neděle 10. října 2010

MOBY DICK 2000: Zázraky IT v praxi

Pondělí 9. října 2000
Ráno jsme všichni dostali od Duto Hlava mail s 20MB přílohou. Ambrožovi i mně při pokusu ji otevřít zhavarovaly počítače. Juniorovi se to povedlo - šlo o Manuál aplikace POS13/KCNP. Měl 200 stran. Studovali jsme ho celé dopoledne - až do strany 100. Pak přišel Duto a pravil: "To nemusíte číst, to jsem vám jen poslal, abyste věděli, čím vším se musím zabývat!"


Úterý 10. října 2000
Užíváme zázraky IT v praxi. Včera studovaný materiál se týkal nového Postupu objednávání sponek a připínáčků v Kompetenčním centru nákupu a logistiky pomocí PAS3. Hned jsem to zkusil - ale v katalogu měli jen "spony" a "připínáky". Objednal jsem intranetem hned několik sad, abychom byli zásobení. A taky "podavač sponek SDI". Snad bude podávat i spony...


Středa 11. října 2000
Intranet pracuje bleskově. Na včera podanou objednávku jsem už dnes dostal odpověď: "Vážení uživatelé, z vážných provozních důvodů nemá PAS3 k dispozici software pro registraci Vašich požadavků. Informace k již zaregistrovaným objednávkám Vám bohužel nemůžeme poskytnout vůbec." Sponky nám už došly, vnášet vlastní nesmíme. Duto Hlav našel řešení - nahlásil nedostatek Sp+Př jako provozní havárii!


Čtvrtek 12. října 2000
Hlavní manažer Správy Problémů Fotr Bambas se asi chtěl před Juniorem vytáhnout - havarijní nedostatek sponek a připínáčků v naší textárně vyřešil jejich okamžitým dovozem z Holandska. Již odpoledne je přiveze expresní zásilková služba DHL!


Pátek 13. října 2000
Ještě že máme čápa marabu! Na zimu opustil komín a pobývá ve voliéře ve vstupní hale. Když včera dorazili hoši z DHL s havarijní zásilkou sponek a připínáčků, bylo 16:00 - to už podatelna nepremáva. Krabičky se Sp+Př chtěli nechat na recepci - nelze. Strážní nejsou recepční! Tak je dali marabuovi. Ráno jsem si je u něj vyzvedl výměnou za kabanos, co jsem si přinesl k obědu. Havárie byla zažehnána.

Sobota 14. října 2000

Z listárny Moby Dicka

V organizační struktuře našeho podniku byla zřízena dvě funkční místa pro snížení počtu novoročenek. Výsledky jsou tu: probíhá vytváření centrání podnikové databáze typu adresy.xls podle několikastránkového návodu na její vyplnění. Je třeba uvést údaje o člověkovi, kterému bude novoročenka zaslána - jeho jméno, podnik, adresa, telefonní a mailové spojení - a také jméno "garanta databáze". Cílem je ušetření finančních prostředků na novoročenky :- ))))).

Zaslal čtenář V.K., Třebíč

*************************************
Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách - verze z dubna 2003
Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

15 komentářů:

informace řekl(a)...

Moby Dicku,
pro Vaši informaci: severní a střední Itálie slaví návrat čápa po víc jak třech stoletích. Jak skončil, to už víte.
Doufejme, že jeho důvěra nebude zklamána.
http://www.buonenotizieonline.it/2010/09/09/a-retorto-di-predosa-torna-la-cicogna-bianca/
http://www.nordestcreativo.it/?p=647
http://iltirreno.gelocal.it/livorno/multimedia/2010/02/19/fotogalleria/la-cicogna-torna-nel-suo-nido-a-bolgheri-23175117/8
http://www.navigavallo.it/notizia-726.html
http://corrierefiorentino.corriere.it/firenze/foto_del_giorno/2009/9-marzo-2009/torna-cicogna-bianca-1501071705389.shtml
http://www.wwf.it/client/ricerca.aspx?root=16197&content=1
http://www.lipumilano.it/node/52
http://www.coopfirenze.it/informazioni/informatori/articoli/4183

drak řekl(a)...

Ty textárny mi svými výkony silně připomínají naši státní správu, jedna neuvěřitelná konina vyvolává lavinu dalších...

Informaci: 10. ŘÍJNA 2010 8:57

Pakliže se čápi vracejí na svá původní působiště aniž by je po cestě rozsekaly větrné elektrárny, tak je to určitě jen dobře. Krajina se vrací k normálu.

informace řekl(a)...

Draku,
Asi jste to v mých předešlých příspěvcích nečetl, ale Italové v 16.stol čápy docela vyhubili, tím je všechny snědli. A čápi se vrací pomalu teprve teď. A tak někde dělají dokonce slavnosti vítání čápa s básničkami, tanci divadlem. Část těch ptáků ale byla nasazena do přírody z umělých chovů. Doufejme, že tam vydrží.

drak řekl(a)...

Informaci, 10. ŘÍJNA 2010 19:14

Při nejlepší vůli bohužel nestíhám číst ani to, co bych hodně chtěl, Vaše příspěvky do toho mého chtěného čtení patří, ale k těm o vyhubení, respektive vyjedení čápů jsem se prostě nedostal.

Co se čápů týče nevěděl jsem, že jsou i k jídlu, ale když se nad tím člověk zamyslí, tak proč by nebyli. V dnešní době, kdy přírody ubývá a lidí přibývá si ale myslím, že by bylo žádoucí jíst to, co si vypěstujeme sami a přírodu spolu se zvířaty v ní bychom měli chránit tak, jak jen to půjde.

