čtvrtek 9. září 2010

Kde jsi byl, když padala letadla?


Ten den před devíti lety byl velice krásný. Ani v Jizerkách nepršelo, teplota vylezla až na 10 stupňů. Dokonce nad nulou. Se ženou Ivanou jsme šlapali po hřebenu od Bedřichova na Hrabětice. Bylo pod mrakem, ale zázračně jasno. Dlouhý předcházející déšť vymyl ze vzduchu všechen prach.

Za harcovským hřebenem se schovával můj rodný Liberec, nad ním vyrůstala homole Ještěda. Vlevo od něj se snižoval horský hřbet až k Javorníku. Na jihu v míse mezi kopci si hověly domečky Jablonce. Za nimi kopaninský hřbet s čárečkou rozhledny. Vlevo, blizoučko, skoro na dosah, se černal Turnov. Nad ním - ještě to šlo rozeznat bez dalekohledu - Valdštejn, dál k východu Skalák a ještě dále pískové bábovičky Trosek. A za nimi další a další nepojmenované horizonty. Pak už byl výhled do Českého ráje zastíněn stoupajícím hřebenem od Suchých skal přes Hamštejn až na Kozákov. I tahle kulisa byla předkryta blízkým černostudničním hřebenem s kamennou rozhlednou na vrcholu. Od jihovýchodu vylézal z nížiny krkonošský hřeben Žalého, táhl se až ke Kotli na východě. Krakonoš v něm zase vařil svoje počasí, planina, kde vyvěrá pramen Labe, byla přikryta mraky. Vyčuhovala z nich až věž polské chaty na Sněžných Jamách.
Severní výhled jsme měli zakrytý stromy. Ano, na Jizerských horách zůstaly stále ještě nějaké stromy. A nové už dorůstaly. Tehdy osmileté smrčky vytvářely bujně zelené plantáže, žádné rezavé jehličky na koncích větví se nekonaly. Místy zachraňovaly situaci břízy. Nově vysazené boučky se ještě ukrývaly v ochranných trubicích.
No dobře, přišli jsme i na místa se severním výhledem, když jsme šli zpátky kolem břehu Kamenické přehrady. Holé ubohé hřebeny se táhly od obzoru k obzoru. Mrtvé stromy na Jizeře znám už od dětství, ale nahá skaliska Sněžných věžiček, kde byl před třiceti lety hluboký prales, mne poněkud rozlítostnila. Ale pod hřebeny se už vlní zelená pole smrkových výrostků. Někteří působí poněkud cizorodě svým stříbrným zjevem, ale snad už něco vydrží. Tam, kde se před pár lety v béžové trávě horské savany choulily osamělé body zeleně, vzniká už souvislý lesní porost. A za takových dalších třicet let...
(Už letos, v létě 2010, nemohli dcerka Terka se svým manželem Tomášem fotit panoramata ze Sněžných věžiček – protože jim ve výhledu překážely stromy. Sláva!!!)
Byl to pohádkově krásný a klidný výlet s dalekými rozhledy do čisté krajiny. Tak krásné to bylo, až si žena Ivana tajně povzdychla - co hrozného se musí stát, když jsem teď tak spokojená. Na završení báječného dne jsme si ještě zašli na chatu Královka, kde jsme si poručili horkou čokoládu a marmeládové palačinky se šlehačkou. Rádio broukalo k tomu nějaké pohodové melodie. Pak zapělo "Ráádi-o Bla-nííík!" a "je šestnáct hodin. Obě věže světového obchodního centra v New Yorku hoří po nárazu letadel. Dále byl zasažen i Pentagon. Počasí: Zataženo, teploty kolem 14 stupňů, místy déšť".
Oba jsme si nejdříve mysleli, že jde o nějakou rozhlasovou hru. Nebyla to hra, jak jsme za nějakou chvíli mohli vidět v přímém přenosu na vysílání ČT2, které přebíralo signál z Euronews. V dřevěném lesním zámečku, kde jsme se dovolenkovali, jsme nevěřícně zírali na tu hrůzu. Ale to jste už viděli všichni a mockrát.
Kde jsi byl, když byl spáchán atentát na Kennedyho?, ptají se dodnes navzájem Američané mé generace a generace mých rodičů. V tom roce 1963 jsem byl dítko školou povinné a strašně jsem se divil, jak náš rozhlas a naše noviny truchlí. Skutečně jsem se divil Chruščovovi i Novotnému, kteří tak oplakávali agresora ze Zátoky sviní, imperialistu, který chránil revanšistický Západní Berlín. Nepřítel pokrokového lidstva byl zabit, proč by mělo pokrokové lidstvo truchlit, říkal jsem si. Ale ono to bylo jinak.
Pokrokové lidstvo se potají radovalo. Kennedyho zabil americký komunista, který byl předtím i na návštěvě v Moskvě a na Kubě. Přesto stále vycházejí knihy a točí se filmy, které "dokazují", že Kennedyho odpravila FBI... (A Heydricha Canaris...)
V roce 2001 vyjádřil Americe soustrast krom zdrceného Arafata i Muamar Kaddáfí. Který dodal tunu našeho semtexu do Severního Irska. Který zosnoval útoky na americké vojáky v Německu. Jehož agenti už jeden boeing shodili na Lockerbie. Který na území Lybie (přinejmenším) trpěl výcvikové základny teroristů. Který propaguje heslo "Afrika Afričanům!" (míněno "vyžeňte bílé" - on, takový černoch...)
A okamžitě se vyrojili mudrci, kteří dokazovali, že "Amerika si za to může sama" (což tvrdí drbani od mudžáhidů až po profesora Koháka). Vstanou noví objevitelé, kteří odhalí, že leteckou válku proti demokracii zosnovala CIA, aby mohla zničit ono pokrokové lidstvo, jež se zatím z Moskvy přestěhovalo do Kandaháru a Tripolisu.
Lidé naší generace a generace našich dětí se v příštích letech budou ptát jeden druhého - kde jsi byl, když padala letadla na New York a Washington? Ale ještě předtím se musím zeptat dopředu nás všech na jednu zásadní otázku:

Kde budeme stát, až budou padat bomby na Kandahár a Tripolis?

Psáno v Praze dne 17. září 2001, poprvé vyšlo v NP den na to

Poznámka září 2010: Pokrokové lidstvo se přestěhovalo do Evropy a USA, a rozhořčeně protestuje proti americké agresi v Iráku a Afghánistánu...

128 komentářů:

A.S.Pergill řekl(a)...

Ad Kennedy: Asi nejzajímavější hypotéza je ta, že vrah nebyl "jen" komunista, ale prokazatelně jednal v režii KGB. Takže se to muselo zatlouct (z toho plynou vysvětlení mnohých nesrovnalostí, které cituje skoro každá konspirační teorie), protože kdyby se oficiálně přiznalo "agenti KGB nám zastřelili presidenta na příkaz Moskvy", tak by z toho nemohla nebýt válka (včetně použití jadernýcn zbraní). Je docela možné, že Rusové válku tehdy opravdu chtěli vyvolat, ale nechtěli být označeni za jednoznačné agresory.

Jinak já v době atentátu na Kennedyho chodil do základní školy.

V době, kdy letadla útočila na WTC, jsem měl rozdělanou práci a na druhé ploše (linux) jsem měl otevřeného neviditelného psa, který přebíral zprávy z lidovek. Nejprve velice zmatené, dlouho nebylo jasné (prakticky až do atentátu na druhou věž WTC), zda nešlo o nějakou nehodu (proto se také směji konspiračním teoriím, které stavějí na tom, jakto, že nebyla hned v pohotovosti celá US armáda). Pak už bylo jasné, že to byl záměrný atentát, třetí letadlo padlo na Pentagon, čtvrté zřejmě spadlo po střetu cestujících a teroristů. Pamatuji, jak první reakce Františka Novotného byla, že vstupujeme do kvalitativně nové éry světové historie, což se více-méně potvrdilo.

STK řekl(a)...

To odpoledne 11/9 bylo divné.
Přišel jsem z nějaké zkoušky a cosi jsem si uklohnil k obědu. Žena žehlila prádlo a dle svého zvyku přitom civěla na TV. (Dodnes nechápu, jak to, že nemá spáleniny na na rukou i na celém těle. Ale nemá - a dělá to pořád.) Cosi běželo a najdnou na mě žena zavolal, ať se přijdu podívat. TV přestřihla na cizí zpravodajství. Tam se v pomalém gardu střídaly záběry hořícího mrakodrapu. Z helikoptér, vedlejších budov. Americká TV reaguje rychle. Něco k tomu říkali, ale moc jsem tomu nerozuměl. Neumím anglicky. Jen to, že je to přímý přenos. (Už ani nevím, jestli jsem viděl náraz druhého letadla do druhé věže v přímém přenosu nebo až někdy později.) Koukal jsem na to vše se stydnoucí kávou v ruce poslouchal už českého komentátora, který se snažil zjistit, co se vlastně děje - když se stalo cosi naprosto nečekaného. Mrakodrap se zasunul sám do sebe jako píst do injekční stříkačky. Ten záběr byl tak přízračný, že ho do smrti nezapomenu. (Stejně jak nezapomenu na záběr popravy mečem - snad v Iránu nebo tam někde. Jak hlava odsouzence jen tak odpadla od trupu do štěrku popraviště a jak neuvěřitelně pomalinku se ten klečící trup skácel k zemi. Krev z krku ještě vystřikovala, protože se srdce ještě několikrát stáhlo.)
Tak stejně analyticky jsem zíral na tu obrovskou masu betonu, oceli a skla, jak se pomalinku zasouvá sama do sebe, zespodu vytlačuje oblak prachu a nad tím oblakem se stále tyčí stožár snad TV vysílače, který byl na střeše jedné budovy. Zmizel v oblaku prachu až těsně nad zemí. Říkal jsem si, že kdyby někdo stál na střeše, mohl by to snad přežít.
Když se prach po dlouhé době konečně usadil jsem zjistil, ze na sutinách neleží nic podobného střeše budovy. Jen beztvará hromada pokrouceného železa a roztříštěného betonu. Uvnitř hromady ještě něco hořelo. Ten hypotetický člověk na střeše by to tedy nepřežil.

Už druhý den se začaly objevovat spiklenecké teorie o tom "jak to doopravdy bylo" a objevují se dodnes. Přitom fakta jsou na 90% jasná a nezpochybnitelná. Včetně těch mrtvých. Těch,kteří už tušili, že jim zbývá pár posledních minut či vteřin a v čase, který jim zbýval do konce svého života volali domů, těm, které měli rádi, aby jim řekli, že je mají rádi. Záznamy těch telefonních hovorů mi i dneska způsobují pálení v očích.

A od té doby nemám rád muslimy a islám. Muslimští fanatici to byli, kteří vygenerovali tolik lidského neštěstí. A i když to nezavinil žádný "islám", vrcholní představitelé tohoto náboženství se vlastně nikdy dostatečně důrazně od tohoto hrůzného činu nedistancovali. Dodnes!!! S takovou "civilizací" nelze žít dohromady. Přemýšlím občas, jak podivně složený mozek musí mít třeba muslimský vědec. Kolik rozporů se mu musí vejít do jedné lebky.

A ať se mi nikdo nesměje, že se na pokračující invazi muslimů do Evropy dívám s krajním podezřením.

guerrier řekl(a)...

Milý STK, napsal jste to co cítí myslím každý normální a soudný slušný člověk. Děkuji, lépe bych to nedokázal.

Harpyje řekl(a)...

Myslím, že na ten den málokdo zapomene. Já taky ne. Byl to krásný podzimní slunný den. Vrátila jsem se krátce před čtvrtou hodinou domů, a jako obvykle jsem si nejprve pustila rádio. Bayern 5 Aktuell, které přináší každých 15 minut aktualizované zprávy. Zarazilo mě, že místo klidných hlasů redaktorů se z rádia ozývá nezvykle rozčílený řev jakéhosi reportéra, podmalovaný nějakými nedefinovatelnými zvuky v pozadí.
Okamžitě mi bylo jasné, že se v New Yorku muselo stát něco hrozného. Nevím proč, ale než jsem doběhla k televizi abych si pustila CNN, tak mě napadla absurdní myšlenka, že New York zasáhlo zemětřesení. Něco tak perverzního, jako to, co jsem vzápětí spatřila na obrazovce, bylo do 11.09.2001 nemyslitelné. Pak už jsem se od televize několik hodin vůbec nehla. Otřesné scény, kterých byl tenkrát svědkem celý svět, se snad všem lidem vryly do paměti.
Tak jako scény ukazující tančící a slavící Palestince, a výroky různých pokrokových obránců míru, že si vlastně za útoky 11. září mohou Američané sami. A jakkoli nemám muslimy ve velké lásce, tak by mě ale nikdy nenapadlo kolektivně vinit za tento čin vyšinutých jedinců muslimy jako celek. Ti, kteří nediferencují, jsou vlastně protipólem těch muslimů, kteří mluví o křesťanech jako o křižácích. A aniž bych se chtěla zastávat různých muslimských despotů a muslimského kléru, tak je ale v zájmu pravdy nutno přiznat, že snad až na Talibán, odsoudili všichni potentáti, jako i vrchní představitelé Univerzity Al Azhar v Káhiře, která je vrchní theologickou instancí sunnitských muslimů, atentáty v New Yorku a jejich pachatele. Při trošce dobré vůle je možné tyto důkazy nalézt na netu (Např. http://www.plattform-islam.org/a.start/a.home/anti.terror.muslime.pdf)

Pedro řekl(a)...

