neděle 10. října 2010

Proč říci NE americkým raketovým základnám


Existují zcela legitimní důvody pro to, aby u nás nebylo vybudováno americké vojenské zařízení.
(Psáno v lednu 2007)

V pátek odpoledne, prakticky několik minut po tom, co získala Topolánkova vláda důvěru, požádala ji americká vláda o souhlas s výstavbou radaru na našem území. Radar má být součástí systému protiraketové obrany. Rakety budou umístěny na území Polska. A jsou to rakety protiraketové, které ničí protivníkovy střely přímým střetem, nikoli výbuchem. 



Nicméně si musíme uvědomit, že jde samozřejmě o vojenské zařízení, které může být v případě konfliktu cílem útoku. Ovšem v případě raketového útoku budou cílem útoku i vojenská zařízení obecně, včetně vojenských újezdů. Říkáme-li "NE americkým raketovým základnám", říkáme i NE celé naší armádě. Což je ovšem legitimní důvod, proč říci NE.

Radar má však primárně sledovat rakety, směřující na evropská a americká města z oblastí darebáckých států. Což nemusí být jenom dnešní Írán, ale třeba i zítřejší Libye. A v tom roce 2011 předpokládaného zprovoznění možná i území dnešního Libanonu nebo i současného Izraele. Takže, pokud si myslíme, že dráždíme darebáky stavbou obranných zařízení, řekněme směle "NE americkým raketovým základnám". Skutečně v některých chatových oblastech lidé své objekty raději ani nezamykají, aby jim lupiči nerozmlátili dveře nebo nezapálili barák, ale jenom je vykradli.

Podle některých komentátorů by na nás ani darebáci nestříleli, pokud bychom je neprovokovali stavbou radaru. Stříleli by jenom na ostatní evropské státy a Ameriku. Tedy naše spojence z NATO. Pokud nechceme být členem kolektivního obranného souručenství NATO, pak máme další důvod, proč říci smělé "NE americkým raketovým základnám".

Také se opětně ozvali sovětští, pardon, ruští generálové. "Rusové se obávají protiraketové základny", zní titulek článku ve včerejších Lidovkách . Ale ti generálové se základny ani tak "neobávají", jako ji považují pro sebe "za zjevnou hrozbu". Podle velitele ruských Kosmických vojsk generála Vladimira Popovkina, jehož vyjádření jsem si našel na Novinkách , přijme Moskva v případě vzniku základny "adekvátní opatření". Jak už řekli ruskosovětští generálové vloni, stala by se v případě výstavby amerického radaru na našem území Česká republika cílem ruských strategických raket. Oni se ani tak "neobávají", jako nepokrytě vyhrožují! Dalším legitimním důvodem k vyřčení smělého "NE americkým raketovým základnám" je tedy i oprávněný strach z ruských výhrůžek.

"Radarová stanice v Česku nepochybně může sledovat činnost raketových vojsk umístěných ve středním Rusku i Severní flotily," zlobí se ruští generálové. Ano, jistě, může. V domku, jenž je součástí areálu kostela Panny Marie Vítězné na Bílé hoře měli nacisté za války odposlouchávací zařízení, kterým monitorovali rádiové signály, přicházející z ponorek v Baltském, Severním i Středozemním moři. (Po válce bylo zařízení převedeno pod nějakou vnitráckou složku.) Pokud chceme říci hrdé "NE americkým raketovým základnám", měli bychom zlikvidovat všechny radary, co jich na našem území máme, protože ty nepochybně zaznamenávají aktivitu všech letadel i lodí nad celou širou Evropou i v přilehlých mořích. A protože naše radary tohle nepochybně sledují už teď, je naše území nepochybně už teď cílem plánovaného sovětskoruského strategického útoku.

Někteří mladiství žurnalisté, kteří ještě nemají zkušenosti naší generace, ve škole jim z moderních českých dějin nic neprozradili a sami se nedovzdělali, přirovnávají dnešní plány na stavbu radaru k roku (devatenáct set) šedesát osm, kdy sem vtrhli Rusové s tanky a děly. "Takže šup, šup, šup, rudé hvězdy přetřít nabílo, tanky a děla vyměnit za rakety a radary, a je to! Zbývá už jenom pozvat pár amerických „soudruhů“, díky nimž se Česká republika rozsvítí jako další červený puntík na mapě světového terorismu," píše na třetí stránce včerejšího Metra ve svém sloupku "Rakety jen změní název " Petr Prokopec. Toto je nepřesné přirovnání. Mělo by se spíše vztahovat k roku 1983 , kdy sovětský vůdce Jurij Andropov poručil na území NDR, Polska a Československa rozmístit novou generaci mobilních raket krátkého a středního doletu SS-21, SS-22 a SS-23. Ovšem drobné rozdíly tu přesto jsou:

