čtvrtek 14. října 2010

ZASLÁNO: Kouknou, Žibřide...

aneb Filipika o "nazrálosti" situace v České kotlince.

(Autor: STK)

K Moby Dickově článku Ponuré vyhlídky za volného pádu.)


...ne, že Cikáni mají horší a horší chování, (i když - mám pocit, že i mají, protože jim dneska ledacos projde, i to, co dříve neprošlo) ale samozvaní zástupci majoritní společnosti čím dál tím víc tohle chování omlouvají a naopak ostrakizují ty, kteří o problému otevřeně mluví. To je právě příčina čím dál tím menší tolerance menšin většinou.



Do Cikánů se "vrážely peníze" už kdysi v 60-tých letech - dostávali např. přidělené krásné byty na novém sídlišti v Ostravě-Porubě, kde dokázali od podzimku do Vánoc vytrhat parkety a uprostřed obýváku z nich udělat táborák. Teď se tomu říká "vybydlet" byt. Jenže tehdy je nikdo neomlouval, nezakazovalo se říkat a psát, že to udělali. I v novinách v "Černé kronice" stálo, že "spoluobčané snědé pleti vykradli, zdevastovali, podvedli...". Teď se to ani nesmí napsat, natož nějak slovně odsoudit. Hned si vysloužíte nesmyslná obvinění z rasismu, nacismu, snad i fašismu, nazvou vás xenofobem a obviní ze všeho myslitelného i nemyslitelného, snad i z prznění malých holčiček. */

Kdo? Zblblí multikulti levicoví intelektuálové, jejichž špičky, ideové vůdce, podezřívám z toho, že se pomocí této "páky" pokoušejí deinstalovat svobodu a demokracii nejen u nás v "Kotlince", ale i v Evropě, potažmo i ve světě. Nadšeně jim přizvukují zparchantělí líní publicisté, kteří tak mají pocit revolty proti systému a "dobré věci", ale hlavně mají o čem psát. A bez přemýšlení!

V našem světě se vyskytuje záplava slov, která jsou v souhrnu prázdnější než mezigalaktický prostor. A čím je jich víc, tím menší váhu jim připisujeme. Prostě inflace slov. Je to jen takový mezigalaktický "rádiový šum". Když v tom šumu ucho nebo zrak nalezne něco známého, zaraduje se a podle naprosto vnějších znaků si poznatek přiřadí k praktickým zkušenostem nebo si vytvoří na informaci svůj "mem". Většinou si mem ani nemusí vytvářet, dostane jej už od sdělovacích prostředků hotový, odborně předžvýkaný podle posledních tendencí.

Cokoliv, co porušuje přirozený běh věcí, jejich "tržní" váhu a závažnost, cenu, chcete-li, je nedobré. Ať už je to bio-nafta, odpustky CO2, elektřina z větrníků a slunečníků nebo pozitivní diskriminace nepřizpůsobivých či bezbřehá multikulti tolerance neslučitelných kultur. Prostě vždy, když si začneme "lhát do kapsy" a začneme peskovat chlapečky, co vykřikují, že "Král je nahý".

Tehdy začíná stoupat společenské napětí, latentně a zpočátku docela tajnosnubně. I leckterý spořádaný občan, otec rodiny, pak dostává občas chuť někomu "dát přes držku". Přichází totiž postupně na to, že s ním společnost nehraje čistou hru. Že se o něčem píše - ale není to tak docela pravda. A že se pravda nesmí napsat ani vyslovit - protože bude z pozic "silnějších" napadnuta, zesměšněna nebo dokonce trestána. A že se těchto akcí účastní nejen ti, kteří na nich vydělávají (což by ještě možná bylo pochopitelné), ale i "užiteční idioti".

Ano, ti Leninovi. Jsou tady vždy připravení "k použití" - ať už se jedná o radar v Brdech, mešitu na Ground Zero, příšerné všežidovské spiknutí proti světu nebo třeba jen kauzu hostinského, který byl odsouzen za to, že do svého podniku nevpustil partičku výtržníků, kteří mu tam často dělávali, lidově řečeno, "bordel". A stačilo výtržníky (Cikány, to snad nemusím podotýkat) nechat vystřízlivět a pak se s nimi a se svědky - aktivisty pokusit o "průnik" do hospody. Neprošli. A hned tady byl nový, exemplární případ rasismu. Pokud si pamatuji, hostinského a majitele hospody v jedné osobě nakonec odsoudili – i soudci tehdy podlehli obecnému memu - "nemá rád (opilé) Romy" - je proto rasista. Kdyby to byli výtržníci náležející k majoritě, nestalo by se nic. Prostě by nebyli vpuštěni do hospody. Tečka.

