pátek 13. srpna 2010

MOBY DICK: Pyšné panství člověka poraženo

Řešení problémů s povodněmi je přitom tak jednoduché!

**************************************************************

Neděle 8. srpna 2010

Prší, zejména na severu země. Udeřily povodně. 5. pluviál, na který v roce 1997 upozorňoval hydrolog Zdeněk Vašků, pokračuje. (Původní článek ve Vesmíru je již nedostupný. Shodou okolností vyšel až po tehdejších povodních. Ale následovalo více povodní, aniž si kdo připustil, že zase bude mokro. Jako už bylo dávno před rozvojem technické civilizace...)
Hasiči, policajti, zachránci i sami postižení konají činny neskonalé udatnosti. I vojáci. Vodáci konají činy neskonalé hlouposti.

Povodně v Evropě postihly i Polsko, Německo a Rakousko.
Pákistán hlásí za minulé dva týdny záplav 1.600 mrtvých a 2.000.000 bezdomovců.

2000 lidí je pohřešováno po sesuvech půdy v čínském okresním městě Čou-čchü.

V Rusku hoří. Moskva se dusí smogem. Mrtvoly v nemocnicích se skladují nastojato. Lékaři mají zakázáno jako příčinu úmrtí psát úžeh.

Nenažraný lidovec Cyril Svoboda dál bojuje o dědictví (ze kterého dostal ubohý milion – za přátelské právní rady). Už dvakrát prohrál soud s křesťanskými charitami - takže teď podal ústavní stížnost. Chucpe!

Mrtvá Kočka: "Cyril není žid. Ostatně on není ani křesťan."

Humanitární pomoc ve výši 5 mil. $ přišla v květnu 2002 na konto rakouského softnácka Jörga Haidera za služby, které měl poskytnout echthnusovi Saddámu Husajnovi. Proč se nechal uplácet tímto arabským diktátorem?

Mrtvá Kočka: "Protože s Adolfem Hitlerem to už nestihl."

Pondělí 9. srpna 2010, Mezinárodní den původních obyvatel světa

Tichá vzpomínka za koacerváty.

V Hospodských novinách píše Petr Honzejk: "Povodeň přišla v Jizerských horách, kde dlouhodobě prší nejvíc v celé zemi. A kde proto stojí letitá soustava přehrad, která má záplavám bránit. Stavby jsou ale dimenzovány na stoletou vodu, když přijde vody několikrát tolik, jsou k ničemu."

Honzejkem zmiňované jizerskohorské přehrady byly na začátku 20. století zaplaceny z daní místních podnikatelů – jako prevence proti budoucí pohromě, jejíž škody by přesáhly investice do ochrany!!! "Odškodnění" za povodně roku 1897 se neplatilo. A k ničemu jsou proto, že jsou neustále přeplňovány! Například přehrada na Černé Nise byla před povodněmi udržována na maximální hladině a nemohla tak být využita její retenční schopnost, která činí téměř 2 mil. m3. To ovšem není výsadou pouze této přehrady, která slouží rovněž jako zdroj špičkové elektřiny...

Zasedá vláda. Uvolňuje prvních 40 milionů na pomoc obětem povodní. Vyhlašuje záměr vypsat stokorunovou daň tím, že se sníží základní měsíční slevu z 2070 na 1970 Kč. Do rozpočtu by tak mělo přitéci asi 4,5 mld. ročně. Otázka je, kam odtečou? Podle premiéra Nečase na zaplacení povodňových škod, a teprve co zbyde na protipovodňová opatření. Drobný zádrhel je, že toto "snížení slevy" bylo zaneseno už v Kalouskově návrhu příslušného zákona – minulý pátek...

"Ti lidé v té povodni fungovali naprosto skvěle. Ať už to byli profesionální hasiči, dobrovolní hasiči, policisté nebo vojáci. (Investigativní ministr vnitra Radek John.) Podobně hovoří ministr války Saša Vondra. Premiér Petr Nečas rovněž hýří uznalými slovy. Od nového roku se platy všech pochválených sníží o 10 %.

Ministr dopravy Vít Bárta okamžitě zastavil všechny velké železniční projekty. Dále vyjádřil rozhořčení nad titěrnými slevami, které mu nabídli stavaři pro stavbu silnic a silnic pro motorová vozidla. Bárta zřejmě sdílí představu Moby Dicka z 29. 7.2010: "Když firmy sníží své ceny o 20 % (odhadovaná horní hranice úplatku) mohou pokračovat..."

Bárta nemluví o úplatku, ale o odhadovaném zisku 20 %. Renomovaní stavební odborníci však tvrdí, že marže stavebních firem je velice nízká. Tak ano, ta marže nakonec nízká být musí, když se do nákladů započítají i ty úplatky!

Dosavadní prezident Francie Nicolas Sarkozy se hodlá postavit po bok předcházejícím francouzským velikánům a postavit Dům historie. Arci Dům Francouzské Historie. Jako jeden z argumentů použil i odkaz na to, že něco takového si postavili už i Němci!

Němci zatím uzavřeli první mešitu – v Hamburku. Zde se kdysi dávno domluvili "radikální islamisté" (čti islamističtí teroristé) na útoku 911. Jejich následovníci se zde nedávno připravili na odchod do výcvikového tábora "Islámského hnutí Uzbekistánu". Úřady rovněž pozastavily činnost "arabského kulturního spolku" Taiba, jenž svatostánek spravoval. Nešlo o útok proti víře nebo národnosti, ale proti terorismu. Přesto byl o týden opožděn. Pozastavil ho ministr spolkového státu Hamburk Christoph Anhlaus, který se hodlá v nastávajících volbách stát starostou města Hamburk. Nechtěl prý před voliči vypadat jako "zastánce tvrdé linie"!