1) Rakety řady SS 20 byly projektovány jako nosiče tří termojaderných hlavic. O tom, jestli byly hlavice namontovány na raketu nebo umístěny ve vedlejším skladu a kde ten sklad bude, o těchto maličkostech rozhodovala Sovětská armáda, naši vojáci jí do toho neměli co kecat.

2) O umístění nerozhodoval československý parlament ani vláda, aniž nějaké referendum. A šlo to tak rychle, že si majitelé vystěhovaných rekreačních objektů z okolí vybraných palpostů ani nemohli sebrat svoje věci - sovětská armáda jim je dovezla do skladů.

3) Šlo o útočné rakety postavené na dotek hranicím. Zatímco Pershingy byly od našich hranic zhruba ve vzdálenosti asi 60 km - právě proto, aby nebyly při plánovaném sovětském útoku v první linii.

Ale to jsme nebyli v NATO, avšak ve Varšavské smlouvě. Pokud ovšem chceme opět nějakou Varšavskou smlouvu založit, je čas říci jasné "NE americkým raketovým základnám". A pak si zase budeme moci notovat: "Maminko, tatínku, já mám strach z pershingů. Jen se neboj, milé dítě, SS-20 zachrání tě!"

V neděli uspořádala občanská iniciativa "Ne základnám" na Václaváku demonstraci. Nad 150 účastníky zavlály i vlajky Komunistického svazu mládeže. (Mimochodem - plán vstoupit do NATO a rozložit ho zevnitř byl přednesen i na mezinárodním srazu komunistů v pražském Olympiku už někdy v roce 2002.) "Pokud vytrváme, můžeme Spojeným státům zasadit nejtěžší ránu za posledních několik desítek let,"pravil jeden protiválečný aktivista. Takže i toto je důvod proč říci nejsmělejší "NE americkým raketovým základnám".

Ale Šaman říká ANO! Co řeknete vy? Nebo za sebe necháte mluvit hlučnou menšinu???

Psáno v Praze dne 22. ledna 2007, na Neviditelném psu vyšlo den na to.
PS: Funkční je po třech letech už jen odkaz na ruské hrozby na Novinkách: Rusko považuje radarovou základnu v ČR za hrozbu..

33 komentářů:

STK řekl(a)...

Dodnes mě za tenhle "incident" polévá stud. A mám příšerný vztek!

Jednak za zbabělost cca poloviny národa, za jeho neschopnost si uchránit alespoň zdání vlastní vůle. Předposranost.
Jednak za tupost cca poloviny národa, který papouškuje podhozené nesmysly, aniž o nich něco ví. Pohodlná stádní debilita. Ovčané.

A bezbřehý smutek, že jsem v desítkách reakcí v diskuzích pod podobnými články nedokázal přesvědčit o své pravdě víc, než pár jedinců. Ačkoliv se jednalo o obor, kterému rozumím dost dobře jak po technické, tak po vojenské stránce.

Tehdy jsem si začal uvědomovat, že jsem asi tak trochu "jiný Čech" a vzpomněl na svého zaťatého dědu - Poláka. S hrdostí.

Tehdy jsem se také seznámil s pojmem "Jan Kovanic" a uvědomil si, že jemu to celé muselo vadit přinejmenším stejně jako mi.

Od té dob Šamana čtu.

Pedro řekl(a)...

