sobota 10. července 2010

MOBY DICK 2000: Kdo se nezlepšuje, přestává být dobrým

Pondělí 10. července 2000

Maník od firmy, která u nás minulý měsíc dělala revizi elektriky, předložil podniku fakturu na správném Formuláři. Byl odmrštěn, neb v kolonce Odběratel vepsal České Textárny. A my jsme v obchodním rejstříku vedeni jako ČESKÉ TEXTÁRNY!

Úterý 11. července 2000

Firma, která u nás minulý měsíc dělala revizi elektriky, předložila konečně správně vyplněnou fakturu. Bohužel jí nemůže dostat proplacenu, neboť dnes vyšlo úsporné opatření ROZŘEĎ 714/00 se zpětnou platností od 1.6. 2000: Nebudou se objednávat žádné opravy ani revize. Když se nemohou objednat, nemohou se ani uskutečnit, natož proplatit.

Středa 12. července 2000

Coo-coo mgr. Tluč Huba uspořádal školení o implementování podpůrného dokumentačního systému vnitropodnikové legislativy a vytváření brand-image. Zapsal jsem si: "Kdo se nezlepšuje, přestává být dobrým." Na konto lidí, kteří chtějí z podniku odejít, ačkoli je nikdo nevyhazuje, dodal: "Opustíš-li mne, zahyneš!"

Čtvrtek 13. července 2000

Dnes jsme se na dalším školení od Tluč Huby dozvěděli, že "musíme sdílet vizi, znát cíl a přidanou hodnotu, kterou společnosti přináším". Školení jsou poučná, ale zdržují nás od psaní Textů. Snad bude lépe. Huba oznámil: "Náš podnik je plný odhodlaných lidí, z nichž jedni jsou odhodláni pracovat, druzí jsou odhodláni jim v tom nebránit." Sláva!

Pátek 14. července 2000

V pondělí k nám nastoupí mladý Bambas! Vlastně tu dělá už od prvního. 2 týdny strávil v B. Noře na semináři, "jehož cílem bylo napomoci novým pracovníkům zorientovat se ve společnosti, odpovědět na otázky, které plynou z neznalosti prostředí firmy a usnadnit zapojit se do procesů v ní probíhajících," jak pravil ing. Duto Hlav. To jsme žádostivi.
*************************************

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách - verze z dubna 2003
Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .

Předem dík! >>:))

19 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Ke dnešnímu svátečnímu dni


Vážení vlastenci, vážené vlastenky, soudruzi a soudružky !

Dnes si všichni opravdoví čeští vlastenci a opravdové české vlastenky připomínají, kromě výročí vyhlášení ČSSR, také 59.výročí založení Pohraniční stráže. Připomínají si, že současný protilidový a protistátní režim zrušil nejen ČSSR, nejen ochranu naší tisícileté státní hranice, ale i sám svátek, Den Pohraniční stráže. *)

Nuže, věnujme tichou vzpomínku desítkám českých vlastenců, kteří v uniformách PS položili své životy na obranu naší vlasti. Vzpomeňme na všechny ty mladé muže, kteří po celou dobu existence našeho poválečného státu s obrovským nasazením bránili naše hranice proti fašistickým a americkým záškodníkům, proti špionům a diverzantům. Díky jejich námaze, díky jejich obětem jsme mohli budovat naši vlast, mohli jsme klidně spát, mohli jsme v míru a hojnosti vychovávat naše děti.

Připomeňme si současný smutný stav nejen naší západní hranice **), ale i našeho státu, vinou imperialistických intrik zmenšeného o bratrské Slovensko : Dnes je našich hranic korzo, z našeho státu je tržiště a zdroj levné pracovní síly pro vykořisťovatele celého světa !!

Němci se opět drze roztahují v našich starobylých městech, lačně obhlížejí blínem a hložím zarostlé zbytky statků a chalup svých předků.
Náš národ hyne, hyne pod bičem a okovy tržního hospodářství, hyne nedostatkem obilí a surovin ze Sovětského svazu, hyne nedostatkem slovanské internacionální lásky.