Jako obrany proti manipulaci, kterou na nás aplikuje společnost můžeme použit buď přímo analýzu faktů, pokud se k nim dokážeme dostat (což obvykle praktikuje A.S. Pergill, tu a tam někým peskován za závěry, ke kterým došel neutrálním, vědeckým zkoumáním jevu) nebo znalosti, jak se prakticky manipuluje s lidmi, což zase zná Starý Tlustý Kocour (a bývá za to "vědění o podvědomí" občas peskován i zpoza oceánu), nebo Šaman, který kombinuje oba přístupy a občas přidává svou víru. (Toho si, naštěstí, dovolí peskovat málokdo. Mohl by totiž kritika přetáhnout mokrou utěrkou...)

Takže Žibřide i vy, vážení a milí štamgasti – problém s Cikány, vyznavači Mohameda nebo čtyřprocentními spoluobčany většinou netkví přímo v jejich existenci, v jejich chování. Spočívá v neochotě majority mluvit o věcech otevřeně, bez předsudků. Dohodnout s, co s tím. Prostě: "Král je nahý!" Tkví v neschopnosti většiny si zakázat ty samozvané mluvčí, kteří obvykle reprezentují jen svou skupinku nebo dokonce jen sami sebe, kteří jen omílají své systémy bludů, prohlašujíce se za "mluvčí všeho lidstva". Za naše mluvčí. Ať už jsou to "oteplovači", "multikultiové", "antirasisti", "antiradararisti". Prostě všichni, kteří lžou buď proto, že jim to přináší ekonomický nebo společenský užitek nebo proto, že pracují v službách sil daleko mocnějších, než jsou oni sami, za peníze nebo dokonce jen z vlastní hlouposti. Ti, kteří ani nevědí, že lžou. Pěšáci ideologií. Ti všichni, kterým vadí slovo Cikán, homosexuál, černoch... To přece není totéž co "Cigoš, buzna nebo negr." Protože už v neschopnosti nazvat věci a jevy obyčejným, poctivým slovem se skrývá podvod. Když se krádež nazve zcizením, lež nedorozuměním, když se některá slova nesmí vyslovit vůbec, tak jsme na tom náhle jako staří Slované (?), když chtěli nějak korektně označit to velké chlupaté lesní zvíře, které ví, kde je med. A jeho pravé jméno vyslovit nechtěli, aby se na ně zvíře nenaštvalo Tak mu pro jistotu říkali medvěd.

Za sebe můžu říct, že už mám dost těch sociálně neukotvených, sexuálně alternativních, etnicky nepůvodních a psychicky nevyrovnaných. Jistěže rozumím, co se asi chtělo říct. Ale možnost alternativního významu jakéhokoliv tvrzení prudce stoupá. Proč jsme si nechali vnutit nějakou novořeč, když na všechny tyhle jevy a osoby existují jasná, stručná a srozumitelná česká slova. K čemu je dobré, když se člověk musí podívat do Wikipedie, aby přesně odlišil antisionistu od antisemity. Přiznávám bez mučení, že i já používám při práci bezobsažná slůvka, která mají jen jakýsi citový, emoční význam. Jenže s kumštýři se často jinak hovořit nedá – a z mé strany je to vědomá manipulace. Ostatně z jejich rovněž – ale hrajeme tu hru, kdy "já vím, že oni vědí, že já vím..". Když se ovšem začne jednat o termínu natáčení nebo o penězích, začneme jednat naprosto racionálně. Žádat "poněkud výraznější mzdu" s tím, že začneme pracovat "přesvědčivě brzy po začátku příštího týdne" je domluva na prd. (Odvykám si říkat na Draka. Mohl bych narazit... ;-)

