úterý 17. srpna 2010

Svítící duše skla

Živoucí památka, odsouzená k smrti
-----------------------------------------------

Liberecký kraj sluje nejen mnoha přírodními krásami (jako třeba Panskou skálou u Kamenického Šenova) ale i mnoha kulturními památkami. Mezi doslova živoucí památky patří mnohé sklářské hutě a dílny, spojené často i s galeriemi a prodejničkami, jak jsem o tom psal vloni. A protože tu v podhůří Krkonoš, Jizerek a Lužických hor bují tento tradiční a světově známý obor, bují tu i přehršle škol.

O naší letošní dovolené jsme se se ženou podívali do dvou z nich. Navštívili jsme tu v Železném Brodě, která právě slaví 90. výročí i Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Kamenickém Šenově. Dnes, před začátkem školního roku, budu informovat právě o ní - dokud ještě existuje. 1. září otevře své dveře po 154 letech od založení nejspíše naposledy. Nejstarší sklářská škola světa, jejíž 150. výročí založení bylo i výročím UNESCO, rozhodnutím zřizovatele končí. Takže máte ještě poslední čas podívat se na její chodby s vitrínami plnými krásných věcí, navštívit prodejní galerii a případně si tam něco najít k zakoupení. Pokud přijdete v době školního vyučování, budete se moci podívat i na studenty při práci. Tedy, těch 17 studentů prvního ročníku ještě asi nic nepředvede. Ale ti vyspělejší už umějí do skla rýt, brousit ho či malovat na něj. Další se věnují sklu v architektuře, restaurování osvětlovadel a designu světelných objektů. A právě krásné lampy, jaké v OBI nenajdete, mne přímo nadchly.

Avšak dolehla krize, nastal úbytek mládeže a šetřit se prostě musí. Nákladná škola má být zachráněna přičleněním k podobné škole v Novém Boru. Což by znamenalo její konec, jak alespoň tvrdí příznivci kamenickošenovských. Tak - škola v Novém Boru je podobná, o pár kilometrů dál (blíže civilizaci) a jen o 14 let mladší. Vlastně jde o několik škol v jedné. Je zde k dispozici gymnazium, ale to vlastně není sklářské. Dále se tu nabízí Vyšší odborná škola sklářská, Střední průmyslová škola sklářská, Střední odborné učiliště sklářské. Tedy průmyslovka a učňák. Nikoli UMPRUM. Proto možná zdejší žáci dostávají krajské stipendium, kdežto budoucí umělci nikoli . "Soustřeďujeme se na učební obory a podpory maturitních oborů se to netýká," vysvětluje Jiřina Princová, vedoucí školského odboru z krajského úřadu, který je zřizovatelem ústavu. Liberecký kraj se svou levicovou vládou už nechce provoz elitní školy dotovat.


A jakéže to jsou dotace? Protože škola v Kamenickém Šenově nemá vlastní pec (pronajímá si ji ve spoustě okolních zařízení) šetří za drahé energie. I tak jde o astronomickou částku - asi 1,5 milionu korun ročně! (V posledním roce jen necelý milion...) Další asi 2 miliony si škola vydělává vlastními aktivitami. Například nabízí (placené) studium i zahraničním studentům. O co více si vydělává sama, o to méně dostává od svého zřizovatele. Pravda, ještě by bylo potřeba investovat do třech propojených domů, ve kterých škola sídlí, a které jsou už nějakou dobu ponechány svému osudu. Odhad nákladů podle kraje: 60 milionů. Odhad ředitele školy: 12,5 milionů. Vypadá to, že Liberecký kraj, konkrétně jeho radní Radek Cikl (ČSSD) nechce být tak štědrý - spíše hledá důvody, proč školu zavřít. Tedy zachránit sloučením s Novoborskými. Nu, Liberec byl v nedávné minulosti štědrý až moc, nyní musí šetřit. Tedy - štědrý byl jen k někomu. Zatímco celokrajská dotace do kulturních akcí činí v normálním roce asi půl milionu korun, s kulturní podporou černé finanční díry známé jako Liberecký šampionát v klasickém lyžování radní neváhali. Skvělého umělce Leoše Mareše a jeho hosty obdařili jednorázovou kulturní částkou ve výši 15 milionů korun. To se v tom bordelu kolem šampionátu vsáklo!

