVI na Kypru byl papeži odevzdán čtyřicetistránkový dokument, vypracovaný na základě odpovědí na dotazník Vatikánu preláty křesťanských církví na středním východě a jiným církevními institucemi. Dokument je přípravnou prací pro Mimořádné shromáždění sinodu biskupů o středním východě, který se bude konat v říjnu v Římě. V dokumentu se říká, že stále vzrůstající islámský extremizmus je hrozbou pro všechny, křesťany, židy a muslimy. Provatikánský l'Avvire píše, že to bude nakonec papež, kdo bude formulovat závěry a postoj církve po zakončení sinodu, ale to v každém případě nic neubírá na vážnosti svědectví tohoto dokumentu.
http://www.avvenire.it/Chiesa/papa+cipro+rientro_201006070644046270000.htm
o cestě papeže: http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=670099

informace řekl(a)...

To Andy P
Ono vůbec nejde o pásmo Gazy a o nějakou humanitární pomoc tamnímu obyvatelstvu, ale jak vyplývá ze zpráv, jde o střetnutí Turecka s Iránem o dominantní pozici na středním východě. Turecko zřejmě udělalo kříž nad vstupem do EU a obrací se na východ. To se zas nelíbí Iránu. A obětí tohoto konliktu je Izrael.
To je alespoň intepretace italského MZV a novin.

Harpyje řekl(a)...

Muslimové se radují: "Israel´s annihilation near."
http://www.ynet.co.il/english/articles/0,7340,L-3901904,00.html
Príma společnost se sešla v tom Istanbulu. Erdogan je konečně mezi svými.

žibřid řekl(a)...

Tolik "nezištné" pomoci Gaze najednou... díky Informace za informace, začíná to dělat ucelený obrázek.

Anonymní řekl(a)...

Harpyje,přidávám se, (An Jisrael chaj, znamená NÁROD IZRAELSKÝ žije). Každý slušný člověk MUSÍ podpořit Izrael. Stalo se to, co jsem očekávala. O propalestinských demonstracích média píší a hodlají se z palestisnkých Arabů po.rat. Ale o proiizraelských demonstrací ani ťuk. A ještě si představte, že redaktor Práva (plátku ČSSD) je členem Klub přátel Palestiny. Kam ta média spějí?
Do záhuby!
Kopretina

informace řekl(a)...

Žibřide,
víte občas nevím, jaké zprávy z cizích novin sem mám dát. Tak raději píšu to, co se mi zdá věrohodné, jako prohlášení italského ministra zahraničí.
Jinak najdete na sajtech všechno možné. Na příklad v ruských novinách. Tak Rosbalt uvádí slova bývalého ministra obrany Izraele, Moshe Dayana, který prohlásil, že každá další výprava Turecka k břehům Gazy bude považována za vyhlášení války Izraeli. A jestli Erdogan na nějakou tu loď nasedne, tak prý nebudou střílet, ale rovnou ho potopí.
http://www.rosbalt.ru/2010/06/08/743466.html
Jinak se Rusové starají o své ekonomické zájmy. Putin prý měl projev na té konferenci azijských a středoazijských zemí a nabádal k snížení tonů. Také má jednat s Ahmadinežadem, hlavně o hrozících sankcích ze strany OSN Iránu. I tady ruské noviny píší, že Rusko bude jen pro mírný postup vůči Iránu.
Vyberte si něco z t motanice.

Anonymní řekl(a)...

Také jsem se pochodu zúčastnil. A velice mne mrzelo, že česká média tuto akci záměrně bojkotovala. Ani jedna TV o akci neměla zájem, i když jindy stačí že uklouzne kůň a hned je tam několik TV štábů. O akci jsem našel v českých médiích zmínku na idnes.cz a ceskenoviny.cz, oboje doplněno šíleně neprofesionálním videem. Bohužel, těžko se překračuje vlastní stín. Mard

Anonymní řekl(a)...

