středa 20. října 2010

MOBY DICK: Perpetuum mobile vynalezeno

Debilní vláda právě navrhla zvýšení poplatků za umístění fotovoltaických elektráren na zemědělské půdě. Aby získala (krom extra daní) 12 miliard na dotace, které musejí občané i podniky platit za fotovoltaickou elektřinu.
Perpetuum mobile vynalezeno!!!!!
Chytrá vláda by výstavbu solárek na zemědělské půdě ZAKÁZALA!!! Tam nemají co dělat, ničí totiž neobnovitelný základní přírodní zdroj, jímž je úrodná půda!
Asi budeme v důchodu žrát jen rejži z potravinové pomoci z Číny...

9 komentářů:

STK řekl(a)...

Tož jistě. Ale právníci, kteří radili fotovoltaickým lobistům taky nebyli žádná ořezávátka. Myslím, že je jedno, jak to MY VŠICHNI zaplatíme, jestli formou zvýšené ceny elektriky nebo zvýšením nějakých daní, abychom mohli platit všechny prohrané arbitráže. Bohužel - vládli nám pitomci a ten stav je, zdá se, setrvalý. Prostě jsme v pozici hejla, který se z vlastní blbosti upsal Providentu a teď nemá na splátku.

Až na to, že půda není neobnovitelný přírodní zdroj. Pravda, někdy to trvá pár století, ale obnovit se dá.

Nový nápad: Zakázat vládu...

informace řekl(a)...

STK,
půda je obnovitelná, i když to trvá pár století, píšete. Ale někdy může dojít k takovým změnám v okolním prostředí, že se už nic obnovit nedá. Tady se mluví o stavbě fotovoltaických elektráren jako o velkém pokroku a o cíli, který má řešit energetickou otázku budoucnosti. Hlasů, které poukazují na to, že je to bezperspektivní řešení, je málo. Sice vláda rozhodla, že dá volnou cestu stavbě jaderných elektráren, protože jedině ty mohou zvýšit významně produkci elektřiny, ale battage kolem fotovoltaiky pokračuje. Teď severoitalské firmy kupují nebo pronajímají pozemky na jihu, aby tam stavěly microelektrárny. Dokonce na webu najdeme jejich nabídky, zároveň s podmínkami, jak má ten terén vypadat. Samozřejmě že vhodný terén pro takové zařízení má všechny charakteristiky zemědělského pozemku, pole nebo pastviny - rovný, dobře dostupný, bez stromů. Minimální doba pronájmu dvacet let. Cena pět tisíc euro ročně za hektar. Sto tisíc za dvacet let. Stojí to za to? Jak poukazuje jeden z mála protestních hlasů z asociace Slow Food, postavení fotovoltaických elektráren na zemědělských pozemcích povede k nepropustnosti půdy, k neúrodnosti, ka zastavení biologických procesů, k její přeměně v poušť, což bude mít za následek i hrozbu povodní v okolní oblasti.
Vyplatí se přeměnit pole, vinice, pastviny nebo dokonce skleníky v elektrárny? Majitelům půdy snad ano, když vezmeme v úvahu nízké ceny, co platí velkoobchod za zemědělské produkty. Celé léto stávkovali pastevci a chovatelé dobytka na Sardinii proti nízkým výkupním cenám. Okupovali letiště, přístavy, dokonce sídlo regionální správy, ale odpověď žádná. Jakou zemědělskou politiku vede Itálie a s ní celá EU? Budeme dovážet zemědělské produkty z Číny, které dávají pramalou záruku pokud jde o kvalitu a hygienu? Skandály kolem dovozu čínských konzerv rajčat, kde bylo namícháno všechno možné místo rajských, tady už byly. Uděláme z pastvin elektrárny a budeme dovážet mléko z Německa? Skandál kolem mozzarelly vyrobené z německých mléčných polotovarů, když mozzarella po otevření sáčku zmodrala, už tady byl. Zdá se ale, že nikdo nemá chuť, moc anebo schopnost něco řešit.
Budeme dovážet z Číny, ale budeme mít i moře mikroelektráren. A po dvaceti letech? kdo by se o to dneska staral!

N.N.Nemo řekl(a)...

Tisíc mikroelektráren vedle sebe už dají makropoušť.

drak řekl(a)...