Eurokomisař pro eurorozpočet Janusz Lewandowski hodlá v září předložit Evropské komisi návrh přímé eurodaně, ze které by se měl financovat chod EU. Pak by se prý mohly snížit příspěvky z národních rozpočtů. Zlý český ministr financí Miroslav Kalousek je proti: "Daň Evropské unie je nevratný krok směrem k federalizaci a já s takovou daní nikdy souhlasit nebudu." Mnozí další ministři financí jsou zlí – ale Januzs už s některými hodnými musel jednat, když svůj nápad vypleskl.

Úterý 10. srpna 2010

Severočeské povodně ohrožují výrobu středočeských aut. Mladá Boleslav i Kolín totiž berou subdodávky z Chrastavy...

Řeky klesají, začíná rabování.

Hospodky (zase Honzejk) uveřejnily názor, že připravovaný povodňový fond by měl hlavně sloužit k odstraňování následků povodní, nikoli být "rozfrcán" na prevenci, pardon, rozfrcán na "prevenci"... Prej bychom měli platit jen ty škody, ke kterým už došlo, než podporovat betonářskou lobby. Zdravý kořen jeho úvahy tkví v tom, že není snad dopředu známo, jaké příští rok způsobí povodně škody – takže jak by se mohly plánovat nějaké projekty? Z toho, co zbyde???

Nový slovenský parlament vytvoří komis, která rozhodne, co dál se sochou "slovenského krále Svätopluka", , která těsně před volbami z dopuštění bývalého premiéra, bývalého předsedy sněmovny a současného pana prezidenta vyrašila na Bratislavském hradě. Sochu splácala bývalá komunistická normalizační svině Ján Kulich, který na ni – jako třešničku na dort - připlácnul fašistický emblém...

Padl medvěd. Nečasova vláda rozhodla v rámci úspor zrušit zneužívaný "balíček pro poslance", kteří za deset let věnovali zejména svým kamarádům 60 mld. Kč. Porcování nebude, medvěd jest mrtev. Alespoň pro letošek, jak pravil místopředseda rozpočtového výboru Petr Suchánek (ODS). Možná skončí i avizované proplácení letenek poslancům. Ale někdo už do Prahy z Ostravy přiletěl. Kdo? To neřekneme! Nu když lítá, ať si lítá. Je to nakonec ekologičtější než devastovat Dé jedničku. (Která se z neznámých důvodů rozšiřuje za velké miliardy o 45 cm – místo aby se dostavěl přímý severní tah! (To rozšiřování se netýká mostů – tedy se nejedná o rozšiřování dálnice, ale stavění velice dlouhého parkoviště.)) Ať letí – za "své". (Letenka 8.500 Kč může být zaplacena z 34.200 měsíčního cestovného čtyřikrát.) Ale třeba v Pendolinu (které mají poslanci zadarmo) se dá i pracovat. A z Ostravy je v Praze stejně rychle jako letadlo...

Sněmovna: Sedm nudných hodin nudných žvástů, kdy rozveselil jen poslanec David Rath – zejména svou břesknou sprostotou. Či poslanec Jandák svou hloupostí, když nakonec ani nevěděl, co chtěl původně říci. Ale něco přece jen řekl. Nelíbilo se mu, že ho vláda – neposlouchá... Nepovšimnut zůstal poslanec Miroslav Opálka, když kritizoval vládu za "otevřené nadržování vícepříjmovým skupinám, chcete-li bohatým". Jo, to je ten poslanec, co za "naše dělnický peníze" lítá – místo aby si to zaplatil z cestovného. Ale proč by to mělo vadit? Když nikomu nevadí, že je Opálka do sněmovny zvolen jako komunista? Když nevadí šplechty komunistické poslankyně neostalinistky Marty Semelové? Která se např. svým dřívějším výrokem, že v padesátých letech "byli souzeni jen ti, co se opravdu provinili" dopustila zločinu zpochybňování komunistických zločinů???

Ano – vláda dostala svých 118 hlasů. Nuda...

Sucho a požáry už stály Rusko 15 mld. $. Ještěže má ta velká země svého obrovitého ochránce Vladimira Vladimitoviče Putina, jenž vlastníma rukama neohroženě zardousil hned dva požáry! Přesedl si totiž ve speciálním letadle Be-200 ze sedadla cestujícího na místo druhého pilota. Bleskovou mikroinstruktáž provedl šéfpilot ministerstva pro mimořádné situace Rafail Zakirov. Pan premiér pak včas – stiskl tlačítko...

Putinovo hrdinství bledne před zjištěním, že za jeho vlády se počet ruských lesníků (kteří fungují i jako protipožární hlídky) snížil z 200.000 na 12.000...

Západní média si všímají katastrofální situace ruského venkova, kde to s protipožární ochranou vypadá hůře než za cara.

Mrtvá Kočka: "Nejen s protipožární ochranou."

Středa 11. srpna 2010

Vláda uvolnila na pomoc postiženým krajům dalších 350 mil. Kč.

Krom záchranářů si při obnově porušených sítí máknou i energetici, plynárníci, spojaři, silničáři...

