středa 13. října 2010

O té energii ze Slunce

Několik poznámek k růstu cen elektrické energie

Od prvního ledna 2011 stoupne cena elektrické energie. Nejvíce vyroste ta drobná částka, kterou platíme v kolonce „příspěvek obnovitelným zdrojům energie“. (Nejde tedy o ekologické zdroje, ale o zdroje, které jsou zákonem označeny jako „podporované“.) Tato drobná částka bude značit celkové zvýšení cenové hladiny o 12 % pro domácnosti a až 17 % u firem. Ocelárny, které musí plánovat dopředu, se už děsí. Občané zatím moc nevěří, ale něco se v nich chruje. Nenávist k slunečním korzárům.



I vyběhli různí politici různých stran s různými řešeními. Jeden chce zvýšit DPH a z jejich (plánovaného) růstu platit (dotovat) ceny elektřiny. Jiný chce dopředu prodat povolenky na roky, které nastanou až po konci světa (tedy po roce 2012). Další chce uvalit spešl daně na ty zloděje slunce.

Milý spotřebitelé, vážení voliči. Politici se vám snaží namluvit, že neexistuje zákon zachování. Existuje. Čili když někde něco přidám, takto musí chybět jinak. Když zůstane zachována cena elektrické energie, zaplatíte ji v dražších potravinách a lécích. Nebo zvýšením ceny elektrické energie! (Zvýší se cena v kolonce za platbu povolenek.) Anebo budeme platit prohrané arbitrážní spory. Srážková daň u fotovoltaiky je dobrý nápad, ale protože zde máme mezinárodní investory, velice nebezpečný nápad.

Z hlediska ušlechtilého zámyslu politiků vedlejší, avšak z hlediska celkového dopadu hlavní efekty jsou tyto dva:

1) Česká republika se na mezinárodním poli stane nedůvěryhodnou pro investory.

2) Křížové dotování nabourá další tvorbu cen, protože do regulačního procesu cena/zájem o zboží hodí vidle z boku.

Poznámka ke korzárům: Ti loupí na občanech s povolením státu. Politici to prosrali, když se tvořila politika podporování OZE. Zejména tedy růžoví a zelení politici, ale i ti modří a černí. Politici dnes křičí – chyťte zloděje!

Poznámka ke skutečnému nárůstu fotovoltaiky: Existuje domněnka, že její nárůst nebude takový, jak hrozí regulační úřad. Spíše si myslím, že technici, ekonomové a matematici tolik nepřestřelili, jak politici podstřelili. Vlastně oni vůbec nestříleli, to až teď, před volbami, přicházejí s kanonádou...

Poznámka k nápadu „snížíme ceny elektřiny od ČEZu“: ČEZ není státní firma, skoro třetinu drží jiní akcionáři, a manadement firmy je odpověden všem akcionářům, nejen státu. Zde si zaděláváme na další arbitráž.

Naštěstí však nezaděláváme, neb ceny „elektřiny od ČEZ“ prostě snížit nelze! Kdosi se v TV rozčiloval, že „ČEZ má marži 40 %.“ Marži má obchodník. Ta část ČEZu, která prodává elektřinu do distribuce,  má v současnosti marži téměř nulovou. Elektřinu si kupuje na burze. V dřívějších dobách kupovala na dlouhá období, čímž dosáhla, při extrémním zdražování, výhodných cen. Ovšem v době extrémního poklesu cen má nakoupíno dopředu tentokrát „předraženě“. Na burze si elektřinu může koupit kdokoli. Když kupují nové firmy za dnešní ceny, mohou nabídnout současné (a dočasné) levné ceny. ČEZ nemůže prodávat za míň než prodává, protože už nakoupil!

Jiná část ČEZu elektřinu vyrábí. Ale ta ji taky nemůže „zlevnit“, protože ji nemůže prodat. Před pár lety proběhla v Evropě fáze „unbundlingu“, jíž se „rozbily monopoly“. Přirozené monopoly se nepřirozeně rozbily, totiž oddělila se část výrobní od části prodejní. Takže dnes ČEZ co vyrobí, musí nabídnout na burze, Na té burze pak kupuje i ta  jeho „obchodní část“. A všichni ostatní hráči. Tuto cenu může stát, jako rozhodující akcionář snížit. Na burze pak za tuto uměle sníženou cenu může nakoupit elektřinu kdokoli, kdo má dostatek peněz. Obchodníci ČEZ už mají nakoupíno. A protože neměli skoro žádnou marži, nemají ani skoro žádné peníze k dalšímu nákupu. Levnou elektřinu si koupí někdo jiný za české ceny – a pak ji bude nabízet za německé!!!