Jestli se dobře pamatuji, tak jeden z argumentů odpíračů radaru u nás byl ten, že by stejně ty íránské rakety do USA letěly přes severní pól (k vyvrácení tohoto nesmyslu doporučují vzít si školní globus a kus provázku). Ale íránské rakety přece do USA, ale ani do Evropy nedoletí, takže americký radar u nás není určen proti této hrozbě, ale ve skutečnosti pro špehování sovět… pardon ruských vzdušných sil.
Kdysi se díky diletantským zásahům A. Hitlera do vývoje nových zbraní nedostávalo Werneru von Braunovi času pro další vývoj raket (a navíc už spojenci účinně bombardovali výrobní objekty, které museli Němci ukrývat do podzemí (podobně zpozdil Führer vývoj Me 262 Schwalbe - k problematice soubojů spojeneckých letců s Me 262 doporučuji přečíst si třeba knihu P. Clostermanna Velký cirkus). Kdyby von Braun ten čas měl, tak jeho rakety doletěly nejen do Londýna, ale i do Ameriky. Jakpak daleko s vývojem raket vlastně už íránští mulláhové jsou - poslední zprávy mluvily o tom, že dostřelí jenom do jižní Evropy? Ale mulláhové na rozdíl od von Brauna ten čas na další vývoj mají.
P.S. Ten radar v Česku a protirakety v Polsku by samozřejmě především chránily USA. Na ochranu Evropy by ten radar a protirakety musely být mnohem blíže místa odpálení - nejlépe někde na Kavkaze, nebo alespoň v Turecku. A vzkaz pro STK - nejsem odpírač (i když NIMBY je tedy skutečně sviňa).

informace řekl(a)...

Třeba budete mít novou šanci po nových amerických prezidentských volbách. Jak to vypadá, vyhrajou republikáni.
Obama by tu stejně radar nepostavil.

A.S.Pergill řekl(a)...

Pedro, kdesi jsem četl, že nacistické mezikontinentální střely byly do do vývoje tak daleko, že v USA byli chyceni agenti, kteří měli na Empire State Building umístit vysílačku, která by na něj mezikontinentální střelu navedla. Ve velmi pokročilém stavu bylo i odpalování V2 z pouzder tažených ponorkou.
Dnešní ajatolláhové mají oproti Hitlerovi tu výhodu, že vědí, co se už podařilo realizovat. Máte-li komando sebevrahů (v islámu bezproblémové), můžete raketu s jadernou hlavicí odpálit z nákladní lodi někde ze Středozemního moře (a do dosahu íránských střel se rázem dostane prakticky celé území EU).

A.S.Pergill řekl(a)...

to STK
Tady byla strašně silná politická vůle proti té základně, možná i ze strany politiků, kteří s ní oficiálně souhlasili. Například těch 50 % odpůrců, s nimiž se pořád manipulovalo, bylo z nějaké ankety na Právu či podobném levičácko-komunistickém serveru. Ovšem pro ODS je vůle občanů "fuj tajbl" (proto dodnes nemáme zákon o referendu, přestože ústava s referendy na všech stupních počítá - a některá její ustanovení bez referend více-méně ztrácejí smysl), takže žádné referendum nevypsala. Takže ona je to do značné míry i ostuda těchto politiků, kteří raději rozhodují někde v zákulisí (a za tučné úplatky), než by připustili demokratické rozhodování. A pokud půjde kvůli nim (formálně) demokratické zřízení do kopru, tak na tom budou mít větší podíl viny než ti, co tuhle mrtvolu oficiálně pod ten kopr zahrabou.

žibřid řekl(a)...

Bohužel Obama by odpískal radar i kdybychom ho tu většinově chtěli. Snad, jak píše Informace, za dalšího republikánského presidenta...

žibřid řekl(a)...

Prgille, vypadá to, že jsem jako Vy příznivcem radaru a obecně i referend. S referendem na radar jsem se ovšem dostal do zapeklité situace...

A.S.Pergill řekl(a)...

Žibřide,
já bych se toho referenda nebál.

STK řekl(a)...

Ad poslední A.S.Pergillova věta z 23:12:

Jistě. Napětí v Evropě poroste spolu s klesající tzv. "životní úrovni". (Jinak se tomu dá říct luxus.) Nakonec to bude věc pudu sebezáchovy.

P.S.:Jak stárnu, zjišťuji, že ke spokojenému životu potřebuji o dost míň věcí, než jsem si myslel. Teď, když si je mohu koupit, už po nich zdaleka tolik netoužím.
Divné...

STK řekl(a)...

A ještě několik vět pro Pedra (a jeho NIMBY):

Jistěže by se zvedl zájem Ruska i Iránu o likvidaci radaru. (Akce Kyklop?)
Ale zase by byla v chodu lepší ochranná (preventivní, zpravodajská)i obranná opatření.
USA by si ten radar přece nenechala jen tak snadno zničit. Je to přece jen dost drahá hračka.

Šaman řekl(a)...

