pátek 15. října 2010

MOBY DICK: Zapomeňte na kroužkování!


Kal firmy MAL, naše Čína, úspěchy dolaru, dogging, krémová plundra a další čučche
**************************************************************



Neděle 10. října 2010, Světový den duševního zdraví

Fenomenální Josef Váňa vyhrál posedmé Velkou Pardubickou. O nos před Amantem Grisem, se kterým si v závěru trochu "zamanévroval". Podle rozhodčích to nemělo vliv na konečné pořadí. Váňa zaplatí pokutu 500,- Kč. Vyhrál 1,8 mil.

Mrtvá Kočka: "V dostizích bez taktiky, strategie a manévrování nelze vyhrát."

K evakuaci se připravují další maďarské vesnice. Silně zásaditý a jedovatý kal firmy MAL hrozí protrhnout zbytek hráze. Ta, podle Světového fondu na ochranu přírody a zpětně vyhledaných družicových fotografií, propouštěla už několik měsíců.

Nebylo by možno příště použít družicové snímky předem???

V Česku prý podobné nebezpečí nehrozí. Když zjišťujete , proč, zjistíte nakonec jen toto: Protože se to ještě nestalo.

Tedy protržení hráze. Jsou jen znečištěny podzemní vody, v okolí to smrdí a občas jsou povodní vyplaveny ty nejhorší laguny. Ale hráz – zatím – nepraskla v Česku nikde.

A co Synthesia v Pardubicích? Ta hráz se neprotrhla. Do Labe tečou jedy pod zemí...

Pokud lidstvo nezmění přístup k tomu, co ho obklopuje, a nebude pokornější, vřítí se civilizace do katostrofy. (Václav Havel na 14. ročníku konference Forum 2000.)

V Amsterodamu, kam přiletěl z Ameriky koncertovat, zemřel ještě na letišti sedmdesátiletý soulový zpěvák Solomon Burke. Agentury udávají s překvapením, že "přirozeně".

43,3 % voličů se zúčastnilo voleb v Kyrgyzstánu. Aby se Kyrgyzové již nikdy nedostali pod chomout samoděržaví žádného carského prezidenta, ruší nová ústava – post prezidenta...

Předběžná čísla: 44 % socdem, 27 % Svobodní, 13 % lidovci a 12 % zelení. Tedy ve vídeňských volbách...

Prezident Obama volá: Mladí, jděte volit! Odpověď mladých: Proč? Obama navštívil i předvolební shromáždění ve Filadelfii, kde po něm z davu kdosi hodil knihu. Netrefil se. Výtržník to ani neměl v úmyslu. Chtěl prý jen pana prezidenta na onu publikaci "upozornit". Agentury se nezmiňují o titulu – smůla! Na stejném mítingu se další výtržník svlékl do naha. Není jasno, čeho tím chtěl dosáhnout...

To by se v Číně stát nemohlo... A v KLDR?

65. výročí založení Korejské strany práce přivítal severokorejský lid včera tanečním festivalem, při kterém v ulicích tančili šťastní mladí lidé při dechovce a budovatelských písních. Dnes byla předvedena mohutná přehlídka. Na náměstí Kim-Ir-Sena* před sto tisíci vybranými diváky vedle sebe pochodovaly dělnické, zemědělské a mládežnické milice, tanky, 20.000 vojáků pravidelné armády, rakety a vysočanské ženy. ("Tisíce civilistů, mávajících barevnými kyticemi, kterými vytvářeli obrazce s revolučními hesly.") Přehlídku směly vysílat v přímém přenosu i cizozemské televizní stanice. Z tribuny k tomu přihlížel dosti sešlý Kim II. Lidu byl poprvé předveden naživo i Kim III.

Mladý fýrer prý chlastá stejně, jako jeho fotr.

*Prezident Kim Ir-sen poprvé v dějinách úspěšně vybudoval revoluční stranu typu čučche a povýšil KSP na mocné ústředí revoluce. (Podle stránek Mladých komunistů Československa.)

