pondělí 18. října 2010

ODS prohrála, ODS vyhrála - kdo povede Prahu?

Je třeba hodně rychle najít nějaké obětní osly

Předvolební boj pokračuje. Ještě nás čeká druhé kolo senátních voleb - a teprve po nich se ukáže, jaká bude na centrální úrovni nálada jít do různých koalicí. Takže ještě chviličku to bude trvat, než zjistíme kdo prohrál a kdo vyhrál. Nejzajímavější to bude v Praze.


Na první pohled není co řešit, ODS přece v Praze definitivně prohrála, ne? Není to tak jisté, protože ve skutečnosti ODS v Praze - vyhrála! Pokud budeme za Prahu počítat její 22 součásti. Když se totiž podíváme na skutečně "komunální úroveň", pak uvidíme, že ODS získala prvenství v 16 městských částech z 22! V Praze 14 má dokonce stejně mandátů, jako zde vítězná Topka, která uchvátila nejvíce hlasů jen v pěti částech. Dvaadvacáté Horní Počernice (Praha 20) ukázaly svůj nemetropolitní, téměř už venkovský, charakter tím, že zde zvítězila hned dvě nezávislá souručenství.

Bylo by asi pro spolupráci magistrátu a městských částí vhodné, pokud by na obou úrovních vznikaly koalice podle stejného scénáře - svůj k svému. Tedy pravice k pravici, čili TOP 09 k ODS. Přičemž v "kraji Praha" skutečně zvítězila Topka, a to ve skóre 26:20 k Ódéesce. Ovšem ani 14 radních třetí ČSSD tuto stranu nevylučuje ze hry. Komunisti dostali jen tři hlasy. Matematika je nyní taková, že součet dvou ze tří silných stran dá vždycky nadpoloviční většinu.

Jenže proč by Topka šla se socany, že. Vždyť má s Ódéeskou pohodlnou většinu. Tůma trvá na tom, že chce být primátorem. Společně s Bohuslavem Svobodou si na všech televizních kanálech v neděli notovali. Jenže Tůma tvrdí, že "voliči poslali jasnou zprávu, že chtějí změnu na magistrátu". "Nová tvář" magistrátu podle Tůmy znamená že tam přijdou "nové tváře". Ale které? Když pražská ODS sice má svého lídra Svobodu, ale jinak jsou za zastupitele zvolení - ti, co už tam byli. Všem se to sice nepodařilo, ale někteří jsou dost profláklí...

Zdeněk Tůma už sestavuje "černou listinu", kdo z ODS by neměl spolupracovat s novými čistými tvářemi, ale má to jednu velkou slabinu. Ano, se Svobodou se lehce shodl. Ale kdo je Svoboda? Jakou má funkci v pražské ODS? Volební lídr??? Jenže je po volbách, a pražskou ODS stále vede první náměstek Rudolf Blažek. A Svoboda je teď jen jeden ze dvaceti radních. Se starými ksichty ovšem nechce spolupracovat ani Jiří Dientsbier mladší z ČSSD. Takže jestliže TOP nechce jít se starými lidmi z ODS a ČSSD nechce jít se starými lidmi z ODS a jestliže ODS nechce staré ksichty (sebe) oželet (vždyť byly zvoleny!), tak se spíše schyluje ke koalici TOP/ČSSD...

Pražská ODS má prostě problém. Důvěryhodně se tvářící lídři Svoboda s Nečasem, tedy volební billboardové tváře, nemají za sebou důvěryhodné pražské ksichty...

Ale - myslím, že se objeví alespoň nové myšlení, které by mohlo vést k smelení pravicové koalice. Jenom je teď potřeba honem rychle najít nějaké obětní osly, aby si ostatní oddechli a odložili na ně všechny své staré viny a očištěni od hříchů svých mohli vést metropoli k dalšímu rozkvětu, s Kaplického blobem a vidinou olympijských her na obzoru svého podnikatelského rozhledu...