Ještě doplním, že jste tou Kaprovou šel těsně přede mnou a nešikovně jste se snažil fotit přes svou českou vlaječku ten průvod tím malinkým foťáčkem. Jsem měl pocit že se to v tom protisvětle nemůže podařit - a vida, podařilo. Mard

Kresinka řekl(a)...

Pražáci, moc vám držím palec a prosím, zorganizujte příští piknik na Kavčích Horách, ano? Já je furt bombarduju, aby mi sdělili kdo že to vyslal ty pány s "humanitární pomocí" na loď. TV dělá mrtvého brouka a mě to štve. Ať žije Izrael !

Anonymní řekl(a)...

Nevím, co pořád máte s tím Izraelem. Moje poslední zkušenost je taková, že mi Izraelci zavřeli továrnu, která mě 30 let živila a tím pádem jsem se musel odstěhovat za prací od své rodiny a právě se narodivšího vnuka. Nesdílím proto, a nejen proto, ani v nejmenším nadšení přispěvatelů nad "oprávněným " zásahem Izraelské armády provedeným v mezinárodních vodách.

anonym řekl(a)...

Anonymní přestěhovaný od vnuka, díky, rozesmál jste mne.

Větší vlastenec řekl(a)...

Anonymní dělníku český, nevěš hlavu ani sebe !
Jsme s Tebou, my pokrokoví, levicově založení lidé !

Jednou přijde den, z paláců půjde plamen a dým !
A továrny se vrátí do rukou lidu !
A vykořisťovatelé se z rukou lidu už nevrátí !

Ano, to je ten "slavný" kapitalismus a demokracie - vyhazovy bez udání důvodu i s ním, zavírání továren, útoky na mírové aktivisty Hamasu a Al-Kajdy.
Prostě - hlad, bída, neštovice, sionisti.

Jedním slovem HRŮŮŮŮZA !!!!!
To se musí změnit ! A my to změníme !

Volte ČSSD, KSČM a DS !***Socialismus musí zvítězit !

Harpyje řekl(a)...

Pokud se nemýlím, tak je po volbách. Nebo vyzýváte onu oběť sionismu, která se musela odloučit od právě se narodivšího vnuka k volbě ČSSD, KSČM a DS už jen tak ze setrvačnosti? :-)))

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje, to je ta "slavná" demokracie : Je sice čerstvě po volbách, ale též PŘED volbami.
Ano, dělnická třída si po tisíciletém boji vybojovala možnost porazit kapitalismus jeho vlastní zbraní; to jest demokracií, potažmo volbami.

Anonymní dělník J. Maleček bude jednou opět volit, pokud jej do té doby nesklátí hlad či nemoce.
Takže mu musím již dnes nenásilně napovědět, kdo všem dělníkům zaručí práci v místě trvalého bydliště, a po práci legraci.


***Socialismus musí zvítězit !***

Harpyje řekl(a)...

Z příspěvku anonymního dělníka jsem vyrozumněla, že je dostatečně uvědomělý, a že Vašich výzev není v jeho případě zapotřebí. Všimněte si, prosím, té příčinné souvislosti mezi ztrátou práce, zaviněné židovským spekulantem-vykořisťovatelem, a pirátskou akcí sionistické soldatesky v mezinárodních vodách.

Větší vlastenec řekl(a)...

Přesný postřeh, vážená paní Harpyje !

Ano, židovští piráti olupují vší náš lid o jeho výdobytky, židovští upíři tyjí z jeho mozolů a potu, sionističtí vykořisťovatelé přepadají na širém moři humanitární konvoje, vezoucí do trpící Gazy dětské hračky, pistolky a raketky.

Náš lid to vidí, a po vyhraných/prohraných volbách trpí ještě více. Proto musím psát svá Živá slova, pramen poučení a povzbuzení - aby vší náš lid neklesal na mysli, aby se připravoval na příchod vítězství a osvoboditelů.