Přehled o íránských raketách z roku 2008 od Marcela Grüna níže. Upozorňuju, že Íránci už mají družici. Dále: dovážejí technologie z KLDR. Dále: Libanonský Hizzballáh je podporován finančně i technicky z Íránu. Dále: Při "válce raket" byli v Libanonu specialisté KLDR, při odpálení rakety, která na širém moři zničila izraelskou vojenskou loď.

Ohrozí Evropu íránská družice? .
raketová detektivka Marcela Grüna pokračuje.

Šaman řekl(a)...

Íránská družice vypuštěna 2009.

drak řekl(a)...

Mě by ten radar na rozdíl od Zaorálka s Paroubkem také nevadil.

Na život v míru se může spoléhat jen ten, kdo má po ruce pořádný klacek, protože jedině tak ho mají darebáci v úctě.

Evropa by měla přestat snít a na jedné straně by měla rasantně otočit v přistěhovalecké politice v duchu toho, co říká Geert Wilders a také by měla začít podstatně víc zbrojit.

informace řekl(a)...

Na problém instalace radaru v ČR je jistě prospěšné pohlédnout z retrospetivní stránky, hlavně pokud jde o vnitropolitickou situaci, kdy se proti radaru koalizovaly různé síly. Nakonec na neustálé nátlaky a hrozby Moskvy Obama od instalace upustil s tím, že ho nahradí jiný systém, podle mínění některých odborníků mnohem méně účinný. takže prozatím je kapitola radaru uzavřená.
Na druhé straně je užitečné podívat se na situaci na středním východě z dnešního vývoje událostí. Nechci tu absolutně dělat nějaký rozbor, nemám pro to dostatečný přehled a ani informace. Že je to situace zmatená, víme všichni, nebudu tu tedy vyjmenovávat konflikty, které jsou právě v běhu, a o jejichž řešení nemá nikdo představy.
Jen bych tu chtěla upozornit na jednu věc, o které se zmiňují noviny jen tak na půl úst. A to na rostoucí rivalitu mezi Iránem a Tureckem. Zmiňovaly se o tom již při výpravě lodí do Gazy, sponzorizované Tureckem, nyní se objevují konkretnější zprávy.
O imperiálních choutkách Ahmadinežáda jsem psala v příspěvku z 5. října 2010 11:49, o jeho aspiracích na území Libanonu a Gazy, o jeho snahách upevnit svazky se Syrií, a zároveň navázat spojení s Afganistanem a Tadžikistanem v rámci společné jazykové kultury.
Na druhé straně tendenci na roli hegemona v této oblasti ukazuje i islámské Turecko. A na mnohem praktičtějších základech. 26. září t.r. u příležitosti zasedání OSN, ministři zahraničí Turecka, Syrie, Jordánska a Libanonu prohlásili, že vlády jejich zemí vedou jednání, která by měla vyústit již počátkem příštího roku v podepsání multilaterální dohody o vytvoření společného prostoru ekonomické a strategické spolupráce. V pohovoru s panarabským listem al-Hayat koncem září turecký ministr zahraničí prohlásil, že jejich země mají v úmyslu zavést volnou výměnu v energetickém, turistickém, obchodním a dopravním sektoru a zrušit vizový režim mezi zeměmi.
Italský geopolitický časopis Limes věnuje celé říjnové číslo s názvem Il ritorno del sultano (Návrat sultána) otázce Turecka a jeho zahraniční politiky. Vyzdvihuje, že turecké rozšiřování svého vlivu jde po stopách otománské říše, kdy Lybie, Syrie, část Iráku, severozápadní Jordánsko, Gaza, země "Bilad ash-Sham", po staletí tvořily jako autonomní integrované regiony jeho část.
http://temi.repubblica.it/limes/levante-arabo-la-turchia-e-i-nuovi-bilad-ash-sham/15036
Rozhodně to není nějaký uklidňující mírový scénář. A to hlavně pro Izrael, který turecký ministr v pohovoru označil jako ne přátelský stát. (Neřekl otevřeně nepřátelský.)
Rozhodně nevíme, co se může stát zítra. Ani Obama ne a myslím, že v té situaci ani tak neplave, jako spíš se snaží, aby se neutopil.

informace řekl(a)...

Limes
http://temi.repubblica.it/limes/il-ritorno-del-sultano/14800
Články se neotevřou, ty musíte hledat jinde, ale mapy se zvětší.

drak řekl(a)...

