pátek 23. července 2010

Věčně šumějí lesíky

Jizerky jsou mými rodnými horami. Opustil jsem je v polovině sedmdesátých let. Když jsem se do nich po deseti letech vrátil, bylo mi k pláči. Místo rozsáhlé horské džungle mě vítala na horských planinách a hřebenech jenom travnatá poušť.

Už jsem o tom v NP párkrát psal, včetně opatrně optimistických článků, jak to ale teď je lepší, že už se objevili motýli, že se vysazují nové stromky a jak snad ještě mé děti či vnuci opět spatří jizerskohorské lesy v plné kráse. A víte co? Já už jsem je viděl teď!

Tedy ještě ne úplně lesy, spíš rozsáhlé mlází. Ona nejdřív všude vítězila ta oranžovobéžová tráva. Pak se v té trávě, když jste se do ní podívali z dálky, objevily zelené tečičky sazenic. Pak to byly čárečky - a letos jsem už na úbočí Holubníku i kolem Jizerky mohl vidět souvislý porost! Stromky jsou ještě poměrně malé, jejich lesíky se však už slily v jednolitou plochu. Jejich letošní letorosty jsou bujně zelené a nádherně dlouhé a husté.

No a letos jsem krmil v Blatném potoce za Novou loukou siveny s blýskavými okraji ploutviček! No, ryby, no. A co má bejt? Bejt má, že jsem viděl v Jizerkách ryby poprvé ve svém pamětnickém životě. Kdysi dávno byli "severoameričtí pstruzi" - tedy siveni - vysazeni v přehradní nádrži Černá Nisa. Asi před sto lety, hned po jejím dostavení. To si opravdu nepamatuju. Ryby vychcípaly během pár let - pro příliš kyselou vodu z rašelinišť, prý. Teď jsem je viděl, jak vyskakují z hladiny Blatného potoka za hmyzem, který si ještě nezvykl na nového protivníka. Doufám, že se nenajdou ochránci původní přírody, kteří teď půjdou na siveny!

Do lesa patří potok a do potoka ryby, a nemusím tomu říkat ekologie. Je to život, život, který se vůčihledně do Jizerek vrací. Tohle může nejspíš vidět návštěvník, který přijede jenom jednou za rok či dva - a najednou ho překvapí nové stromořadí jeřábů kolem lesní silničky. Co návštěvník nevidí, ale čeho si je vědom, je obrovská práce spousty lidí. Českých lesů, malých servisních organizací, jednotlivých nadšenců. A samozřejmě dobrovolných spolků - od Suchopýru až po třeba Jizersko-ještědský horský spolek. A také živnostníků, kteří dbají o okolí svých penzionů, hotýlků a hospod. A v první řadě je to ovšem taky práce samotné nezdolné přírody. Jenom jí musel někdo pomoct.

Teď jsem spokojenej. Ještě spokojenější budu, až ty lesíky povyrostou a budou mi při výletech šumět do ouška.

Psáno v Praze dne 18. července 2005, na NP vyšlo den nato.

PS 2010: Lesíky povyrostly, proti proudu horských řek postupují pstruzi...

16 komentářů:

kopretina řekl(a)...

Lesy jsou FUJ, pokrokoví, dokonalí, praví nástupci Stalinova lidu, přece věděli proč likvidovat lesy v Krušných horách. Lesy jsou spiknutí kapitalistické a sionistické propagandy. Lesy jsou v zásadním rozporu s pravou ideou Stalinova lidu, hrdiny Velké vlastenecké války sovětského lidu vedeného r. 1941-1945 a samozřejmě lesy jsou v rozporu s učením Alláha. Viděli jste někdy v požehnaných arabských zemí les? Ne! Proč! Protože lesy jsou výsměchem pravého Alláhova lidu, je to podfuk sionistické propagandy! Pryč s lesy! Nechť žije těžký průmysl! Nechť žije poušť. Alláh i Stalin jsou mi svědci! Pryč se sionisty, pryč s kapitalisty, pryč s klerofašisty! Heil Hitler! Heil Stalin! Heil Alláh! Nechť žije globální džihád proti sionistickým lesům! Smrt všem sionistům, těm krysám, švábům, štěnicím, všechny nahnat do sprch! Heil! Heil! Heil!

S.T.K. řekl(a)...