Stát zajistí práci tisícovkám čerstvých absolventů škol. Tedy přesněji řečeno – "placenou stáži" (15.000 měsíčně). Na rok. Ve státní správě – kde se (prý?) bude propouštět. Nu co, 85 % nákladů zaplatí "Brusel"...

Absolventi hledají práci a firmy absolventy. Kde je zádrhel? V nepoužitelnosti absolventů! Firmy totiž potřebují strojaře, energetiky, vývojáře, techniky – ne finančníky, marketingové kouzelníky či mladistvé píár odborníky na vytváření tlachů, mektů, keců a dalších textárenských produktů...

Čína evakuovala 2 miliony lidí před zemními sesuvy.

Pákistán hlásí 14 milionů lidí, kteří přišli o obživu. Voda spláchla 700.000 ha právě dozrávajícího obilí. Nejenže zdraží obilí na světových burzách – ani místní nebudou mít co jíst. Měly by se o ně do příští úrody postarat stát i humanitární organizace. Místní Tálibán však "zkorumpovanou pomoc západu" odmítá. Pokud se Tálibán postará o ty miliony lépe než současná vláda, je jasné, kdo vyhraje příští volby v této jaderné zemi...

Tak ministr dopravy sice s okamžitou platností zastavil v pondělí všechny stavební práce na železnici, ale stále se staví. Ono jaksi nestačí cosi prohlásit do televize nebo poslat mailem! Těžko lze přestat se stavbou mostu či tunelu v půlce. Mluvčí ministra Bárty Jakub Ptačinský sám totéž pravil o malování stropu – v půlce přestat nejde. Pan ministr "okamžitě zastavil práce", ale neznamená to prý, že by měli dělníci "odhodit lopaty". A kdy se tedy má přestat? Až se dokončí některé "logické celky". Které? "To je otázka pro ně", praví mluvčí. "Oni" jsou Správa železniční a dopravní cesty – která však nemá se zakonzervováním velkých staveb zkušenosti... Ani představu, kolik to bude stát. Pan ministr však není žádný malý pitomec – ví, že firmy budou dávat žaloby, kde budou požadovat náhrady za již podepsané smlouvy a vícenáklady při neplánovaném ukončení staveb. A proto posílil právní oddělení ministerstva...

Čtvrtek 12. srpna 2010, Mezinárodní den mládeže

Na eskalátoru metra ve stanici Anděl došlo k poranění nohy dítěte. Šlo o pětiletého chlapce, jak pravila mluvčí DP Ilona Vysoudilová. Záchranka odvezla dvouletou dívku. V Motole ošetřili dvouletého chlapce. Tři děti za jediný den! Nebo jedno? Clapeček měl pohmožděný nárt. Před rokem museli lékaři amputovat tři prsty sedmiletému chlapci, zraněnému eskalátorem ve stanici Můstek. Letos v lednu na Andělu čtyřletému klučinovi eskalátor poškodil chodidlo a přivodil tržnou ránu. Dopravní podnik pak podnikl nápravná opatření – "spustil rozsáhlou informační kampaň" (vytiskl letáčky a nalepil samolepky před vstupem na eskalátory). Vysoudilová: " Po nehodách proběhla pečlivá kontrola eskalátorů a jsou v pořádku."

Mrtvá Kočka: "Zvířata a děti mají být převáženy ve schránách s nepropustným dnem."

Rozsah požárů kolem Moskvy klesl o čtvrtinu. Hrdinný zásah premiéra všech Rusů VV Putina přinesl výsledky!

Mrtvá Kočka: "Co mohlo shořet, už shořelo."

Odhad škod v Libereckém kraji se odhaduje na 5 miliard Kč. Předpokládá se jejich nárůst.

Kolega Ambrož se vrátil z úklidové brigády z Frýdlantska. Celý den tam s kamarády vystěhovávali zatopený sklep, přízemí, garáž, dílnu a několik kůlen jednoho chudáka vytopenýho. Nakupili několik zablácených hromad nábytku, elektrických spotřebičů, textilu a dalších kdysi užitečných předmětů. O poledni si sedli a dali si přinesenou svačinku. Po jídle si zazoufal nad zbylým umělohmotným obalem: Nevíte, kam se tady dávají odpadky?

No, koš na odpadky tam nebyl. Totiž byl - ale v odpadcích. Nakonec Ambrož ten obal přidal na povodňovou hromadu.

Ambrožova přítelkyně Mrtvá Kočka: "Ty prase!"

Pátek 13. srpna 2010, Den leváků

Tak levoruké kytary, počítačové myše, nůžky nebo otvíráky na konzervy existují. Neviděl jsem ještě levorukou klávesnici – nebo zipy.

Prezident Medveděv se zlobí na úředníky z lesní správy, kteří se po vypuknutí požárů nevrátili z dovolené. "Třeba v Moskevské oblasti čekali na návrat svého šéfa, ale ten se nevrátil. Nejspíš se má dobře. Ale když se z dovolené nevrátil, tak už se vracet nemusí. K čemu potřebujeme takové odborníky na les? Ať si odpočívají na Kanárech." Hlavní lesník Moskvy Segej Gordějenko dostal padáka dvanáct hodin po tomto výroku.

Premiér VV Putin se zlobí i na moskevského primátora Lužkova - ale jen mírně. Nejmenovaný vysoký kremelský činitel se nechal slyšet - po té, co se Lužkov v neděli vrátil z léčení sportovního zranění: "Je samozřejmě dobře, že se vrátil, ale bylo by lepší, kdyby to udělal dříve."