Čínské potraviny nedoporučuji ani k nákupu, natož pak ke konsumaci, nejsem cvok. Jejich průmysl je levný právě proto, že na životní prostředí prostě kašle. V Číně nejsou až tak řídkým jevem vesnice, kde nežije nikdo starší 45 let, protože ti starší poumírali na rakovinu následkem pití průmyslem znečištěné vody ze studní, ty mladší to čeká. Z tohoto prostředí někdo povolí dovoz potravin? To nás chce pozabíjet? Asi ano, vyřeší se tím totiž problém s penzemi, nebude je nutné vyplácet, když jejich příjemci zavčasu pochcípají na konsumaci otrávených potravin. Mnohem horší ale je, že když jsem v zimě byl v jakémsi globalisovaném hangáru, tak jsem dostal chuť na jahodový kompot a z celkem 6 ti nabízených druhů všech 6 bylo z Číny, takže jsem si prostě nechal zajít chuť. Ale ono pomalu ale jistě v mnoha komoditách prostě není z čeho vybírat, naši zemědělci živoří a krachují, místo jejich produkce se sem vozí čínské jedy.

Nyní v maximální možné míře kupuji maso a uzeniny u řezníka, který je sice dražší nežli hangár, ale kupuje maso u našich zemědělců. Pro zeleninu jezdím do holešovické tržnice, kde své dodavatele prostě za ta léta už znám v podstatě osobně. Do hangárů jezdím minimálně, nejlépe vůbec ne.

Solárním elektrárnám ve velkém bych totálně zrušil podporu, protože bez dotací ze strany státu by se tak či onak neuživily a jakékoliv další problémy by odpadly automaticky, protože by se to prostě přestalo vyplácet. EU ve svém třeštění a demenci zdá se, že překonává i naši RVHP. Nejdříve si pracně a nákladně navyrábí problémy, ty pak bude za cenu ještě většího úsilí a nákladů řešit.

Naše předchozí a nynější vláda se skládala a skládá částečně z padouchů, ti škodí pro peníze a částečně z blbců, ti tak činí z přesvědčení, ale jak už říkal pan Werich, ať už je to z blbosti, nebo pro peníze ve svém důsledku to vyjde nastejno. Jedna podstatná věc jim ale unikla, únosná míra zásahů do přírody, ekonomiky a dalšího již byla překročena a ty následky by opravdu mohly být hrozivé. Můj osobní názor je, že by se současná vláda měla pokusit napadnout tu legislativu podporující nesmyslný rozvoj solárních elektráren u Ústavního soudu jakožto neúnosný projev tlaku lobbingu na tvorbu legislativy. Pakliže to není průchozí, ať si vytvoří tým odborníků na právo, energetiku a další oblasti, kterých se to týká, a zkusí co nejdříve napravit tolik škod, kolik jen půjde. Zatím bych její úsilí označil za hodně amatérské a hrozící vysokými náklady za prohrané arbitráže v horizontu asi tak 5-6 let, což přesahuje ono volební období. Je-li něco takového přímo cílem onoho snažení, tak je to rovnou na defenestraci.

Převody půdy ze zemědělského půdního fondu na pitomosti, jako jsou solární elektrárny, by se měly zakázat úplně a na jiné významně ztížit. Dovoz potravin z Číny by měl být zakázán úplně, nejsou důvěryhodné.

Na Smíchově byla nedávno otevřena prodejna s italskými víny a potravinami ale ceny jsou řekl bych docela "mastné" takže nechápu v čem je problém aby mohlo být slušně zaplaceno i prvotním dodavatelům, asi v nenažranosti obchodníka.

informace řekl(a)...