Mladých čs. komsomolců se nejvíce obávají – staří čeští bolševici...

Pondělí 11. října 2010

Čeští sociální demokraté rozdávají před volbami tradiční růžové růže.

Zpěvem proti válce chce bojovat britský zpěvák James Blunt. "Vyrazím tam" (do Afghánistánu) "o Vánocích" (kdy jsou muslimové nejpřístupnější) "a uzpívám Taliban ke kapitulaci. Když to nedokážu já, tak kdo jiný?"

Mrtvá Kočka: "Akorátže takové zbraně by měly být zakázány jako nehumánní."

Šetřit si měsíčně 1.000,- Kč na penzijní připojištění zajistí budoucím důchodcům "velmi dobrý příspěvek na dovolenou". (Podle Jaromíra Drábka, ministra práce a sociálních věcí.)

Životní pojistky, placené firmami, budou zdaněny 15 % patrně už pro výplaty, vybírané po 1. lednu 2011. (Zrušení možnosti daňového odpočtu začne platit někdy v průběhu příštího roku.) Pojišťovny předpokládají, že kdo má našetříno, bude si chtít vybrat pojistky ještě letos.

Bude to velmi vítaný příspěvek na Vánoce. Akorát není patrno, co z toho bude mít stát. Jo, jasně, daně z nových pojistek. Kterých ubude. O nepojištěné chudáky se samozřejmě postará dobrodinec sociálka.

"Izrael nebude jako Československo."(Míněna ČSR v době Mnichova.) "Budeme hájit izraelské životní zájmy. Prohlásil izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman při setkání se španělským a francouzským (jau) kolegou v Jeruzalémě. Lieberman drze vyzval Miguela Ángela Moratinose i Bernarda Kouchnera, aby řešili vlastní evropské problémy – a teprve pak bude možná ochoten přijmout jejich návrhy ohledně dohody s Palestinci.
V Izraeli nedávno skončilo moratorium na výstavbu na územích možného budoucího palestinského státu. Izraelský jestřábí premiér Benjamin Netanjahu nabídl obnovení tohoto moratoria. Klade si však neslýchaný požadavek, sprosťák:

"Jestliže palestinské vedení svému národu jasně sdělí, že Izrael uznává coby domovinu židovského národa, požádám svou vládu o prodloužení moratoria."

Petr Kellner (PPF) si ke svému Gulfstreamu G500 přikupuje Boeing 737-700 ve verzi BBJ. Ten doletí s 20 lidmi až 11.000 km daleko. BBJ za hodinu sežere paliva za 4355 $. Naštěstí koruna zpevňuje.

Majitel moravskokrumlovského zámku (společnost Incheba, která ten barák na spadnutí prodává, protože bez obrazů je bezcenný) je znepokojen, že se mu po "objektu" pohybují "neznámé osoby" (policie a starosta). Městský úřad zapečetil sál s Muchovými obrazy.
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) má plán, jak zlevnit zdražení elektřiny. Prodá už dnes povolenky, které budou k dispozici pro roky 2014-2020, což by mohlo vynést dobrých 90 mld. Co bude prodávat v letech 2014-2020? To už bude starost jiného ministra financí...

"Pro roky 2011 a 2012 bych raději nehýbal cenou elektřiny vůbec." (Premiér Petr Nečas, ODS.) A proč ji nezlevnit, anebo proč ji rovnou nedávat zadarmo???

"Pokud Energetický regulační úřad zvedne poplatek na podporu obnovitelných zdrojů v souladu se svými dosavadními odhady, podáme ústavní stížnost." (František Smolka z vedení České fotovoltaické průmyslové asociace.) Podle Smolky úřad zkresluje fakta, aby svedl "vinu za zdražení elektřiny na solární byznys".