Na D1 dostala na mokré vozovce vojenská nákladní Tatra Brigády rychlého nasazení smyk. Jela příliš rychle a nasazeně...

V noci zase pršelo. Spadl další most u Heřmanic.

Senátor, bývalý ministr životního prostředí a současný ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřich Moldan opakuje mantru, že jednou z hlavních příčin změn globálního klimatického systému je růst skleníkových plynů v atmosféře, což je jednoznačně doloženo "dlouhodobým pozorováním"... Je možno reagovat např. technickými zásahy - revitalizací vodních toků, regulací zástavby. Tato "adaptační opatření mají smysl pouze tehdy, pokud budeme znát meze, ve kterých se bude klima měnit v příštích letech a desetiletích. Základním předpokladem pak bude znalost složitého klimatického systému a scénářů jeho vývoje... Musíme si uvědomit, že klimatické modely pracují se scénářem 30 až 50 let. Opatření, která budeme plánovat, nemůžeme plánovat jen pro krátké období. Známý citát ekonoma Keynese, že v dlouhodobém období budeme všichni mrtví zde platí dvojnásob, ale pro ty případy, kdy budeme dlouhé období ignorovat."

Tak dobře pane senátore. Neignorujme dlouhé období. Můžete nám tedy říci, jaké bude klima za dvacet let? Nebo jaká bude letošní zima? Jak byste mohl prognózovat 50 let dopředu, když nevíte, jaké klima bylo v minulém tisíciletí. Či spíše víte - ale tyto znalosti ignorujete!!!

Další doporučení z Hospodek (úvaha kolegy Anýže) je nadepsána Voda neuhne, lidé mohou. (Přírodu nepřelstíme. Zařiďte se podle toho!) Z úvahy vyplývá, že bychom neměli stavět žádné zbytečné přehrady, neměly by se nejspíš ani využívat přehrady, které už postaveny jsou, ale dlouhodobě jsou naplněny až po okraj. A co takhle zbourat Rožmberk, který postavil primitiv Krčín, a jenž v této povodni zachytil třikrát více vody, než kolik drží za normálních podmínek? Ti blbci feudálové zničili přírodní bažiny Třeboňska, měli bychom se vrátit k původnímu přírodnímu statusu, že?

Mrtvá Kočka: "A k původním koacervátům."

Tak ano, lidé by uhnout mohli. Ale jenom tak, že nepolezou tam, kde je jasná záplavová zóna. Ale pokud v ní už jsou? Třeba na Frýdlantsku, které leží v amfiteátru pod Jizerkami? Voda zde z hor teče ze tří stran. Vystěhovat! A co údolí Prahy, ničené každých sto let a v nastávajícím pluviálu i dříve? Nic nestavět, vystěhovat! Nestavět protipovodňové zábrany! Uhnout!!!

Řeka Indus v Pákistánu se má rozlít ještě více než nyní. Hrozí druhá vlna povodní, která může zaplavit dvoumilionový Hajdabárád. Co s tím? Spodní tok Indu vystěhovat. Totéž u Gangy a Mekongu. Vystěhujte Indii a Čínu! Kam???

Mrtvá Kočka: "Na Mars."

Sobota 14. srpna

Žena Moby Dicka doplňuje: "Vystěhovat na Mars ano. Ale ty mudrce..."

*******************************************************
Čtenáři, kteří by si toužili koupit Deníček Moby Dicka, kde popisuje první tři roky kvasu v ČESKÝCH TEXTÁRNÁCH, mohou tak učinit na stránkách internetového knihkupectví Daemon.cz
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Dostupné staré kousky Moby Dicka: Leden 2003, Únor 2003

Kdo byl kdo v Českých Textárnách v dubnu 2003.
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .

Předem dík! >>:)) Moby Dick

19 komentářů:

Kopretina řekl(a)...

1) Cyril Svoboda by se měl stydět, říká si křesťan pře se s křesťanskými charitami. Křesťanství je o lásce k lidem, solidaritě s trpícími, přitom by právě on jako politik měl na chudé přispívat nejvíc.
2) Humanitární pomoc pro Poláky, Němce, Rakušany?
Nenechte se vysmát, humanitární pomoc je určena jen palestinským Arabům (pro srovnání palArabové dostali pomoc ve výši 300 milionů dolarů za to, že pálí na Izrael, zatímco Haiťané dostali 10 miliard, kde to jsme), holt dobrý Izraelec je jen mrtvý.
3) aliance nacismu a islámu není nic neobvyklého.Mufti Husejní se objímal s nacisty, Jorg Heider se Sadámem, čaroděj Ku-Klux-Klanu s syrským islamonacistou Asadem,samozřejmě je zde aliance komunistů a nacistů, např. Brežněv, Husák s Arafatem, bouřlivý potlesk bolševických států při projevu vraha, kanibala Idiho Amina.
4) Němce konečně můžu pochválit za uzavření mešity, týkající se 11.9. a prohlášení turecké "mírové organizace" za teroristickou. Angela Merkell(ová) v Izraeli řekla, že útok na Izrael je útok na Německo. Škoda, že gauneři z die Linke vedou praseckou politiku. O SPD nevím jakou vede politiku.Ale pamatuji si, že se Schroder líbal a objímal s Rusy.
5) Povodně? To je samosebou strašná tragédie, s lítosti konstatuji, že si lidé staví domy v záplavových oblastech, takže přijdou o majetek po druhé a nikdo je nepojistí, ale jak píši pro nás bílé lidi pomoc není, to jen pro Araby a Romy.
6) A David Rath? Nejlépe to udělal Macek (poslanec za ODS), dal socanovi Rathovi po tlamě,jak napsal Kajan, socani by za svou zločineckou politiku měli být kopáni neustále.
7) Kalousek, federalizace Evropy,jen kdyby Evropa netahala do Evropy pořád mohamedány. Proč to dělá? Nemohu si pomoci milá Harpyje, i já spojuji s multikulturu s mohamedány, protože z evropských muslimů se vůbec neobohacujeme, jen mohamedáni nás ždímou.
8) Putin pokračuje v Potěmkinově vesnici, která prováděla Kateřina Veliká, tváří se, že je matička Rus úspěšná, ale není, Rusové si vládnout neumí, potřebují jen diktátora...