Takže předpokladem, aby se jakákoli situace v Kotlince, Evropě nebo ve světě mohla začít řešit je začít nazývat věci a jevy pravými jmény, nepoužívat zástupných termínů, které umožňují několik výkladů. Vím, naprosto to odporuje zásadám diplomacie. Ale právě používání kulantních "diplomatických" termínů způsobuje často nepochopení, neporozumění obou stran. Jazyk diplomacie by se měl nechat diplomatům. Oni mu rozumějí. My ostatní bychom už konečně mohli začít mluvit normálně. Pokud je to vůbec možné a pokud jsme schopni a ochotni poslouchat jeden druhého. Ale vidím, že zákopy se začínají kopat na všech stranách. Jdeme pomalu, ale jistě do Pergillovy vize. Není vůbec hezká, zato hodně pravděpodobná.

*/: Příklad? Volební heslo jednoho poslance ČSSD na Ústecku bylo nedávno napadnuto spolustraníky. Na megaboardu stálo jen, že všichni občané mají mít stejná práva a stejné povinnosti. Už i takový požadavek má prý ale "rasistický podtext...".

I fuj!

*************************************************
Šamanovo PS: Pokud má Žibřid či kdokoli další něco delšího tištitelného, co se nevejde do komentářů, jsem ochoten mu to uveřejnit v rámci rubriky Zasláno. (Tvory neberu:) Pro šikovné je moje adresa v profilu. Pro nešikovné: kovanic.jan zavináč gmail.com

Teď zneužiju svých možností k přidání krátkého kometáře přímo sem:

K */: To heslo znělo "Jeden stát, jedna pravidla".) a má to bohužel konotaci. Stačilo by jen dopsat "jeden Vůdce..."
K problému s menšinami: Ty nespočívají v neochotě majority mluvit otevřeně bez předsudků - ale v předsudcích. Problémy s menšinami jsou totiž - s jejich menšinou... Celkom slušný Cikán není definován jako Cikán. Člověk s občanstvím, poněkud opálenější snad, avšak "asimilovaný", není Cikán. Cikán je jen ten, kterého chytnou když krade... Když něco ukradne Rom, je většinová veřejnost naštvaná - na Cikány. Když něco ukradne bílý - je veřejnost naštvaná na zloděje... No a ohledně vsetínského čunkování si musím vzpomenout na soudružku na sociálce, jak se mnou kdysi jednala - a to jsem vypadal úplně jako bílý!
Oni totiž velice často mají problémy příslušníci menšiny jen proto, že jsou příslušníky menšiny - aniž něco ukradli či vybydleli. Bohužel se o tom téměř nepíše - až když někde praskne nějaký vřed...
A nakonec k vyjadřování: Problém s námi Čechy je, že málokdy připustíme, že jsme Češi. Někdy sami sebe odsuzujeme jako "Čecháčky" (to přece není "Tschechai"), jindy nevíme, jestli jsme Češi nebo Moravané, Pražáci, Brňáci či Ostra Vaci... (A já su Liberečák! Ale český!!!)
Doporučený web: Romea.cz.)

18 komentářů:

STK řekl(a)...

Šaman má i nemá pravdu
- a to dokonce současně. Zase záleží na úhlu pohledu - tedy z jaké pozice se koukáme. Konotace a analogie - moc pěkná věc, jenom je nesmíme hledat ve všem. Na tu obdobnost s heslem snad 75 let starým jsem přišel až když mi byla Šamanem podhozena. A mladší by na to počítám nepřišli vůbec. Leda ti, kteří se tím zabývají prvoplánově, "novonárodovci". A ti zase vidí analogii v kdečem, stejně jako jejich odpůrci. Připomíná mi to jeden neslušný fórek, kdy náhružlivý muž vidí (dámské přirození lidově) v každém předmětu, na který se podívá.

Druhá věc je ještě dialektičtější. Pokud by se mohlo bez rizika verbálního napadání a ostrakizace hovořit a psát o věcech týkajících se rasy (a snad i náboženství), nevznikl by paralelní jazyk, kdy pro Cikána máme snad dvacet synonym, většinou hodně pejorativních. K čemu to?
Přitom oni se mezi sebou (ti normální, bez převládajících segregačních pocitů) Cikány nazývají. Dokonce jsem se dal do hovoru s jedním metařem - potkávali jsme se naprosto pravidelně každý den, když jsem vyšel z domu směrem k Ústavu, až jsme se začali zdravit a občas spolu prohodíme pár slov. A ten metař jednou definoval názvy Róm a Cikán tak, že když si chce Cikán hrát na "Necikána", začne tvrdit, že není Cikán, ale Róm. Takže to je sebereflexe Cikána, který poctivě, každý den v 08:20 zametá naši krátkou uličku. Vypadá přitom docela spokojeně.