No spousta lidí ve světě i u nás je přesvědčených, že nejenom že si Američani destrukci ´dvojčat´ "vykoledovali", ale dokonce že si ji sami provedli. Zřejmě Mohammed Atta s kumpány byli v žoldu CIAN. Na netu se dá najít spousta příspěvků, že ve ´dvojčatech´ byly předem připraveny nálože, které pak po nárazu těch letadel byly odpáleny. A že to potvrzuje i pád sousední budovy, která stála vedle dvojčat. Navíc že Amíci na Měsíci nikdy nepřistáli, že to bylo všechno nafilmované v Holywoodu (a la film Kozoroh 1). Na toto téma jsem kdysi polemizoval na NP pod článkem Karla Pacnera s jakýmsi ´voslem´ z Chomutova ("Když si k tomu ještě přidáte to, že si mise na Měsíc natočili ve studiu, ze zištných důvodů si sami zdemolovali půl New Yorku, že při přerušené dodávce proudu páchají hromadně sebevraždy a že věří na marťany, tak Vám musí být jasné, co je to za magory.").

Pedro řekl(a)...

C.I.A. - samozřejmě.

stk řekl(a)...

Je mi líto Harpyje!
To, že teroristický čin odsoudí nejvyšší duchovní i vrchní představitelé Univerzity Al Azhar v Káhiře (a i to dost možná jen směrem k naší společnosti, o tom, co se děje uvnitř, asi spolehlivé zprávy mít nebudeme), znamená jen málo. Má stejnou váhu, jako papežská encyklika - pro praxi žádnou.
Podstatný je postoj těch "stamiliónů prostých muslimů." A ten je, jak jistě uznáte, úplně jiný.
Do koránu jsem jenom nahlédl a zjistil, že je to sbírka naučení tak pružná (nekonkrétní), jako všechny jiné. Bible, Listina lidských práv a svobod, Ústava ČR. Z článků tam uvedených se dá odvodit cokoliv. Od islámu jako vstřícného a tolerantního náboženství až po islám tak militantní, že těžko najdete podobně nenávistný liturgický text.
Ve jménu islámu a proroka Mohameda se prakticky denně konají činy, o nichž se dovídáme. Teroristické útoky na Blízkém východě i jinde. Stovky, možná tisíce mrtvých ročně. Z hlediska Evropana surové tresty - ukamenování ženy za nevěru - například.
- - -
Takže se na mě zlobte kolik chcete, ale průměr, medián islámu je naprosto jiný. A s tou praxí islámu budeme konfrontováni.
Vlastně už jsme.

Allahu akbar!

Harpyje řekl(a)...

Já Vám Váš názor neberu, STK, a ani s ním nepolemizuji. Máte právo muslimy jako celek nenávidět a tvrdit, že s takovou civilizací nelze žít.
Není tomu dlouho, co jsem hledala na internetu informace o počtu Iránců, žijích v zahraničí. Je jich, pokud mě má paměť neplete, přes milión. Největší iránské komunity jsou v USA, Kanadě a Indii. I iránská komunita žijící v Německu je relativně početná, jsou to vesměs uprchlíci před tamním režimem. Vzdělaní, kultivovaní lidé, kteří jsou asi stejní muslimští fundamentalisté, jako já jsem tradicionalistická katolička. Pochybuji, STK, že jste měl kdy příležitost poznat a bavit se s někým z těchto kruhů. Myslím, že byste brzo přestal s Vaším zatracováním všech muslimů.
Taky pochybuji, že Vám jsou pojmem jména muslimských intelektuálů, kteří se buďto hlásí k tzv. Euro-islámu, jako profesor Tibi, nebo kteří pokládají víru za soukromou věc, jak je to v sekulární Evropě zvykem, a kteří se otevřeně vyslovují pro obranu západních hodnot. Je jich hodně, ale jejich jména by Vám asi nic neřekla. O muslimech, kteří se zřekli své víry v této souvislosti už vůbec nemá cenu mluvit.
Osobně jsem žila 6 let v arabských zemích, a taky jsem jich hodně projezdila. Nemám absolutně žádný důvod zastávat se muslimů. Ale aspoň vím proč. A navíc - jakékoli kolektivní zatracování se mi příčí. Není to nic jiného, než ten řev nesvéprávné muslimské lůzy, která pálí vlajky a dupe po nich.
A nemohu necitovat Vv : "Islám je pokrokové náboženství!" :-)))

STK řekl(a)...

Ani já Vám, vážená Harpyje neberu váš názor. Měla jste prostě štěstí, setkala jste se s několika promilema mohamedánů, kteří jsou pro evropskou povahu snesitelní.
Já se dívám na tohle náboženství/politiku jako na celek. Znám třeba nejméně dva značně nesnesitelné Němce. Jeden z nich je dokonce můj příbuzný. Ale mohu snad na tom základě tvrdit, že Němci jsou nesnesitelní puntičkáři a šovinisti? Takže nejlíp bude, když si každý necháme ten svůj názor, že? Ale "nenávist" je příliš silné slovo. Mi osobně zatím nic neudělali.

Ďjó, VV taky pravívával "Volte KSČM a ČSSD!" Na to bychom také měli nezapomínat! ;-))

STK řekl(a)...

Abych nezapomněl: My přece jsme potomci křižáků! To nám nikdo neodpáře. Leč jen potomci...

Kopretina řekl(a)...

Jistě, nejsou všichni muslimové špatní jako celek, najdou se slušní muslimové, Harpyje, přesto ale mají problémy. U nás v ČR je palestinská komunita. Ale ta je tak nenávistná ke všemu izraelskému (respektive židovskému).
Ovšem Íránců si vážím. Jsou to potomci velikých vzdělěných Peršanů, nejenom zvrhlých uřvaných ajatoláhů. Starověká Persie byla velikým SPOJENCEM starověkého Izraele. Obě tyto země spolu čile obchodovaly. Perský král Kýros dovolil návrat Židů do Izraele... V pořadu "Česko hledá superstár" vystupoval Íránec Ali Amiri, slušný člověk. Stejně tak íránský lékař ošetřoval mou babičku, která se polámala. Íránci jako lidé nejsou zlí a jsou mnohem vzdělanější než-li Arabové. (I když samozřejmě nemohu odsuzovat všechny Araby, to by bylo i nekřesťanské). křesťanské i židovské komunity činy pana Terryho Jonese odsoudily. Pálit Korán? To ničemu neprospěje. Kdyby byl pan pastor hrdina, tak by šel bojovat proti muslimským teroristům do Afgánistánu, zničit to doupě ZLA. Přiznám se, že charakter člověka posuzuji podle jeho vztahu k Židům a Izraeli. Proto nezatracuji ani Břetislava Olšera, ani Václava Vlka st. Nesouhlasím s jejich antiněmectvím, je to laciný populismus, ale souhlasím s jejich pozitivním vztahem k Židům a Izraeli.
Samozřejmě, že kapitola je pan Pašek. Ten nenávidí Němce co by nacisty, hajlovače, přitom sám odsuzuje všechny černochy a všechny muslimy. Jeho glosy o negrech jsou k opovržení. A na dnešním úvodníku opět exceluje pan Janyška. Když jsem mu psala, že všechno zná, nadšeně přitakal, duše prostá.

Harpyje řekl(a)...

Já jsem to četla, Kopretino! Skromnost není zrovna jeho nejsilnější stránkou!
Nejvíc se mi včera líbila jeho definice spontánního řádu lidské interakce:
"SŘLI! dzp."
Myslela jsem,že bude po mně. :-)))
Dzp.
Mrkněte se na http://www.youtube.com/watch?v=O98wmcIDXqw&feature=channel :-)))

Kopretina řekl(a)...

STK, chápu, že máte na mohamedány pifku, já také. Přesto se najdou i slušní mohamedáni. Nicméně přiznám, že člověka soudím především k jeho vztahu k Izraeli. Kdo je antisemita, antiizraelita nemlže být NIKDY můj přítel. Má kamarádka Jana má stejné nadšení, plánujeme cestu do Izraele. Manžel její sestry (rovněž Slovák, žádný luďák, tisovec) je rovněž nadšený sionistou. Antisionisté by měli být kopáni neustále pro svou zločineckou podstatu... Vy doufám STK, že máte pozitivní vztah k Izraeli, jinak byste nemohl být mým virtuálním přítelem. Nejde být na straně mohamedánů nebo na straně Izraele. To neznamená, že nenávidím všechny mohamedány, přesto nemohu být na jejich straně. Buď je někdo s námi, nebo je proti nám (s námi příznivci Izraele). České palestinské organizace jsou ohniskem nenávisti proti Izraeli, Palestinský klub vede Rádio Islám, nic ohavnějšího jsem nečetla. Co chci říci, existují i slušní mohamedáni, ale také mám proti nim jisté podezření.

Kopretina řekl(a)...

Tedy proti mohamedánům. Ale jak píši, jsou i slušní, proto je nezatracuji všechny mohamedány. Jinak velmi dobré video.

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, tohle musíte vidět!
http://www.conceptwizard.com/pipeline_of_hatred.html

Pohrdám VŠEMI antisionisty do jednoho. Ať se jde Vodník pást.

informace řekl(a)...

Kde jsem byla 11. září, si nepamatuju. Nevím to, jako to asi neví většina lidí. Což, myslím, není podstatné. Ale podstatné je, že značná část lidí neví ani kde je dnes. 11. září se asi velká část veřejného mínění probudila a uvědomila si, že existuje islámský fundamentalizmus a že nežertuje. A začala mít a má obavy. Jiná část se pokusila a pokouší vymazat tento den a jeho odhalující význam ze své a i z kolektivní paměti, a nejen to, pokouší se o politicky manipulační zvrácení faktů, připisujíc ho americkým tajným službám. Ti, podle mého názoru, nevědí, kde jsou dnes. Pochybuju, že by nechápali, jaké zhoubné následky v sobě skrývá jejich politická strumentalizace a manipulace veřejného mínění. A jestilže to chápou, jak si představují naši kolektivní budoucnost a svou vlastní? Aspirují už teď na roli kolaborantů islámské vlády nad světem? To mě napadá, když čtu různé komentáře v novinách.
Nějaká čísla. Na světě je podle různých odhadů miliarda a třista tisíc až půl druhé miliardy muslimů. Islám je převládající náboženství v Severní Africe, na Blízkém východě a některých částech Asie. Početné muslimské komunity se nachází v Čínské lidové republice, na Balkáně, ve Východní Evropě a Rusku. Z geopolitického hlediska můžeme vymezit jeho rozšíření od Maroka na západě, po Indonésii na východě, Somálso na jihu a Turecko na severu. Patnáct milionů je jich v Evropě. Jejich základním kredem je rozšíření islámské víry na celém světě.
Mluví se hodně o existenci umírněného islámu, jemuž máme podat vstřícnou ruku. Přicházejí mi různé pochyby, když čtu, že jen zpráva o úmyslu amerického pastora spálit 11. září 50 výtisků koránu, vyvolala bouři v celém islámském světě, která prý hrozí vybuchnout jako násilné mezináboženské střetnutí. V Afganistanu a Pakistanu manifestovaly desítky tisíc věřících, házely kameny proti americké základně, pálily americké vlajky. Policie do nich střílela.A to, už po té, co pastor oznámil, že se svého úmyslu vzdává. Stavět na stejnou rovinu atentáty z 11. září a spálení 50 kopií Koránu se nám zdá směšné, nesmyslné, natolik propastný je mezi nimi rozdíl. Islámcům ale ne. Tady vidíte názorně rozdíl mezi kulturami, hodnotami, které ty kultury uznávají jako nejdůležitější.
Pak tu jsou osvícení "musulmáni", kritizují islám, někteří konvertují ke křesťanství. Kolik jich je v porovnání s půldruhou miliardou musulmánů? A jakou mají váhu v muslimském světě? Žijí v západních zemích.
A ještě něco k Turecku, "laicizzato". 13. září se bude konat referendum o změně turecké ústavy. Bude-li změna schválena, Turecko udělá další krok k islamizaci. Budou změněny ty články, které zaručují jistou nezávislost justici, která doposud představovala pro islamizaci překážku.

informace řekl(a)...

Kopretině,
přísahám, že ten Vodník nejsem já Informace.

STK řekl(a)...

2 Informace:

Tentokrát s Vámi nemohu nesouhlasit. Také vidím věci integrálně, z odstupu. I z odstupu časového.
Snažím se o to už pěkných pár let - vidět svět a sebe v něm z výšky.
Harpyji to zřejmě připadá směšné, mi ani tak ne. Úhel pohledu je pro mě dost důležité východisko k dalšímu přemýšlení.

Je zajímavé, jak málo událostí, mimo události ryze soukromé, se člověku opravdu vryje do paměti.
Když tak vzpomínám: ...Gottwaldova smrt, první Sputnik, smrt Lajky (tuším Sputnik III), Jurij Gagarin a John Glenn, sestřelení letadla U2 s pilotem Powersem, smrt Roberta Kennedyho, Pražské jaro a 21/8/1968, přistání Apolla 11 na Měsíci, pak sestřelení civilního US letadla nad Sachalinem, polská Solidarnošč a Lech Walensa, napjatý podzim roku 1989 a jaro 1990, rozdělení republiky (opět o nás bez nás), pak 11. září v NY, vstup ČR do EU, kam jsem nechtěl, černoch Barrack Obama presidentem USA - a to už jsme v současnosti. Jeden život prožitý od dětství až do zralého věku. Pár zapamatovaných událostí.