informace řekl(a)...

Zítra vám něco napíšu o katastrofické hospodářské situaci v Rusku. Našla jsem v ruském tisku zajímavé zprávy. Teď teprv budou dělat bilanci a to hořkou.
Teď musím běžet.

Kopretina řekl(a)...

"Marty Semelové? Která se např. svým dřívějším výrokem, že v padesátých letech "byli souzeni jen ti, co se opravdu provinili" dopustila zločinu zpochybňování komunistických zločinů???" To ale nehoráznost, to je to samé, jako popírat holocaust, holt mezi nacistou a bolševikem rozdíl není, obojí je založeno na takové nelidskosti, takového zla. Generál Dwighnt Eisenhower při bezprostředně po osvobození místa noční můry Buchenwaldu a Ohrdurfu napsal do novin:"Nikdy jsem nebyl sto popsat své pocity, když jsem měl před očima tak nepopiratelný doklad nelidskosti nacistů"
A Ronald Raegan řekl: "Nazvete-li komunistu lhářem, musí se Vás zmocnit pocit marnosti. Jak můžete urazit prase tím, že ho nazýváte prasetem, komunisté se neřídí morálkou, říkají, že jakýkoliv prostředek je vhodný pokud pomáhá nastolit věc socialismu". Pamatujme na to, lidé dobré vůle.

Kopretina řekl(a)...

Miroslav Opálka, když kritizoval vládu za "otevřené nadržování vícepříjmovým skupinám, chcete-li bohatým". Jo, to je ten poslanec, co za "naše dělnický peníze" To doopravdy sedí. Sám je zbohatlík, ždíme obyčejné lidi a bude mluvit o chudobě, dobytek.
"Pákistán hlásí 14 milionů lidí, kteří přišli o obživu. Voda spláchla 700.000 ha právě dozrávajícího obilí. Nejenže zdraží obilí na světových burzách – ani místní nebudou mít co jíst. " Samozřejmě je to tragédie a horor, jenže Táliban stejně řekne, že je to Alláhův trest za to, že se žilo málo islámsky... Tudíž Taliban více utvrdí svůj naci-islámský režim.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jak vznikají fámy

Fámy vznikají velmi často záměrně, ale někdy jen z nepochopení událostí a souvislostí. A někdy jen z hlouposti.

Nečeská Bílá Velryba píše :
"...Například přehrada na Černé Nise byla před povodněmi udržována na maximální hladině a nemohla tak být využita její retenční schopnost,...", a odvolává se nikoli na veřejně přístupné stránky Povodí Labe, ale na článek Velkého Šamana.
Který vychází z dojmů, a Z NIČEHO JINÉHO než z dojmů. Fakta "dojmaře" nezajímají.

Já, jakožto pokrokový, levicově založený člověk samozřejmě VÍM, že kapitalismus je zlo, VÍM, že kapitalista je schopen pro svůj mrzký zisk zatopit celou naši vlast buď povodňovou vlnou nebo vodou nově vybudovaných přehrad.

Naprosto souhlasím s velkým českým vlastencem soudruhem a soukmenovcem A.S.Pergillem:
"EU po nás požaduje procento "energie z obnovitelných zdrojů", a nějací utopení občané, navíc "Tschechische untermenschen", že ano, Harpyje, a vytopené domy (kdesi na divokém východě; nemají stavět ze sušeného jačího trusu a bláta - musíme jim na to zpřísnit EUronormy) ji absolutně netangují. A tohle jsou důsledky."

Ale jakožto technik, navíc v podstatě z oboru, se musím nějak vyrovnat s existencí webových stránek VD Bedřichov, které veřejnost přesvědčují, že Povodí Labe jedná zodpovědně.
Lžou kapitalisti a jejich pohůnci ? Nejspíš ano; je to jejich ohavná přirozenost.

Takže očekávám hluboce fundovaný a neohroženě investigativní článek (Bílé Velryby nebo Velkého Šamana), odkrývající lži i zrůdné záměry nepřátel naší vlasti a jejich domácích přisluhovačů.
Prostě – rád se nechám přesvědčit, že Zakladatel i Hlavní vedlejší přispěvatel tohoto blogu jsou českými vlastenci, a ne agenty Němců a buržoasie.

Ať zhyne starý podlý svět !***Volte ČSSD a KSČM !

žibřid řekl(a)...

