pondělí 5. července 2010

POVÍDKA: Kinoautomat svět (dokončení)

Jo, trochu jsme se pohádali o prapradědečky. Vlastně jen o toho jeho drážďanského a mého terezínského. Protože jinak jsme jich každý měli... dva, čtyři, osm! Nakonec Eman zmizel, a já zůstal ve vinárně sám. Jen jsem se po západu slunce přesunul ze zahrádky dovnitř. Podle stavu účtu jsem musel nakonec odpravit dva litry žernoseckého, nebo co mi to po prvním litru nalívali.

Domů jsem šel až za tmy. Točila se mi hlava, ale měl jsem i takový divný vnitřní pocit - no nezvracel jsem, i když málem. Cítil jsem, jako by se za mnou zavírala membrána skutečnosti. Jako bych byl opilý. Byl jsem opilý. Ale šlo o podobný pocit, jako když Eman startoval do minulosti poprvé.
A příští odpoledne mi Eman tvrdil, že skutečně byl v tom pětačtyřicátém. Nejprve jsem myslel na  rok 2045. Ne, myslel dvacáté století. Nedal se odradit a skutečně letěl do roku 1945 zachránit Drážďany. Letěl - protože náš stroj času je namontovaný ve vrtulníku, co vypadá jako prehistorický Bell 47. Ono je výhodnější rematerializovat se mimo povrch Země, kde v minulosti mohly být domy, stromy, stáda dobytka nebo zemní valy.

A takovou pohádku mi Eman vyprávěl, když jsme seděli u mne v pokoji, s šálky kouřícího bylinného čaje před sebou:

"Včera´s mě, Honzo, nasral. A taky jsem byl trochu vožralej. Vletěl jsem do laborky, vyvezl náš strojek na heliport, odstartoval, nastavil na osm večer v úterý 13. února 1945 a spustil ho. Drážďany jsou jen padesát kilásků daleko, za čtvrthodinu jsem tam byl. Právě když ze základen v Holandsku vyrazilo osm stovek anglánskejch Lancasterů. Měl jsem ještě skoro hodinu, tak jsem nastavil rozháněč mlhy na revers a na plný kule. A v devět večer tam bylo tolik mračounů ve všech možnejch letovejch hladinách, že žádnej navigátor by se bez Galilea netrefil. Angláni přeletěli - a letěli dál. Ne zpátky, dál. To teda nevím, kam. Ale Drážďany jsem zachránil, ty vole."

"Prosím tě, co to kecáš. Drážďany zachránila před bombardováním nečekaná přikrývka mraků, ale to jsme se přece učili už v dějepise! A ty nevíš, kam dál letěla ta zbloudilá letadla? Nikdy jsi neslyšel o kruté pražské noci v únoru 1945, kdy britské letectvo omylem nasypalo pumy na Vinohrady a Žižkov? Ohnivá smršť tenkrát strávila celou půlku Prahy. Copak jsi byl nemocnej, když jsme to ve škole probírali?"

Eman vypadal trochu zmateně. "Ohnivá smršť nad Prahou... V únoru 1945? To bylo přece v březnu 2045, ne?"

"Ne, ty vole, to bylo tenkrát za tý války, co jí říkali druhá světová. Tenkrát se spletli, no. Byl to náhodou český navigátor, co odpálil signální světlice. Viděl město s lesknoucím se meandrem řeky, jaký tvoří Labe v Torgavě. To byl jejich náhradní cíl místo Drážďan, víš? Pak už to točili zpátky do Holandska, a najednou spatřili v odlescích prvních požárů pražský Hrad. Stopli co mohli, ale většinu už stopnout nemohli. Aspoň zachránili Malou Stranu a Hradčana. No ale šest tisíc lidí při tom přišlo o kejhák. To víš - byla válka. My jsme jim to pak ani neměli moc za zlý - prostě se spletli. Ale nakonec nás osvobodili od nácků. A dneska je jedno, jestli Praha hořela před sto dvaceti roky nebo jen před dvaceti roky. Vždyť je to všechno znovu postavený. I ty historické budovy - podle Langweilova papírového modelu Prahy, který se zachránil."

"Tak já jsem podpálil Prahu..." Eman vypadal dost zničeně. Ale pak pookřál, a řekl něco poněkud nesrozumitelného: "Jestli je to tak, jak mi tvrdíš, tak jsem zase zachránil Prahu před požárem o sto let později."

Když přitom o sto let později, v roce 2045, Praha vůbec nehořela, že. Ale mlčel jsem. Mlčeli jsme oba, popíjeli horké bylinky. Pak Emana něco napadlo:

"Tak alespoň Drážďany zůstaly celý."