Předsudky byly, jsou a budou - a "nemluvit o některých věcech" ty předsudky ještě posiluje.

Třetí záležitost je pro mě naprosto jasná: Nejsem Čech, nejsem Polák a už vůbec ne Němec. Jsem velký, starý, tlustý kocour, který jen náhodou připomíná druh Homo Sapiens. Ale žiju na území české kotlinky a tak s Čechy držím basu. Tedy - pokud se chovají aspoň přibližně tak, jak by se dle mého mínění chovat měli. ;-)

informace řekl(a)...

STK,
Tak jste nakonec přesedlal na linguistiku, na soci8ln9 linguistiku? Tím politically correct se linguisti zabývají už přes dvacet let. Doma máme dokonce žertovný slovník toho nového jazyka. Otázka, která se opakuje často, je, kdo jsou páni jazyka? Kdo řídí jeho vývoj a užívání? "Je těžké to zjistit s jistotou - říká ve svém článku prof. Massimo Arcangeli, italianista - hlavní úlohu mají určitě krajní paladini politicky korektního jazyka. Toho politicky korektního, co manipuluje dokonce naše vzpomínky z dětství."
K tomu dodám, že James Finn Garner přepsal ironicky v perfektním politicky korektním jazyce dokonce pohádky pro děti, aby ukázal nesmyslnost té manipulace. (Politically Correct Bedtime Stories, London, Macmillan, 1994)
Shrnu Vám tu pro zábavu pohádku o červené Karkulce.
Karkulka byla dívka rozhodná a k tomu feministka. Šla navštívit babičku s velkým košíkem biologického ovoce a minerálky, protože tak chtěla vyjádřit staré ženě svou solidaritu. Lidé říkali, že není bezpečné chodit do lesa, ale Karkulka byla natolik jistá svou sexuální svobodou a nezávislostí, že se nenechala zastrašit evidentní freudianskou valencí těchto řečí. Vlk nebyl zlý, ale měl status individua žijícího na okraji společnosti , což mu dovolovalo nerespektovat "konformistické kánony západní společnosti". ... Natáhl si na hlavu babiččinu čepici, protože mu v tom nebránily tradicionalistické předsudky o tom, co je vhodné pro muže a co pro ženy. Karkulka feministka přesvědčí pak vlka o antisociálním a machovském charakteru jeho jednání.
Nakonec Karkulka, babička a vlk vytvoří alternativní rodinu, založenou na vzájemném respektování a spolupráci a žijí v lese šťastní a spokojení. Vlk se z bezdomovce a vyděděnce stává zaintegrovaným členem společnosti.
Zítra, jestli budu mít čas, napíšu o tom víc.

FG řekl(a)...

"nepoužívat zástupných termínů, které umožňují několik výkladů: (dámské přirození lidově)
STK: Tak jak to medle je? Mame pouzivat nebo nepouzivat? Prosim upresnete.

informace řekl(a)...

Poslyšte Forreste,
nejlíp bude, když tu napíšete seznam všech alternativnívh výrazů, co znáte a admin diskuze Vám to pak seškrtá.
Pak to budete mít najisto.

Anonymní řekl(a)...