Poznámky k otloukánku ČEZ:

1)    Tento holding vyrábí jen část energie, spotřebované v Česku. Odhadem 60 %. Veškeré útoky médií se výhradně soustřeďují proti němu, ačkoliv má ceny v Česku – z velkých hráčů – nejnižší. Až absurdní pak je, když oslovený občan Českých Budějovic nadává v televizi na zlodějský ČEZ. Když je přitom na území, které primárně obhospodařuje konkurenční firma... K tomu další poznámka – každý občan si může vybrat dodavatele elektrické energie podle svého uvážení.
2)    Dividendy z ČEZ dotují státní rozpočet. Nebude zisk, nebudou dividendy, nebudou peníze na dotování cen elektřiny!!!
3)    Dividendy z ČEZ by měly podpořit důchodovou reformu. Dále jak výše...
4)    Jestliže se budou vyvádět z ČEZ zisky, nebude mít společnost na investice. Dnešní čerstvá zpráva: bude posunut termín dostavby Temelína
5)    ČEZ elektřinu vyrábí. Devadesát procent dalších distributorů ji jenom překupuje. Když se nic nevyrobí, nebude co kupovat!

Existuje kombinovaný tlak na energetickou společnost ze strany státu, který chce po ní vejce i polívku. Výsledkem může být, že tahle slepice chcípne. A nebudou ani vajíčka, ani polívka. Jestli to chce stát s energetikou vést jako Cháves ve Venezuele, můžeme dopadnout podobně. Nebylo by lepší, abychom v tom případě neprodali ČEZ sakumprásk tomu, kdo za něj dá nejvíc?

K tomu poznámka: soustředěný mediální tlak vede k tomu, že se může tento drahokam národního pokladu prodat někomu značně pod cenou. (Třeba někomu, kdo ovládá tisk nebo platí černé Pí Ár novinářům. I když si myslím, že naši publicisté jsou pitomí zadarmo!)

Ještě poznámku k unbundlingu: Podobně jako se oddělila výroba od obchodu, ještě více se  rozdělila výroba od distribuce. Vznikl státní podnik ČEPS, který obhospodařuje páteřní distribuční síť. Za distribuci taky platíme v jedné kolonce ceny elektřiny. Tuto cenu může stát ovlivnit přímo. Její zlevnění přináší – nedostatek investic, tedy nedostatek nových přepravních kapacit! Toto je dnes hlavním problémem, nikoli nedostatek elektřiny. Křik, proč energetické firmy včas nepostavily distribuční sítě má několik odpovědí:

Protože to nedělají výrobní firmy, ale stát!

A proč to neudělal stát? Protože by to zvýšilo cenu elektřiny.

A protože jste mu nedovolili, vy, zelení občané, postavit přenosové vedení v dohledu oken svých domů a chalup!

A protože udělat politické rozhodnutí jde za minutu, ale vedení se postaví za rok.

A taková elektrárna se se vším všudy staví taky dvacet let! Nikdo nemůže schválit zákon, aby se postavila zpětně!!!!!!!!!!!

Už se blížím k závěru. Na samý konec dám dvě nejpodstatnější poznámky:

Jedině vysoká cena elektřiny povede k jejímu šetření. Bude výhodné investovat do nových šetrnějších spotřebičů. Například v 70. letech daly Pražské dopravní podniky v sekci Tramvaje 90 % provozních nákladů na obnovu kolejového parku – a za elektřinu platily 5 %. Proč by kupovaly spořící, či dokonce elektřinu rekuperující tramvaje???

A teď ta úplně nejzákladnější poznámka: Současný mix blbých nápadů politiků, zločinného působení ideologie Zelených Khmérů a obecně rostoucího šetření v investicích, ale i údržbě (propána!) povede k tomu, že se v nedaleké době nebudeme ptát KOLIK dáme za elektřinu – ale KDY nám ji zase zapnou.