Psáno v Praze dne 18. října 2010

6 komentářů:

forman řekl(a)...

V Praze je to jednodušší, protože ti "oslové" se budou hledat v rámci ODS. Na venkově to mnohde dopadlo tak (např. na jihu Čech), že ještě před volbami došlo k rozštěpení ODS na dvě části: ti zasloužilí odešli mimo a založili různá sdružení "Za lepší zítřky", ti noví to chtějí dělat jinak a s těmi starými (zasloužilými) to nelze. A kdo je tady "osel", když se stalo, že ti zasloužilí to vyhráli? Můj pocit je, že předseda ODS to evidentně nemá pod kontrolou a teprve komunální volby ukázaly, že v zájmu udržení moci a ekonomických výhod s ní spojených jsou schopni funkcionáři této strany udělat cokoliv. V předvolební kampani se vzájemně obviňovali, dnes už vesele vyjednávají i s ČSSD, hlavně, aby se ti "druzí" nedostali k veslu.
Jsem přesvědčen, že poraženým subjektem je ODS, navíc s pomocí několika vlastních branek. ČSSD se objeví ve vedení radnic znovu po letech, což by tolik nevadilo, jenže bude to změna k lepšímu, když je to zásluhou rozštěpené ODS a ne díky zajímavému programu a přesvědčivým osobnostem?
No, uvidíme ...

Martin řekl(a)...

V těch Horních Počernicích je ODS zřejmě nevolitelná zejména kvůli kauze golf versus Klánovický les...

drak řekl(a)...

Ono je opravdu velikou otázkou, kdo ty volby vlastně vyhrál a kdo ne, protože když nad tím tak přemýšlím, tak ODS si vzhledem k letitým skandálům zasloužila se na tu pražskou radnici nedostat vůbec, ale stejně tak to zasluhovala i ČSSD vzhledem k jejím kočičím vazbám a dalším, dnes již pozapomenutým skandálům a hlavně díky naprosté resignaci na kontrolní funkci, která patří oposici. Pozoruji-li tedy, že tito dva "dárečkové" jsou oproti TOP09 na radnici ve většině, tak to dává najevo, že volič se nechal oblbnout tváří a sliby pánů Svobody a Nečase na jedné straně spektra a tváří pana Dienstbiera na té druhé, nebo má hodně krátkou paměť, to v tom lepším případě, nebo mu to padoušství těch dvou vyhovuje, což je ta horší možnost.

Vzhledem k tomu, že máme na krku "sedm let hubených" a objektivně vzato se musí šetřit, tak asi bude lepší, dohodnou-li se TOP 09 a ODS a vytvoří koalici i za cenu značné vady na kráse v podobě některých po zásluze bohužel "neodejitých" padouchů.

Doufejme, že jim ČSSD s panem Dienstbierem v čele bude důstojnou oposicí a nenechá si zavřít papule nějakým "držhubným" podobně jako se to dělo dosud a že je tedy udrží v patřičných mezích. To je asi tak z mého pohledu to nejrozumnější, co se za daných okolností může stát.

drak řekl(a)...

Co se těch senátek týče, tak opět vzhledem k tomu, že máme na krku "sedm let hubených", by bylo velmi žádoucí udržet pravicový charakter senátu, aby ten se nestal v rukou ČSSD brzdou při nutných reformách, bez kterých se neobejdeme.

