sobota 24. července 2010

Zpátky u klávesnice

Nu, miláčkové, tři neděle jsem trávil uprostřed rodných Jizerských hor a vidím, že se zde moc nezměnilo. Omlouvám se všem přispívajícím, že nebudu číst ty stovky komentářů, které se sešly k mým předpřipraveným článkům. Zatím jsem vybalil jeden kufr, ale ještě spousta věcí zůstává nevybalena. Do počítače jsem si z databanky přehrál zatím fotky jen za dva dny. Maily jsem ještě nepřečetl... Jen komentáře k poslednímu svému článku o Jizerkách - a už jsem mne to chytilo.

 
Tři týdny bez klávesnice - skvělá dovolená! Ale hned po ní musím začít upřesňovat některá Vlastencova tvrzení.
Tak tedy - ty elektrárny, které zničily Jizerky, byly elektrárny německé (socialistické demokratické) a polské. Německé jsou po roce 1990 odstaveny, polské odsířeny. Projevilo se to. Na Černé hoře jsou dnes tři generace stromů: Pás vybělených kůlů, nad nimi dvacetileté smrky a pod nimi menší několikaleté smrčky. Milánkové - smrky se nejen vysazují, ony se vysemeňují téměř plevelně. Tam, kde byla před dvaceti lety pískovna je dnes houští smrčků.

Poslal jsem letos dcerku s manželem, kteří nás na pár dní v divočině navštívili, aby si vyfotili panoramata z Černé hory a Sněžných věžiček. Dcerka pak pravila. "Tatínku, jak jsi tam dlouho nebyl?" No jak dlouho - dvacet let!  "Nic odtamtud není vidět - jen desetimetrové stromy!"

Rovněž s ochotou hospodkejch je to na Liberecku, Jablonecku, Turnovsku a Českolipsku velmi dobré. Vynikající! Chovají se skvěle ke všem hostům - k Čechům i Němcům, Polákům či jiným cizozemcům. Ale nejlépe vaří a obsluhují v lesním zámečku na Nové Louce nad Bedřichovem. Tady se dá i bydlet. Ale pozor - musíte se včas objednat. Letní hosté mají ještě nějakou příležitost přihlásit se na příští rok. A pokud byste chtěli na běžky, tak se už teď objednává na sezónu 2011/12.

Nu, teď musím dovybalovat, odpovídat na maily, ale o čerstvé zprávičky ze severu nepřijdete. Krom procházení lesy, koupání v jablonecké přehradě, sbírání houby a prohlížení Jizerek oknem z postelí našeho apartmánu jsme se byli i podívat ve dvou sklářských školách - v Železném Brodě a Kamenickém Šenově, opět navštívili proslulého skláře Davida Wünsche v Novém Boru a Kunraticích u Cvikova, a rovněž jsem byl sólo na výstavě v libereckém Severočeském muzeu o koncentráčních, pracovních, zajateckých a sběrných táborech na Liberecku a Jablonecku. Nu a taky jsme se byli podívat na znovuobnoveném libereckém židovském hřbitově. A leckde jinde...

Mám zas na rok o čem psát. Díky, že jste četli a hádali se tu, i když jsem vás na tak dlouhou dobu opustil.

\ :-)

24 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

No jo vlastně.
Já jsem sice popsal, odkud jsem v r.1989 dalekohledem pozoroval ony krásné tepelné elektrárny, a jakým směrem, ale zapomněl jsem explicitně uvést (pro neznalce místních poměrů), že to nebyly NAŠE krásné tepelné elektrárny. Že patřily jiným zemím tábora socialismu, míru a pokroku.
Protože naše české emise - ty prostě neškodily. Nikde a nikomu. Ani Jizerkám, ani Skandinávii. A to i před tzv. odsířením, drahým a náročným procesem, který nám nařídil - no kdo asi nás arogantně poručníkuje už dvacet let ?
No Západ, samozřejmě.
A proč nám to tedy nařídil ? Jednak aby nás poškodil (viz např. zničení našeho cukrovarnictví, námořního loďstva, ČKD atd.), jednak chtěl SÁDRU. Sádru na sádrokarton, sádrovláknité desky, sádrové příčkovky, sádru jen tak.
A kvůli tomu máme drahou elektřinu, že Západ chce levně a rychle stavět.
HNUS !