Doufám, že Italové dnes nejsou stejní jako ti v 16 století a věřím, že ty čápi nechají na pokoji.

informace řekl(a)...

Draku,
já jsem to tu psala sice jen pro zábavu, abych přizvukovala zprávám Moby Dicka o jejich čápovi marabu a provokovala ho, ale čápi jsou skutečně k jídlu, alespoň podle středomořského obyvatelstva. Jedí je i ve Španělsku. Totiž já jsem žádného nikdy nejedla, ale našla jsem docela na jeho přípravu staré recepty. A tak jsem je občas pod příhody textáren napostovala. Máte-li chuť, najdete je pod Českými textárnami.
Čápi jsou teď chráněni zákonem a nesmí se na ně střílet. Ale přesto jeden nešťastník do čápa namířil a zastřelil ho. Měl z toho pak popotahovačky, ale jak to dopadlo, nevím, noviny to už nepsaly.

A.S.Pergill řekl(a)...

Draku,
Italové se odedávna vyznačují žraním tažných ptáků, zdaleka ne jen čápů (sežrali nám i vlaštovky). Už Munthe koupil nějaké ostrůvky u italského pobřeží, kde tažní ptáci odpočívali po nebo před letem na africké pobřeží a vyháněl odtamtud lovce (píše o tom ve svém životopise, česky "Kniha o životě a smrti").

informace řekl(a)...

To je fakt. Specialitou Benátska je polenta e osei. Malí ptáčci v omáčce. Teď, když nejsou víc k máni, dávají na polentu herinka.

informace řekl(a)...

Munthe bydlel na Capri. Ale žádné ostrůvky, pokud si pamatuju, nekupoval. Taky tam ostrůvky kolem nejsou.
Jeho vila.
http://www.capri.net/it/s/villa-san-michele-axel-munthe

informace řekl(a)...

Munthe koupil na Capri Monte Barbarossa jako útulek pro ptáky. Dnes je tam oasi WWF.
http://www.comunedianacapri.it/it/s/castello-barbarossa-2

drak řekl(a)...

Informaci a A.S. Pergillovi,


Teď, když jsem se na to vyspal, si vzpomínám, že jsem kdysi dávno, ještě jako mladík, cosi o pojídání například skřivanů ve státech kolem Středozemního moře zaslechl, a v nějakém časopise i přečetl, asi ve 100+1 ZZ, nebo ve VTMce. Mezitím ale uplynulo hodně času, já si zvykl na náš místní klasický jídelníček z obchodu, ve kterém se rozhodně okolní ptactvo snad s výjimkou bažantů nevyskytuje, a byl jsem tudíž tou myšlenkou pojídání ptáků momentálně poněkud překvapen. Obě naše kočky ale tento můj názor rozhodně nesdílí.

Naši ornitologové se účastnili projektu, ve kterém byli čápi vybaveni batůžky, podle kterých byla satelitem zjišťována jejich poloha. Účelem bylo zjistit, jejich migrační trasy. Myslím, že ti naši čápi, které tu přes léto máme, že ti odlétají na zimu přes Sibiř a Mongolsko do Číny, nebo pak přes Pakistán do Indie. Do Severní Afriky si myslím, že neletěl ani jeden ze sledovaných. Informoval o tom Český rozhlas 2, v pořadu Meteor, někdy na jeho webu a ve zvukovém archivu by se o tom určitě dalo něco najít.

V každém případě těm italským čápům držím palce, aby neskončili někde v hrnci či nad ohništěm ať už v Itálii, nebo někde v Severní Africe, kde s největší pravděpodobností zimují a kde pojmy jako ochrana ohrožených druhů jen máloco někomu říkají.

informace řekl(a)...

Jihoevropští čápi lítají do Afriky na jih od Sahary přes Gibraltar nebo Bosfor. Nyní po velkém úsilí, jak je rozmnožit a usadit do přírody, je jich v Itálii asi 160 párů. Jsou chráněny zákony jak italskými tak EU.

N.N.Nemo řekl(a)...

Bydžovsko: 12. srpna 1998 se v polích u Lužce nad Cidlinou zdržovalo min. 350 čápů bílých a 16 čápů černých. Zajímavý je i vysoký počet pozorovaných čápů na sklonku letošních prázdnin.
Více na
http://www.novybydzov.cz/neobvykly-vyskyt-capu-bilych-na-bydzovsku/d-3984

Zdá se, že čápy bílé budou vytěsňovat čápi černí.

informace řekl(a)...

Staří Římani a do do 18.stol. i Italové jedli i plameňáky, hlavně mozeček a jazyk. Římani jich sežrali tolik, že plameňáka div nevyhubili. Vrátil se jen na Sardinii.
http://www.iss.it/binary/neco/cont/4.%20Il%20Fenicottero%20(Liceo%20kant).1208787891.pdf

informace řekl(a)...

Staří Římané jedli taky ptáčky, obvykle na rožni nebo je používali k různým efektům při velkých hostinách. Na příklad je zašili živé do břicha upečeného kance. Co pak bylo dál, nevím. Asi ti, co to přežili, vyletěli ven. Co po nich zbylo v břichu kance, to tam také není napsáno.
Zachovala se kiha receptů velkého chefa Marca Flavia Apicia z dob Tiberia. Částečně ty recepty vydali znova.

drak řekl(a)...

Informaci:

Ptactvo obecně asi mělo hodně dobrých důvodů, proč nemilovat staré Římany :-)