úterý 14. prosince 2010

Česká komunita by se měla zamyslet


Milá česká komunito, pojďme se spolu zamyslet, proč nás v blízkém jižním a západním pohraničí považují za zloděje? Proč na začátku 90. let byly v německých a rakouských obchodech vyvěšeny cedulky s českým nápisem: “Češi, nekraďte nám tu!“? Proč jako poslední ze slov, kterým jsme přispěli do světové pokladnice mezinárodních slov je „tunneling“?


Pro ty, co neumějí anglicky, jedná se o známé „tunelování“, neboli rozkrádání majetku převážně v bývalém státním vlastnictví. Češi takto rozkradli odhadem 500 až 800 miliard korun, a to je skutečně situace vhodná k zamyšlení. Lidé si už nechtějí připomínat řízené krachy bank, které většinou museli zaplatit daňoví poplatníci – a částečně i vkladatelé. Jak výhodně vydělat na krachu banky, o to by vám mohl možná vyprávět jeden z pěti nejbohatších Čechů, bílý podnikatel Ladislav Adamec mladší.

Češi jsou ovšem známi nejen tunelováním, naší oblíbenou zábavou je i fixlování výkazů. A z toho plynoucí neoprávněné čerpání grantů, podpor, dotací. V dubnu letošního roku například Česká školní inspekce zjistila, že „zvláštní školy“ navštěvuje téměř 16 tisíc žáků, ale z toho pět tisíc z nich „neoprávněně“. Nebyla u nich diagnostikována potřeba speciálního vzdělávání – co bylo diagnostikováno, byla jejich příslušnost k romské komunitě... Krom toho, že byla čerpána neoprávněná dotace dva a čtvrt milionu korun, pokračovalo dlouhodobé šikanování cikáňat.

Před dvaceti lety jsem si myslel, že „cikánská otázka“ bude potřebovat nejméně jednu generaci, než bude vyřešena. Netušil jsem, že bílá majorita se na to vykvajzne. Nikoho z Čechů například nezajímalo, když developeři levně skupovali byty karlínských a žižkovských Romů, aby je pak „odsunuli“ do ghett, jako je třeba to v litvínovském Janově. Tamní Češi se tedy zamysleli, a pokud mohli, rychle se vystěhovali. Byty prodali levně – a bílí developeři tak mohou ghetta ještě více zahustit.

Stejně tak soudní orgány a policie nechávají bez povšimnutí cikánské úžerníky, kteří do svých tenat zatáhli spoustu lidí z romské komunity. Zvláštní ukázkou bílé (dovolené a podporované!) kriminality, provázané s nesmírnou (a rovněž již světově proslulou) českou korupcí, je pak bezuzdé rozšiřování heren. Čeští komunální politici berou příspěvky hráčsky závislým Cikánům – místo aby se vypořádali s kořenem zla – hernami. Navíc ještě v romské komunitě v 90. letech propukl mor drogové závislosti.

Zatímco jedinou účinnou pomoc romské komunitě poskytuje dobrovolně jistý Ind, řešení nového vedení ministerstva vnitra začíná tím, že zaměstná agenturu pro tvorbu veřejného mínění STEM. Skutečně by mne zajímalo, který kreténský Čech – jestli tedy z MV či ze STEM - vymyslel tu návodnou otázku: “Jste pro odsun Romů?“ (Neptala se žádná agentura lidí, kteří přišli při krachu bank o většinu úspor: „Pižlali byste bankéřům nožem  raději prstíčky na nožičkách, na ručičkách anebo snad vydloubávali očička?“)

Romové mají mnoho problémů. Ten základní souvisí s jejich identitou. Nestmeluje je společné náboženství, jako kdysi Židy, někdy se zdá, že nejlepším řešením by pro ně byla asimilace. Jenže asimilované české Romy vyhladil Hitler se svými (i českými) pomocníky. Komunisti po roce 1948 zase pozavírali přeživší gajdy a stali se gajdy sami. A když bolševismus odešel na smetiště dějin, neobjevil se u nás žádný romský král, ani národní obrozenecké hnutí, aby dali Romům řídicí myšlenu. O starou etiku přišli, novou nemají, stali se tak trochu ekvivalentem amerických indiánů...

