úterý 22. června 2010

První chyba ODS aneb Příliš mnoho blbců

ODS v uplynulých volbách dostala poslední výstrahu od voličů, kteří jí zbyli. V Praze ji předběhla TOP 09, která jí zjevně přebrala v nejvíce zkorumpovaném volebním obvodě voliče, na venkově jí sílu odnímali voliči Věcí veřejných. Další výzva se vyjevila v kroužkování.

Nechtěl jsem tomu ani uvěřit – ale určitý druh kroužkování se projevil i na víkendovém kongresu ODS, kdy byli vykroužkováni předem domluvení šíbři, některé marionety, o kterých mluvil ve svém nominačním projevu Petr Nečas. Impuls ke stětí jejich hlav dal zcela zprasený projev dosavadního prvního místopředsedy strany Davida Vodrážky, jejž pamětníci přirovnali k proslulému projevu Miloše Jakeše na Červeném Hrádku. Projev byl tak hloupý, že rozesmál i delegáty kongresu. A jistě jim připomněl paličský slogan Mirka Topolánka o „blbci z Horní Dolní“. Vodrážka jako jednička na kandidátce tedy dostal nejvíc preferenčních hlasů – od skalního jádra pražských ódéesáckých voličů. Před celostátní stranickou veřejností se však projevil jako upřímný hoch, který svou blbost ani neskrývá. Zatím tak nemusel činit! Měl přece vždycky „smluvně zajištěné hlasy“. Jenže delegáti si řekli: „A proč bychom volili blbce?“
Vodrážka byl první kostkou v dominu, po jehož pádu ještě nově zvolený lídr ODS Petr Nečas vyzval delegáty, aby volili jeho lidi – a více podle svého rozumu než podle předjednaných dohod (které se dle Vodrážky vlastně nekonaly...).

Ve vedení ODS se tedy ocitli lidé, kteří podporují svého šerifa, lidé, kteří se neupatlali – ale chybou prý je, že tam nepronikl žádný zástupce Prahy, což prý „nejsilnější region“ odstřihává od souznění s vedením. Je to vina delegátů, že nezvolili zástupce Prahy – nebo spíš vedení pražského ODS, které nominovalo blby?

A tady se už schyluje k první možné povolební chybě ODS: Aby byla Praha ukojena, je prý potřeba její padlé stranické velikány zaparkovat na některém ministerstvu. A protože David Vodrážka byl stínovým ministrem životního prostředí, měl by se tedy tím ministrem stát. Jenže, jestliže byl Vodrážka „tak otřesně blbý“, že mu delegáti ani před dohody nemohli dát hlas, dáme mu proto nějaké blbé ministerstvo? Avšak kdyby to ministerstvo nevedl blbec, ale třeba odborník TOP 09 Bedřich Moldan, tak by i to ministerstvo přestalo být blbé!

Snad ODS tuto chybu neudělá!

Další, vlastně časově první, povolební chyba ODS je, že nenabídlo ČSSD předsednické křeslo Sněmovny. Ano, pravice má pohodlnou většinu, avšak „pravice“ pořád ještě nesestavila většinovou vládu, a neví se, zdali se pravicoví ódéesáčtí poslanci vzor Bém nestanou spíše nezařazenou opozicí, případně opozicí zařazenou v nezávislých Věcech veřejných. Dále – jeden z mála předvolebních slibů VV, který lze bezbolestně přijmout, je přímá volba prezidenta republiky – a na té se bude muset domluvit ústavní většina v Parlamentu. Sociální demokraté sice také chtějí přímou volbu prezidenta republiky, avšak chtějí jinou přímou volbu prezidenta republiky – a tu by bylo vhodné si je zbytečně nehněvat. A pak - spravedlivým vypuzením komunistů z role místopředsedů, avšak zároveň rozporuplným odnětím postu předsedy nejsilnější volební straně naháníme zase socany do jedné fronty s komouši...

Jenže když se pořádně rozhlédneme, tak zjistíme, že ČSSD se ze své vítězné porážky nepoučila, v partaji nezametla. Všechna vina za faktický volební neúspěch tak mediálně padla na chudáka Jiřího Paroubka. ČSSD se nezměnila, v té frontě s komouši pořád stojí. A navíc, předpokládal jsem za rozumné, že by předsedou Sněmovny měl být faktický lídr ČSSD, její statutární místopředseda Bohuslav Sobotka. Jenže ten se asi stále chystá být připraven převzít premiérskou odpovědnost... Takže socialisté navrhují pro tuto funkci už jednou použitou osobu Lubomíra Zaorálka, jehož předsednické výkony tedy nedosahovaly stupně blbosti jeho nástupce Miloslava Vlčka, ale také nebyly valné. Přestože Zaorálek dokonce absolvoval vysokou školu: Titul PhDr. získal na brněnské Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, na filosofické fakultě, kde roku 1982 vystudoval obor marxisticko-leninská filozofie a politická ekonomie . A tuto svou specializaci následně více než profesionálně použil ve své parlamentní funkci při boji proti „americkému radaru“ nebo při zvaní delegací ze socialistického Íránu...