(Ráno po probuzení mi připadá můj věk už poněkud přezrálý. Ale to se tak do 1/2 hodiny spraví. Osprchuji se, oholím, dám si domácí "kapučíno" - a život je hned veselejší. ;-)

Vodníková řekl(a)...

http://static-p3.fotolia.com/jpg/00/11/30/74/400_F_11307440_2Db9qDkLhQoq4xakigWQXgIU4gRwpaBi.jpg

Pedro řekl(a)...

http://shop.gerlich-odry.cz/151-cvachtal-vodnik.html ???

Kopretina řekl(a)...

Já Vám věřím, milá Informace a stejně souhlasím s Vašim názorem na mohamedány.

Kopretina řekl(a)...

Informace, vážím si Harpyje, ale přesto vím, že Vám ukřivdila. Věřím Vám, že nejste Vodník. S Vašimi názory na mohamedány souhlasím (i když se najdou mezi nimi jistě slušní lidi). Vodníka znám z Neviditelného psa, je zběsilým odpůrcem Izraele, ultralevý člověk, slepý podporovatel palestinských Arabů.Říká, že není antisemitou, ale je.

Sarka řekl(a)...

Chystala jsem se do prace. V rannim spechu si obvykle poustim radio a jednim uchem posloucham co se zase ve svete odehralo za nesmysly. Jako tolik ostatnich, taky jsem si myslela ze jde o nejakou rozhlasovou hratku, i kdyz na stanici kterou rano poslouchavam v tuto dobu nikdy nic takoveho nebyva. Ale to, co jsem slysela, se proste vzpouzelo normalnimu rozumu. Kdyz jsem pochopila, ze skutecne slysim to, co slysim, zacaly mi tect slzy ktere se nedaly zadrzet, potvory. Vedela jsem, ze v tomto momente byla hozena nenavratna vyhybka; muj svet, moje kultura, a s nimi moje hluboka vira v universalni dobrou vuli a vzajemnost slusnych lidi jakehokoli nabozenstvi, jakekoli barvy a jazyka zmizela pod hromadou ssutin. Ze ten novy svet, to nase "lepsi pristi" nejspis vubec nebude lepsi. Ze budeme radi kdyz bude. A ze ti sileni fanatici v podstate vyhrali uz tim, ze me znovu donutili k nesnasenlivosti a ke strachu.

Ehm, anonym řekl(a)...

Vodníkové
už se těším na shledání. Mňam!
http://www.egm.it/daniele/mostri-monster.jpg

Ehhm řekl(a)...

Pedra zdravi Kocour Mikes
http://www.youtube.com/watch?v=MLqoHy73j6E&feature=related

infformace řekl(a)...

Pastor Terry Jones přijel do N.Yorku, kde se chce setkat s imámem Feisal Abdul Raufem, který právě stojí v čele hnutí, co navrhuje postavit na Ground Zero mešitu.
Imám řekl, ře nemá v programu setkání s pastorem ale že je ochoten se setkat s každým, kdo má seriozní úmysly hledat mír.
Mezitím se včera u gound Zero shromáždilo asi 2.000 osob, aby manifestovalo svůj souhlas s mešitou. Vyslovili se pro postavení mešity jako znaku respektu lidských práv a jako odmítnutí islamofobie - samozřejmě kdo jiný než - Susan Lerner vedoucí organizace pro ochranu lidských práv při Common House a Rebecca Villkomerson vedoucí Jewish Voices for peace.
Jako jediný komentář uvedu, co by asi o těch manifestantech řekl dědeček: "Člověk by se z nich posral." Odpusťte prosím kmetovi, který za živa pojmenovával věci jejich pravými jmény a napovídá mi to i ze záhrobí.

stk řekl(a)...

2 Šárka:
9-11 je datum, které v mnoha lidech přehodilo jakousi výhybku.
III. WW se mi už nezdá tak nepravděpodobnou. Nevím, jestli bude plně nukleární, ale světová asi bude. I když proti sobě budou stát jiné mocnosti, než se už desítky let předpokládá. Lidi jsou už takoví. Pokoje si nedají.

Kopretina řekl(a)...

Šárko, přesto se najdou darebáci, kteří budou tvrdit, že neštěstí ze dne 11.9.2001 si udělali Američané sami, ba co víc, že za něj mohou sionisti, tudíž já, protože jsem také sionistka...

Kopretina řekl(a)...

STK i já jsem byla šokovaná. V době útoku na USA jsem chodila ještě na gympl a navšívila jsem babičku a dědečka. Děda mi řekl, "podívej se na televizi! Uvidíš něco strašného! Arabové zbourali Ameriku". Celá šokovaná jsem se nemohla odtrhnout od televize. Něco tak strašného jsem dlouho neviděla. A přesto se najdou individua, kteří na straně mohamedánů stojí. Jak jsem psala, nejsou všichni mohamedáni zločinci, ale přesto mají velký problém. Nejde sedět na 2 židlích. Buď jste na straně Izraele a nebo na straně mohamedánů. Žádný mezistupeň neexistuje. Každý se MUSÍ rozhodnout na čí straně je. Tak jako nebylo možno stát na straně Hitlera i Spojenců...

Harpyje řekl(a)...

"Zionisti", milá Kopretino, jak jistě víte, mohou za všechno. Za 911, počasové horory, a nyní i za plán veřejného pálení koránů tím cvokem na Floridě:
Manouchehr Mottaki says, “Software for this plan was made by the Zionists following their defeats against Muslims and the Islamic world.”
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=187647
:-)))

Harpyje řekl(a)...

Máte pravdu, Šárko, málokterá událost tak poznamenala vědomí široké veřejnosti, jako 911.
Skutečným mezníkem byl ale, podle mého názoru, návrat Khomeiniho do Iránu a následující obsazení US ambasády a zajetí jejího personálu. Tyto dvě události vymezily už dávno před 911 průběh front, a naznačily, jakým směrem se budou vyvíjet vztahy Západu a muslimských zemí. Je zbytečné spekulovat, jestli by byly jiné, kdyby tenkrát nebyl americkým prezidentem moula Carter.
911 bylo dílo zfanatizovaných šílenců. Iránský režim je též v rukou fanatických šílenců, a nebezpečí které představuje, převyšuje mnohonásobně hrůzu, která se stala 11.září 2001.

Kopretina řekl(a)...

A ještě jste zapomněla na ilumináty, Harpyje. Vatinánci a sionisti provádějí lidské oběti. Obamův slogan "Yes we can", znamená "děkujeme Satane. Světoví politici dělají rukou satanická znamení.

Harpyje řekl(a)...

No vida, zrovna se dočítám (http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=187716), že pálení koránu uspíší pád Israele.
"Cesta sionistů a jejich stoupenců se chýlí ke konci, a podobné zoufalé akce je nezachrání, naopak, uspíší jejich konec a jejich zkázu", pravila pidlooká krysa Ahmadineřád. To jsou skutečně povzbuzující zprávy. Doufejme, že se jedná pouze o orientální velkohubost.
Včera jsem napsala na Psím úvodníku, že pastor Terry Jones je buďto blb, když neumí odhadnou dosah své plánované akce, a pokud ano, tak je gauner. Člověk by nevěřil, kolik bezmozků se na mně vrhlo, s tím, že lezu muslimům do (Y).

Kopretina řekl(a)...

Ahmadinežád či Chomejní, který je pod kytkami a Chamenejí nejsou íránský lid. Íránci jsou potomci Peršanů, vzdělaného národa, bohužel nyní pod vlivem nenávistné propagandy. Fanatický zmanipulovaný lid chodí vyřvávat (Mark Bar Amrika, Mark bar Israel /Smrt Americe, smrt Izraeli/). Jak jste psala, buď Vy a nebo já, Íránci v diaspoře jsou velmi úspěšní a vzdělaní, k obyčejným Íráncům nenávist necítím. K Íráncům chovám respekt. Ovšem k Arabům příliš ne, nemůžu ovšem tvrdit, že bych je nenáviděla, nenávist je špatná, a je to NEkřesťanské, nikdy bych žádnému Arabovi, jen se přiznám, že mám z Arabů trochu strach. Nepochopím tu arabskou genocidní nesmiřitelnou nenávist k Izraeli a obecně k Židům. Pan Neff psal, že by k incidentu nikdy nedošlo,kdyby zde byla genocidní nesmiřitelná nenávist Arabů k Židům.Jsem neffounka.
Co se týká Izraele, doufám, že má dostatečnou odstrašující sílu, že si na něj muslimové netroufnou. Nicméně všechno je možné. Možná bude WW3 po které žízní pan Pašek. Jenže je zajímavé, že po WW3 žízní lidé v bezpečí z domova. Pochybuji, že by pan Pašek šel bojovat proti muslimům.

Sarka řekl(a)...

To Harpyje: Mate snad pravdu, ze meznik lze polozit k noham nasi bezmocnosti tvari v tvar Chomejniho drzosti jiz v dobe utoku na americkou ambsadu - nebo mozna jeste drive tvari v tvar zverstvum "palestinskych bojhovniku" vyvrazdivsich v Mnichove cely Izraelsky Olympijsky tym. I pri svem tehdejsim mladi, nebo diky svemu tehdejsimu mladi, neumela jsem si ani v nejzazsim zahybu sve mozkove kruy predstavit ze by se cely civilizovany svet jednoznacne, otevrene a hlasite nepostavil na stranu slusnosti, prava, a universsalnich hodnot. Nebot tehda jsem jeste verila ze jsou universalni. Misto toho rychlosti blesku zacaly vylezat z der na "nasi strane" dusevne pokrivene stvury kterym cela ta scena cinila nepochybne poteseni. Presto se tehda muj rozum vzpecoval zaradit tyto udalosti metam kam patrily: mezi nenavratne vyhybky. To mi doslo v plne mire az 11 zari 2001.

Kopretina řekl(a)...

Šárko jen poznámka, žádný "palestinský národ" neexistuje, je to jen pohádka levicové a muslimské propagandy? Znáte palestinskou kulturu? Znáte palestinský jazyk? Znáte palestinského krále? Ne. Já z dějin znám izraelské krále (Saula, Davida, Šalamouna), znám hebrejský jazyk, znám hebrejskou (židovskou) kulturu...Do článků, které publikuji na NevPsu používám obrat "palestinci" jen proto, abych nepoužívala pořád ty samé termíny (palArabové). Před vznikem Izraele byl Palestinec každý, ať Arab nebo Žid. "Palestina" před příchodem Židů byla pustá země.

Kopretina řekl(a)...

Podle britské analýzy roku 1920 jsou Arabové z Gazy většinou potomky přistěhovalců z Egypta, jiní Arabové jsou rasovou směsí, na vesnici žili především rolníci, kteří tvořili 71% arabského obyvatelstva. V 18. století se 3000 Albánců usadilo v Acre. Ve větších městech, jako byly Betlém, Nazaret nebo Jeruzalém, žily větší skupiny křesťanů, zatímco v městech Tsfat, Tiberias, Jericho, Hebron žili Židé. Když se sešel první Kongres muslimsko-křesťanské asociace v Jeruzalémě v únoru 1919 k vybrání palestinských představitelů pro Pařížskou mírovou konferenci, jejich rezoluce zněla:"My považujeme Palestinu za část arabské Sýrie,nikdy jsme se neoddělili od Sýrie na žádnou dobu! My jsme s ní spojeni národně, nábožensky, jazykově, přírodně, ekonomicky i geograficky.“ Před Peelovou komisi v roce 1937 prohlásil vedoucí představitel Arabů Auni Bey Abdul-Hadi: „Nic takového jako Palestina neexistuje. Tento pojem vynalezli sionisté! V Bibli není žádná Palestina. Naše země byla po staletí částí Sýrie (Jerusalem Post, 2.11.1991) V roce 1896 projel Palestinou na koni H. Allen Tupper junior. V New York Times pak napsal: „Setkal jsem se jedině s obchodníky na velbloudech a s divokými kmeny beduínů, kteří zůstali na jednom místě nejdéle dva měsíce.“ V květnu 1947 řekl poslanec Nejvyšší arabské rady v OSN: „Palestina je syrskou provincií.“ O několik let později řekl Ahmed Shuqeiri, pozdější předseda OOP, před Radou bezpečnosti: „Každý ví, že Palestina nebyla nic jiného než jižní Sýrie.“ Vedoucí britského oddělení pro rozvoj Palestiny Lewis French napsal : „Narazili jste tam jen na drobné zemědělce v hliněných chýších, těžce postižené malárií… Pokud nebyli sami zloději dobytka, ochotně poskytovali úkryt jiným pachatelům… Rozsáhlá území byla neobdělána… Jednotlivé parcely měnily každý rok svého majitele. Veřejná ochrana neexistovala a drobní zemědělci se sami stávali obětí útisku a plundrování ze strany jejich beduínských sousedů.
Takže Šárko, nepište žádnou arabskou propagandu. Samostatný "palestinský národ neexistuje. Velmi se mi přičí, když mám Araby na území Eretz Jisrael označovat za "palestince". Jenže co se dá dělat.

Sarka řekl(a)...

Kopretino, proboha, vzpamatujte se. Kde pisu cokoli o nejakem palestinskem narode? Mimochodem, mam dojem ze jsem dosti dobre obeznamena s historii predniho Vychodu.

Sarka řekl(a)...