Několik slov ke kriminalitě Romů. Ta roste, ale asi nejspíš proto, že kriminalita roste obecně. O „romské kriminalitě“ nelze říci vůbec nic, protože nelze někoho přiřadit jen tak do nějaké „komunity“. Ano, z různých stran - i z ministerstva vnitra - slýcháme, že by mělo být ve zprávách dovoleno informovat, když je zlodějem Rom. Ale ono to tak je! Slyšíme místo toho slovíčko „nepřizpůsobivý“, jež je v politickokorektním newspeaku ekvivalent bývalého „cigoš“. Škoda, že se také neobjevuje jindy při stejných příležitostech slůvko „bílý Čech“...

Cikán je ten barevný občan, který krade, a kterého při tom chytí. Takže ze statistik musí vyplývat, že sto procent Cikánů jsou zloději!

Nikoli romská komunita, ale její intelektuální špičky, které se prosadily přes základní překážky českého školství a cizího jazyka (míněna čeština) v prostředí bílých Čechů se zamyslely. A zvolily cestu asimilace – a důsledného skrývání svých „kořenů“. No – a jak pak chcete počítat cikánskou kriminalitu?

Jak chcete určit, kdo je barevný, když má takový občan v občance napsáno „Čech“, a třeba ani není tak snědý, aby se hned poznalo, s kým máme tu čest. Jestli by se neměly zavést seznamy (jako už fungují u českých Židů – ale těch není tolik). Anebo jestli by si každý Cikán rovnou neměl na šaty našít černý trojúhelník, a pro jistotu by ho ještě měly úřednice na sociálce při výplatách dávek rovnou potetovat – přesněji otetovat identifikačními kódy.

Abychom je lépe rozeznali, až dojde k tomu „odsunu“. 

Nejlepší to asi budou mít odsunutí Romové v Německu, přesněji v Bavorsku. Tam je nebudou policajti buzerovat za to, že jsou černí, ale za to, že jsou – Čechy.

Hrdiny evropského úsloví, jehož obliba trvá od třicetileté války dodnes:

“Krade jako Čech.“

Češi – měli byste se zamyslet!

Psáno v Praze dne 14. prosince 2010

21 komentářů:

A.S.Pergill řekl(a)...

Šamane,
ono je to trochu složitější:
Mám příbuznou, pracující v obchodních řetězcích v příhraničí. Nejvíc chycených zlodějů v provozech, kde pracovala, byli Rakušáci a Němci. Když zaměstnanci chtěli vyvěsit na krámech stejné cedule, jako v tom Rakousku a Německu, (tedy něco jako "Němci a Rakušáci, nekraďte nám tady"), tak jim to bylo "mezinárodními" majiteli obchodních řetězců zakázáno.

Anonymní řekl(a)...

Bohuzel neudrzite konsitentni myslenku pres dva odstavce:
Cituji: “Krade jako Čech.“
"Češi – měli byste se zamyslet!" ... cca 70% textu se snazite podporit mnoha priklady, ze Cesi kradou 1.ligu.

Uprostre traktatu pisete: "O „romské kriminalitě“ nelze říci vůbec nic, protože nelze někoho přiřadit jen tak do nějaké „komunity“. "

Mohl byste mi tedy vysvetlit, zda lze, nebo nelze priradit kriminalitu, jak to nazyvate, ke komunite (ve smyslu naroda).

Prosty obcan, nikoliv kavarensky intelektual, ktery o Romech cetl maximalne nekde v Literalnich listech, vnima ze den, ze prispevek romske populace ke spolecnosti ve srovnani s docela nedavno prisedsimi narody - Vietnamci, nebo Ukrajinci je mizivy, spise zaporny. Misto relativizovani toho, jestli kradou, ci nekradou, by bylo lepsi jit k podstate veci... No snad priste.

STK. řekl(a)...

Tady mám jen jednu krátkou poznámku:

Všem stejná práva, všem stejné povinnosti. Striktně!
Pozitivní diskriminace (čti nadržování) je stejně špatná, jako ta negativní.
O tom ostatním tu můžeme psát třeba tak dlouho, jak na romea.cz. Nic z toho nebude.

Větší vlastenec řekl(a)...

Češi nekrást tady
- tak vypadaly ony proslulé cedule, které se objevily na německých a rakouských krámech před 21 lety. Tedy brzy po zničení našich ženijně-technických opatřeních proti vniku Němců na naše území.
Prostě s tím nepočítali, naši dědiční nepřátelé. Sice uchvátili naše rodinné stříbro, např. tzv. škodovku, ale my jsme jim znárodnili bicykly, auta, traktory, kombajny, haldy zboží ... A třeba i jejich rodinné šperky, když jsme měli štěstí.