Ano, vážená Kopretino,

opravdu bylo příliš dlouho příliš horko. Tropické šílenství se jmenuje amok, ale Italové mají pro přechodné pominutí smyslů z horka ještě jeden krásný výraz, na který si teď nemohu vzpomenout. Snad poradí Informace.
>>>
VV to nemá z horka, ten si takovou roli zvolil a všichni očekávají, zda bude i nadále naprosto stylovým. Zatím má jen nepatrné výpadky z role, jinak je stále perfidní. (Pro Harpyji: perfektní ;-)

Jeho to, doufám, nepřejde, tak jak pevně doufám, že Vás ano.

Tu (v Ocelovém Srdci Republiky) se už po bouřce ochladilo na 20°C. Tak nezoufejte...

informace řekl(a)...

STK,
jediné, co mě napadá je "è uscito pazzo" nebo "dà di fuori", nebo "è fuori come un balcone". Jinak mám také dojem, že se tu diskuze nějak zvrhla a tak jsem do ní raději nepřispívala. Proč a o co bych se tu měla hádat? Non ne vale la pena.

žibřid řekl(a)...

Taky mě k tomuto článku nic nenapadá. Tak alespoň s předstihem chvilku poezie (neděle je až za hodinu) v podobně optimistickém tónu:

Na dosti
odlehlém místě
radosti
života čisté
páchám já rád.
Amorek
– kluk, luk a šíp –
na dvorek
lásky naší
chvátá k nám sám.

kopretina řekl(a)...

To byla samozřejmě veliká nadsázka. Uvažování našich soudruhů. Samozřejmě, že nic z toho nemyslím vážně. Perfektně jsem se pobavila, když jsem psala řádky.

kopretina řekl(a)...

Ano, chtěla jsem něco napsat do diskuse, ale nic mě nenapadlo, tak jsem napsala, co jsem napsala. Vělice jsem se pobavila a vyřádila.

barbucha řekl(a)...

žibřid, koukám, též následuje VV - alespoň pojetím času...v zemi, kde zítra znamená včera...velký říjen v listopadu...a po pátku mu nastává neděle :-)

informace řekl(a)...

Vy, Kopretino, mi připomínáte mou tchýni. Ta taky říkala: Tys mi udělala, cos mi udělala. Ale když jsem se jí zeptala, co jsem jí podle ní udělala, dostala se do rozpaků a zmlkla.

informace řekl(a)...

STK,
v Římě ještě říkají "gli è partita la brocca", neologizmus je zase "è fuori come un vaso di gerani", nebo obecně italské "è fuori di testa".

Harpyje řekl(a)...

Z Vašich fotek, Šamane, to není tak patrné, ale zde http://www.jizerky.eu/fotogalerie.php?g2_itemId=364 jsou, kam se oko podívá, samé smrky. S takovou tam budete mít při příštím silnějším orkánu opět pustinu. Těžba dřeva ve velkém, která začala už velmi brzo, souvisela původně s výrobou skla.
Nevěděla jsem, že fa. Riedel http://www.advivum.cz/Riedel/Cz/Default.aspx pochází právě z tohoto kraje, vždycky jsem si myslela, že to je původně rakouský podnik.

Větší vlastenec řekl(a)...

Buky šumí po skalinách
aneb
Protičeský článek Velkého Šamana
(1.část)


Vážení vlastenci, vážené vlastenky, soudruzi a soudružky !

S lítostí musím konstatovati, že tentokrát Velký Šaman napsal velice PROTIČESKÝ článek. Podívejme se, jak tomu mohlo dojít : V.Š. se jednoduše nechal strhnout tzv.krásou přírody, nepronikl pod povrch věcí. Kvůli nezdravě pojaté "romantice" nezohlednil pohled třídní ani národní.
Škoda promarněné příležitosti; snad se V.Š. ze svého selhání poučí, a příště svůj omyl napraví.

A nyní k meritu věci : Pisatel těchto řádků v Jizerských horách pobýval druhdy dosti často. Již od dětství jsem s rodinou a pak s přáteli chodil po kopcích, na túry stále náročnější, později šplhal (bez náležitého zajištění) na žulové skály, proplétal se úzkými stezkami přes husté lesy.