Ohledně předcházení povodni lze z hlediska stavařského ještě něco zlepšit:
- zrušit regulované části malých toků (nemám na mysli přehrady, hráze a jezy, ale natažená a vybetonovaná koryta),
- umožnit rozlití toků do okolí mimo zástavbu (kromě výše zmíněného lze upravovat neásilně krajinu jako dočasné zadržovací plochy nebo využívat rybníků zrušených za komunistů),
- v záplavových oblastech stavět tak, aby se při potopě minimalizovaly škody, tj. na náspech nebo na "kůlech" (přízemí využívat jen jako zázemí a bydlet v patře).

Informace, těším se na zprávy o Rusku!

Šaman řekl(a)...

Moby přebírá vždy ze zdrojů - a pak to komentuje. Převzal údaje z mého článku. No a já jako blbec teda jsem skutečně před tím svým neodborným článkem nešel na stránky Povodí Labe, ale spolehl se na svou osobní neodbornou zkušenost z místa, kam chodím už drahné desítky let. A kde kdysi byla hladina minimálně o 5 m níž než nyní. Nejde o žádnou lež, ale faktum.

Jestli je vodohospodářsky odborné podle Vv, aby byla hladina desítky let až na maximu (těsně pod 774,76 m n.m., teď aktuálně je to 773,21 - a to je podle těch stránek "Zásobní prostor" - voni jsou spokojený!!! ale 1,9 mil. m3 teda nezachytí - zachytí tak leda H), pak jsem skutečně neodborník. A neodborníkem byl nejspíš i Prof. Ing. Dr. Otto Intze, když určil hladinu trvalého nadržení tak trapně nízkou.

Myslel jsem si například zcela neodborně, že u kamenné nádrže by se nemělo samo těleso zdi trvale smáčet ve vodě, neboť hrozí poškození kmeny stromů. Že od toho je tam ten předsyp.

Prosím znovu se podívat na fotku
http://4.bp.blogspot.com/_eOjhX42XtlQ/TGHGD-i9R1I/AAAAAAAAFeE/t0KQ16M2hUc/s1600/Dohnat+a+p%C5%99edehnat.JPG

Toto je zdroj, který nemá na Internetu Povodí Labe, ale který má Povodí Labe přímo u té zatopené přehrady.

No jo, už nyní vím, proč je Vv tak fundovaný - nespoléhá se na to, co uvidí, ale vždy čerpá z odborných zdrojů, které si vynalezl na Internetu. Už je mi také jasné, že nikoli z vlstní zkušenosti, ale z Internetu ví, že Češi zahubili během roku v době míru stejně Němců, jako Němci za několika stanných práv a šest let vyhlazovací války Čechoslováků...

To jsem si dal, pochválit Němce Intze za to, jak dobře postavil přehradu...

Větší vlastenec řekl(a)...

A tohle je od Velkého Šamana hezké ! A upřímné ! Vážně !
Ze stylu Šamanovy odpovědi na mne zavanula vůně starých dobrých časů, vůně socialismu, vůně naší krásné a šťastné vlasti bez Němců a vykořisťovatelů.
Prostě, Velký Šaman argumentuje čistě ad rem, stejně jako my kdysi na drzé řeči imperialistů: "Dobře, máme určité hospodářské potíže, ale vy věšíte černochy !"
Moc děkuji, Velký Šamane !

Nuže k věci :
A) Já, jakožto nikoli nejmenší český vlastenec samozřejmě vím, že my Češi jsme byli vždy nevinnou obětí agresivních Němců, a že jsme nad nimi vždy slavně zvítězili (někdy s pomocí našich starších ruských bratří).
Samozřejmě vím, že mezi české oběti fašismu je nutno počítat i německojazyčné sionisty, jejichž zbytek jsme humánně odsunuli do Německa. *)
Samozřejmě vím, že mezi naše oběti fašismu je nutno počítat i padlé vojáky-občany předválečné ČSR VŠECH národností resp. jazyků (padlé v zahraničních armádách), zatímco na frontách padlé "české" Němce do celkových ztrát občanů předválečné ČSR počítat prostě nemusíme.

Ovšem : Jsem hrdý na velké dílo našich soudruhů otců a dědů, takže NAPROSTO ODMÍTÁM znevažování jejich práce.
Takže jsem porovnal dvě čísla : 1.podíl počtu Němci zavražděných Čechů (to jest tzv. popravených dle zákonů platných v tzv.Protektorátu + padlých v partyzánském boji) s celkovým počtem českojazyčných občanů tzv.První republiky
2. podíl námi humánně zneškodněných Němců-občanů předválečné ČSR (v údobí od 30.září 1938 do 28.října 1945) k celkovému počtu německojazyčných osob v předválečné ČSR (ovšem s odečtením německojazyčných sionistů).
A vyšlo mi velmi potěšitelné skóre - téměř 1:1.
Inu, bývali Čechové statní junáci.

Samozřejmě, je mi jasné, že tuto skutečnost nelze publikovat mimo tento ... aha, do Pěruna. Dřív bych napsal "mimo tento vlastenecký blog", ale po útocích zakladatele Šamana na samo uspořádání našeho státu, na základy naší národní existence, o vlastenectví tohoto blogu silně pochybuji.
Hmm hmm; možná jsem vložil národnímu nepříteli do ruky další klacek. Asi zasloužím zčechizovat. Doufám, že to nebude moc bolet.

B) Pohled na bilanční data VD Bedřichov (dnes se zobrazují data od 16.7. do 10.8.) ukazuje ZCELA JASNĚ, že kapitalisti lžou. Prý začali upouštět ještě PŘED kulminací přítoku, a tak vůbec. Prostě – jak jsem napsal výše, očekávám, že hlídací psi demokracie se vrhnou na ty nestoudné lháře z Povodí Labe, a roztrhnou je jako hady.