A samozřejmě - návrat krajiny do doby Němců, do doby národního útlaku, to je to nejhorší, co jsem tady zatím četl.
Protože vládu změníme razdva, a lid půjde s námi. Ale krajinu budeme zase měnit celá dlouhá desetiletí. Ještě, že ten opravený "svatostánek" černoprdelníků v Hejnicích půjde vyhodit do vzduchu taky razdva; po našem opětovném vítězství nad Němci, tyrany a zrádci všemi.

Naštěstí to nebude dlouho trvat - my Slovani si nenecháme od nikoho radit, jak si máme vládnout; my jsme vynalezli protestantismus a jako první jsme zavedli socialismus. I v kosmu byl první ten náš, jak zpívá s.Prusalis.

A ty Velkým Šamanem popisované kapitalistické manýry obsluhy - to DĚS !
Zase nás někdo mustruje, poučuje ! Zápaďáci mizerní ! A přitom se sami ještě nevypořádali se svou špinavou minulostí, přitom pořád bijí černochy a Araby !
K čertu s jejich neupřímnou Západní zdvořilostí, s těmi jejich úsměvy, pozdravy, s tím jejich nechutným "Děkuji" a "Prosím" (v příslušných nesrozumitelných neslovanských řečech).
Já prostě nevím, proč bychom se my, hrdí Češi, měli opičit po Západu ? Po nějakých Němcích ? Nebo žabožroutech ? Nebo arogantních a přitom ožralých Anglánech ? Po nekulturních Američanech ?
Proč se nemůžeme chovat dle osvědčeného hesla "Náš zákazník - náš soudruh" ??
Proč nemůžeme držet příbor jako naši soudruzi rodiče, nebo se krmit rukama jako naši čačtí předkové z dávných dob ? Proč si musíme čistit boty ? A zuby ? Kvůli Němcům ? Víte vůbec, vážení největší vlastenci a vlastenky, co chtěli ti noví "slavní" němečtí majitelé Škodovky, když naše národní stříbro koupili za pár marek ? Tohle byla první česká slova Němce-managera Škodovky : "Zametat, zametat !" Ano, ti prašiví Němci nutili naše kvalifikované dělníky, kteří vyrobili tolik skvělých vozů Škoda, aby zametali dvůr i šatny !!!
JÁ PROSTĚ NEMÁM VHODNÝ A ZÁROVEŇ PUBLIKOVATELNÝ VÝRAZ PRO TAKOVOU NĚMECKOU SPROSTOTU !!!!!

Ne, už musím končit. Kdybych se každoročně nesetkával s protepleným češstvím místních i návštěvníků v jiných našich tisíciletých horách (Krkonoších, Orlických horách, na Kralicku a Jesenicku), tak bych ze Šamanových "jobovek" dostal depresi.

"Do roka a do dne, zvu tě na Lidový sůd, Lomikare !"***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

http://www.repubblica.it/persone/2010/07/24/foto/putin_versione_biker-5800380/1/?rss

STK řekl(a)...

Vždycky jsem si myslel, že perpetuum mobile nemůže fungovat. Že to odporuje zdravému rozumu.
Poté, co jsem v této malé hospůdce lépe poznal V.Vlastence, si tím už zdaleka nejsem tak jist...

Ale: VV tu nakousl případ Statise Prusalise. Ten pán* by stál za napsání tlustého románu! Znám jej od dětství a chťa nechťa (to je výraz, co?) sleduji jeho vývoj. Pevně přesvědčený řecký komunista, vlastnící zámeček u Poruby, komunista-milionář, na jehož zámečku všechno funguje jako v těch nejšílenějších kapitalisticko-zápaďáckých snech.
Byl jsem tam, pil jsem tam, vím. Tak nádherně rozpolcenou osobnost prostě nevymyslíš! Přitom Statis sám žádný pocit rozpolcenosti nemá: Komunistická rétorika, dravě kapitalistická praxe a Slunce v duši...

Kde bychom dneska mohli být, kdyby takových Prusalisů bylo víc!

=========================
* Statis Prusalis. (Ale o VV to platí také! ;-)

P.S.: Vlastenče, co vlastně míníte pod pojmem "proteplené češství"? Není to nakonec něco proti časté sexuální orientaci číšníků?

Větší vlastenec řekl(a)...