ArcelorMittal postaví v Ostravě novou ocelárnu za asi 5 mld. Kč. Ta se ve firmě stane "jednou z nejvíce konkurenceschopných hutí z hlediska nákladů v celé Evropě". Nízké náklady při zdražování elektřiny? Indové mají v Ostravě vlastní elektrárnu a vyrábějí si i vlastní koks...

Úterý 12. října 2010

Moravskoslezský kraj má kvůli smogové situaci vyhlášen signál "regulace".

Křesťanští lidovci rozdávají předvolební koláčky - ale jen na Moravě.

Předseda finančního výboru, opoziční pražský zastupitel Petr Hulinský (ČSSD) se zřekl svého příjmu 75 tisíc měsíčně, který mu z titulu této funkce náležel. Tím pádem nebyl ve střetu zájmů, když inkasoval za minulé tři roky skoro 19 milionů korun za předsedování v dozorčích radě a představenstvu v městských energetických firmách. Vloni to bylo 6.732.550. (Proto taky v Praze tak málo platíme za teplo a elektřinu.) Ale, pro spravedlnost musíme dodat, že z vejvaru věnoval spastikům půl milionu. Hulinský jde do voleb pod heslem "Zlikvidujeme korupci v Praze!"

Radní Ondřej Pecha (ODS) si přišel ve městských plynárenských firmách minulý rok jen na na 1.785.223. ODS taky zlikviduje korupci.

Mrtvá Kočka: "Jen co postaví Kaplického blob."

Čínští komunisté odpověděli na světové výzvy k propuštění čerstvého mírového nobelisty Liou Siao Poa, autora výzvy k demokratizaci země Charta 08 tím, že na jeho ženu uvalili domácí vězení. A to bez vznesení jakéhokoli formálního obvinění. Zároveň bylo zrušeno obchodní jednání s norskou ministryní pro rybolov Lisbeth Berg-Hansenovou, která kvůli tomu už přiletěla do Pekingu.

Proč? No přece – Nobelův výbor sídlí v Norsku. No a? Vždyť je nezávislý na vládě...

"Máte si doma udělat pořádek," zní neslyšný vzkaz čínské totality. Čína si pořádek dělá – začala zatýkat další disidenty dříve, než se stanou celosvětově známými...

"Totalitární režim se buď rozpadne, nebo přežívá. Nic mezi tím není." (Kubánský disident José Louis García Paneque, který byl v červenci po sedmi letech a čtyřech měsících společně s padesátkou dalších vězňů propuštěn a vyexpedován z Kuby do Španělska.) Nu, Kuba halt není taková velmoc jako Čína. A krom toho – kdo by se snažil uvalit embargo na Čínu, kde mají západní firmy svoje podniky, odkud mohutně dovážíme cokoli od serepetiček až po počítače, když vlastně Čína...

Mrtvá Kočka: "Když Čína jsme my."

Jan Ondřich a Ivan Kotev ze společnosti Candore Partners přišli s nekonvenčním nápadem, jak vůbec nezdražit elektřinu. Po vzoru kancléřky Merkelové chtějí zavést "atomovou daň" (Anděla ji nedávno pozastavila.) Stačí prý uvalit daň 504 Kč na jednu jadernou megawatthodinu. "To by vedlo ke snížení čistého zisku ČEZ z této výroby zhruba o 87 % (podle údajů z roku 2009)."

Kdežto podle údajů roku 2010 možná i o 110 %. Ondřich a Kotev jsou v naší zemi zjevně propagátory filozofie čučche.