Za věčnou platnost dekretů presidenta Beneše !***Volte ČSSD a KSČM !

Radim Fousek řekl(a)...

Muj tip: nejlepsi doba k navsteve Izraele je konec zimy / zacatek jara. Ja tam byl letos na konci unora. U nas pul metru snehu a tam vsechno zelene, dokonce i poust kvete. V mrtvem mori 28° , super koupani, vzduch kolem 30.
Nechci se nikoho dotknout, ale ve srovnani palestinskeho uzemi (Betlem, Westbank) a Izraele je asi stejny rozdil, jako Chanov a Staromestske namesti. Palestincum by podle meho mineni nezaskodilo, kdyby misto delani kravalu zacali (alespon trochu) pracovat a kolem sebe si uklidili.

Harpyje řekl(a)...

Pane Fousku, jediným životním úkolem pravověrného Hamasníka je alláhulibá činnost, jako alláhubojná životospráva (hallal), plození nových mučedníků a konečně sebeobětování, jako vyvrcholení a cíl cesty do Ráje.
Tak proč by se měli zabývat takovými prkotinami jako je zvelebování životního prostředí? To není klíč k Ráji!

Anonymní řekl(a)...

Jsem taky ráda, že jsme se tam potkali. Bez ČT, ale upřímně, ani se jim nedivím, že se jim mezi nás nechtělo. Moc hezký zážitek byl na těch lavičkách na začátku, lidi vybalovali vlajky, dodělávali transparenty, a uprostřed toho na lavičce si posedával bezdomovec. Nikdo si ho nevšímal, všichni usměvaví, až to tam bylo moc modrobílé, tak znervózněl, vyskočil a zmizel... Nikdo ho nevyháněl, ale nějak se na té lavičce už necítil jako doma...
Opravdu bylo milé, že na nás z chodníků pokřikovali a z aut troubili, a poděkování patří policistům, kteří sice nemuseli chránit demonstranty před nepřátelskou reakcí okolí (možná se tam ošátkovaní hoši a děvčata neukázali právě proto), ale přesto mají policisté zásluhu na tom, že všichni bezpečně došli, on ten chodník v Chotkově fakt není pro velké davy. Kolem auta a tramvaje...
Akorát pořád nevím, jestli se teda Izrael vůbec dozvěděl, že ho v tom nechceme nechat samotného.
Plující oblaka

Šaman řekl(a)...

Marde - ad "malinký foťáček": Dostal jsem od dětí k narozeninám už svýho druhýho kanona, zase od Škody, po G2 G5.- Malinkej, do jedný ruky, ale fotky dělá velký 5 megapxls. Sem jsem dal zmenšený...

Šaman řekl(a)...

Plující oblaka - ano, ten den oblaka vskutku plula. Piknik na Staromáku byl přesnej - příště si musíme pořídit i nějakýho pouličního prodavače falafelu - třeba nějakýho pracujícího Palestince... Jednoho znám, má u nás na sídlišti občerstvovnu, jmenuje se - ing. Fatáh...
\ :-)
Jo, Izrael se nepochybně dověděl, když jsme mu seděli pod voknama... No a na Eretz.cz byl taky zvací a popisovací článek....

Anonymní řekl(a)...

Ing. Fatáha bych do toho netahala, takovej byznys bychom mu zase neudělali, a mohl by z toho mít u svejch oplétačky...

Dneska jsem se byla podívat pod klíčkama, bylo to tam nějaké ortodoxnější, ale furt fajn.

Plující oblaka

Anonymní řekl(a)...

K návštěvě doporučuji březen. Letos to bylo perfektní. Pokud někde existuje betonová lobi, tak je to v Betlémě - vlastně na celém území. Na území Palestiny a v arabských čtvrtích si musí dávat člověk větší pozor na peníze a doklady - jsou strašně šikovní. Přes to vřele doporučuji. Pokud vše dobře dopadne, jedu příští březen znovu!