"Nejspíš jsi v tom stroji času ztratil paměť, či co. Drážďany byly vymazány z povrchu světa ke konci války, v srpnu 1945."

"Ale válka přece skončila v květnu..."

"V srpnu, Emane, v srpnu. V květnu byl při náletu na Berlín zabitej Hitler. Fýrerem se pak stal Himmler. Ten přesunul hlavní město Říše právě do Drážďan, které v té době byly jako zázrakem netknuté. Myslelo se, že je Spojenci nebombardovali kvůli kulturním pokladům v Zwingeru, říkalo se jim "Benátky severu". Rusové tenkrát zkejsli na Odře, kde je zadržel německý protiútok na Štětín 16. února 1945. Tedy tři dny po tom, co si Angláni spletli Prahu s Drážďanama. To datum je známé, protože tím omylem se vlastně zastavil pohyb front. Drážďanský železniční uzel zůstal netknutý, Němci mohli přisunout na východ spoustu posil. Amerikáni se zastavili na Rýnu a více se věnovali Japonsku, které se vzdalo v červnu 1945. S Němci se začalo vyjednávat o míru. Jenže, když se Spojenci dověděli o hrůzách, které se stále ještě děly v Mauthausenu, Dachau a dalších koncentrácích, tak je chtěli zarazit. Ale Himmler byl neústupný. A tak se 2. srpna sešli Stalin a Churchill s Trumanem a schválili Amerikánům odstrašující operaci.

Rozumíš, to neměla být žádná odplata, jenom chtěli Němce donutit ke kapitulaci. A to se jim podařilo. Zní to skoro cynicky, ale i taková krutost, jaká postihla koncem války Drážďany, měla svůj smysl."

Eman vypadal opravdu překvapeně. Jako by v té minulosti skutečně ztratil paměť.

"Honzo, prosím tě, co se stalo s těma Drážďanama?"

"No dobře, každý tyhle staré dějiny znát nemusí. Ale měl by. Tak poslouchej, ať na to už nezapomeneš: 6. srpna 1945 vzletěla z holandské základny bé devětadvacítka Superfortres. Bylo krásné počasí. Osamocené letadlo ve výšce jedenácti kilometrů nikoho nevzrušovalo. Až když shodilo velký stříbřitý válec na padáku, tak se lidi začali podivovat. Mysleli si, že je to kontejner na propagační letáky. Jenže nebyl to kontejner. Když dospěl padák do výšky šesti set metrů, vybuchl. Na místě zemřelo šedesát až osmdesát tisíc lidí. A později asi stejně tolik na následky ozáření."

Eman vyvalil oči. "Ozáření? Na Drážďany shodili atomovku???"

"Dokončili ji někdy v červenci 1945. Japonci měli štěstí, že se vzdali dřív. Pochop, Emane, jinak to nešlo. Pak hned Himmler kapituloval - a chvíli poté spáchal sebevraždu. Válka skončila. A teď po sto dvaceti letech ani nepoznáš, že byly někdy Drážďany zničený."

Eman byl nějaký zaražený. Pak si jen tak pro sebe řekl:

"Zasranej kinoautomat. Na konci vždycky hoří barák."

Moc jsem ho nechápal. Jakej kinoautomat?
--------------------------------------------------

Psáno v Praze 26. března 2005
Povídka získala 2. místo v soutěži O stříbřitělesklý halmochron 2005
Vyšla v Pevnosti 2009/5

23 komentářů:

Pedro řekl(a)...

No jo - halmochron. V pozdějších vydáních Strážců času už z něj byl tempocykl.

STK řekl(a)...

Nojo, Pedro,
ono je fakt hrozně těžký přijít na nějaký úplně nový princip...

Člověk něco napíše v dobré víře, pak si to po sobě přečte - a ajajaj! - to už někdo napsal přede mnou.

Takže Ctrl+A, Shift+Del a je to...

Větší vlastenec řekl(a)...

Slovo do vlastních řad


Vlastenci a vlastenky, soudruzi a soudružky !

Právě jsem si přečetl leninsky otevřená slova př.Foldyny o prasatech a amerických zaprodancích v "České" televizi *).
A uvědomil jsem si, že už nemohu mlčet :
TENTO VLASTENECKÝ BLOG NAPROSTO ZANEDBAL SVOU NÁRODNÍ POVINNOST !

Jak je možné, že jediný (!!!) příspěvek o našich dvou velkých národních svátcích musel napsat právě autor těchto řádků ?? **)
Jistě, mne, jako nikoli nejmenšího vlastence českého, to nijak neobtěžovalo, naopak.