Středa 13. října 2010, Mezinárodní den za omezení přírodních katastrof
33 chilských horníků začíná vyjíždět ze sedmisetmetrové hloubky, ve které byli po závalu uvězněni 69 dní. Šílení světových médií (asi 2.000 novinářů na místě) se odráží i v šílenství našich vlastních českých "oslovených odborníků".
Jeden psycholog se obává, že zachránění horníci se nyní mohou zhroutit kvůli obavám ze zavření dolů a ztráty práce. (Každý z nich má zajištěno minimálně 400.000 $. Už nyní mají svého agenta, který se postará, aby každý dostal svůj díl na budoucích knihách a filmových scénářích.)
Nějaký publicista označuje šéfa směny Luíse Urzuu za "přirozeného vůdce" horníků. Je to šéf směny, propána! V dole nezáleží na stranické knížce, jako v dozorčích radách státních a městských firem, páni novináři!! Vede ten, kdo na to má!!! A vede i mimo krizové situace. Nemusí se pak "hledat přirozený vůdce". Jejich vůdcem je - přirozeně - šéf!!!!!
Volby jsou v pátek. Pražští radní honemhonem prodlužují smlouvy za pronájem městských nemovitostí: Salón Richter bude mít (v městem za 6 mil. opravených prostorách v Maiselovce) prodloužen pronájem do roku 2019. (Richterovi jsou rodiče náměstka primátora Milana Richtera, ODS.) Žofín bude do roku 2024 obhospodařovat Agentura NKL Žofín. (Žofín se dává do kmotrovské souvislosti s využíváním paláce ze strany ODS ve volební kampani. Ale nyní zde třeba probíhá Havlovo Fórum 2000...)
Takhle: Nájemci si o prodloužení smluv, které skončí až za několik let, požádali sami. Proto jim také byly prodlouženy – bez ohledu na nějaké trapné volby...
"Předpokládáme od ČEZ stále stejnou výši dividend, stále stejný příjem." (Eduard Janota, místopředseda dozorčí rady ČEZ.) Stát ty prachy prostě potřebuje - a nikdo jiný mu je v takovém objemu v jednom termínu (krom daní), nenasype! Tedy - zatím vždycky nasypal.
"Nepochybuji o tom, že ČEZ je spravovaný dobrými manažery, díky nimž to firma zvládne." (Miroslav Kalousek, ministr financí, který právě sebral ČEZu několik miliard na povolenkách.)
Jasně, zvládne - hlavně když manažeři chtějí zůstat manažery. Jenom třeba odpísknou dostavbu Temelína. To se ale ušetří peněz ze zbytečně nepromrhaných investic! Stovky miliard! A co bude za dvacet let, až naše jaderky doslouží?
Mrtvá Kočka: "Jiná vláda."
Akcie ČEZ klesly o 1,59 % - jako jediné na burze. Úpěnlivá snaha některých lobbistů ve spolupráci se zblblými médii, přemoudřelými experty a našimi politiky nese své plody.
Cizí podezřelí pánové rozdávají děckám lízátka s červenými třešničkami.

Čtvrtek 14. října 2010, Světový den standardů; Generální stávka vedená Socialistickou radou (1918)

Politolog Pavel Kopecký si v Libových novinách naříká na "brýle ideologického mámení,", které "se změnou poměrů nezmizely." Tedy - pokud se píše o KLDR. "Za ne zcela blahé éry Bushovy, masově mobilizující skrze trochu násilně vytvořené nebezpečí Osy zla (kam spadala též i KLDR), získal typicky český pankejtismus, potřeba stůj co stůj stát na té "správné straně", vydatný impuls..." Podle "věhlasného amerického politologa indického původu" Fareeda Zakarii jde o "mentalitu studené války".

Soudruzi politologové se stůj co stůj snaží stát na té špatné straně - což je typická vlastnost českých politologů, mám pocit.

83 % společností neuveřejňuje včas na obchodním rejstříku své uzávěrky. 60 % firem na svou informační povinnost dlabe úplně. Nyní konečně začnou konat finanční úřady, místo aby dvakrát měsíčně kontrolovaly babičku na tržišti, a pokutovaly ji třeba za to, že nemá deset stejných cen na deseti stejných trikách - jež se liší jen v barvě... Pokuta líným firmám může činit až 3 % majetku! A úřady je zatím neukládaly!!!