Mimochodem, nazyvat se palestincem ma pravo kazdy, kdo zije na uzemi byvaleho mandatniho uzemi nazyvaneho palestina. Myslim ze ani Vy, ani ja, ani Jassir Arafat a jeho hisboys nema pravo nikomu narizovat, zda si smi ci nesmi rikat palestinci. Uplne jina vec je pak, co se s timto pridomkem potom udela. Ja jsem napriklad Charvat :-), ale na vyhlaseni samostatneho statu Bileho Charvatska a potlaceni vsech, kteri se chteji nazyvat "Cechy" na uzemi ktere odjakteziva patrilo Bilym Charvatum a odkud jej "Cesi" neurvali vyhnali si svet bude jeste muset pockat.

Kopretina řekl(a)...

To je dobře, Šárko. Vím, že jste znalá. A doufám si říci, že i já něco málo z dějin Blízkého východu znám. Palestinským národem je posedlý jakýsi známý soudruh Janeček, který přesedlal na server www.aktualne.cz (kde odkazuje na ohavné SHIT stránky "if americans knew", upřímně se na ně dívat nehodlám, nevím, co by Američané měli vědět o BV)či známý Juchelka, ten se zase vetřel do komentářů Břetislava Olšera, či Vodník, ten píše na outsidermedia.cz. Něco jako Zvědavec.cz... A ještě nesmíme zapomínat na naši starou známou so, ta také píše na aktualne.cz či soudruh boleslav 1, píše na server idnes.cz spolu s Mukim (který píše pod nikem pes Muki). Mukiho jsem si vždycky vážila, je to charakterní a čestný muž, tedy podle názorů, které jsem četla.Takže se my přispěvatelé z NP a Lidovek rozlézáme všude po okolí. Upřímně jsem ráda, ež Redakce Neviditelného psa vykopla Janečka, Juchelku, Vodníka, boleslava 1, so... Jsouto hnusní "antisionisté", respektive antisemité. To ale víte jistě dobře. S Janečkem a Juchelkou jste měla na NP tu čest.

STK řekl(a)...

Celá situace mi trochu připomíná běh býků v Pamploně.

Býci jsou holt tak geneticky vystrojení a vychovávaní a běloch - Evropan i Američan má chuť na adrenalínový zážitek. Takže tupé, ale zuřivé býky dráždí a provokuje. (Nic to nemění na tom, že i mezi muslimy jsou lidé vzdělaní, chytří. Ale je jich menšina a vlastně se tím z muslimské společnosti vydělují. (Aspoň Harpyje to s odvoláním na své cesty tvrdí. Nevím, já s žádným živým muslimem nikdy nemluvil. S mrtvým ostatně taky ne...)
- - -
Tím ovšem není řečeno, že když nebudeme dráždit a provokovat služebníky Mohamedovy, že se stanou mírumilovnými. Ale je možno získat čas, než dáme do pořádku naše palisády a minimalizujeme tak ztráty.

Při dané porodnosti a při vědomí faktu, že "olej" tam jednou opravdu dojde, lze explozi násilí očekávat ne sice se 100%-ní, ale s daleko větší jistotou. "Mohamedi" považují za krajně nespravedlivé, že se tu máme několikrát lépe, než oni. V průměru tedy. Proč tomu tak je už ovšem neřeší. (Říká se tomu myslím konflikt Severu a Jihu) ;-)

Pálení koránu není nic jiného, než drážděním stáda býků.
Dokonce mě napadlo, že to ten velebníček Terry Jones dělá za muslimské peníze...

Kopretina řekl(a)...

To ano. To souhlasím. Každý se má právo nazývat "palestincem". Nicméně píši jen to, že nějaký zvláštní palestinský národ neexistuje. Cikáni žijící v ČR se také mají právo považovat za Čechy, žijí u nás, mají české občanství, mluví českým jazykem... Jinak samosebou, že český národ existuje. Existuje česká kultura, český jazyk, česká litaratura, čeští skladatelé, básníci, umělci, čeští králové...

Kopretina řekl(a)...

STK, Je to tak. Zatímco Židy smí urážet každý (např. Mel Gibson, který natočil film Umučení Krista, kde veškerou vinu za Ježíšovu smrt stahoval na Židy), čaroděj Ku-Klux-Klanu David Duke, pastor Brian McLaren, Tony Campollo, rádio Islám, černoch Luis Farakham,tak Židé nepálí vlajky, neútočí fyzicky na zmíněné osoby. Zatímco, když se někdo dotkne muslimů, tak ti pálí vlajky, rozbíjejí obchody, útočí fyzickou smrtí (např. Salmana Rashidio...). To je rozdíl mezi Židy a muslimy. Žid mě nezabije, když ho urazím, zatímco muslim ano.

Sarka řekl(a)...

Ja s zivymi muslimy mluvila, mluvim, a mluvit budu. Jsou TAKE mymi spoluobcany a nekteri dokonce kamarady. Nenecham se pres to vsechno zblbnout fanatismem idiotu jejichz jedinym zajmem (a dluzno rici ze temer uspesnym) je rozpoutat valku mezi Zapadem (uz tak upadajicim do sebemrskacstvi a sebenenavisti, zivene samospasitelnymi radobyrevolucionari v nasich radach) a Islamskym svetem. Ta dichotomie, STK, ta realita uz je zde. Chovat se jako by tu nebyla je zhruba chovanim dvoiuleteho ditete ktere schova hlavu pod deku a zpusobi ze cely svet zmizi. Mam dojem ze delame velkou chybu kdyz se pleteme "Zapad" s nejakym magorem z Prdelova na Floride, a "muslimsky svet" (kolik je ho - dve miliardy lidi) s megalomany kteri se jej snazi zfanatisovat. Ze jsou castecne uspesni? Samozrejme: podivejte se, jak uspesny byl Hitler v Nemecku ci Klema Gottwaldu v nasem umirnenem a rozumnem Cesku. Jenze ja ziji v zemi, jejiz samotny a jediny smysluplny zaklad je v tom, ze dava VSEM pravo na svobodu vyjadreni a svobodu nabozenstvi. TU svobodu nehodlam nikomu brat ani upirat, protoze tim se okamzite menim v duchovniho souputnika tech na druhe strane. Mesita mi opravdu nevadi; stejne jako mi nevadi synagoga, katedrala, nevadi mi sintoisti, samani, hugenoti. Vadi mi chovani jednotlivcu ci skupin v tom, jak se vymezuji vuci druhym. Jakmile zacnu pausalizovat jako oni, vyhrali. tecka.

Kopretina řekl(a)...

Samozřejmě, že jsou i slušní muslimové,bylo by nespravedlivé je odsuzovat všechny do jednoho, nicméně islám jako náboženství má problém. Je jen na muslimech, aby se vypořádali s se svými teroristy, tak jak my (křesťané) jsme odsoudili křižácké výpravy, Ku-Klux-Klan (který pálil kříže, antisemitismus, čarodějnické procesy... Atd. Je nutné, aby muslimové odsoudili vraždy ze cti, ženskou obřízku, Taliban, polévání žen kyselinou, nucení žen, aby se oblékali do burek a nikábů, zabíjení psů, teroristické útoky... Je také nutné tlačit, aby muslimové uznali Stát Izrael... Jinak mír mezi kulturami nebude.

Harpyje řekl(a)...

Vidíte, Kopretino, jak mám krátkou paměť! Na Janečkovy neffouny jsem už dávno zapomněla! Ano, tihle internetoví hrdinové by zaručeně bojovali na předních liniích fronty, ale nanejvýš tak hubou!

Sarka řekl(a)...

Kdyz se chci opravdu od plic zasmat, predstavim si Janecka v keffyieh, s kalasnikovem pres prsa, jak se blizi priswkokem vpred pres spaleniste, pres krvave reky.... :-)

Harpyje řekl(a)...

Co jsem ale chtěla říct, Šárko, je, že ačkoli Irán ještě údajně žádnou A bombu nevlastní, (http://www.israellycool.com/2010/08/22/the-iranian-bomb/ :-))) Israel se už teď nachází de facto v roli rukojmího, protože ho ti zločinci v Teheránu ve smyslu jejich perverzní logiky, činí zodpovědným za jakýkoli přečin, jako v případě toho prdlého pastora.
"Spontánní hněv muslimských mas" je výsledkem šikovné manipulace (jak tomu bylo například v případě Mohamedových karikatur), kterou každý obratný orientální despota umí využít pro své cíle. Al Husseini, Gamal Abdel Nasser, Saddam ..., a sám o sobě nepředstavuje ještě žádné nebezpečí. K dokonalosti ho ale, podle mého názoru, přivedli iránští velebníčci. Když se navíc takovým padouchům otevřou možnosti, které skýtá jaderný potenciál, tak pánbůh s námi a zlý pryč.

Harpyje řekl(a)...

On, chudák, to ale, Šárko, myslel skutečně upřímně! Jeho morální vzor byl Jimmy Carter! :-)))

Sarka řekl(a)...

Poor Jimmy Carter. Ten by vlastne mohl byt priladem toho, jak (velmi) vysoke IQ cloveka nechrani pred trestuhodnou blbosti. Mam dojem ze mel namerene IQ pres 150 :-)

Harpyje řekl(a)...

Myslím, že i Janeček není žádný blb, ale naměřený IQ před pomateností nechrání. Viz Noam Chomsky a podobní.

Ten blog zase blbne.

Sarka řekl(a)...

Ono je rozdil mezi hlupakem a blbem. I vysoce inteligentni clovek muze byt blbem, ac neni zadny hlupak. "Blb" je podle mne diagnostickou kategorii vyznacujici se smesici intelektu jakekoli vyse a (nedostatecne) soudnosti radne opeprene davkou (pokriveneho) charakteru, a to nejcasteji narcistickou poruchou vedouci ku samospasitelstvi a megalomanii dotycneho.

Kopretina řekl(a)...

Jimmy Carter je dobytek nad dobytka... Prováděl neamerickou činnost. Měl by se najít nějaký McKarthy, který by lidi, kteří provádějí NEamerickou činnost poslal do vězení... A Chomsky? Ten by měl jít mezi prvními do vězení za vlastizradu.Plive jed nejen proti Izraeli, ale proti své vlastní zemi USA. Zemi, kde žije a kterou by měl milovat.

Harpyje řekl(a)...

Nehodlám Vám, Šárko, fušovat do řemesla! :-)))

Sarka řekl(a)...

Kopretino, Jimmy Carter zil ve svobodne zemi, v niz ma kazdy pravo na svoji blbost. Neamericke by bylo mu to pravo upirat. A dluzno rici, ze se naslo sdostatek lidi, kteri mu dali dalsi pravo, a to je jednat a rozhodovat za ne. Nekteri procitli, jini ne. Jak uz to tak v zivote chodi.

Harpyje řekl(a)...

Ten palestinský teror v sedmdesátých letech měl, Šárko, jinou kvalitu. Byl sekulární (já vím, že to zní hrozně :-)))), ale to znamená, že neobsahoval onen iracionální, nevypočítatelný prvek, kterým se vyznačuje islamistický teror.
Ten zlom se musel odehrát v době počátku sovětské invaze v Afghanistánu, která koresponduje s návratem toho hnusného dědka do Iránu, a následujících událostech.

informace řekl(a)...

Šárce,
když čtu Vaše příspěvky, ve kterých říkáte, že Vám nevadí, jestli si musulmáni postaví mešitu, jestli hlásají svá kreda, protože v demokratické zemi na to mají právo, uvědomuji si, jaký je rozdíl mezi evropskou a severoamerickou mentalitou. A ten je podmíněn historickými faktory, jak říká ve svém pohovoru s italskou novinářkou a nyní poslankyní Fiammou Nirenstein Bernard Lewis. Evropa musela čelit třem útokům islámu ve svých dějinách: Arabů, kteří v 711 r. napadnou Španělsko a Portugalsko a zůstanou tam po osmset let, pak Tatarů, kteří ovládnou na třista let ruská knížectví a pak Turků, kteří zničí Byzancii, přelejou se do Evropy až po práh Vídně.
Tato válka křesťanské Evropy proti islámu poznamenala hluboce vědomí Evropanů. Nebyla to nikdy invaze mírná, která by nesla s sebou toleranci vůči poraženým. Jak psala Oriana Fallaci ve své La forza della ragione, kdo to dnes hlásá, měl by si prolistovat staré kroniky: "historii spálených klášterů, profanovaných kostelů, znásilněných jeptšek, evropských křesťaských nebo židovských žen a dívek odvlečených do harémů. Měl by se zamyslet nad ukřižovanými v Cordově, nad oběšenými v Granadě, nad těmí , kterým byla uříznuta hlava v Toledu, Barceloně, Siviglie a Zamoře. S uříznutými hlavami si Mutamid zdobil zahrady svého paláce."
O krutosti Turků mluví staroitalské kroniky. Dodnes se zachovalo lidové rčení Mamma, li Turchi! něco jako pomoz Matko boží, jdou Turci!
Evropská zkušenost s islámem je značně delší než americká a rozhodně islámský nápor na západ je cítěn jako nebezpečí pro vlastní identitu a bezpečnost. Proto málokterý Evropan, až na vymyté multikulturální mozky, řekne, že mu nevadí, postaví-li si musulmáni vedle mešitu a když z minaretu budou vykřikovat po celém okolí své výzvy k modlitbám.

Kopretina řekl(a)...