Když na tak vysoké ústavní pozici chtějí socialisté zaparkovat takto vzdělaného blba, pak není chybou jim to místo neposkytnout. O tohoto kovaného marxistu v čele Sněmovny však nepřijdeme – ČSSD ho nominovala alespoň jako místopředsedu...

Takže ani toto není chyba ODS. Co by tedy mohlo být její první chybou? Instalace osvědčené Miroslavy Němcové jakožto předsedkyně Sněmovny! Nic proti Mirce v čele Sněmovny. Je v naší rodině oblíbená už od té doby, co jsme si u ní v knihkupectví ve Žďáru nad Sázavou ještě za bolševika koupili jednu knihu (to knihkupectví dnes vlastní). Velice se radujeme, že se stala první místopředsedkyní ODS.

A to je právě ta chyba – nikoli účinkování v jedné z těchto rolí, ale v obou najednou! Předseda strany Nečas bude nejspíš předsedou koaliční vlády. Krom povinností premiéra tedy bude pro něj důležité ukočírovat i koaliční vztahy. Jednoznačně – zatímco předseda strany je obrácen vně strany, musí mít za sebou „výkonného praporčíka“, či praporčici, který/á mu bude dělat pořádek v partaji! Na tohle dojel Topolánek – i ODS. S troubou Vodrážkou v zádech se „odtrhl“ od stranických mas.

Jestlipak bude mít inteligentní Němcová v čele Sněmovny čas na přebudování ODS? A její řízení? Blíží se další volby, přicházejí nové strategické výzvy. Jestlipak bude mít dost energie ohlídat kmotry, velrybáře, loutkáře a vyčistit ten Augiášův chlív?

Anebo má ve svém týmu nějaké nenápadné nosiče vody, kteří to udělají za ni? Pak by ani její šéfování Sněmovně nevadilo.

Chybou by bylo nechat teď ODS přešlapovat na samotném začátku cesty k přeměně ve funkční a důvěryhodnou pravicovou demokratickou stranu!

Psáno v Praze dne 22. června 2010

Večerní PS: Pražská ODS si už začala zametat schody sama...

4 komentáře:

drak řekl(a)...