Anglická víska Puttenham nesmí uzavřít odpočívadlo na rušné silnici A31, protože by to prý zvýšilo počet sebevražd. Lidé by totiž už "neměli kam jít". S čím? S doggingem. Tedy sexem na veřejnosti. V okolí Puttenhamu policie vyznačila jednu z "Official Dogging Area". Aktivita na nich se řídí podle etických kodexů.

Reklama ČSSD: Hlasujte proti bezohledné vládě!

Ale vláda přece nesedí na radnicích!

Mrtvá Kočka: "Proto se v komunálních volbách proti ní vždycky hlasuje!"

Média už z chilských horníků definitivně zblbla, anebo provádějí tajný průzkum blbosti svých konzumentů. Deník USA Today zveřejnil postřeh Antoniuse Zikose, ředitele jednotky neurologické intenzivní péče nemocnice v Pittsburku, že "horníkům může hrozit nemoc z dekomprese" - i když budou o 700 metrů stoupat "relativně pomalu". Určitě pomaleji, než tisícovky turistů kdekoli na horách při jízdě lanovkou!!! Toto nebezpečí čeká na horníky, kteří opouštějí doly, kde byl předtím uměle zvýšen tlak pro vyčerpávání vody. Což nebyl tento případ. Pan publicista si jen něco někde opsal.

Ale co říci na nepodepsaný a neopsatelný výlev, vydaný čtk, podle kterého ubozí horníci, uvěznění v takové děsné hloubce, byli vystaveni například tomuto riziku: "zvýšená gravitační síla by mohla narušit jejich oběhový i imunitní systém"...
Přičemž gravitace směrem k středu Země lineárně klesá. V udávané hloubce tedy působí asi 0,99989 g... Ve středu Země je gravitace "zvýšená" až na nulu.

ODS v Praze rozdává pěkné hrnky s modrým srdcem a bílým ptákem.

Pátek 15. října 2010, Den bílé hole; Světový den venkovských žen

Americká centrální banka Fed pomůže Americe dalšími stamiliardovými úvěry. Prý situace "ani jinou možnost neumožňuje." Po této zprávě dolar opět slibně poklesl a burzy zamířily vzhůru. Fed říká Američanům: "Utrácejte. Nebo vám vaše úspory znehodnotíme."
US dolar již dostihl dolar kanadský. Směrem dolů. Finanční odborníci míní, že to je úspěšný vývoj. Ještě chvilku a v úspěšnosti dostihne Amerika přednacistické Německo nebo dnešní Zimbabwe!

Německý Volkswagen se prý snaží upozadit svou českou Škodovku, aby jí nekonkurovala v Němcích. Tak například do fabií by se již neměly montovat klimatizace. Upřesnění: klimatizace v rámci základní ceny. Za příplatek ano.

Český pozemkový fond chce zpátky od restituentů peníze nebo pozemky. "Bezdůvodně jste se obohatil a máte pozemek do 7 dnů vrátit." (Toto píše o pozemcích, které lidem ukradl komunistický režim a demokratický stát jim je vrátil - za peníze.) V takovém duchu teď chodí dopisy od státní instituce, která kšeftovala s pozemky lidí, po nichž bolševický režim šlapal po celá desetiletí. Byly chyby, soudruzi, v ohodnocení pozemků. Ale za svinstva, která se zde děla, mají zase platit restituenti. Znalci, najatí fondem, třeba usoudili, že majetek má cenu sedm tisíc Kč. Dnes jiný znalec stejný pozemek ocenil na milion. Výzva podle právníků není závazná. Ale je sprostá. A bolševicky zpupná.

Mrtvá Kočka: "Kouzelníky z pozemkového fondu by měla protikorupční policie vyšetřovat ze všech státních úředníků jako první."

Protikorupční policie? Aha, až bude. Pokud někdy bude.