C) Jak jsem napsal už 11.srpna v 17:13, přesto, že dlouhodobě a denně užívám výrobky textilního průmyslu, přesto, že jsem viděl instruktážní film o Krtečkovi vyrábějícím montérky, o textilním průmyslu vím kulové. Takže o něm nepíšu.
Co se hráze VD Bedřichov týče : Ačkoli nějaký Němec pro mne není žádná autorita, tzv.Intze-Prinzip (prosím - pro přehrady, ne pro vodojemy !) praví o horní části návodního líce "sie (Tallspere; pozn.V.v.) hat ein wasserseitiges Vorsatzmauerwerk (Verblendung) im oberen Bereich", a o spodní "sie hat eine wasserseitige Anschüttung aus Lehm, den " Intze-Keil ", im unteren Bereich".

Prostě, onen pro naprostého laika "předsyp proti poškození hráze kmeny stromů", ve skutečnosti tzv.Intze-Keil, vypadá ve schématu takto : http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Intze-Keil1.png&filetimestamp=20090918142308

(Mimochodem - "zatopená přehrada" je pěkný průs...švih. Viz např. Sajansko-Sušenská vodní elektrárna.)

Takže to bychom měli. Teď už zbývá jen odhalit a před soud (dějin) pohnat ty kapitalistické lháře, bažící po zisku za každou cenu. Vpřed, psové ! Veritas nimis saepe laborat, extinguitur numquam !

Již duní právo v jícnu temně !*** Volte ČSSD a KSČM !

-------------------------------------------------------------------------------------------

*) Připomínám, že to od nás bylo NESMÍRNĚ HUMÁNNÍ, neboť za zločin němectví jsme je samozřejmě mohli humánně odsunout POD naši zeminu.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ech kletě.

Račte si laskavě doplnit slova "s výjimkou Němců" do věty "...mezi naše oběti fašismu je nutno počítat i padlé vojáky-občany předválečné ČSR VŠECH národností resp. jazyků, S VÝJIMKOU NĚMCŮ..."

Českým vlastencům a vlastenkám se za chybu omlouvám.

informace řekl(a)...

V květnu t.r. ekonomičtí odborníci diskutovali u kulatého stolu o současné ekonomice RF a o vyhlídkách do budoucnosti. Píší o tom včerejší Izvestija v ekonomické rubrice. Debaty se zúčastnili vedoucí vědečtí odborníci a zástupci státních úřadů a miniterstev, ale, jak píše korespondent, ti prý se brzy z debaty pod různými záminkami vytratili. Zřejmě to, co říkali odborníci, bylo pro jejich uši víc jak nepohodlné nebo spíš nepřijatelné.

Poslanec N.V. Kolomejcev hovořil o neustálém poklesu ruské výroby, o pomalé likvidaci závodů a továren. Čísla, co uvádí, jsou téměř neuvěřitelná. Tak prý z desíti továren na traktory jich v ruské federaci zůstalo osm a ty vyprodukovaly za první čtvrtletí tohoto roku 358 traktorů. V minulém roce bylo vyrobeno celkem 14 letadel, zatímco v 1990 jich Rusko vyrábělo půl druhého tisíce. Čověk se ptá, jak je to možné, cožpak ty traktory nebo letadla montují na koleně? Nemají automatizovanou výrobu? To ty závody většinu času stojí?
Podle Kolomejceva v Rusku probíhá demontáž průmyslové produkce a deindustrializace. Poslanec se vyjádřil skepticky i o státních programech výroby, které se neplní anebo se plní jen částečně. Je zapotřebí změnit strukturu vládního vedení a přejít na nový efektivnější systém, podpořit výzkum.

Slova prof. G.G. Malineckého, zástupce ředitele Ústavu aplikované matematiky RAN, byla ještě kritičtější. Jediné oblasti výzkumu, které v Rusku fungují, jsou komputeristika a kosmický výzkum. Pokud jde o ruskou ekonomickou činnost, podle Malineckého, představuje nyní asi pětinu ekonomiky čínské a 6 procent americké, zatímco v 1980 r. Rusko bylo druhou ekonomickou velmocí a vyrábělo pětkrát tolik jak Čína. Ruská ekonomika se musí nutně modernizovat, léta 2014-2018 rozhodnou, zda je federace velmocí nebo okrajovým neefektivním státem.
V těchto letech proběhne velký vývoj na poli biotechnologie, nanotechnologie, robotiky, mediiciny, technologie virtuální reality a Rusko, nechce-li zůstat mimo, musí absolutně naskočit v poslední minutě do vlaku vědeckého výzkumu.
Kromě toho Rusko musí učinit energické kroky k předejití přírodních katastrof: na jeho území je 50 tisíc nebezpečných objektů, z nich 5 tisíc krajně nebezpečných. Některá vodní zařízení, jako přehrady, pracují už přes sto let a potřebují nutně radikální opravy, 400 je v docela havarijním stavu.

Kromě jiného jsou Rusové znepokojeni americkým a čínským zájmem o východní Sibiř. Prakticky, jak vyplývá z referátů, ruská ekonomika stojí na těžbě nafty a zemního plynu a jejich prodeje, což bylo známo už před tím, ale situace nevypadala tak dramatická. Pokud jde o neschopnost čelit přírodním katastrofám, Rusko to plně ukazuje toto léto při požárech, které sežraly víc jak třetinu úrody, zdevastovaly venkov, již tak chudý, ohrozily bezpečnost nejen Ruska ale i světa, když se dostaly až k vojenským atomovým skladištím nebo závodům.

http://fintimes.km.ru/ekonomika-rossii/promyshlennost/11610
12.08.2010 18:44

informace řekl(a)...