Informaci:

Jak říkáte, málokdo z nás tady má ty správné znalosti k hlubší analýze problému. Musím se teď zabrat do práce a doufat, že toho do večera stihnu tolik, abych měl aspoň kdy se pořádně vyspat. Nicméně pár věci je celkem jasných i bez hlubší analýzy:

Evropané se nevhodnou imigrační politikou dostali do značných problémů, to se jen těžko dá přehlédnout, tím že tyto problémy systematicky ignorují a neřeší, zanedlouho reálně hrozí, že se dostanou do ještě větších, a dost možná to nakonec skončí občanskou válkou.

Evropané svým zabedněným působením na turecké vojenské kruhy, které byly zárukou sekulárního vývoje tureckého státu způsobili, že islamisté nabyli postupně dostatek moci k tomu, aby vojáky "odstavili" a nyní již sblížení Turecka s okolními darebáckými státy a jeho návratu pod vliv islámu nic nestojí v cestě. Bravo, je-li cílem zahraniční politiky EU abychom tu nakonec měli právo šaríja, tak lépe to snad ani zařídit nešlo. Oni sice tvrdí že ne, ale já jim už nevěřím, tohle snad už z blbosti a přesvědčení ani dělat nejde, to už jde jenom za peníze či z nenávsti k tradičním evropským hodnotám.

Jak tak sleduji vývoj, tak nic moc dobrého pro nás z toho nekouká a měli bychom se soustředit na to abychom přistěhovalce z islámských zemí nepřijímali pokud možno vůbec a když, tak jen takové, jako byl například Salman Rushdie, autor Satanských veršů, tedy těm, kterým ze strany ajatoláhů a jiných darebáků reálně hrozí smrt za nějakou protiislámskou činnost, ostatní je třeba důsledne odmítat. Ti co už jsou zde, by měli dostat na vybranou, buď se budou dobrovolně integrovat, a dodržovat a ctít naše zákony a hodnoty, nebo nechť jedou do země původu, tam si mohou žít podle jejich tradic přesně tak, jak je jim libo, tady o to opravdu nestojíme. A jak tak sleduji vývoj na tom blízkém a středním východě, tak už dávno bychom měli zbrojit, jedině tak se totiž vyhneme konfliktu, který by nás mohl zastihnout nepřipravené. Zbrojí Rusko, už dávno, zbrojí Ahmadín Neřád, zbrojí kde kdo, jenom my si tu hrajeme na falešný humanismus a nevím co, dalšího, zatímco okolní realita je někde úplně jinde. Ale jedině dobře vyzbrojení a vycvičení se těm ajatoláhům pořádně vzpříčéme ve chřtánu a buď si na nás netroufnou vůbec, a nebo když ano, tak budou vápětí litovat. USA už nás tahaly z průšvihu dvakrát, opravdu se můžeme spoléhat na to, že tak učiní i potřetí? Neměli bychom se raději spoléhat sami na sebe?

V tomto kontextu vypadá tedy soud s Geerdem Wildersaem v Holandsku jako další pokračování pokusů o islamizaci evropské kultury ze strany evropských vlád. Doufám, že ten pokus nebude úspěšný.

N.N.Nemo řekl(a)...

Ad Salman Rushdie:
Narozen 1947 (v ještě britské) Indii v muslimské rodině. V roce 1989 na něj vydal Chomejní fatvu - to byl už dávno britským občanem!
Takže ne že my jsme ho "nepřijali". Rodem Inda, občanstvím Brita. Nedovedli jsme (britská vláda) ochránit svého občana, nedovedli jsme (britská vláda), vydat na Chomejního mezinárodní zatykač, nedovedli jsme (USA a Evropa) diplomaticky v OSN tlačit na Írán, aby zmrd Chomejní fatvu odvolal.

Dodnes Západ neumí odpovědět zmrdům, ať už to jsou cizí prezidenti nebo imámové v jejich vlastní zemi nebo poslanci jejich vlastního státu.
Jo - vyjma Wilderse, s tím se soud koná.
A zmrdi pořádají konference o lidských právech.

informace řekl(a)...

Drakovi,
ono už nejde jen o islamizaci, ale o autoislamizaci. Na příklad zavedení a oficielní uznání soudů šarija ve VB. Zatím jsou v Londýně, Birminghamu, Bradfordu e Manchesteru, ale pronášejí rozsudky už od 2007 r. ve věci finančních sporů, dědických nebo rozvodů. Prakticy začínají být státem ve státu. Stačí, když si člověk přečte pár článků a vidí, jak Britové ustupují krok za krokem jejich požadavkům. Na příklad ve věznicích mají právo na svá jídla, na čas své modlitby, prakticky jsou na tom líp jak jejich angličtí spoluvězni.

informace řekl(a)...