Vlastenci a vlastenky, soudruzi a soudružky, pozdvihněme se ! Vstaňme z prachu, dřív než bude pozdě ! Kdo, když ne my, kdy, když ne teď ?!
Ano, prohráli jsme volby. Ano, vládnou nám Němci a popírači humánního odsunu a humánního znárodnění. Ale ještě není pozdě, ještě ne !
Připomeňme si prorocká a vzdorná slova generála Homoly, jež tento dlouholetý buržoasní nacionalista, za fašistické okupace pozdě procitnuvší, odeslal tzv. exilové vládě do Londýna :
"Moskva nám nevezme řeč ani půdu, kdežto Berlín obojí. Vládní forma se změní, za 30-50 let komunismus nebude, bude zde však národ, kdežto za vlády Němců by za 20 let byl národ zničen."

Ne Řím, ale Tábor !
Ne Berlín, Londýn, Paříž, New York, Tel Aviv, ale Moskva !

Myslete na chorál, malověrní, myslete na chorál !

***Volte ČSSD a KSČM !***

-----------------------------------------------------------------------------------

*) http://pohranicnik.bloguje.cz/855209-11-7-den-pohranicni-straze.php

**) http://www.vojensko.cz/hlavni-stranka

Harpyje řekl(a)...

Vy jste neúnavný, Vlastenče, řekla bych dokonce, že jste přímo posedlý! Ústní pochvala Vašich představených Vás nemine!
Mám jednu otázku. V jednom z Vašich příspěvků jste popisoval aktivity "skořápkářů" (Huetchenspieler :-))) v osmdesátých letech. Zaujalo mě, že kupující a údajní prodavači auta "čekali na notáře". To bylo za bolševika při koupi automobilu zapotřebí notářské smlouvy?

STK řekl(a)...

Přenesl jsem se, díky poznámce Vlastencově do útlého mládí, na výstavu o ochraně naší republiky před imerialistickýmí štváči a špiony. Byla na dvou místech Ocelového Srdce Republiky, před Novou radnicí a na Černé louce, ale vstupenka za 3.- Kčs kupodivu platila pro obě expozice. Obdivoval jsem balóny, které tehdy nad naše území dopravovaly štvavé tiskoviny (Pár štvavých letáků měla naše rodina schovaných. Co kdyby?), žasl nad zařízením na výrobu mikroteček se špionážními údaji, nad vysílači, které byly schopny vyslat zašifrovanou zprávu za několik málo vteřin, čímž byl zdroj vysílání nezaměřitelný. (Ale naši vojenští radisté to dokázali!) Špionážní fotoaparáty v zapalovači, v plnicím peru, v knoflíku. Prostě Hi-Tech tehdejší doby.

Tehdy jsem si moc přál být špiónem - na kterékoliv straně. Jen aby mi dali na hraní takové krásné hračky...

>>> Ten postoj ... a je jedno, na které straně, mi víceméně zůstal....

>>> Jo a Miloši Hrmovi přece radili, ať PŘITOM myslí na fotbal, ne na chorál!

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,

jen v rychlosti : nebylo. Ale "prodávající" na tom trval, čímž si získal respekt kupující kavky.

Takže tak.

Harpyje řekl(a)...

Proč musíme být my ptáci (kavky, hejlové) symbolem pro důvěřivost a naivitu?

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Harpyje,
jestli jste tady, tak jsem Vám poslala email.
Je to něco strašného, nebudu říkat o čem to je, protože nesouvisí s tématem tohoto článku. Jsem otřesená a šokovaná,nic tak strašného jsem nikdy neviděla,jaou to takové ukrutnosti, které se vyrovnají nacistickým zvěrstvům!!!
kopretina

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Harpyje,

poslala jsem Vám email, nebudu říkat o čem to je, protože nesouvisí s tématem tohoto článku. Jsem otřesená a šokovaná, nic tak úděsného jsem ještě neviděla. Je to horor, který se vyrovná nacistickým zvěrstvům!

kopretina

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,

pozapomněla jste na slepice a husy.