Ale ta jejich drzost je zarážející. Nejdřív nám vezmou jistoty a prosperitu, zničí obranu našich hranic, zničí naši republiku, pustí nás k sobě, a pak se diví ? Pak si stěžují, provokační cedule vyvěšují ?
Vždyť jim muselo být jasné, že našinec při pohledu na bohatství úzké vrstvy vykořisťovatelů podlehne volání našich národních tradic ! Muselo jim být jasné, že tak nechutné bohatství přímo VOLÁ po znárodnění, volá po čechizaci !

Navíc mohou být rádi, Němčouři mizerní. Když ještě byli Čechové statní junáci, podnikali setsakra jinačí výpravy než dnes, do Němec, Rakous i jinam. V tom (a jedině v tom) musíme naše feudály pochválit : Vtrhnout s naším zbrojným lidem na území nepřítele, poplenit, znárodnit, vypálit – to dovedli. A husiti to uměli ještě o třídu lépe.
Kéž se brzy navrátí naše národní samostatnost a sláva ! Zpoza znovu zabezpečených hranic vyrazíme, německý lid osvobodíme od majetných tyranů i tyranie majetku. Prostě znárodníme VŠECHNO; i to, co je přišroubované.

Tehdy český lid vítězil nad daleko početnějšími silami nepřátel, dokud byl sjednocen společnou vůlí k boji za svobodu. (Z.Fierlinger, 16.10.1958)***Volte ČSSD a KSČM !

Anonymní řekl(a)...

“Krade jako Čech.“

-ano.Ze všech možných úhlů.Rocker,nemohu si vzpomenout na jeho jméno,byl aktuální při kuponové privatizaci,lidé mu věřili,pak se na pár let stáhl.Pak,ač nezvolen,dostrčen do ministerské funkce.Pak vystrčen,a né,a né a né....mám si snad myslet,že je to hovádko boží?

Anonymní řekl(a)...

Hezke clanek, pravdivy, ale neni tam ani jedine slovo jak to vyresit.
Autore, tohle vsechno zna i posledni skin, ale porad nikdo ve spolecnosti nerekl co s tim, jak to zaonacit aby na konci tunelu bylo svetlo, at uz bile ci cerne, ale radeji bile.
Me je romu lito... ale jen do te doby nez mi neco ukradnou... ja romum fandim, ale jen do te doby nez se nastehuji vedle me a zacnou delat bordel, chci aby chodili do skol s nasimi detmi,ale jen do te doby nez zacnu kazdy den nekonecne vybirat malemu vesky z hlavy....
Ja prvni chci aby se meli jako mi (a to take neni zadna slava),ale proste nevim jak to zaridit aniz bych to neodskakal.... chapete pane autore?

Anonymní řekl(a)...

Milý Šamane, nezajímám se sice intenzivně o danou problematiku. ale věta "Zatímco jedinou účinnou pomoc romské komunitě poskytuje dobrovolně jistý Ind" je dle mého názoru zcela scestná. Vím minimálně o jedné organizaci, za kterou jsou vidět dlouhodobě dobré výsledky. Jedná se o občanské sdružení Český západ http://www.cesky-zapad.cz/. Bohužel, fungující věci u nás nejsou medializovány. Pavel

jiný Honza řekl(a)...

Šamane, nic ve zlém, ale o těch školách to vím z jiné strany - od učitelů. Romské dítko je přijato do první třídy a pak to začne - nemá úkoly, nemá pomůcky, rodiče na to kašlou. Učitelka si je zavolá a oni řeknou, že budou mít raději dítko ve zvláštní škole, tam nemusí dělat úkoly, nemusí se učit, rodiče se mu nemusí věnovat.
Nepřizpůsobivý občan může být rom stejně jako čech, který prostě NECHCE AKCEPTOVAT pravidla většinové populace. (Pokud čtu "nepřízpůsobivý", napadne mě spíš ten bezďák než rom - a to jsem z ostravska.)

Anonymní řekl(a)...