Dneska se totiž hádáme o CENU, a vůbec se nebavíme o ZABEZPEČENÍ TRVALÉ DODÁVKY, kterou považujeme – z nějakého důvodu – za samozřejmou.

Stejně jako každodenní východ Slunce.

Psáno v Praze dne 13. října 2010

18 komentářů:

STK řekl(a)...

Díky natuplosti našich "zástupičů" a Zeleným Khmérům, podporovaným koupenými úředníky EU poplynou naše peníze do kapes "inostraňců".
On sice nikdo asi nepředpokládal, že fotovoltaika tak zlevní, ale když už se to stalo a podpora byla zachována, jen blb by toho nevyužil. Provozovatelé VF elektráren nejsou blbové. Oni ne. Na ně se nezlobte.

Kdykoliv kdokoliv začne sahat na přirozenou tržní cenu čehokoliv, zadělává si na průser. Jakékoliv dotace jsou přerozdělování a přerozdělování je živná půda pro korupci. Může-li korupce nastat, nastane.

Píši to správně, Šamane?

A.S.Pergill řekl(a)...

... Staneme se nedůvěryhodnou zemí pro investory ...
Pokud půjde o takovéto investory, tak stejně není o co stát.
Daně za výnosy z fotovoltaiky pochopitelně zvýšit můžeme. Můžeme i zvýšit (nebo nově zavést) poplatky za připojení k síti, zavést penále za nedodání elektřiny v noci a v době, kdy je slunce za mraky, a spousty dalších věcí, které přinejmenším budou fotovoltaikům komplikovat život. Můžeme zavést výkaznictví na každou kWh zvlášť, zavést protokol o práci jednoho každého panelu (a požadovat monitorování v reálném čase a uschování záznamů v tištěné podobě na dobu sto let), můžeme elektrárny odstavit a zkoumat jejich vliv na ŽP (vzhledem k tomu, že panely obsahují řadu toxických látek) atd. atd. Hlavně aby byla politická vůle s tím něco dělat!

Šaman řekl(a)...

STK souhlas.
Teď se ještě dovídám, že vládní přerozdělovači vymysleli, že se za výkup zemedělské půdy na fotovoltaiku budou platit nějaké zvýšené poplatky. Abychom mohli zlevnit zdražení elektřiny, způsobené fotovoltaikou. Debilové!! Na zemědělské půdě by měla být fotovoltaika ZAKÁZÁNA!

drak řekl(a)...

Můžeme se zlobit na majitele a provozovatele fotovoltaických elektráren, jak chceme, jsou to padouši a je to tudíž na místě a oprávněné. Měli bychom si ale před tím "nalít čistého vína", tedy připustit a uvědomit si, že si za ten stav co nastane po 1.1.2011, můžeme především my sami. Můžeme si za to proto, že mnozí naši spoluobčané, kteří se dostávají do funkcí ústavních činitelů, jsou ochotní spřáhnout se doslova s kýmkoliv, třeba i s ďáblem, jen a by prosadili své vlastní partikulární zájmy, a tím se obohatili na úkor nás všech a je jim u toho úplně jedno, že tím okrádají nás ostatní. Příslušníci mnoha jiných evropských národů se vůči svým spoluobčanům takto nechovají. V Německu, Polsku, mnoha dalších členských státech EU by něco, co nám předvedli naši zelení khmérové u nás, bylo prostě nemyslitelné.

Je dobře, že se u nás toto velice odporné klima na politické scéně po posledních volbách o něco málo zlepšilo, byť to ještě není úplně v pořádku, jistý malý pokrok v mezích zákona tu už vidět je.

Za dané situace, na období příštího roku už z technického hlediska sněmovnou mnoho zákonů neprojde, takže k záchraně situace na příští rok zbývá už asi jen možnost protlačit sněmovnou jen nějaké jednoduché věci, jako je ona srážková daň.