Situace v Londýně
http://www.youtube.com/watch?v=xdRfT76s7UQ&feature=player_embedded

drak řekl(a)...

N.N.Nemovi, 11. října 2010 11:33

Ten příklad se mi zdařil jen částečně, z hlediska toho, jaké lidi bychom měli do Evropy přijímat přednostně, požádají-li o asyl, je to celkem přesné, někoho, jako je Salman Rushdie by imigrační úředník rozhodně odmítnout neměl, z hlediska původu Salmana Rushdieho konkrétně je to poněkud vedle. Do Evropy bychom měli přijímat jen lidi, kteří jsou s námi kulturně kompatibilní a respektují náš systém hodnot a tudíž z jejich strany nehrozí, že nám tady budou vytvářet vůči nám nepřátelské, agresivní a rychle rostoucí enklávy. Osobně znám jednoho úžasného pána z Jemenu, který od islámu odpadl už dávno a který byl loni v Jemenu na dovolené. Ta jeho dovolená skončila tak, že se ani ne po týdnu předčasně vrátil, s očima navrch hlavy a řekl, že jeho vlast si de facto uchvátili a usurpovali vozembouchové (radikální islamisté) a že mu tam jde o život, protože on je bez víry a jako odpadlíkovi od islámu mu tam jde o život jaksi přednostně. S takovým člověkem nemám problém sdílet společný stát, rozumíme si a nijak se necítím být z jeho strany ohrožen. Jinak to je, když pozoruji ty zakuklené ježibaby a jejich mužské protějšky u mešit. Konec konců Kosovo je poměrně kvalitním ilustrativním příkladem toho, jak soužití s takovou nedávno ještě menšinou končí.

S tlakem mezinárodního společenství na radikální islám je to velice žalostné a silně to připomíná ono mnichovanství před 2. sv. válkou.

A.S.Pergill řekl(a)...

to drak:
Mimochodem, pokud by Mo potkal některou z těch zakuklených ježibab, tak je docela možné, že by se po... strachy, protože by nevěděl, oč kráčí (mohl by si třeba myslet, že za ním kráčí nějací poslové jeho kamaráda ďábla Alláha). Za jeho dob takové odění pro muslimské ženy neexistovalo a v Koránu o tom nenajdete ani zmínku.

drak řekl(a)...

Informaci, 11. října 2010 17:52

To, co se děje v Británii, je opravdu hrůza. Když soudruzi dotčení muslimové zmlátí gaye, tak je policie bezradná, nemůže nic dělat, jak typické, když ten zmetek si tam klidně mele do kamery, že nás všechny zničí a telefonicky si to přenáší ti prasečí rypáci kamsi na interent a telefonicky ještě do New Yorku, tak místo aby ho popadli za pozadí a vyrazili z Evropy do pryč, tak klidně nechají být, to je úplně úžasné a když si s tím pár tisíc lidí dovolí nesouhlasit, tak vyprovokují rvačku a 12 jich zavřou, to už je k zblití a je to svinstvo.

Chtít po mě, tady v Praze, abych si ve veřejném bazénu oblékal muslimské plavky, tak si snad opatřím kulomet s dlouhým pásem a půjdu ten bazén vyčistit.

Britská vláda se zbláznila, asi strachy. K dokonalosti už jen zbývá aby princi Charlesovi nějaký drzý imám počůral veřejně botu a Charles se mu za to ještě veřejně omluvil a zároveň poděkoval, za prokázanou počest.

STK řekl(a)...

A.S.Pergille,
nesledoval jsem vývoj islámu od dob Prorokových po dnešek, tak se ptám: Jak a kdy vlastně došlo k zavedení burek a podobných "roztomilých capovinek"? Co bylo před Prorokem? Je to někde na netu ve zkratce?

drak řekl(a)...

A.S.Pergillovi, 11. října 2010 19:54:

Kdyby to bylo v mé moci, s chutí bych mu takové setkání dopřál a kdyby se on z toho skutečně potento strachy, tak já zase pak asi následně smíchy :-)

drak řekl(a)...

STK:

Něco k tomu najdete tady, ale bůh ví kdo to psal a proč a nakolik se na to dá spolehnout:

http://en.wikipedia.org/wiki/Burqa

Nečetl jsem to mám hlad a tudíž mizím :-)

A.S.Pergill řekl(a)...