Ano, Informace, Evropa má negativní zkušenosti s muslimy, ale přesto jsme si jich natahali 40 milionů, jen proto, že jsme byli líní a někdo nám musel těžkou fyzickou práci udělat. (Nepíši o všech, ne všichni lidi byli na západě líní, stejně tak ne každý muslim je zlý), a teď pláčeme. Pláčeme nad rozlitým mlékem. Bohužel bordel v Evropě (pálení aut, nadávání nezahaleným ženám a dívkám do "děvek") nedělá 1. generace muslimů, ale jedná se o muslimy, kteří se v Evropě narodili (lidé 2. a 3.generace), žijí v ghetech, nepracují. Situace se řešit nedá, když už se v Evropě narodili, nemůžeme je vykopat pryč. Jak jsem psala, poskytovat podporu NA DVĚ děti. Chce-li mít někdo více dětí, ať si to zaplatí. Někteří lidé jen rodí děti a pracovat nebudou. Děti v Evropě mají jen muslimové, my "bílí" (tím neurážím všechny barevné, zastávám v principu rovnost lidí) děti nemáme, protože dřeme, chodíme do práce od rána až do večera, zatímco generace muslimů 2. a 3. generace do práce nechodí, tak jen plodí děti, protože vědí, že my jim je uživíme. A to je chyba. Žádné podpory ženám, které rodí víc než 2 děti! (Aby mě někdo neobvinil z rasismu, to by platilo pro každou ženu, ne jen muslimku). Jinak se situaceřešit nedá.

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, Jenže i ten sekulární teror byl velmi nebezpečný. Byla to zhoubná ideologie panarabismu. Podle panarabismu není žádné místo pro Izrael. Právě, že ti sekulární teroristi postříleli 11 izraelských sportovců, strašlivé události, se kterou souhlasila komunistická Evropa, možná i západoevropská levice, která si idealizuje palAraba. Schvaluji izraelskou operaci Boží hněv, dopadení a eliminování teroristů, schvaluji likvidaci Mahůba, schvaluji likvidaci Jasína... Teroristi znají jen meč a sílu. Neznají žádnou lásku a slitování.

Kopretina řekl(a)...

OK,Šárko, myslíte ovšem, že by měl právo v USA vystupovat nějaký nacista, nebo islamista či jiný vrah, který by hlásal smrt někomu? Já jsem sice pro svobodu, ale ne pro zločince. Právě, že ti největší zločinci se odvolávají na svobodu slova. Myslíte, že by měl právo v USA nebo v Evropě vystoupit Nick Eichmann (ano syn Adolfa Eichmanna), či Gurdun Himmler/ová (dcera Heinricha Himmlera), nebo že by měli právo v EU vystupovat lidé z Hamásu či AlKaidy, Jama Islamii, nebo u nás smějí vystupovat Komunisti,Komunistický svaz mládeže, či vycházet Haló noviny... Je přece svoboda slova, každý si může hlásit co chce... To jsou různé extrémy.Co s tím?

Kopretina řekl(a)...

Jinak pan Pašek psal, Harpyje, že komentáře pod články, týkající se neštěstí z vraždy Američanů 11.9.2001 byly takové, že my v Evropě jsme tento teroristický útok schvalovali. A že si všechny tyto komentáře vytiskl a bude je ukazovat svým vnoučatům, co jsme zač.Ano pan Pašek je rasista, nesouhlasím s ním, nicméně je pravda, že mnoho Evropanů bylo nadšených, zejména evropští levičáci... "Konečně to někdo těm Amíkům nandal".

Harpyje řekl(a)...

Tak vidíte, Šárko,
Evropa má spatné zkušenosti s tureckými dobyvateli, protože tito plenili, znásilňovali, pižlali hlavy a pálili. Takových zločinů nebyli naši křesťanští předkové vůbec schopní, naše evropské dějiny jsou příkladem lásky k bližnímu a neutuchajícího míru.

Sarka řekl(a)...

To Harpyje a Informace: Nemyslim si, ze se tak prilis rozchazime. Souhlasim s Informaci, ze existuje rozdilny nahled severoamericky a Evropsky, a ze je s vysokou pravdepodobnosti podminen evropskou historickou (spatnou) zkusenosti. Ten nas je zase podminen nasi historickou zkusenosti: sem se lidi utikali a stale utikaji ze vsech koutu sveta pred (historicky nabozenskou) nesnasenlivosti ruznych ideologii. To je zakladnim kamenem zdejsi spolecnosti a pojicim tmelem nasi identity. Proto je zde svatym gralem nabozenskou svobodu nejen tolerovat, ale aktivne hajit. Ovsem ta konci prave a presne u toho, jak se ty ktere skupiny (nabozensky ci jinak sebedefinovane) vztahuji k tem druhym: jakmile jim zacnou upirat pravo na jejich svobodnou existenci (ci na jejich existenci, punktum), je s toleranci konec.

Sarka řekl(a)...

Ano, KOpretino, i nacista zde ma pravo hlasat svoji "pravdu". Ta ale konci u primeho podnecovani k nasili vuci druhe skupine. Nejsme zas az tak hloupi, jak by to mohlo z dalky vypadat :-)

Kopretina řekl(a)...

Jenomže nacistická či komunistická ideologie má násilí a nenávist v sobě, kdo je nacista či komunista je vrah nebo zločinec.Každý komunista hlásá smrt kapitalistům a každý nacista hlásá smrt Židům a dalším "podlidem". Jsem-li nacistkou či komunistkou, zasloužím jen oběsit na kandelábru nohama vzhůru.

Sarka řekl(a)...

Ojvej, Kopretino, tak to byste tady prilis velkou odezvu nenasla - a to ani u velmi konzervativnich a silne vericich Americanu, protoze "First amendment" je neco, bez ceho tato spolecnost ztraci svuj smysl.

Harpyje řekl(a)...

Šárko, tenhle konsensus, co se týká náboženské svobody, pronikl už dokonce i k nám do Evropy, ačkoli to ještě někteří nepostřehli. Takovým hezkým příkladem humanismu našich předků, je v dotyčné době a prostoru, například třicetiletá válka.

Sarka řekl(a)...

To Harpyje: o neschopnosti nasich (krestanskych) predku cinit a pachat ohavne a genocidni nasili na bliznich by zajiste mohli svedcit treba takovi Polabsti Slovane (kdyby jeste nejaci byli :-) )

informace řekl(a)...

Harpyji,
Samozřejmě že evropská historie je historií krve a násilí, to nikdo nepopírá. A to až do našeho století. Podívejte se na obrázky - samozřejmě sem nemohu dát všechno.
http://www.criminologia.it/images/giordano_bruno_rogo.jpg
http://i.ytimg.com/vi/ABjhYQ7tnBI/0.jpg
http://www.marcadoc.it/images/marca/ebrei-campi-concentramento.jpg
A jaký z toho máme udělat závěr? Zpytovat svědomí, posypat si hlavu popelem, kát se za viny našich předků, a čekat pokorně na nějakou odplatu? Od koho? Od těch, co tu skoro celé tisíciletí řádili, vraždili, týrali a utlačovali? A pročpak, prosím Vás?

Sarka řekl(a)...

Informaci - nemohu mluvit za Harpyji, ale za sebe mohu rici, ze muj odkaz se tyce pouze porekadla/moudre rady o nehazeni kamenim, pobyvame-li ve sklenem zamku. Ono toho vrazdeni, utiskovani a radeni v Evrope bylo vic nez dost, a nevim, ktera ieologie by vyhrala, kdyby se melo pocitat skutecne skore.

informace řekl(a)...

Šárce,
neříkám, že by měla Evropa započít nějakou náboženskou válku nebo začít honit a týrat zdejší muslimy. Před tím jsem citovala známou italskou novinářku a autorku mnoha knih Orianu Fallaci, která píše svou knihu La Forza della ragione jako reakci na teroristický útok proti Trade center.
Je to kniha silně polemická, která chce probudit vědomí vlastní identity u Evropanů. O historii arabských a tureckých útoků proti Evropě a Itálii jsou tam skutečně silné stránky, ale historicky pravdivé.
Fallaci byla samozřejmě napadena levicovými hlásnými troubami, které ji prakticky ocejchovaly jako děvku. Také typické, že?
Já si Fallaci vážím i pro její odvahu říci lidem a hlavně levici, jak se věci mají. A zdá se mi pokrytecké cenzurovat ji proto, že se to snad nezdá někomu (komu?)dost politicky "korektní".
Kniha byla okamžitě přeložena do 11 jazyků, včetně nemčiny.
Právě Bernard Lewis říká, že musulmáni mají mnohem silnější pouta s historií než Evropané a že ty porážky minulosti cítí stále jako palčivé rány, které musí smýt. Podobný názor jsem už slyšela i od jiných historiků.

Sarka řekl(a)...

Orianu Fallaci znam, a obdivuji. V tom zadna neshoda. Otazka je, jak si uchovat svoji identitu a s ni uctu k toleranci a svobode ANIZ bychom lezli do konecniku netolerantnim fanatikum a jejich prisluhovacum z rad nasich vlastnich uzitecnych idiotu.

informace řekl(a)...

Italský il Foglio dnes otiskl velice zajímavý výtah ze studie, co napsal James Van de Velde, který v minulosti pracoval v intelligence amerického námořnictva. Zabývá se tam strategií Bushovy politiky proti terorizmu a Al Kajdě. V podstatě říká, že přenesením konfliktu do Iráku byla Al Kajda donucena operovat na vlastní půdě a že tak odhalila svou vlastní tvář. Od r. 2003 arabští teroristi zabili v Iráku 85.000 Iráčanů a tak se izolovali sami. Dnešní Irák chce být nezávislý a o nějakém komandování od Al Kajdy nechce ani slyšet.
V Iráku a Afganistanu neprobíhá žádné střetnutí civilizací, teroristi nepředstavují žádnou civilizaci, teror a vraždění vlastního obyvatelstva se jí nemohou nazývat.
Al Kajda je stále silná, i když v Iráku utrpěla porážku, je proto zapotřebí postupovat tak, aby ztratila v očích Arabů svou legitimnost jako zástupce práv islámu proti americkému "imperializmu".
To jen stručně.

Kopretina řekl(a)...

Informace, i já si vážím Falaci... S muslimy je problém a strkat před tím hlavu do písku je velmi naivní, falešná tolerance k lidem, kteří naši civilizaci nectí. Je nutné udělat z muslimů Evropany, než islamizovat Evropu. Jsou poveropštění muslimové, jeden z nich, Íránec ošetřoval mou babičku... Bohužel hlas slušných muslimů je umlčen muslimskými teroristy a multikulti zločinci se staví na jejich stranu. Je třeba podporovat slušné muslimy a darebáky umlčet, to však multikulti nedělají. Ti zavírají oči nad zločinci za cenu vlastní sebezáhuby. To je ale zbytečné mluvit.

Kopretina řekl(a)...

V Německu i ČR je například trestné popírat holocaust. V českém trestním zákoníku je trestné popírat či schvalovat nacistické a komunistické genocidium. Nemluvím o svobodě náboženského vyznání, ta je a musí být, ale svoboda prosazovat nacismus a komunismus, to považuji za velmi špatné a nelidské. V Evropě je uctívání nacismu zakázané.

Harpyje řekl(a)...

Otázka, kterou zde Šárka položila, se týká našeho postoje vůči toleranci a svobodě, a ne toho, co dělá Talibán v Kandaháru, nebo Al Kaida v Bagdádu. Nebo toho, co dělali Turci při obléhání Vídně.
Vše, co Orianna Falaci napsala, se dnes dá snadno zneužít. Jako ten bláznivý (diagnózu přenechávám Šárce) pastor z Floridy, který se pohotově odvolal na Thilo Sarazzina.

Sarka řekl(a)...

Kopretino, v tom pade ja osobne velmi verim na to, ze mam pravo, ale i moralni povinnost takove myslenky odsoudit, ale nikoli zakazat. Clovekem, ktery takove ideje jako je popirani holocaustu, otevreny rasismus, atd propaguje je a doufam ze vzdy bude ve zdejsi spolecnosti normalnich lidi hluboce pohrdano. Nicmene nase spolecnost stoji na pravu kazdeho cloveka mit a otevrene sdelovat i ty nejnepopularnejsi myslenky - pokud, jak jsem rekla, se netykaji prime vyzvy k nasili na druhych at jednotlivcich ci skupinach. Ty popularni totiz chraneny byt nemusi - ty se chrani samy. Nase pojeti svobody slova se tak lisi od evropskeho pojeti, ktere je dle meho nazoru vice paternalisticke a patronizujici.

stk řekl(a)...

To Šárka:

Tohle vaše pojetí svobody slova se mi líbí víc, než evropské pokusy zakazovat určité myšlenky. Ostatně - myšlenky zakázat nelze, lze jen zakázat jejich veřejné šíření. Nic víc. Tajně - a o to živěji se stejně budou takové myšlenky šířit dál.

Jediná cenzura má být opovržení veřejnosti a její hluboký nezájem.

Je-li veřejnost složená většinou z blbů, má prostě smůlu.(A s ní mají smůlu i ne-blbové, v daném společenství obsažení.)

informace řekl(a)...

