čtvrtek 26. srpna 2010

Jak popílit strom




Nejdřív musíte mít nějaký strom, který překáží. Třeba ve výhledu plánovaných bezpečnostních kamer. Jako jsou ty zrovna instalované pro nový zírací systém na Karlově náměstí. Radnice Prahy 2 společně s magistrátem chce na tomto místě "vymýtit kriminalitu". A začíná se mýcením stromů. Ale padají jenom ty podřadné.
 
 
 
 
 
 
Tak. Máte strom. Pak k jeho popílení potřebujete pilu, nejlépe motorovou. Dnes se však stromy nekácejí odspodu - to by bylo moc jednoduché a možná by to i chtělo složité počítání. Nejjednoduší je řezat odshora. Stejně se nakonec strom musí rozřezat k odvozu, ne?

Máte strom, máte pilu, takže si ještě sežeňte stromolezce. Ne přímo horolezce, třebaže i stromolezec je vybaven horolezeckým lanem a horolezeckými karabinami, případně horolezeckými úvazky.  Avšak nemá lezecké boty, než jakési mačky. Zde nikoli k zadírání do ledu, avšak do kůry, aby se lépe držel. Takže - vida - je to horolezec! Horolezec na stromě.

Ovšem tento horolezec se nedrží zlatého principu tří bodů - obě ruce přece potřebuje k držení pily. Drží ho úvazky a právě ty hřeby v botách. Na hlavě je ještě třeba mít helmu, nikoli proti pádu lavin, ale proti pádu odřezaných kusů stromu - kdyby byl trochu nešikovnej. Dřevař totiž neřeže větev pod sebou, avšak nad sebou.

A jak to jde rychle! Za hodinu je strom zpopílen. Když se totiž odřezává strom, pak nelétají třísky, avšak piliny... Nu, strom je rozčleněn na biomasu a kamery mohou zírat. Budou zatím tři a později dvě, jejich instalace přijde celkem na 2,5 milionů Kč.

Kapsáři, opilci, bezdomovci a pejskaři - třeste se!

Jo, proč ty dvě kamery budou později? Jejich umístění prý musí nejdříve schválit památkáři. Vadí snad ve výhledu Karolína Světlá či Eliška Krásnohorská? Jan Evangelista Purkyně? Anebo Benedikt Roezl se svým věrným Pátkem? Obávám se, že spíše nějaký strom...

Stromy, třeste se!

Psáno v Praze dne 26. srpna 2010, vyfoceno den předtím

8 komentářů:

STK řekl(a)...

Tři kamery za 2 500 000.- Kč?!

Jsou snad kamery z masívního 24 karátového zlata a objektiv je vybroušen z diamantu Koh-I-Noor?
(Špičkovou japonskou HDTV kameru s transfokací 1:24 a švenkovací hlavou 180°/360° lze koupit za 80 000.- včetně DPH. Takže zbytek je asi za venkovní futrály a instalaci. Možná i za ten cirkus s porážením stromečků. Nebo i za odsunutí Karoliny Světlé mimo záběr?)

Praha je holt Praha...

Šaman řekl(a)...

Pět kamer celkem, jak jsem pochopil - teď tři a pak dvě, vztyčení sloupův, položení kabelův, kopací práce, přemístění památníkův a popílení stromův taky přece něco stojí! Kamery jsou otočné a chytré... A předtím projekt a potom audit a , a, no vidíš. Pokácení stromů horolezeckým způsobem je snad ještě dražší než sama kamera... Je to však rychlé a bezpečné a šetrné k okolí - a pak ti kluci můžou na Annápurnu.............

STK řekl(a)...

Tak jsem si naběhl:
Myslel jsem tři - a až se tam ten prales pokácí a bude dobře vidět na všechny sochy, tak se jedna zbytečná kamerka stáhne do skladu...
Takže to 24 karátové zlato odvolávám... ;-)

Ostatně: předevčírem jsem byl u toho, jak se proinvestovalo cca 4,2 MKč za jeden mixpult MIDAS, 32 kanálů digitálních mikroportů a tři aktivní repra. Bude přece světová opremiéra US muzikálu!! Návratnost - ve hvězdách...

(Tuším, že se nám to vyplatí hned, jak se Slunce stane rudým obrem. Takže - co se divím.)

živnostníček malíček řekl(a)...

Tak ty taky STK, i ty jsi "u TOHO" , to se vám to utrácí když Vám živnostníci odvedou větší daně, a co ještě, ani na dovolenou nemají nárok, o nemocenské nemluvě.

STK řekl(a)...

Inu, milý Živnostníčku, je to pravda. Možná se tak "snadno" utrácí proto, že "Z cizího krev neteče!"

Jenom pořád nechápu, proč se všichni ti "živnostníčci" tak urputně snaží dostat zrovna státní zakázku. Snad by i podpláceli, kdyby si troufli...

Neví někdo, proč tomu tak je? ;-)

žibřid řekl(a)...

No, STK, státní zakázku možná teď poprvé dostanu a je placená podle honorářového řádu, takže možná zbude víc než na zaplacení činže. Ale stejně přemýšlím, jestli ji mám vzít, protože nebude záloha a zaplacen budu nikoli po odevzdání projektu, ale po vydání stavebního povolení, což je z mé strany neovlivnitelné, takže za to nemohu zodpovídat a především to bude zhruba půl roku po začátku práce. Z čeho zaplatím spolupracovníky mezitím je ve hvězdách.

Asi nemám tu správnou státní zakázku...

STK řekl(a)...

Tak, tak, Žibřide...
Najít si tu správnou státní zakázku totiž vyžaduje víc, než perfektně umět svou profesi. Chce to mít hlavně: ostré lokty, správné známosti a fůru drzosti. Případně svého podplaceného úředníka.
Ale já jen u toho "byl", nerozhodoval jsem. To magistrát nám (našemu Ústavu) upustil pár miliónků. Zda šly z toho obvyklá 2% do kapes finančního úředníka MMO nevím - a ani se nedozvím.
Jenom doufám, že naše místní "zastupiče" spláchnou podzimní volby. Jako vodní vír v míse. Protože více svinstva než tato naše garnitura už nadělal snad jen "horolezec & comp." v Praze. A to kdoví jestli...

Anonymní řekl(a)...

Ač také stromolezec, poznamenám jen - kvůli kamerám likvidovat strom je krávovina.Stromy, který neohrožujou životy a majetek lze vhodně zredukovat, ale "šmiknout na pařez?" a to ještě ve městě je myslím trochu zbytečné (pakliže nejde o nějak zvlášť ohrožené objekty).Několikrát jsem měl podobnou objednávku, ale nikdy jsem do podobnýho "zvěrstva" nešel (škoda každýho stromu). Nadruhou stranu umím povhopit živnostníka, kterej má "před držkou" kšeft a ví, že když ne on, tak to zmákne jinej. Naštěstí tohle dilema neřešim.

S pozdravem - ARBI