Draku,
a pak se divte, že lidi začínají házet zápalné láhve ...

informace řekl(a)...

STK,
chcete si ušít burku? Tady máte střih. Kdyby ji neměli v obchodu.
http://www.angelfire.com/planet/burqapattern/

STK řekl(a)...

Informace, já jsem ten Kocour, ne ta Kočka...
A navíc bezvěrec, ne musulman!
;-))

informace řekl(a)...

STK,
to bylo myšleno jako návrh pro obchodní využití, případně pro domácí spotřebu.
Pro Vás osobně samozřejmě ne.

Schumacher antisemita řekl(a)...

1. Co po nás Rusko požaduje a hodlá vymáhat vydíráním jaderným útokem ? Bohatství, půdu, otroky, být komunistickým "cordon sanitaire" ? Sovětský svaz je dávnou minulostí. Čím jsme pro něj zajímavým cílem agrese ? Rusko není naším nepřítelem. Není cenění zubů na Rusko syndromem přípravy na minulou válku ? 2.Není to tak, že jsme spojenci USA a Izraele proto aby nás chránili před islámskými fundamentalisty ohrožujícími nás proto, že jsme spojenci USA a Izraele ? Není to ve skutečnosti tak, že máme být jedním z mnoha cílů odpoutávajících pozornost islámských režimů na Izrael ? Není to ve skutečnosti tak, že Izrael nechrání Evropu před islámem, ale že Evropa je rukojmím Izraele ? Není to tak, že Izrael domáhající se solidarity, na požadavek reciprocity odpovídá "If you have a problem that's your fucking problem." ? Nechci být nespravedlivý, ale nevzpomínám si, že po útocích ve Španělsku a v Británii Izrael vyhlásil alespoň den smutku... Ostatně z dlouhodobého pohledu, muslimové nepotřebují Židy bombardovat. Porovnejte populační křivky Židů a muslimů v Izraeli. Populační růst na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy je vysoký. Írán nepotřebuje rakety. Stačí když vyčlení malou část zisku z těžby ropy na rodičovské příspěvky izraelským muslimům. Je dnešní Izrael bezvýznamná slabá zemička? Ne. Je ekonomicky i vojensky silný. Má nejlepší armádu v oblasti. Má funkční jaderné zbraně v dostatečném množství aby jimi byl schopen zničit hlavní města a významné strategické body nepřátel. Rozhodně není v pozici ve které bylo například Československo v roce 1938. Ano, chápu, že Židé mají problém, jsem schopný ho vidět z jejich strany a nepřeju jim ho. Ale That's.... Stejně tak jako islám v Evropě není problém Izraele, ale "our f......" Na světě je sedm miliard lidí v mnoho národech a tohle téma je pro ně marginální. Například pro Čínu rozhodně nepřipadá jako světový problém. Pokud ano, tak jen do té míry aby neohrožoval jejich zdroje a obchodní vztahy. Pokud jde o desetimilionové Česko a jeho hru na světovou politiku, napadá mě něco o řvoucí myši a touze být lvem.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Dodatek. Po nevalné krom toho trejfe jitrnici, musím blbec sežrat všechno co koupím, se mi neudělalo až tak moc volno, asi po nějakou dobu poabstinuju od vepřového. Možná dobrý trénink pro budoucno....

STK řekl(a)...

2 Schumacher antisemita:
K bodu 1.: Rusko nás nechce zničit ani vyvraždit. Jenom mít pod kontrolou. Jako přísný ale laskavý tatínek. Většina "prostých Rusů" si myslí, že nás jednak zachránila před Hitlerem a USA a že bychom jim měli být mezigeneračně (čti: navždy) vděční, jednak nás považuje za slabčáky, kteří mohou každou chvíli upadnout do spárů "mezinárodního kapitalismu". Což by nám, jakožto jejich mladším a menším bratrům rozhodně neprospělo. Takže nás hlídají a chrání!