Ale potěším Vás : Jsou i jiní ptáci. Např. pták kočovný, poklesem Slunce štvaný. V čase šedých lun barvy galského jmelí se věštby noci naplňují jeho zjevením. *)

"L'oiseau de tous nos consanguins le plus ardent à vivre, mène aux confins du jour un singulier destin. Migrateur, et hanté, acharné d'inflation solaire, il voyage de nuit, les jours étant trop courts pour son activité. Par temps de lune grise couleur du gui des Gaules, il peuple de son spectre la prophétie des nuits. Et son cri dans la nuit est le cri de l'aube elle même : cri de guerre sainte à l'arme blanche."
(Saint-John Perse - Oiseaux)

---------------------------------------------------------------------

*) Já tomu teda vůbec nerozumím, ale zní to hezky.

Větší vlastenec řekl(a)...

http://masmoulin.blog.lemonde.fr/files/2010/04/braque-georges-lesoiseaux.1271004533.jpg

Harpyje řekl(a)...

Díky, Kopretino! Je to hnus, a představte si, že i zde v Evropě, v různých obskurních mešitách a modlitebnách, kážou stejně nenávistnou propagandu!

Harpyje řekl(a)...

Ano zapomněla jsem na husy a slepice! A musím rozhořčeně konstatovat, že jejich srovnávání s tupci pokládám za diskriminaci domácího ptactva.
Totéž v umění. Všimněte si prosím, jak jsou básníci, malíři, skladatelé povznesení, a oslavují tažné ptáky, jako by byli něco lepšího. Umíte si představit, že by St.John Perse opěvoval černou vlašku, dobrou nosnici, která snese až 260 vajec do roka, prostého, užitečného tvora? Nebo, že by titul písně Medelssohna Bartholdyho zněl Abschiedslied der Henne (předtím, než jí zakroutí krkem nebo zaříznou) místo Abschiedslied der Zugvögel?
Daleko spravedlivěji, a jejich významu pro náš jídelníček odpovídajíc, se jimi zabývá lidové umění: http://www.youtube.com/watch?v=5kcqJ7weTKY nebo http://www.youtube.com/watch?v=BnuLlHmttLU
Pozitivní vztah k živočišné výrobě měli též budovatelští básníci, ale drůbeži se,na rozdíl od vepřů vyhýbali.


Ale i přesto si myslím, že těm Vámi citovaným ptákům není zapotřebí rozumět, jsou krásní sami o sobě. Od koho je ten český překlad? (Ptám se opatrně, bych nedopadla jako s těmi Sokoly :-)))

Větší vlastenec řekl(a)...

Naděžda Macurová.
Prý.

Přidal jsem jen písmeno, i když bych nejraději přidal dvě.
No nic.
Jsem jen prostý člověk, a překladatel(-ka) je intelektuál(-ka).
Konečně, vydávání děl dekadentních buržoasních autorů bylo jedním z našich omylů.
Doufám, že po našem opětovném vítězství se již nebude opakovat.

Sovětský básník - náš vzor !***Volte ČSSD a KSČM !

Větší vlastenec řekl(a)...

A úplně nejhorší je, že citovaný dekadentní buržoasní básník *) neopěvoval ptactvo, leč braquové OBRAZY ptáků jiného buržoasního dekadenta.

---------------------------------------------------------------------

*) Podílel se na Mnichovské dohodě !

Harpyje řekl(a)...

Na tom není nic hrozného. V l´Ordre des oiseaux, pokud vím, není zobrazena ani jedna slepice.

Větší vlastenec řekl(a)...