Blokády skladů pohonných hmot, hořící barikády, nevyložené ropné tankery, panika mezi řidiči. Tak dnes ve Francii vypadá "stávka". "Vládě dojde, že s námi musí jednat," pravil jeden "stávkující". Pracující přeci mají právo na to, odejít do důchodu v 60 letech. Zatím schválil parlament zákon, který důchodový věk prodlužuje na 62 let . Další kolo "protestů" (útoků na svobodu pohybu a nezákonná blokáda veřejných komunikací) proběhne v sobotu a úterý. Prezident Sarkozy poslal na přestupníky zákona policii. Kdyby nestačila policie, tak by asi měla zasáhnout armáda, ne?

Neměli bychom v rámci NATO svému spojenci vypomoci? Aby se naši vojáci natrénovali dopředu???

V rámci cvičení NATO byla naše letka Gripenů přijata do asociace Tygřích letech. A hned svou první soutěž, které se účastnilo 14 týmů, naši piloti vyhráli! Opakovaná poznámka: Koupit nadzvukové letouny je drahé. Ale je to na nic, když nemáme piloty. Ti se koupit nedají, ti se musí vylétat. Tak zatím máme piloty - i ta letadla. I spořící vláda by měla už teď začít řešit problém: Co po zapůjčených Gripenech?

Dopravní vojenští piloti si avšak potichu naříkají. Ministerstvo obrany totiž hodlá nasadit v Afghánistánu k přepravě nákladů a osob mezi tamními základnami jeden z nových letounů Casa. Stroj zde bude létat už od ledna 2011. Už je dokonce připraven k převzetí – od Španělů. Tedy piloti ho ještě neměli v ruce. "Na tak náročnou misi se piloti nemohou připravit jen nějakým rychlokurzem. K tomu je potřeba alespoň několika měsíců." (Tomáš Soušek, časopis Letectcví + kosmonautika)

Jak – nemohou se připravit!? Dostanou rozkaz - a poletí! Vy jste neviděli Báječné muže na létajících strojích? Pruskému důstojníkovi stačilo číst si při letu návod!

Ráno ještě u metra rozdávaly mladé dobrovolnice ODS koláčky s přebalem, na němž Petr Nečas a Bohuslav Svoboda vyzývají občany:
Posilněte se!
Potřebujeme vás!
Praha volí dnes od 14:00!
Prosím,
Přijďte volit ODS!

Upřesnění: nešlo o koláčky. Byla to
Plundra s náplní krémovou.

Ve 14:00 začaly v Česku volby. Komunální a první kolo senátorských. Kraj "Hlavní město Praha" získá nového hejtmana/ primátora.

Tentokrát nekandiduje politické hnutí HZTZ.CZ (Hnutí Za Telefonování Zdarma). Možnáže její příslušníci jsou už ve vládě za PZZE KJZk SNP (Poplatky Za Zelenou Elekřinu, Které Jsme Zkurvili, Se Nemusí Platit)

Nejmenovaný politolog opozorňuje: Kroužkováním při komunálních volbách si lidé při výběru konkrétních kandidátů nijak nepomohou! Je zbytečné, abyste kroužkovali, nikomu tím nepomůžete, u stran se pořadí kandidátů stejně nezmění.

U stran ne - ale u jednotlivě zaškrtnutých kandidátů ano! Podle "Informace o způsobu hlasování", přiložené do obálky k hlasovacím lístkům:

"...lze označit křížkem jednu volební stranu a dále v rámečku před jménem kandidáta další kandidáty, pro které hlasuje, a to v libovolných samostatných sloupcích , ve kterých jsou uvedeny volební strany, V tomto případě je dán hlas jednotlivě označeným kandidátům.

Nejmenovaný odborník ze Statistického úřadu říká: Zapomeňte na kroužkování. S tím si nepomůžete. Tentokrát se křížkuje!

Politologové a politici šílí strachy z toho, že by lidé "křížkovali". Proč?

Sobota 16. 2010 Světový den výživy; Mezinárodní den proti McDonald's, ve 14:00 skončily v Česku volby.