Ale KDE JE ZÁSADNÍ REDAKČNÍ ČLÁNEK ?
KDE JSOU PŘÍSPĚVKY OSTATNÍCH VLASTENCŮ A VLASTENEK NA TOTO ZÁSADNÍ TÉMA ??
NESTYDÍTE SE ??? ANI TROCHU ????

Jistě, Velký Šaman ve své povídce skvěle vystihl skvělost nás Čechů a úpadkovost Němců (i když nepochopím, proč se zbytečně rozepisoval o "stroji času" a "padesáti stranách rovnic", když každé malé dítě ví, že kouzelná hůlka udělá stejnou službu i bez rovnic).
V.Š. pregnantně a elegantně popsal nepoučitelnost a nesmiřitelnost našich odvěkých nepřátel, tupých, krutých a sveřepých Němců.
Ale jeho text nevyšel 9.května, u příležitosti oslav Dne osvobození Československa Sovětskou armádou, nýbrž v předvečer celonárodních oslav výročí příchodu prvních poradců z Východu, a dva večery před oslavami upálení Mistra Jana Husa, velkého bojovníka proti církvi, Němcům i zrádným českým intelektuálům.

Proč tedy nepojednával např. o záchraně M.J.Husa z hranice, pomocí českými vědci vynalezené kouzelné hůlky/stroje času ? Nebo o humánním konečném vyřešení otázky agresivní protičeské Franské říše pomocí atomové pumy ?

Prostě – nechápu.

A mráz mi začíná běhat po zádech.
Neskočil jsem na špek zakukleným Sudeťákům ?
Jsem opravdu mezi vlastenci a vlastenkami ?
Neschováváte pod svými českými kroji krucifixy a hákové kříže, nemáte v rukávech otrávené dýky ?
Není nakonec jedinou upřímnou osobou na tomto "vlasteneckém" webu paní Harpyje, svoji příchylnost k Západu nijak neskrývající ??

Doufám, že ne.
Doufám, že se mýlím, že jste jen zapomněli.
Jsem ochoten vám odpustit, jsem ochoten se za vás přimluvit u přítele i soudruha kulturního tajemníka, kteří mají problematiku tohoto webu ve svých pracovních povinnostech.

Čekám na vaši odpověď.

--------------------------------------------------------------------------

*) http://zpravy.idnes.cz/novy-poslanec-foldyna-ct-vedou-prasata-a-zaprodanci-fhl-/domaci.asp?c=A100707_080220_domaci_zep

**) V diskuzi k textu Velkého Šamana "POVÍDKA: Kinoautomat svět"; 5.července 2010, 14:58

STK řekl(a)...

A tady je možná první reakce:

Poslanec Foldyna (to jméno je mi nějak povědomé, myslím, že jeho jmenovec měl kdysi v Ocelovém Srdci Republiky na starosti kulturu - ale nechce se mi to hledat) mi naprosto neopakovatelným způsobem připoměl mé mládí, léta sedmdesátá a osmdesátá!
(Enem kdyby psal raději "TA prasata" místo "TY prasata". Ale chyba je to vskutku jen formální.)

>>> Dnes jsem přišel z ústavu dost pozdě, neb jsem pozdě došel do ústavu:
Naše nesocialistické zdravotnictví krutě selhalo. Měl jsem se dostavit ke svému praktickému lékaři pro nějaké bumážky a on tam má na dveřích napsáno, že si bere dovolenou od 7/7 do 9/7 a že jej zastupuje doktorka Ta a ta. I odebral jsem se za doktorkou Tou a tou a ejhle: na dveřích ordinace nápis, že má dovolenou v době od 7/7 do 9/7. Říkám si, to přece nemůže starého kota rozházet, zajdu ke svému kardiologovi. I zajel jsem tam a na dveřích visel - ano správně, i ta čísla byla stejná.
I nazlobil jsem se na systém a šel do vedle stojící nemocnice, kde mě dávali do pořádku. Tam službu konající lékaři včetně pana primáře hořce zaplakali nad morálkou soukromých lékařů a pravili, že to dají do pořádku. Jenže na to potřebovali nějaké blankety. Jeden z mladých lékařů byl proto odeslán do "centrály" o dvě patra níž pro výše zmíněné - a vrátil se za víc než půl hodiny, protože v centrále mají dovolenou od - chvíle napětí: 7/7 do 9/7 a prázdné "recepisy" musel shánět u starších, zkušenějších kolegů.

Takže naprostý souhlas se soudruhem Jarkem F. Je to pochopitelně "bordel" a neuskutečněné TV oslavy výročí exekuce na kacíři Husovi (Sakra, to zní divně. To že oslavujeme?) jsou jen špičkou ledovce. Chtělo by to nějaký ledoborec na ten ledovec.