Otázka, kterou nám položila Šárka, se netýká ani tak našeho osobního postoje vůči toleranci a svobodě, jako spíš rozdílného právního pojetí svobody slova a projevu v jednotlivých zemích Evropy a v USA. Jednotlivé evropské konstituce svobodu slova zaručují, ale činí tak s omezeními, obsaženými v souboru zákonů nebo v ústavě samé a v souboru zákonů EU, která se odvolává na Prohlášení univerzálních práv člověka.
Naše pojetí tolerance jak jednotlivců tak kolektivní vychází z těchto základních zákonů státu a přizpůsobuje se jim.
Hlavní otázka, kterou položil pastor z Floridy svým prohlášením o spálení koránu je, nakolik politické ohledy a oportunizmus převládají nad naším pojetím svobody, kterou nám zaručuje konstituce, za kterou vedeme periodicky politické boje, pokud se jedná o vnitrostátní situaci anebo i o poměry v jiných státech, jedná-li se o stát nemuslimský. Chtěla jsem původně říci jedná-li se o stát, náležející k západnímu světu, ale pak jsem si uvědomila, že na př. i vůči Číně jsou vznášeny protesty a kritiky o nedodržování lidských práv. Problém, který vyšel najevo s omračující jasností, je tedy: můžeme si dovolit upravňovat naše práva vůči islámskému světu nebo když jenebezpečí, že se dotkneme sensibility tohoto světa, jeho pojetí tolerance? Může občan USA spálit náboženský symbol, protože o to se jedná, islámu? Jak se víckrát vyslovil Nejvyšší soud, spálení americké vlajky není trestné, a vlajka je také symbol, symbol státu. (V Itálii to na př. trestné je.) Dobrá, v případě spálení koránu nešlo o trestní čin, šlo jen o provokaci. Ale stejně tu můžeme vidět dvě měřítka: státní vlajka se může spálit, jde o vnitrostátní záležitost, korán by se pálit neměl, protože by to popudilo muslimský svět s nepředvídatelnými důsledky.
Jak zdůrazňují media, formálně zákon o svobodě projevu nebyl narušen, pastorovi to vysvětlil státní sekretář pro bezpečnost a požádal ho, aby od svého úmyslu upustil. Ale de facto se o narušování svobody projevu jednalo. A to ze strany všech.
Nyní se jednalo o knihu, posvátnou, uznávám, a ta má být respektována. (I když, jak jsem četla, včera na Gound Zero skupinka amerických ultrapravičáků pár těch listů z koránu vytrhala.) Ale má se týkat toto ultrakorektní thinking také jiné naší činnosti? Nemáme psát nic o islámu, co by mohlo tento "svět" urazit? A neměli bychom spálit naše knihy, které nás o islámu minulém a dnešním informují? Na příklad knihy Oriany Fallaci?
Od oportunizmu k poseroutkovství cesta je kraťoučká, od poseroutkovství k t.zv. "pokrokovému multikulturalizmu" jen krůček.

informace řekl(a)...

Oprava:
místo "nebo když jenebezpečí" čti: když se třeba jen rýsuje nebezpečí

Harpyje řekl(a)...

Vycházíte z falešné premisy ("evropské pokusy zakazovat určité myšlenky"), načež ji vzápětí popíráte. Co je to za logiku?
Popírání holocaustu je v právních řádech mnoha zemí trestný čin, protože slouží rehabilitaci ideologie národního socialismu a s ní spojeným odmítáním zodpovědnosti za zločiny vykonané ve jménu této ideologie.
Já s tím osobně nemám vůbec žádný problém, protože šíření myšlenek národně socialistické ideologie v zemi s touto minulostí pokládám za nemorální. Totéž by mělo platit pro šíření zrůdných myšlenek bolševismu v postkomunistických zemích.

Anonymní řekl(a)...

Život člověka naučí, že vše na tomto světě přináší zklamání, pouze Bůh ho nezklame když se plně k Bohu obrátí. Zklamání není způsobené zlou mocí, která člověku nic nepřeje a vše kazí. Celé lidstvo je neustále zklamané, protože touží po věcech které nemůže mít. A i když je dostane tak tyto věci jsou pomíjivé a lidstvo je ztratí. Anebo tyto věci nesplňují očekávání a proto lidstvo neuspokují. Pouze obrácení se k Bohu je jedinou pravdou v životě.
Indický myslitel a mystik Sri Aurobindo

Anonymní řekl(a)...

Pomíjivost, samá pomíjivost, řekl Kazatel, pomíjivost, samá pomíjivost, všechno pomíjí. Jaký úžitek má člověk ze všeho svého pachtění, z toho jak se pod sluncem pachtí? Pokolení odchází, pokolení přichází, ale země stále trvá. Slunce vyhází, slunce zapadá, a dychtivě tíhne k místu, odkud opět vzejde. Vítr spěje k jihu, stáči se k severu, točí se, točí, spěje dál, až se zase oklikou vrátí. Všechny řeky spějí do moře, a moře se nepřeplní; do místa, z něhož vytékají, se zase vracejí k novému koloběhu. Všechny věci jsou tak únavné, že se to ani nedá vypovědět; nenasytí se oko viděním, nenaplní se ucho slyšením. Co se dálo, bude se dít zase, a co se dělalo, bude se znovu dělat, pod sluncem není nic nového. Je něco, o čemž lze říci: Hleď, to je cosi nového? I to bylo v dávných dobách, které byly před námi. Nelze podržet v paměti věci minulé; a ani budoucí, které nastanou, nezůstanou v paměti těch, kteří budou potom.

Já, Kazatel, jsem byl králem nad Izraelem v Jerusalémě. Předsevzal jsem si, že moudře propátrám a a prozkoumán vše, co se pod nebem děje. Úmornou lopotu uložil Bůh lidským synům, a tak ať se lopotí. Viděl jsem všechno, co se pod sluncem děje, a hle, to vše je pomíjivost a honba za větrem. Co je pokřivené, nelze napřímit, ačeho se nedostává, nelze spočitat. Rozmlouval jsem se svým srdcem: Hle, nabyl jsem větši a hojnějši moudrosti než všichni ti, kdo byli v Jeruzalémě přede mnou, mé srdce nabylo mnoho moudrosti a vědění. Předsevzal jsem si, že poznám moudrost, poznám i ztřeštenost a pomatenost. Poznal jsem však, že i to je honička za větrem, neboť kde je mnoho moudrosti, je i mnoho hoře, a čim víc vědění, tím více bolesti.

Kdo miluje peníze, peněz se nenasytí, kdo miluje hojnost, nemá nikdy dosti. Také to je pomíjivost. Když se rozmnoží jmění, množi se i přiživníci. Jaký prospěch z toho má vlastník? Ledaže se na to může dívat. Sladký je spánek toho, kdo pracuje, ať jí málo nebo mnoho, ale boháčovi nedopře spánku sytost.

Cokoli vzniklo, dávno dostalo své jméno. A je známo, že ten, jenž byl nazván Adam (to je člověk), nemůže se přít s tím, který má převahu nad ním. Čím více slov, tím více pomíjivosti. A jaký úžitek má z toho člověk? Kdo může vědět, co je člověku v životě k dobru, v časných dnech jeho pomíjivého žití, jež jako stín mu plynou? Kdo oznámí člověku, co pod sluncem nastane po něm?

Bible, Starý Zákon, Kazatel

informace řekl(a)...

Doplnila bych svůj předešlý příspěvek ještě o dvě poznámky. Na případu kalifornského patora se vyjevil protiklad, ve kterém se nachází americké pojetí svobody slova. Na jedné straně stojí nenarušitelné právo jedince, na druhé zájmy kolektivity, které, jak jsem pochopila, nejsou zvláštním způsobem garantovány. Poznamenávám, že americkou konstituci neznám, ale z toho, co bylo všechno o případu napsáno, docházím k tomuto úsudku. Dochází tak k abnormní situaci, kdy jedinec svým neuváženým aktem může poškodíit mezinárodní a vojenské zájmy státu a zároveň zájmy celé aleance, a nikdo tomu nemůže právně zabránit?
V evropských právních systémech by to nebylo možné. V Itálii na př. by proti pastorovi zakročila prokuratura na základě některých článků konstituce, co toto právo delimitují.
Druhá otázka: je politika ústupků islámským "hodnotám", zvykům a pověrám skutečně vítěznou taktikou anebo je to jen pohodlné hledání klidu pro chrnění po obědě v bačkorách? Podle slov B. Lewise ve výše zmíněném pohovoru v mém předešlém příspěvku, islám bude klidný a mírný jen když pocítí, že má proti sobě silného a rozhodného protivníka. To se ani tak netýká případu s pastorem a jeho pálení knih, jako spíš politiky prezidenta Obamy. A na evropské straně imigrační politiky evropských vlád.
A na závěr: pastorovi to nakonec "rozmluvili". A co kdyby byl stál na svém a tu středověkou hranici přece jenom zapálil? Komu by se šel omlouvat prezident Obama? Islámskému světu? I tady je protiklad - stát proti náboženství.

A.S.Pergill řekl(a)...

Harpyje,
ti mírumilovní muslimové, nad kterými se tak rozplýváte:
- buď odpadnou od islámu, a pak jsou na jedné lodi s námi, a není korektní je mezi muslimy počítat (a vylepšovat tak islámu "kádrový profil")
- nebo zůstanou věřícími muslimy, a pak je kterákoli zrůda typu Chomejního jednoduše postaví do latě a nadělá z nich kanonenfutr pro džihád, kanonenfutr o to nebezpečnější, že zná místní jazyk včetně slangu, místní topografii včetně pomístních názvů, které buď nejsou nikde zachyceny, nebo jen v nějakých superspecializovaných publikacích (apod.). V tom případě jsou ovšem mnohonásobně nebezpečnější než nově příchozí v rámci nějakého útoku nebo okupace (určitá analogie se sudeťáky, kteří také pro odboj představovali podstatně větší riziko než místně méně orientovaní říšští Němci).
Tihle lidé by měli dostat na výběr buď definitivně od islámu odpadnout, nebo ukázat svou pravou tvář. Je ovšem třeba zajistit bezpečnost odpadlíků od islámu - nebránil bych se ani drakonickým trestům typu popravy všech, kdo s vrahy odpadlíka chodili do stejné mešity.

A.S.Pergill řekl(a)...

Kopretino,

1. Mohamed se kdysi uřekl, že když ho Židé odmítli (původně se chtěl etablovat jako nový židovský prorok), tak je za to Alláh potrestá tím, že nikdy nebudou mít vlastní stát. Existence Izraele tedy zpochybňuje pravdomluvnost Mohameda, a to způsobem mentálně zvládnutelným i pro tvora, který zdegradoval islámem na polozvířeckou úroveň. Islám je, pochopitelně, snadno diskreditovatelný tisíci dalších způsobů, ale ty vyžadují vzdělanostní a mentální úroveň, které islámská populace zpravidla nedosahuje.
Proto by byl Izrael terčem islámských útoků, ať by byl kdekoli (snad s výjimkou nějakých odlehlých destinací typu sever Grónska nebo centrální Antarktida, které by umožnily jeho existenci před islámskými věřícími utajit).

2. Mel Gibson pouze "politicky nekorektně" popsal historickou realitu. Zkuste se podívat na evangelia nikoli jako na snůšku bezcenných náboženských žvástů, ale jako na cosi, co bylo alespoň vzdáleně ovlivněno realitou. Potom zjistíte, že Kristovu smrt si doslova vyřvali a vynutili (hrozbou nepokoji, podobně, jako si tč. vynucují některé věci islámští duchovní) ortodoxní židovští rabíni a masy věřících Židů jim ochotně dělaly rozzuřený dav. Římanům byla nějaká další židovská sekta totálně u koncové části trávicího ústrojí, a bez tohoto tlaku místních vůdců by Krista nepopravili. Jeho smrt je jen a jen vinou Židů (explicitně dodávám: tehdejších), nikoho jiného. Maximálně se dá říct, že kdyby tam byl nějaký razantnější římský představitel, spíš vojevůdce než vysloužilý politik, tak by tu pakáž srovnal do latě hromadnou popravou náboženských vůdců a krvavým potlačením následujících nepokojů (nakonec k tomu Řím stejně musel sáhnout - viz rozehnání Židů do diaspory). Bylo by docela zajímavé vidět, jak by se ta Kristova sektička vyvíjela, kdyby jí Kristus šéfoval až do své smrti stářím.

Kopretina řekl(a)...

A jsme zase jako ve středověku ASpergile. Za smrt Ježíše nemůžeme činit zodpovědný celý židovský národ, za smrt Ježíše mohou i pohané.Katolický katechismus říká, čtěte dobře Pergille: "Ježíšovo utrpení a jeho smrt nelze klást za vinu ani všem tehdy žijícím Židům, ano ostatním Židům, kteří žili v jiném čase a prostoru. Vždyť každý hříšník, tedy každý člověk je skutečnou příčinou a nástrojem utrpená Vykupitele, a mnohem větši vinu mají ti, kteří často upadají do hříchu nebo si libují v neřestech, zvláště jsou-li křesťany". Křesťanská dogmatika totiž říká, že Kristus zemřel za hříchy světa,ne jen za chyby Židů. A moc se mi líbí, když Ježíšovou smrtí argumentují ateisté. Já a mí křesťanští přátelé si naopak Židů vážíme, jako národ, ze kterého Kristus zemřel, jako národ, který dal Zákon, patriarchy a proroky. AsPergille, nefušujte do křesťanství, kterému nerozumíte. Snažíte se mě, nebo jiné přispěvatele poštvat proti Židům, které tolik nenávidíte. Jste zřejmě obdivovatel organizace Blood and Honour...

Kopretina řekl(a)...