Z hlediska středně vzdálené budoucnosti se ale domnívám, že by bylo velice žádoucí, aby příslušný sněmovní a ministerští úředníci si vzali k ruce odborníky na právo, energetiku, ekonomii, daně a možná i nějaké další odbornosti a zkusili se pomocí situačního modelování rozpracovat rozličné varianty scénářů, které by připadaly v úvahu za účelem rasantního utlumení této parazitní energetiky, včetně třeba i možností odkupu těchto elektráren a jejich uzavření, protože věcně vzato by to možná vyšlo levněji, nežli nás tady nechat 20 let systematicky okrádat dotacemi na jejich provoz.

Asi by to ze strany sněmovny a jednotlivých resortů ale chtělo zapomenout na stranické půtky a zachovat se státotvorně a co se týče energetiky, zajištění dodávek potravin, zahraniční politiky, obrany a podobných, pro obyvatelstvo strategicky důležitých věcí, vypracovat v rámci spolupráce napříč politickým spektrem základní dokumenty, podle kterých by se tyto jednotlivé oblasti rozvíjely a které by, protože vznikly na základě širší dohody, byly poté uplatňovány dalšími vládami více méně už bez ohledu na konkrétní podobu té či oné koalice.

Naši politici by se prostě měli naučit cítit a jednat podle toho, že nejdříve především jsou Čechy a tudíž by měli ctít a chránit především české zájmy, pak až teprve by měli mít na paměti, že jsou příslušníky té či oné strany s těmi či oněmi dílčími preferencemi a zájmy. Až toto nastane, bude nám lépe, jen si nejsem až tak úplně jist, že se toho stihnu dožít.

drak řekl(a)...

Nějaký drzý zmetek si honem, aby ještě stihl ty tučné dotace staví fotovoltaickou elektrárnu načerno:

http://www.ct24.cz/regionalni/brno/103478-na-blanensku-roste-nacerno-slunecni-elektrarna-mistni-se-bouri/

Měli by se mu to zmetkovi zbourat. Bohužel, u nás je bordel jako v Cařihradu a černé stavby se obvykle za směšnou pokutu nakonec "zlegalizují". Za celé desítky let pamatuji jenom jeden jediný případ, kdy stavební úřad nařídil odstranění stavby, které se také nakonec událo. Doufejme, že tenhle bude druhý.

STK řekl(a)...

Odskočil jsem si do hospůdky "z Chile".
Je to hodně OT, ale doporučuji mrknout na přímý přenos ze záchrany. Ani to narežírované divadlo (TV? vláda? těžaři?) kolem nedokáže znevážit ty čisté, pravdivé emoce manželek, dcer a matek horníků. Čuměl jsem na to na netu od té doby, co jsem přišel z Ústavu, jak králík na hada. Přátelé, fascinující - a jak su starý, musel jsem si občas něco vytáhnout z oka. Nějak mi slzelo.

Až ty záběry někdo zpracuje, prolne, zpomalí a doplní lyrickou hudbou, bude to hnusná přeslazená TV limonáda. Takhle naživo, záchrana rychlostí jeden havíř/hod. v realtime je to, aspoň pro mě, krásné drama s dobrým koncem.

drak řekl(a)...

STK, 13. října 2010 23:51,

Upřímně řečeno, podzemí moc rád nemám, ne, že bych se bál pod zem vlézt, ale vědomě, to rozhodně nevyhledávám. Jsem rád, že ty horníky postupně dostávají nahoru. Pravda, někteří možná dostanou pánvičkou za ty milenky, které se díky té situaci provalily, ale proti tomu, že pod tou zemí mohli zůstat navždy, to asi bude jen drobná nepříjemnost. Pravda, ten poněkud přehnaný patos, asi to v Jižní Americe prostě všechno vnímají jinak a intensivněji, mě od té televize nakonec vyhnal. Ale důležité je, že to přežijí všichni, a asi bez následků na zdraví, přehnaný patos bral čert, ten časem odezní, navíc není ani podstatný, ani důležitý. na rozdíl od lidí na Titanicu, tihle měli štěstí.

Anonymní řekl(a)...

Jen dotaz: proč myslíte ,že ČEZ skupuje (a za jakou cenu!) dokončená skleněná pole? Když je na tom tak špatně ?

Šaman řekl(a)...

