čtvrtek 5. srpna 2010

Lov na houbu

Pozdě jsem dnes přišel z literárního setkání ve čtvrteční hospodě. Právě jsem poslal poslední část  své dávné první knížky Blackout k druhému vydání, tentokrát na pokračování na stránky sarden.cz, kde by měla v sobotu vyjít. A teď musím jít spát, protože chci brzo vstávat. Tak jen krátce:



Hodlám vstát brzo, neb jsem si v neděli po shlédnutí předpovědi počasí učinil vlastní předpověď a zítra vyrážím do lesa na houbu. Vzal jsem si na těch pár dopoledních hodin  den dovolené a doufám, že můj lov bude úspěšný. Na houbu jsem chodil už na nedávné rodinné  dovolené, ale ta potvora nějak nerostla.

A to jsme přijeli do svého prázninového sídla vyzbrojeni i sušičkou na houby! Tak tedy, ta nebyla potřeba. Za prvé bylo tak teplo - i v 700 m.n.m. -, že by houby uschnuly bez dotápění. A zadruhé - houby moc nerostly. Tak tedy zejména na krajích lesních cest vyrašil zvláštní druh jizerskohostkých růžovek, které podezřívám, že jsou spíše muchomůrkami tygrovanými, odrůda růžová (ne, růžovky to nejsou, vyznačují se jen jedním ze tří růžovkových znaků  -totiž tou barvou). Jenže ani pravé růžovky se moc nehodí na sušení. Nakonec jsem objevil jedinou poživatelnou houbu - hřiba kováře. Ten zato vydal na půl svačinového pytlíku sušeniny.

Už tři roky se nescházím s houbami - tak třeba vloni byla v létě zima, a tak moc nerostly. A vždycky, když rostly, tak jsem zase neměl čas na ně vyrazit...

Takže dovolená, takže jdu na houbu - budu rád, když zase najdu jednu, proto singulár. Avšak doufám, a volám s dávným básníkem:

"Malověrní! Myslete na plurál!"

Psáno v Praze dne 5. srpna 2010

8 komentářů:

Harpyje řekl(a)...

He,he,he. O tomto tématu jsme zrovna diskutovali na Psu. Přeji Vám, Šamane, lovu zdar! Já to to mám za humny, byla jsem se dívat minulý týden, potom, když poprvé pořádně zapršelo, ale les tu vláhu vstřebal a nerostlo vůbec nic.

Větší vlastenec řekl(a)...

No to je tedy vážně švanda. Řachanda, doslova.

Komolit Halase, jeho horoucí, z nejtemnějších hlubin beznaděje vyrvaný vlastenecký apel ("Šíp verše úzkostného kdysi vyslaný") - to je opravdu známka ryzího češství.
To tedy všechna čest stranou.
Co bude příště ? Horolezecký popěvek "Boryš umí po skalinách" ??

Co to jenom ve mně potichoučku klíčí
Co to jenom zpívá v takých časech psích
Kdo to jenom ve mně na naději líčí
Kdopak si to ze mne ve mně dělá smích
(F.Halas, Básník přezimuje)

Jednou zvítězíme !

STK řekl(a)...

Možná Šaman myslel Plurál Majesticus! ;-)

Anonymní řekl(a)...

Nejspíš. Nebo taky Majestix.

Anonymní řekl(a)...

A NEBYL TO ORÁL?

http://oral.jjsoft.cz/

NO FUJ

kopretina řekl(a)...

Milý Vlastenče, vrátím se k výtce, že Vás pánové Neff a Wagner vyštvali z Neviditelného psa jak to hovado. OK. Ale máte možnost VŠE napravit. Můžete se zaregistrovat a diskutovat s námi pod občanským jménem. Já (kopretina), Harpyje,Kobylka Lajda,jirka s a další jsme se zaregistrovali a můžeme diskutovat. Samozřejmě se zaregistrovali i hulváti vystupující pod jmény Volf, Černík, Kadlec a další. Musíte podpořit udatné soudruhy. Rozšiřte virtuální partu Neviditelného psa. Jste přece hrdý ve svých názorech a Vaši ušlechtilou věc musíte rozšiřovat co nejdále.

Harpyje řekl(a)...

Doufám, Šamane, že se se svým úlovkem pochlubíte.
Mně Váš článek a pozdní rozhovor na Psím úvodníku o houbách inspiroval k tomu, abych ještě v pozdním odpoledni zajela na jedno ze svých místeček, kousek za, a nad městem.
Hned na kraji "místečka" jsem našla dva velké hřiby, které budou stačit na bohatý oběd pro dvě osoby.
Jinak rostou ryzce, žampióny a holubinky.
Díky za inspiraci. :-)))

Šaman řekl(a)...

Rostou - tady zejména klouzci. Houby mám, ale ještě jsem je nezpracoval. I dva velké hřiby smrkové jsem našel. Jeden červivý a druhý - ... poreferuju v neděli. Teď druhá veřeře a spát!