středa 1. prosince 2010

Čeká se bujný silvestr na úřadech práce


Silvestr letos připadá na pátek. Jenže v pátek mají na pracáku zavříno. Tak jaktože budou mít otevříno, když mají mít zavříno? Aby noví nezaměstnaní nepřišli o podporu v nezaměstnanosti!



Na Nový rok o slepičí krok. O tolik postoupí reforma, která má zabrzdit zadlužování státu. Začne totiž platit novela zákoníku práce. Ta novela, o níž se tak dlouho říkalo, že se nestihne uvést v život, že bude napadena u Ústavního soudu, že ji prezident nepodepíše, že "plánovaná účinnost od 1.1.2011 tak pravděpodobně není reálná" - až začali personalisté říkat, že už je vlastně schválená. Načež se začaly houfně přepisovat už jednou podepsané dohody o ukončení pracovního poměru. Protože když ukončíte zaměstnání až na konci měsíce, tak jste ještě o silvestru zaměstnaní. Nezaměstnaní jste až na Nový rok - v době platnosti novely Zet Pé. A když pak budete směřovat na úřad práce až v lednu, dovíte se možná nepříjemnou novinu: Pokud jste dostali odstupné ve výši tří platů, pak podporu uvidíte až za duben v květnovém výplatním termínu. Přičemž doba pro výplatu podpory se neprodlužuje. Máte nárok na šest měsíců - dostanete prostě podporu jen na zbylé tři.  Netýká se dalšího odstupného, vyjednaného třeba v kolektivní smlouvě. Kdyby nejhodnější zaměstnavatel vám na skok do neznáma přibalil zlatý padák ve výši ročního příjmu, tak vám stát stále nedá jenom ty tři podpory - protože víc stát ze zákona nedává.

U firem, které neplatí odstupné, u firem, které neplatí ani platy, a u firem, které nutí zaměstnance, aby dali výpověď sami, že je možná určitě potom vezmou na živnosťák do švarcsystému zpátky, tak u těchto firem ovšem noví nezaměstnaní o nic nepřijdou.

Upřesněme si, že se v souvislosti s odstupným nemluví o "platech"  - tedy mluví, ale špatně. Má se hovořit o "průměrných měsíčních příjmech zaměstnance", protože pojmy "plat" a "příjem" jsou značně rozdílné. Například lékaři, kteří děkují, ale odcházejí, mají například "průměrný plat" 25 tisíc, ale "průměrný příjem" tisíců čtyřicet. A ještě si upřesněme nezvratnou logiku: odstupné máte proto, abyste si v těch měsících, kolik činí "násobky průměrného příjmu" našli nové zaměstnání. Tuto logiku přijmuli poslanci, které zvolil lid této země - aby zachránili stát před krachem. Jenže ani ten největší pravičák nehodí jen tak mírnyx týrnix za hlavu podporu za čtvrt roku - když má na ni nárok. A jde jen o to, přijít o den dříve...

Tak dobře, řeknete si: Sjednám si v dohodě odchod 30. prosince, na silvestra budu nezaměstnaný, to už mohu na pracák jít. Na stejnou myšlenku však přišla i polovina Prahy - alespoň ta polovina, která volá na úřady práce, jaké že jsou podmínky, aby člověk ještě stihl na poslední chvíli využít současné štědrosti státu. Konec roku je právě vhodným datem pro snižování počtů hlav ve firmách, a tu hodní (tam, kde jsou hodní) lidskozdrojoví manažeři poskytují lidem tu výhodu - že jim vyplatí poslední měsíc poněkud menší plat. Stejně člověk na odchodu už nepodává optimální výkon. (Většinou - čest výjimkám, které se naopak mohou strhnout, aby po nich v práci nezůstal zvířený prach, rozházené papíry a nedodělaná práce - i když jsou propouštěni pro "nadbytečnost":)

Tak dobře, řeknete si: Hlavně, že jsem nezaměstnaný ještě letos, na silvestra, kdy platí pro mne výhodnější zákoník práce. Na pracák se musím přihlásit do tří pracovních dnů po skončení zaměstnání, čili třeba až v úterý 4. ledna. Ještě není na Tři krále, a nejste o hodinu dále, avšak zato jste úplně mimo: Ano, nezaměstanými jste se stali vloni, ale přiznání podpory se váže na pravidla, jež platí v době, kdy jste se přihlásili do evidence nezaměstnaných!

Aha!!!

Tak proto bude na silvestra na pracácích přeplníno. Ale, jaktože bude vůbec otevříno, když otvírací doba úřadu v pátek hovoří jasně: tento den je zavříno!? Pozor: úřední den není, ale čerstvým nezaměstnaným se otevře na zazvonění! Tato štěpná informace není uvedena na internetových stránkách pracáků, ale toliko na jejich dveřích. A kdo přijde, tak si přečte - a otevrou mu a obslouží ho i mimo pracovní den. Třeba i na silvestra.

No ale - jaktože se nebude zvonit, ale budou dveře otevřeny dokořán?