Odpověděl částečně Drak: odkup těchto elektráren vyjde levněji, nežli aby ho 20 let systematicky okrádal někdo dotacemi na jejich provoz. Takhle bude dotovat dotace sám sobě...
A ČEZ na tom "tak špatně " není, jenom teď zrovna nemá půl bilionu (hotovost + půjčky) na již vyhlášený záměr postavit další jadernou elektrárnu.

Anonymní řekl(a)...

Pokrokově zaměření lidé, bohužel slepě věří mýtu, že člověk dokáže racionálně poznávat realitu. Na základě tohoto mýtu věříme, že lidé činí racionální rozhodnutí na základě zhodnocení faktů. Na to, aby člověk lidi přesvědčil, stačí přece, aby se jim předložila fakta. Těch lidé využijí k tomu, aby se rozhodli, jaká alternativa bude nejlépe podporovat jejich zájmy a touhy.
Z řady psychologických experimentů však vyplývá, že tak to nefunguje. Namísto, abychom prováděli racionální analýzu pozitiv a negativ, přijímáme jen ty informace, které potvrzují naši totožnost a naše hodnoty, a odmítáme informace, které jsou s nimi v rozporu. Své myšlení přizpůsobujeme své společenské totožnosti a ochraňujeme ji před jejím zpochybňováním. Když se setkáme s lidmi, kteří nám předkládají nepříjemná fakta, většinou to jen posílí náš odpor vůči jakýmkoliv změnám.
Naši společenskou totožnost utvářejí hodnoty, které psychologové nazývají vnější či vnitřní. Vnější hodnoty se týkají statusu o stoupání na řebříčku společenské hierarchie. Lidé se silnými vnějšími hodnotami se fixují na to, jak je hodnotí jiní lidé. Potřebují finanční úspěch a slávu. Vnitřní hodnoty se týkají vztahů s přáteli, s rodinou a s komunitou, a týkají se také sebepřijetí. Ti, kteří mají silné vnitřní hodnoty, nezávisejí na chvále či odměnách od jiných lidí. Mají přesvědčení, které je hlubší než sebezájem.
Málokdo má čistě jen vnější nebo čistě jen vnitřní hodnoty. Naše společenská totožnost je tvořena směsicí hodnot. Ale psychologické testy, provedené v téměř 70 zemích světa, ukazují, že hodnoty se shlukují v pozoruhodně obdobné vzorce. Tí, pro něž je velkou hodnotou finanční úspěch., například, mají méně slitování s druhými, mají silnější manipulativní tendence, silnější víru v hierarchii a nerovnost, silnější předsudky vůči cizincům a menší zájen o lidská práva a životní prostředí. Ti, kteří mají silný smysl pro vnitřní osobní hodnoty, prokazují větší porozumění vůči jiným a víc se zajímají o lidská práva, sociální spravedlnost a životní prostředí. Tyto hodnoty se navzájem potlačují - čím jsou silnější něčí vnější hodnoty, tím slabší jsou jeho vnitřní hodnoty.
Se svými hodnotami se nerodíme. Jsou utvářeny společenským prostředím. Tím, že politika změní naše přesvědčení ohledně toho, co je normální a přijatelné, mění naši mysl stejně jako naši situaci.

drak řekl(a)...

Šamanovi a Anonymnímu,

Aktivitu ČEZu, co se solárních elektráren týče, jsem zaznamenal.

Hledě na to prismatem oné pokroucené a neblahé legislativy, byla to jedna z mála možností, kterak danou situaci ustát, a s co nejmenší ekonomickou ztrátou pro ČEZ řešit. Jeho vedení není padlé na hlavu a na rozdíl od našich termitů ve sněmovně, koná ve svém zájmu, který je v tomto případě i v souladu se zájmy většiny z nás. V rámci té pokroucené legislativy to jen těžko šlo ze strany ČEZu řešit jinak.