A to je na tom právě to hrozné !
Ani jedna slepice, ani jedna husa domácí !

A přitom se jistě oba buržoasní dekadenti cpali kuřecím masíčkem a foie gras !

Oč poctivější je např. báseň "Krmička vepřů" ! Oč poctivější je práce např. s.Svolinského !


Umění musí sloužit lidu !(Z.Nejedlý)***Volte ČSSD a KSČM !

Harpyje řekl(a)...

Zapomněl jste na ústřice, typický atribut buržoustů!
"...opatřuji je, s láskou dbám
o jejich vzrůst a zdraví,
vždyť vím, že na stůl přijde vám
šunka i bůček, ovar z hlavy..."
Při tomto líčení kulinárních slastí se každému proletáři sbíhají sliny v ústech, zatímco podle krmičky vepřů "měšťák cpal se vepřovou", kterou ale neupřesňuje. Má zřejmě na mysli vepřovou panenku, Jamon Serrano, nebo parmskou šunku. To spíš odpovídá choutkám dekadentní buržoasie.

Harpyje řekl(a)...

Už se to zase neotisklo! Tak znovu: Zapomněl jste na ústřice a lanýže, typické atributy zvrhlých chutí buržoustů!
"...opatřuji je, s láskou dbám
o jejich vzrůst a zdraví,
vždyť vím, že na stůl přijde vám
šunka i bůček, ovar z hlavy..."
Při tomto líčení kulinárních slastí se každému proletáři sbíhají sliny v ústech, zatímco podle krmičky vepřů "měšťák cpal se vepřovou", ale neupřesňuje jakou. Má zřejmě na mysli vepřovou panenku, Jamon Serrano, nebo parmskou šunku.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,

k problémům s opožděným zobrazováním příspěvků : Tento poněkud potměšilý blog (mám na mysli sionisticko-imperialistický původ programu, nikoli převážně vlastenecký obsah) příspěvek VŽDY přijme, ale ne vždy ihned zobrazí. VŽDY však příspěvek PŘIPOČTE k již zobrazeným.

Takže teď se podívám na počet "komentářů" (17, ve 22.45), a po odkliknutí znovu. Předpokládám, že se objeví údaj "18 komentářů".
Pokud se však neobjeví vlastní příspěvek Většího vlastence, najedu na poslední zobrazený komentář, a kliknu NA ČASOVÝ ÚDAJ.

A hle, z útrob potměšilce vyskočí KOMPLETNÍ soubor komentářů ! Ale jen pro toto otevření; při dalším pokusu musím postup opakovat. Občas i několik hodin, dokud se "šibalovi" neuráčí můj textík vyplivnout mezi ostatní.

Takže tak.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,

nezapomněl jsem na laskominy, jimiž se s oblibou cpe buržoasie.
Ale diskuze byla o ptácích tažných a ptácích domácích.

*************************************************

Ne, nezapomenu nikdy na ústřice, šneky, škeble, žabí stehýnka, krevety, humry, langusty a kdovíjaké ještě jiné potvory, jež mi byly kdysi předkládány v té žabožroutské zemi místo poctivého knedlo-zelo-vepřo, místo svíčkové s poctivými houskovými knedlíky, místo nudlí s mákem a mlékové polévky s "písmenky".
A té zeleniny a ovoce (ach, jak jsem nenáviděl grapefruit, který mi ti mizerní žabožrouti strkali snad po každém obědě, v domnění, že ta kyselost bude chutnat. Ach, jak jsem vzpomínal na babiččin štrůdl, mřížkový koláč, buchty s mákem !
Nu, přežil jsem, ve vlasti jsem se díky obětavé babiččině péči pěkně "spravil", z té všestranně cizácké podoby štíhlého a opáleného děcka v úpadkovém západním oblečení.

(Dříve bych si na tomto místě povzdechl, cosi o "loňských snězích" napsal. Ale Hledající by se zase rozepsal o chlubení. Takže raději nic.)