Bydlíval jsem tehdy v Lázních Libverda, v bývalém penzionu po Němcích, a pak poblíž Hejnic, ve velké pěkné usedlosti po Němcích. Takže znám především nejkrásnější partie Jizerek, tzv. Jizerskohorské bučiny.
Lesy jako chrámy, sluncem zaplavená skaliska-ostrovy v nekonečném moři korun mohutných věkovitých stromů, bystřiny v létě jen neochotně prozrazující sílu vod při jarním tání.
Frýdlantské cimbuří, Smrk, Ořešník, Stolpišský vodopád (Der Freischütz !), skákání po kamenech Černého potoka... Inu, to mládí MÁ něco do sebe, a ne že ne.

Ale nejen přírodou živ je člověk; jako pokrokový, levicově založený hoch jsem pozoroval i díla lidských rukou. S uspokojením jsem pozoroval mizení stop po nepřátelských vetřelcích – rozpad budov bývalých hospod, obchodů, hotelů a penzionů, chátrání poutního kostela v Hejnicích (to je zvlášť odporné memento doby Temna !), utěšený rozpad "alpských silnic", jimiž se zpupní Němci snažili pokořit naše Jizerské hory.
Rád jsem sledoval rok od větší a mohutnější stromy, vyrůstající přímo z kamenných zdí nesoucích nábřeží, silnice a železniční tratě – bylo jasné, že síla Velebné Matky Přírody jednou rozerve poslední trpké památky po německé okupaci naší tisícileté vlasti.

*************************************************

Pak se mi život trochu změnil, Strana mne poslala mezi pracující, a poté na různé školy, m.j. na VŠP. Takže do Jizerských hor jsem se dostal až v r.1989, se svojí mladou s.novomanželkou.
S batohy na zádech jsme vystoupali z Josefova dolu kolem přehrady na Černou horu, prošli mezi lesem suchých kůlů (bývalými stromy), a našim zrakům se otevřel pohled na hřeben, od Ořešníku na severozápadě po prales Jizery na severovýchodě. Však kde je les, jímž procházel jsem kdys ?
Pusto vůkol, ni pařezy nezbyly. Vítr hučel po lučinách, šedivějících v místech hustých lesů mého chlapectví. Po potůčcích zbyly jen strouhy, na strmějších svazích s neklamnými známkami pokračující eroze. Přes lučiny, dříve lesy, běžely panelové silnice, snad na každém panelu ležel výkal nějaké prasácké zvěře.

Ech, trudno i skučno z toho pohledu...

Větší vlastenec řekl(a)...

Buky šumí po skalinách
aneb
Protičeský článek Velkého Šamana
(2.část)


Leč za dva dny jsme z Jizerek přecházeli do dalších tradičních českých hor. V krásném svěžím ránu jsme vyrazili z tradiční české osady Bílý potok, a zanedlouho jsme stanuli na skalách Paličníku *). Svůj tehdy ještě celkem bystrý zrak jsem posílil skvělým dalekohledem Meopta 7x50, a hle ! V dálce na západě a severozápadě uzřel jsem dvě krásné tepelné elektrárny.
Zatímco si moje mladá s.manželka zastrkávala neposlušné kadeře svých hustých vlnitých vlasů pod čelenku, aby se jí nepletly před okuláry binokuláru, došlo mi, že VŠE JE V POŘÁDKU.
Ano, když se kácí les, létají třísky. Když se humánně vysídlí obyvatelstvo celého pohraničí, celé kraje zchátrají. Když pracující chtějí vyšší životní úroveň, musíme mít elektrický proud. Kdo z těch "chytrých" a "pracovitých" Němců, kteří pár set znásilňovali tyto naše hory, měl elektrickou chladničku, mrazničku, automatickou pračku, televizi ? Troufám si říci, že skoro nikdo.
A dnes ? Lesy jsou sice pryč, ale na střechách budov s opadanou omítkou vidím doslova LES antén. Potůčky z odlesněné krajiny sice zmizely, ale na hladině řek pod jezy vidím spoustu pěny, svědčící o dostatku saponátů a pracích prášků v odpadních vodách z našich domácností. A tak to má být, a náš lid to tak chce !
Zemský ráj to na pohled !

Prostě – tzv. původní krása Jizerských hor, o které tak nepřípadně básní Velký Šaman, je ve skutečnosti hrůza Sudet okupovaných Němci ! Pseudoromantická "krása" tzv. nedotčené přírody, ve skutečnosti netečná kulisa bídy a nelidské dřiny, nelidského vykořisťování a lidského utrpení. A to vše socialismus odstranil !