A ještě něco :
Návrat naší přírody i našich měst a vesnic do podoby, jakou měla (resp. měly) v době naší samostatnosti, tedy v době, kdy naše hranice nebyly korzem pro pašeráky drog, teroristy a Němce JE POUHÝM KOMPROMISEM !

Ideálem je návrat do stavu před vniknutím Němců (i Italů a dalších podobných pronárodů) na území naší tisícileté vlasti.
My prostě nepotřebujme neustálé napomínání, poručníkování, aroganci, protektorství *) nějakých cizáků. Zvláště těch, jejichž řeči nerozumíme bez pracného studia, jejichž obyčeje jsou nám cizí a nesrozumitelné.

Je ovšem jasné, že tzv. kulturní krajinu lze do původní zdravé, nenarušené podoby vrátit jen částečně, a navíc pouze s obrovskými náklady. Naše pohraničí, i po tolika letech od humánního odsunu Němců a likvidace jejich již nepotřebných sídel, pořád nese otisk působení nespočetných generací brutálních okupantů.
Prostě, rány se sice zacelí, ale zůstanou po nich jizvy. Velebná Matka Příroda přikryla ruiny německých domů, statků, kostelů, hřbitovů atd. příkrovem zeleně, trhá zbylé německé mosty, nábřežní zdi, opěrné valy horských silnic, ale nedokáže rozpadlé stavby poskládat zpět do kamenolomů a kameny scelit do původní kompaktní skály.
A co se všemi těmi mezemi, hrázemi a terasami z milionů kamenů, sesbíraných z našich strání odpornou, doslova hmyzí (mravenčí) pracovitostí Němců, Němců pěstujících jakési plodiny na místech našich krásných lesů ?
I kdybychom ty kameny rozmístili zpět do krajiny **), původní pralesy už nevypěstujeme.

Nejhorší je ovšem fakt, že řešení tohoto problému v intravilánu je jednodušší jen zdánlivě. Jistě, můžeme zjistit, které objekty vyprojektovali či postavili Němci (Italové a další podobné pronárody), ale ne vždy by bylo výhodné je zbourat. Karlův most, chrámy "svatých" Víta a Mikuláše, Státní opera Praha, tzv.Stavovské divadlo, Karlštejn atd. apod. nám i v budoucnu přinesou spoustu tolik potřebných valut i deviz od západních turistů a filmařů.

Co s tím ? Návrhů je řada, od fundamentalistických (zbourat všechno) po úplně bláznivé (všechno ponechat). Největší naději na zakotvení do Akčního programu obnovení naší společnosti má zlatá střední cesta :
1) nejznámější cizácké stavby ponechat, a předat lidu
2) na církevních stavbách vyměnit kříže (symbol utrpení a smrti) za hvězdy (symbol věčnosti a naděje)
3) dožilé cizácké stavby, v současnosti sloužící pro ubytování občanů, zbourat, a nahradit kvalitní domácí architekturou (např. http://www.jurkovic.cz/)

Každopádně, po našem konečném vítězství budou mít generace českých vlastenců plné ruce práce s odstraňováním stop po řádění cizáků. Ale bude to práce radostná, práce s jasným cílem : Vybudování domova pro náš hrdý národ, pro dělníky, rolníky i pracující inteligenci, vybudování nerozborného mezinárodní společenství slovanských národů, pevné hrázi proti germánské rozpínavosti a imperialisticko-sionistickému vykořisťování.

Mezi Čechy domov můj !***Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------

*) Copyright Velký Šaman, 2010
**) Kde bychom na to vzali lidi ? To je práce ne pro vraha, ale pro Němce !

Větší vlastenec řekl(a)...

No tak podívejte se, vážený STK.

Snad i Vám je známo, že čistému je vše čisté. Což platí jak pro zamyšlení nad čistým svědomím s.Prusalise, tak pro úvahy nad významem výrazu "proteplené češství" *)
Nuže, jeho příklad můžete vidět např. na známém obraze "Družba mezi národy (s.Zápotocký na Jadranu)" **)

A nyní si všichni společně zazpívejme, abychom přes neosobní obrazovky počítačů mohli na chvíli pocítit hřejivé teplo soudružství i závan protepleného češství (představte si např. zaplněný interiér vozu pražské elektrické dráhy, stojící v dopravní zácpě na slunci při 36 °C ve stínu) :
http://www.youtube.com/watch?v=TEpeR-cZ1s8


Venceremos !***Volte ČSSD a KSČM !