Zajímavé jsou i komentáře pod článkem.

A.S.Pergill řekl(a)...

Prostě schopnost přehrady zadržet velkou vodu a schopnost přehrady vyrábět elektřinu jsou v přímém rozporu. A pokud máme (legislativou EU i legislativou, kterou procpali zelení) předepsané procento elektřiny "z obnovitelných zdrojů", tak holt budeme trpět povodněmi.
Jinak ty rybníky byly u nás nejvíce rozvinuté za podnebného optima v době vlády Jagellonců a prvních Habsburgů. Později začali rybníky rušit už feudálové, protože šly hůř na odbyt ryby (Češi už tehdy neprožívali církevní povinnosti, včetně půstů, kdy byly povoleny jen ryby). Dnes by nebylo od věci tyhle rybníky obnovit, některé třeba jen jako retenční nádrže a "nebešťáky", rozkládající dešťové přívaly na stabilní odtok z rybníka po delší dobu. Ryby jako vedlejší produkt by se daly procpat do populace v rámci zdravé výživy (omega-3 nenasycené mastné kyseliny atd.). Rozhodně je takováto činnost smysluplnější, než "boj proti globálnímu oteplování", podpora fotovoltaiky, větrníků apod.

informace řekl(a)...

Jaké škody utrpělo Rusko letními požáry? Zatím ještě celkovou bilanci nikdo nezveřejnil. Mluví se jen o poklesu GDP o jedno až dvě procenta následkem

zničení asi třetiny úrody obilí.
V některých ruských mediích se objevují nesmělé připomínky, že požáry budou mít jako následek krach mnoha zemědělských podniků.
Nikdo ještě nespočítal škody na lesních porostech. Rusko také exportuje ve velkém dříví.
Nikdo také nespočítal, kolik bude stát výstavba nových domů, zničených požáry.
Prozatím ruské vedení škody minimizuje.

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahý soudruhu a soukmenovče Pergille,

Ty přece víš, s jakým radostným vzrušením čtou Tvoje úderné texty všichni pokrokoví, levicově založení lidé. Ano, máš naprostou pravdu ve svých tvrzením o jedinečnosti našeho národa. Máš dokonalé informace o nepřátelství a úkladech skoro všech ostatních národů, o ďábelských spiknutích EU, Američanů a sionistů proti naší vlasti a našemu národu.
Tomu rozumí všichni prostí čtenáři Haló novin, Národního odporu, Zvědavce atd. apod.

Ale Tvoje věta "Prostě schopnost přehrady zadržet velkou vodu a schopnost přehrady vyrábět elektřinu jsou v přímém rozporu." je prostě NAPROSTO pitomá.

Takže Tě prosím, dál odhaluj protičeská spiknutí, a na psaní o přehradách se vykašli.
Děkuji Ti předem, a zdravím Čest Tvojí práci.


Čechy Čechům, všechnu moc pracujícímu lidu !***Volte ČSSD a KSČM !

Šaman řekl(a)...

Pokud máte něco k tématu Přehrada Černá Nisa (Moby Dick 9.8.2010), prosím přenést diskusi na dnešní
http://samanovodoupe.blogspot.com/2010/08/k-diskusim-ke-clanku-naplnit-preplnit.html

Šaman řekl(a)...

A teď něco osobního: Pergill má tentokrát pravdu.Věta "Prostě schopnost přehrady zadržet velkou vodu a schopnost přehrady vyrábět elektřinu jsou v přímém rozporu" je NAPROSTO PŘESNÁ.(Pokud tedy mluvíme o ŠPIČKOVÉ elektřině.) Jak vám mohou potvrdit i lidé z údolí pod přehradami...

Pokud to za pitomost označuje technik vpodstatě z oboru, tedy stavař a navíc patrně odborník na vodní díla, pak nás ještě čekají krušné časy povodňové - a nejen v Jizerkách.

Tak praví technik, vpodstatě elektrotechnik, absolvující ve specializaci "Výroba a užití elektrické energie"...
\ :-))

Anonymní řekl(a)...

Trochu méně demagogie, prosím. V Pákistánu a Indii takovéto záplavy byly vždy, sesuvy příkrých horských svahů rovněž. Jenže současné katastrofické důsledky jsou dány tím, že v oné oblasti se za 50 let počet lidí zečtyřnásobil, a usidlují se i tam, kde by to dříve nikoho nenapadlo.

JH z B řekl(a)...

Drahy Mobydicku,
mas me na svedomi, i kdyz tvoje clanky ctu pravidelne, ten dnesni me zcela "dostal",ac maje nocni sluzbu na klinice Psychiatrie, nemohl jsem se kvuli zcela pravidelnym,hlasitym vybuchum smichu vubec ukazat pred pacienty, nybrz se (nikomu to nerikej)- stale jenom sam nekam zavirat.
To se mi uz dlouho neprihodilo!
BRAVO!!!
Srdecne zdravi
JH z B

Šaman řekl(a)...

Odkaz na článek hydrologa Vašků o pluviálech v časopise Vesmír 1997/9:

http://www.vesmir.cz/clanky/clanek/id/5625