Hledě na to celé jako občan, nemám nic než hluboké pohrdání pro ty, kteří tu zlodějskou legislativu protlačili sněmovnou, neb jsem přesvědčen, že to bylo pro peníze a ne pro malé a na úkor nás ostatních. Zlodějina zůstane zlodějinou, i když se uzákoní. Ti padouši ze sněmovny, kteří toto umožnili, by zasluhovali nějaký až středověký trest, což dnes bohužel nejde provést, ale možná, že by se Ústavní soud měl zamyslet nad tím, zda se celá ta legislativa nedá anulovat proto, že je to dosud bezprecedentní zásah lobbingu do rozhodování sněmovny a s obrovskými škodami na dlouho dopředu. Myslím, že bychom se měli pokusit dopátrat se a zveřejnit, kdo pro to zvedl ruku ve sněmovně a důsledně tyto lidi nenechat projít v jakýchkoliv dalších volbách. Pak by také nebylo od věci zjistit, komu patří ty solární elektrárny a pakliže kromě solárních elektráren provozují jejich vlastníci i jiné aktivity, tak od nich nic nekupovat, ani zboží ani služby. Je velmi žádoucí dát jim všemi možnými cestami najevo, že takhle se to prostě nedělá.

Z toho, co kolem toho prosakuje (zatím v podstatě jen neověřené a jen těžko ověřitelné drby a náznaky), je až děsivé, jak levně a jak snadno se něco takového dá zařídit. Z tohoto hlediska pak souhlasím s libertariány v tom, že čím méně oblastí stát reguluje, tím lépe, tím méně totiž nadělá škody.

drak řekl(a)...

Anonymnímu 14. října 2010 2:29

a

Šamanovi, 14. října 2010 7:36

Úsilí ČEZu, směřující k zakoupení a provozování co největší kapacity solárních elektráren považuji při momentálně platné zlodějské legislativě z velice rozumné a v souladu se zájmy nás všech. Vedení ČEZu rozhodně považuji za více důvěryhodné, nežli termity z předchozí sněmovny.

Ústavní soud by se měl přinejmenším pokusit zamyslet nad tím, zda tu zlodějskou legislativu nejde zrušit kvůli evidentnímu projevu nemístného lobbingu, který způsobil, že jedna skupina dodavatelů energie si žije nad poměry dobře na úkor ostatních a potažmo pak celé ekonomiky.

My jakožto voliči, bychom si měli zjistit, kdo pro tuto zlodějskou legislativu hlasoval a v jakýchkoliv dalších volbách mu nedat šanci uspět.

Jako občané této země, bychom si měli zjistit, komu patří velké solární elektrárny a pakliže jejich vlastníci mají i jiné aktivity, tak je co možná nejdůsledněji na trhu bojkotovat.

Staví-li někdo teď solární elektrárnu velkého rozsahu bez povolení, mělo by se nařídit a provést odstranění stavby.

Stát i občané by měli dát najevo termitům z tehdejší sněmovny i vlastníkům velkých solárních elektráren s výjimkou ČEZu najevo, že vše má své únosné meze a tyto byly v tomto případě více než překročeny.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Výstižné ! Leč k cenám elektřiny - s ohledem na fixní náklady hrozí, že šetření povede ke zdražení měrné jednotky. Nejprve sice ušetříme, ale náklady na úsporu přijdou vniveč, protože elektřina zdraží. Vzpomeňme jako to bylo u vodného z stočného. Nejprve výzva jak se šetření vyplatí kapse a životnímu prostředí, pak zvýšení cen s poukazem na fixní náklady a na zvýšení nákladů na čištění více koncentrovaných splašek. Výsledkem je, žeza méně platíme více. A tak to je a bude u elektřiny.

drak řekl(a)...

Obuvníkovi, bůh ví proč antisemitovi, 14. října 2010 14:48

To, že v případě, že budeme šetřit el. energií hrozí tzv. vodárenský efekt, to je pravda, cena přenosové soustavy, je podobně jako vodovodní rozvody a kanalizace rovněž fixní, ale je to jen podobné, není to úplně stejné.

Ke zdražení měrné jednotky dojde ale tak či onak a to z více důvodů.