-----------------------------------------------------------------------------------------

*) Nechápu, jak v TOMTO může někdo vidět něco špatného.
**) http://www.galerierudolfinum.cz/images/57.large.jpg

Anonymní řekl(a)...

no tak podívejte vážený "VV top over"
volte ,volte, ampér!!!

kdo z Vás to mááááááá?

Anonymní řekl(a)...

jo a kdo je ten Venca Remos??

informace řekl(a)...

Vážený/á Anonyme,
zapněte si doma rémosku a upečte si bábovku, asi máte hlad. Jo, hladem člověk může i mluvit z cesty. Nevím, na kolik voltů to máte.

informace řekl(a)...

http://www.remoska.co.uk/

Harpyje řekl(a)...

Perpetuum mobile ani tak ne. Spíš pitbull. Když se do něčeho zakousne, tak už nepustí.
Jinak, co se Vašeho povzdechu "Kde bychom dneska mohli být, kdyby takových Prusalisů bylo víc!" týká, Vám stýská po vedoucí úloze strany?

informace řekl(a)...

Paroubek sice prohrál volby, ale vyhrává co do počtu vtipů, co o něm kolují na webu. Už padesát tisíc.
http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/170995.aspx

Pedro řekl(a)...

Mohl by mi do problému vyhnání sudetských Němců a podílu Edvarda Beneše na něm tak zakouslý V.v. prozradit zdroj, ze kterého citoval výrok E. Beneše "Zde se postupuje zcela bezohledně, ať jde o dítě či ženu, ať je člověk rudý nebo modrý, všechno je jedno. Jsi prostě Němec a jako takový jsi míň než pes. (E.Beneš, 1945)"? Můj příbuzný - historik by mu byl velice vděčen, neboť ačkoliv se problematikou SN podrobně zabývá, na tento výrok doposud nikde nenarazil. Předem děkuji

informace řekl(a)...

Vv ten výrok zřejmě převzal od pana Ruščáka - Felagunda, který ho šíří na všechny čtyři světové strany.
http://www.nekorektne.com/2008_03_01_archive.html
Není to "spolehlivý" zdroj? Kde ho převzal sám pan Ruščák - Felagund, to není dáno vědět. Ale napsal roztomilý článeček!

Pedro řekl(a)...

Souhlasím, článek je vysoce objevný. Netušil jsem například, že tzv. ústecký masakr vznikl proto, že si ústečtí Němci dovolili promluvit na ulici německy. Cituji: 'V průběhu tohoto období došlo k vraždění nevinných lidí, kteří se "provinili" pouze tím, že si dovolili na ulici promluvit německy - viz známý ústecký masakr.' (Poslední dvě slova fungují jako odkaz na heslo na Wikipedii-(http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Asteck%C3%BD_masakr). Stojí za to si to heslo otevřít a přečíst si i k němu připojené reference.

Harpyje řekl(a)...

To je Váš příbuzný "historik" tak neschopný, že ani neumí hledat kýžené články na internetu?
Divný "historik".
Podívejte se např. na - http://cs.wikipedia.org/wiki/Vys%C3%ADdlen%C3%AD_N%C4%9Bmc%C5%AF_z_%C4%8Ceskoslovenska v kapitole "Role Edvarda Beneše"
a pak se podívejte na "historii" tohoto článku na Wiki.
:-)))
Příbuzný "historik" bude mít radost.

Pedro řekl(a)...

Vážená, já jsem mu do telefonu přečetl ty dvě věty. Řekl mi, že mu nejsou povědomé. Kdybych tušil, jak zde následně zhodnotíte jeho schopnosti (kolik knih jste publikovala Vy?), tak jsem mu poslal mail s přesnou citací. Požádám ho teď, aby si přečetl uvedený článek p. Ruščáka a vyjádřil se k němu. Výsledek zde uveřejním.

Harpyje řekl(a)...

Už jsem Vás jednou odkázala na RJ. Ten je tak sečtělý, že strčí každého historika do kapsy. Zeptejte se jeho. Jestli někdo ví, odkud tento citát pochází, tak určitě on.

informace řekl(a)...