Jinak AsPergile říkáte, že jste proti muslimům, přitom prolínáte Izrael a sionismus. Právě Vaše nenávist k sionismu Vás zařazuje do společenosti radikálních muslimů. Neexistuje žádný mezistupeň, buď jste na straně Izraele a nebo proti němu ve společnosti nacistů, komunistů a radikálních muslimů. Odporujete si. Právě že různí tzv. "antisionisté" si s muslimy velmi rozumný.David Duke, čaroděj Ku-Klux-Klanu jezdí do Teheránu či do Sýrie, naši čeští neonaci zase vzývají Nidala Saleha, palAraba žijícho na Slovenku, ubohá marginální nula.K muslimům se přiklánějí i různé pokrokové organizace Socialistická solidarita. Socialistický kruh... Palestinský klub. Vy říkáte, že nenávidíte muslimy, ale přitom jste na jejich straně. Pamatujte si, buď jste s námi (s přáteli Izraele) a nebo jste proti nám,nic mezi tím neexistuje.

STK řekl(a)...

Občas Vám opravdu, ale opravdu nerozumím, Harpyje...

Čím proboha popírám některá ustanovení v mnohých evropských právních řádech, ten český nevyjímaje?
Lze tu snad veřejně propagovat jakoukoliv ideologii? Byť nevyzývá přímo k násilí?
Přijeďte z Jezerní krajiny do té naší Kotlinky a zkuste to...
;-))

Některé věci si zde smíte jen myslet, nesmíte o nich veřejně mluvit - to už je snad i Vám naprosto jasné vyjádření.

A můžeme tu rozjet nekonečnou debatu o tom, co je ještě soukromé a co už veřejné. ;-)

Sarka řekl(a)...

Odpoved na dilemma vznesene potrhlym floridskym "pastorem" je z hlediska naseho prava jednoznacna: Muze. Muze spalit koran nebo 12000 koranu, a stat mu to nemuze zakazat. Muze na nej apelovat president a veskera elita, lec zakazat mu to nemuzou. Co se nejspis skutecne stalo ale je, ze ho navstivilo par chlapiku kteri mu "predlozili nabidku kterou nelze odmitnout", abych citovala slavneho Kmotra. Nebot hazet sircicky na sudy s benzinem protoze muzu je skutecne idiotske. A na sudech s benzinem ted bohuzel sedi cela nase civilizace. Muzeme do nekonecna argumentovat o tom, proc na nich sedime, ze bychom na nich sedet nemeli, ze to neni spravedlive, atd, nicmene realita vzdy vitezi nad pranim. Jsou tu, a my na nich.
Dalsi realita je, ze celou krizi ohledne floridskeho magora vytvorila media. Nase media, abych byla presna. Bez jejich pozornosti by o nem nikdo nikdy neslysel, nebot jest to naprosty Niemand. Niemandu s idiotskymi napady po svete behaji mraky, a delaji jeste vetsi kraviny, a nehne to ani listeckem na osice. Otazka je, proc nase media, a my s nimi, prisuzujeme zrovna tomuto Niemandovi takovou dulezitost, a davame tim do ruky bic hostilnim a vyderacskym stredovekum fanatikum? Na stribrnem tace jim tak servirujem prostredky kterymi nas musou do nekonecna zastrasovat, vydupadavt ustupky a vubec se chovat jako schoolyard bullies (to uz bohuzel ani nevim, jak se cesky rekne).

STK řekl(a)...

Kopretinko, Kopretinko...

Nechci mentorovat, ale vemte prosím na vědomí, že většina věci v reálném životě není ani černá, ani bílá. Svět je prostě sestaven z různých odstínů šedi.
Zkuste si to, co píše ASPergill přečíst pozorně. Tak pozorně, jak bývávalo bylo třeba číst texty Většího Vlastence.

Víra je dobrá k tomu, aby nám nebylo zatěžko dodržovat určitá pravidla, abychom si zbytečně nekladli otázky, na něž lidstvo nezná odpověď, abychom byli poslušni nějaké Větší Entity - Boha.
ON
sám k nám obvykle přímo nemluví. Nehledě na občasné excesy, kdy Bůh někomu zatelefonuje - ano, zná i tajné číslo vašeho mobilu, je přece vševědoucí!

Nejvyšší bytost k nám obvykle promlouvá prostřednictvím jeho vykladačů - kněží nebo těch, kteří se za vykladače slova Božího sami ustanoví - a které ostatní za prostředníky uznají

A v tom je celá bída veškeré myslitelné víry - ať už islámu, křesťanství či hinduismu.

A.S.Pergill řekl(a)...

Kopretino,

řvoucí dav, dožadující se smrti Krista, je patrně postačujícícm vzorkem celé tehdejší židovské populace. Byli, pochopitelně, i slušní Židé, ale ti zpravidla odpadli od judaismu a postupně v dalších generacích splynuli s majoritou.
To, že Kristus zemřel za "hříchy světa", nebo dokonce "všech hříšníků", je konstrukt, který nemá s realitou naprosto nic společného. Kristus byl odstraněn na nátlak ortodoxních rabínů, protože představoval pro ně nepříznivý reformní proud. Podobně, jako byl na koncilu v Kostnici zlikvidován Jan Hus. A v obou těchto případech přerostly následky té justiční vraždy pachatelům přes hlavu a zvrtly se v pravý opak.

A pokud se týlá toho sionismu: Izrael je objektivně nepřítelem našich nepřátel, muslimů. Z tohoto hlediska je třeba ho podporovat. Rozhodně není naším spojencem nebo dokonce přítelem; přinejmenším ne do doby, dokud tam budou mít současnou míru vlivu ortodoxní rabíni, pro něž jsme, jako ne-Židé a navíc nevyznávající judaismus, "gojim", tedy podlidé, ne-lidé (Hitler neměl dost fantasie aby vymyslel něco originálního, jen vzal židovské zákony a obrátil znaménka). Pokud by nám ti vládli ortodoxní rabíni, tak bychom na tom byli hůř, nebo přinejlepším stejně, jako za nacistické okupace. Takže Izrael s chladnou hlavou podporovat, ale nevěřit mu ani "dobrý den" a neotáčet se k němu zády. A nepřipustit izraelské (judaistické) vlivy do našich vnitřních věcí.

Sarka řekl(a)...

Ja bych dokonce rekla, STK, mohu-li doplnit svym vlastnim chapanim Vaseho prispevku, ze vira je dobra HLAVNE k tomu aby nam nebylo zatezko rozpoznat a respektovat Boha, ci Bozi princip v nas, v sobe samych a v tech druhych. Tedy abychom skrzeva tuto uctu ctili posvatnost zivota a lidskosti. Jenze bohuzel vira (a nabozenstvi rozlicna) poslouzila prilis casto k naprostemu opaku - k odliseni "nas" od tech "druhych", kteri z definice "tech druhych" pak nezaslouzi v sobe nest Bozi princip, a tedy nezaslouzi ucty a posvatnosti vlastniho byti. A jsme u te smesice palety ruznych odstinu sedi, o ktere mluvite. Papa Marx by zajiste hovoril o dialektice protikladu :-)

Sarka řekl(a)...

Pane AsPergille, jiz nekolikrat jsem se pristihla ze ve mne Vase komentare budi nutkani uzivat sprostych slov - nicmene, pokusim se jich zdrzet. Jsou totiz vesmes na urovni podurednika negramotne ruske gubernie, ktery sve vedomosti o Zidech a Judaismu cerpa z carskych obezniku - viz Vase spojeni gojim s podlidmi. Tyto zvasty ve mne vzdy znovu utvrdi presvedceni, ze polovzdelanost je daleko horsi, a nebezpecnejsi, nez nevzdelanost.

FG řekl(a)...

Bravo, Kopretino!
Kdo nejde s nami, jde proti nam.
Jasne tridni videni sveta a mladistvy revolucni zapal potrebuje uz jen trochu lepe nasmerovat.
VV, kde jste, abyste ve zasadil do toho jedine spravneho ramce.

STK řekl(a)...

Ano Šárko, i tak se to dá říct.

Je to jen pohled z druhé strany. A jsem rád, že jste si všimla i té nepříjemné stránky víry - totiž toho, že víry jsou různé - a bohužel přiliš často nesmiřitelné.
Někdy je to až směšné - kdyby to nebylo tak smutné. Katolící versus protestanti. Pravoslavní podle východního a západního ritu. Křesťané a Židé. Judaismus a islám... A tak dále, a tak podobně.

Nemám spočítáno, kolik válek způsobily mezináboženské třenice - ale myslím, že jich bude (historicky) většina.

A to nepočítám rozpory mezi ateisty a věřícími lidmi. Jsem agnostik, kterého vychovala hluboce věřící žena - moje babička. A mám věřícího syna. Našel si víru sám - já za to nemohu. Nesnesu sice, aby mě poučoval o významu víry - ale nevyvracím mu jeho víru. O víře se prostě nebavíme.

Nakonec Vás, Šárko asi poněkud rozzlobím. Moje krédo zní: Věřící to mají jednodušší. Když se jim něco nezdaří, ukáží prstem tak nějak šikmonahoru a dozadu a prohlásí: "ON to tak chtěl." A mají vymalováno.
Já, bezvěrec, se musím obhajovat nejen před bližními, ale i sám před sebou a někdy to prostě opravdu nejde. Na rozdíl od věřícího člověka se nemohu pomodlit a doufat v Jeho odpuštění. Své viny si ponesu s sebou až do své poslední vteřiny na tomto světě...

Harpyje řekl(a)...

Pokud mi, STK, nerozumíte, tak asi proto, že Vám nejsou známy principy logického soudu. Ale to je pouze ta formální stránka Vašeho tvrzení o svobodě projevu.
Co se jeho obsahu týká, tak hovoříte vágně o "některých věcech, které si zde smíte jen myslet, nesmíte o nich veřejně mluvit" - co jsou to za tajemné "věci", které Vám ta česká demokracie zapovídá vyslovit? Kopretina je jmenovala, a i já jsem napsala, že s tím nemám žádný problém, a že to, čemu se říká v Německu zákaz "Auschwitzluege", podle mého názoru nepředstavuje žádné omezení svobody projevu! Vy si snad taky myslíte, že holocaust je sionistický výmysl?!

Harpyje řekl(a)...

Tak nějak, Šárko. To, co jste napsala na adresu Aspergilla, platí ovšem všeobecně. Charakter jeho příspěvků se ale navíc vyznačuje takřka patologickou krvelačností ("20 000 - pokud se nemýlím - kadaverů" :-)))). Jako laikovi mi nepřísluší něco takového soudit, spadá to spíše do Vašeho oboru.

Harpyje řekl(a)...

Ježíši Kriste, to je zase blábol, STK!
Víry nejsou různé, víra je pouze jedna, jenom ta vyznání jsou různá!

STK řekl(a)...

Harpyje,

nejsem filozof ani právník, nevládnu tak odporným jazykovým aparátem. Pouze poslouchám, co je za slovy.

Vágně = obecně. Nelze přece taxativně vyjmenovat vše, co se:

- nesmí
- nemělo by se
- není vhodné

Např.: Popírat holokaust je trestné. Proč? Proč není trestné třeba popírání Boha? Nebo fyzikálních zákonů? (A řekl bych, že jsou to pro život věci daleko zásadnější, než ten jeden pojem "holokaust").

A tím zjištěním bych raději debatu skončil. Nediskutuji tu proto, abych někoho přesvědčil. Kdo nechce pochopit, nepochopí.

Běhání v kruhu mě příliš neuspokojuje.

STK řekl(a)...

A omlouvám se za nepřesnost "víra" - "vyznání".
Jste vítězka, Harpyje!

Sarka řekl(a)...

Ad STK: myslim ze mate ponekud nepresnou predstavu o stavu me "viry" ci neviry :-), jinak si neumim vysvetlit, proc byste si myslel, ze mne rozzlobite. Ja jsem se nikdy nevesla do zadneho nabozenstvi, i kdyz po "vire" jsem mnohdy od srdce touzila (a nebylo mi prano). Nejsem "verici", jsem (velmi, velmi nedokonaly) nasledovnik Probuzeneho, neboli Siddharty (Buddhy). A to, jak asi vite, neni vira, ale cesta :-)

FG řekl(a)...

Vazena Harpyje:
"Víry nejsou různé, víra je pouze jedna, jenom ta vyznání jsou různá!"
Ekumenicky to chapu tak, ze kazdy clovek ma svou (jednu) viru. Je to pochopeno spravne?

Harpyje řekl(a)...

Ale o to, STK, vůbec nejde!
Jde o to, že každý věřící bytostně nenávidí toto tak oblíbené theologizování českých atheistů, kteří jsou přesvědčení o své nadřazenosti. Jeho snad nejeklatantnější příklad je zdejší diskutér Aspergill.
Ptám se: co Vás oprávňuje k takovému postoji, mimo to, co jste přijali za své za bolševika?
Vám, který se pokládáte za znalce výroků Vv, tento malý detail asi unikl.

Kopretina řekl(a)...

FG bylo to samozřejmě myšleno v nadsázce, ale něco na tom může být. Buď jste vyhraněně nebo umírněně na straně Izraele a nebo na straně muslimů. Ten, kdo není na ničí straně, nemá názor.

Vy Aspergile se nefušujte do křesťanství, kterému nerozumíte. I tomu řvoucímu davu Ježíš odpustil neboť řekl, "Otče, odpusť jim, neboť nevědí, co činí". Doporučuji Vám více studia a méně protiizraelské propagandy. Já se ortodoxními rabíny necítím ohrožena, nikdy mi žádný neublížil. Kdo byl v Izraeli, tak ví, o čem mluvím.

Kopretina řekl(a)...