* pořád platná zlodějská legislativa, kterou asi nikdo zcela nezruší, neboť jde opravdu o hodně miliard, takže korupční potenciál je obrovský;

* závislost na fosilních zdrojích, které u nás jsou už nevalné kvality a docházejí, tím myslím severočeské hnědé uhlí, nebo se dovážejí z nestabilních regionů, tím myslím ruský plyn, na polské černé uhlí bychom ty naše elektrárny museli předělat, možná by to za to stálo, já osobně si myslím, že spíše ano, ale nejsem odborník a neznám podrobnosti;

* jaderné palivo do jaderných elektráren se buď odváží z Jižní Afriky či Ruska, což jsou oba poněkud podivné a nestabilní regiony a hrozí tudíž další růst cen. Náš uran je hluboko a zatím se ho nevyplatí těžit.

* elektrárny pracující na principu jaderné fúze zatím nemáme a zdá se, že během nejbližších 2-3 desítek let ani mít nebudeme a ty jediné by to vše mohly zcela a úplně zvrátit.

Je jasné, že dříve či později ta měrná jednotka prostě musí podražit. Něco málo sice uspořit jde, ale nic moc podstatného, na varné konvici či vařiči nebo troubě asi jen dost těžko. Technologie výroby čipů a procesorů sice zkracováním nanometrů šetří významně, ale zase roste počet jader v procesorech a tím se ty úspory tak nějak eliminují. Pořád ještě platí, že rychlé disky musí mít hodně otáček aby byly rychlé, to chce nějaký příkon, nikdo nechce na nic čekat, takže frekvence stoupají, to zase zvyšuje odběr, platíme tedy i za uspěchanost Zkrátka a dobře nějaký prostor pro úspory tu je, ale zázraky bych od toho nečekal.

Poměrně dost výpočetního výkonu, potažmo el. energie padne po celém světě padne na třídění SPAMu, kdyby se povedlo ho eliminovat jednou pro vždy, vedlo by to i z energetického hlediska ke značným úsporám. Ale donutit spammery aby přestali spamovat, je cosi z říše sci-fi.

Ono ale ten, kdo se na to šetření vykašle, tak spláče nad výdělkem ihned po prvním skokovém zdražení, takže ať už chceme nebo ne, jakmile se to začne dělat, nezbyde nic jiného, než se přizpůsobit.

N.N.Nemo řekl(a)...

V Ostravě vyrostou nové ocelárny. Majitel si pochvaluje nízké české náklady, asi na pracovní sílu. Elektrárnu a uhlí má vlastní.

sxl řekl(a)...

Jedno pozitivum na fotovoltaice bych viděl. Z letadla bude naše zem vypadat jako Finsko - země tisíců jezer. V létě pak Žluté Finsko - řepka....:-)

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že k Vašemu článku není z pohledu samotného tématu co dodat. To co politici předvedli, je skutečně neskutečné a nehorázné. Před pár dny mi můj belgický kamarád říkal, že nějaká agentura v Belgii porovnala růst státního dluhu s růstem soukromého vlastnictví v Belgii. Co byste čekali? Hodnota majetku v soukromých rukách roste údajně srovnatelným tempem jako státní dluh. To by byl index pro českou republiku! K tomu ještě dodat změnu privátního majetku TOP 300 soukromých osob nebo index změny majetku!
Kdopak je za těmi solárními elektrárnami? To je podle mě největší zlodějina, kterou od revoluce zažíváme! Kam se hrabe těch několik set miliard v rozkradených bankách v devadesátých letech! Tohle je zlodějina na několik následujících desítek let! Trafika. A teď ještě čteme, že ČEZ ovládaný státem sám investuje peníze do stavby obřích solárních elektráren! Zvracím! Tohle ale už i přes "pokažené" zákony" státní úředníci ovlivnit! Takže hurá, plaťme ČEZu víc a víc. Jen ať mají manažeři této firmy závratné odměny o kterých se nezdá ani manažerům mezinárodních firem. V Česku rozhodně ne.
Milan

Schumacher antisemita řekl(a)...

2 drak : Obávám se téhož a nic proti tomu nenaděláme. Proč jsem antisemita to nevím, tak mi tady bylo nadáno kvůli mým příspěvkům na téma Izraele a Židů. Chápu, že třeba Šamana se to dotklo, jenže nepatřím k militárně sionistickému fanklubu ani k jiným podobným z druhé strany. Jenže jsem byl tak nazván tak to hlásím dopředu aby z mých příspěvků někdo neutrpěl psychickou újmu :-)