Článek mi připomněl jeden díl seriálu, který běžel za komančů v televizi: Na nějaké (stranické, předvolební ?) schůzi si lidé stěžovali, že kterýsi den nebyly k dostání ráno rohlíky, že se nedají sehnat bavlněná trička... A přítomný soudruh jim vše ochotně objasnil: Řidič se večer namazal a ráno nepřišel do práce, lidé mají špatnou pracovní morálku. A soudruzi pochopili a zatleskali....
Časy se změnily, za tento článek vám nikdo nezatleská. Leda zase ti soudruzi, kteří to mají v obou komorách parlamentu v pracovní náplni, ale místo toho hledí, jak něco urvat pro sebe.

Anonymní řekl(a)...

Z celého článku vyplývá,že autor je latentní rasista, který si svoje úchylky projektuje do obstraktního davu "čechů" . Navíc má sklony bulvárních časopisů, které rozmáznou nějakou zlou skutečnost , bez konstruktivního nástinu řešení, jenom tak, abychom si všichni poplakali. Přeji více kvalitnějších článků...

Anonymní řekl(a)...

Vážený pane Kovanici,
čtu často Vaše články, a proto vím, že jste velice citlivý na jakékoli projevy rasismu. Z tohoto pohledu plně chápu, jak Vás vytočila ta dotazníková otázka „Jste pro odsun Romů?“, tak typická pro uvažování lidí s rasistickým viděním světa. Napadlo Vás, že by se někdo pozastavil nad případnou otázkou „Jste pro vyšší zdanění bohatých lidí“, tak typickou pro uvažování lidí s třídním viděním světa? Zatím co ti první v sobě nosí nevědomky nacionálně socialisticky kontaminovaný mozek, ti druzí ho mají kontaminovaný internacionálně socialisticky. Vymývání obou typů mozků bylo mnohem delší, než faktická vláda obou totalitních režimů v Evropě a trvá bohužel stále. A nejen v Evropě. Možná to někoho překvapí, ale mezi takové vymývače nepatří jen politici jako Vandas či Filip. Patří mezi ně i lidé, kteří by se důrazně ohradili (v dobré víře), že …oni by přeci v žádném případě ani myšlenkou…
Skutečnost je ale taková, že povědomí na ně prozradí to, co sami netuší: i jejich mozek je kontaminován. Pak se jim snadno může stát, že spolu s ideology hnědými či rudými snadno pronesou věty typu: Všichni Češi kradou! Nepřizpůsobivý znamená jinými slovy Cikán! Každý podnikatel je podvodník!
Pro mne jsou stejně nebezpeční jak různí věrozvěsti boje proti globálnímu spiknutí mezinárodního kapitálu od Filipa po Zaorálka, tak i zrcadlově totožní bojovníci proti globálnímu spiknutí mezinárodního židovstva. Patří mezi symptomatické pro přelom dvacátého a jednadvacátého století, že profesionální bojovníci proti rasismu argumentují a vystupují stejně nechutně jako jimi odsuzovaní protivníci. Není omluvou pro takové rasisty jako Kocáb, Stehlíková a další pokrytce, kteří se tak krásně pokrytecky schovávají za politickou korektnost, že si svůj vzor přivezli z USA.
Občané České republiky jsou různě náchylní ke kriminalitě malé i velké. To ale neznamená, že VŠICHNI kradou. Kdo si to myslí, většinou podvědomě dodává: všichni, mimo mne, kradou. Někteří občané České republiky mají své vzdálené či nedávné předky, jejichž životní styl, uvažování a jazyk se odlišovaly od středoevropského životního stylu, uvažování a jejich jazyk byl místnímu obyvatelstvu nesrozumitelný. To ale neznamená, že vzdor své výrazné pigmentaci se štítí práce, jsou nevzdělaní a bez pomoci různých spasitelů se neobejdou. Zkuste nastoupit na pražské Bulovce do ranní tramvaje, tak mezi pátou a sedmou hodinou a budete překvapen, kolik do práce cestujících Čechů s touto výraznou pigmentací a s platnou jízdenkou zde uvidíte. Na rozdíl od smrdících černých pasažérů, kteří si dopravní prostředky pletou se sociální ubytovnou. To jsou pro mne nepřizpůsobiví občané byť by jejich pigmentace byla sebebělejší.
Nezbývá mi než nakonec zopakovat svoje krédo. Trestnost, asociální chování, nenávist třídní či rasovou můžeme posuzovat z občanského hlediska – padni komu padni. Pak se tato společnost může považovat za demokratickou. Nebo společenské jevy můžeme posuzovat z rasového, třídního či religiózního hlediska, a pak je taková společnost totalitní, byť má všechny vnější demokratické formy od všeobecných voleb až po parlament. Je bohužel smutnou pravdou, že k té druhé variantě netíhnou jen teokracie ala Irán či Gaza, ale i pokrytecké USA či EU.
Vážený pane Kovanici, těším se na Vaše zajímavé úvahy a doufám, že mé výtky zvážíte jako názor, nikoli jako výpad proti tomu, co mi vadí a Vám možná tolik ne.
Váš Josef Beran

EK řek)la) řekl(a)...