Aby mi bylo správně rozuměno, nemám nic proti ČSSD jako takové, či proti ideálům, které prosazuje, nejsem zarytý apriorní pravičák, ale současná ČSSD je stranou, která se profiluje populisticky, snaží se rozdávat za každou cenu a navíc z něčeho co ani nemá, jinými slovy, chová se jako někdo, kdo jede na dovolenou za úvěr od Providentu, či jiné podobně úžasné firmy a navíc je mu hned od začátku jasné, že ten úvěr jen těžko někdy splatí. Dokud v řadách ČSSD působili lidé jako Pavel Mertlík, Jiří Rusnok, tak měla ČSSD ve svých řadách aspoň odborníky, které bych nazval národohospodáři. V jedné ze svých vlád měla ČSSD nestraníka Martina Jahna, ale s tím vším nakonec skoncoval Jiří Paroubek a ČSSD se bohužel k její škodě z toho jeho neblahého působení dosud nevzpamatovala. Pan Sobotka národohospodářem prostě není, nemá na to a naopak převzal demagogii Jiřího Paroubka, jen je v té demagogii o něco obratnější nežli Jiří Paroubek a navenek o něco méně agresivní. ČSSD za současné situace prostě přestala být tím, čemu se říká státotvorná a je otázkou, zda najde cestu zpět, nebo zda přitom zůstane. Vzhledem ke značnému vlivu, který dosud má, bych byl rád, aby přeci jenom našla tu cestu zpět.

jiný Honza řekl(a)...

Ono je to těžké - teď všichni Nečase bombardují za to, že podpořil Lianu Janáčkovou - proti jsou VV, TOP i místní ODS v Mariánkách (Ostravská čtvrť, kde Janáčková starostovala). No, Janáčková sice má na radnici bordel, ale nikdy sama nekradla a to, co vydupala ze zničené čtvrti počátkem 90. let, bylo fantastické. Já tam tehdy bydlel, t změnybyly neskotečné - předběhla jiné, původně daleko lepší části Ostravy. Ona je nevychovaná a nevidí se do pusy, ale jako staroska a senátorka je super. A to jí místní hoši z ODS nemůžou odpustit - mám potvrzeno u starosty za ODS v jiné části Ostravy.
Doufám, že ostraváci budou mít ve 2. kole dost rozumu.

drak řekl(a)...

Jinému Honzovi:

Přesně jak říkáte, je to v rukou obyvatel Ostravy a doufejme, že budou mít rozum nebo aspoň šťastnou ruku. Co se mne týče, asi bych se přiklonil spíš k panu Nečasovi, Vám a paní Janáčkové, částečně to pramení z mých pocitů, částečně jsou to rozumové důvody, viz výše, kdy ČSSD přestala působit státotvorně.

Politika VV je pro mne, až na světlou výjimku, tedy působení pana Bárty na ministerstvu dopravy, hodně nečitelná až nepochopitelná, její vstřícnost k prapodivným požadavkům ČSSD někdy naopak až nemístná. Právě proto jí zatím nemám na seznamu volitelných a čekám, v co se nakonec vyprofiluje, mnoho signálů jí vydávaných, vnímám pro sebe jako varovné.

Politika TOP 09 je poněkud podivně příchylná k politické korektnosti a multikulturalismu, což asi bude důvodem, proč jim paní Janáčková nejde pod nos, navíc mají jakési podivné vazby na VV a SZ, z nichž jedni jsou ještě nevyprofilovaní, druzí jsou bandou padouchů, kteří mají na vině zdražení elektřiny, které nás čeká. Zkrátka TOP 09 se také profiluje a usazuje a je vidět, že někteří bývalí lidovci se jí snaží usadit víc vlevo od středu, podpora kandidáta do senátu od ČSSD v Ostravě, je toho příkladem.

Myslím, že TOP 09 by se nad sebou měla zamyslet, protože zač vděčíme zeleným khmérům už brzy reálně uvidíme na účtech za elektřinu. K jakým a jak rozsáhlým problémům přivedly multikulturalismus a politická korektnost Evropu, to už víme, o tom si cvrlikají vrabci na střechách. Těm bystřejším musí být jasné, že mají své dny už sečteny, neboť mylnost těchto nesmyslů už přiznala svým slovy Angela Merkelová a svými činy Nicolas Sarkozy, chvíli bude trvat, než to dojde i zbytku Evropy a probublá to do něj. TOP 09 jako relativně nová strana by ale neměla lpět na zjevně překonaných nesmyslech, což ale zdá se zdatně činí.

Doufejme, že voliči projeví více zdravého rozumu.