Vyberte si: Čerství nezaměstnanci budou chodit tak často, že se dveře netrhnou. Nebo: Nových čekatelů na státní podporu bude tolik, že budou z úřadu přetékat do ulic a dveře se tak nebudou moci zavřít.

Obě odpovědi jsou správné! Zdá se, že některé firmy nastoupí komplet, včetně manažerů a útvarů ejč ár. Personalisti jsou na tom nejhůře - sami tak dlouho vyhazují kolegy, až nezbyde nikdo, kdo by vyhodil je, a musí se - vyhodit sami!

Úřednice z úřadů práce proto úpěnlivě prosí: prodlužte si Vánoce a domluvte se na odchodu třeba už na Štěpána! Stejně ale vědí, že je čeká bujarý silvestr. Snad se při něm nebudou na pracácích střílet rachejtle.

Psáno v Praze dne 1. prosince 2010.

PS: A nejhůř na tom budou ti nově nezaměstnaní, kteří si ještě nestihli vyřídit nový řidičák...

3 komentáře:

N.N.Nemo řekl(a)...

To Šaman Ad výhodnost odejít ještě letos

Je to jasné, odcházíte z práce. (Anebo dobrý přítel, jak se říká u psychologa nebo sexuologa o svých problems). Nejdřív si ale nechte spočítat svůj průměrný plat teď někým, kdo tomu rozumí. A jaký by byl po Novém roce. Teď se počítá z 3. kvartálu, kdy si normální lidi berou dovolenou a ta se do výpočtu platu nepočítá, protože to není plat. Kdo si vzal v létě dovolenou celé 4 týdny, tak o ty 4 týdny bude mít krácen příjem v kvartále. Plat za dva měsíce se děli třema a to bude průměrný plat. A z toho se počítá odstupné.
Taky bývají vánoční odměny nebo roční. Ty odměny, co se v rozhodném kvartále (předcházejícím před termínem odchodu z práce) dostanou, ty se dělí čtyřmi a připočtou do kvartálníhio příjmu. Roční odměny vyplacené v jiném,než rozhodném kvartále se do průměru nepočítají.

Tedy bych doporučil Šamanovi, aby si spočítal, jestli má nějaký větší počet měsíců na odstupném, aby si spočítal, jestli se mu raději nevyplatí vzít si ten násobek z lépe placeného 4. Q a jít až v průběhu ledna (jestli si může vybírat) a oželit tři podpory v nezaměstnanosti (třikrát maximálně 13280, to je asi 40000, sakra - to je ale hodně!) a sečíst to s tím sníženým odstupným, kdyby šel teď.

Tak sorry, to se asi nevyplatí, leda někomu s nadprůměrným platem a zlatým padákem. Anebo dlouhou praxí ve firmě kde jsou silné odbory. Ale už jsem to tady napsal, tak to nechám.

A pokud je Šaman pravičák a chce pomoci své krvácející vlasti a krvácejícímu podniku, tak půjde pryč až na Sivestra, dostane ten násobek počítaný z 3. Q (průměr dva odpracované měsíce ze tří) a ještě přijde o těch 40 táců.

Třebas si v létě nebral dovolenou, třebas není pravičák a třebas neumí počítat. (Nebo ten neznámý blízký přítel:)

Šaman řekl(a)...

Šamanův kolega si to spočítal. Lépe řečeno, spočítala mu to účetní. To s tou dovolenou je kravina, kapitáne. Žádné dva měsíce ze tří. Dovolená se do průměru také počítá - a ještě lépe než základní příjem! A ty odměny roční se do toho taky počítají. Takže je vypadnout co nejdřív - ještě letos. Pokud to jde.

Průšvih je avšak s nevyplácením podpor v nezaměstnanosti, který naši zákonodárci zmrvili hned dvakrát:

Poprvé, když napsali, že podporu nedostane ten, který má nárok na odstupné - po dobu těch tří zákonných platů odstupného. On ji totiž nedostane ani ten, který sice má "nárok", ale kterému odstupné firma nevyplatila!!! Nemá odstupné, nemá podporu, když si rychle nesežene flek, bude bez příjmu. A to budou teprve sociální bouře - kvůli kravskému slovíčku!

Druhé kravské slovíčko je to, které chybí. "Zákonné". Nebo "ze zákona". Na pracáku říkají, že člověk přijde s odstupným jen o první tři měsíce, ve kterých by měl dostat odstupné ze zákona. Ale to "ze zákona" chybí. A ačkoliv na pracáku říkají tohle, právníci říkají něco jiného: Je napsáno "odstupné", takže pokud si někdo vyjedná odstupné vyšší, tak nedostane podporu po celou dobu toho násobku, který je domluvený v kolektivní smlouvě. Nu, toto se dá přežít, když má člověk to firmení odstupné.

Děsné ale je, když nedostane ani odstupné ani podporu! To bude po prvním lednu řevu!!! A zatím se všichni zabývají trouby, kteří si včas nepořídili nový řidičák......

N.N.Nemo řekl(a)...

To Šaman: Tak sorry, spletl jsem se. Zákonodárci se nespletli, když tam těch několik slovíček nedali!