Pokrokově zaměření lidé, bohužel slepě věří mýtu, že člověk dokáže racionálně poznávat realitu. Na základě tohoto mýtu věříme, že lidé činí racionální rozhodnutí na základě zhodnocení faktů. Na to, aby člověk lidi přesvědčil, stačí přece, aby se jim předložila fakta. Těch lidé využijí k tomu, aby se rozhodli, jaká alternativa bude nejlépe podporovat jejich zájmy a touhy.
Z řady psychologických experimentů však vyplývá, že tak to nefunguje. Namísto, abychom prováděli racionální analýzu pozitiv a negativ, přijímáme jen ty informace, které potvrzují naši totožnost a naše hodnoty, a odmítáme informace, které jsou s nimi v rozporu. Své myšlení přizpůsobujeme své společenské totožnosti a ochraňujeme ji před jejím zpochybňováním. Když se setkáme s lidmi, kteří nám předkládají nepříjemná fakta, většinou to jen posílí náš odpor vůči jakýmkoliv změnám.
Naši společenskou totožnost utvářejí hodnoty, které psychologové nazývají vnější či vnitřní. Vnější hodnoty se týkají statusu o stoupání na řebříčku společenské hierarchie. Lidé se silnými vnějšími hodnotami se fixují na to, jak je hodnotí jiní lidé. Potřebují finanční úspěch a slávu. Vnitřní hodnoty se týkají vztahů s přáteli, s rodinou a s komunitou, a týkají se také sebepřijetí. Ti, kteří mají silné vnitřní hodnoty, nezávisejí na chvále či odměnách od jiných lidí. Mají přesvědčení, které je hlubší než sebezájem.
Málokdo má čistě jen vnější nebo čistě jen vnitřní hodnoty. Naše společenská totožnost je tvořena směsicí hodnot. Ale psychologické testy, provedené v téměř 70 zemích světa, ukazují, že hodnoty se shlukují v pozoruhodně obdobné vzorce. Tí, pro něž je velkou hodnotou finanční úspěch., například, mají méně slitování s druhými, mají silnější manipulativní tendence, silnější víru v hierarchii a nerovnost, silnější předsudky vůči cizincům a menší zájen o lidská práva a životní prostředí. Ti, kteří mají silný smysl pro vnitřní osobní hodnoty, prokazují větší porozumění vůči jiným a víc se zajímají o lidská práva, sociální spravedlnost a životní prostředí. Tyto hodnoty se navzájem potlačují - čím jsou silnější něčí vnější hodnoty, tím slabší jsou jeho vnitřní hodnoty.
Se svými hodnotami se nerodíme. Jsou utvářeny společenským prostředím. Tím, že politika změní naše přesvědčení ohledně toho, co je normální a přijatelné, mění naši mysl stejně jako naši situaci.

N.N.Nemo řekl(a)...

"Hodnoty" To je zase nějaké sociální inženýrství. A ještě ke všemu překopírované. Nejvíc náš život ovlivňuje to, co za hodnoty nepovažujeme, dokud je máme. Vzduch (dýchatelný), voda (pitná), jídlo (nejedovaté), mír, maminčina náruč, dobrá rodina a milí sousedé.

informace řekl(a)...

N.N.Nemovi
podle mne je to pěkný příspěvek, i když jak vytýkáte "překopírovaný". Víte, pokud jde o sociologii nebo lingvistiku (nemluvím o dalších disciplinách), je opravdu těžké vymyslet nebo napsat něco nového, originálního. A osobní zkušenosti mají ten nedostatek, že jsou omezené jen na úzký kruh vlastní působnosti a pozorování.
Já sice jakés takés znalosti z teorie komunikace mám, ale když jsem si přečetla příspěvek STK, zalistovala jsem nejdřív v knize prof. Argangela, pak jsem na googlu zadala heslo sociolingvistika, pak sociální lingvistika, pak jazyk politiků a ideologů. To abych se up-to-datovala. Vyvalilo se ale mi tolik odkazů, že jsem se nakonec rozhodla nic nepsat.
Konečný úsudek byl, že nás manipulují všichni, že na to mají svou techniku, využívají všech prostředkú od slova až po obraz a těžko se tomu múžeme bránit.
Jsme závislí nejen na komunikačních prostředcích, ale i na společnosti,a to nejen v širším slova smyslu, ale i na uzším prostředí, ve které se pohybujeme, t.zv. social network, a které se nutně přizpůsobujeme.
Jedinou naši spásu můžeme čekat jen od těch politicky korektně nediskriminovaných menšin, které se brání, aby se uměle zakrývaly jejich vady nebo etnická identita (Společnost pro ochranu slepých a američtí černoši).

STK řekl(a)...