Chytrá žena Moby Dicka: "Protože tak lidé vyberou někoho jiného než partajní sekretariáty."

Mrtvá Kočka se olizuje: "To bude masakr!"

************************************************
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

10 komentářů:

STK řekl(a)...

Obdivuji naše fyzikálně vzdělané žurnalisty. Vždy jsem myslel, že novinářem se může stát pouze absolvent základní školy. Minimálně. (Maturita by byla asi přepychem, o vyšším vzdělání žurnalisty už raději ani nesním...)
Vidím, že i toto základní vzdělání se dnes některým nedostává. Zapomněli z fyziky leccos, holoubci...
* * *
A to jsem se před mnoha lety pohádal s ředitelem jednoho krajského rádia, že žádný mrazící element nemůže dosáhnout teploty -330°C jak jsme uváděli v krajském zpravodajství. Prohrál jsem ten spor. Soudruh ředitel zavolal soudruhu řediteli jisté Nové Huti KG a ten mu potvrdil, že jejich experimentální mrazák opravdu teploty -330°C dosahuje.

Inu, člověk musí umět přiznat svou porážku...

A.S.Pergill řekl(a)...

S tou gravitací to není tak jednoduché. Uvedený výpočet platí jen pro případ ideální a homogenní koule, nehybně visící v prostoru. Tam je skutečně nejvyšší gravitace na povrchu a směrem nahoru i dolů klesá. Země ovšem uvedené podmínky nesplňuje, takže (hlavně v oblastech vysoko nad mořem) by mohla gravitace směrem dolů trochu zpočátku narůstat, ale zcela jistě to bude nanejvýš na 5. místě za desetinnou čárkou oproti ideální 1.

Moby Dick řekl(a)...

Napsal mi nespokojený čtenář:
gravitační zrychlení směrem ke středu Země klesá? Pak ovšem problémy se stavem beztíže např. na ISS jsou jen mediální bublinou a astronauti tam dělají nějaké tajné operace pod vedením Aštara Šerana. Také nebohý Isaac Newton se musel při formulování gravitačního zákona šeredně splést a
pomocí podplacených aktivistů ho protlačit do Wikipedie
http://cs.wikipedia.org/wiki/Newton%C5%AFv_gravita%C4%8Dn%C3%AD_z%C3%A1kon
Moc rád bych slyšel reakci Mrtvé kočky v přímém přenosu (bylť jsem 19 ženat)!
Zdraví Honza K.
-----------------------------------------------
Protože by to mohlo zajímat i jiné, upřesňuji:

Směrem od Země klesá gravitace v souladu s Newtonem (*1643) exponencielně s 1/r^2. Směrem do centra Země klesá gravitace v souladu s Gaussem (*1777) lineárně, jak alespoň tvrdí žena Moby Dicka:

"Tok vektorového pole A(r) uzavřenou jednoduše souvislou hladkou plochou Σ s integrálem přes objem V plochou uzavřený z divergence daného vektorového pole je úměrný hmotě (náboji) uvnitř této plochy. Pokud jde o sféricky symetrickou úlohu, kde intenzita závisí jen na vzálenosti od středu, je tok vektoru intenzity roven součinu intenzity ve vzdálenosti r a ploše kulové plochy ve vzdálenosti r. Plocha koule je úměrná r^2, objem (hmota uvnitř) r^3, z toho vyjde, že intenzita lineárně klesá (je úměrná r)." Tolik žena.

Mrtvá Kočka k tomu praví své důrazně stručné "Mňau!"

V překladu: "Při sjíždění šachtou do hlubin Země se přitažlivost vrchlíku nad hlavou a přitažlivost, způsobená hmotností objemu, která je nad koulí pod našima nohama právě vyrovnává! Zpočátku menší hmota vrchlíku je blíže, větší hmota "spodníku", kterého je více, je dále. Působí na nás právě jen hmotnost zbytkové koule pod našima nohama."