Domnívám se, že k nějakému shodnému definitivnímu závěru, pokud jde o příčiny ústeckého výbuchu a i dosah vraždění - počet obětí a kdo vraždil, se po tolika letech těžko může dojít. Střetávají se tu dvě tendence, jak jsem pochopila, z jedné strany čeští historici se snaží dát dohromady věruhodná svědectví, aby podali pokud možno objektivní obraz, na druhé straně pro sudetskou stranu je to příležitost pro zdůrazňování t.zv.historického bezpráví vůči nim.
O tom, jak je těžké dojít k objektivním a hlavně sdíleným závěrům, bych tu připomněla masakr na boloňském nádraží v r. 1980, kdy teroristická bomba zabila 85 lidí a zmrzačila dalších 200. Začala to ihned vyšetřovat policie, pak byl veden dlouhý proces proti dvěma členům neofašistické skupiny Nar, v 1995 byli odsouzeni, ale dosud není zcela jisté, zda to byli oni a mluví se o novém vyšetřování. Další hypotézy, kdo to zavinil, jsou: CIA, Mossad, palestinské teroristické organizace, nebo dokonce sovětské tajné služby.
Těžko se v Ustí po 65 letech může přesně rekonstruovat celá situace, myslím, že hlavním účelem by mělo být poznání objektivních faktů historiky, ale není správné z toho dělat nějaké politické nebo jiné tendenční závěry.
Ve válce, té nejhroznější, co Evropa zažila, se stalo tolik zvěrstev, že bychom měli být rádi a vděční prozřetelnosti nebo Bohu nebo rovnováze sil ve studené válce, že jsme mohli prožít 65 let míru. I když někdy dost nestabilního a rozdělení do dvou nepřátelských bloků.
Rozdmychávat znovu nevraživost, stavět na ní skupinkovou politiku, je velice nezodpovědné.

informace řekl(a)...

Mám jisté pochyby o objektivnosti verzí na Wikipedii. Přečetla jsem si Vysídlení Němců z Československa a téměř u každého tvrzení tam chybí odkaz na zdroj. V textu je to jasně označeno. Wikipedie je otevřená encyklopedie a může tam psát každý a nikdo nenese odpovědnost.
Historik, pravý historik, z Wikipedie nečerpá. Hledá v terénu autentické dokumenty anebo dává přesné odkazy na knihy, ze kterých cituje nebo na jejichž verzi se opírá (s udáním autora, díla, vydání a stránky).

informace řekl(a)...

Pro pochopení mezinárodní situace a vztahů mezi představiteli spojeneckých mocností a jejich plánů na novou organizaci Evropy bych doporučovala přečíst na př. V. Feltri, R. Farina: Cento anni, 2004, pp. 226 e segg.
Je to divulgativní kniha o evropských dějinách a světové válce, podává jasný přehled pro neodborníky, kteří si mohou udělat představu, nakolik osud malého Československa závisel na rozhodnutí Velkých.
Pak jsou tu samozřejmě knihy odborné.

STK řekl(a)...

Pro Harpyji:
"Kde bychom dneska mohli být, kdyby takových Prusalisů bylo víc!" = můj poklus o ironii (v nedostižném stylu VV.)

Moc se omlouvám, ale já se skutečně, s plným vědomím toho, že "teď tu jsme, ale zítra to už nemusí být pravda" odmítám o ledasčem bavit smtelně vážně.

Mohu Vás, milá Harpyje ujistit, že i smrt má někdy smysl pro humor. Osobně se mi před necelým měsícem výše zmíněná ohlásila silnou vůní aviváže na prádlo. Ale aviváž v širokém okolí žádná nebyla. Takže smrt voní po aviváži. No - nezasměj se, přežiješ-li.
</;-)

žibřid řekl(a)...

STK, co Vás opravňuje tvrdit, že vůně aviváže tam, kde žádná aviváž není, je vůně smrti???

STK řekl(a)...

Já jsem ji cítil, Žibřida, byla blízko mě. Hodně blízko. Takže už od 28/6/2010 budu mít spojen infarkt myokardu se silnou vůní aviváže.
Nebo romantičtěji: Že si ta paní s kosou oblékla čerstvě vypraný a navoněný černý plášť s kapucí. (A pere ho určitě v Perwolu, aby zůstal černý...)
Ale jiným lidem může smrt vonět nebo páchnout jinak, to je fakt...
;-)

žibřid řekl(a)...

Milý STK, v tom případě vítejte zpátky. A otočte si tady v hospůdce židli zády k oknu, ať Vás ten výhled na hřbitov neláká k dalším nepředloženostem!