>>> Třeba atomový - "Lenin"!

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený STK,

uznejte sám - to by Vám za socialismu stát nemohlo. A jak správně a často píšete : Bude hůř.
Pravicová vláda chce zvýšit poplatek u lékaře, chce vyplácet nemocenskou až od třetího dne nemoci atd.
Proč ?
Odpověď je prostě hrozná : CHTĚJÍ NÁS VYHUBIT !
Chtějí, abychom vyhynuli sami, v důsledku nedostatku lékařské péče a hladu.

Pravičáci chtějí celou naši vlast prodat imperialistům a vrátit Němcům (no ano, pravicoví podvodníci chtějí 2x inkasovat za stejnou "věc"), a my jim jaksi překážíme.

Imperialisti ani Němci nás taky nepotřebují; naši odvěcí nepřátelé chtějí z naší vlasti udělat totéž, co udělali z dávné vlasti dávno vyhubených Polabských Slovanů a Lužických Srbů (poušť a spoušť, stačí se tam jen letmo podívat a člověku hrdlo stahuje úzkostí). A imperialisti chtějí z naší české kotlinky udělat největší golfové hřiště na světě. Jako nosiče holí a zahradníky si přivezou vlastní černé nezaměstnané, rovnou v okovech.
HNUS !

Včera jsme upálení našeho čackého českého bojovníka proti církvi, Němcům i zrádným českým intelektuálům neoslavovali, leč VZPOMÍNALI.
A oslavovali jsme zároveň počátek HRH (Husitského revolučního hnutí), pro nás Čechy druhou největší událost dějin, hned po VŘSR.

A jak "vzpomínala" "Česká" televize ? Zařadila provokační promluvu T.Halíka, slouhy imperialistů a Němců, osoby, jež se veřejně prohlašuje za tzv.věřícího, navíc kněze-černoprdelníka a intelektuála, nad prostý lid se vyvyšujícího !
DVOJITÝ HNUS !!

A TOHLE SI NÁŠ NÁROD ZVOLIL ?!?
Nevěřím.
Muselo jít o volební podvod. Když byly volby skutečně svobodné, tak naše Strana dostala minimálně 40% odevzdaných platných hlasů.

Už abychom byli opět osvobozeni. Už abychom mohli vládu věcí našich předat opět do čistých českých rukou osvědčených obránců vlasti, zásadovým bojovníků proti nepoučitelným a nesmiřitelných Němcům.


Sovětský svaz - mírová hráz !***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Začíná Španělsko - Německo a chobotnice Paul předpověděla, že vyhrajou Španělové. Jestli Němci opravdu prohrajou, tak chudák skončí v hrnci.

STK řekl(a)...

Jojo, to je ta lidská spravedlnost.

Tolikrát se trefila a teď, když zase odpoví správně, ale nevhodně, má skončit jako potrava?
Má snad lhát? To by ji pak ale snědli za neschopnost...
Takže hrnec v každém případě...

>>> Za co, soudruzi, za co!!!!

Pedro řekl(a)...

Tak právě čtu (na TV nekoukám, nemám čas), že ta chobotnice se zase strefila. Neuvěřitelné

informace řekl(a)...

Ano vážený,
ta chobotnice předpověděla, že vyhraje Španělsko a to taky vyhrálo 1-0.
Teď se bojím o osud nebohého octopusa, už ráno jsem četla o kanibalských úmyslech německých fandů. Co abychom založili nějaké hnutí na jeho ochranu? Obrátili se na úřad na ochranu zvířat nebo přímo na OSN?

Pedro řekl(a)...

Jsem bezradný. To ZOO je v Oberhausenu poblíž Essenu. Sice jedna naše velká příznivkyně a "štamgast" v této hospůdce bydlí někde nedaleko Freiburgu (jestli si to dobře pamatuji), ale i kdyby teď vyrazila na cestu se záměrem postavit se před akvárium s chobotnicí Paulem a chránit vlastním tělem (jako se chtěl profesorissimus Václav II připoutat k buldozeru, aby zabránil výstavbě Kaplického "chobotnice"), stejně už by zřejmě do rána přijela pozdě. Zbývá jen doufat ve velkomyslnost německých fandů...

informace řekl(a)...

Ale Němci, pokud vím, jako všichni středoevropané chobotnice nejedí, hnusí se jim.
Mají-li ho nějak usmrtit, ať ho dají nám, je docela slušné velikosti. Tady na chobotnici mají báječné recepty. Je to něco mnohem chutnějšího než ryby.