Na obranu školy, která měla být k 1.4. 2010 zrušena, se sdružují občanská sdružení, velikáni českého skla i zahraniční odborníci. Vznikají konta na podporu školy! Ozývají se starostové, občas i ODS, která se starosty tvoří v Libereckém kraji opozici proti vládnoucí koalici ČSSD, KSČM a SOS. On i ten způsob záchrany/likvidace sklářské uměleckoprůmyslové školy trochu připomíná dávné časy totality. Tiskové konference "o nás bez nás", podávání nepřesných informací (lhaní) - a mocenský způsob rozhodování.

Proti takovému jednání použila škola revoluční taktiku - její studenti se chtěli zúčastnit zasedání krajského zastupitelstva, kde se měl bod o zrušení jejich alma mater projednávat. Tento bod byl na poslední chvíli zrušen. Návštěva Liberce však odvolána nebyla, studenti navštívili sklářskou expozici v blízkém Jablonci. Můj osobní pocit je, že tento bod bude někdy na podzim nasazen do některého jednání na poslední chvíli - aby se zabránilo přítomnosti médií. A revolucionářů/ nátlakových skupinek veřejnosti.

Další můj osobní pocit je, že radní Radek Cikl je proti kamenickošenovským nějak zaujatý. Není jasné, co za jeho zabejčilou snahou vězí - že by podnikatelská konkurence? (Za novoborskými stojí i skvělý sklář a obratný podnikatel Bořek Šípek.) Anebo přece jen snaha pečlivého hospodáře?

Krize odezní - však se ve sklářském průmyslu týkala hlavně těch řemeslných firem, které u svých automatů nejraději zaměstnávaly špatně placené zahraniční pracovní síly. Odezní i nízký počet mládeže - naopak, neviděna zatím politiky, valí se další populační vlna! Zrušit se dá cokoli lehce. Někdy i nenávratně.

Moje žena se domnívá, že jde o pouhé nedorozumnění - učňák ani průmyslovka nikdy nemůže odkojit umělce! Jistěže jsou taky velice potřebné. Jenže: Průmyslové sklo nejlevněji vyrobí v Číně nebo Japonsku na strojích. Ano, můžeme jim, jako za bolševika, vyvážet suroviny. (Za bolševika jsme vyváželi třeba kaolin, po roce 1990 to jsou sklářské písky!) A opět jako za bolševika se při Ciklově snažení musím ptát: Je tak hloupej, nebo tak mazanej? Pod tlakem veřejnosti nakonec dali radní kraje Liberec Kamenickému Šenovu poslední šanci: Ředitel má do 30. září 2010 najít způsob, jak chybějící milion na provoz školy sežene. Další termín jejího uzavření je 1.1. 2011. A opět - hloupost nebo mazanost, prohlásit toto v květnu, před přijímačkami? Do odsouzené školy přesto letos nastupuje 17 odvážlivců, kteří překonali úskalí talentových zkoušek.

Na závěr naší prohlídky jsme si ještě zakoupili pár drobností, které študáci vyrobili jako školní práce. Žena dózu na sýry, která je vyrobená z lahve na okurky, kde je jako ozdobných prvků použito skleněnek. (Mezi úkoly, které studenti dostávají, patří i "recyklace skla".) Já jsem nejdřív váhal nad obří číší za pouhou stovku. Byla krásná a pěkně zdobená. Ale byla příliš obří na náš byt - a potom, my téměř nepijeme alkohol... Nakonec jsem si vybral krásnou sklenici s těžkým dnem, zdobenou modrými kvítky. Do pokladničky školy tak přibylo osmdesát korun... Mám ji v práci vždy po ruce, a kdykoli se jí chopím, dýchne na mne atmosféra toho prosluněného odpoledne uprostřed krásných skleněných předmětů, které nesou otisky nepopiratelné geniality a píle svých tvůrců. I jejich duši.

Milion ročně, Cikle, co to Liberci udělá?

Psáno v Praze dne 17. srpna 2010
-----------------------------------------------
Další fotogalerie ze školní výstavy kamenickošenovských studentů
******************************************************

Viz i odkazy na články:
8. prosince 2009: Liberecký kraj likviduje nejstarší sklářskou školu na světě
11. prosince 2009: Šenovská škola se nikdy neuzavře!
27. ledna 2010: Vyjádření Starostů pro Liberecký kraj ke stáhnutí bodu z jednání Zastupitelstva Libereckého kraje, který se týkal sloučení středních škol v Kamenickém Šenově a Novém Boru.
2. května 2010: Sklářská škola v Kamenickém Šenově se stále nevzdává.