Upřesňuji pro A.S.Pergilla: Protože je vnitřek Země stratifikován, znamená to, že lehčí litosféra nad hlavou je vyrovnávána lehčí litosférou u protinožců. Ano - jde o nějaké tisíciny. V principu jde o linearitu.

Princip lineárního poklesu gravitace by měl kvůli Gaussovi znát každý elektrotechnik - přesně stejně se totiž rozděluje i intenzita elektrického pole.

V oblastech vysoko nad mořem je samozřejmě nižší gravitace, než u moře. Při sestupu po úbočí hory bude gravitace narůstat. Pokud by byla hmotnost Země soustředěna do jediného bodu, bude na jeho povrchu (r=0) gravitace právě nekonečná.

Avšak při sjíždění šachtou bude gravitace klesat oproti svému okolí i oproti původní hodnotě - na horníka už začíná působit svou gravitací hmota, kterou má nad hlavou...

No a co se týče beztížného stavu kosmonautů, tak to je úplně jiná pohádka. Beztížný stav není dán neexistencí gravitace, ale vyrovnáním síly gravitační se silou odstředivou na oběžné dráze...

Za zaslání pochybností - a hlavně zvědavost - dík,
>>:)) Moby Dick

stk řekl(a)...

Tož Moby Dicku, já su z tech vzorečků jakýsi popletený...
Takže uprostřed Zeměkoule není gravitace téměř nulová?
(Téměř, bo na chilského horníka, který se prokutal těch cca 6 378 000 metrů směrem dolů působí i okolní tělíska jako Měsíc, Slunce, ostatní planety, okolní hvězdy, ba dokonce i CBH, centrální černá díra uprostřed naší Galaxie. A to ještě nevíme přesně, co s jihoamerickým havířem uprostřed Zeměkoule udělá temná hmota a temná energie. No - a asi tam ve středu (ale i ve čtvrtek) bude dost horko, tuším...)

Moby Dick řekl(a)...

STK, v těžišti Země je r rovno nule, proto je gravitace právě nulová - působí na tebe ze všech stran stejná hmotnost země koule.

Ty ostatní věci jen vytvářejí falešnou gravitaci při zrychlení, jak říkal strejček Albert...

STK. řekl(a)...

To je Šamane pravda
- ale i kdyby byla matička zcela homogenní (což není) je kolem ní (blízko i daleko) poměrně dost hmoty. Takže někde blízko středu jest místo s nulovou gravitací, ale není to (geometricky) pořád to stejné místo. Mění se. Netuším o kolik, ale odhaduji, že metry to budou. (Už vzhledem k přílivu a odlivu - bo Měsíc.) Je-li ta úvaha špatně - proč?

Pěkný paradox - slovíčko geometrie dostalo svůj původní význam... ;-))

STK řekl(a)...

ÉÉÉ - předchozí replika není pro hospodského, ale pro Moby Dicka. Ale Šaman to čte taky, tak snad jeden z nich odpoví...

Šaman řekl(a)...

Tak třeba já: Nepodstatné variace problému. Podstatné je, že se při pronikání do nitra Země gravitace snižuje, a to principiálně lineárně.

STK řekl(a)...

Ad kroužkování čili křížkování.

Kočka od starého kocoura tráví, jako každý volební rok, čas voleb ve volebních místnostech jako volební komisařka. (Inu - proti gustu žádný dišputát, jak pravívával pan Prošek.) Zatím co při celostátních volbách měli vše sečteno (včetně koleček) do večera, včera dorazila domů dneska nad ránem. Sečíst všechny křížky dá hroznou fušku. Jednu chvíli prý měl ten jejich okrsek víc obyvatel, než celá Praha. Přijela se na to kouzlo podívat i celoměstská komis. Pak se to vysvětlilo, šéfka podkomise komise něco špatně vyplnila na počítači...

N.N.Nemo řekl(a)...

Aha, plundra, to mne do teď nenapadlo - že se modří ptáci přiznají k PLUNDROVÁNÍ!