Vážený pane Beran.
Tak pěkně ,jednoduše a přehledně jsem své myšlenky nebyl, nejsem a nebudu schopen vyjádřit, natož prosadit.To mi vadí.
Děkuji, s pozdravem EK (emisní kontrola)

STK řekl(a)...

Pan Beran
je zastánce občanské společnosti. To je v naprostém pořádku. Všem stejná práva, všichni stejné povinnosti. Velmi nahlas fandím tomuto sloganu.
Pro praxi (ne právní!, ale životní) ovšem bude každý člověk počítat s reálným stavem společnosti. Tedy (jen jako příklad) je mnohem pravděpodobnější, že mě okrade parta mladých Cikánů než parta mladých křesťanů. Takže držet si ruku na kapse budu spíše v prvním případě. To není otázka filozofickému přístupu, to je otázka vyhodnocení statistiky loupeží.
Abychom (ve vzdálené budoucnosti) dosáhli rovnoprávnosti, je ovšem třeba začít odbourávat všechny způsoby diskriminace - čili rozlišování. Rasový, náboženský, genderový či bůhví jaký ještě. A vydržet, protože ti, kterým budou výhody tzv. pozitivní diskriminace odejmuty, spustí kvůli tomu obrovský kravál.

A tady se zase dostávám ke svému vele-oblíbenému tématu: Pokud nebude dána při šíření informací totální přednost nefiltrované, neohnuté pravdě, nic z výše uvedeného se nepovede. Nelze vytvářet správná stanoviska, jsou-li vstupní informace nesprávné, ideologicky pokřivené, vadné.

A ještě jedna věc: Pokora. Prokáže-li se, že já (moje pohlaví, má rasa) k něčemu nemá stejně dobré vlohy jako jiné (rasy, pohlaví atd.), tak tuto skutečnost přijmu a nebudu vykřikovat obehrané písničky o diskriminaci a pokusím se vyniknout v oboru, kde tyto přirozené vlohy mám.

Harpyje řekl(a)...

Křesťané jsou "rasa"? ("je mnohem pravděpodobnější, že mě okrade parta mladých Cikánů než parta mladých křesťanů ..."). Máte navíc velmi zajímavé představy o religiozitě Romů, STK.

EK řek)la) řekl(a)...

Pro: Harpyje řekl(a)...

Křesťané jsou "rasa" asi tak stejně jako je parta mladých cikánů skutečně "křesťany"
Nebo je to jinak?

Harpyje řekl(a)...

Cikáni jsou velmi spirituelně založení lidé. Nejsou jen křesťané. Na Balkáně a v Bulharsku žijí muslimští Cikáni. O českých Cikánech toho moc nevím, ale je dost možné, že jejich sociální a morální bída je mimo jiné výsledkem jejich odklonu od náboženství.

STK. řekl(a)...

Milá Harpyje:
Jak jste došla k tomu, že mám vůbec nějaké představy o religiozitě kohokoliv? Ale ano, i křesťané mohou krást. Ale dělají to zřídka. A to to, o čem píšu.
O pravděpodobnosti nějakého děje, jsou-li přítomny určité jednotící znaky. O slovíčkách, prosím, ne. ;-)

A.S.Pergill řekl(a)...