13 komentářů:

A.S.Pergill řekl(a)...

ČSSD dobře ví, že kdokoli jiný, než mírně vycvičená opice u pásu, je její přirozený nepřítel (bez ohledu na to, zda si je toho sám vědom nebo ne). Takže dělá vše proto, aby takovýchto lidí z našich škol vycházelo co nejméně (ona ta mírně vycvičená opice může mít klidně i nějaký bezcenný VŠ diplom na způsob gender studies).
Tady se odkopala zcela excelentně, právě kontrastem s prošustrovanými desítkami milionů na naprosto nesmyslnou akci pro pár lyžařů.
Dál bych si dovolil konstatovat, že to umělecké sklo je jediné ve sklářském oboru, co má jakousi perspektivu. Technické sklo jednak levněji (i s dopravou) vyrobí kdejaká rozvojová země a navíc mu šlapou na paty plasty.
Příbuzný učí chemii ve škole a po několika letech, co mu došla zásoba kádinek, se vypravil dokoupit. Nad cenami (které stouply od posleního nákupu cca desetinásobně) jen kulil oči. Tak jsem mu poradil plastové kontejnery na odběr vzorků, které v lékárně stojí něco mezi desetinou a setinou ceny kádinky stejné velikosti, jsou podstatně hůř rozpustné, a na pokusy, které s žáky ve škole dělá (titrace vodného roztoku kyselinou a louhem) bohatě stačí. A plasty neustále zlepšují své vlastnosti, nedávno jsem se např. dozvěděl, že někteří světoví výrobci chemikálií už distribuují v plastu i koncentrovanou kyselinu sírovou, což před pár léty bylo nemyslitelné.
Takže pokud má v oblasti skla něco perspektivu, je to sklo umělecké. Nepochybuji o tom, že se časem objeví i umělecké plasty (tím myslím opravdové umění, ne plastové trpajzlíky), nicméně ty budou z podstaty odlišnosti materiálu zcela odlišné a nebudou si vzájemně moc konkurovat.

stk řekl(a)...

Jenže, ASPegille,
ta mantra o o Číně a rozvojových zemích platí jen teď, když Zeměkoule momentálně funguje v tomhle módu. Po nějakém otřesu (islám?) může mód přeskočit jinam. K popření plastů by stačilo pořádně přiškrtiti ropu. A čekám na okamžik, kdy na východě vznikne tak pevná koalice (ideologie je připravená), že se o to aspoň pokusí. (Např. OPEC)
Jak pak budeme rádi, že máme vlastní sklářské písky a sklářské pece na elektriku z jádra...

Pokud se mě týče, plasty hluboce pohrdám, je to nahrážka. (Ať už dneska "umí" plasty sebevíce.) Připít si na Nový rok z plastových pohárků... No Fúúúj!

stk řekl(a)...

K Šamanovi:
Na první pohled ta "úsporná opatření" vypadají pěkně nekulturně. Ale za každou školou, za každým uměleckým souborem nebo dokonce za každou výstavní síní jsou lidé, kteří se starají o chod těchto institucí. A chtějí žít. Dojde-li ke sloučení (zrušení, reorganizaci atd.) právě tito lidé zůstanou bez práce. I toto je důvod ke křiku a k tomu pozvat své studenty na zasedání zaastupitelstva. Ono to nic nevyřeší, je to jenom nátlak a proto se mi to nelíbí.
Čímž ovšem v žádném případě neobhajuji zastupitelstvo a jeho tendence školu zrušit. Jednak o tom vím málo, jednak zrušit něco je daleko snazší než něco vybudovat - to právě prožíváme v našem uměleckém Ústavu. Cesta zpátky, pokud je vůbec možná, je pak klopotná a dlouhá.

žibřid řekl(a)...

STK, můj vztah k plastům je sice taky spíše záporný, ale je to právě pro jeho náhražkovitost. Kdyby uměl být svébytným materiálem, tak bych proti němu měl méně důvodů. Vemte si například materiál CORIAN, to je na sanitární předměty velmi použitelné, hezké a příjemné. Nebo bakelit, to je na elektrorozvody krásný a účelný materiál, bohužel už se prakticky nevyrábí. A poslední nápad jsem měl s plastovými okny - vždyť mohou mít průsvitné rámy, když jsou z plastu, namísto aby trapně imitovaly dřevo nebo lak.
Takže souhlasím s ASPergillem, že z plastů mohou vznikat i dobré umělecké předměty.