Pedro řekl(a)...

No já jsem si kdysi v Chorvatsku chobotnici dal (teď jako českého důchodce už mě takový zážitek zřejmě nepotká) a měl jsem dojem, že pojídám žvýkačku politou jodovou tinkturou. Ale možná to bylo jen neodborně upraveno, cizinci se nad naší dršťkovou polévkou taky jen otřesou hnusem ....

STK řekl(a)...

Já jedl "kalmara" dokonce v Italsku, v dobré restauraci a bylo to docela chutné, byť opravdu poněkud "pnematikovité". Ale že bych pak toužil tenhle kulinářský zázitek stále opakovat, tak to zas ne.

>>> Zatím co spaghetii, lasagne a pizzu jsem zařadil do rodinného stravování tak, že u nás doma docela převládá "italská kuchyně". Jenom tu pec na pizzu pořád nemohu prosadit...

(Pro Informaci: koupil jsem si včera skoro 1/4 kg strouhaného parmazánu na spaghetti.
To se zas bude tloustnout...)

informace řekl(a)...

Vážení pánové,
zřejmě tu chobotnici neboli polpo neuměli připravit. Já dělám takový "polpo alla Luciana", že se nad ním olizují všichni, jak děti tak středoevropané. Nejdřív se na to podívají podezíravě se špatně skrývaným odporem, ale když to ochutnají, tak prohlásí "buono, ce n'è rimasto ancora"? Polpo má být měký a ne gumový.
STK, strouhaný parmazán byste neměl kupovat, umelou tam všechno možné, kupte si ho kus a postupně si to na spaghetti strouhejte sám.

informace řekl(a)...

A potom, STK,
Vy si pletete polpo s calamaro. To jsou dva odlišné druhy. kromě toho k cefalopodům patří sepie, totano,moscardino. A všechny jsou na talíři dobré.
A jedl jste někdy spaghetti s mořskými ježky? Ty nekoupíte, ty si musíte nasbírat sám. Ale je to něco nepopsatelného. Zdá se Vám, že jíte moře, mají jeho vůni.

drak řekl(a)...

Informaci:

Vy mi ale děláte chutě a zrovna teď, když jsem byl minulý týden u mé praktické lékařky, protože jsem potřeboval potvrzení, že jsem zdravý. Byl jsem proti své vůli nahnán na váhu, zvážen, zkonstatovalo se, že za ty 2 roky jsem obstojně přibral, čímž se má obezita posunula na stupnici z mírná na střední a bylo mi vřele doporučeno redukovat váhu, pakliže si nepřeji, aby to se mnou časem předčasně seklo, jinak prý mohu pokračovat v současném trendu.

Teď tedy zkouším jíst po menších dávkách vícekrát denně a zkouším se více hýbat, což v tom vedru není věru snadný úkol, a Vy na mne tady s báječnými chutnými mořskými potvorami, které já navíc ještě ke všemu mám tak rád.

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Díky za hezký námět z oblasti: "Co kdyby?", protože ať už je to s originalitou námětu, či chcete-li "kostry" jak chce, tak cvičení mozku stylem "Co kdyby?" bývá zpravidla osvěžující a zábavné toto rozhodně zábavné a osvěžující bylo, alespoň pro mne.

stk řekl(a)...

Otázka na Draka: Jsou známi praktičtí lékaři. Existují i nějací lékaři nepraktičtí?

drak řekl(a)...

STK, 13. ČERVENCE 2010 10:20:

Řekl bych, že to hodně závisí na úhlu pohledu. Setkal jsem se kdysi s jedním mlékařem, který nedlouho po studiích usoudil, že jeho výkony by mohly pacientům uškodit a on by se následkem toho také mohl ocitnout v nápravném zařízení. Zanechal tedy praktikování medicíny a začal se živit výpočetní technikou. Z lékaře praktického se tedy stal lékař nepraktický, respektive nepraktikující.

žibřid řekl(a)...

Draku, to je zamotané. Takže z praktického mlékaře se stal nepraktický lékař? :-)

drak řekl(a)...

Žibřidovi, 19. ČERVENCE 2010 17:22:

Od počátku do konce se samozřejmě jedná jen a pouze o lékaře. To m navíc před toho lékaře mi tam přimotal jakýsi zlomyslný klávesnicový šotek, zmetek jeden zlomyslná :-)

STK řekl(a)...

Prostě: Tovje programátorem... ;-)

drak řekl(a)...

STK, 19. ČERVENCE 2010 18:14:

Spíš je to unavenýma rukama, už zase začínám mít celkem obstojný spánkový dluh.