Šamane,

jinak s těmi zvláštními školami je to problém. Romské dítko může mít formálně normální IQ, ale pokud má motivaci nulovou nebo dokonce zápornou a stejná motivace je i v jeho rodinném zázemí, tak prostě normální školu absolvovat nemůže, protože jeho nulová motivace se zevně promítne dost podobně, nebo i hůř (debil mezi normálními dětmi bude zpravidla zticha, Rom bude vyrušovat a ještě ostatní šikanovat). Romové by zcela jistě potřebovali jiné školy než mentálně nezpůsobilí, ale ta škola pro mentálně nezpůsobilé je ideálnímu stavu vzhledem k jejich potřebám blíž než standardní ZŠ (ve skutečnosti by potřebovali nějakého křížence internátní školy a donucovací pracovny).
Důležité IMHO je, že z normální školy Rom vyjde nedotčen jakýmikoli znalostmi a systematickým vyrušováním a dalšími aktivitami způsobí značné narušení výsledků i u neromských dětí.
Pochopitelně, jsou romské děti, které jsou pozitivně motivované a jejich rodiny jsou pozitivně motivované, ale ty nekončí ve zvláštní škole a ani je v podstatě okolí nevnímá jako Romy. Už Ottův naučný slovník konstatuje, že romské ženy se živí prostitucí; jejich "pracovní úrazy" se stávají členy romské komunity, a protože to tak dělají už nějakých 600 let, tak už se jejich geny docela obstojně pomíchaly s geny majoritní populace. Čili ono to není v genech, ale v memech šířených trdičními romskými velkorodinami. A kdo se z tohoto vlivu vymaní, nemá prakticky žádné problémy splynout s majoritou.

A.S.Pergill řekl(a)...

To STK:

Ono spíš jde o takovou formu kriminality, která "bolí". Ten křesťan, pokud bude krást, tak bude páchat podvody, zpronevěry atd., zatímco u toho Roma je vyšší riziko, že vás praští přes kokos a vyrve vám peněženku.
Miliardový tunel státních financí (vzpomeňme na doby, kdy lidovci ovládali některá ministerstva) řadového daňového poplatníka tolik nebolí, přestože reálně (protože ty tunely stát nějak zaplácnout musí, třebas vytištěním více peněz a tudíž i jejich znehodnocením) vás může na hodnotě vašich úspor připravit o víc peněz, než pokud budete zmlácen a obrán o pěněženku. Ale to druhé asi budete brát víc osobně.

STK řekl(a)...

Pergille,
něco mi na té teorii nesedí. Pokud dochází k vytrvalému "ředění" cikánských genů, za těch 600 let, jak říkáte, by už prakticky neměl žádný rozeznatelný Cikán existovat. (Beru v potaz jen vizáž člověka, čili Roma.)
Černošské znaky se vytrácejí po 4-5 generacích, Vietnamce v třetí generaci už většinou ani nepoznáte. (A už v druhé generaci jsou to nádherné holky s dlouhýma nohama, perfektními vlasy a s pletí, kterou by jim mohla závidět kdejaká modelka.)
600 let - to je cca 30 generací. Tam už by původ měl být poznat jenom po "Evině" chromozomu. Což zjevně není pravda.

K Cikánům se váže ještě jedna zvláštnost. Pokud s nimi žijete dost dlouho, jste tak nějak automaticky "začleněni" do rodiny. Už vás tak neokrádají a nedovolují to ani jiným partám (rodinám), snaží se s Vámi vyjít po dobrém, jako se svými. Mají vás tím svým zvláštním způsobem rádi.
Zdálo se mi to vymyšlené, ale vyprávěli mi to dva známí/kamarádi, naprosto nezávisle na sobě. Jedna kamarádka dělala dlouhá léta vychovatelku/kuchařku ve zvláštní škole, druhý kamarád zase bydlel v téměř čistě cikánské ulici. Nezdá se mi, že by to byly jen tyto dvě výjimky, které potvrzují pravidlo...


Ale Vaše úvaha o memech je patrně správná. A ti z Cikánů, kteří se chtějí z "romství" vymanit, to sice podvědomě, ale naprosto jistě cítí - a taky se podle toho chovají. Byť u dětí s prý občas (nevím, jak "občas") ozve volání rodu a byť byli vychováni v majoritní rodině, po nástupu puberty vše zahodí a vrátí se ke svým. Tam ale žádný věrohodný důkaz nemám.

A.S.Pergill řekl(a)...

to STK
Ony ty geny zcela jistě nejsou ještě promíchány dokonale. To se stane v opravdu smíšené (miktické) populaci. Je rozdíl, když smícháte černé a bílé myšky v jedné kleci a počkáte, co to s nimi u dělá, a když tu a tam přehodíte na pár dní černou myšku k bílým a bílou k černým a pak je zase vrátíte zpět.
Jinak u těch adoptovaných romských dětí je údajně (nicméně o pár kauzách ze svého okolí vím) největší průšvih tehdy, když se setkají se svými biologickými příbuznými. To velice často skončí v romské komunitě na trestné činnosti a drogách, ačkoli do té doby byly bezproblémové.