Do Krkonoš jsme přes rašeliniště Jizery odcházeli rozradostněni, vesele jsme mávali řidičům traktorů a strojníkům těžké lesní mechanizace, těžícím emisemi zasaženou dřevní hmotu pro potřeby našeho národního hospodářství.

**************************************************

Leč na podzim toho roku došlo k pravicovému puči. Zrádce Gorbačov nás nechal na pospas imperialistům, socialismus dočasně ustoupil. Upadli jsme do područí našich odvěkých nepřátel, Němců, sionistů a Američanů, přišli jsme o vedoucí úlohu Strany, o naše národní podniky, o naše námořní loďstvo.
Naši tradiční nepřátelé nás drze poručníkují, přikazují nám, jaké emise smíme či nesmíme vypouštět do ovzduší, jak máme čistit naše odpadní vody, jak máme upravovat pitnou vodu pro NAŠI potřebu (!!!). Radí nám, jak máme vyrábět auta, nám, tradičním skvělým výrobcům ! Atakdále. HNUS !

A Jizerské hory dnes ? Hrůza ! Před pár lety jsem je opět navštívil, a viděl jsem totéž co Velký Šaman : Návrat krajiny Němců a vykořisťovatelů.
Ba co víc jsem viděl : Na vrcholcích našich skal výhružně trčí kruté popravčí nástroje – kříže, na místech, kde je již před staletími vztyčili Němci-papeženci. Ve vesnicích a městečkách opravené fasády, často v barvách, z nichž oči přecházejí. Všude cizí auta, mnohá s cizími SPZ. Všude cizojazyčné reklamy na Coca-Colu a cimrfraj.
Ještě, že přístup personálu řady restauračních zařízení, obsluhy parkovišť atd. zůstal bytostně český. Jinak bych se už se cítil jako v Německu (Lenine nedopusť !).

Prostě – po našem opětovném vítězství budeme muset opět odstraňovat stopy po Němcích a kapitalistech. Naštěstí Příroda nám zase velmi pomůže. Konečně, třeba horská silnice nad Černým potokem se rozpadne ještě PŘED obnovením spravedlivého společenského zřízení, ještě PŘED návratem vlády věcí Tvých zpět k Tobě, ó lide český !


Jen zůstane-li naše pohraničí české, zůstane českou i celá naše vlast!***Volte ČSSD a KSČM !

------------------------------------------------------------------------------------------

*) http://www.virtualtravel.cz/palicnik.html

Větší vlastenec řekl(a)...

Eh kletě !

Z textu mi vypadla dvě slova, podivnou shodou okolností části časových údajů.
Prosím p.t. vážené čtenářstvo o doplnění :

"...sledoval rok od ROKU větší a mohutnější stromy..."
"...Němců, kteří pár set LET znásilňovali tyto naše hory..."

Vlastencům a vlastenkám se omlouvám.

informace řekl(a)...

http://www.czechtourism.com/ita/it/docs/what-to-see/national-parks/all/jizerske-hory/

Harpyje řekl(a)...

Pro Leninovy rány, přestaňte Vlastenče, nebo Vás ještě někdo nařkne z "ekologismu" ("vidím spoustu pěny")! Jako byste nevěděl, že "historie nám až dosud zcela jednoznačně předvádí, že činnost člověka neznamená „ničení přírody“, nýbrž jen a jedině přetváření přírody, a že se příroda přizpůsobuje člověku právě tak, jako se člověk přizpůsobuje jí". Takže pěna na hladině řek a pod jezy je zdravým úkazem svobodného trhu a ekonomického růstu! A před pravicovým pučem to byl důkaz vyspělosti socialistické ekonomie, takže nechápu, do čeho zde rýpete!

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,

já už vážně nevím. Opravdu.
Já se můžu upsat, jak chválím naši vlast a náš národ, jak bráním spravedlivé společenské zřízení, jak bojuji proti všem těm "slavným" arogantním Zápaďákům, kteří by nás chtěli poučovat a poručníkovat, a Vy mne nyní obviňujete div ne z pomlouvání socialistického zřízení !!
Ach jo.
Vy jste si prostě můj příspěvek pořádně nepřečetla, že ?

No nic.

Hezký večer přeji.