2 Informace:
A takových pohádek jako je ta o "Krasnój šápočke" je tu fůra. (Nejčastěji nám je vypravují naši politici.)
Horší je, že jsem už četl o snahách skutečně tak pohádky upravovat. Nejen v bláznivých Spojených Státech, ale i u nás, "v srdci Evropy", v "České kotlince". Pro děti, ne pro obveselení dorostlejších. Z toho mi trochu běhá mráz po zádech. Jak pak budu vysvětlovat vnukovi rozdíl mezi ženským a mužským nazíráním na svět a na jeho roli v něm. Pár "ženochlapů" a "mužobab" jsem v životě potkal a nechtěl bych s nimi delší dobu žít. A vůbec tím nemyslím sexuální orientaci, ale obecný přístup k životu. Třeba k módě nebo k zatloukání hřebíků.

Ale pořád se pohybujeme kolem té Andersenovy pohádky o "Císařových nových šatech"...

A.S.Pergill řekl(a)...

to STK

On je jeden zásadní problém, že pokud je někdo důsledně a férově proti islámu a islamizaci, tak z něj naprosto není problém udělat antisemitu, protože fundamentalistický islám a fundamentalistický judaismus jsou až na nevýznamné detaily (z hlediska nás, nevěřících) totožné.

No nic, půjdeme volit, a raději nějakou "rasisticko-xenofobně-antisemitskou" partaj, než něco pseudodemokratického a proEUnijního.

žibřid řekl(a)...

Děkuji, S.T.K., že jsem se dostal dokonce už do nadpisu Vaší filipiky:-)

Pořád mám takový pocit, že ti Cikáni, bez ohledu na svou případnou kriminalitu, jsou v tom celém nějak nevinně. Jak už jsem tvrdil, vítkovským mladíkům nešlo primárně o trestání kriminality Cikánů. A Vy, S.T.K., dokonce tvrdíte, že problém není v chování minority, ale v neschopnosti majority mluvit o věcech otevřeně. (Takhle daleko ke korektnosti bych nešel ani já.) A ve své filipice píšete o mnoha jiných věcech, než jen Cikánech, které nás, majoritu, štvou. Dokonce si myslím, že jste nevyčerpal celou plejádu mé frustrace, chybí mi ve výčtu mafiáni a na ně napojení politici, neschopní úředníci, berňák, atp. Jenže tuto frustraci si nemohu vybít na Cikánech, nýbrž musím postupně spravedlivě každému darebákovi účtovat co jeho jest.

S ostatními tématy Vašeho článku souzním a rád jsem si početl. Srdečně zdravím, žibřid.

PS: Šamane, nejsem takový psavec, nemám vůli než k občasným diskuzním příspěvkům. Případně mohu přidat občas báseň nebo jinou ptákovinu:

POUŤOVÁ
Dámy a páni,
u nás je k mání
světová atrakce:
Zadarmo(!)
vynášíme do kopce.

informace řekl(a)...

Já si tedy myslím, že to násilí, co provádějí ti politicky korektně zažraní nad jazykem, stejně k ničemu nevede a nepovede. Když dáte věci jiné jméno, nezměníte tak její podstatu. I když ty nové eufemistické termíny, co mají za cíl "zmírňovat" dopad diskriminace menšin(fyzicky nebo psychicky postižených, rasových, sexuálních) budou mít jako první účinek opravdu to zmírnění, jak se ale pak časem vžijí, dostanou tu samou funkci jako ty staré odstraněné.
Přes všechny snahy multikulturalistů přeměnit naše vědomí změnou jazyka, velkých výsledků nedosáhnou. Je to podle mne jen blbá utopie. Jazyk je vyjadřovací komunikační prostředek, ale jeho zpětná formovací síla na myšlení není vůbec tak jistá a automatická. Můžou si sepsat různé kodexy politicky korektní řeči, jako to dělali na amerických univerzitách, kde sestavili speech codes a dokonce sankcionovali ty, kteří je nerespektovali, (v Americe a ve VB docházeli k mnoha horším excesům v politicko jazykovém purizmu), stejně ta jazyková slovní cenzura podstatu věcí nemění.
Že budou přepisovat pohádky? Anebo snad celou světovou literaturu, aby z ní odstranili sexizmus, diskriminaci, rasizmus? Zřejmě si chtějí zajistit pracovní místa až do penze. Anebo místo v nějakém ústavu pro duševně jiným způsobem schopné.

STK řekl(a)...

Si, signora anýbrž Bať, bať...

STK řekl(a)...