K bodu 2.: Jistě, pro Čínu je problém Židovstva nepodstatný a snad i nepochopitelný. Pro nás by nepochopitelný být neměl. Zažili jsme přece Mnichov. Ale Izrael ten svůj "Mnichov", na rozdíl od nás, ustál. Takže se ani nedivím určité "militarizaci" izraelské populace. Asi to tak musí být.
Pokud bych měl něco říct proti Ž(ž)idům, tak je to jistá "uskuhranost". Nesouvisí to s holokaustem - je tu permanentně přítomná od nepaměti. Tzv. krásná literatura to potvrzuje jednoznačně. Je to způsob obrany proti nepřejícímu okolí - něco podobného, jako když dítě začne vřískat ještě před výchovnou exekucí rodiče. A dělají to i mnozí dospělí "nežidé". Ale židé častěji a sofistikovaněji...
Ale, na druhou stranu - najděte mi Čecha. který na otázku "Jak se máš?" nespustí litanii o tom, co špatného jej v posledním tisíciletí potkalo...
Takže zpět. Židé v tom nejsou sami. ;-)

Schumacher antisemita řekl(a)...

2 STK 1. To je vidění starší generace. Každá další je méně zatížena sentimentem. Ochrana před kapitalismem padla s koncem SSSR. Nynější kapitalistické (přesněji s tržní ekonomikou a autokraticko byrokratickým centrem)Rusko se aktuálně hledá. Chápu potřebu bránit svou ekonomicko plitickou jednotu před rozparcelováním. Na Rusko se upíraly a upírají chtivé zraky. Blaho jeho obyvatel a nějaká demokracie jsou jim lhostejné. Jenže tamní přírodní bohatství je zajímavé. Když je centrální vláda klepne přes prsty a dá jim na vědomí, že Rusko je suverén a ne kolonie, stěžují si na nedemokratičnost a na totalitu. Kdyby doslali líznout, hned bychom se dověděli jak se v Rusku "demokracie" zlepšuje. Tak tomu bylo ve vztahu k celému východnímu bloku. Až na výjimky, naše blaho jim bylo lhostejné stejně jako naše svoboda. "Komunistický" východní blok bylo třeba rozbít, protože představoval nebezpečí, třebaže ke konci jen v operetní podobě. Vítanou "kořistí" byl hladový trh. Paradoxně, právě obava z šíření "komunismu" byla důvodem k tzv. sociálnímu státu a k sociálnímu smíru. Projekt "sociálního státu" měl bránita úspěšně bránil importu komunistické ideologie. Tento důvod zanikl. V Německu kromě byla toho vlastní historická zkušenost z "nacionálního komunismu". Náklady na udržení "sociálního smiru" více zatěžují produktivní část populace. Z nějakého důvodu, který mi zatím není jasný, projekt "sociálního státu" pokračuje v rámci EU v podobě, kterou bych nazval "byrokratickým socialismem" v podmínkách supermonopolního kapitalismu. Představte si, že by novodobý Edison postavil továrnu na žárovky. Nebo na letadla. Nebo na léky. Jestliže by zvládl vědeckou a technologickou náročnost, jaká všemožná nařízení by musel splnit a jak vysoký kapitál by musel mít. Pozoruji, že supermonopolizace, která s ohledem na technologickou náročnost je alespoň dílem přirozená, protože vyžaduje větší zdroje, znamená snížení konkurence. Zároveň se snaží uměle omezovat konkurenci svým vlivem ve vládě, byrokracii a legislativě. Například prostřednictvím patentového práva. Problém vidím v tom, že tak jak se zdrojově i ideologicky vyčerpal "socialismus", vyčerpává se i model evropského "sociálního státu". V soutěži s dravými východními ekonomikami "kapitalismu volné soutěže" se stává nekonkurenceschopným. K tomu přispívá demografický vývoj a úpadek "mravů". Podobnost s úpadkem Říma v období 200 až 400 nl. není náhodná. Co bude dál, a hlavně co s tím, to nevím. Jednoduchá a špatná řešení tu už byla a skončila špatně. 2. Ano, militarizace izraelské populace je nezbytná pro přežití. Ale s ohledem na demografický vývoj vidím v budoucnu těžké problémy. Tíží Izraele je jeho malá rozloha, geografická poloha a zoufalý nedostatek zdrojů. Píšete : "Ale, na druhou stranu - najděte mi Čecha, který na otázku "Jak se máš?" nespustí litanii o tom, co špatného jej v posledním tisíciletí potkalo...
Takže zpět. Židé v tom nejsou sami. ;-)" Ano, s tím ze srdce souhlasím. Židé remcají přinejmenším od útěku z Egypta. Jako způsob obrany to s nimi máme společné, podobně jako humor. Dokud si uchováme humor a dokud se budeme učit a poznávat svět, budeme žít.