Řekl bych, že ten pražský kongres ODS dopadl o dost lépe, nežli jsem původně čekal, a to je pro ODS dobře. Celou situaci uvnitř ODS a kolem ní vnímám tak, že v tom lepším případě se ODS před dalšími volbami podaří alespoň částečně obnovit svou důvěryhodnost a tudíž získat alespoň z části zpět své voliče, anebo bude příčiny volebního debaklu ignorovat, což ale může skončit tím, že bude následovat KDU-ČSL a Zelené do mimoparlamentní existence. Výsledek pražského kongresu a některé další události naznačují tu lepší variantu, nicméně hloupé náznaky takového ražení, že by někdo myslel vážně návrhy, jako dát panu Vodrážkovi trafiku v podobě ministerstva životního prostředí, zase demonstrují, že určité síly řekněme starého ražení pořád ještě uvnitř ODS mají svou sílu, ztratily kontakt s realitou. Až se jim díky tomu podaří ODS zlikvidovat, půjdou asi plundrovat jinou stranu. Myslím, že pan Vodrážka by se z tohoto debaklu měl poučit a i kdyby mu to ministerstvo někdo nabízel, tak by ho v zájmu nás všech, ODS, i jeho vlastním brát neměl. Kdyby ODS dokázala nabídnout někoho, kdo by se Bedřichovi Moldanovi alespoň vyrovnal znalostmi, zkušenostmi a pověstí, tak neřeknu, nechť se vede seriozní koaliční debata, kdo z těch dvou je lepší a která konkrétně ministerstva kdo povede, ale v tomto případě je to spíš cosi mezi sabotáží, politickou sebevraždou ODS a hloupým vtipem.
Pražská ODS by se měla zbavit jak lidí, jako jsou pan Bém a pan Jančík, na které už ty jejich průšvihy praskly, tak i těch, které to teprve čeká, protože to jsou jen časované nášlapné miny, se kterými obnova důvěryhodnosti zvládnout nepůjde.
Na jedné straně bych v rámci zvyšování úrovně politické kultury v naší zemi rád viděl, že předsedou sněmovny je člen ČSSD, ale na druhé straně je nutno brát v úvahu, že předseda sněmovny má značné procedurální pravomoci a může tudíž svým protivníkům značně ztrpčovat život. Všichni jsem už měli možnost vidět pana Zaorálka v akci a všichni dobře víme, čeho je schopen a jak se projevuje. Já osobně, a věřím že nejen já, bych ho viděl v čele sněmovny velmi nerad. Bohatě mi stačilo to, co jsem musel strpět z jeho strany před volbami. Na druhé straně, kdyby ČSSD navrhla někoho přijatelného, pana Sobotku, nebo pana Pecinu, nebo ještě někoho jiného, kdo umí používat zdravý rozum a neztratil kontakt s realitou, tak by se o tom dalo vážně uvažovat. Takto chápu postoj koalice, která říká, že pro kandidáta na předsedu sněmovny pana Zaorálka oni ruku nezvednou. Je škoda, že uvnitř ČSSD ještě nedošlo k určité sebereflexi v tom smyslu, že za volební neúspěch nenese vinu jenom pan Paroubek, ale i další, jako třeba pánové Dimun, Ráth, Škromach, Tvrdík, Urban, Zaorálek a mnozí další, dokud si členstvo ČSSD toto neuvědomí a nevyvodí z toho patřičné důsledky, tak to s nimi lepší nebude a jejich potenciál bude spíš ryze zásadně až hloupě výlučně destruktivně oposiční, a jen těžko nějaký jiný.
Dokud uvnitř vedení ČSSD nebude někdo, jako býval Pavel Mertlík či Jiří Rusnok, nebo dokud nebude ČSSD alespoň schopna dlouhodobě spolupracovat a obsazovat vládní místa někým jako je Martin Jahn, tak tu bude spíš ke škodě, nežli užitku, ke škodě své i nás všech. Teprve tehdy, až bude ČSSD schopna zvolit si do svého vedení rozumné a vzdělané lidi, a nechat je tam působit k prospěchu jejímu i nás všech, tak teprve poté se zase stane státotvornou stranou a bude z něco konstruktivní a užitečná jak v oposici, tak třeba i ve vládě, do té doby je naivní čekat od ní cokoliv dobrého.

forman řekl(a)...

Po volebním kongresu ODS lze konstatovat, že byl učiněn první krok k postupnému vytvoření voličsky přijatelné politické strany, která si je vědoma svých chyb v minulosti, chápe historickou šanci v současnosti a budoucnost vidí dál než do data příštích parlamentních voleb. Teď však musí přijít obrodný proces zdola, od úrovně místních sdružení, jinak se nové vedení ocitne v izolaci a výkonná rada, která je v převážné většině obsazena těmi, na které se "nedostalo", začne prosazovat své zájmy.
Komunální volby teprve ukáží, jestli to ODS je schopna dotáhnout až k očistě radnic ve městech a obcích anebo vše skončí na začátku cesty. Jsem z českého venkova a vidím kolem sebe lidi, kteří by mohli pro svou stranu tento nelehký úkol zajistit. Musí však na sebe vzít odpovědnost. Na místní úrovni to chce zároveň i velkou odvahu, protože všichni si "vidí do talíře".
Pan Nečas si své kolegy ve vedení vybral sám (samozřejmě s pomocí delegátů kongresu), proto musí jasně určit, kdo bude tím výkonným místopředsedou pro vnitřní záležitosti strany, bez něhož nelze výše zmíněný proces dokončit. To musí být pevný bod pro řadové členy, protože změny na úrovni regionů musí vzejít od těchto členů, samy regiony si v podstatě žádné změny nepřejí.
Jinak moc hezký článek i názor draka.

STK řekl(a)...

...nicméně se domnívám, že "samočistící schopnosti" ODS nejsou všude stejné a nejsou všude dost silné.

Tady u nás v "ocelovém srdci republiky" to platí. Na magistrátě spolupracují, tedy kolaborují staří členové ODS se starými i mladšími členy ČSSD.
Jejich rozhodnutí bývají často tak absurdní, že se člověku nutně vtírá myšlenka na tučný úplatek (od koho?), protože normálně myslící člověk takto rozhodnout jednak nemůže, jednak to nemůže tak stupidními argumenty zdůvodňovat.

Oslovil jsem (mailem) pana Pospíšila (ODS, 67 let), náměstka primátora pro kulturu a ptal se ho, proč do Národního divadla moravskoslezského dosadili (vybrali) člověka, který byl ve vedoucí funkci dvakrát velmi neúspěšný, dokonce by se dalo říct, že byl z posledního místa vyhozen. Odpověď jsem dostal stručnou - budoucí pan ředitel prý měl zajímavou "vizi". Na další mail už mi pan Pospíšil neodpověděl. Pouze vím, že mail došel.
Takže: pokud nebudou politici schopni nebo ochotni své kroky zdůvodnit, velmi pochybuji o tom, že je bude volit podstatnější část voličů. Na neurčité "vize" se už totiž dá nachytat málokdo.