Draku,
Konečné ceny mléčných výrobků v obchodě jsou docela vysoké, ale vydělává na tom vlastně jen distribuce. Na Sardinii neexistuje chov dobytka ve stájích, krávy, kozy a ovce se celý rok pasou venku a tak nakonec, jak říká předseda Svazu pastevců, vyprodukovat litra mléka tu stojí víc než u stájového chovu. Kráva ve stáji dá 50 litrů mléka, zatímco na př. ovce jen litr. A vyprodukovat ten litr mléka stojí pastevce 0,80 -1 euro, zatímco výkupce mu dává jen 0,60 euro Ze sardinského mléka pak vyrábějí hlavně "pecorino romano" (římský ovčí sýr), místo aby z něj dělali typické sardinské sýry. Ty se do široké distribuční sítě vůbec nedostanou. Supermarkety prodávají jen standartní výběr asi tak dvaceti druhů, mezi nimi i holandské nebo švýcarské. Sardinské sýry se najdou jen na na Sardinii a ani tam se nedostanou všude, jen ve specializovaných prodejnách. Svaz pastevců žádá regionální správu, aby hájila jejich zájmy, žádají, aby jejich sýry měly logo "prodotto tipico sardo", aby byla podpořena i jejich distribuce.
Dnes jsou také v okupovaném paláci regionální správy, ale žádné nové věci o jejich vyjednávání noviny nepíší.
Pro omezení zásahu politiky do otázek energetiky se vyslovil před několika dny předseda Evropské komise pro průmysl, výzkum a energii Herbert Reul na zasedání evropských podnikatelů v Europarlamentu. Strategická rozhodnutí o tom, že se vrhne všechno na rozvoj zelené energetiky by se neměly dělat svrchu, ale mělo by se brát v úvahu zvýšení nákladů a cen, které jsou s tím spojené. Mělo by se nechat vic prostoru pro rozhodování podniků. Tak nevím, jestli i tohle řešení trhu bude k něčemu dobré, ale vzít celou iniciativu kolem green power z rukou politiků by nebyl marný nápad.
I když, musím uznat, nynější vláda je k těm zeleným zdrojům dost vlažná.

drak řekl(a)...

Informaci:

Místní zemědělci určitě zasluhují a potřebují místní podporu. Ono mléko nebo sýr, které se vyrábí z ustájeného chovu a průmyslově prostě nemají ani tu vůni ani tu chuť ani tu kvalitu, jako mléko a sýry, které pocházejí z chovu volného a následné malovýroby. Moc jim přeji aspoň částečný úspěch.

Před nějakou dobou, když se měnil mediální zákon na Slovensku, tak vláda zavčasu svolala společné schůzky resortních úředníků, poslaneckého výboru a představitelů médií, kterých činnost by měl regulovat. Během několika měsíců došlo k vypracování návrhu, který byl více méně přijatelným pro všechny, ten prošel sněmovnou a začal platit a fungovat. Takto si myslím, že se zákony a normy mají připravovat a uvádět v život, to je civilisovaný způsob.

To, jak se připravovala podpora alternativní energetiky v EU a následně pak u nás, je učebnicovým projevem ryzího lobbismu a následky podle toho také vypadají, bohužel pro nás pro všechny.

informace řekl(a)...

Sardinští pastevci pokračují v protestní okupaci sídla regionální správy.
Dnes večer nabídnou typickou sardinskou večeři studentům a občanům, kteří ze solidarity okupují sídlo s nimi. Hlavní chody budou: kůzlata pečená na myrtovém listí, vařená ovce, typické sardinské sýry a jako moučník seadas. Seada je plátek ovčího sýra, vložený do dvou koleček máslového těsta, smažený v oleji a politý tekutým medem.
A k večeři sardinské víno.
Takhle vypadá seada.
http://maviserra.files.wordpress.com/2008/04/seadas.jpg
Kdyby to nebylo tak daleko, šla bych jim vyjádřit solidaritu také.

Moby Dick řekl(a)...

V Česku se dosud neprodávají "tepelné koule", ale na internetu si lze u českých firem ještě objednat 75W žárovky. Koupili jsme je - neekologicky matné, avšak v přímém pohledu mnohem příjemnější.
BTW: Může mi někdo říci, co je na MATNÝCH žárovkách neekologické (oproti čirým), že byly zakázány už vloni?
Když všechny svítivky mají zevnitř luminofor, takže z povahy věci jsou taky "matné"?

"Ekologický design" (zákaz) čeká dalších 30 druhů technologií v Evropě...

STK řekl(a)...

2 Moby Dick:
Na žárovkách v domácnostech není neekologického nic, byť dodávají spíše teplo než světlo. Ale: v zimě se stávají součástí otopného systému, takže když svítím LED, musím si trošku víc přitopit. Je to v jednotkách nebo spíš zlomcích procent - ale "EU humbuku" už kolem toho bylo požehnaně. Venku, na nádvořích a v továrních halách bych takový "příkaz doby" snad i pochopil. Ušetřilo by se. Ale doma v pokoji nebo v hale?
P.S.: Mí kocouři nesou s nelibostí, že LED lampičky nehřejí. Nějak jim to nejde do hlavy. Když si vlezou do sluneční skvrny na podlaze - teplo. Když vlezli pod stolní lampičku - teplo. Vlezou pod LED - a nic...
Nějak jim to budu muset zdůvodnit. Jejich pohledy jsou totiž nesouhlasně tázavé...