Anonymní řekl(a)...

No, ale pozor na soudruhy z NDR a jejich chyby!
Není nad plastovou nafukovací panu. Nafukovací borec snad také bude. AHOJ

Harpyje řekl(a)...

Ach, jak vtipné, Anonymní!
"Umělecké plasty" se, Aspergille, objevily už dávno: Niki de Saint Phalle zemřela na rakovinu, která byla důsledkem její práce s touto surovinou.

Kopretina řekl(a)...

Pergile, souhlas, ČSSD je strana založena na lži a nenávisti, chce, aby všichni lidé měli stejně, to znamená, aby byli všichni lidé stejně CHUDÍ. Socky se postavily proti americkému obrannému štítu, samá svoloč tzv. "bojovníků za mír", muslimské a levicové strany se postavily proti. Patřím k reakčním silám, Levicoví pokrokově zaměření lidé by si měli uvědomit, že radikální muslimové ateisty pohrdají a likvidují. Ibn Warak či Salman Rasdi by mohli vyprávět... Co chci říci, jak řekl Mirek Topolánek, Obamova politika je cestou do pekla.

Kopretina řekl(a)...

KDO PODPORUJE INICIATIVU NE ZÁKLADNÁM seznam svoloči:tzv. "bojovníci za mír"

Hnutí za přímou demokracii
Společnost Berty Suttnerové
Česká mírová společnost
Socialistická Solidarita
Socialistický kruh
Evropská unie pro lidská práva
ZO Strany zelených Domažlice
o.s. Mladí zelení
Obrana životního prostředí
Nesehnutí
o.s. Podněty.cz
České národní hnutí za mír a lidská práva
Hnutí na podporu dobrovolných hasičů a dalších dobrovolníků
o.s. Vojáci proti válce
Ekumenická akademie
International Commission of Conscience
hnutí Země především
Jihočeské matky
Sustainable.cz – internetový portál pro trvale udržitelný život
Křesťanský dialog
Křesťanskosociální hnutí
Islámská nadace v Praze
Palestinský klub
Všeobecný svaz muslimských studentů v ČR
Muslimská unie
Svaz palestinských studentů
Sdružení Zdravý životní styl
proFem
GITA - Genderová informační tisková agentura
Iniciativa ženských a genderově senzitivních nezisk. organizací
Agentura GAIA
Strana rovnost šancí
Strana zdravého rozumu
Strana 4 vize
Česká strana národně sociální
publikační server Nový směr
SOP - Socialistická organizace pracujicích
Socialistická alternativa Budoucnost
Pražská organizace Mladých sociálních demokratů
Autentičtí sociální demokraté
Hnutí za spravedlivou společnost a lásku k bližnímu
o.s. Slovanský výbor
Levý blok
REVO - organizace revoluční mládeže
o.s. Horní mlýn
Společnost Julia Fučíka
Ček Árya Sabhá - Árjasamádž České republiky
Ostravský levicový klub
Mezinárodní mírové hnutí

Kopretina řekl(a)...

Pro ty, kdo nevědí, pan bývalý prezident GWBush měl v úmyslu postavit radar na území naši drahé zemi české, ale svoloč se proti tomu postavila a lobbovala. Dokonce někteří z nich drželi hladovku. Vláda neměla ustupovat měla je chcípnout, nechcete-li jíst, tak nejezte!

informace řekl(a)...

Nevím, jestli si zdejší milovníci sci-fi pamatují, že dvacátého se dožívá devadesáti let jejich idol a doyen žánru Ray Bradbury. Los Angeles uspořádalo na jeho oslavu Ray Bradbury Week. Los Angeles Times uveřejnil jeho poněkud výstřední interview "Ray Bradbury hates big government: Our country is in need of a revolution", kde je také proti e-booku a tvrdí, že když lidstvo zkolonizuje Mars, stane se věčným.
Šaman nenapíše nějaký blahopřejný článek?

informace řekl(a)...

Pardon, 22. srpna. Už o něm něco napsal Fencl na Psu.

Šaman řekl(a)...

Včera 18.8. slavila narozeniny jedna z největších osobností československé fantastiky, úžasný člověk a skvělý spisovatel - JIŘÍ WALKER PROCHÁZKA.

A.S.Pergill řekl(a)...

To Harpyje:
Rozhodně nepracovala výhradně nebo dokonce převážně s touto surovinou, IMHO se mohla načuchat výparů z barev nebo rozouštědel (viz její "stříkající sochy").