ProPergilla:

Asi to bude zase úhlem pohledu - tentokrát je to pohled zvenku. MMJ: Oni Kristovci dokážou být taky pěkně militantní - stačí je jenom nekrotit. Jedině vyznavači Buddhy jsou tak nějak programově neagresívní. Teda - aspoň odsud z bezpečí Kotlinky se zdají být.
Ona i ta víra v jakéhokoliv Boha (nejlépe několik) by byla stravitelnější, kdyby se tak často nestávala tuhou doktrínou a hlavně platformou pro nenávist k těm, co věří "trochu jinak". (Narážím na Irsko.) Nevěřící psi (a kocouři) jsou sice pro všechny věřící tak trochu podlidé, ale zabíjet je netřeba...

P.S.: Křížovku jsem již vyplnil, jdu ji zítra všoupnout do škvíry. Tradiční velkostrany tentokrát zklamu...

informace řekl(a)...

Na dobrou noc,
www.geocities.com/SoHo/Studios/2334/pcwomen2.htm uveřejňuje termíny politically correct, týkající se sexu u žen:
She is not a:
EASY
She is:
HORIZONTALLY ACCESSIBLE
She is not:
COLD OR FRIGID
She is:
THERMALLY INCOMPATIBLE
She does not have:
A HARD BODY
She is:
ANATOMICALLY INFLEXIBLE
STK, bohužel, nepřekládám, použijte slovník. V překladu by to ztratilo veškerou komičnost.

STK řekl(a)...

Na tohle jsem naštěstí slovník nepotřeboval, natolik jsou to slůvka mezinárodní... ;-))))

A.S.Pergill řekl(a)...

to STK
Máte pravdu v tom, že všechna tři "abrahámovská" náboženství jsou v principu nesnášenlivá.
Faktem, je, že křesťanství se podařilo zcivilizovat nejvíce a hlavně (to je ještě důležitější) vlastními silami, zevnitř. Proto uvnitř křesťanství narazí fundamentalisté na odpor vycházející ze samotných křesťanů a ohánějící se "rudými knížkami citátů" křesťanských vůdců a ideologů.
V případě judaismu došlo k tomu, že mu byla jakási civilizovanost vnucena zvenčí (od rozmetání židovských států po systematické pogromy jako odpovědi na judaistický barbarismus; zcela jistě existovaly i pogromy z jiných příčin, z tohoto pohledu nevýznamné), a tudíž je mezi nimi výrazně vyšší procento osob ochotných podporovat náboženské fundamentalisty a ti naopak mají šířením mentality "obležené pevnosti" snazší práci se sháněním "oveček" do jednoho stáda pod jejich vedením. Příznaky můžeme vidět i na domácím pánovi, přestože je to člověk vysoce inteligentní, vzdělaný a plně do naší společnosti integrovaný.
Islám pochopitelně ničím takovým neprošel. Pokud s ním chceme vyjít, tak se od něj buďto musíme zcela izolovat (což bylo technicky možné v dobách, kdy nejrychlejším dopravním prostředkem byl kůň a nejrychlejším komunikačním poštovní holub) nebo ho vojensko ideologicky porazit a rozvrátit. Na to druhé ale potřebujeme v čele politiky programově odmítající politickou korektnost a multikulturalismus, technicky to není problém, atomovek máme dost. A strany tohoto typu musíme dostat do čela našich států, doslova za každou cenu.

žibřid řekl(a)...

Podle mého je to tím, že "Abrahámovská náboženství" mají vždy tzv. proroky, stojí na výkřicích fanatiků-pomatenců. Zatímco hinduismus nebo buddhismus jsou náboženství, která se vyvinula přirozenější cestou.
Nicméně Pol pot byl buddhista...

STK řekl(a)...

Buddhista? Tož to se "krapet" odchýlil od víry... Někdy ale na nálepce nezáleží.

K militntním vírám bych totiž klidně přiřadil komunismus a fašismus. Pokud se podíváme na insignie, davové šílenství, výkřiky proroků, specifické "bible", mučedníky a Svaté války, moc se to neliší.
Podle A.S.Pergilla to bude tím, že tyto "moderní víry" zatím nikdo "necivilizoval". To není zas tak hloupá teorie.
Možná, že za ty dva - tři tisíce let to bude i s tím komunismem nějaké přijatelnější. ;-)