Takto se činnost pana ředitele projevuje navenek:

http://www.ostravak.info/clanek/zanik-ostravske-operety/

To, co je v tom nepodepsaném dopise uvedeno potvrzuji. A nedivím se anonymitě pisatelů. Jde jim bez legrace o obživu. Co má dělat člověk, který třicet let úspěšně poskakoval po prknech, která znamenají svět a je "uspořen". Prodavače párků? Hlídače parkoviště? Tady je nezaměstnanost téměř 12%, přátelé!

A hlavně: to, co se stalo, se stalo docela zbytečně.

drak řekl(a)...

STK:

Souhlasím s Vámi, vypadá to přinejmenším podivně, když se v případě, kdy v divadle, které nemá problémy s návštěvností, začínají dít prapodivné změny, které ještě jen bůh ví jak skončí. Kdyby návštěvnost nezadržitelně klesala, tak neřeknu, ale takto je přinejmenším podivné, ne-li rovnou jasné, že jde o něco jiného. Asi o to, přesunout vládu na divadlem a případně ještě příjem nějakých dotací do těch správných, předem pečlivě vybraných a spřízněných rukou.

Ostrava ale není sama, kde se ODS chová podivně, jako by se pro ní zastavil čas a jakoby v posledních volbách nedostala přes prsty. Kupříkladu pan Bém, jak zaznělo večer ve zprávách, který nám tu v Praze prošustroval jenom v rámci projektu OpenCard řádově stamiliony se cítí býti nepochopeným, nedoceněným a zrazeným a křeslo primátora hodlá opustit až po komunálních volbách. Myslím, že nenajde-li ODS na republikové a pražské úrovni dostatek vnitřních sil, aby takovéto jedince dokázala zkrotit a vykázat do patřičných mezí, tak se opravdu může dočkat toho, že volební výsledky v rámci komunálních voleb bude mít ještě horší, nežli do těch parlamentních.

Shrnu to za tu mlčící většinu asi tak, že: rozličných vizí, úžasných projektů typu OpenCard, kdy na jedné straně se zmizí stamiliony kdesi v černé díře a na druhé lze mimo jiné číst Vaše osobní údaje na vzdálenost cca 30m z oné úžasné karty, aniž byste o tom věděl, či tomu mohl bránit, tedy produkt na skutečně profesionální úrovni, že, o majetku, který se jakoby náhodou ocitl v předem velmi pečlivě vybraných "těch jediných správných" rukách, a mnohé další věci, nám presentovné tu jako pochybení, onehdy zase jako nedopatření atd atp, a to vše v míře a frekvenci, že je naprosto jasné, že normální občany mají za nesoudné magory, tak toho všeho už mají ti normální běžní občané plné zuby.

Účinně se tomu dá bránit tím, že se shromáždí dostatečně početná demonstrace, tváří v tvář tisícům lidí i ten vzpupný radní poměrně rád změní názor, ale na to my moc stavění nejsme. Je to naše smůla i štěstí zároveň, na jedné straně si z nás rozliční šíbři a padouši dělají hadr pod nohy, na druhé to tu aspoň nevypadá jako v Řecku, tedy vše zlé, je jako obvykle i k něčemu dobré.

Dobré je ale poskytovat takovéto náměty médiím s celorepublikovou či alespoň regionální působností, protože medialisace problému bývá mnohdy to jedinou účinnou metodou, jak s ním pohnout žádoucím směrem. I když k ní nedojde, tak vás může hřát vědomí, že buď byl padouch redaktorem zkasírován, aby se reportáž neuveřejnila, nebo ho to aspoň muselo stát hodně námahy a úsilí, aby tomu zabránil, zkrátka když už nic jiného, tak aspoň chvíli měl horkou půdu pod nohama. Prostě musí se něco dělat, nejde jen čekat, že se to vyřeší samo.

Dobré je mít dobrou paměť a patřičné dobrodince buď vyřadit během voleb ze slosování tím, že si vyberete úplně jinou stranu, nebo je v rámci té jedné okroužkujete tak, aby se nikam nedostali. Oni by si páni politici měli zvyknout na to, že v jejich případě platí presumpce viny, protože nám všem může být úplně jedno, byly-li naše zájmy poškozeny z blbosti, či pro peníze, protože ať už blbec, nebo padouch, ani jeden se nemá co starat o veřejný majetek. Volič prostě musí mít dobrou paměť a být důsledný.