Jinak Harpyje má pravdu, pravidelně chodím do kostela, věřím v Pána Ježíše, studuji Písmo a tak nesnáším, když mi do "řemesla" fušuje ateista, který ničemu nerozumí. Žid není mým nepřítelem, ale naopak můj starší bratr, poněvadž vím, že jsou Židé milovanými lidmi Božími (List Římanům) bez ohledu na to, co udělali či neudělali. Boží povolání a sliby jsou neodvolatelná. Tito pitomci dělají z Hospodina senilního dědka, který nedodržuje sliby. Když Bůh řekl, že sliby a vyvolení neodvolá, že vyvolení je NEODVOLATELNÉ, tak to PLATÍ. A neštvete mě!

informace řekl(a)...

Jediného a jistého účinku dosáhl pastor z Floridy a to, že dal vítr do plachet zdejším blbým vyznavačům multikulti, kteří se rozštěkali jako smečka hyen. Stačí si přečíst článek v dnešní la Repubblika, který kolem sebe stříká jed jako štír proti katolické Americe. Starosta Florencie, samozřejmě levičák Pd, ve svém servilizmu dokonce vyzval "naše přátele muslimy", aby podali žádost na vystavění mešity ve městě, že to městské představenstvo projedná a schválí. Doposud proti ventilovanému návrhu na postavení mešity se postavili florenťani jako k nevhodnému a nepřijatelnému nápadu.
Kam s takovými ..., skutečně mě nenapadá dost výstižná nadávka, dojdeme?

Kopretina řekl(a)...

A napsala jsem článek o antisionismu. Prodiskutovala jsem ho s Kobylkou Lajdou, která mi udělala vychytávky, poslala jsem ho panu Wagnerovi, teď záleží jen a jen na něm, jestli ho uveřejní.

STK řekl(a)...

2 Harpyje: Můžete si tu šermovat "...theologizováním českých atheistů, kteří jsou přesvědčení o své nadřazenosti..." nebo čím chcete. Diskutovat s Vámi naštěstí není moje práce. A za každou cenu "mít pravdu" taky nemusím.
;-)

Kopretina řekl(a)...

Víte STK, AsPergill tady šíří náboženskou protižidovskou nenávist a přitom je ateista. Jeho myšlenky jsou středověké. Právě obviňování všech Židů ze smrti Ježíše vedlo k diskriminací, pogromů, při pogromu spáchaném Bogdamen Chmelnickým bylo 30 000 Židů zabito, tisíce při pogromech v Rusku a to za přihlížení či schvalování církevních hodnostářů. A nakonec protižidovská nenávist přerostla v plynové komory a krematoria. Proto bytostně nesnáším i já theologizování AsPergilla. Kdyby byl AsPergill v Izraeli, mluvil by jinak. Stránky Národního odporu či Blood and Honour mě nezajímají.

informace řekl(a)...

Francie zvýšila kontrolní opatření proti terorizmu a italský ministr vnitra varuje, že nebezpečí, že se bude opakovat podobný akt jako proti dvěma věžím, je velmi vysoké.
Interpol poslal 188 zemím "warning" v tomto smyslu.
Výročí teroristického aktu z 2001 může vést islámské teroristy k pokusu o jeho opakování.
Máme se na co těšit. A co umírněný islám? Bude mu poskytovat dál podporu a přístřeší? Jako Jemen, Somálsko, Alžírsko, Maroko a Saudská Arábie, kde vznikla loňského roku nová verze
Al Kajdy AQAP, která soustřeďuje a vycvičuje nové mučedníky za pravou víru?

informace řekl(a)...

Doposud jsem nepochopila, jestli jsem na správné stránce. Já jsem se domnívala, že se tu mluví o teroristickém atentátu proti dvěma věžím WTC v New Yorku a proti Pentagonu v r. 2001. A místo toho se jsem ocitla na teologickém semináři.
Promiňte, budu dál své příspěvky dávat pod Velrybu.

Sarka řekl(a)...

Informace: teologie bohuzel nemuze byt odpreparovana od diskuse o 9/11, protoze slouzila jako fikovy list k masove vrazde, a nadale slouzi fanatickym megalomanum jako valecny pokrik k tazeni na Zapad.
P.S. Pokud si skutecne italsky levicovy tisk plete "verici Ameriku" s "katolickou Amerikou", tak jsou nevzdelanejsi nez by si jeden pomyslel.

informace řekl(a)...

Snad tato fráze, kterou rozšířila nová formace AQAP při svém vzniku, 24.ledna 2009, Vás zavede k původnímu tématu.
La leadership del gruppo annunciò la nascita di al-Qaeda nella Penisola Araba il 24 di gennaio del 2009 con un video “Da qui partiamo e in Gerusalemme ci incontreremo”.
http://it.equilibri.net/articolo/12654/Yemen__la_trasformazione_del_Jihad_globale_e_la_minaccia_di_al-Qaeda_nella_Penisola_Araba

Sarka řekl(a)...

pro ty, kdoz ctou anglicky velice "a propos" clanek z Londynskeho Telegraphu ( a specielne pro Vas, Informace): http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/janetdaley/7996761/The-Terry-Jones-saga-shows-the-strength-of-anti-Americanism.html

FG řekl(a)...

Vazena Informace,
Kdyz on ten teroristický atentát proti dvěma věžím WTC v New Yorku (a Pentagonu a zmareny atentat proti Bilemu domu) a teologický seminář na zdejsim blogu spolu trochu souvisi.

Mj, vsimla jste si, ze v Rusku pouzivaji ochranu autorskych prav Microsoftu jako pravni podklad ke konfiskaci disidentskych pocitacu?

FG řekl(a)...

Mila Sarko,
Moc pekny clanek v Telegrafu. Dekuju za link.
S uctou,
FG, Greenbow, AL

Harpyje řekl(a)...

Nepochybuji o tom, že si někteří diskutéři připadají ztracení v diskusi, která se točí kolem výroků koránu, Starého, či Nového Zákona. Tyto zbytečné hádky ovšem zásadně nerozpoutávají věřící různých vír, nýbrž adepti té "nadřazené víry" atheismu, kteří pokládají za svou povinnost upozornit ty věřící hlupáky na to, jak se mýlí. Ač nechtějí mentorovat. :-)))

informace řekl(a)...

Šárce, pděkuji za odkaz, článek je pěkný, jen bych vyjádřila jisté pochyby o závěrečném odstavci, kde se mluví o snaze Obamy udělat z USA evropskou zemi. Myslím, že zdravotní pojištění a masový příliv státních peněz do soukromých podniků k tomu nestačí. Alespoň na základě toho, co mi o USA vyorávěli přátelé, co tam po léta žili a pracovali.

Harpyji a FG
chápu, že musulmánský terorizmus využívá štítu náboženské víry. A že tedy diskuze o náboženských otázkách je v tomto kontextu funkční. Jen si myslím, že celá diskuze by se neměla omezovat jen na ně. Je tu i stránka politická, otázky vojenské taktiky a strategie, otázka nové reorganizace Al Kajdy, které zůstávají zcela mimo obzor diskutujících.

informace řekl(a)...

FG,
o konfiskaci počítačů jsem nečetla, ale dnes ráno jsem našla článek o chystané rehabilitaci Stalina. Zas nový krok k obnovení SSSR?

FG řekl(a)...

Pro Informaci o CCCP:
http://www.nytimes.com/2010/09/12/world/europe/12raids.html?_r=1&hp

informace řekl(a)...

Děkuji, FG, to jsem nevěděla.
http://mammadolce.files.wordpress.com/2009/01/forrest-gump.jpg ??

FG řekl(a)...

Pro Informaci:
Ten obrazek je mnohem mnohem peknejsi. Jednoduche mysleni a modre kostkovane kosile mam v oblibe tez :)

žibřid řekl(a)...

Ohledně islámu jako pozadí pro terorismus:
po zkušenostech s komunismem (který nějaké aspekty víry měl) se domnívám, že vedoucí pozice islamofašistů obsadili hlupáci, lháři a psychopati. Vztah k náboženství islámu má každý z nich individuální podle svého charakteru. Za nimi jde dav lidí, mezi kterými jsou opět hlupáci, lháři a psychopati, navíc ovšem naivkové, kteří tomu celému dodávají punc něčeho , čím kvůli jejich přesvědčení a zanícení nesmíme z multikulturních důvodů pohrdat. Tím se vyčerpává náboženská stránka věci. Na ostatní stránky upozorňuje informace o pár příspěvků výš.

žibřid řekl(a)...

Harpyje,
skepse coby počátek ateismu má původ už v Římě, ne až v bolševikovi. A odklon české společnosti od náboženství má původ poměrně starý, minimálně meziválečný, nicméně kořeny sahají do osvícenství.
Co myslíte, když říkáte, že víra je pouze jedna? Podle mého soudu je víra, naděje, láska, bolest apod. individuální (po-)cit a nelze o něm říci nic moc exaktního. Na základě čeho bychom mohli tvrdit, že třeba bolest je jen jedna? To bychom pak museli tvrdit i to, že individualita je jen jedna?

A.S.Pergill řekl(a)...

Kopretino,
zcela pragmaticky: Bacil zápalu plic také "neví co činí", já jeho působení v mém těle neberu nijak osobně, nicméně si s klidem vezmu antibiotika a je mi šumafuk, jestli se mu to bude nebo nebude líbit. A není v tom naprosto nic osobního. Klidně mu současně mohu i odpustit.
Konstatování, že masy Židů, zblblé ortodoxními rabíny, si doslova vynutily justiční vraždu na Kristovi, nemá sebemenší relevanci vůči Židům středověkým či ještě pozdějším (maximálně lze pohlížet na jejich popírání této viny svých předků a předchůdců stejně, jako na popírání holokaustu). Takže sorry, nepodhazujte mi něco, co jsem nikdy neřekl. Maximálně se budu na Žida, popírajícího židovskou vinu na ukřižování Krista, dívat asi stejně, jako na Němce, popírajícího existenci koncentračních táborů.
Pokud se týká "Židů jako starších bratří křesťanů", pak tady jenom názorně předvádíte, že v křesťanství jsou opravdu temné proudy, které jsou zdrojem rizika pro všechny ostatní. Co je na křesťanství zrůdného a barbarského, to je dědictvím původního judaismu. Co je na něm pozitivního, to je dědictvím evropských antických i mimoantických tradic, které prvotní křesťané byli nuceni akceptovat, aby vůbec byli akceptovatelní evropskou civilizací. Zjednodušeně - tento proces trval cca tisíc let a ještě Tomáš Aquinský sváděl tuhý boj za uznání některých antických tradic (což je z hlediska dnešní doby, kdy je chápán jako tvůrce základů křesťanské filosofie, docela obtížně uvěřitelné, ale je to fakt - včetně toho, že některá jeho díla, dnes kánon křesťanství, byla sto až dvěstě let na indexu). Pokud chcete vidět, jak by vypadalo křesťanství bez "polidštění" evropskými tradicemi, tak mrkněte na islám, ten totiž obdobným procesem jednak neprošel, a jednak má silné vnitřní pojistky proti něčemu takovému.

A.S.Pergill řekl(a)...

Šárko,
moje vědomosti o starověkých Židech pocházejí z toho, co o sobě napsali, dobrovolně a bez nějakého nátlaku, v Bibli (Starém Zákonu).
Ono je docela zajímavé třeba to, že zatímco Hitler musel před většinou německé populace pravdu o vyhlazovací podstatě koncentráků skrývat (a ti, co přišli do styku s realitou, měli přísný zákaz se o tom zmínit i rodinným příslušníkům), tak židovští náboženští vůdcové se holokausty jak poražených národů, tak i těch Židů, kteří se nezdáli jejich předchůdcům dostatečně ortodoxní, v podstatě vychloubali. A nemuseli se bát toho, že budou jako naprosto nelidské zrůdy svými lidmi zavrženi (nacisté se tohoto báli v podstatě až do konce války).

STK řekl(a)...

A.S.Pergille,
tu teorii o vině/nevině Židů, stejně špatně prokazatelnou jako i jiné teorie z té pohnuté doby dokážu, na rozdíl od Kopretinky strávit bez toho, že bych ztratil úctu k Židům dneška (běžným Židům, ne ultra ortodoxním, ti jsou na stejně jako všichni ortodoxní jakéhokoliv vyznáni)nebo křesťanům. To byla taky pěkně divoká a nesnášenlivá cháska, podívá-li se člověk do historie. Křižáci.
Islám se odštěpil už dříve a zapustil kořeny v zemích, kde bylo relativně málo vzdělanců. Je jednoduchý, návodný, vysvětluje, proč je člověk takový chudák a jak mu bude dobře po hrdinské smrti...
No nekup to!
Jenže islám se t.č. pěstuje v zemích chudých, dokonce v zemích, které dozajista za čas zchudnou velmi - dojde ropa. Jako náboženství / ideologie je vhodná pro expanzi, útok a zabrání nového (nových) "Lebensraumů".
- - -
Poznámka pro Kopretinu: Nic proti Vám, nic proti Vaší víře. Jevíte se mi jako upřímné "srdíčko", kterému bych opravdu nechtěl ublížit - byť jen slovem. Střízlivý pohled, který asi se mnou sdílet nebudete, byste mi ale (snad) mohla tolerovat.
(Moje babička, která mě od děcka vychovala byla silně věřící Polka. Když po letech zjistila, že já věřící asi nebudu, řekla mi jenom "Když zůstaneš slušným a uctivým (poctivým) člověkem, je jedno, čemu budeš věřit." A udělala mi na čelo křížek.
A to je zase to, v co věřím já. Slušnost, poctivost. Smířlivost. Ale i pevnost v názoru. To se nijak nevylučuje.)